Search This Blog

Tuesday, November 24, 2015

Kemvang Hidum...

Si Puvan ni 5 kali jumpa (tak kira berapa kali jumpa pun sebenarnya, tak terkira sebab memang banyak kali), 5 kalilah jugak dia mesti tanya Iolls "umur you berapa ye Su..?"....
Bila Iolls jawab..."I dah 35..." dengan vangganya Iolls mengaku umo okehhhh....
Confirm dia akan cakap...."eh, you dah 35 dah ke....???"....
Well well well welll.....hewhewhew...gelak Su dalam hati, sambil control diameter lobang idum....





Wednesday, November 18, 2015

Makan-Makan With Friends....


Kejadian berlaku dah lama dah....lebih sebulan rasanya...tapi baru teringat nak masuk blog...hewhewhew...
Hari Jumaat hari makan sedonia....sebab tekak gedix nak makan yang lain dari hari biasa...ewahhhh....
Tapi tulah, kenalah tunggu Nurul free dulu....tak free Iolls tapau jelah kat kantin/cafe opis....sedey!
Ni kitaorang makan kat Secret Recipe kat Subang Perdana kot?kotlah kan, sebab tak ingat...hahahaha...



First time Iolls makan kat SR...sedey kan....
Time ni lapar boleh tahan...kalau boleh nasik pun nak makan, style western pun nak jugakkk....so tengok buku menu sekali nampak gambar macam nih...terus order....
Huntung sikit...nasik pun ada, Chicken apatah ni pun ada.....
Rasanya ok oklah.....cuma jagung tu kering ya hamattt....
Nurul pulak dia just makan desert jek sebab dia dah kenyang.....so okehlah...nasib baik ada jugak benda nak dimakan kan walaupun dah kenyang...kalau tak terpaksalah tengok Iolls makan je...





Kalau pergi rumah Sept tak singgah Aliff Bistro memang tak sah....
Ni kitaorang pergi 2 minggu lepas....me ajak Sept temankan me pergi cari jalan ke MAEPS....sebab 14hb Nov kelmarin ni me ada Seminar.....
Fyi, Aliff Bistro ni terletak kat area belah kiri AEON Cheras Selatan....kat barisan kedai-kedai tu....(ni kalau korang dah dekat area sana pastu kalau teringin bolehlah cuba).....
Kari dia just nice, takde rasa kuat sangat, takdelah rasa tawar (ada tau, kari pekat tapi rasa tawar jek)...ni memang sedang-sedang elok jek.....
Pastu lauk pulak memang ada macam-macam....meriahhh....
Paling kegemaran haruslah Kerang Sambal Petai tu....hohoooo.....ni lauk pagi sebenarnya...tapi kalau tengah hari pergi pun still ada memang me amik....suka giler kalau Kerang Sambal mamak....kegemaran weihhh.....
Harga makan kat sini agak mahal tau....ni makan macam ni mau RM13 confirm....
Tapi silalah rasa Nasi Briyani dia..sedap tauuu....cuma me kalau gi sana niat nak order Nasi Briyani mesti jadi kalah kalau nampak ada Kerang Sambal tu....so memang sampai kesudah makan Nasi Kandaq jelah....hehehehe.....




Mix Lamb Grilled.....
Mula-mula ingatkan dah habis survey jalan tu lepas makan kat Aliff Bistro nak balik rumah....tapi atas pengaruh Sept dan emaknya terus Iolls menetap semalam kat rumah diaorang...hahahaha.....
So petang lepas makan tu terus balik rumah...solat then lepak-lepak borak tengok tv, solat then keluar balik.....nak cari dinner....
Ingatkan nak makan Satey Samuri...tapi sebab nak kejar GEGAR VAGANZA terus tak jadikkk..sanggup okeh...hahahaha....so terus cari yang terdekat dengan rumah je.....



Hujan lagi masa ni...so orang takde sangat...dan food pun dapat laju je....
Memang kitaorang budget makan tak boleh lama, sebelum Gegar Vaganza start kena ada kat rumah dah...hihihii....
Tu korang tengok tu Coleslaw tu satu sudu besar je dia bagi...first time makan western side dish tu dia letak ciputss macam gittew...selalunya meriah jek.....
  


Sept kata dia kenyang lagi, so dia order Mushroom Soup jek....
Mak Sept order Chicken Chop....
Alhamdullilah...dah makan..dah kenyang...laju-laju balik rumah Sept then tengok Gegar Vaganza......
Iolls sejak GV2 ni memang tak miss langsung...memang kena tengok....dah record pun kalau ada free time akan ulang-ulang gittew.....best sebab kebanyakkannya lagu karok kitaorang okeh....hehehe...





Ni Jumaat lepas....
Alhamdulilahhh.....akhirnya sampai lagi kitaorang kat IKEA foodcourt nih....hahaha....
Bukan senang nak sampai kat situ time lunch hour ye....so bila sampai tu rasa macam wahhhhh gittew....
Kalini amik Meatballs 20 ketul, Kepak Ayam 5 ketul, Kek Almond apatah tu satu dengan Mushroom Soup sorang satu.....




