Search This Blog

Friday, January 30, 2009

Bosan ehh.....

Salam...

Esok cuti....Lusa cuti...Tulat pun cuti (Cuti Ganti Hari Wilayah)..
Bosan gilernye....
Duit dah kureng...nak gi mana2 pun jadi berkira2....
Dalam hati teringin nak makan Duren2 lagi...ish...


Sebelum lupe...
Pesal sume org diam ni...??
Kak Zai..where r u??
Kak Azzu...r u there??
Kak Sept....oo...dia ade je msg2 me...
Mijon??ada je...ilang kejab, kang timbul la dia...

k la...lunch time karang kemungkinan besar me kena teman akak opismate gi KLCC...
Tah hape tah tujuaannye..me ikutkan je...(bukan gi Suria KLCC, tapi gi ofis kat Level 3 katanya...)
Petang pulak ade staff meeting...tambah le bosan...
Tiap sebulan skali kena kumpul n ngadap report masing2...
Adoihai...

Ape-ape lah.....

Thursday, January 29, 2009

Kengkawan JOommm..!!

Gambo cilok dari www.malaysiasite.nl/terengganueng.htm

Cik Zaifariza, Cik Sapura, Puan Azzuah'ra....
Sila amik perhatian....
Cik Hamizon Hasan telah mengemukakan satu cadangan....
Dia telah mengajak kita semua gi hijack Kuala Terangganu...
Detailsnya adalah seperti berikut:-
Tempat: Kuala Terengganu
Tarikh: Belum ditetapkan lagi (mengikut sebutan suara orang ramai-majoriti la tu..tapi Mjion kata secepat mungkin...)
Penginapan: Tak hotel 3-4 bintang, resort, tak pun hotel bugdet yang hotelnye ala2 citer Kutilanak (mengikut kata Kak Has...), dan lain-lain lagi yang difikirkan perlu...
Tempoh: Mungkin 3hari 2 malam @ mengikut keperluan ahli kumpulan (minimum
adalah 3hari 2malam)...
Kenderaan: Menaiki coach (bas express da...). Pergi dan Balik
Tempat Yang akan kita Hijack: Masjid terapung, Pasar (apetah name dia..lupe...), tempat beli tudung (kata mijon la...), lepak-lepak cari makan dan lain-lain yg difikirkan perlu (mesyuarat kecik boleh diadakan...)
*Perbelanjaan setiap org adalah RM50.++ untuk tambang, RM50-100.++ untuk penginapan...RM++ untuk belanja sndiri....
Maka, kengkawan yang berminat atau tidak berminat untuk mengikuti pengembaraan ala2 backpack ini silalah jangan rase bersalah nak menghubungi pihak penganjur (Saya ataupun Mijon...)...Dan sebarang maklumbalas dari anda amatla diharap2kan....
Semoga dengan penganjuran kali ini dapat merapatkan lagi ukuwah dikalangan kita...insyaALLAH....
p/s~Cadangan adalah dialu-alukan...

Wednesday, January 21, 2009

Gambo Time Kecik....

Semalam-semalam me dah bercerita pasal hal time kecik-kecik dulu...
Arini me nak abadikan pulak gambo-gambo me masa kecik dulu kat dlm ni...(abadikan...??hahahah)


Gambar me masa kecik sebenarnya ada banyaklah jugak, tapi kebanyakkan ilang tah ke mane dah..(sayang betul...camno boleh ilang tah...)
Yang ade pun dua tiga kerat je...dan yang ni jelah sempat me scan...(tu pun scan tahun lepas...)



Okla..jom tengok jom mana yang terjumpa dan yang sempat discan.....




Ni time baby...kepala adelah leper dan agak besar.....hahahahah..








See...tak caya...kepala adalah besar dan leper...style dulu2 kalo amik gambar anak-anak memang la gini, kalo tak pose kat atas kerusi, kat atas cofee table tak pun mesti kat atas katil kan....pose pulak adelah average mesti kalau tak duduk, mesti menerap je kan......betul tak?ini adalah gambar me yang diambik pada  tahun 1980 rasanya...(Sebab me baby lagi kan...lahir pun awal tahun 1980...)





Me adalah besar sedikit...mungkin dalam setahun dua tahun umo me...btl tak prop nye same?







Ni dah besar lagi sikit..mungkin 2-3 tahun...ni me dengan emak me...masa ni time dok setinggan kat Ampang Jaya setinggan ko, ha korang pernah??...me duduk sini dari lahir sampai umur 6 tahun (1980 hingga pertengahan tahun 1986)...Pastu kena pindah sebab area kat sini nak kena develop, so dapat rumah pampasan, dekat je, kiranya sebelah taman gitu...jadi teruslah me tinggal kat flat pulak dari umo 6 1/2 tahun sampaila sekarang ni....





