Wednesday, December 30, 2015

View Dari Bilik....

Harini me share pic views dari bilik kitaorang masa stay kat Copthorne Hotel, Cameron Highlands.



Ni pagi hari Selasa 22 Disember 2015 haritu....date kat pic tu abaikan ye...digicam me tu ikut waktu London kot kahkahkah....
Bangun lepas subuh tak tau nak buat apa...pastu dah nak terang tu saja-saja jenguk kat verandah tau-tau nampak nih.....suka weihhh....nampak kabus tengah bergerak......
Tapi tulah...second day je ada kabus tu...third day takde bayang pun tau....huhuhu.....




Sejuk...brrrrr.......
View bukan semuanya cantik pun....belah kiri tu ada bukit yang tengah kena tarah huhuhu......sedih tau tengokk.....rasa nak boikot gi Cameron Highlands je boleh??




Ni view kat belah kanan.....
Bawah tu unit apartments..cantik kan...?...tapi kitaorang tinggal kat bangunan hotel....tingkat 10......




Cantik kan??40 kali cakap cantik hampunnn....
Belah kanan nun tu KEA FARM....dulu pergi hujung tahun 2012 yang hado jek sebab tak siap lagilah kot....(terpergi sebab cari parking sampai sesat ke hujung farm tu..kengkawan for sure tak hingattt...tapi Iolls hingat sebab jalan kat hujung tu tetiba kecik pastu menjunam...hahaha....) tapi sekarang tak sangka cantik tau.....
Macam mana me tau?sebabnya kalini kitaorang terpergi lagi kat situ sebab dok berjalan-jalan sambil cari barang kat pasar kat Kea Farm tu, tau-tau kat hujung tu ishhh apasal cantik benarrr.......??gittew..rupa-rupanya KEA FARM tu dah berubah wajah okeh...cantiikkkk.....




Matahari baru nak naik.....
Iolls bukan photog pro so itu jelah yang dapat hehehe.....tapi memang cantik tau.....syukur......



Ni view kalau jenguk ke bawah......
Yang ni jenguk sekejab je, pastu snap terus takdenya nak menikmati sangat....Iolls ni gayat okeh.....nak duduk dekat dengan besi verandah tu pun seriau giler......




Lagi view tapi belah kanan pulak....
Belah kiri lebih kurang je viewnya..minus takdelah apartment tu....cuma ada jalan nak turun ke bawah je.....




Jiran sebelah pun nyibuk jugak hehehehe.....
Dioarang duduk sebelah dengan bilik kitaorang je......so 3 hari tu puaslah sahut menyahut buat macam rumah sendirilah kitaorang kat situ hahaha...sure orang lain kalau terdengar tu bervulu sebab apasalah orang kat atas or bawah ni memekak jek....




Tu bangunan baru nama Nova apatah...bangunan tu macam shopping mall gittew....tapi kitaorang tak pergi pun....lalu lalang jelah..so boleh nampaklah tempat tu macam shopping mall.....
Anim cakap jalan nak naik ke Boh Teh Plantation Sungai Palas tu kat belakang tu (jalan nak ke situ boleh nampak dari bilik kitoarng nih)...yelah kot....sebab kalau nak naik ke Boh Teh Plantation Sungai Palas tu memang belah kiri jalan je lepas je kita lalu kat Nova tu.....serius dekat je rupanya kalau dari KEA FARM nih (nanti me citer lagi yek)....






Tuesday, December 29, 2015

Berehat di Felda Residences Hotspring Sungai Klah, Sungkai...

Ok, nak bagitau siap-siap...
Entri kalini banyak komplen tau....

Kalau korang rasa tak sanggup/tak suka nak baca, tak payah baca tau....
Tapi korang boleh je tengok gambar yang tak seberapa yang ada tu ye...hehehe....