Meatballs banjir...
Me ni muka tak malu....gravy tu memang me akan mintak extra extra extra sebabnya nanti nak buat cicah untuk kepak ayam tu sekali.....
Ni masa me lalu bawak troli ni semua orang dok jeling-jeling....carutss akhak lettew hahaha......
Tapi...(ada je tapi tu kan Sue?)..ye tapi kuah tu macam cair sikit la....cicah ayam pun tak berapa lekat huwaaaa.....




Iolls...muka memang manjang nak tidur je kan........
Ko tengok orang tamak...sup tu selagi tak penuh......




Nurul redha jek...Iolls letak kuah banjir ke, letak sup penuh ke dia makan jek....good....hehehehe....




Harga untuk makan duaorang....
Okeylah...just nice..sorang dalam RM25, termasuk RM2 duit parking kikiki....
Puas hati makan tau....Iolls la..orang lain Iolls tak tau.......
Macam Iolls nih, hari-hari biasa makan jimat jimat sebab tak tau nak makan apa (amik janji kenyang je dah, so jimat sangat)...so hari Jumaat seminggu sekali memang kalau boleh nak makan semua....hahahaha....
Anyway, thank you Nurul sebab rajin temankan dan layan akak makan........^_~




Tuesday, November 17, 2015

Bye-Bye Johor....

Hari Sabtu tu macam biasa, pagi-pagi lagi kitaorang dah turun gi breakfast.....
Sebelum pergi kat tempat breakfast tu, sempatlah kitaoang singgah kat meja reception sebab nak tanya pasal harga bilik kalau nak extend tidur lagi sehari....
Kata adik reception tu harga bilik kalau nak extend lagi paling murah RM280.++ camtu...wahhh tidakkkkk....memang tak sangguplah weolls nak bayar lagik..cukup cukup sudahhhh.....
So nak taknak terpaksalah jugak balik KL tengah hari tu....hewhewhew.....
Paling tak boleh blah boleh tak adik reception tu masa me tanya takde offer lain ke dik....?(yang lagi murahlah kan...)....
Pastu dia pulak tanya me (siap dengan muka-muka sinikal dia tu) Akak yang semalam tu beli voucher dari Matta Fair ke?....wah gittew....dah kenapa, kalau beli kat Matta Fair tu ingat dapat free ke??akhak bayar okeh...dengan duhit sendirik okehhhh....ko hadooo??~terus jawab dalam hati ala-ala Diva AA....kahkahkah....
Seriusss...tak payahlah nak buat camtu...Iolls tanya dengan penuh berhemah tau..bukannya paksa-paksa dia suruh bagi diskaun ke hapa.....sabar jelahhhh......
So takpe...tu ko punya pasal, malas nak layan (tapi tulis dalam blog boleh??hihi)....teruslah weolls berdua gi breakfast....
Kalini barulah dapat makan dengan bertenang tenang dan bersungguh-sungguh...yelah...takde apa nak buat dah kan....nak mandi kolam pun takde mood...tinggal nak breakfast je, then balik bilik kemas barang then bergerak balik KL jelah......

So dah makan-makan puas-puas tu terus balik ke billik balik....takde mood nak berjalan-jalan cuci mata keliling resort ke hapa.....
Tu pun kitaorang gerak balik untuk check-out tu lambat setengah jam dalam pukul 12.30 pm camtu....
Biasalah...time tu nak check-out, time tulah nak kemas barang-barang (yang macam nak pindah tu), pastu time tulah nak gosok baju nak mandi, nak tidur bagai eh.....
Cuma balik tu semangat sikit sebab nanti kalau sempat kitaorng nak singgah ke Klebang dan Senawang.....nak cari makan..nak cari makan...hehehehe....



