Thursday, October 31, 2013

Malam tadi...


Malam tadi kami sambut birthday Anim secara kecil-kecilan kat rumah.... 
Memang kami tak pernah pun sambut secara besar-besaran pun kan..??kikikih......takat potong kek je pun dah lebih dari bersyukurrr....Alhamdullilah....masih ada rezeki nak buat potong-potong kek....rumah Sue kalau besday takde kek memamg ada perasaan tak best gitu.......
Hari sebelumnya bila tanya Anim nak makan apa untuk birthday??...Anim kata nak makan Pizza....so kita belikan Pizza....
Atie pulak bila nak pergi beli piza katanya nak makan KFC..so beli jugak KFC....
Emak pulak tetiba tersosek order nak makan Big Mac...so kita belikan Big Mac satu set......kuikuikui...belasahlah..janji sumer orang happy......^_^.....
Gambar dari official photog tak de lagi tau......hamboiiii official photog gitu, kelasssssss ko nyahhhh!!....
Eh, takdelah...takde de nak opisial photog deeee.....banyak duhit??
Me malam tadi memang dah tak sempat nak amik gambar dengan kamera sendiri dahlah kan sebab kejar masa (baju pun pakai baju opis lagi okeh....)...Tu pun nasib baik Ana dengan Syafiq bawak digicam canggih diorang, so adalah sikit gambar....kalau harap me (lagi-lagi kalau Atie) ha...memang takdelah jawabnya....ceah..macam nak kater 50 orang makan je bunyiknya kan?kikikih........
K lah...nanti esok-esok baru updated yang betul-betul punya ek.....tataaaaaa.......^_^



p.s.: Pic edited by Ana...pandai pulak dia edit jadi sedondon je semua.....hehehe






Wednesday, October 30, 2013

Sabah....

Bukan me yang pergi Sabah pun...tak de rezeki lagi kan...kalau nak pergi kenalah kumpul duit betul-betul then kena cari date betul-betul barulah boleh pergi...tu pun kot jelah...hehehehehe.....
Tapi Sept...dia pergi Sabah dengan geng-geng opis dia minggu lepas...dia pergi 4 hari 3 malam....pergi hari Rabu pagi balik hari Sabtu petang....
Patutnya hari Sabtu petang tu nak pergi jumpa dan lepak-lepak kononnya....tapi bila memikirkan diri sendiri yang kejab demam, kejab batuk, kang kejab selsema on off so kita postpone ke hari seterusnya...
Tu pun hari Ahad pun me masih beragak-agak sebab kang dia kata nak ajak me pergi melawat kakak Iparnya yang masuk hospital pastu nak lepak dengan Mijon pulak....last-last tak jadi..so kita lepak-lepak kejab jelah......
Rajin je me ni kannnn...?haruslah..lepak ada makna gitu...kikikih

Inilah pun sebabnya....
Tak sabar-sabar nak amik souvenir gitu....


Fridge magnet...
Wajib ni...sekarang dah penuh satu fridge..i like...!



Katanya keropok ni dah glamer kat sana....dioarang panggil keropok Angrybird....
Panggil Angrybird sebab bentuk dia tu...hheheheheh......macam-macam je kan diaorang ni..kretif kemahin....
Keropok yang Sept bagi ni berperasa cheese....sedap jugak...rasa macam makan cekedis roller coster yang perasa cheese tu.....



Broach mutiara....
Ni pun wajib kan kalau pergi Sabah kan kan....?
Sept suruh pilih yang mana satu..haruslah me pilih yang vogue de vas kan....
Terima kasih daun keladi Sept....harap-harapnya lain kali adalah lagi....kuikuikui....




 Eh, belum habis lagi.....thanks for the chocolates too....
Hasil kecekkan dapatlah 7 biji coklat ni......
Muka tak malu kan..tapi okeylah ni..kalau ikutkan cakap Sept suruh amik lagi...tapi sebab ada perasaan malu sikit so amik 7 biji aje...iyo-iyo je aje kan...
Tak payahle rajin benor nak kira...sebijik lagi Anim dah belasah dulu.....kikiki...



Amik dapat 2 biji Confetleria Raffaello...
Ni tak makan lagi..tapi pernah rasa dulu...white choc dengan kelapa kering tak silap....
Tapi me tak into sangat walapun white choc adalah fav me.....



Ferrero Rond Noir...2 biji jugak....



Ni me first time rasa....jenis dark chocolate....
Bolehlah.....eh, dark chocolate pun kesukaan okeh.....



Ferrero Rocher....
Ni haruslah kegemaran seluruh dunia kot.....nomnomnom..makan satu memang tak cukup...huhuhuhu....



