Tuesday, August 30, 2016

Kesimpulan....



Ni tak ingat bila....
Tapi macam biasa..Iolls ni kalau seminggu tak dapat sekali makan Roti Canai banjir tu macam tak sah gittew.....
Macam biasa jugak, walaupun rupa kuah tu dah banjir sakan pun kalau dengan Iolls kuah tetaplah tak cukup....kuat makan kuah Iolls ni kan?.....tu kalau rajin tu memang me mintak lagi bagi banjir....tapi selalunya malas...so makan jelah apa yang ada tu...hehe....
Ni Iolls kan sampai sekarang Iolls tak tau sayur apalah yang macam kentang tu okeh....korang nampak tak sayur kat tengah-tengah tu?ha tu buah/sayur apa ek??? (tapi tak rasa kentang pun...Iolls kentang terpaling fav..so kalau kata bukan kentang tu bukanlah ye....).





Petang bila tah...merasa makan Satey Minang lagik yeayyy.....
Alhamdullilah.....
Punyalah Iolls dok sebut-sebut dalam hati ataupun di mulut nak makan Satey Minang..nak makan Satey Minang...akhirnya dapat.....
Tapiii..ada tapinya....kuah kalini tak sekick yang me pergi haritu.....
Haritu walapun deria rasa Iolls kureng sangat...tapi still boleh tau yang kalini kureng okeh...
Bila Iolls tanya Orang Tu pun dia kata "haah...sedap lagi yang haritu...."...see......
Satey Minang ni lagi satu macam magic okeh...masa makan rasa macam tak cukup je...tapi bila dah habis makan (niat dihati nak tambah lagi), tapi mesti tak boleh....sebabnya perut memang dah full habis.....kenyang giler-giler okeh....sengkak perut....





Macam biasa kikiki...kalau tengah hari kalau gi kantin tetaplah order Nasi Goreng Cili Padi....
Puas hati kalau order Nasi Goreng Cili Padi sebab sedap...puas pulak tu makan.....
Yang atas ni me order Nasi Goreng Cili Padi Sotong.....muak dah makan isi ayam okeh...






Isi ayam memang me dah muak...tapi kalau ayam goreng macam ni memang Iolls tak pernah-pernah nak muak hehehe....
Ni kitaorang makan kat kedai ayam organik apatah...tak ingat pulak namanya....
Ni mula-mula me ajak makan Texas Chicken....boleh pulak dah lalu kat sini sebab ternampak ada menu nasik terus kena masuk dalam huwaaaa........






Ni set nasi Ayam....
Ni Orang Tu lah yang punya pun.....
Sedap jugak Nasi Ayam dia....no complaint....





Alhamdullilah kenyang.....
Harga kedai nih termasuk GST okeh...
Ayam goreng dia sedap jugak....tapi tu kalau panas...me dapat yang sejuk alaaaa...awat muakk??






Ni elok-elok nak kuar dari parking, Ana pulak call...ingatkan kenapa....rupa-rupanya, dia tanya ada tak kedai tempat beli besen?
Uiii berlambakkkk la kan........so terus ajak Orang Tu singgah kejab.....
Jenuh okeh nak mencarik macam Ana nak....
Dia nak mandikan baby....tapi taknak besen mandi tu (dia dah ada), lagipun besen tu besar sangat...so nak besen kecik je.....
Ni me amik gambar nih kononnya nak wassaplah tunjuk.....
Elok sent kat wassap sekali Ana tak puas hati terus dia buat Video Call.....hahahaha laju sikit ek......
Dok tunjuk itu ini...last-last amik yang Orang Tu pegang ni jek....just nice gittew....
Ni nak pilih besen je pun...tapi boleh bikin gaduh okeh...sorang kata kecik sangat, sorang kata besar sangat, sorang kata dalam sangat hahahaha...........






Ni Anim yang requested Meggi Goreng nih.....
Iolls ni dahlah kureng sikit Meggi Goreng.....tapi sebab Anim dok ulang banyak-banyak kali cakap buatkanlah..buatkanlah...so buatkanlah jugop......
Iolls tak suka Meggi Goreng sebab rasa meggi tu kuat boleh??ntahlah...kalau makan meggi biasa tu okeh jek...tapi kalau buat goreng memanglah tak suka.....