Ni kat kampung, tak dapat dipastikan umur me berapa tahun time ni...badan adalah skinny n itam...berposing kat pelamin sape tah....masa kecik-kecik emak kata me glamor..semua org suke nk pegang-pegang n dukung me (kira mcam diaorang ni teruja giler la kat me nih..tah hape yg diaorg suke...i dont know la...)...tu org lain, tapi yang me lak peel jenis kalo boleh nak masuk dalam kain emak n abah me je la pulak....jenis tak mesra alam langsung...Satu perkara lagi, yang tak boleh tahan tu, me ni menyusu badan sampai umo nak 5 tahun okeh.....emak me kata, me pengisap susu cap gantung tegar gitu, jenis kalo nk menyusu, tak kira la kat mane, kalo lapar tu emak me kata tang-tang tu jugak main gantung je, kalo kat rumah sedara mara boleh tahan lagi..ni tak..mak me kata, sampaikan gi jalan-jalan kat mane pun waima (waima??) kat shopping complex me main hantam saja..(kecik-kecik dh tunjuk skills melahap..)...Mak me kata lagi..time tu, mak me malu le jugak, sebab time tu jarang orang susukan badan kat public...tapi tak boleh buat ape, dah tertulis anak dia jenis tak paham bahasa...malu-malu pun terpaksa la buat tak malu, dan terpakse la jugak berserah saje....





Ni lak gambo me masa tadika dulu (tahun 1986)...me adalah yang dianak panahkan itu..me pernah buat entri pasal me time ni...(CLICK SINI...)


-End-







Tuesday, January 20, 2009

Flashback~Time Kecik-Kecik Dulu...Part 2

Sambungan....




  • Me dulu-dulu time sekolah rendah ade kawan dengan sorg budak pmpuan, name dia Suraya...budak ni anak kacuk, emak-Cina, bapak-Jawa+melayu...rumah kitaorg kan flat..so, kalo tak main kat rumah sndiri, main kat bawah, tak pun main kat rumah org lain...main kat padang permainan?jauh...lagipun padang permainan tu port tuk budak2 yg dh beso skit (kira batch lain la...)....Me ada satu time tu, mmg teruja giler dok rumah Suraya ni...sebab kalo gi rumah dia best...dpt makan free (makan macam2 pulak tu...), dpt buat mcm2...tak makan, tgk tv (time ni me berjangkit tgk jade theater kat tv3 n segala rancangan/drama hong kong....semuanye gara2 Emak Suraya suke bukak channel tu...).., tak pun main cekgu-cekgu dan yang paling faveret skali mandi ala2 dlm kolam or bathtub...mane dapat kolam/bath tub??Katanye duduk rumah flat....Caranye...bukak air paip besar2 dan banyak2, tutup lubang buang air tu dgn besen or ape2 je (asal boleh halang air dari disedut...)..then, tunggu air tu penuh janji jangan sampai takat keluar dari bilik air...(rumah me n rumah orang lain memang tak boleh buat gini, sebab bilik air kitaorg tak rendah mcm rumah Suraya, bapak dia renovate lantai rumah taruk marmar so, jadi tinggi, bilik air mane boleh taruk mamar...so, bilik air dia adalah rendah...faham?tak faham sudah...hahahahh)..., dah elok tadah takat air tu..apelagi...kitaorg pun berangan le ala2 mandi swiming pool...time mandi tu seingat me kitaorg telanjang bulat, takpun masing2 pakai sepender je (budak2 lagi...mane le reti malu kan....janji enjoyyy...)...time tu kadang-kadang buat kuak lentang, kadang2 ala2 kuak dada, mane yg boleh...tak pun kadang2 berangan mcm mandi kat sungai/pantai....Ha..gitulah aktiviti kitaorg...tak tau la idea me atau Suraya atau adik dia Hana...yg me tau...kalo bapak dia takde, itulah yg kitaorg buat..kalo bapak dia ade...kitaorg skema giler...Sebabnye, bapak dia garang n stret gile..Mak dia jenis, ko tak kaco dia, ko tak jahanamkan benda ko buat le ape yg korg nak buat....best kan..kan??...(Me ade gak jumpe Suraya 2-3 tahun lps...dia dh lame pindah area Kampung Pandan ke Pandan2 la...so, mmg dh lost contact....)..