Nilah gambar pemberi souvenir hari Ahad tu....^_^.....
Laju je me pergi amik sebab konsepnya ialah siapa cepat dia dapat.....eh takdelah...hehehehe..tipu je....alaaa...Sept pergi Sabah tu niat dia memang nak cuci mata dan jalan-jalan je sebenarnya...dia memang tak mau shopping langsung pun kalau ikutkan....tapi sebab ingatkan orang keliling so belilah jugak 2-3 jenis barang.....jadi sebab dah tau barangnya memang sikit so cepat-cepatlah me pergi amik..kang tinggal serpihan haruslah tak best kan....pandai tak saya.....??
Hari Ahad tu sebenarnya masing-masing tak sihat..so belasah-belasah jelah lepak-lepak kejab pastu pergi lunch kejab....tak dapat pun berlama-lama sebab Sept kena jugak pergi hospital petang tu....
Me pulak haruslah tak dapat ikut sebab esoknya kerja...Sept takpe..dia memang kena pergi hospital tengok kakak iparnya then dia terus tidur rumah Abang dia then terus pergi kerja esok hari dari rumah abang dia...haruslah kalau me ikut jadi leceh kan......
Apapun lagi sekali terima kasih banyak-banyak ye Sept....semoga murah rezeki dan bertambah rezeki..amin....

Eh, ada lagi....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
V
V
V
Happy Birthday to Anim....happy 14th Birthday my dear adik....!
Dah besar dah kan...?dulu kecik-kecik cute je ko kan...?sekarang ni dah besar tinggi dari Kak Lily....baru 14 tahun dah meninggi macam tu..bayangkanlah lagi 3-4 tahun..huhuhuhu....
Apapun....
Semoga jadi anak dan Adik yang baik...sekolah pandai-pandai tau....dan semoga happy selalu....
Muahhhhhhh! I LOVE U VERY MUCH!!!....




p.s.: Ma Mijon dah selamat menjalani pembedahan pada tengah hari semalam...Alhamdullilah...pembedahan success..cuma harap Ma Mijon cepat-cepat sembuh je....in sya ALLAH kita sama-sama doakan yang terbaik ye....
p.s.s.: orang lain tunjuk dapat gift, me pun nak tunjuk jugak khen...kikikih..kebetulan okeh...tengok Chah buat entri me pun nakkkk jugekkkkk..haruslah kan..bahan nak menulis dah kurang gituwwww jadi kenalah laju-laju cari bahan...heheheheh......^_^








Wednesday, October 23, 2013

Banjir....

Bukan banjir apapun haiii.....ni ha....cara me makan Roti Canai atau Roti Telur yang kalau dimakan secara terus di kedai atau dibeli bungkus tu kuahnya haruslah banjir....
Ni bukan gambar Roti Canai kuah Dhal "perli" yang minggu-minggu lepas punya ni tau....
Ni gambar Roti Telur beli kat restoran yang sama pagi semalam....
Dah 2 hari berturut-turut dari hari Isnin me pagi-pagi dok tapau Roti Telur (selalunya Roti Canai je tapi kali ni tamak nak Roti Telur pulak).....mungkin sebab mood nak makan benda lain tak sampai gitu....



Kuah pulak tak payah susah payah...me nak Dhal je....
Dhal tu pulak tolong bagi lebih ye...sebab memang me akan habiskan semua kuah Dhal tu....
Don't worry memang takkan bersisa pun...me ni jenis kalau Dhal tu sedap, laju je menyudu sampai habis....
Pastu roti tu jangan lupa kasi potong aaa...senang nanti me nak makan....



Cara makan pun senang je...bukak bungkusan tuang kuah bagi banjir kat roti tu then menyudu...eh macam iteklah pulak.....
Sudu pulak haruslah penuh dengan sepotong Roti Canai/Roti Telur dan dengan Kuah Dhal tu...hehehehehe...baru kick...
Kebetulan pulak kali ni kuahnya dah kembali sedap seperti asal...so memanglah dah habis menyudu Roti Telur terus pulak menyudu Kuah Dhal dari plastik tadi.....nomnomnom...tau-tau perut kenyang sampailah kang nak pukul 1 lebih...Alhamdullilah.....





Tuesday, October 22, 2013

Roti ala Piza...

Buat entri bodoh-bodoh jelah sebab i is masih tak berapa nak sihat....(walaupun cara menaip macam sihat bebeno kan....khohkohkoh!eh, terbatuk kat sini pulak)




Hari Sabtu...pagi-pagi dah terajin....eh memang susah nak tengok Su rajin tau, kalau malas tu pasti......
Kebetulan hari Khamis Anim bawak balik 2 buku roti, sekolah dia sedekah roti kat anak-anak murid katanya....tapi tah kenapa dia dengan 5-6 orang kawan dia dapat pulak sampai 2 buku....so tak memasal dah sebeban roti pulak ada kat rumah kitaorang (tu tak termasuk ada lagi sebuku roti gardenia yang emak me beli...).......
Emak pulak 14 kali dok cakap nak buat bingka roti..nak buat bingka roti tapi tak buat-buat pun...cisss.......so terus laju-laju me cari akal nak camnelah gunakan roti tu....(kami ni tak pulak berapa minat rotilah..so memang hazab je nak habiskan 2 buku roti tu...)....
Dah penin-penin lalat dok fikir terus teringat kan roti ala piza tu...
Nasib baiklah memang cara nak buat tu simple je kan...so alang-alang bahan memang dah ada kat rumah so kita buatttttt......
Bahan-bahan asas...ewahhhhhh.....ada roti, sos pasta preggo dalam tin tu, sosej yang dihiris-hiris nipis, cendawan dalam tin yang dihiris nipis-nipis jugak dengan Bawang besar yang dihiris.....
Susu tu tak termasuk dalam resepi ye...tu hiasan semata-mata tau....