Ok....kitaroang pergi ke Felda Residences Hotspring Sungai Klah ni hari Sabtu hingga Ahad minggu lepas (26-27 Disember 2015).....
Atie yang sponsor penginapan kat sana....semoga Atie tambah murah rezeki...Amin....
Kisahnya, kebetulan Sept tak dapat nak guna voucher penginapan+tiket masuk hotspring yang dia beli kat Matta Fair bulan 3 haritu......so Atie dapat tau je terus dia nak beli.....
Harga voucher tu sekeping RM148 per bilik untuk dua orang, dapat breakfast untuk 2 orang dan tiket masuk ke hotspring untuk dua orang dewasa untuk dua hari.....kebetulan Sept ada dua keping voucher...so Atie beli dua-dua...so dapatlah kitaorng dua family tidur semalam kat sana....cuma kena tambah breakfast untuk sorang dewasa lagi RM25, dengan tiket masuk hotspring untuk sorang dewasa RM15 jelah......
Kisahnya lagi...sebelum check-in haruslah dua-tiga minggu sebelum tu me booking bilik.....alhamdullilah...walaupun last minit still ada lagi bilik yang kosong....
So booking sebut sekali pasal guna voucher yang dah di beli tu....ok...takde masalah....
Tapi tulah...nak dijadikan ceritanya pada hari kejadian...masa nak check-in tu tetiba staff hotspring tu kata kena bayar surcharge RM30 untuk satu bilik (total RM60 untuk dua bilik)...surcharged tu katanya sebab kitaorang stay during school holiday.....
Ok...honestly me dengan Atie takdelah rasa RM30 tu terbeban sangat....tapi yang membuatkan kitaorng pertikai tu apasal pulak tetiba nak kena surcharged gittew....padahal kat resit asal voucher tu siap tulis lagi OPEN DATE.....meaning to says...voucher tu memanglah due date dia sampai 31 Disember 2015...tapi kat resit dah tulis dalam kurungan yang voucher tu untuk open date.....
Dan seingat me (me ada sekali masa Sept beli voucher tu), staff yang jual voucher tu tulis open date sebab Sept dah banyak-banyak-banyak kali (serius korang kenal Sept korang taulah dia punya banyak kali tu camne haha) tanya betul ke takde extra charges kalau guna voucher tu....??
So tu yang staff tu sampai tulis open date tu menunjukkan yang harga RM148 perbilik tu adalah flat rate takde charges tersembunyi okeh.......
Tapi tulah..me bagitau kat staff kat kaunter tetaplah dia kata memang ada...siap cakap diaorang ada bagi pamplet ada tulis kat situ....dan seingat me dan Sept memang takde ye...yang kitaorang tau cuma staff kat Matta Fair tu just kepilkan vouchers dengan receipt pembayaran sahaja dalam anvelop tu.........
Dah lah tu...bila kitaorang bayar surcharged yang tetiba kena surcharged tu (masa booking takde pulak nak mention pun pasal ada surcharged ke apa jugak....), tapi resit pun staff kat kaunter tu tak bagi.....ayoooooo.....
Tu pun bila dah masuk bilik, me called Sept, Sept dah meramuk lebih kurang (dia hangin memang laju je sampai kepala huhu), barulah teringat apasal kaunter tadi tu tak bagi resit??boleh?
Dahlah masa nak pergi tu mood kelaut (penat drive dari kenduri kawin adik sepupu+period pulak tu)....pastu dah sampai nak kena surcharged-surcharged bagai.....memang lagilah mood dah jadi ke laut dalam jadinya....





Ok ni sangatlah recommended.....
Kat depan pintu masuk Felda Residences tu ada satu kedai makan......so kalau korang tidur sana then taknak membazir duit makan malam kat cafe resort bolehlah pergi kedai tu je ye.....
Alhamdullilah....makanan dia sedap (berasalah cara masak style Siam tu) pastu harga pun berpatutan sangat-sangat....orang kedai tu pun baik-baik and ramah belaka......
Lupa pulak, kedai makan tu bukak dari pukul 12 pm sampai 12 am...ni mak me tanya depan mata me sendiri ye kat orang kedai tu...so kalau malas nak cari makan jejauh, bolehlah korang try makan kat situ.....
Kitaorang pun kalau dahaga laju je zass drive ke depan tu dok tapau macam-macam air sejuk....nyaman giler okeh....air dia buat sedap..tak kedekut langsung tau.....(semoga murah rezeki akak yang meniaga tu...amin).....




