Search This Blog

Showing posts with label Pulau Pangkor 2011. Show all posts
Showing posts with label Pulau Pangkor 2011. Show all posts

Tuesday, December 13, 2011

Pakej Teluk Dalam Resort Pangkor Island

Sebelum me lupa, meh sini me cerita serba sedikit pasal pakej me ke Pulau Pangkor pada bulan 10 haritu...
Pakej yang kitaorang ikut tu adalah pakej 3 Hari 2 Malam PANGKOR ESCAPADE di Teluk Dalam Resort, Pulau Pangkor (TDR)...
Harga untuk keseluruhan pakej ni adalah RM1368/6 orang...setelah didiskaun apa yang patut...
Dapat diskaun disebabkan pakej ni dibeli di Matta Fair pada bulan 9 yang lepas yea...
Kalau dibagi-bagi kiranya kena bayar RM228 seorang sahaja.....

Dan....
Untuk pakej 3 Hari 2 Malam PANGKOR ESCAPADE 6 orang ni kami dapat:
-4 orang dapat duduk di bunglow Chempaka..
-2 orang lagi dapat duduk di chalet Melati....
-Complimentary Welcome drink...
-2 kali Dinner/Makan Malam...
-2 kali Lunch/makan tengah hari...
-2 kali breakfast/makan pagi...
-Tiket feri untuk pergi dan balik (Jeti Lumut~Pangkor~Jeti Lumut)....

Bukti-buktinya:
Van disediakan oleh pihak resort...
Kiranya dari Jeti ke Resort balik ke Jeti adalah ditanggung
 beres...
No worry...beg pun akan disetelkan oleh mereka...
Anda hanya perlu bawak diri sahaja bila dah sampai di
Jeti Lumut...

Complimentary Welcome Drink...
Sejurus je sampai Resort, kami disambut mesra dengan
air Sirap Selasih...
CUACA PANAS+SIRAP SELASIH=HAPPY!!


Chalet Melati...
Untuk 2 orang...
Selesa dan bersih....
Gambar Bungalow Cempaka takde...

Makan malam yang pertama...
BBQ Buffet Dinner....
Sedap...sangat puas hati sampai perut rasa
macam nak meletup...

Breakfast yang petama...
Secara buffet juga....
Puas hati dan seperti biasa, perut rasa macam nak meletup......

Lunch yang pertama....
Sedap...kambing kat sini semuanya dimasak
dengan sedap dan lazat....
Rasa macam nak tambah berpinggan-pinggan,
tapi maluu...huhuhuhu

Dinner yang kedua...
Cara hidang...no buffet buffet dah...
Siap ada tukang hidang 'butler' sorang lagi......ha..korang ada..???

Dinner yang kedua lagi...
Memang terbaik...makan sampai perut
 nak pecah lagi...

Breakfast yang kedua...
American breakfast katanya...
Cara hidang jugak...siap boleh order nak makanan
goreng-goreng apa...

Breakfast kedua juga....
Bila makan dihidang dan dilayan...
Serius rasa disayangi...hehehheheh...lagi-lagi bila perut
dah kenyang...

Lunch yang kedua...
Macam-macam ada jugak...dan dihidang jugak..
ada 'butler' tukang layan jugak...
Rasa macam raja gitu...rasa macam 
Ikan Emas nak meletup pun ada...
Masakan tetap terbaik...memang berkatlah orang yang keja
kat kichenresort ni....amin....
Ha..gila puas hati kan??
Tu belum lagi yang kami guna Pentas Bangsawan (tempat berkaraoke tiap-tiap malam secara free), lepas tu berenang-berenanglah sangat dalam kolam yang super besar tu....

Lain-lain perbelanjaan yang ditanggung sendiri adalah:
-Untuk tambang (1 kereta) nak ke Jeti Lumut tu minyak dan Tol tak salah dalam RM100-RM120 (tol RM33 pergi balik pastu yang lebih tu duit minyak) 
-Parking (1 kereta) kat Jeti Lumut RM20 untuk 3 hari...
-Tambang Teksi/van pink kat Pulau Pangkor+duit sewa bot=RM28 sorang (dari total RM28x6 orang=RM168)..
Duit untuk bershopping-shoppingan...tu congak sendiri...kalau kaki shopping confirm kalau lebih RM1k pun takkan cukup...