Hasilnya....kemahin lagi meating cheesenya ye.....
Eh lupa pulak, kena ada cheese jugak...tapi disebabkan me takde cheese mozzarella so me guna Chedar Cheese yang keping-keping tu jek....jadilah..... 
Belasah jelah kan...kita yang buat dia, bukan dia yang buat kita.....eheheheheh....
Yang ni me tak bakar guna oven pun...guna pemanggang ajaib je sudah...
Tapi tulah, yang first batch tu undercooklah...cheese pun tak sempat nak cair...tak reti nak budget api dengan berapa lama nak kena biar kan.....pastu yang second batch pulak (yang ini) cheesenya cair tapi bawahnya rentung..kikikih....dah terovercooked pulak dah...sabar jelah....
Rentung tu tak boleh buat apa-apalah kan....yang pasti rasanya lagi sikittttttt je nak rasa pizza hut tau....^_^






Monday, October 21, 2013

Minggu Tak Sihat....

Sebenarnya dah jadi minggu-minggu tak sihat, bukan minggu tak sihat.........
Dari Jumaat minggu sebelum hari raya korban haritu membawak ke harini me memang tak sihat dan tak berapa nak ok lagi...nak masuk minggu kedua okeh.....huuuuu..

Kronologinya,
Jumaat sampai Selasa tu demam jenis makan Panadol kang sihat pastu habis kesan dari Panadol mengigil panas badan balik...dok ulang alik gitulah pun....
Nak pergi klinik malas ya amat...lagi-lagi bila time tu kan musim orang bercuti nak beraya, kang pergi klinik jejauh drive kang rupanya klinik tutup...haaa..mau amukkan lagi kan.......
Pastu me pulak memang dah amik cuti so kita layankan jelah demam memain tu je.......
Lagipun kalau pergi klinik kang badan dah sihat (sebab makan panadol) kang doktor kata sajalah tu nak amik MC...heheheheh....
Demam tu satu hal...pastu hidung tersumbat.....tersumbat jenis ada time-time jugak....timenya bila pagi dengan time nak tidur...adoihaiii.....
So tala jelah ubat Flu balance dari pergi klinik sebelum-sebelum ni....
Tapi me serius tak berani nak makan flu tu ikut time..me makan kang kalau confirm memang nak tidur atau kalau tak buat apa-apa...sebabnya ubat yang doktor bagi tu mengantuk okeh.....so memanglah bahaya kalau tetiba dah makan ubat tu tetiba pulak nak kena drive pergi kedai ke hapa...tak ke naya....?
Me pulak bangsa kalau makan ubat ada effect mengantuk ni dia punya high tak boleh blah....ngantuk tu tak sangat (takde pun menguap-nguap pun), tapi dia punya nak tutup mata, memang tengah duduk elok-elok pun boleh tutuplah....
Pastu paling 'best' bila baring nak tidur tu badan rasa macam floating atas air gitu...huhuhu...trauma okeh....
Tu belum lagi tambah kang mata dah pejam, badan rasa floating pastu sebenarnya tak tidur pun....huwaaaahhhhh....penin pala okeh.....
Rabu pulak me try test pergi kerja....
Badan dah tak rasa sangat panas mengigil...kira dah nak kebah dah....tapi tulah jadi batuklah pulak...adoihai...
Batuk pulak berkhohok, dahlah tu jenis pejal tak mau keluar....punyalah seksa...huuuu..sampaikan effect habis kat suara....memang rock uu habislah......
Yang ni memang seksa sampai hari semalam pun suara tak normal-normal.....dahlah tu tekak gatal bukan main....gatalnya pulak tahap me sampai nak termuntah okeh...huhuhu..
So untuk redakan semua penyakit dari tekak tu me makan jelah Fisherman's Friends tu.....janji lega......





Tapi.....
Punyalah tahan nak seminggu akhirnya petang hari Jumaat me pergi Klinik jugak.........(alasan malas nak masuk meeting pun iya jugak...kahkahkah...).....
Jumaat tu suara masih tak baik-baik lagi....batuk berkhohok walaupun dah tak dasyat dari masa awal kena dulu tapi macam tensionlah pulak asyik mengharapkan Fisherman's Friends tu je kan.....
Gigih..lunch hour lelaju balik rumah then pukul 3 petang kuar balik terus pergi ke klinik....
Mula-mula me pergi klinik panel yang me selalu pergi tu....tapi boleh pulak staff dia kata "la..napa tak cakap tadi....doktor tadi ada, tapi nanti dia datang balik pukul 6..."....
Haruslah hangin kan....?me bukannya pergi klinik specialist sampai nak kena booking-booking appointment pun....tulis pun hari Jumaat bukak dari pukul 9 pagi sampai pukul 1 tengah hari, then untuk tengahari pulak pukul 3- pukul 6 petang...apa kes....??
So malas nak cakap apa terus je drive pergi ke klinik panel yang lagi satu.....
Klinik yang lagi satu ni me memang malas sikit nak pergi sebab patients diaorang memang ramai giler....so dah sebab terpaksa ni kenalah pergi sana jugak....