Bilik pulak oklah macam hotel biasa tu.....
Cuma tuala sampai ke sudah tak dapat-dapat.....mintak kat lobi pun tak jugak hantar-hantar....carik pasal betul kan...?huhuhu....
Gambar bilik tak sempat amik betul-betul...sebab penat angkut beg tadi tu....biasalah kitaorang, walaupun tidurnya semalam je tapi barang tetaplah penuh satu bonet kikikih......




Ni view dari lobi.....
Lupa pulak, kat sini takde servis bell boy tau...so kalau nak angkut beg silalah amik troli besar tu then tolak/hangkut sendiri beg korang ke bilik memasing.....huhuhuhu......bilik kitaorang pulak tingkat atas...nice sangat haha.......
Masa petang tu kitaorang just sempat round-round keliling je...
Pastu sempatlah ke lobi balik gi mintak resit...ha baru dia bagi...adoila.....
Then , petang tu alang-alang amik resit, kitaorang sajalah tanyalah lagi pasal surcharged tu (tak puas hati weihhh)....
So orang tu cakap nanti dia tanyakan kat HQ..okeylah....tanyalah (mata ke atas, tangan ke bahu..sebab tau tak tanyalah tu pun kan...)....pastu kantoi okeh...masa tunggu tu, Atie nampak Uolls (En. Jefry) masuk dalam pastu dok geleng-geleng kepala (macam andi)...ngutuk kitaorang lettew....hahaha
Diaorang ni satu nak puji....kalau cakap seriusly macam lelaki melayu terakhir okeh....sangatlah lembutnya haii.....profesional lagi...tiap-tiap kali tu greetings lagi tau...tapi tulah...geleng-geleng kepala tu janganlah sampai boleh nampak weih.....mati lepas tu Iolls tak percaya kat Uolls dah....korang ghase??huhuhu






Lobi dia kecik je...tapi okehlah.....bukan nak buat apapun kalau lobi tu besar pun kan hahaha....
Kat lobi je boleh dapat wifi free....kat bilik takde free wifi.....