Baby baru...nama tak confirm lagik nih......
Kesian baby....pening Mama dengan Abah nak pilih nama dia.....kejab itu kejab ini..sabar jelah....
Ni katanya harini nak daftar dah....tunggulah officialnya apa ek....makcik nak panggil pun tunggu birth certificate kuar dulu...sekarang ni panggil jelah baby........






Abang Syaqeer.....geram rasa nak tunjal-tunjal!!....
Syaqeer geram giler kat baby okeh..siap ketap-ketap bibir mengigil-gigil sebab geram....
Dia tak tau yang makcik pun dok ketap-ketap gigi tahan nak gigit dia nih....geram!!.....rasa nak kunyah-kunyah jek.....





Ni pun tak ingat bila...huhuhu....
Ni Nasi Beryani kat Kayu Nasi Kandar, Kota Damansara......
Sedappp....Iolls memang fav kalau makan nasi beryani style kering macam nih....ni memang me makan bodoh-bodoh dengan Ayam Goreng tu jek...takde kuah pun takpe......
Ni kononlah kan masa makan tu rasa macam banyaknya nasik...boleh habis ke?gittew....konon-konon kan...sekali tau-tau eh lichinnnnnn....
Hahahahaha......macamle saiz perut tu kecik benar khen......





Ni early dinner nih....
Dah lama tak makan kat kedai Siam kan.....
Ni kat Subang Dua....
Ni kat me order jugak kerang bakar dia...sedap giler makan dengan Sambal Belacan tu....
Kerang bakar tu sampai lambat sikit..so makan pun bila nasik dah habis....dah kenayang kan...so makan half kat kedai (mana nak habis kalau me yang kena makan sesorang),so bawak balik....memang kau habis licin Iolls telan.....





Ni me tapau dari Petronas kat Subang Perdana....boleh tahan sedap....
Dahla tu RM1.60 sebungkus je...nasik punyalah banyak (untuk nasi lemak bungkus camni).....semoga murah rezeki orang yang jual nih.....





Ni minggu lepas....me kena gi kursus 3 hari....
Kursus tak jauh pun..kat opis sebelah je pun kikiki....
Ni group kitaorang dapat nombor dua okeh....tak sangka giler....dahlah markah awal je dah fail...tak sangka pulak boleh potong group lain tu kikiki....
Tapi Iolls sukalah kursus kalini...faham banyak benda...banyak jugak ilmu lain me dapat....dahlah tu bebudak group jenis sempoiii....main belasah je semuanya pun kikiki..I loikee....!!......




Jumaat lepas....
Lepas habis kursus saja ajak gi Super Seven kat Subang Perdana tu....
Murah giler okeh kat situ....(kira murahlah certain barang-barang tu).....
Tu nampak tak Air Cincau tu?tu RM19 plus-plus je harganya ye.....
Tu Iolls beli untuk Emak....saja...rumah kitaorang memang suka jek air cincau camni.....





Dah habis beli barang, kitaorang pergi dinner pulak....
Ni pun kat kedai Siam....tapi kat Subang Perdana pulak.....
Kalau makan kat kedai Siam Iolls memang blur habis okeh....tak tau nak order apa....
So bila nampak ada ayam tergantung terus je Iolls order Nasi Ayam hehehehe....
Tu Nasi tu dia guna beras siam kot...sebab sedap..pastu berkilat sebutir-butir kecik je nasik dia......
Air Oishi tu pulak DJ kat Super Seven sedekah.....
Kedai makan ni tak kedekut okeh...nasik guna beras elok, ayam pulak banyak....pastu sedap.....harga pun berpatutan....Iolls doakan kedai ni murah rezeki...amin....
Lain kali nak makan kat sini lagila.....






Tadaaa......
Minggu lepas order Cheese Powder kat IG....jenuh mencari, alhamdullilah me jumpa seller yang jual murah dari harga pasaran...
Ni 200gram baru RM10 okeh...paling murah me jumpa inilah...selalunya mesti RM13 per200gram atau RM15 per200gram....walaupun jimat RM3-RM5 kan.... tapi kalau beli dua cer kira??.....jimat jugaklah kan kan kan.....ceaceacea.....






Jimats banyak ni okeh....
Boleh ulang tetiap hari makan....hehehe....
Tu Iolls bancuh banyak tu....dua kali goreng kentang tu baru habis ye...
Masa bancuh ingatkan sikit..sekali bila dah colek..uii apasal tak habis-habis nih?
Adoiii terliur pulak dah........






Monday, August 29, 2016

Baby Baru....