Overall:
-dari segi perbelanjaan adalah sangat puas hati...sebab pakej dah complete semua benda disediakan...
-dari segi layanan di resort adalah puas hati (kredit tu Azreena a.k.a Ann  sebab layan kitaorang 1st class kat Sekampung Cafe...)

Kesimpulannya:
Totally PUAS HATI....^_^

Dan untuk maklumat kengkawan, berikut adalah link-link yang berguna untuk sesiapa yang nak pergi ikut pakej ekonomi TDR ni:
*Teluk Dalam Resort, Pangkor Island website-->http://www.tdr.com.my

*Pakej 3Hari 2Malam Pangkor Escapade di TDR--->http://www.tdr.com.my/html/escapade.html (normal rates dari TDR tapi still berbaloi-baloi...)


*Promosi dari TDR--->http://www.tdr.com.my/html/promotions.html (promosi baru ni...macam best je, tapi untuk 2hari 1 malam...)


Perhatian juga, pakej yang kitaorang amik ni adalah pakej yang ekonomi ataupun sederhana, jadi kepada sesapa yang agak fussy me tak suggest okeh...
Ok, tata...^_^

Sunday, November 20, 2011

Pangkor Island: Day 3 (Bye Bye Lumut)

10 October 2011: Monday

Me terus sambung cerita yea....
Alhamdullilah, sampai keseberang dengan selamat...
Feri dia smooth je perjalanannya...mabuk or pening-pening pun takde....iyo iyo je kan...kihkihkih
Sampai ke Jeti Lumut tu memang niat nak serbu kedai-kedai yang ada dekat-dekat jeti tu je...
Niat nak menambah stok apa yang tak sempat beli kat seberang sebenarnya.....
Antara hasil 'tangkapan' kami bertiga......hehehehhehe
Beg plastik  kuning adalah dari Pangkor,
beg merah depan ni pulak adalah di sini...
Betullah kot kat Lumut/Pangkor ni ikan-ikan bilis, ikan
masinnya semuanya cantik/bersih belaka....
Jadi bila dah sampai tu teruja lebih jadinya...



Kedai No. 3...
Kedai ni kira rezeki murahlah...
Kitaorang bertiga memang dah tak pandang dah
kedai lain...
Kat sini je pun dah cukup....




Sept...
Dari kejauhan tu sempat pose tu...
Me jaga beg dulu..kononnya ikut turn...
Tapi tak tahan kengkawan oiii..last-last tinggalkan pastu terus shopping...

Dah puas membeli dan belah terus pergi ke bangunan parking kereta....
Maka berpisahlah kami di parking dengan geng lagi satu...
So, balik pun jalan asing-asing senang....tak payah kau tunggu aku, aku tunggu kau...
Kang leceh pulak kan, lagipun takut masing-masing ada plan nak menyinggah atau ada plan nak ke tempat lain...
Tu pun kitaorang tak kemana-mana, masa perjalanan nak keluar dari Lumut je sempat tersinggah kat kedai Anak Nelayan (kalau tak silap namanya), tu pun tak beli apa-apa pun, just beli sotong kering bergula tu je, pastu beli air sorang satu...

Pastu kitaorang teruskan je perjalanan..takde singgah mana-mana da...
Cuma singgah kat hentian kecil apa ke namanya je tu...tu pun sebab nak pergi toilet dan nak singgah surau...
Tapi surau tak ada, camne tu...??
Pastu me ada pengalaman personally yang agak buat me trauma okeh...
Kan kitaorang keluar tu dah nak petang, jadi haruslah bawak kereta dari terang sampai dah jadi gelap...
Kebetulan pulak time tu kan musim hujan, jadi pukul 6 dah gelap dah...
Pukul 6 lagi, jadi highway (masa ni dah masuk highway dah) adalah gelap jugak sebab tak dipasang lampu lagi...
Dalam kerabunan hayam me kena drive dalam gelap okeh, pastu drive just follow line putih kat highway tu dengan lampu kereta orang depan je...serius bawak dalam kemamaian tau......memang me rasa sangat-sangatlah scary...
Pastu ada pulak ahli jemaah yang tak puas hati sebab me tak berhenti kan hentian apatah tu...
Ya Allah, serius me tak tau pun yang nak kena berhenti ke apa time tu...
Yang me tau diaorang berdua borak-borak pasal hentian tu bla..bla..bla...
Sekali bila dah terlepas jalan...dahhhh...me pulak yang 'kena'...'pedih' hati kengkawan oiii....
Dahlah kena bawak time gelap-gelap tu, pastu kena marah tak tentu pasal....serius memang me stress habislah...
Pastu nasib badan...sorang pun tak tanya me okey ke tidak....so bawak jelah dalam kerabunan hayam tu dengan hati yang penuh 'kesentapan' tu, me main redah je gelap-gelap tu...
Tapi tulah, sentap-sentap jugak...bila dah nak pukul 7 tu lampu jalan dah dipasang....
Jadi hati adalah sangat legaaa...Alhamdullilah...
Kuranglah stress  tu sikit....
Pastu...
Plan nak singgah kat hentian kat jambatan Sungai Buloh tu...
So me on lah...lagipun nak kena kejar solat maghrib pastu nak qada' pulak solat Asar....(serius tak faham kenapa ada certain hentian je yang ada surau....pleaselah...!)...
So, me dengan Sept ke Surau...Mijon pulak pergi booking Satey dan tempat duduk kat Satey Haji Samuri....


