Showing posts with label Cameron Highlands. Show all posts
Showing posts with label Cameron Highlands. Show all posts

Friday, May 04, 2018

Cameron Highlands 2018: Day 2-Big Red Strawberry Farm...

Ok kita sambung citer me dan OT gi Cameron Highlands tu ye....
Ok..lepas turun dari BOH tu kitaorang ke pekan Brinchang...niatnya haruslah nak ke Big Red Strawberry Farm (BRSF)...korang trylah besttt...tempat cantik pastu makanan sedap-sedap...haruslah kata best kan haha....
BRSF ni memang tempat wajib me ni tau...tak kiralah pergi dengan sesiapa pun memang akan singgah kat situ....
Pastu kalau singgah kat situ takde niat lainlah pun..mestilah nak makan kat situ hehehe (happy membayangkan kalau dapat gi sana lagik kiki).....





Ok..ni semua hasil perbincangan kami berdua so terhasillah makanan di atas....
Tapi takdelah bincang sangat pun hahaha..makcik is pandai memainkan peranan nak memilih yang mana satu ye....tau-tau kang OT kata ok je hehehe....
Ni masa kitaorang pergi ni kan hari bekerja...so tempat adalah super-lapang...nak makan kat belah mana pun boleh okeh...beli je dulu then duduklah kat mana-mana yang korang suka..kalau time lain memanglah tak dapekkk....kena chop dulu kang kena beratur nak order..dah order kang tunggu lagi sebab nak amik makanan....ni gi time takde orang ni untung banyak...beratur order pastu tunggu pastu dapat makanan...makanan pun dapat fresh je semuanya..takde macam last time me gi tu, bila ramai makanan ada yang dah siap awal (ikut mana yang siap cepat), pastu kena tunggu pulak yang lain tu pulak siap...kang dapat kat korang ada je yang dah lemau hahaha...ni tak ye...elok je semua siap serentak...tunggu memang kena tunggu sebab makanan diaorang siapkan bila kita dah order...tapi memang puas hatilah...bersungguh-sungguh me dengan OT makan okeh........






Order tetaplah macam biasa....
Kenyang lagi sebenarnya tapi sebab rugi kalau tak gi sini tak makan semua-semua ni tu yang makan jugak tu....
Strawberry Waffle ni tetaplah sedap macam first time me makan dulu ye.....waffle dia masih lagi fluffy pastu tetap wangi giler...







Macam biasa jugak wajib ambik Sundae Strawberry nih.....
Untung beli yang ni sebab strawberry dia banyakkk....pastu makan dengan aiskrim dan krim tu so takdelah rasa masam sangat....
Me amik jugak French Fries untuk OT....kang sian pulak OT takut kang OT tak berapa nak makan benda yang lain ni...
Tau tak kitaorang makan licin habis okehhh...eh tak takkk...ada sikittt je lagi waffle...hujung-hujung tu baru terasa manis pulak okeh hahaha alasann..padahal dah mencekik banyak dah tadi....tapi betul selalunya yang strawberry tu memang takkan habis licin...tapi kalini tah camne boleh habis...hebat okeh.....










Satu je gambar me kat sana...ni pun OT amikkan...kemain suruh makcik panjatlah pulak...tapi disebabkan photog dah suruh so kita layankan jek kikiki.....
Ni kan dah makan ni terus kitaorang ke tempat lain okeh...konsepnya harini kan nak santai-santai singgah mana yang patut je dah...






Bersambung....






Wednesday, April 25, 2018

Cameron Highlands 2018: Day 2-Breakfast....

Hari kedua kat Cameron Highlands tu niatnya haritu satu hari kitaorang nak pulun sikit jalan...
Kiranya mana-mana rasa nak singgah tu nanti kitaorang singgah je....
So pagi tu tak berapa pagi pun sebenarnya dalam pukul 9.30 jugaklah kitaorang turun bawah nak gi breakfast....
Ni kitaorang tambah breakfast masa check-in semalamnya tu....
Satu kepala kalau in-house guess dapatlah RM28 sekepala...tapi bersyarat jugak..kena booking sebelum 11 pm ye..kalau tak walapun in-house guess kena RM30.++ jugaklah...
Ok sangat okeh...bila kira balik harga bilik RM167 campur RM28+RM28 untuk breakfast duaorang..baru RM203....plus-plus pun dalam RM210 pernight camtu....jimatt byk....sebab kalau harga call booking kat hotel sendiri diaorang charge RM280pernite dengan breakfast...beza kan....?