 Klebang Coconut Shake, Melaka....
Rezeki tau nih....Alhamdullilah....
Lupa pulak, lepas check-out tu keluar resort kitaorang sempatlah singgah masuk kat Airport Senai....dekat je, tak sampai 5 minit drive pun....saja gatal nak tengok dekat-dekat...tapi berhenti kejab jelah pun, takdelah sampai masuk ke dalam pun..saja cuci-cuci mata je kata orang...
Pastu terus gerak..just berhenti kat R&R ke Hentian apatah tu nak solat kejab....hujan boleh tahan lebat tau....tapi takpe...Sept bawak kereta pun slow-slow jek....takde rush rush.....
Pastu dari Senai bila nak dekat dengan Melaka terus me Google Maps....so terus Google bawak ikut jalan short-cut....
Short-cut dia boleh tahan ye...habis segala kampung dia bawak...cuak giler okeh...nasib baik sampai jugak akhirnya...heheheh....
Kitaroang sampai ni dah masa kegelinciran okeh....sebab sebelum tu hujan boleh tahan (berhenti solat segala lagi so memang lambat dah time tu)..rasanya dah pukul 5 suku (dioarang tutup pukul 6 pm..ko ghase??).....
Masa sampai tu kebetulan jugak hujan baru je berhenti...so memang berpusu-pusulah orang sama-sama nak pekena Coconut Shake......
So sampai-sampai gi chop tempat....so merasalah makan kat belakang hujung nun....bersimpang siur okeh nak menyampaikan kat belakang tu...dengan tempat basah, lantai tak bersimen, pokok bagainya...adoilah.....tapi kutahan Jebat sebab dah alang-alang sampai.....
So dah chop tempat me pergilah beratur nak order....kasi chance kat driver duduk berehat-rehat dulu...heheheh...
Korang tengoklah betapa panjangnnya line tu...huwaaaaa...
Lama boleh tahan okeh beratur tu.....pastu pelik, apasal nak order dan bayar je, tapi line tu tak bergerak-gerak pun........?
Rupa-rupanya salah beratur weihhhh...kaunter untuk bayar dengan order makan kat sebelah tu kosong je takde orang pun...kahkahkah.....
So me laju-laju ke sebelah sana, terus order.....
Rupa-rupanya yang me beratur tadi tu untuk orang tapau....tulah, ada mulut taknak bertanya....main tengok ikut orang jek....
Tapi me tau...dalam ramai-ramai tu rasanya ramai jugak yang salah beratur tu.....sebabnya masing-masing pegang kuihlah, pinggan kosongla, nasi lemaklah...adoilah.....kesian tau......




Sebelum beratur nak bayar dan order Coconut Shakes tu me sempat amik dulu Nasi Lemak Bungkus dia nih 6 bungkus....lapar weihhhh....
Pinggan takde takpe....cekau je guna tangan...nasib baiklah tangan besar hihihhi....





Korang...kalau korang suka makan Nasi Lemak jenis macam ni silalah jangan lupa makan ye kalau dah sampai sana....serius sedapppp....
Sambal tu kick giler okeh....




Harga termasuk GST...so senanglah nak agak-agak.....
Nasi Lemak tu RM1.40 sebungkus....Coconut Shake Special pulak RM2.40 satu gelas...
Korang order yang special tau, dapat Aiskrim satu scope...baru best.....




Jangan tertipu ye....
Ni me makan bungkusan terakhir barulah Coconut Shake tu sampai...lama giler weihhhh....
Mentang-mentanglah duduk belakang..pastu terus dipinggirkan....huhuhu....
Nasib baik masing-masing tahan pedas, dan masing-masing tak tersedak or tercekik makan Nasi Lemak tu..hihhihi.....




Memang takleh cakap apa-apalah....memang tetap yang terbaikkkk.....
Minum kat mana pun tetaplah tak sama dengan yang kat Original Klebang nih tauuu.....
Senang citerlah, kalau kita dah rasa apa-apa tu yang paling terbaik, bila rasa yang lain memang banyak je komplainnya...betul tak??....hehe....




Muka puas hati sebab tadi gigih-gigih memacam tapi berbaloi.....
Giler tak gigih...air tak dapat sanggup bangun mencelah-celah tu nak gi tanya kat kaunter....berbaloi okeh...
Tu nampak tak tu?kuih pun ada.....tengok orang lain kemain makan kuih bagai, so nak jugak.....
Sebenarnya bangun tadi tu niat nak gi tapau Nasi Lemak Bungkus tu untuk rumah....tapi dah habis.....rupa-rupanya yang me amik awal-awal tadi tu last batch okeh....rezeki...Alhamdullilah.....
Disebabkan Nasi Lemak dah habis so amik pinggan, terus amik pulak kuih...pastu kat kaunter nampak orang beli keropok lekor nak jugak...so bayar kat kaunter then amik keropok pulak kemudian-kemudian tu...hehehe......




Sept yang awal-awal sampai je parking bila tengok orang padat beratur dia kata taknaklah turun...kita pergi lain kali jelah....boleh???
Memang taklah...dah sampai okeh....bukan senang nak sampai..setahun sekali pun susah....
Alhamdullilah....rezeki nak dapat merasa jugak kan.....heheheh....