  • Masa me kecik-kecik jugak...selain bermain dgn Suraya atau kawan-kawan lain me akan main dengan adik me Anna...(Anna time tu kecik lagi...baca entri lepas kalo rajin...)...Me mmg sinonim dengan dia...Mak me time tu suri rumah lagi..So, ade masanye mak me akan bz, so, me lah yang akan kena main atau kena tengok-tengokkan Anna ni (Atie me tak geng..sbb dia ade geng sendiri, me ade geng sndiri...)....Seingat me, Anna kecik-kecik dulu masa dalam jagaan me, memang la banyak kali kes JATUH jadi kat diri dia...n tiap-tiap kali dia jatuh tu, memangla dia ade dengan me...tak tau la..me yang tak pandai jaga adik ke, atau Anna tu yang memang jenis lalok...Ada satu kes tu, me igt lagi..petang-petang hari, mak me dh tugaskan me bawah adik me turun rumah n bawak Anna jalan-jalan dulu (Mak me akan menyusul kemudian...)..boleh tak...tengah cun-cun me jalan dengan dia (siap berpimpinan tangan...)...Tup..tup...Huwaaaaaa....Anna nangis...rupenye..dia dh ade kat dalam longkang kecik...ait..bile masa lak dia jatuh??padahal me elok je berpegangan tangan dengan Anna tadi tu...masa tu me confuse la lagi...tapi bile dh makin beso, me baru terfikir..rupenye...memang le berpengangan tangan...tapi, me amik kira jalan me je..yg Anna lak me main pimpin je..dia masuk longkang ke, dia ke kiri ke, ke kanan ke, me ape kira, janji me pnya perjalanan selamat.....heheheh...(kiranye sebenarnye me lah yg kena control jaga dia..sebab dia sah2la, time tu dia betul2 kecik lagi, dia pun main jalan je -masa ni dia baru umo 2-3 tahun..)...ni kira kes salah faham la nih...kes lupe diri, ingatkan dia reti elak longkang sendiri....hehehheh....Tu satu kes, yg lain kes, kebanyakkannye dia jatuh dari katil...elok je kitaorg enjoy-enjoy atas katil tu, Bokkk!Dia jatuh...nk buat cmne kan..kata tengah enjoy, so, me tak terkawal dah diri me atau Anna lagi...dan banyak kali le kena sound/tengking dengan Abah n Emak time tu..tapi arini Anna jatuh, me ala2 insap nk jaga adik me baik-baik, esok-esok lagi jatuh lagi...nak buat camne...me hanyala insan biase.....

  • First crush me adalah dengan budak lelaki cute @ comel @ hensom bernama Ahmad Muzahar bin Abdul Muhaimin (amik ko, bagi name penuh lagi tu...ni memang nama betul budak lelaki ni ye)...Masa tu umo kitaorg 6 tahun (Tahun 1986)....gatal kan??....Buat me suke kat dia sebab dia cute @ comel @ hensom....memang gatal kan??....ok ape..me crush kat dia dulu pun sebab dia crush kat me (terimala dengan seadanya...)....serius...masa tu me sekolah agama kat surau ampang jaya (sekarang org panggil madrasah Insaniah, Ampang Jaya...)...me masuk situ umo 6 tahun, ikut akak-akak jiran yang ngaji kat situ...Mula-mula memangle me tak tau yang me crush dgn dia..tapi ade satu hari tu..tetiba ade sorg mamat tu kata...."Awak...budak ni kata dia nak kawin dengan awak...."....me toleh la kat sebelah budak yg memesan tu...dia tersipu-sipu sambil tersenyum...me lak...me tak tau ape reaksi me..tapi dalam hati..."eiii..cutenye dia nih..."...gatal kan??Sejak dari hari tu, memang hati me untuk Muzahar...hahhahaha..serius..me rase ade something dengan dia sampaila me darjah 6....nak kata bercinta mungkin tidak, nak kata tak bercinta mungkin tidak jugak.....tapi yg me ingat...Muzahar ni anak murid kesayangan ustazah, dialah dlm ramai2 paling cute, paling pandai, paling nakal ...yg buat me suke je kat dia...dia ni dengan sume budak dia layan kasar giler...main oi oi saja...tapi dengan me...dia akan panggil name me dengan tertib sekali tiap kali kitaorg berkomunikasi....heheheh..gatal kan?...Kitaorg takdele feeling2 cam org bercinta tu sebenarnya...cume perasaan crush tu jelah yg ade...bayangkan me rajin gi ngaji (sekolah agama) selama 7 tahun (dari tahun 1986-1992)semata-mata sebab mamat ni ade...gatal kan??(kalo mak me tau, mampoosss....heheheh...patutla ko tak pandai ngaji Sue oiiii...).......1st crush tu..tu yg sampai sekarang me igt lagi...last jumpe dia pun tahun 1992 (berjaman dah weh...)...Sampaila sekarang tak jumpa-jumpa..siannn me...tapi memang gatal kan??kan??...

  • Pasal badan pulak...Me sebenarnya membesar sebagai seorang yang kurus...serius..kurus yg betul-betul kurus (walaupun time tu, me tak de penimbang berat badan lagi...)...Kurus me memang kurus sebab me memang jenis payah nak makan....Tapi, me hanya sempat merasai sebagai seorang yang kurus hanyalah selama 11 tahun hidup me...Me start membeso bile me nak intro to baligh...time tu, segala benda me rasa nak makan..hidup me, makan, makan, makan dan makan sahaja..masa tu umo me dh masuk 11 tahun (1991)....tiap-tiap hari request telur goreng kat mak me...pastu kalo makan memang tak beringat langsung....kalo sebelum tu, makan karipap seketul pun payah nk habis...tapi sejak me nk period tu, bukan kata seketul...beli 5 ketul pun tak tentu lagi cukup....punyala selera...Lepas tu, jangan cakap la..manjang je selera....sampaila sekarang ni ha..walaupun penyakit berlambak-lambak hingap, still selera tak tertutup lagi...Tapi kan..aritu me gi klinik kesihatan (8 Januari 2009)..nurse tu excited ko, me kena timbang berat badan...dia yg excited...siap cakap..."Eiii..berat badan awak dh turun ni..."....me senyum kan je...Turun pun 2-3 kg dalam 2 bulan (memangle konsider banyak...) tapi berat badan still ditahap Obes, tak dapat le me nak excited gak kan...tunggu turun betul-betul sampai tahap normal nanti baru me buat kenduri ok..!....Seee....makan gak lagiiiii...sampai bile boleh jadi kurus cam gini....??!!