Ni kisah 17hb Ogos yang lepas....
Pagi-pagi Ana kena operated untuk lahirkan baby baru dia.....
Alhamdullilah....sebelum tengah hari baby dan mama dah selamat dilahirkan dan melahirkan...syukur.....
Iolls macam biasa...bila adik nak melahirkan Iolls yang nervous tahap cipansss kihkihkih..over okeh..siap amik cuti lagik......




Dipendekkan cerita...kitaorang pergi melawat time petang tu jek....tengah hari tak sempat nak gi sebab nanti semua orang kelam kabuts.....
Makcik haruslah excited okeh...ni first time nak dukung baby tapi tak reti dan tak berani...so pegang-pegang gini je dulu......geram okeh.....






Nih makcik dah berani dukung cea cea ceaaa...kemain gaya tu taknak kalah....
Ibu-ibu sangat tak Iolls?hihihik......





Anak dapat baby boy....alhamdullilah....
Berat baby masa lahir 2.6kg...kecik jek...tapi mama tak boleh nak lahirkan secara normal...terpaksa jugak dibedah....takpelah Mama...janji dua-dua selamat....alhamdullilah......





Lupa pulak...baby mewarisi dagu exotic makcik dia eh mama dia....makcik pulak terperasan Uolls..hampunnnnn......






Opah macam biasa....excited sokmo kalau jumpa baby......
Ni mesti geng Opah jugak nanti nih....huntonglah semua cucu-cucu Opah ye....semuaorang pun fav.....





Opah dan cucu ke empat.....semua pun boys...hambiikkkkk......bertambah peninlah Opah nantik......





Kesian Abang Syaqeer.....menangis sakan bila dia nampak Mama....siap Mama dia panggil pun dia taknak....meraung-raung je dia.....
Dia terkejut kot tengok Mama dia bercucuk kat tangan camtu......terus taknak dekat Mama...tapi kelakar tu bila Mama babai nak masuk wad balik dia tak bagi.....dah macamana tu?
Lupa pulak...bebudak tak boleh masuk dalam wad...so Mama Syaqeer kenalah keluar kejab gi tengok Syaqeer kat luar....2 hari tak jumpa okeh...so kenalah jumpa jugak (kalau tak jumpa dalam Video Call jek).......




Sebab bawak jugak bebudak duaorang nih...so kena gilir-gilir masuk dalam....
Nasib baik Umaar dengan Imraan tak banyak soal kikiki...dapat pulak lari-lari kat tempat lapang tu pun okeh....bagus adik dengan Abang....good....
Lupa pulak, Anim tak dapat ikut sebab dia tusyen...so kena tunggu baby balik rumah jelah kan.....






Balik tu lalu kat Taman Cempaka so belilah durian yang murah nih....RM20 dapat 3 biji....
Sebenarnya tak lalu pun okeh...sanggup kitaorang berpusing sana sini nak menyampaikan tempat orang jual durian tu kikiki...
Nak beli yang bergred hebat-hebat tu akhak tak mampu.....so belilah yang rega marhein ni je...
Tu pun mahal jek me rasa...durian kampung...3 biji kecik-kecik je...isi pun yang hado je...tak banyak...tapi alhamdullilah..dapat rasa pun dah syukur......
Kitaorang ni sebenarnya bukan peminat durian sangat...dapat rasa seulas dua pun dah puas..janji rasa gittew.... (tifuu...haritu me bedal sebijik tu sesorang hahaha).....
Tapi betul okeh....kitaorang lagi enjoy makan durian kampung dari durian memahal tu...macam Anim cakap..."Anim suka durian kampung..sebab tetiap buah tu rasa dia lain-lain..."...betul okeh...kalau makan durian kampung lagi thrilled...kadang-kadang dapat yang lemak manis..kadang-kadang dapat yang lemak pahit...kadang-kadang dapat yang pahit....thrilled giler okeh....tak gittew.....
Lupa pulak...Ana dengan baby dah keluar wad pun....diaorang keluar hari Jumaat tu....
Baby pun dah masuk 12 hari....dari 2.6kg dah 3kg dah pun....eiii gerammmmm....tak sabar makcik nak tunggu awak dah gemuk....masa tu barulah syok nak kepit kuat-kuat hehehehe.....





Monday, August 22, 2016

Texas Chicken...