Hati tak berapa happy (tulah sapa suruh hati itam sangat huhu), pastu tangan pulak tersagat dinding gelongsor air kat dalam area hotspring tu...terbaik sungguh....huhuhu
Tu luka dalam boleh tahan okeh...pedih giler okeh masa mula-mula kena tu...tapi ku tahan jebat......
Pastu apatah diaorang ni...kat kaunter lobi cakap gelang tiket masuk hotspring tu RM26 dewasa (ni betul tak tipu...me dengan Atie dengar ye)...tapi bila beli kat pakcik jaga tiket tu hanya RM15 je untuk sorang dewasa (ada resit okeh)...pastu kat buku dalam bilik pun tulis RM15 je dewasa.....apakah??
Kenapa info tak sama tu weih...??
Lagi nak komplen (alang-alang dah nak komplen kan...)...
Me sajalah call lobi/recept tanya kalau nak check-out lambat boleh tak?(sebab takut mandi manda tu nanti tak sempat pulak kitaorang nak kejar time pukul 12 kena check-out tu)...laju je staff tu jawab, tak boleh cik, harini ramai orang...ok...faham.....tapi yang tak sedap tu laju je dia cakap lambat sejam nanti kita charge RM50....hamboiiii...tang nak charge orang laju je ye...memang carik pasal betullah diaorang tu.........
Iolls tanya je okeh....tanya tu tak bermakna Iolls nak langgar peraturan tau.....kita tanya sebab nak mintak kelonggaran je...tapi dia punya warning amboiiiiii (macam Iolls tak pernah duduk hotel/resort gittew).....korang ghase....??
Fyi, kitaorang check-out sebelum pukul 12pm okeh....kelam kabut pun kelam kabutlah..janji tak mendatangkan masalah lagi......
Lain tu....breakfast kat cafe resort pulak macam kureng sikit (sikitlah...bukan semua)......macam sambal untuk Nasi Lemak tu termasin (chef nak kawin lettew hihi), pastu kuah Dhal tu masam (awatnyalah masam tu...letak asam keping ka?)....pastu Kaya untuk roti tak berefill refill...dah kenapa?
Meja pulak macam limited...terpingga-pinga me tengok yang datang lambat sikit tu sebab seats semua dah penuh...padahal ada satu lagi section kat situ diaorang tak bukak....kesian okeh orang nak breakfast tapi buat camtu.....
Pastu ada lagi...masa nak check-out pulak bila me tanya lagi status kena surcharged tu (sebab staff semalam yang geleng-geleng kepala kat belakang pastu kantoi Atie nampak tu cakap dia akan tanya HQ nanti esoknya dia bagi jawapan kan....) ..tanya kat staff yang bertugas haritu dah terpingga-pingga pulak dia.....
Tunggu punya tunggu, staff tu semak punya semak kat pc then selak punya selak fail dia..last-last cakap memang kena surcharged.....
Tapi tu tak kisahlah...mungkinlah ada miss-comm antara Sept dan me dengan staff yang jual tu masa beli voucher kat Matta Fair dulu kot....tapi apa pasal pulak bila me tanya masing-masing kat kaunter tu macam taktau apa benda pun....??adoila..pastu 3-4 kali dok tanya me dah check-out ke belum?(padahal dah bagi kunci 3 minit yang lalu dik oiiii..ni akhak nak tanya pasal benda lain yang korang janjikan tu...lain kali dengar akak cakap dulu baru sibuk cari itu ini....baru betul)..sabar jelah....memang nampak sangat staff yang semalam tu tak buat apa-apapun kan...?main tinggal je ke apa?
Pastu yang kelakar banyak tu boleh pulak staff tu tanya kat me dengan Atie ada tak amik apa-apa kat bilik?
Atie cakap amik apa?bantal?hahaha.......bantal rumah me lagi elok 44 kali okeh....hehe....mintak tuala pun tak dapat-dapat lagi mau tanya.....(tak taulah kalau dia panik sangat sampai tertanya soalan camtu huhuhu)....tapi tolong sikit ye....kitaorang bukan jenis harta benda orang kitaorang nak libas tau......dahlah kaunter kecik, terbuka pulak tu...kat situ orang nak check-in kat situ jugaklah menyempitnya nak check-out.....tanya boleh, tapi cara tu biar betul sikit...urut-urut dada Iolls huhuhuuuuu....
Kesimpulannya...for me...for me ye..orang lain me tak tau....kalau nak tidur kat situ, macam taknak dahlah.....penatt sebab macam-macam weih.......
Nak kata me cerewet sangat...eh takdelah....standardlah kita nak macam yang kita tidur hotel or resort selalu tu kan...
Kalau untuk mandi pulak, me rasa better kalau nak mandi-mandi seronok-seronok baiklah me pergi ke tempat yang lagi conveniences.....me lagi suka mandi kolam biasalah kot....
Pastu kalau takat nak berjakuzi bagai boleh je gi hotel yang ada bathtub then rendamlah dalam bathtub tu lelama..lagi okeh kot.....(aurat pun terjaga...sekurang-kurangnya...)....
Pastu kalau sesiapa suka macam ala-ala mandi berkelah-kelah tu (tapi food tak boleh bawak masuk tau) okeylah kot.....kalau me, me memang kureng giler....memang tak mau dah gi lagi....huhuhu....




Monday, December 28, 2015

Minggu Lepas....

Sabtu- Tido, makan then ke Ampang Point untuk beli baju sekolah Anim...
Ahad-One Utama beli beg sekolah Anim then karok kat Loudspeaker KD..
Isnin sampai Rabu-Cameron Highlands
Khamis-Jumaat-makan, tido, makan haha...
Sabtu- Kenduri kawin adik sepupu then ke Sungai Klah.
Ahad-Dari Sungai Klah then balik rumah....

Apapun syukur....alhamdulillah.....





Friday, December 18, 2015

Last Citer Langkawi...hehe.....