Sate Tulang, Senawang
Okey, yang ni kalau owner kedai memang akan menyirap kow kow punyalah kalau baca me tulis nih...huhuhu...sorry....jujur okeh Iolls....
Muka teruja hangin ni okeh...hahahaha...
Mau tak hangin, kalau sampai sini baru azan Maghrib...time tu serius orang pun tak ramai lagi, tapi dapat lambat pada orang lain yang datang kemudian kemudian...dah kenapa...???
Betul..kitaorang sampai baru je lepas azan Maghrib berkumandang (buat muka tebal okeh maghrib-maghrib dah sampai kedai orang)...kiranya kalau kira meja pun rasa tak lebih dari 5 meja yang ada orang masa tu....
Sate Tulang ni dia macam sewa tapak kat satu restoran nih...so korang duduk nanti ada orang akan amik order untuk air..air dengan makanan goreng-goreng sahaja ye....then kalau nak satey korang kena order kat gerai tu sendiri....
Okeh tak kisahlah, kebanyakkan kedai makan pun konsepnya gitu....
So dah duduk kejab, dah tau camne nak order teruslah me bangun pergi order....so orderlah untuk makan sekian-sekian..pastu order jugak untuk tapau.....senang sekali jalan.....kang tak payah tunggu....
Pastu boleh tak, time order tu macam order dengan TIANG LAMPU...serius tak tipu....macam cakap sorang-sorang ye.....angguk tidak, ye tidak....dia catit-catit kat satu buku amenda tah tu.....
Tu pun me repeat sampai dua kali sebab takut dia tak dengar...sebab cara dia tu membuatkan me ni pulak takut dia salah dengar....so dah order tunggulah kat tempat duduk balik.....
So terjadilah sejarah.....air tunggu-tunggu tak dapat.....4 kali order 4 kali jugak tak dapat.....
Dengan satey-satey pun tak dapat.....dah kenapa??



Akhirnya sampai...setelah tunggu sejam lebihhhh....hohooooooo.....
Ni me tak buat cerita ye....me order dalam pukul 7 lebih (nak dekat pukul 8)..tapi satey ni sampai nak dekat pukul 9....
Amazingly, orang lain yang lagi kemudian sampai dah dapat dulu.....ko catit apa ye adik oiiiii??
Serius...masa me order satey tu me awal giler okeh...rasanya lepas 2 meja dah turn kitaroang dah...tapi yang meja kemudian yang lambat dari kitaroang dapat dulu.....air diorang dapat cepattt....satey pun sampai cepattt...adakah sebab diaorang order secara pukal??(diaorang ramai, lebih daripada 10 orang)...korang ghaseeee???
Air kitaorang lagilah...4 kali order....4 kali tak dapat-dapat.....dah kenapa weihhhh??halimunan ke apa takat dua gelas air tu je?alasan budak kedai tu cakap "sorry kak, tak cukup orang...."....ye faham tak cukup orang....tapi apasal yang dua gelas tu boleh korang skip-skipkan pulak???....sampai 4 kali mintak kott....
Sept masa tu dah berapi...siap dah bangun sekali untuk tanya pasal air kitaorng yang tak sampai-sampai tu...huhuhu (Iolls risau je dia terbalikkan meja....huhuhu..bukan boleh percaya tu....).......tu air...
Satey pulak memang tak dapat-dapat jugak....adoilah...
Pastu kesian jugak....ada sorang adik tu nak order untuk makan kat situ, tapi dia tak reti nak order macamana...(dia berdiri sebelah tukang amik order tu je pun, tapi dia tanya kat me macamana nak order satey tu)....huhuhu....korang ghasee???.......




Ni kitaorang makan tak habis pun.....
Selera putus weihhhh.....
Selera putus sebab lambat tu satu...sebab takdelah best sangat punnn...hahahah..matiklah kena kecam nanti nih.....
Eh tak tipu...sedap tu sedap...tapi sedap bila makan dengan kuah kacang tu je....kalau makan sesaja memang korang rasa arang jelah....kering takde rasa apa-apa sangat pun....
Kuah Kacang dia memang marbeles....walaupun cair, tapi memang sedap....tapi kedekut weihhhh...ciputs je bagi kuahh tu.....(kitaorang masa makan kat situ pun kitaorng makan secara kedekut-kedekut je bila cicah kuah tu....nak mintak lagi macam tak sanggup...muka ko ketat sangat dikkk...)....
Pastu yang win tu bila nak gi bayar, then nak amik yang tapau sekali, then boleh tak dia tak bungkuskan lagiii...huwaaaaa...dah kenapa ko dikk??nak meniaga jangan buat camtu boleh tak???
Seriusly....muka dahlah masam mencuka, pastu bila orang bercakap sikit punyalah patung...pastu bila mintak kuah extra (beli banyak, tapi kuah cair pastu, ciputnya haiiiii) pun tak bagi....kena mintak banyak-banyak kali okehhhh (banyak kali sebab dia buat dek, then dia tak tambah pun kuah tu) baru nak buat...tu pun muka memang macam hapa tah.........seriusly tak makan dah kedai ko...tobattttt....(kalau makan pun tunggu orang lainlah order....sendiri order memang taknak dahh....).....
Ok, ni pendapat dan experience me sendiri ye....korang me tak tau.....bunyi memang kasar, tapi tulah apa yang me kena hadap...ko sakit hati, eh aku pun sakit hati tauuu...bayar kottt (kan dah kuar ayat kuangajar...)....serius, pergilah kursus ke apa dik....In sya ALLAH maju jaya lagi tu nanti.....
Benda dah ada..marketing free banyak orang buatkan (through media social reviews segala), tinggal PR tu jek bagi cantik betul-betul jek....akak doakan korang berjaya yek.....


