Showing posts with label Apam Dotdot. Show all posts
Showing posts with label Apam Dotdot. Show all posts

Thursday, June 23, 2011

Try buat Apam Dotdot

Petang semalam dalam keMCan sempat lagi me jadi tukang guide Ana nak men"try" resepi..
Dah dekat sebulan Ana dok sebut..."jomlah buat apam dotdot...jomlah buat apam dotdot..."....tiap hari mau 2-3 kali ok...
Dari telinga ni tambah cedera..so, semalam suruh dia kuar beli barang dan suruh dia buat....
Pesen dia pulak nak menerai resepi bukan boleh sorang kan, lagi resepi baru camni...kang takut tak jadi...jadi kena jugaklah mengajak kakak dia jugak....
Tu yang tak pasal-pasal jadi petunjuk arah guidance dah me ni....bila tak berapa sihat ni, tolong jelah apa yang patut...tak tolong fizikal, tolong tang mulut pun jadilah...janji tolong kan.....tiba-tiba jadi i Executive Chef tau.......best jugak....hehehehhehe

Layan je gambar dulu, resepi tak ingat amik yang mana, lain kali baru tempek.....tapi yang pasti resepi tetap amik kat Myresepi ye kengkawan....
Ni cubaan pertama nak kukus...


Belum kukus pun dah comel kan???hehehheh


Harap maaf dengan keselebetan dotdot tersebut..tangan tak pernah dibedung, gitulah....asal adoooo sudah....



Kami Ana tak beli pun piping bag, just guna plastik sahaja...
Cara nak buat senang je...bila dah siap batter tu sumbat je batter tu dalam plastik, mampatkan sikit then hujung plastik tu dipotong...janji kuar....


Dah potong picitlah kan apa lagi...
Picit batter tu dulu, pastu picit pulak inti....


Inti adalah coklat...jadi picit sepuas hati ye kengkawan..katapun nak makan sendiri....
Try jugak buat inti Blueberry, tapi tak berapa sedaplah pulak, rasa ubat terlebih gitu, jadi batch lain semuanya inti coklat...
Dah letak inti tu picit batter lagi dan lepas tu didotdotkan pulak, guna batter yang ada jugak.......
Dan kukus..kukus tak lama pun dalam 10minit, kalau tak confirm boleh tunggu sampai 15minit..insyaALLAH masak......



Dan hasilnya...mak aiiii....debab...hihihihiihihi



Amacam???



Comel dan gebus kan???



Rasanya memang rasa apam yang sedap...tambah menyedapkan tu sebab inti coklatnya tu...sungguhla sodap....tak manis dan just nice....
So, syabas untuk Ana!!!
Gila gigih dia buat ni tau..me just tolong gitu-gitu je...lain tu tolong makan dengan amik gambar je...hihihihiih
Kengkawan bayangkan le..tray ada satu, gila berapa kali dia nak ulang kukus tu je......
Tapi disebabkan rasanya sedap..comel pun comel...so memang puas hatilah kan....

Katanya esok dia nak buat lagi..nak bagi untuk majlis kawan dia bertunang....^_^..semoga berjaya!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...