Ni Jumaat dua minggu lepas rasanya...ye ke?eh lupeeee......
Datim masa lunch dengan Nurul la kan.....setelah lebih 2 bulan lebih tak jumpa ha kau kau kauuu......
Macam biasa..tempat makan tetaplah fenin nak makan kat mana kikiki...akhirnya ke Texas Chicken sajalah....
Iolls memang dah teringin giler nak makan kat Texas Chicken nih okeh...
Mana taknya, bila Iolls ajak Orang Tu harem dia taknak....buat bolayan okeh......
Pastu nak makan sesorang idoklah kitew.....
Nak tapau pulak macam tak syiok.....gittew....
Ni bila dapat makan kat sini...happy giler okeh...(tapi control dalam hati jew kahkahkah)......





Dah lama tak jumpa kan...so macam-macam citerlah kitaorang dok potpetkan....
Sampai tak menyempat-nyempat masing-masing ye...siap berebut-rebut nak bercakap hahahaha......






Sama tak muka kitaorang??...sama kan....samalah tu sebabnya semuaorang asyiklah confused dengan kitaorang kikikih.....bolehlah menyamar kembar lepas-lepas nih  ek nurul ehehehe......
Macam biasa...masa kitaorang beratur kat kaunter tu takde orang sangat (kiranya masuk kitaorang pun baru 4 orang customers je yang ada)...tapi bila kitaorang duduk je..ha hambikk kooo.....
Rezeki sangat okeh...selalu je kitaorang terawal 2-3 minit dari orang lain hehehe......nak kata keluar opis cepat, takde maknanya....Iolls ni keluar opis cukup-cukup time, pastu amik Nurul je dah nak 15 minit..pastu ke Star Avenue ni dah pukul 1 camtu dah..tapi tetaplah kitaorang jugak yang awal.....rezeki sangat-sangat....
Lupa pulak, makan kat sini Iolls paling suka biskut dia tu....sedapnya....lemak-lemak manis (macam berkastad pun iya)....kegemaran sangat!!....
Nurullll...bila nak ngedate lagikkk??eh tetiba.....sorry ending sokmo hampeh hehehe.....



Friday, August 19, 2016

Sardin Sambal Simple (Step-by-Step)

Tak payah sembang banyak...meh me bagi resepi....

Bahan Hiris
3 Bawang Putih
1 Bawang Besar
Sedikit Halia
Cili Padi

Bahan-Bahan Lain
4-6 Sudu Makan Cili Boh
1 Tin Sardin (sederhana)
Semangkuk atau lebih Air Asam Jawa (bancuh cair-cair je dah ye)
Semangkuk Air
1 Setengah Sudu Besar Garam
1/2 Sudu Besar Gula
Kentang di Goreng (ni kalau nak buat tambah lauk)
Minyak

Cara-caranya:
Panaskan minyak
Tumis Bawang Putih, Bawang Besar dan Halia sampai wangi.
Tumis Cili Boh sampai naik minyak dan garing.
Masukkan Sardin, masukkan sedikit air (goncang sikit dalam tin tu), tunggu sampai naik minyak lagi..
Masukkan cili padi, air asam, garam, gula dan kentang goreng....masak sampai pekat..siap





Tumis bawang putih, bawang besar, halia dan Cili Boh sampai garing......
Masa ni memang kena kacau selalu sebab cili tu cepat hangit.....
Pastu kena pastikan cili boh nih betul-betul garing dan masak ye...kang sakit perut makcik ko ni tak tanggung.....
Nak bagi hilang hanyir ikan sardin tu adalah dengan menambah halia dan bawang lebih okeh....
So kalau korang suka bawang lebih pun lagi ok.....lagi bagus gittew......



Ni bahan-bahan standby....
Air Asam (buat cair jek), sardin tin dah bukak sesiap dengan kentang yang dah digoreng......





Tumisan dah garing masukkan cili padi dan sardin tin tu..semua ye.....
Cili padi tu korang boleh masukkan bila tumisan dah garing....tak kisahlah bila janji time tumisan tu tengah garing.....
Pastu masukkan air sikit dalam tin tu then goncang sikit...pastu masukkan dalam tumisan sardin tadi tu......
Masak sampai mengelegak......




Pastu masukkan Air Asam pulak......





Dah mengelegak sikit masukkan garam dan gula.....





Pastu korang bukak api sekuat-kuatnya...bagi cepat sikit air tu mengelegak.......
Bila dah mengelegak boleh kecikkan api balik...kang hanget pulak kuah tu..dah rogi pulak.....