Makcik is nekad nak makan macam-macam ye kalini hahaha...
Dulu gi Penang terbantuit sebab Pakcik is makan sikit naw....dahlah makan sikit pastu nak cepat jek....
Kalini takde...Pakcik pun makan kemain santai....jadi makcik pun dapat makan banyak hahaha.....
Tu OT makan Nasi Tomato Uolls....seronoklah OT pepagi dah dapat makan kari macam tu....
Yang pinggan kat tengah-tengah tu me punya ye hehe....makcik kan tamak semua benda nak rasa makan.....
Tu ada Meggi Goreng Tomyam dan Nasi Goreng.....Meggi Goreng tu sedap....tak rasa pun Tomyam..so me sukalah kan hehehe....Yang Nasi Goreng tu pulak rasa Nasi Goreng Kampung banyak Aji huhu..so kureng di situ....
Yang kat pinggan me tu ada Waffle...ada Onion Ring, pastu ada baked potatoes camtulah.....makcik belasah je campur-campur macam gitu..leceh okeh nak bangun duduk bangun duduk.....







Ok ni memang kena tayang sebabnya sedappp gilerrrr....
Roti Jala tu crispy okeh....pastu Kuah Dhal tu sedap nak matik...pastu Kuah Kari Ayam tu pun sedapppp....serius sedap okeh...tapi nak amik lagi tu berfikir-fikir jugaklah....sebab makcik dah amik benda lain okeh....kang tak habis camne?








Orang tamak kan...tadi tu sambil tunggu Roti Jalan sambil tu gi order jugak mihun tu....
Roti Jala memang terbaik....tapi Mihun tu tak sedap..huwaaaa.....
Lupa pulak tu Mihun Udang.....kuah dia cair okeh...tak puas makan.....







Dah kembang dah okeh...
Me dah pesan nak mihun tu sikittt jek..sekali dibubuhnya macam nih.....
Ni memang me tak habis makan pun okeh sebab tak larat...me jenis okeh je kalau mihun ke mee ke dah kembang, cuma kuah kena lazat la...ni kuah dia kureng sesuatu...so memang tak boleh nak habiskan....








Setelah OT bakar me banyak-banyak kali so me amik jugak okeh....
Dah bakar siap beria-ria suap nak bagi rasa okeh..kang tak amik lain kecik hati pulak kan?hahahaha.....
Tengok macam tak berapa memberangsangkan je kan?Tapi silalah percaya sedappp....
Nasi Tomato ni sedap....pastu makan pulak dengan Kurma Kambing dan Kari Kambing memang makan sambil geleng-geleng kepala okeh......
OT siap amik dua kali ye...nampak tak memang lazat....?
OT siap puji kata sedap lagi kat adik yang kerja kat situ tu.....kemvang dia siap cakap terima kasih hihi....(kebetulan OT cakap bagitau sedap tu dia cakap dia yang masak kiki...tapi memang sedap adik..i lahap u la).....










Wajib amik bubur nasik....kalau tak amik rasa macam rugi hihi...peel kan?







Ada Puding Roti...so me amikkk hehehe....
Ni mana tak kembang me campur habis kuah kastad dia.....letak jugak coklat pastu Maple Syrup....siap letak kismis gitu...over je kan..?
Memang makcik makan beria-ria okeh....puas hati sebab semuanya sedap-sedap.....
OT pulak just makan Nasi tu dengan air kopi jek kikiki...nampak tak bezanya kitaorang??
So naik atas ingatkan nak buat peel nak baring-baring santai macam selalu...tapi OT tak bagi ye..katanya jom siap-siap..kata nak gi jalan....so teruslah kami bersiap-siap....semangat je okeh hahaha....


Bersambung....






Monday, April 04, 2016

Lavender Garden, Cameron Highlands...