Kat entri yang lepas tu Iolls lupa pulak nak tempek gambar bazar yang kat Pekan Kuah tu....
Ingatkan tak amik gambar, rupa-rupanya ada....tu pun sorrylah gambar yang ado jelah pun...hahahaha...
Malam tu kat situ Iolls tak beli pun apa-apa...so just teman Kak Ros beli jelah pun....tapi berbaloi okeh...Kak Ros sakan boleh tahan membelinya pun....I loikee.....



Nilah hasil dari kitaorang round sehari suntuk tu....
Dah penat kan, so main campak-campak jelah mana yang boleh...baik me, baik Kak Ros sama je kehkeh......
Kak Ros lawak okeh, dia kata kaki dia dah rasa jalan raya dah..hahaha....maksud dia, kaki dia sakit giler sampai dah tak rasa macam pakai kasut tapi rasa macam kaki tu pijak direct kat jalan tar tu  je dah...tapi memang pun...me pun rasa macam tu okeh...hahahaha....



Ok...ni esok paginya tu....
Sebab diaorang kata feri pukul 12 tengah hari nanti kan...so teruslah ke Idaman Suri pulak, so kitaorng berempat bersesak-sesak dalam kancil tu okeh(sampai terpaksa duduk menyelit dengan beg dan barang-barang) ......sangup tu hehe.....
Adoilaa....ni lah tempatnya yang Iolls taknak pergi sebenarnya...bahaya okeh....
Iolls bila dah makin naik umur ni perangai makcik-makcik suka pinggan mangkuk kuali segala tu pun dah ada....hahahaha....
Tapi betullah me tak boleh masuk...mula-mula niat tu nak beli sudu dengan garfu je ye....ye sudu dan garfu sahaja ye...tapi boleh tak terjebak gi beli kuali..adoilaaaa......
Tu pun mungkin sebab macam tak puas hati tak jumpa sudu dengan garfu tak bercorak (Iolls jenis tak suka betul kalau sudu garfu tu bercorak-corak berbentuk-bentuk tu...anti giler betul haha), tulah kot terbeli kuali tu...hehehe....
Kitaorang dalam ni sekejab jek...rasanya tak sampai sejam pun...
Me just pusing-pusing tengok garfu, pastu jalan-jalan cuci mata pastu tau-tau dah kat tempat kuali bergantungan...pilih untuk diri sendiri...pastu call Atie (menyesal call terus kena belikan jugak satu haha)...pastu amik pastu ke kaunter then bayar.....nak round beria-ria lagi tak boleh okeh...takut benda lain pun me terbeli nanti..hehehe.....




Ni dah dalam bas....
Ni baru bergerak tak sampai 15 minit bus dah berhenti kat tempat orang jual buah.....
So beli buah Delima dengan Mangga lebih kurang...pastu tapau jugak jus mangga nih....
Punyalah besar cup nih tau....fresh mangga okeh (bukan guna kordial), harganya hanya RM3 sahaja.....
Serius besar tau cup nih...korang kalau kenal me tau kot tapak tangan me ni besar mana...ha tu dia...besar giler kan....apapun, semoga murah rezeki adik yang jual nih....amin....
Alhamdullilah....kitaorang sampai kat opis HQ dalam pukul 10 camtu....punyalah lamaaa..adoilah...





Okeh nak tunjuk sikit apa yang me beli....
Ni jelah me sempat beli untuk rumah dengan untuk Atie.....
Mijon pun set lain, lupa pulak nak amik gambar....hehehe
Serius ye, me nak beli lebih-lebih coklat-coklat tu tak berani....sebab takut coklat tu berlapuk simpan lelama....
Eh betul okeh...me pernah tau beli 4 paket coklat tu (order dari kawan Ana, kawan dia pergi Langkawi masa tu)...so makan tu takdelah bukak semua serentak sebab coklat tu jenis yang sama je....pastu kan, sebab take time kan, tau-tau nak bukak yang paket ke-3 dengan ke-4 sekali dah berlapuk huwaaaaa...rogi gilerrrr......so pengajaranlah kan....kalau jenis telan coklat tu sikit-sikit, tak payahlah beria-ria sangat nak beli banyak sangat.....janji ada je sudah.....lain kalau jenis kunyah coklat macam kunyah kacang, tu takpe......