Dah kecikkan api bolehlah masukkan kentang goreng tu.......
So tumis lagi sampai pekat....
Time ni kena jaga-jaga sikit...kena selalu kacau tau..kang hangittt....(risiko masak sambal memang macam ni dikkk...kena rajin jaga sambal supaya tak hangit....jaga tu bermakna korang kena rajin kacau sambal tu ye...bukan jaga jek macam pak guard tu yek...kikiki).......





Okeh...bila dah pekat tu so bolehla tutup api dah....dah boleh makan....hehehehe....
Kepekatan kuah ikut korang tau....
Iolls kalau buat guna Cili Boh nih selalunya Iolls buat kuah cair-cair sikit...baru syiok.....
Ni korang try makan dengan roti....ha kau kau kau.....sedap okeh......
Selamat mencuba tau.....







Tuesday, August 16, 2016

Makan Sesajeeee.....

Pentamak kan...so biasala...lagi-lagi bila terjumpa gerai baru bukak, pastu tengok pulak orang Melayu yang meniaga, pastu tengok pulak lauk meriah semacam..startlah hati jadi kelabu hahahaha....
Ni me amik Nasi Lemak lauk Kerang Sambal dengan Telur Mata Dadar....
Mula-mula tu asalnya nak makan Nasi Lemak takde lauk je..pastu nampak telur mata dia macam menarik jek, pastu bukak tupperware sebelah nampak pulak ada Sambal Kerang...adoiiii...dah lah tu Su..jangan ko bukak lagi tupperware yang lain pulak...matikkkk.....
Rasanya?biasa-biasa jek....confirmlah tak carik lagi..hahahaaa.....





Ada satu petang tu sempat me gi tukar tayar belakang 2 biji tu....dah botak habis dah tu tau...
Kalau korang tengok tayar-tayar Iolls tu pun mesti korang seriau habih....tapi Alhamdullilah....botak-botak tu Iolls selamat pergi dan balik merata-rata tempat.....syukur ooo.....
Ni pun carik punya carik (tanya orang, pastu servey kat mudah sikit), rupa-rupanya rezeki nak beli kat area opis jugak.....
Murah lah kot...RM135 (tak masuk GST) untuk seketul tayar baru tahun 2016 brand Silverstone....jimat duhit akhak okeh....(banyak me survey harga memang RM150 ke atas je semuanya..lega sangat.)......
Tu me amik tu bukan effect blur ke hapa tau...tah napa tah me amik tu jadi camtu....lantaklah kan..janji ada gambar hahaha......




Aritu makan kat sini Iolls puji khen??
Tapi kalini tak boleh nak puji sebab lain giler dah rasanya...huwaaaaaa.....
Kuah kari ayam tu cair...pastu Ikan Keli Sambal tu bukan macam sambal tumis biasa tu (aritu punyala sedap hingga menjilat jari dan pinggan kalau boleh huhuhu)..tapi kali ni jenis tumis sos tu jek..dah kenapa???...wendakkkk...tak sedap okeh.....
Nasib baik Kentang Sambal dengan Sambal belacan tu sedap macam selalu..tu jelah pun yang boleh puji punn.......





Ni dinner malam bila jangan ditanya...tak hingatt.....
Yang ni pun dinner KFC sebab nak kena cari tempat makan yang ada jamban senonoh sikit.....
Perut lapar nak kena isi, tapi dalam masa yang sama tengah problem...dah camno??
So Iolls requested KFC jelah....habis citer....






Ni namanya menu wajib setiap minggu.....
Kalini Anim yang masakkan Sardin Sambal tuh.....hehehe....rasanya haruslah sedap macam selalu tu.....
Dapat pulak makan dengan Telur Dadar garing-garing..haruslah bertambah-tambah jadiknya.....
Nanti Iolls buat special tutorials ek...sapa-sapa nak buat macam me punya ni boleh tengok nanti....
Rugi pulop makan benda best tapi kedekut nak share caranya kan....takpe...nanti Iolls share okeh....(fefeeling Chef sangat khen Iolls??kihkihkih).......






Petang bila tah makan kat Gulam Mee....
Kalitu kebetulan pulak kitaorang parking kereta kat belah hujung kiri sana...so bila dah lalu tepi tu dah ternampak orang tu tengah mengipas Otak-otak nih....
Memang tak tunggu lamalah kan...orang tu tanya nak makan apa je terus Iolls order Otak-otak 5 keping....
Satu ni 80sen.....tapi isi banyakkkkk...pastu boleh tahan sedap.....tak rugi order......