Okeh dah tapau, dah bayar satey, dah bayar air terus bergerak cari toilet.....
So terus bergerak balik ke rumah Sept....
Hantar Sept then terus me balik rumah....alhamdullilah....
Sampai rumah me dalam pukul 10.50 pm camtu.....sekejab je sebab zasss dah biasa jalan kan....hehehehe....
Alhamdullilah lega....tamatlah riwayat percutian selama 4 hari 3 malam ittew.....banyak pengalaman luas pemandangan kan.....In sya ALLAH lain kali nak repeat ke Johor lagi....tak habis jalan okeh....rugi pulak tak rasa macam-macam makanan hebat-hebat kat Johor tu....



TAMAT








Monday, November 16, 2015

Makan Seafood di Senibong, Pasir Gudang...

Sambung lagi kisah bercuti di Johor....

Petang tu dah lepak-lepak lebih kurang kat Puteri Harbour di Nusajaya, me try test google guna google maps arah nak ke Senibong....nak cari seafood, nak carik seafood...gittew....
Kalau dekat haruslah boleh dipertimbangkan kan...hehehehe...
Tapi memang pun...sekali tulis 35 minit jek kalau dari Puteri Harbour tu.....eh eh ehhh...macam dekat jek....so marilah kita....padahal petang tu dah tala KFC dah khennn.....
Senibong tu sebenarnya kat Pasir Gudang...eh yelah kot...ke ke arah Pasir Gudang jek??ntahlah, tak dapat dipastikan pulak.....
Jalan boleh tahan mencabar sebab jalan ke arah tu boleh tahan bz okeh....
Dahlah tu masa kitaorang gerak tu gelap cepat sebab hujan...memang mencabar minda habis tau....
Sempat terlepas simpang, pastu dah sampai hujung (lagi 100 meter) nak je patah balik sebab macam takde je tempat tu....tak jumpa Uolls..adoilah...
Last-last mengikut kata hati, try test sekali sampai.....Ya ALLAH...alhamdullilah....
Masuk kat area Senibong nih kena bayar parking tau...tapi serius me tak ingat berapa RM......
Tapi dont worry, bila dah bayar parking tu nanti korang ikut jelah signboard atau arahan kat mana nak parking...senang jek.....
Sebelum masuk ke dalam tu, kitaorang sempatlah tanya kat adik jaga tol parking tu mana mana satu kedai yang paling sedap?....jawapannya "semua sedap..."..hamboiii adiknyapunnnn...jawapan selamat gittew kan.....hehehehe
Okey takpe, takpe...ikut jelah kata hati....mana yang rasa nak makan terus jelah try.....
Tapiii...ada tapinya....elok sorang kata semua sedap, sorang lagi tu pulak bagitau kalau makan kat kedai yang sekian-sekian ni nanti (ada voucher dia bagi) akan ada 30% diskaun...pastu air pulak free (ada choices of two drinks gittew, pilih jelah....FOC).....Ooo ok....hehehehe...

So, dah siap parking kereta...so jalanlah kitaorang ke dalam.......
Kedai memang banyak...tak reti nak pilih okeh....
Sekali bila dah lalu kat kedai yang adik tu cakap ada diskaun dan air FOC terus kitaorng masuk je...hahahaha...dasar nak yang diskaun jekkannn.....
Eh korang jangan tak tau...diskaun-diskaun tu tak kisah sangatlah pun sebenarnya (walapun kisah jugak, jimat khennn)...tapi sebab kedai tu pun pernah masuk JJCM ko...tu yang laju jek masukkk....hehehehe....
So terus kitoorang cari tempat duduk.....dah duduk (haruslah duduk kat anjung, nak dekat dengan laut khenn) so order then terus carik toilet......toilet kat belakang area kedai je pun....toilet awam...so okehlah....tak payah serabut nak carik toilet bagai....
Haaa yang ni haru weihhhhh.....teringat time tulis ni je pun nak muntah Iolls okeh....
Toilet tu kena bayar 30sen satu kepala...pastu kotor ya hamatttsssss...
Ada 3 jamban...satu je yang boleh guna....yang boleh guna tu hazab....dengan cebuk takde (boleh tak diaorang letak botol as a gayung), paip pun takde....tak bercuciiii....
Pastu kiri kanan toilet yang tak boleh guna tu korang tak payah berani-berani tengok.....memang korang cabut lari tak jadi makan weihhhh....
Nasib baik Iolls time tu bukak mata sikit-sikit jek (jeling-jeling nampak tak nampak...), kalau tak memang ajak Sept balik jelah....pengotor ya hamattsss...pleaselah....dekat dengan tempat makan kot.....





So dah setel ke toilet yang hazab tu duduk-duduk kejab then makanan pun sampai.....
Masakan macam limit sikit....so terpaksa amik mana yang rasa sesuai jekk......
Ni amik Siakap masak Tiga Rasa......
Ikan memang semua sama je size....besar weih...so sebab nak makan ikan teruslah order....




Order jugak Tomyam Campur.....
Besar weihh potionnya....
Rasanya pulak biasa-biasa je...Tomyam kan..nak rasa apapun.....hehehehe...