Akhirnya hehehe.....
Kang tak tulih rogi kan...so kita tulih jugaklah....
Okey jom sambung....ni kiranya entri penghabisan me ke Cameron Highlands tu yek....




Okeh ni kat tingkat dua Lavender Garden....
Serius korang jangan terperanjat...kat Lavender Garden nih dua tingkat garden dia ye....
Tingkat bawah cantik tau...tapi lupa nak amik beria-ria boleh?haha.....



Ada mini castle...so bolehlah amik gambar kat situ....
Tapi sebab ramai dan panas orang kat situ...so kitaorang skip jek....
Dalam mini kolam tu ada ikan tau....tu je nak bagitau haha.......




Ni ke bunga lavender?ke bukan??Iolls belasah je amik, janji chantekkk hihi.....
Sini view memang marbeles......puas hati walapun kena bayar RM6 perhead......




Ada jugak untuk petik strawberry....
Tapi masa kitaorang sampai tu dah habis....




Tapi memang pun...tinggal pun yang kecik-kecik dan yang putik jek.....




Tu diaaa....
Ni view atas ke bawah ye....
Keliling semua cantik.....rasa macam nak guling-guling je kat sini okeh.....hehehe......





Memang kalau dalam ni tujuannya adalah nak cuci mata....
So kalau jenis tak suka tak payah masuk.....kang bosan pulak korang hehe.......




Ada jugak section untuk bunga nih....
Bunga boleh petik, tapi dia charge berapa RM tah sekuntum tu.....apa-apa kena tanya workers dia.......




Masih lagi di tingkat dua......





Cantik kan...?
Tapi macam serem pun ada...hahaha...Iolls ni memang..semua benda pun nak gelik......




View dalam nih memang nice......




Contoh bunga yang boleh korang petik sendiri....tapi kena bayarlah...ikut kuntum kalau tak silap.....





Haha adik Umaar...ikut jelah ibu suruh buat apapun kan.......




Bunga pun cantik jek...kembang cantikkk......




Anim dengan emak pulak....
Iolls takde sapa nak amikkan yek.....kalau suruh memasing liat jek...takpe korangggg......





Ni me paksa emak amik gambar kat sini.....emak redho jelah kihkih.....
Comel sangat rumah mushroom tu kan hihi.......




Tau tak bila naik je kat sini memang me senyum giler-giler punya.....
Niat memang nak sangat-sangat tapau dan makan Strawberry gemuk macam me....sekali dapat weihhhhh....alhamdullilah.....
Kat tempat lain saiz strawberry diaorang tak berapa memberangsangkan.....so sanggup me tak belik....
Nasib baiklah last-last jumpa jugak yang idaman hati.....happy gilerrr.......




Korang tak geram tengok camni??
Iolls memang geram habihh.....dahlah gemuk gemuk pastu merah kemain cantik lagikkkk.....
Ni harga RM55 dapat 3 boxes rasanya...tak hingat....tapi rasanya camtulah....




Ni lepak kejab makan strawberry hihi.....
Syok weih makan strawberry gemuk....puas hati.......




Adik Umaar pun pandai makan okeh.....kemain dia beria, 2 biji besar tu habis dia makan......





Me mother.....





Kitaorang lepak-lepak kat sini paling lama hahaha....
Penat weihh panjat ke tingkat dua tadi tu kan....
Pastu sambil rehat-rehat cuci mata kitaorang makan Strawberry yang dibeli jugak....
Air basuh tangan dan untuk basuh buah ada kat belah kiri tu....so don't worry......



Syok sangat sebab dapat makan strawberry gemuk idaman hehe.......





Ni on the way turun....ternampak labu besar...so terus suruh Anim snapkan......




Cantik okeh..
Ni bawah pokok yang diaorang tanam tutup atap tu......




Ni lalu balik kat bawah...so amik sikit kat sini......






Sementara takde orang nak lalu sangat...so sempatlah amik 4-5-6 snaps hahaha.......