Alhamdullilah....habis solat dah dapat mengadap
Satey.....
Hati tak sentap dah...hihihihihi...cuma bab trauma
kena bawak dalam gelap tu masih terasa...


Masa ini orang tak ramai lagi...so tu yang dapat makanan cepat je tu....



Ada Satey Ayam, Satey Daging dengan Satey Perut...
Alhamdullilah jugak, kali ni semua satey adalah sedap...
Dan yang paling penting moist.....



So, makan-makan...dan diteruskan perjalanan....
Pastu Sept kata dia teringin nak pekena Teh Tarik dengan Nasi Lemak bungkus kat Gulam...
Me set je..lagipun nanti nak buat kira-kira semua belanja kami semua kat Lumut/Pangkor tu...
Kawan-kawan saya...
Sorang tengah pening buat kira-kira...
Sorang lagi excited sebab dapat apa yang dihajatkan...hihhiihiihihi



Muka orang yang kepenatan tapi penuh keterujaan....^_^



Air wajib...Teh Ais dan Ais kosong...
Syok minum air kosong dalam bekas camtu..sejukk....



Ada juga Maggi Goreng....



Pening kepala masing-masing okeh...
Masing-masing maths tak berapa 'terang'lah katakan...
Hehehehhehe....


Kira punya kira...
Congak punyak congak...
Alhamdullilah setel...

Masing-masing pulak bila dah pening tak berapa nak makan...(jangan tak percaya tau...)...
Elok je habis kira tu baru masing-masing teringat apa yang ada...heheheheh...
Tapi tulah...
Nasi Lemak sedap je..cuma Megi Goreng tu tak berapa syok...kekurang sesuatu gitu...
Jadi Megi Goreng tu aku tolak kau, kau tolak aku jadi tak habis...
Lepas tu terus hantar Mijon kejab....pastu me dengan Sept terus balik ke rumah me...
Sampai pun nak dekat pukul 10 lebih...
Sept pulak amik kereta dia baru bertolak ke rumah dia...tu pun nak pukul 11 lebih baru dia sampai ke rumah dia......

Me pulak dah sampai rumah, bila nak setelkan apa yang patut tu tak tau kenapa malam tu badan mengigil tak tentu pasal okeh.....mengigil je tau, tapi bukan mengigigl sebab sejuk...
Nak kata penat sangat ke apa pun tak tau...tapi mengigil tu tahap macam tak boleh berdiri dah...
Tu yang me kata, mungkin mengigil bukan sebab penat bercuti..tapi sebab penat makan masa bercuti kot...huhuhuhuhu...
Korang bayangkanlah macamana 'meriah'nya resort offer makanan kat kitorang...very tak sangka tau...
So, kami just enjoy our food to the max lah kan...tapi dah to the max punya pasal tak pasal-pasal dah mengigil satu badan jadinya....hihihihhii...padam muka...!
Dan disebabkan sudah mengigil satu badan me pun esoknya tak masuk kerja....
Nasib baik dah isi borang cuti siap-siap kan...kalau tak EL la gamaknya....