Reese's classic
Ni teringin sebab tengok citer Unwrapped punya pasal...pengaruh televisyen betul hahaha
Ada paket yang besar sikit...tapi sebab nak rasa so me beli yang minitures jek...harganya RM9.90 sepaket....
Ni me bukak awal sebab tak sabar nak rasa hehehe...tapi tulah....hampa okeh.....tekak Iolls perit bila makan sebab manisnya ya hamattttt...nak bagi orang pun takut orang tak tertelan...so kalau bagi just dua tiga bijik je dah...takut kena buang hahahah....
Tapi betullah...tak taulah kalau korang rasa okeh....kitaorang satu rumah memang tak boleh telan huhuuuu.....
Coklat ni luar dia coklat, pastu dalam tu macam biskut kacang tu (tapi versi lembut)...pastu tang coklat tu macam tak best....pastu manisnya mak aiiiii.....giler betullah......
Tu kat rumah ada lagi separuh plastik...keciwa okehhhh......




Kuali bukan sebarang kuali ye....Iolls beli kuali Tefal okeh...hihihik....
Yang kuali tu me punya...yang pan tu Atie punya....
Dua-dua pun harga ok sangat-sangat (kalau mahal takde maknanya kitaorng nak beli oiiii).....
Kuali tu harganya RM53 rasanya (adoi lupa..tapi range tulah)....yang pan tu RM30.90 (tak silap...lupa jugakk...tapi memang RM30 camtulah).....
Dua-dua pun saiz 28cm rasanya....cuma satu pan, satu kuali.....
Tapi betullah...syok giler masak sambal dalam kuali tu tau...tak payah beria-ria nak jaga api bagai....kacau pun tak payah beria-ria...selalu tu kan kita kalau masak sambal tu kan asyik kena kacau je sebab takut cili kering tu melekat kan..ni tak payah sangat ye.......besttt.....
Selain kuali ni...me ada jugak belikan bekas letak kek untuk rumah dengan pemanggang Ajaib untuk Atie....
Nak tercabut bahu okeh membawaknya.......




Ni beli main belasah jek....
Tengok cop Kinder terus try beli....
Mula-mula masa kat In the Zone beli satu....RM20.90....pastu bila sampai kat HIG tak puas hati me beli lagi satu.....
Fyi, kat HIG mahal RM1...tapi takpelah...RM1 tu kalau nak patah ke In the Zone tu minyak je dah lebih dari tu...heheheh...so redha jelah RM1 tu pergi...bye bye.....



Iolls ni jenis pantang berhenti ye....sampai kena cakap kat diri sendiri "dah dah..stop beliiii..." gittew....
Betul tau...berhenti kat kedai buah, beli buah....pastu berhenti kat R&R pun sama....adoila.....
Ni me beli kat R&R Ulu Bernam.....
Silalah percaya...peyek mini tu sedapnya haiii...tak rugi beli....
Kerepek pisang tu pun sedap tau...tapi tulah me beli yang paket kecik (sebab takut tak sedap)..pastu yang paket kecik pulak bila me belek-belek kebanyakkannya semua color kerepek pisang tu macam nak rentung-rentung belaka (tak tipu tau...betul okeh...tapi taktaulah kalau korang pergi ok je).....tapi nasib baik dalam rentung-rentung tu sedap jugak okeh...tu kalau beli paket yang besar confirm lagi sedap kan...so lain kali kalau gi mana-mana nampak dua-dua cop ni me nak beli lagi...dahlah sedap..pastu harga memang berpatutan giler.........



Ni Nuttela and Go yang nak expired cepat tu hehehehe...
Yang ni me beli sekotak tapi bahagi dua dengan rumah Atie....
Seperti yang dijangka, memang rasanya macam biskut masin colek dengan nutella jelah pun...hahahah...bosannn.....
Tapi untung jugak beli nih...makan berapa kali pun biskut memang habis cepat, tapi coklat tinggal berlambak lagi...so memang puas ratah coklat jelah......
Ni yang me beli 12 packs (dalam box) tu harganya hanya RM30....murah sebab nak expired lagi dua minggu lebih.....