Sudah...takat ni jelah ingatan me pasal me kecik-kecik dulu...kang kalo terrecall kang me buat part 3 pulak....Chowww...

Monday, January 19, 2009

Flashback~Time Kecik-Kecik Dulu...Part 1

Kecik-kecik dulu, me pernah ;

  • Cucuh mancis kat kaki Anna-Seingat me, time tu me sekolah rendah lagi..Anna lak kecik lagi...mgkin dlm 2-3 tahun (jarak umo kitaorg adalah 8 tahun)...seingat me, time tu me tgh main2 dgn dia kat bilik...Tah dari mana me dapat sekotak mancis tah, yg me igt, me try hidupkan n tah camne jugak me telah mencucuk btg mancis tu kat betis Anna..Yang me igt lagi, time tu lps je me cucuh bara api batang mancis tu (api dia me dh tiup dah...) terus Anna meraung tak hingat dan... dan-dan tu jugak Mak me berkejar kat kitaorg tnya nape?...dan me sah2la tak ckp yg me cucuh bara batang mancis kat Ana kan ...(nk mamposs, mak me time tu garang giler tak hingat..salah sikit...for sure merasa tangan/hanger pnyala)...dari ngaku, baik diam, lagipun bukanle tinggal tanda apepun kat betis Anna time tu...dan sampai kesudah rahsia me mencucuh mancis yg berbara kat Anna jadi rahsia..heheheheh...

  • Masa kecik-kecik Abah me selalu pesan..kalo takde org kat rumah, jangan gatal2 nak hidupkan api kat dapur tu...Me memang selalu giler ingat pesanan tu...Tapi, haramm..walaupin ingat pesanan "jangan bukak api gas" tu...me tetap buat jugak...me slalu balik sekolah (time tu darjah Lima tahun 1991, Emak dh start keje, tapi mak me dh sediakan makanan tuk lunch dh dan abah me akan balik betul2 pukul 1 lbih time me dh hbis makan selalunye...)...Citernye, sebab me nih dh teringin giler nk makan telur mata goreng (padahal, makanan belbagai dh kat dlm gobok tu...)..Sebabkan dh teringin sgt, me pun dgn kadar yg pantas bukak api gas, amik kuali, taruk minyak, pecahkan telur n tunggu smpai masak...(slalu tengok Emak buat, so, ikut jelah...)..Lepas je masak...terus basuh kuali (siap lap jangan bagi nampak basah)..terus makan dengan lahap...Then, boleh tak, elok je Abah me balik...dia masuk je dapur, terus kata "Kak...tadi ko main api ye???bla..bla..bla..bla.."...aiseyyyy...cmne lak Abah boleh tau ni....??? Teror gilerrrr......bile dh beso sikit baru me tau, rupenye Abah tau sbb dia rase kat tungku dapur tu, rupenye bnda tu masih panas lagi...adoiiii....cmtu skali Abah jaga me kan..taknak anak/rumah terbakar pnya pasal..(igt senang nk jadi bapak...?)...

  • Pasal masak pulak..me pernah curi-curi masak Sambal Tumis ikan Bilis- Memang hampeeh...dh namepun curi-curi masak, dgn masak nyorok-nyoroknye (time Emak n Abah takde kat rumah...), dengan sah-sah tak tau masaknye, memangla tak berkat kan...Me masak smbal hanya guna bawang besar dihiris-hiris, cili kering di blend hancur, asam keping n ikan bilis...bayangkan me tumis bawang besor tu sikit, dengan cili kisar tu setengah bekas blender, tumis tak garing (sebab tak tau rupanya kena garingkan cili tu), tgk dia dh panas me just masukkan asam keping n ikan goreng...Time tu bangga jangan ckp la..siap dlm hati ckp "senang je rupenye masak sambal ni yeeeea..."dengan hidung kombang kuncup tak hengattt...Tapi, bile makan..hahhaha...padan le muke...masam ya rabbi....Niat kat hati kununnye nk show off kat Emak me time dia balik dari keje nanti, konon-konon me ni dh pandai masak....Last2, kesian, tak sanggup nk makan kalo cmtulah rasenye, hbis kesemuanye me letak ke tong sampah...Fobia gakla (fobia.sape kata tak fobia...?)...lepas tu me dh taknak dh try masak ape2, smpailah dh masuk Tingkatan 5 baru belajar masak..tu pun takat masak air, goreng telur dadar, masak megi, panaskan makanan...(fobia tak fobia tu...???)