Maka tamatlah entri bergambar cuti-cuti me ke Pulau Pangkor, Perak....
Maka me tau ada hati yang lega sangat-sangat sebab dah nak termuntah sebab asyiklah mengadap entri pasal Pangkor ni yang tak habis-habis je kan...harap maaf (tak suka tak payah baca okeh..takde hal..hehehhehehe)...
Tapi don't worry, ada lagi pasal Pangkor lagi tau kengkawan oiii (ait, kata dah tamat???)....
Tak, nanti-nanti me akan tulis entri perbelanjaan me ke Pangkor ni pulak yea, mana tau boleh jadi panduan untuk sapa-sapa yang enjoy trip macam kitaorang......insyaALLAH....


Friday, November 18, 2011

Pangkor Island: Day 3 (Bye-Bye Pangkor)

10 October 2011: Monday

Layan jelah gambar-gambar dengan caption merapek me lagi yek....huhuhuhuhu...
Ini adalah pintu masuk ke Teluk Dalam Resort, Pangkor
Masa sampai tak sempat amik, jadi masa balik main snap je
mana yang sempat....



Gambar-gambar dari awal dan sampai ke jeti adalah di amik secara
laju-laju ye, jadi harap maklum...
Amik pun dari van sahaja...takde nak berhenti-henti de...
Kang tetinggal feri susahh pulak jadinya....


Lagi...
Resort dari tepi jalan...
TDR ni besar...jadi ada yang chalet/bungalow mengadap
macam-macam view....



Cantik kan...?



Ini semua adalah view disepanjang perjalanan me nak ke jeti tau....
Memang cuci mata tau...



Me sampai balik tak tau ni tempat ni apa...
Tempat ni rupanya macam dah kena tinggal tau...
Heran jugak, tempat cantik tapi terbiar.....



Jeti persendirian kot....
Cantik kan..kan..kan...?



Bot-bot....



Main belasah amik je...
Me main klik-klik je digicam...
Apa yang dapat tangkap tu nasib-nasib je....kihkihkih...



Sudah sampee....
Nak ke jeti dari resort adalah tak sampai pun 5 minit kengkawan oiii...dekat je...
Tapi tu kalau naik van la..kalau jalan kaki mau 15 minit kot....



Ni suruh abang driver yang berlakon dalam Filem Senario tu amikkan...
Tumpang bergambar kat signbord Pangkor Island Resort je...



Belakang saya adalah jeti...
Harap diampun jeti terhalang dek 
badan me yang besar ini....




Saya dan Sept...
Panas tapi tu yang buat gambar pemandangan cantik je...



View dibahagian kanan....



Jeti dari kejauhan....
Baru nampak kan...?kihkihkih...


Lagi....



Masa ni orang lain dah beransur-ansur sampai ke Jeti...



Kami sampai-sampai tadi berteduh dulu di pondok ini...
Jadi lepak-lepak kejab tunggu feri sampai....



Tunggu dari kejauhan sudah..boleh duduk-duduk dulu kan......
Dah nampak feri nak sampai barulah kami bergerak ke depan..


Saya dan Mijon..
Cuba tengok tangan me tu...
Ni paksaan untuk amik gambar Mijon kot....kihkihkih...


Kami kena bergerak ke Jeti, sebab dah nampak
feri dari kejauhan dah......



Time ni panas, tapi angin kuat tau...best...



Nampak tak nun dihujung sana belah kiri...??
Cer gosok sikit mata tu...ha..nampak tak???



Ni gatal amik gambar sebelah kanan pulak...





Jumpa Lagi..See You Again...
Kami ni 'menumpang' jeti Pangkor Island Beach Resort...



Angin kuat ni tau...



Mijon yang sempat hantar selipar dia kat Abang Buggy/Beg...
Nasib baik sempat..kalau tau...bawak jelah selipar tu kehulu kehilir...




Yeay, Feri sudah sampaii.....!



Kagum okeh...
Teror giler driver driver feri ni tau...pandai betul diaorang budget nak
bagi pintu ngam-ngam dengan tangga/titi kat jeti...



Abang penjaga feri sudah memanggil...
Jadi sila masuk ke dalam feri....



Kami...
Dalam feri awek sorang dah tertidur...me dengan Mijon layan borak...
Perjalanan nak ke Lumut adalah ngam-ngam 30 minit...
Serius tak tipu tau...me siap set tengok jam lagi... 



Bersambung....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...