Mula-mula ingatkan taknak pergi jumpa doktor nak amik ubat je....
Tapi baru teringat...boleh ke ubat batuk tu kita amik tak payah jumpa doktor....?pastu bila me tanya staff dia kata boleh je kalau taknak jumpa....tapi atas suggestion staff tu kata baik jumpa...lagipun patients tak ramai....so belasah jelah jumpa pun jumpa lah kan.......
Tau tak, tak ramai patients dia adalah dalam 5 orang sebelum me masa tu...huhuhuhu....nampak sangat diaorang memang selalu ramai patients kan, sampaikan 5 patients tu dikira sikit......(selalu kat panel lagi satu takad 2-3 orang je patientsnya dalam satu-satu masa....nampak sangat beza kan...)...
Gigih jugaklah menunggu sebab doktor jenis jumpa sorang-sorang patient lama boleh tahan...
So jumpa doktor bagitau potpetpotpet.....dah check semua boleh pulak doktor tanya "nak MC ke?"....wah soalan..........terharunya......
Tapi apakan daya, masa me kat dalam tu pun dah nak pukul 4 setengah petang...so laju-laju me cakap "tak payahlah doktor, harini saya kerja....saya nak time slip je...."....
Ye, silalah percaya jawapan Su yang sopan itu....hehehehehe....
So baliklah saya dengan ubat-ubat itu....sampai sekarang rasa nak peluk-peluk je doktor tu...hhihiik...

Harini pagini...suara dah makin ok....tapi kalau kena bercakap dengan sesapa tetibalah suara rock tu datang balik...huhuhuhu....
Batuk dah kurang tapi tak baik-baiklah pulak....(tak salahkan doktor salahkan Su sebab dia yang tak makan ubat batuk...dushhh!)....
Tapi ni hidung dah tersumbek balik ni camno??...memang rasa nak nanges je haiii...penat melayan sakit yang tak berapa nak sakit nih......eh, tetiba je rasa nak jumpa doktor haritula........~wink~wink~






Friday, October 18, 2013

Makan-Makan..


Entri summary makan-makan sepanjang minggu ...hehehehe...
Tunjuk dulu antara bekalan yang me bawak...
Sejak 2-3 minggu me terpaksarela bawak bekal siap-siap untuk makan pagi dan tengah hari.....
Sebabnya untuk sarapan pagi memang tiap-tiap hari pun memang makan sesorang...tu tak kisah...yang kisahnya nak mendapatkan sarapan tulah seksa sikit....
Nak beli kat cafe kat area ofis kang kejab kang bukak kejab tutup....dahlah tu me pulak cepat sikit muak dengan menunya....so tak boleh harapkan cafe tu je....
Then nak singgah kat tepi jalan pulak tak berbaloi...sebab takde yang betul-betul sedap makanannya....
Pastu menu pun balik-balik Nasi Lemak Nasi Lemak...so memanglah fedup je kan....
So as a conclusion sekali sekala terpaksarelakan diri jugak untuk menyediakan bekalan untuk sarapan.....
Lunch pulak kena jugak sediakan...sebabnya sekarang ni tiap-tiap hari memang kena bawak secara kerap okeh...sebab utamanya adalah kerana dah takde geng nak makan lagi...huuuuu...orang tak berapa sudi..so kita redha jelah...huhuhuhu....
Dahlah kalau nak cari makan kena drive keluar, dah kena drive tu pastu kena pulak tapau then makan sorang-sorang....haa memang taklah kan....memang nanti jadinya me akan makan secara "tercekik-cekik" jelah kan.......memang tak berbaloi langsung drive beria-ria tu tau......so baik kita bawak bekal je...lagi senang....
Walaupun makan tu nanti still lagi "tercekik-cekik" tapi tak payah drive jauh-jauh sambil membawa hati lagi.....
"tercekik-cekik" sebab tak reti nak makan sorang-sorang sangat....kalau makan sesorang haruslah jadi laju-laju sebab secara semulajadinya ada perasaan nak kena habiskan makanan tu cepat-cepat....


Close-up sikit....
Ni antara bekal untuk tengah hari....simple je okeh....Nasi dengan lauk ikan sambal secoit je dah cukup...
Kalau ada lauk lebih malam tadi memang laju jelah me bekalkan....nanti boleh makan secara laju-laju janji kenyang....



Close-up jugak....
Mee Goreng pun lebihan semalam....hehehehehe...senang nak jaga kan me ni...me ni bangsa tak kisah makan yang left-over, ada sesetengah orang tak reti nak makan yang dah lepas kan...?........
Nak kasi dia tak rupa lebihan sangat, sebelum dibekalkan kita panaskan je Mee Goreng tu then pecahkan telur sebiji.....jadilah....janji ada breakfast...makan pulak dalam keadaan suam-suam kuku...momantai maaa......