  • Pernah sujud sambil bontot terselak+sependar kat lutut- Time me sekolah rendah lagi jugak rasenye eh ke dah Sekolah Menengah??..nk dijadikan citer, time tu baru start hujan...me baru lepas mandi, time tu lak, me memang betul-betul tengah berkemban dan nk pakai sepender, time2 me baru je nk tarik sepender tu kat paras lutut..nk dijadikan halnye...guruh tiba2 berdentum..Opocottt!!!...yg me tau, me dh ade kat atas katil tgh bersujud smbil bontot me terselak n sependar me kat lutut (korg bayang sendiri la..tak pun cube korg test demo smbil baca entri nih....heheheh)...Serius memang gile spontan...Adik me Atie, time tu gelak tak hingat dunia...dan-dan tu jugak abah me memang tengah lalu...tak pasal2 kena gelakkan jugak dengan abah me tau..hahahah...(malu weiihhh, tapi tak leh buat ape2, sebab mmg tindakan refleks giler...)...

  • Pasal sependar lagi-One day time cuti ke ape, me dengan kawan me gi mainla getah skipping tu (guna getah ikat sayur)....time tu berdua je...kebetulan kawan me tu nk balik dulu kejab (tah pasal ape tah...)..me lak layan diri, me skiping getah tu secara solo...masa tu pakcik aiskrim yg naik moto bunyikan loceng kling..kling..kling tu baru sampai situ....cantik pnya skipping...n cantik pakcik tu park motor dia kat dpn me (dlm 3 meter jauhnye...)...elok punya skippingggg, tetiba sepender me elok2 je jatuh dan dah ade kat kaki...siot ko....me pandang la keliling, sah, mmg ade pakcik tu je...Pakcik tu senyum2 gelak..me lak...tarik sepender, kutip tali skipping terus cabuttt....sabo jelah..malu giler...(ni pun rahsia me dgn pakcik aiskrim tu jugak....(tulah..org suruh dok rumah tengah tengah hari buta ko gi main kat bawah..).ha...nasibla..sbaik time tu kecik n kebetullan lak time tu takde org....hehehhehe...kalo tak mesti diaorg gelar me "Lily sependar jatuh..."...hahahahah

Bersambung.....

Duren-Duren

Salam...arini me nk citer psl Duren-Duren...
Ni bukan citer psl group omputeh Duren Duren tu...(tak silap me group ni popular tahun 80-an/90-an...rase2nyela...)
Ni psl donut Big Apple bername Duren Duren...hehheheh (ni bukan promo ok..ni just entry nk tunjuk/review dsb....)
Sejak dh coba donut yg seketul ni..mmg teruja gilerrrr...
Me bukanle peminat donut (iya...me tak brp heran kalo kuih2 specis gini..kalo yang jenis pedas/ada smbal...tu mmg terliur je manjang...)...
Tapi..yg ni...bile dh try..dh rase...dlm byk2 donut yg ade..me sangkut kat yg ni....
Makk aiii...nk kata peminat durian...tidakla jugak...kalo ade, me makan..kalo takde, me senyap je...(kecuali kalo dh lame giler sgt tak makan durian..tipula la tak teringin..lame2 mmg teringin la jugak kan...)...

Meh me tunjuk donut dia yg mane satu....


Nun yg berduri2 tu hah....rupenye idakla cantik/semenggah je kan.....




Tiada unsur lucah di sini...pembelog hanya nk tunjukkan rupe donut ini...





Ko..ni rupenye bile me siat jadi dua....melimpah dia pnya inti...inti dia me dh gitau dlm entri lepas...lite cream dgn flesh of durian...(ewahhh...btl tak ayat/perkataan nih???)




Amikkkk!!!mewah gile ko...serius tak tipu..budak donut tu taruk byk giler inti dia...mcm perli me pun ade..hahahahahah....





Duren Duren ni ade sepesel sikit...kata budak donut tu (bile 1st time me beli dulu...)...yg ni tahan 3 jam sahaja dlm erti kata lain, boleh makan Duren Duren ni dlm masa 3 jam sahaja...takleh simpan lelame...me tak la tanya sbb ape...Pastu, masa kita oder kat budak donut tu...dia tak amik yg display tu..dia akan oder lak kat budak donut lagi satu (yg tukang buat topping/inti tu...)..kiranye...dh oder brp nak, baru dia msukkan inti la...tapi kan...citernye...masa 1st time makan tu..mmg bau dia..mak aiiii..semerbak..mcm bau tempoyak pun ade...(serius..tak tipu...)...mula2 mkn nk tak nak je....sbb bau tempoyak tu..tapi bile dh ngappp...uiiiiii....sedap giler...umpama makan roti lembut cicah durian uu......
Tapi..dh namenye pun me ni kureng sdikit mkn donut..seketul saja sudah mencukupi...nk lagi lain kali lak beli...(Serius..rumah me ni specis kalo makan bnda jarang2 dpt makan ni...makan siap potong 2 atau potong 4...contohnye lah, mcm makan donut nih, makan sebijik donut tu kongsi2...main kerat2 smpaila bnda tu habis..tu pun nasib gak..ade time habis..ade time 2-3 bijik tu terbiar...nk pksa2?takde maknenye...)