Air kitaorang amik air Lycee dengan air sejuk sorang satu.......FOC okeh....




Amik jugak Butter Prawn....
Sedap nih tau...tapi tulah mana nak lalunya kalau makan duaorang tapi udangnnya 5 ekor...
Kitaorang amik udang size besar ni tau....
Ingatkan nak amik udang sorang dua tiga ekor tapi saiz kecik sikit...sekali tak boleh..minimum 300 gram...adoilah.....nak rasa je pun....tak baik tau dok limit-limit camtuuu.....
Sebab nak rasa jugak udang jenis ni, terus amiklah jugak...tapi akak tu suggest amik je saiz yang besar-besar so takdelah dapat banyak sangat...ok ok...tu yang dapat 5 ekor je tu.....kalau tak tadi lebih dari 10 ekor kalau saiz kecik-kecik sikit....(konon taknak nampak macam banyak ....padahal sama je pun beratnya hahahaha vongoks jekan Sue??)........




Sayang weihhh ikan besar macam gini tapi tak berapa sedaplah pulak diaorang masak...........
Time tu makan tu memang terus je teringat-ingat Ikan Bakar kat Pernu huwaaaaa.....tulis ni pun ngencesss weihhhhh....nak gi Melakaaaaaaaaaaa huwaaaaaa......




Tengah duduk-duduk baru nak start makan sekali me teringin giler pulak nak makan Kerang Bakar.....so orderlah sepinggan....
Masa order tu cakaplah kat adik tu nak sikit je untuk sorang dua orang makan...tapi katanya kat situ tak jual sikit...jual terus RM20 untuk 500gram...dah sudahhh.....hagak-hagaklah nak makan sampai 1/2 kg khennn...dahle tu takkanlah kerang je sampai RM20....huhuhu....tapi tetap order jugak tau....alang-alang dah sampai tempat makan benda macam tu kannn....
Tapi nasib baik bila tengok bil, takdelah 500gram.....baru RM berapa jek...hihihihik.....kiranya takdelah dia bagi tu sampai 500gram pun....500gram memang banyak weihhhh....
Dan paling sedihnya kerang tu me telan 3-4 ketul jek (Sept pun sama) sebab tak sedapppp.....isi kerang tu dah kering kontang takde rasa pastu paste tu me dengan Sept tak boleh go...kitaorang tak reti makan Kerang Bakar berpaste macam tu......eh korang me taktaulah tau macamana seleranya.....tapi kalau me dengan Sept memang tak boleh go....
Masa order tu pulak tak taulah pulak kalau kata Kerang Bakar dapat yang jenis macam tu.....rugii sangat-sangat...seplastik besar bawak balik bilik terbuang macam tu jek....huhuhuhu.....




Muka makcik korang dah macam hapa ni weihhhh....hahaha...
Ngantuk satu hal...pastu belum makan dah kenyang pulak camno??
Order dahlah banyak weihhhh....dah mengah memasing nak mengabiskan....(mungkin jugak sebab selera masing-masing dah spoiled sebab toilet itu kah??).....
Korang bayangkan ye, nak menghabiskan nasi tu pun tercekik-cekik je memasing...huhuhu...
Udang tu pulak besar ya amat...nak makan sekor mengah, inikan pulak nak makan dua tiga ekor sorang....
Pastu nak makan beria-ria Ikan Siakap tu pun mengah....last-last surender...half makanan tu semua kitaorng tapau jek......huwaaaaa....datang dari jauh kot...awatnya tak makan beria-ria??
Harga total kitaorng makan kat sini RM80.++..ni dah tolak diskaun tau...tolak jugak harga air...korang ghase mahal ke murah??tah...Iolls rasa macam mahal...tapi belasah jelah kan..dah termakan dah pun.....
Serius kalau tanya me dan Sept, tekak kitaorang akan cakap makan kat Pernu, Melaka adalah yang paling terbaikkk weihhhh.....bukan pasal lagi murah tau...senang citer, korang pergi try sendiri korang taulah.....
Iolls dah try makan seafood kat Melaka, Kuala Terengganu, Port Dickson, Jeram, Senibong, Kuantan dll, tapi kat Pernu, Melakalah yang paling win....seafood lagi fresh...pastu kicap cicah pun menanges sedapp....percayalah.....
Nak tau, kitaorang duduk situ sekejab giler okeh....
Rasanya sampai situ sebelum pukul 8, pukul 9.30 pm dah balik.....hehehehe....punyala sekejab....
Balik tu pulak nasib baik ikut je Google Maps laju je sampai resort....
Esoknya dah nak balik KL dah....kejab je rasanya, tak puas jalan lagi huhuhu.....tau-tau dah hari ke tiga nak masuk hari ke-empat kat Senai.....rasa macam baru je sampai semalam tauuuu.....


Bersambung....




Thursday, November 12, 2015

RICK THE SCAMMER!!

Nota: Gambar-gambar di bawah  ini me TERPAKSA letak watermark adalah untuk mengelakkan sebarang copy oleh orang lain...harap maklum.


