Showing posts with label Coney Dog/Sloppy Joe. Show all posts
Showing posts with label Coney Dog/Sloppy Joe. Show all posts

Wednesday, June 20, 2012

Coney Dog...

Dibuat pada malam kelmarin (Isnin)...
First trial gitu...best jugak....selalu tengok gambar je tak pun beli kat A&W kan...
So alang-alang kat rumah memang dah ada bahan (kecuali ban tu) so terus buat...
Tapi ada jugak bahan yang tak ada ni, so skip-skip je ikut mana yang ada kat rumah...belasah saja....
Simple je nak buat ni kalau payah, memang sampai ke sudah tak buat punya....hihihihhihi...

Caranya, mula-mula rebus atau goreng dulu sosej tu, pastu ketepikan dulu...
Dan bolehlah tumis gravy pulak...
Bahan untuk gravy: Bawang Putih, Bawang Merah, Daging kisar, Black Paper, Sos Tomato, Gula, Garam dan Air...Patut kena letak serbuk Cili ye..tapi takde..me tambah jugak sos Wokshire (ejaan sila abaikan ye...)....
Dah siap tu, belah ban hotdog tu kat tengah lepas tu sumbat sosej lepas tu letaklah gravy tu dan letak jugak sos mustard...(patutnya kena stim dulu roti baru lagi best...tapi terlupa pulak...)
Kalau rajin boleh je letak benda lain lagi (mayonis, cheese, sos cili, sayuran atau apa yang suka)...dah siap...boleh dimakan....senang je kan...??
Lagi satu....gravy tu kalau tak habis boleh je simpan dalam bahagian frozen tu...kang kalau nak guna, tinggal panaskan, lepas tu tambah air masak sikit....dan boleh makan lagi...hihihihi....so, memang don't worry kalau gravy tu ada berlebihan....sungguhlah jimat masa dan tenaga kan....
Nyum...nyum...nyum...cubalah...memang best....^_^



Published with Blogger-droid v2.0.4

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...