Ni ke Lavender??
Santekk kan.....
Kerusi tu first time in my life me duduk tapi kaki tak berapa jejak tanah...bangku yang besar ke Iolls yang kecik??hahaha....
Ok..lepas dah pergi ke Lavender Garden ni kitaorang terus balik.....
Fyi, Lavender Garden ni sekarang memang tengah in...so memang agak penuh orang....parking pulak memang penuh..
Macam kitaorang, kitaorang kena parking nun di hujung jalan nun (ada tempat parking, tapi belah jauh la)....Atie n family rezeki murah....diaorang memang dapat parking kat parking area depan entrance jek......
Ok, lepas dah hbis kat dalam nih kitaoarng pulak lepas tu terus berpecah....
Atie terus balik kampung Azrul....kitaorang pulak terus balik Ampang....
Ingatkan nak singgah kat RnR jek nanti for solat dan makan...tapi tersinggah pulak kat satu lagi garden nih...
Singgah pun sebab me dah tak tahan nak terberry okehhh...kalau tak memang sampai sudah tak singgah hehehe......




Serius lupa nama tempat nih....
Tapi kalau korang nampak yang ada tulis coklat IVANI tu itulah dia....(IVANI la kan..yang jual coklat tuh).......




Jangan jelly....Iolls tak dapat gi Ostolia pun takpe..dah dapat dah amik gambar kat sini hihihihi......
Ni kalau kalau korang ikut Simpang Pulai memang akan lalu tempat nih....besar okeh tepi jalan.....tak nampak jugak tak tau lah.....





Cantik okeh....lebih kurang macam garden-garden yang ada kat Cameron, tapi yang ni versi mini.....
Okeh...lepas dah puas berjalan dan berry kat sini terus kitaorang gerak turun ke arah Ampang.....
Adalah berhenti kat hentian manatah...lupa dah weihh....yang me ingat yang ada gambar ni jelah....the rest is history hahaha.....


TAMAT.....











Tuesday, February 23, 2016

Kea Garden, Cameron Highlands....

Korang tau tak....rupa-rupanya kat belakang pasar Kea Farm tu ada satu farm namanya KEA Garden....??
Korang tak tau...me pun sebenarnya tak tau hahaha...
Kitaorang haritu niatnya nak pergi ke pasar KEA Farm tu sebabnya nak cari barang-barang kiriman....
Tau-tau dah jalan tu, kat hujung tu rupa-rupanya ada tempat baru...
Cantik tauuuu.....terkesima jugaklah masa sampai tu....
Tak sangka terceruk camtu ada tempat cantik......




Cantikkk....
Ni korang tengok ni sikit je tau....me tak amik keseluruhan tempat.....
Macam biasa jugak....tempat ni entrancenya F.O.C.......




Muka boring lagi masa ni...sebab nampak ni je yang cantik hahaha......




Okeh...ni belah atas....amacam?(sambil angkat-angkat sebelah kening hehe)......




Ni pandangan atas ke bawah....
Bawah tu ada macam pasar mini....adalah jual sikit hasil tanaman....pastu ada jugak stalls jual macam-macam.....




Gittew.....





Muka masing-masing macam stress jek dalam gambar kan...?tapi sebenarnya tak pun....happy happy jek semua hihi......




Ada jugak bahagian camni.....




Real lagi cantik tau.....dalam gambar me ni macam malap je kan......





Adik gedikkkkk........




Tempat rebutan semua orang nak amik gambar hehehe...
Ni nak balik baru dapat...masa masuk tadi semua orang jem kat sini........




Geram tengok adik....sebab dia sporting banyak haritu hihi......




Haa....ni dah nak pukul 7 dah ni tau...tapi orang still lagi ramai kat sini...bertambah ramai lagik ada.....
Tempat ni sebenarnya belum fully siap....tapi dah cantik okeh....
And don't worry...kat bawah Kea Garden diaorang ada jugak sediakan parking tau.....
Kitaorang dah puas amik gambar dan round dalam ni terus ke pasar KEA...nak cari jagung, nak cari jagung...
Eh terbeli jugak ubi kecik-kecik tu....kegemaran....tapi susah nak jumpa yang betul-betul kecik.....
Jagung kat pasar KEA Farm tu me dapat murah giler.....jagung tu sederhana kecik...tapi memang paling murah me dapat dari kat tempat lain...habis me beli 2 plastik..senget lengan okeh.....




Bersambung.....




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...