Yang ini pulak bukan bekal...
Yang ni sarapan untuk orang demam.....
Hari Sabtu Emak me tetiba nak masak Nasi Lemak....siap rajin nak menyambal Sotong Kering tu lagi.....huuu..pucuk mencita ulam mendatanglah kan....
Makan pulak panas-panas....Sambal Sotong pulak pedas ya ampun...memang terus kebah demam...heheheheh..mana taknya habis berpeluh satu badan, pedas punya pasal......



Yang ini pulak hari Jumaat malamnya....
Orang demam teringin nak makan Roti Naan...tapi sebab takde sapa sudi nak teman belikan so terus je laju-laju call PHD.....eh, ok apa Roti Naan dengan Pizza kan lebih kurang je.....tekhak mengada-ngada khen...
Tapi memang baguslah PHD ni....me rasa dah 2-3 kali guna servis PHD (sejak Pizza Hut dah ada Pizza Hut Delivery) memang excellentlah diaorang.....tak sia-sia korang tukar nama kan.....
Servis memang tiptop...kata hantar dalam masa 30 minit, tapi baru je me letak phone nak pergi solat tau-tau habis solat dah sampai....memang terbaiklah...!
Paling terbaik korang tengoklah limpahan toppings tu.....tak rugi meleleh ayaqliur tengok Dinner,Drive-ins and Dine..hahahaha....


Serius berbaloi-baloi.....
Last week me anak beranak dine-in kat Pizza Hut pun tak semewah camni toppingsnya ye....
Tu belum lagi me cerita pasal servis yang makin lama makin hampeh, pastu foods dia yang lousy (serius tak tipu.....tapi sebab sakit hati me tak buat entri okeh....tapi nak bukti boleh je....heeheheh)...


Bukti Pizzanya yang mewah toppingsnya.....
Berbaloi-baloi sangat...makan pulak suam-suam time hujan renyai-renyai...fuhhhh...tetiba perasaannya macam makan Pizza jenama baru gitu........



Bahagian kegemaran....hehehehe...
Su memang, yang mana part berlemak dan berkerim tu haruslah kegemaran.......



Coklat Almond Gold....
Limited Edition kan coklat ni.....
Mau tak limited...nak mendapatkannya payah sangat....me cari segala supermarket pun tak jumpa okeh....
So bila ada yang kata pergi Langkawi apalagi teruslah order 3 set terus....ha kau...hilang kepunan setahun kan...heheheheh....
Untuk makluman, coklat ni 2 set (1 set bagi Atie) lenyap begitu sahaja dalam masa tak sampai seminggu pun....(tu pun makan style sayang-sayang tu tau...punyalah syok sangat....6 keping pun tak berapa nak puas....huuuuu).... 



Hari Ahad dalam demam yang lite-lite sempat me dengan Anim pergi tengok wayang....
Kitaorang tengok citer Cloudy With A Chance of Meatballs 2....(perlu diingat...me kan peminat citer kartun tegarrr....).....
Sebelum pergi tu dah siap-siap makan panadol 2 biji....tu pun masa dalam wayang ha kau sejuk macam kat kutub utara okeh...Me ni jenis lemak tebal so selagi tak demam memang tak pernah rasa sejuk beria pun, tapi kalau demam siap ko....sejuk sampai meremang bulu roma........



Sebelum masuk dalam panggung wayang tu kena cari makan dulu...
Tu pun bukan me yang nak makan (me dah selamat belasah breakfast kat rumah tadi...)....
Ni Animlah...bangun lambat so terskip breakfast...bila orang suruh breakfast apa yang ada taknak pulak..so kebetulan pulak memang wayang pun start lagi satu jam so temankan dia makan dulu....
Tu pun pening okeh...nak makan tu? taknak, nak makan ni? taknak..pastu nak makan yang dia nak tapi kedainya tak bukak lagi pulak...so last-last belasah Nasi Goreng Ikan Masin kat foodcourt jek.....jadilah...dari pagi-pagi belasah McD kan....jimat belanja tak payah makan lunch dah....huwahahahaha..kedekut je kakaknya ye......




Lupa pulak..kitaorang tengok Cloudy With A Chance of Meatballs 2 in 3D...
Dah lama tak tengok wayang 3D so jakun sikit sebabnya ntah napa tah kali ni dia tak bagi dah sewa Cermin Mata 3D yang selalu kita pakai tu...dia bagi terus 1 tiket 1 Cermin Mata 3D....
Kiranya kita beli tiket yang 3D akan dapat satu Cermin Mata 3D macam kat atas ni ha...dan cermin mata ni tak payah dipulangkan okeh...
Pastu bila tanya lain kali kalau beli lagi tiket 3D boleh guna yang ni je ke?Staff tu kata boleh guna, tapi kita tetap bagi 1 Cermin Mata 3D tu juga....
Kiranya ko beli satu tiket 3D ko dapat 1 Cermin Mata 3D ni, pastu ko simpan je kat rumah banyak-banyak..ha gitulah....tak paham betul dengan concept macam ni....kejadahnya nak simpan cermin mata 3D tu banyak-banyak pun kan?....ni baru tengok duaorang dah ada 2 biji Cermin Mata 3D kat rumah...kalau pergi 5 orang sefamili tiap-tiap minggu?haa..korang kiralah berapa banyak cermin mata 3D yang korang dapat kumpul?