Lupa betul nak updated pasal Rick ni lagi....
Okeh...kat bawah ni adalah antara pic yang dia bagi kat me melalui Wechat....ada 4-5 keping lagi rasanya me tak letak sebab ada yang pic ala-ala sama yek....kang bosan pulak korang dok tengok gambar ulang tayang huhuhu......
Pic mula-mula dia bagi.....
Masa mula-mula kenal kat FB gambar profile dia lain tau (gambar memang pakcik-pakcik sikit), tapi bila dah sambung kat Wechat dia bagi gambar-gambar sado nih pulop.....
Dah sado pastu comel haruslah suka....hehehehe.....kiranya banyak sangat plus plus plusnya kan.....




Gambar muka garang pulak.....
Dia ni gambar yang dia bagi banyak betul gambar yang pergi or kat Gym......tapi me takdelah heran sangat kan....hobi dan life memasing kan lelain.....
Tapi tulah, ntah gambar mamat manatah dia cekau....tapi serius banyak tau.....macam personal punya.......





Gambar kesukaan...ewahhhhh.....gambar selfie ni dia amik bila me suruh dia amik gambar dia sekarang jugekkkk.....
Walaupun mata dah kedut seratus tapi tetap I loikkeee......
Macam me cakaplah...gigi tu alahaiiiii....akhakk sukeeee.....
Masa ni tak nampak dah dia sado ke hapa...suka giler tang gigi melebihi segalanya.....taste sangat Iolls rasa okeh.....
Rick Rasyid Shelfield ni dia cakap umur dia 42 tahun....single....Islam....dulu ada GF...tapi  sebab Christian, so dia taknak kahwin dengan GF dia.....eh bukan taknak....Emak dia tak sukaaa...dah couple lama tapi sebab Emak tak suka so terpaksa putus....
Then katanya...katanya ye.....GF dia nak kawin dah......so nak mengubat hati yang lara dia nak cari perempuan yang sesuai, dan kalau boleh nak ikut cakap Emak dia nak cari perempuan Islam...kalau dapat yang duduk Malaysia lagi bagus...gittewww.....
Paling best dia ada IC Malaysia ye (emak dia yang suruh)...dan dia baru balik dari Malaysia 2 bulan sebelum kenal me nih sebab dia memang ada bisnes deal dengan company kat Malaysia..bisnes supply barang-barang constructions gittew........dan kalau ikut dia cerita kat me tu dia memang familiar jugak dengan Malaysia...dah banyaklah tempat dia melancong kalau kat dalam Malaysia nih......
Jalan citer nak hebait je kan....hahaha....tapi serius sangatlah ikut flow.....nak kata tak logik tu logik okeh.....takde benda yang pelik pun....just nice je jalan penceritaan dia.....




Okeh.....ni katanya...katanya ye....gambar Mak and Bapak dia.....
Mak dia Melayu Sabah dan bapak dia Mexican.....
Mak bapak dah tua dah..umo tengah dah hujung 70......
Jangan pelik pulak tengok muka bapak dia tu macam muka orang Cina....tapi kalau korang google memang muka mexican macam tu tau....macam melayu-melayu cina sikit....hehehe...
Tapi yang pelik tu Mak dia...melayu Sabah camtu ke?tapi takleh cakap jugak...Malaysia ni apa muka takde kan..?mengaku orang Melayu, tapi muka orang putih pun ramai......




Rick dan kawan dia.......


Rick dan kawan-kawannya....





Gambar pun habis normal kan....ko ghaseee....??




Gambar ni paling win.....
Kali kedua me suruh dia amik gambar on the spot....
Mula-mula dia refused giler sebab dah nak tidur (dia ni sebenarnya boleh tahan garang tau)...hahaha....garang sikitlah...kiranya takdelah dia nak romantika de'amore je sentiasa...ikut keadaaan........tapi dalam pada taknak giler tu malam tu dia mengalah okeh...terus dia amik sekeping selfie haha......ha kauuuu.....muka orang memang dah nak tidur habis kan...??





Eh silap...ni yang paling win....hehehe...
Flight itinerary dia bagi kat me....nak menunjukkan yang dia dah booking flight ke Malaysia gittew.....
Me memang 50-50 percaya tak percaya giler bila tengok nih...tapi 99% yang me tanya cakap itinerary nih betul.....(sorrylah, me ulang balik benda nih hahaha...), so dari 50-50 terus jadi percaya 60-40 okeh.....hati wanita sangatttt.....huhuuuuu.....





Rick, Mak dia, Adik dia dan Anak adik dia.....
Dah tunjuk flight itinerary tu dia bagi banyak jugaklah gambar lagi.....
Mungkin dia boleh rasa yang me ni tak percaya lagi kat dia lettew...so tu yang beria-ria sent bagai.....




Ni pic dia dengan Adik dia....
Adik beradik ada 3 katanya....dia anak sulong...dua orang bawah tu perempuan.........
Adik dan kawan-kawan dia tau dia datang Malaysia tu sambil nak buat kerja dan nak jumpa me jugak......hahahah...yo yo ooo jek.....