Ni yg me n Anna gi aritu (17 Januari 2008)..gi Rumah Arwah Abah, then, gi Jusco jab...teringin nk makan sizling kat foodcourt situ..(sizling kat situ...rasenye kureng..memang takle kalahkan langsung Sizling Giant Stadium, SA..bile la nk ke situ ek...??)...
Beli kali ni 1/2 dozen..niat nk beli dua ketul je..me satu Anna satu..tapi bile dikira2, dicongak2 balik..rugi..so, baik beli 6 ketul....
Kesimpulannye...dlm byk2 donut yg me dh rase...yg bername Duren Duren adalah yg boleh mmbuatkan me nk gi Kedai Donut ni berkali2....
-End-
p/s~mesti bosan baca entri ni kan...?hehehhehe


Thursday, January 15, 2009

Perihal 29 tahun lagi....



Helllo....
Me belum habis lagi citer perihal 29 tahun ni..jgn mara aaa....
Tahun ni me dpt 2 prezen...satu dari Emak me, satu dari Anna.....best giler ko...syukurrrrr....yg box tu Ana bagi..yg ladybird wrapper tu Emak yg bagi...




Bukak2...inilah hasilnye...Emak me bagi CD Faizal Tahir...jgn jeless u....me mmg suke giler lagu2 dia nih...


Ana lak bagi me subang berlian..amik ko berlian lagi u...jgn tertipu...ini dia beli subang silver, yg ade permata ala2 berlian tu...me suke jugak....masuk yg ni me dh ade 3 subang ala2 berlian...me suke, sbb subang cmni simple je....



Ni lak gmbo Ana time dpn kedai Big Apple kat AU2 Keramat...Ana pakai gitu sbb kitaorg baru balik dari kubur (sila rujuk entri sblumnye...)...Jusco kat AU2 ni baru je lbih kurang sbulan dibukak, mmg dekat giler dgn area rumah Arwah Abah me, tu yg kalo terajin or duit terlebih saje nk singgah sini...Disebabkan baru lagi, mmg tak ramai org, n parking fee pun tak dicharge lagi...Kedai Big Apple kat sini pulak letaknye btl2 kat sidewalk cafe2 kat situ (depan parking rooftop)...dia ade dua wings, so kat right side...kedai dia btl2 dpn Baskin Robbin...kalo lalu kat dpn Big Apple ni...kat tepi dia btl2 jugak pintu masuk nk ke Supermarket...ha..try la carik, insyaALLAH jmpe.....(kalo tak paham..ampuuuunnn...)....
Ha..jgn lupe amik Duren2...sedap gilerrr ko...(sedap gile untuk yg suke durian)...
p/s~CD dgn subang tu me dpt gara2 1-2 minggu sblum besday, me telah menghint secara halus kat Emak n Ana..(gile psyco pnya org...!!)...CD tu pulak..gilo ko mak me nk gi kedai CD pastu carikkan CD untuk anak dia..??!!Takde maknenye....tu Ana yg gi belikan..mak me bagi duit je...tapi..apepun...prezen tuk besday kali ni mmg heppening..sukee!!i lap u la...!!!
p/s~n..kepada sesape yg naik@ternaik@menaiki kete me..mintak ampun mintak maap la ye, kalo korg akan berasa sedikit bebal@tensen@gumbira@bosan@rase nk bunuh diri..sbb skrg ni..slain me bukak HoTfm..me akan bantai bukak Faizal tahir tu kuat2+me akan jadi penyanyi latar tak berbyr (sumbang giler...nasib la korg...) n insyaALLAh keadaan ini akan berterusan smpaila CD tu jadi nipiss..hehehheheh

Wednesday, January 14, 2009

Gedik2 di umo 29....

Perihal diumo 29 tahun...

Nak dijadikan citer...disebabkan time Atie tunang aritu dia dpt berbijik2 kek (serius tak tipu...rezeki murah giler...)...aisbok pun dh penuh...so, harijadi me yg ke 29 tahun tak de celebrate cake2....sian kan..kan?padahal tu dh mcm tradisi...terkilan la gak...(biasele emo manusia berumo 29 tapi still baru achieve 50% saja bnda dlm idup dia...)..