Pergi Gulam Mee haruslah nak makan Nasi Lemak diaorang.....dah jadi tabiat kata orang hahaha.....






Makcik ko ni memang over...kalau order yang bungkus macam atas ni haruslah order lebih.....
Tetap mengamalkan sikap order lebih nanti-nanti boleh tapau balik rumah hehehehe....







Gedix kan...mula-mula amik Nasi Lemak..last-last tak makan pun nasik lemak tu...so order Mihun Sup Daging....
Sedap nih...tapi yang tak syok tu kuah dia sejuk....alaaaaa....ada ke patut makan sup tapi suam-suam kuku baby jek...tak syiok okeh...orang kenalah panas-panas berasap tu barulah sedap kan..........







Balik tu kena paksarela belikan Lemang untuk jamuan raya opis....huhuhu....
Iolls bukan tak boleh nak belikan...tapi kalau gerai tu tutup camno??
Dahlah tu 2-3 hint cakap sebab dah order Rendang so kenalah ada lemang....dah kalau takde lemang ko nak suruh Iolls buat apa??bakar lemang sendirik kaaa??....
Tapiiii...alhamdulillah ada punnnn....rezeki okeh......tu pun beli malam sebelum jamuan tu....punyala Iolls berdoa-doa dalam hati janganlah ko buat pasal esoknya ye lemang..jatuh reputasi Iolls yang memang dah dicalarkan tanpa sebab dek orang lain tu ye......
Iolls ni selalunya ada bendanya yang langsung Iolls tak berkira....tapi ada benda yang Iolls memang jadi berkira jugak....tu pun bila dah asyik terkena lah kan....hati lembut khen....dah kena beratus-ratus kali pun tetap tak sampai hati kata orang....(tapi kalau me dah jadi berkira jugak tu..haaa...tu memang kena tanya baliklah hati tu ye pasal apa Iolls jadik camtu)......





Korang hado jamuan raya makan Nasi Ayam Penyet??haaa...opis Iolls ada tau hehehehe.....
Ni masa makan syok je, tapi pastu menyesali sendirik....bukan pasal tak sedap tau.....sedap nih okeh...alhamdullilah....
Tapi tulah, lepas makan tu badan Iolls dah rasa lain macam....pastu baru teringatttt....alamakkk..ayam penyet tu jenis goreng berempah sangat (berempah sebijik sebijot macam Arwah Embah me masak)...kalau jenis berempah giler macam tu, memang badan Iolls tak tahan.....nanti startla loyalah, nak muntahla, pastu badan jadik lembek semacam...macam bloating pun ye....macam nak demam pun ada ye....eh macam-macamlah....
Pesen apapun Iolls tak taulah...tapi kalau Iolls makan Ayam Goreng yang berempah macam gini memang badan jadi out...huhuhu...rugi ooooo.........





Kedai kegemaran dah bukak...so teruslah menapau pepagi kerja tu....
Sanggup tu Iolls drive keluar area opis sebab nak pergi menapau semata-mata.....
Rendang Ayam dia tetap sedap tau.......senang me cakap..Rendang Ayam dia jenis macam masak kat rumah tu..macam masak untuk hari raya...sedap oiiiii.....





Ni kedai hipster apatah kat the Strand (nama sokmo tak baca..main belasah je makan)........
Hampeh nasik goreng dia...giler boring oiiiii.....tak syiok langsung....tobatlah nak makan kat situ lagikkk.......





Terlajak ke Tesco Mutiara Damansara gara-gara nak beli sabun pencuci tangan untuk rumah gittew.....
Tetiba orang tu kata makan kat foodcourt jelah....
Iolls kalau sebut foodcourt haruslah nak makan Sizling Yee Mee dia nih...tak fikir lain dah ehehehe.......





Beli jugak Air Thai Tea nih kat stall depan foodcourt tu...sedap okeh air nih....puas hati....
Ni me makan sesorang je dulu..Orang tu blur taktau nak makan apa.......





Last-last beliau terjebak jugekkk kihkihkih....
Tapi dia amik yang black pepper dengan extra mushrooms......
Tamak no kan...pastu tak habis....sabar jelah.......






Dah lama tak makan kat mamak Padang Kota Cova Square...bestnya oiiiii........
Tengok ni je buat me ngencess okeh......






