Search This Blog

Friday, August 19, 2016

Sardin Sambal Simple (Step-by-Step)

Tak payah sembang banyak...meh me bagi resepi....

Bahan Hiris
3 Bawang Putih
1 Bawang Besar
Sedikit Halia
Cili Padi

Bahan-Bahan Lain
4-6 Sudu Makan Cili Boh
1 Tin Sardin (sederhana)
Semangkuk atau lebih Air Asam Jawa (bancuh cair-cair je dah ye)
Semangkuk Air
1 Setengah Sudu Besar Garam
1/2 Sudu Besar Gula
Kentang di Goreng (ni kalau nak buat tambah lauk)
Minyak

Cara-caranya:
Panaskan minyak
Tumis Bawang Putih, Bawang Besar dan Halia sampai wangi.
Tumis Cili Boh sampai naik minyak dan garing.
Masukkan Sardin, masukkan sedikit air (goncang sikit dalam tin tu), tunggu sampai naik minyak lagi..
Masukkan cili padi, air asam, garam, gula dan kentang goreng....masak sampai pekat..siap





Tumis bawang putih, bawang besar, halia dan Cili Boh sampai garing......
Masa ni memang kena kacau selalu sebab cili tu cepat hangit.....
Pastu kena pastikan cili boh nih betul-betul garing dan masak ye...kang sakit perut makcik ko ni tak tanggung.....
Nak bagi hilang hanyir ikan sardin tu adalah dengan menambah halia dan bawang lebih okeh....
So kalau korang suka bawang lebih pun lagi ok.....lagi bagus gittew......



Ni bahan-bahan standby....
Air Asam (buat cair jek), sardin tin dah bukak sesiap dengan kentang yang dah digoreng......





Tumisan dah garing masukkan cili padi dan sardin tin tu..semua ye.....
Cili padi tu korang boleh masukkan bila tumisan dah garing....tak kisahlah bila janji time tumisan tu tengah garing.....
Pastu masukkan air sikit dalam tin tu then goncang sikit...pastu masukkan dalam tumisan sardin tadi tu......
Masak sampai mengelegak......




Pastu masukkan Air Asam pulak......





Dah mengelegak sikit masukkan garam dan gula.....





Pastu korang bukak api sekuat-kuatnya...bagi cepat sikit air tu mengelegak.......
Bila dah mengelegak boleh kecikkan api balik...kang hanget pulak kuah tu..dah rogi pulak.....




Dah kecikkan api bolehlah masukkan kentang goreng tu.......
So tumis lagi sampai pekat....
Time ni kena jaga-jaga sikit...kena selalu kacau tau..kang hangittt....(risiko masak sambal memang macam ni dikkk...kena rajin jaga sambal supaya tak hangit....jaga tu bermakna korang kena rajin kacau sambal tu ye...bukan jaga jek macam pak guard tu yek...kikiki).......





Okeh...bila dah pekat tu so bolehla tutup api dah....dah boleh makan....hehehehe....
Kepekatan kuah ikut korang tau....
Iolls kalau buat guna Cili Boh nih selalunya Iolls buat kuah cair-cair sikit...baru syiok.....
Ni korang try makan dengan roti....ha kau kau kau.....sedap okeh......
Selamat mencuba tau.....







No comments:

Post a Comment

Orang yang yummy....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...