Masa tengok kat Hp, eh gambar apa pulak nih?huhuhu....
Sekali bila belek betul-betul baru teringat....gambar dalam panggung wayang rupanya....kikikih...sendiri amik sendiri lupalah pulak.....
Biasalah, me ni kalau kat luar memang main amik je gambar mana yang sempat je....so ni jelah yang ada.....heheheheh....



Berbalik balik kepada bekal.....
Bekal sehari lepas hari raya haji......save gitu......
Yang ini untuk tengah hari....pagi siap bawak Nasi Goreng Cili Padi lagi......
Syukurlah ada ni....takdelah tiap-tiap kali makan tengah hari i nak sentapps...huuuuuu....




Ni breakfast pagi semalam.....
Buat Nasi Goreng segera lagi....guna perencah je sudah....janji ada bekal.....


Untuk lunch kita makan kudap-kudapan sudah.....
Me bawak Ubi Rebus Goreng dengan Bawang ni je ha....jadilah.....spare jugak dengan roti ban yang Ana bawak balik dari Kampung Nenek Mertuanya......



p.s.: Ma Mijon sekarang ni ada di Hospital Kuantan..pagi semalam beliau terjatuh lalu patah kaki...sepatutnya kena operate bahagian yang dah patah tu, tapi doktor suruh rehat dulu sampai bengkak tu surut baru boleh buat operation...Me doakan Ma Mijon kuat hati, kuat semangat dan semoga cepat sembuh...Amin.....Untuk Mijon dan family members yang lain....semoga tabahkan hati..jangan patah semangat ye.....



Thursday, October 17, 2013

Kad Touch & Go Plusmiles....

Note: Ini bukan iklan berbayar pun.....just for sharing....^_^


Korang pakai tak kad touch and Go Plusmiles??
Kalau tak pakai rugi ooo..lagi-lagi kalau korang selalu guna tol untuk ke sana ke mari....
Macam me ni masa mula-mula dulu sebelum kerja kat tempat baru kalau guna highway pastu takde kad T&Go me relax je...
Sebabnya me ni jarang guna highway...kalau guna highway pun takat balik kampung setahun sekali, pastu ulang alik ke rumah Mijon kat Kota Damansara tu takpun ke rumah Sept kat Cheras, pastu kadang-kadang bila kena pergi jejalan cuti-cuti yang sekali sekala tu je.......so memang takdelah memerlukan sangat kan....
Tapi sejak dah kat tempat kerja baru kalau tak guna T&Go memang hazab okeh...kalau time pergi kerja tu okeylah lagi nak beratur bagai tu kan sebab kereta nak ke arah Sungai Buloh tu tak berapa banyak.........
Tapi kalau time balik (lagi-lagi kena lalu Tol Jalan Duta tu) memang amukkan puaka je tiap-tiap hari (mau tak nak sama lawan beratur dengan lori bas segala dari Utara nun)........lagi-lagi pulak tiap-tiap hari pergi balik kerja tu kena lalu tol tiap-tiap hari (sampai 2 kali pergi sahaja darapkan dengan dua kali balik....) haa...haruslah kena ada kan....


Mula-mula me start beli T&Go pun bukanlah time dah kerja kat tempat baru pun....
Me terbeli okeh...me terbeli masa beratur kat lorong tunai kat Tol Jalan Duta (menghala ke Sungai Buloh) tu dan kebetulan ada staff plus tengah promote cantik punya kat lorong-lorong tu (dia jual ala-ala berdiri lalu lalang kat kereta yang tengah beratur tu..so sapa nak panggillah staff tu, bagi duit then dapat kad....).....
Masa tu me beli dengan harga RM10 tapi dapat kredit dalam tu hanya RM5....tapi sangatlah bersyukur walaupun duit burn RM5 lagi tu kan......
Mana tak bersyukur kalau nak beli kad T&Go tu bukannya boleh beli sesuka hati je kat tepi jalan tu....
Tau jelah kalau nak beli kad T&Go tu kena pergi kat center dia yang ada kat sesetengah plaza tol tu je pulak tu......so bila dah ada T&Go tu bersyukur sangat-sangat....
Tapi tulah, takat bersyukur tapi tetap tak guna sangat pun....hihihiik....
Me jenis malas nak topup okeh...lagi-lagi masa tu memang ulang alik tempat yang jarang-jarang me kena guna kad T&Go tu kan....
Tapi macam me cakap tadi..bila dah kena pindah ke tempat kerja baru me tau yang sememangnya me 'wajib' dah kena guna kad T&Go tu.....barulah hati ni terbukak nak guna kad T&Go tu betul-betul...hehehehe...(dah tersepit barulah beringat kan....)
So startlah me topup secara berkala iaitu RM150 tiap-tiap bulan bila dah gaji untuk belanja selama sebulan me pergi balik ke tempat kerja....