Amma!hahaha....
Sedapnya....puas hati makan kat Padang Kota nih...korang pergilah makan nasi kandaq dia pukoi berapa pun tetaplah nasi putih dia tu macam baru masak...puas hati makan okeh.....ni pun rasa tak cukup huwaaaa...padahal banyak dah nih....kegemaran sangatttt.......






Ni pulak malam bila pun tak ingat.....
Selalunya dua jam lepas makan kan ke mamak Subaidah jugak perginya.....
Macam biasa, Iolls makan Roti Canai Banjiaq la kan.....pastu teringin nak minum Air Cincau tin tu.....puas hati okeh!!.......






Ni kalau tunjuk ni kat adik beradik haruslah memasing jaki ni okeh hahaha....
Ni Anim requested nak tapau Nasi Lemak Emak masak untuk bawak ke sekolah.......apalagi, Iolls haruslah tumpang setapauware khennnn kihkihkih....
Me mother punya nasik lemak ni berlemak berkrim okeh...so kalau dapat makan dengan kicap masin pastu kacang goreng lebih, pastu telur rebus pun dah sedapnya haiiiii.......
Me mother buat nasik lemak selalunya simple jek....Beras, santan kelapa, garam dengan daun Pandan je dah....takde de nak letak bawang ke halia ke apa....tetap sedap nak nanges okeh..tak caya korang gi buat hehehehe......





Ni Sabtu lepas...kena jaga bebudak tu sebab Me Mother ada hal pulop....
So dah bosan-bosan tu tetiba teringat Kari Ayam...hahaha...hagak-hagaklah khenn......
Terus Iolls keluarkan Ayam dari petiais, pastu dah defrost terus Iolls masak Kari Ayam.....
Puas hati okeh sebab dapat makan Kari Ayam buat sendirik....






Ni dah jadi kegemaran me buat masa nih....
Kalau laluKFC je mesti nak menapau benda alah nih pulak dah...adoilaaaa.....ni memang nak kena cari balik orang jual Cheese Powderlah gamaknya nih kan...jimat banyak duittt....





Dah lebih dua bulan tak menapau makan tengah hari kat kantin kan...so kalini start menapau dah.....
Macam biasa, menu nombor satu adalah tetaplah Mee Goreng Mamak.....marbelesss.....





Happy giler bila kantin dah start bukak..so dapatlah makan Kentang Sambal kegemaran kan....i loikeee....






Ni minggu lepas....Gulam Mee lagik hehehe...
Kemain order Teh Ais dapat dalam gelas ginih...hamboiiiiii.....sesuatu sangat....
Dulu mula-mula dulu diorang serve guna gelas besi...best ooo..sejuk je air tu jadinya.....pastu gelas biasa tu jek...ni dah kemain guna gelas jus..hebaitttt.....





Mula-mula sampai sini blur nak makan apa...dah tak mau dah makan Nasi Lemak okeh....
Pastu teringat yang kat sini ada jual Laksa...apalagi...laksa satu lah kan.....
Ni laksa dia boleh tahan sedap....tapiiii....awatlah kuah tu tak panaih??adooooiiii.....tak syiok betulla..........






Tak syiok tak syiok pun lichinnnnn hahahaha....
Orang tu makan Rojak tak licin pun, tapi Iolls yang tolong licinkan hehehehe.....
Rojak kan kegemaran Iolls.....takkan nak tengok jer??
Kalau korang perasan Iolls ni selera macam ada darah mamak khen....?suka nasik kandaq banjiaq...pastu suka rojak...darah mamak datang dari mananya puinnnn??...nipu nooo....
Ni semua ni kalau ikutkan pengaruh My Abahlah ni okeh....dari kecik dulu sukalah tapau balik rumah makanan-makanan tu semua...(ingat lagi kadang-kadang kalau jumpa mamak/India jual kacang dan maruku tu nanti Abah siap beli kacang 2-3 jenis lagi buat balik rumah okeh...berebut-rebut Iolls makan dengan Abah sebab tak cukup hahaha...tu belum lagi siap tapau Putu Mayam...ha kau....pengaruh India banyak ni khen hahaha)......
Lagipun kalau tak suka tifulah kan...sebab semuanya tu pun memang sedappp kan...
Ni dah jumpa pulak orang yang lebih kurang sama selera tekak lagilah Iolls gumbira....akhak suke...akhak sukeeeee!!!....







LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...