Almond Gold
Ni sangatlah kegemaran.....
Me beli set of 3 tu dua..satu untuk me, satu untuk Anim....
Me punya tiga hari makan dah gone...tak sempat nak pelawa sesapa sebab sedap sangat hahaha.....
Tu pun dah habis jimat makan sehari sebar tu jek...kalau ikut hati memang nak makan non-stop okeh.....
Coklat ni rasa dia macam coklat Herseys Kisses tu jek...tapi sebab almond dia tak kedekut langsung tu yang best tu....
Sapa yang suka kekacang (jawa kan) macam me confirm sukalah....
Ni harganya RM9.90 untuk set of 3 tu......naik harga ooo...dulu beli hujung tahun 2012 baru RM7.90 je okeh.....




Ni saja try beli Hersey's HUG...harga RM14.90 sepaket....
Tulis kat situ coklat milk coated dengan white coklat...sebab lain kan, tu yang beli....
Me ni selain minat coklat yang berkacang, minat jugak white coklat.....
Rasanya okeylah...confuse pun ada okeh...hahaha.....



Ni lagilah kegemaran dari dulu....
Nampak pulak sepaket besar yang macam ni laju je masuk bakul hehehe.....
Ni memang sorry banyak-banyak...yang ni memang laju je dua tiga hari habis hahaha...nak bagi orang pun sayang tamak tau...hahaha





Tunjuk lagi heheheh....
Sedap ni tau....rasa macam Kinder Bueno minus biskut tu jelah....
Sapa suka Kinder Bueno rasanya mesti suka yang Schoko-Bons nih...
Pastu me ada jugak beli fridge magnet....tu jelah pun....
Dah takde idea dah nak membeli apa lagi...cukuplah kot untuk kali nih....hehe


Tamat






Thursday, December 17, 2015

Lepak-Lepak With Mijon....

Tajukkkk...
Nak jugek letak Mijon tu khen....hehehe...
Tapi betullah...ni me compile segala gambar yang sempat amiklah sepanjang kitaorang jumpa makan-makan lepak-lepak lepas habis kerja sebelum-sebelum nih.....excited okeh makan-makan beria-ria...setelah sekian lama khen hewhewhew.......



Ni namanya makan berdamai gittew.......haha feeling-feeling pengantin baru ke hapa?
Eh taklah....ni makan lepas balik kerja.....kiranya lepas dah ber"jejak kasihan" tu lepas-lepas tu dalam minggu tu jugak lepas kerja kitaorang keluar makan......
Rutin kembali seperti biasalah kan......kalau ko free, ko call aku ajak makan or etc...kalau aku free, aku call ko ajak makan or etc gittew......
Ni rupa-rupanya dua-dua pun dah lama tak makan Nasi Ayam Hainanese kat foodcourt IKANO........me ingatkan me sorang je dah lama tak makan...sabar jela...hehehe...
Macam biasa..kalau makan Nasi Ayam kat sana me akan order set Single Special diaorang.....so dapatlah Nasi Ayam satu dengan Ayam Suku dengan sayur (antara Kailan atau Taugeh tu).....selalunya me mintak nasi lebih (Mijon kengkadang jek)..pastu sayur pulak mesti Kailan...tapi haritu Kailan dah habis pulak.....
Pastu me trylah makan Taugeh tu kan, ehh sedap okeh....krupkrap rangup je makan dengan nasi tu....
Iolls ni jenis nasi lebih dari ayam pun takpe...janji sup biar lebih (sama dengan nasi tu)....sebab nasi dia memang just nice kalau makan dengan sup tu je ye....tulah selalunya kalau makan nasi me dah nak habis, tapi ayam banyak lagi tak terusik.....punyalah menikmati nasi tu kan....