Ok ni me nak cerita....pada asalnya memang me taktau pun yang kad T&Go yang me beli tu adalah kad dari Plusmiles...yang me tau me main belasah je bayar RM10 tu janji me dapat kad T&Go tu je....
Sampailah satu hari bila me topup kat Plus centre tu (me selalu topup kat stesen Petronas or stesen Shell jek lagi senang nak jumpa kan...)...then tetiba staff tu cakap, Cik nak tebus rebate tak?...
Of courselah me dalam hati eh, rebate....terus kat mulut jawab...Eh, ada ke rebate....?....
Rupanya ada okeh....me dapat RM30 plus-plus nilai duit yang dimasukkan kedalam nilai kredit T&Go Plusmiles me tu okeh....heheheheh...saya sukkaaaaa....!
Tercengang-cengang jugaklah time tu....mana tak tercenggangnya kan....kita bayar tol tetiba dapat pulak rebates nilai sekian-sekian...hamboiii...tentulah syok.....
Terus balik tu bukak balik website Plusmiles tu (dulu masa mula-mula beli ada bukak sebab dia suruh login ID segala untuk register pastu tak bukak-bukak dah....)....baca dalam tu blablablabla....ooo..rupanya Plusmiles:
Program PLUSMiles ialah satu program kesetiaan pelanggan yang direka khusus oleh Projek Lebuhraya Usahasama Berhad (PLUS Berhad) untuk menghargai pengguna lebuhraya yang menggunakan kad PLUSMiles Touch ‘n Go untuk pembayaran tol (copy dari website dia...hehehehe).....
Macam yang me dapat ni adalah hasil daripada:
Anda layak untuk mendapatkan 5% Rebat Tol apabila penggunaan tol bulanan anda melebihi RM100 sebulan di lebuhraya PLUS*.
*Tidak termasuk di Plaza Tol Bukit Kayu Hitam, Plaza Tol Bangunan Sultan Iskandar, Plaza Tol Tanjung Kupang dan Jambatan Pulau Pinang. (copy dari website Plusmiles juga)
Dan....
Banyak lagi sebenarnya benefits guna Kad Plusmiles tu...so korang boleh melawat laman Web http://www.plusmiles.com.my untuk lebih info....



Dan ini pulak adalah kejadian pagi semalam....
Dah sampai kat sini, dah setel terus me teringat balik kisah me dapat rebates hujung bulan 5 dulu.....
Ni me amik gambar bagi korang tengok bukti betapa bestnya kad Plusmiles nih....heheheheh
Sempat singgah kat tol centre ni sebab terawal sikit dari selalu....
Kebetulan pulak memang nak topup belanja sebulan RM150 tu....so sambil topup nak redeem rebates jugak...manalah tau ada rezeki lebih kan...heheheheh...
Kaunternya tu ha...comel cenonet je....kalau kad rosak ke apapun boleh ke sini....apa-apa pasal kad pun boleh ke sini.....



Setel masuk kereta terus senyum macam nak meloncat-loncat kegembiraan....heheheheh....
Amount sebanyak RM103.68 tulah jugak yang membuatkan me teruja nak buat entri ni....
Tengok tu ye...balance kad adalah RM57.26 je tau......



So bila dah campur rebates dengan balance, maka jadi RM160.94...fuhhh...lepas belanja sebulan seminggu ni okeh......



Disebabkan masa pergi tanya pasal rebates tu me tak confident yang akaun me akan ada banyak rupanya nilai rebates tu so selamba jelah me bagi duit RM150 untuk topup macam biasa....
So hasilnya lepas dah tambah lagi RM150 tu jadilah RM310.94....ha kau terus jadi amount untuk kegunaan dua bulan terus....Alhamdulillahhh.....syukurrr....



Resit panjang ko...atas tu untuk rebate dan bawah tu untuk topup/refill duit....
Kalau tak salah me last me redeem rebates adalah pada hujung bulan 5 haritu....
So kalau kira-kira RM103.68 tu adalah rebates me sepanjang me guna tol selama 5 bulan....syok kan...?hhihihihi....



Kalau nak tau..inilah rupanya kad T&Go Plusmiles yang me guna tu....
Tengok macam biasa je kan...rupanya banyak jugak kegunaannya....
So kepada sesiapa yang memang travel a lots tu jangan segan-sengan untuk guna kad ni tau....serius korang tak rugi satu sen pun.....^_^...me dah share benda best ni...so jangan lupa share dengan orang lain tau......




Wednesday, October 16, 2013

Salam Aidiladha....