Nk dijadikan citer jugak...ari jumaat bersamaan 09.01.2009 aritu me telah mengEL kan diri...kata tak nak dh EL..puihhhh...blum ape2 dah EL....ni sume gara2 mlm tu me telah diserang sakit senak perut yg lite2 gitu...(lite tak lite, nk ddk pun lobang bontot rase senak...apetah lagi kalo batuk...batuk kat mulut, tapi kat bontot efeknye..senak ni terjadi apabile sistem perkumuhan me tak berfungsi secara biase...biasenye me membuang sisa2 perkumuhan pagi2 tiap2 hari..tapi sejak 3-4 hari sblum tu, rutin tu tak terjadi...me jnis bukan memaksa membuang ok...so, jadilah senak perut ni...)....malam tu lps minum grapewater (sejenis ubat untuk baby sakit gusi n sakit perut, yg rasenye manis2, color dia jernih...ya...mmg ubat untuk baby tetapi kalo kat rumah me ade kes sakit perut seperti senak, cirit birit atau sakit yg ade kena mengena dgn sistem perkumuhan..ubat nilah yg kitaorg tala...insyaALLAH...byk2 kes, 70% daripadanya adalah berkesan...kalo tak ilang sakit, koman2 reda la sikit....)....So, lepas tala air grapewater tu..terus me tido dlm kesenakkan yg lite2...Tapi kan...tah cmne..masa bangun tido tu...tetiba la pulak, dengan keadaan lite2 senak tu (lbih lite dari sblum tido) + mak me pun coti haritu+Ana pun ada kat rumah..idea mengELkan diri tu muncul...hehehhehe...me bangun seperti biase...tapi tak pakai baju ofis...terus gitau Mak me yg me nk coti arini...then, siap2 segala, terus anta Anim gi sekolah (rutin sejak tahun baru n sejak Arwah abah dh meninggal ni...)...then, Emak me ajak bfast...mcm biase..kalo dh namenye pagi buta..kedai mamak rasyid la jadi tmpat singgahnye...then, makan...tau jelah..dh namenye pun nk EL..so, smbil makan..smbil tgk..ade tak boss me kat situ...kat Rasyid tu mmg port boss me gi beli makan...hehehhe..so, smbil makan, smbil jadi spy untuk diri sndiri...EL ko, kalo dh namenye EL, for sure reason coti adalah sbb emergency..ni siap bersantai kat Rasyid...emergency la sgt kan...tapi yg peliknye..time ni senak perut me makin lite2 ilang...waaa..gumbiranya...tau2 je time makan time jangan diganggu....hehehehh



Dh kenyang...Alhamdullilah... Balik rumah rehat sekejab...then, terus gi kubur Arwah Abah..gi bertiga...smpai sana hangin je..hangin sbb bangku yg kitaorg tmpah kat kubur or rumah Arwah abah diaorg tak pasang lagi...aritu yoyo oo je kata "mggu dpn pun boleh buat..."...lembutnye lidah ye...ni tgk2 tak de batang bangku pun tercacak kat sane...me bukannye ape...sebab musabab nk pasang bngku tu dulu sblum pasang nesan dan mekup kubur (istilah baru yg me bagi, sbb kebanyakkan kubur2 skrg di mekup mcm mekup muke, kete n rumah...) sbby takut space untuk rumah Arwah Abah jadi sempit...kang jadi susah..me tgk, kubur baru dh nak sampai dh kat rumah Arwah Abah me tu...kang nnti, tak smpat taruk bangku takut space takde...bukan kata bangku, kang nk melawat rumah Arwah Abah me, tak pasal2 terpijak2, terlangkah2 kubur yg sebelah (serius..kat situ, space utk setiap kubur adalah sgt limited...tak mcm tmpat lain..)..so, untuk mengelakkan kan bnda2 cmtu berlaku..mmg elokla diletakkan bangku, kurang2 dpt jimatkn space n pandai2la pengali kubur tu budget2 space yg ade...

Then, Ana adelah sgt teruja dgn Donut skrg ni, telah mengajak kitaorg singgah Jusco AU2 Keramat smata2 nk dpatkan donut pujaan dia...sebaik la time tu pagi lagi, then, parking tak penuh..so, mmg la sesuai nk gi sane....Balik2 rupenye Ana ade agenda tersembunyi..katanye..amik la donut seketul tu, taruk lilin...

Heheheheh...oooo...dia nk buat gimik besday rupenye...so, layankan je...
Me rembat selendang yg me beli kat Jln TAR tu, terus ajak dia bergmbo....
Emak me dh turun ke bawah..sesi meluangkan masa untuk diri sendiri...
So, me n Anna jelah yg syok sndiri berdua....



Kalo dh namenye donut, pstu kat Jusco, sah2la Big Apple kan...Serius me ckp...Big Apple pnya mmg paling marbeles skali berbanding donut berjenama X dan Y lain...seriuss...sedap smpai tak igt ape ko...



Letak dlm piring, cocok lilin sbatang....yg ni tak tau namenye..tapi inti peanut butter...yes...fav kitaorg jugak ni..tu yg beli dua ketul...Masuk yg kotak ni...dh dkt 5 kali kitaorg beli hnya dlm masa lbih kurang sbulan...tiap kali gi rumah Arwah Abah..mmg akan satu mggu tu beli natang ni...



Besday makcik tgh bergmbo dgn donut...hehehhe




Dtg giler Ana..tetiba nk pakai selendang pulak...lantak ko la kan....





Menangkap gmbo mengunakan prop iaitu donut yg dicacak lilin...skali skala kan...29 thun dtg skali sahaja...






Muke sebenor besday makcik....yg post lps tu me dh mekupkan muke me...jgnla tertipu...hihiiiik




Dh ade lilin harusla kena idupkan api....katanye besday....








