Showing posts with label Tuna In Croissant. Show all posts
Showing posts with label Tuna In Croissant. Show all posts

Friday, October 10, 2014

Tuna In Croissant

Di hari Jumaat yang mulia ni me nak share cara buat sandwish Tuna guna roti Croissant...
Jimats giler ni okeh...kalau beli kat deli***** memang tak dapatlah beli sampai 5 ketul sekali makan...mahal ya hamattsss....
Tapi bila buat sendiri ni memang puas hati sangat-sangat rasanya....



Tuna in Croissant....

Bahan-bahan ( dapat 5 set )

  • 5 Roti Croissant (beli di Giant)
  • Tuna dalam tin (me guna yang tulis Deli)
  • Mayonis (2-3 sudu besar)**
  • Bawang Besar (cincang halus)
  • Daun Salad dan Tomato
  • ** mayonis boleh tambah or kurangkan ikut suka

Cara-cara

  1. Gaul sebati tuna, mayonis dan bawang
  2. Belah roti Croissant dan sapu adunan tuna tadi
  3. Letak daun Salad dan hirisan Tomato. Siap!!





Simple giler kan...??
Me beli roti Croissant tu RM5 dapat 5 ketul kat Giant, past beli tuna dalam tin (tulis Deli) RM4.** (tak hingat sen-sen tu berapa ye...sorry)....pastu lettuces ni beli yang sepokok harga RM2.99 je sudah, tomato pulak baru berapa RM je kan....
Kiranya tak sampai RM15 dapat 5 ketul sandwish Tuna in Croissant...tak ke jimat tu??? ni kalau kat luar tak dapat ye....satu sandwish tu je dah makan RM belas-belas hengget....



Ni bekal me bawak minggu lepas....bawak sekali dua Uolls...dua-dua ni untuk lunch....kemahin je kans?
Serius me cakap, yang buat sendiri ni lagi fresh dari yang beli tu ye....yang me buat ni memang just nice rasanya.....sandwish macam ni memang sedap makan dengan lettuces dan tomato jek....kalau letak timun tak jadi okeh...nanti rasa jadi macam makan roti sardin jek...kikihkih....
Oppsss, sebelum lupa...ni sebenarnya resepi/cara buat roti ni me amik dari Suzie, my ex-school mate masa form six dulu-dulu.....
Ingat lagi dia beria try n error resepi ni sebab nak dapatkan yang exacty rasa kat Deli*****, buat punya buat last-last katanya dapat buat yang sebijik sejibik gitu.......
Ni pun me ingat dari apa yang dia sebut kat mulut dia je tau....punyalah lama simpan kat otak, last-last baru la ni buat...hahahaha..nasib baik ingat kan kalau tak rugi ooo....(nasib baik memang simple je resepinya)....
Ok, selamat mencuba....
Thanks Suzie.....^_^





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...