Salam Aidiladha untuk semua....
Amacam hari raya korban korang... best tak....?
Me pulak kalau namapun raya Aidiladha memanglah biasa-biasa je...takde yang luar biasa...ziarah menziarahi pun takde...just ke kubur dan makan dan lepak-lepak kat rumah je....heheheheh....
Ni pun baru hari ni masuk kerja.....lega okeh....kalau tak melempek je kat rumah layan demam layan selesema tak pun layan batuk je.......huuuuu memang bosan habis....
Lega tau...setelah 'bercuti' dari hari Jumaat sampailah semalam so harini me dapat masuk kerja balik....dah kau ni kenapa??tetiba pulak suka pulak boleh pergi kerjaaaaaa....????...
Alhamdullilah....demam macam biskut kejab ada kejab takde dah makin takde....cuma masih lagi batuk berkahaktuih ada lagi....syukur.....(baru tau nikmat dapat pergi balik kerja kan..kalau tak melempek je kalah apom balik...)....


Kisah hari rayanya.........
Malam raya jengjengjeng....kitaorang buat Kek...
Mula-mula Emak nak buat Kek Oren..sekali tengok buah Oren tu dah expired...sabo jelah...terpaksalah tukar tajuk kek....
Pastu dah dok 'gaduh-gaduh' dengan Anim terus Emak me buat Kek Ceklat...payah benar sebab sorang suruh buat marble sorang nak coklat...
Dan hasilnya adalah Kek Coklat yang kering dan rentung...huwahahahaha...padan muka anim....tak makan siappp!
Keknya lagi sikit nak jadi roti okeh....
Dah elok adun semuanya tinggal nak letak perasa tetiba dari Oren jadi fully Coklat kan...so haruslah jadi terlebih tepung....
Kalau Oren tu of courselah letak Oren zest tu dengan jusnya sekali kan...so takdelah kek jadi padat....
Pastu kalau dimarble kan pun takat amik suku adunan pastu diletak serbuk coklat then marbelkan je....so of courselah tang yang lain tu tak kering jugak....
Ni dah nak coklat sangat pastu belasah je main letak serbuk koko je...so jadilah gini.....
Makanya, pagi-pagi atas inisiatif kakaknya iaitu me lah tu pun menggoogle myresipi.com terus cari resepi dan cara nak buat Coklat Ganache.....dan akhirnya....jadilah seperti di atas.....
Ganache nya dah mahbeles tapi sebab keknya kering so memang tak termakanlah kan...buat rugi butter je tau.....






Macam biasa..menu wajib kalau hari raya dirumah kami....
Nasi Impit, Kuah Kacang dengan Rendang Daging....
Tapi kali ni takde Kari Ayam ye...orang yang nak makannya pun 3 orang je so kita buat asal ada je sudah.....(syukur ya amat dah ni tau....)...
Tapi jangan terpedaya...yang masak semua ni adalah Emak me je okeh....i is tak sihat..so amik bau je sudah...dusshhhh sekali!!...
Emak pun masak relax-relax je..mula-mula rebus Nasi Impit segera..dah siap tetiba dah merendang....hamboiii..macam sapsapsoi je gayanya...free and easy gitu...kalau me menangis okeh...jadi tu mungkin jadi tapi dapur tu mesti macam kena bom tu perlu...huhuhu....
Kuah Kacang pun Emak masak pagi lepas solat Subuh...haa...lek lek je mak kitew kan...??heheheh...
(Terima Kasih Emak...!!)
Eh, jangan terpedaya jugak...walaupun umur me dah kertu tapi mana pernah masak untuk hari raya pun....takad jadi assistant chef tu memang dari keciklah kan...tapi kalau jadi executive chef memang sumpah tak pernah.....heheheheheh...pengakuan berani mati ni okeh....






Acara wajib..menziarahi "rumah" Abah....
Tu pun patutnya kami ni nak kena sambar petir okeh..last kitaorang pergi adalah Aidilfitri yang lepas..memang nak kena panggg je memasing kan....?
Nasib baik tak bersemak samun kubur Abah..kalau tak memanglah eiiiii.....
Pergi kali ni pukul sepuluh suku camtu....tapi boleh pulak on the way tu perut me buat hal...adoihaiii...
Elok je nak masuk simpang ke tanah perkuburan ni memang takleh tahan dah...so nak taknak berpatah ke AEON AU2....(hamboii..nak menjamban pun boleh pilih-pilih tu..hehehehe)...so pergi dulu AEON....sempat jugaklah membeli barang-barang dapur kejab....
So nak pukul 11 lebih baru sampai ke kubur....lega okeh..orang tak ramai sangat macam raya-raya sebelum belum ni...parking pun masih ada lagi...
Tak pasti pulak kenapa kali ni tak ramai orang...sebab memang sebelum-sebelum ni kalau kitaorang pergi waktu pagi ke tengah hari ke nak tengah hari ke mesti tempat ni penuh sepenuhnya....



Then sampai rumah nak pukul 12 lebih...
Aktiviti seturusnya adalah makan nasi Impit Rendang bagai, makan panadol, tengok tivi kejab then membuta sepanjang hari....huuu kalau puasa dah makruh dah ni tau.....
Nasib baik bangun pagi ni dah okeh, kalau tak memang stress sendiri...huhuhu







LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...