Dh idup api kenala tiup lilin...lame gile tak tiup lilin..stahun dah.....
Gedik tak gedik??gedik kot...gedik versi Sue...
Gedik terEL..gedik bergmbo dgn donut...hehheeh...
Takpe...umo 29 la nk gedik2...kang dh 30 payah...
Tapi, tak tau lagi sesuai ke tak gedik tahun dpn ni...kita tunggu dh lihat okkk....
-End-
p/s~Donut name duren-duren tu paling best...inti dia lite cream dgn isi durian...sedap gile...tu makan sbijik mmg tak ckup...sape suke durian kena try nih tau..




Monday, January 12, 2009

090109

090109....Waa...sibolik gile nombor kannnn...hah!takde maknenye...!!
Sebenarnye nk citer ni hah...
9hb Januari 2009 yg baru lepas ni adalah besday me yg ke *tottt*...hahahah..nak kena gitau ker??okla..yg ke-29 baca betul2..dua puluh sembilan...
Yess...29 yea..bukanla 19 atau bla..bla..bla...
Bile dh masuk umo 29 ni...
Mcm2 perasaan timbul...
Sedih ada...hampeh pun ade...tapi byk yg negative la...
Nk buek cmno...dh mmg gitu rasenye...
Tapi bak kata Akak..."its just a number"...ewaahhhh....
Bile akak kata gitu...Gedeganngg!!!!....iye jugak tu...hidup kena positif...
Kalo asyik fikir negative je..alamatla, smpai sudah hati rase tak senang....kan..kan..kan?
So, 29 pun 29 la..janji hati senang....walaupun hanya 70% rase senangnye...
Tapi still, ape2pun kenala bersyukur byk2 dulu kan....ALHAMDULLILAH....mana tau..syukur byk2 ALLAH bagi lagi hati n hidup me tambah2 senang...AMIN...


Buat family and sahabat me...Emak, Anim, Anna, Sapura, Zaifariza, Akak Azzuahra, Hamizon (susunan ikut kronologi mereka mengwish..heheheh)...n tak lupe jugak kepada Maziah n rakan2 yg lain....Tq very much for the warm wishes....igt gak korg kat org ni ye....Muah3!!!!!...dengan ucapan tambahan...prezen plsss!!!..hehehheheh....

n untuk tahun ke 29 me hidup kat muka bumi ni...me berharap n berdoa supaya me panjang umo, murah rezeki, ditemukan jodoh yg sesuai...dan yg paling penting me doa supaya dpt menajadi anak, kakak, sahabat dan pekerja yg baik....Amin...





~Heepi belated besday Sue!!!~

Tuesday, January 06, 2009

Selamat Bertunang...


This is my adik...
Namenye Atie...
Telah selamat pun ditunangkan dengan tunangnya pada 3 Januari 2009 pada pkl 3 (lebih dan kurang)....
Alhamdullilah...majlis adalah lancar, sederhana tetapi meriah...
Mengikut deal, Atie akan bernikah antara akhir bulan May 2009 ini atau pada awal bulan Jun 2009 ini...Me doakan semuanya selamat....
Bile pulak me?hahahah...
Soalan cepu platinum tu...me blum ade jodoh lagi...
Nnti2 kalo dh ade jodoh me..me akan umumkan disini ok...(doa2kan ade la sangkut kat me ni ye...Amin...hehehehh)
Entri kali ni just tunjuk dua keping pic saja...nnti2 me buat entry taruk sume pic pulak...

Friday, January 02, 2009

Alamak Silap Dohhh...





Ni ha..silap gitau...
Kenduri Tahlil n bertunang adelah pada 3hb Januari 2009...

Bersamaan ari sbtu da...cmno boleh silap??

Me gi tulis 2hb..gilo ke ape??

Ni kes umo dh meningkat tua la ni kot..tarikh pun main boh je...




K la..arini nk tulis psl tarikh silap tu je...ptg karang me amik coti petang..

Saja amik sparuh hari....kalo amik shari rogi ooo...thn baru ni nk jimat coti...

Kalo nk coti pun, tunggu time me nk meliburkan diri je...

Kalo nk diciterkn psl coti Annual Leave tahun 2008 ni...panjang citernye...
This year...No Emergency Leave (EL) anymore..bukan ape..tahun 2008 me byk EL atas beberape sebab...

Bygkan jelah..awl tahun 2008 aritu..me EL 3 hari sbb nk jaga Anim demam...

Pastu 2 hari EL sebab Arwah Nenek me meninggal ms bulan May 2008 aritu....

Tu excuss yg tak boleh dielakkan..ok la...
Tapi...kebanyakkan coti me habis bile me mls nk koje, atau malas nk gi klinik mintak mc...kiranye lebih kurang gitu la..last bile akhir tahun, coti tinggal 2-3hari je..seksa den nk menahan diri jang oiii...
So, lps ni...me nk cube2 coti secara berhemah...(ewahhhh...
Ha..tadi niat nk buat entri pembetulan..tapi dh off-topic..nasib le...

K la..chow...
p/s-Gmbo adalah hiasan semata2....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...