Gambar kat gym lagik.....
Ni pun Iolls suka...muka orang penat bersenam...terus je Iolls rasa macam nak join treadmill sekalik...hihihi....~dushdush
Ada lagi gambar kat gym...tapi malas pulak nak tepek kat sini....huhuhuuu....




Gambar lama pun ada terselit dia bagi.......tulis kat situ tahun 2008 kan...
Kalau ikut kiraan umur dia dalam 35 tahun camtu.....gemuk gittew.....tapi ok apa, comel jek....hehehe.....
Iolls suka dia in first place bukan sebab dia sado ke apa yek...Iolls suka dia sebab karakter dia tu.....nak kata romantik ke apa..tak pulak....tapi cara dia kot....family man sangat pun iye........




Gambar dengan kengkawan lagik.....




Ni gambar dia lunch katanyalah.....
Ni pun kegemaran....hamboii baik cakap semua pun kegemaran kan haha......





Ni gambar kat airport ye.....
Jalan citernya sebelum dia bagi gambar nih katanya malam tu dia tak cukup tidur sebab packing barang-barang then sebab cari something nak bagi kat me....alololo suwitttnyerrrrrrr dia.......tu yang muka macam bengkak tu.....
Ko ghase camne??haruslah percaya sikit kan......
Seriuss, dia memang takdelah macam nak prove kan apa-apa sangat tau...tapi memang pandai tau...jalan citer tu memang kena jer....bersungguh betul dia nak menipu pun...(pinjam ayat Aliaa huhuhu)............





Pening packing ni je ke begnya??hahahah....




Dah dalam flight......
Last pic sebab lepas-lepas tu kalau tak ada line tenet or tak sempat tak contact dah...tunggu dia touch down KL je gittew.....



Okeh...korang ghasee???
Tak ke cantik sangat jalan penceritaannya tu??
Dengan bukti gambar, dengan bukti time, dengan jalan cerita yang agak menyakinkan.....haruslah Iolls macam percaya tapi tak percaya weihhh......
Dua minggu hati Iolls berbunga-bunga okeh.....berbunga-bunga tu takpe lagik...siap sekiping english pun terus confident okeh (yang ni bagus).....terus self-esteem Iolls mendaki ke atas...ha kauuuuu......
Paling kelakar tu bila teringat balik yang bila me sent ada satu pic me selfie tu dia cakap yang me senyum tu sama je dengan dia senyum....whattt???dah samalah puloppp...eh tapi yelah kot..gigi pun lebih kurang sama je besaqnya...haruslah senyum pun rupa sama.....
Tapi paling geli haruslah dengan NEGRO manalah yang Iolls borak selama ni ye....yang siap panggil Iolls baby tu...huwaaaa.....


Ok..benda yang lepas jangan dikenang...tapi tipulah tak terkenang kan...sejarah hidup dah nih....huhuhuuuu
Pesan me.....apa-apapun, kepada wanita di luar sana silalah berhati-hati tau.....berhati-hati tu penting okeh...tak kiralah orang tu kita kenal online ke, kita kenal secara nyata ke, tetaplah kena hati-hati....
Hati-hati tu macamana...???pepandai sendiriklah...hahahaha....eh betul...susah nak terangkan...
Yang penting hati tu jangan cepat percaya sangat sangat sangat kat orang....tak kiralah orang tu perempuan ke lelaki ke.....
Betul tau...takpe kalau korang ada sangsi banyak pun (tapi pepandailah cover yek hahaha)...sebab sangsi dulu baru percaya lagi okeh.....so nanti kalau dah confident orang tu betul or tak tipu In sya ALLAH okeh....
Paling penting apa-apa kena share dengan orang yang korang percaya.....me nasib baik ada 4-5 orang keliling me yang jadi support sistem...so terselamat...Alhamdullilah.....
Memang kadang-kadang kita share dengan orang ni, akan ada benda yang boleh buat kita sakit hati....trust me memang banyak weihhh...lagi-lagi hati kita tengah berbunga-bunga pastu orang dok zass cantass cakap memacam...memang time tu rasa macam nak putus kawan pun ada......hahahaha...tapi percayalah....kalau ada pro and cons tu maknanya memang betullah tu.....memang kita kena noted la tuh.....
Kita ni kadang-kadang tak "nampak", tapi orang sekeliling kita pulak yang "nampak"...so sila bukak sikit hati, perasaan dan minda tu tau....sebab penghujungnya tetap terpulang kepada kita....yang sakit pun nanti kita...tak gittew....??
Sakit sikit takpe weihhh...belajar dari kesilapan kata orang (Iolls la tu..sikit tak sikit, tapi sakit jugaklah)......cuma yang sakit sikit tu janganlah bagi sakit banyakkkk pulak...cari penyakit namanya tuh....huhuhu..
Ehhh sorry..dah terbebel pulopppp.......


TAMAT....





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...