Ni hari sebelum me ke Langkawi tu.....
Lunch carik kasut kat OU kejab (kejab tak kejablah...tapi lenguh giler dok cari selipar punya pasal).......
Mijon teringin nak makan kat Seoul Garden...so me layankan jelah...layanlah sangat padahal teringin jugek......hehehe....




Me ni sejak dah ada Pak John nih me kureng pulak bila dapat makan kat Seoul Garden nih....
Iolls ni kan tekak jenis bosan sikit...so makan yang ada yang me rasa okeh tu jelah pun...bila dapat makan yang lain sikit mulalah dah tak boleh....




Dah makan benda lain lebih kurang (cakap lebih kurang sebab tak makan banyak macam selalu) so buatlah ABC....
Seperti biasa dah buat camni konon macam sedap sangat lah tu....sekali bila makan tak best pun....hahaha.....baiklah me makan aiskrim tu letak kacang je dah...lagi best kot...me tak berseni okeh buat ABC nih....mesti kureng sesuatu....
Tapi Mijon punya me tengok hamboii marbelesnya....dia memang dari dulu kalau buat ABC kat Seoul Garden tu sedap je....rugi pulak tak suruh Mijon je yang buatkan.....huhuuuu.....



Jenuh tunggu tak jugak garing-garing....
Grill pan tu tak berapa panas...nak tunggu betul-betul masak tu lama giler okeh....me rasa yang kuah rebus tu dah 2-3 kali mengelegak beria-ria, tapi yang bakar tu tak masak-masak jugak....so memang bakar tu sekali jelah topupnya...nak tunggu lama-lama memang tak sanggup........







Ni hari lain pulak...minggu seterusnya tak silap....
Me tunjuk gambar kat tempat karok dulu ye...hehehe...
Tak sangka jimat banyak ni tau....
Ni kitoarang karok kat Loudspeaker kat KD.....
Ingatkan harga macam biasa RM30++ perhead with bottomless with any drinks (for 3 hours karok)....tapi petang tu sebab cuti sekolah tetiba sorang kena charged hanya RM10 perhead tapi with one drink for 3 hours of karok....wahhhh jimat giler okehhhh.....
Lupa pulak..harga tu untuk sampai pukul 7 je tau.....(registration last pukul 7...pastu rupa-rupanya kena booking one day before...tapi tah napa haritu kitaorang dapat pulak pakej tu...hehe).....
Dah dia cakap gitu, ko ingat kitaorng tak suka??sukalah kan..jimatssss.....haruslah kalau boleh tetiap petang pun nak karokkkk hahaha.......eh tu kalau sempatlah...selalunya payah jugak nak bagi boleh tu.....tapi takpe...offer tu sampai hujung tahun ni nanti......i loikee......




Ni dah lepas karok terus cari makan kat seberang......
Seberang kena naik kereta okeh...jalan kaki memang jenuhlah nak melintas jalan proper tu baru sampai......
Ni kitaorang makan kat Naina KD....
Mula-mula me tengok lauk semua macam takde perasaan okeh...tapi bila makannnnnn..hamboiiii apasal sedap sangat nihhh????
Nasib baik me tambah nasik sesiap hahaha.....kalau tak rogiii.....
Mamak yang tukang serve tu letak nasik alahai sikitnya......memang potion orang diet okeh.....dia tak nampak ke badan Iolls ni godang kalau nasik sikit sangat tak cukup???
Ayam tu bukan ayam goreng tau....ayam masak apatah.....tapi memang sedap je makan dengan nasik kuah banjir tu....huhuuu tengok gambar pun air liur bertakung nih......
Tulah me cakap...mula-mula tengok lauk macam apalah aku nak makan nih ye...?so belasah je amik ayam tu...alhamdullilah memang tak rugi lansung okeh.......
Yang kelakar tu masa me bawak pinggan tu me perasan ada brother tu baru sampai sefamili dia....dia tengok pinggan me tu macam beria benar tau....sekali bila tengah sembang-sembang tu me tengok dia pun makan nasik kandaq macam me jugak..hahahaha....
Jarang kan orang makan nasi kandar memalam buta....tapi Iolls pedulik hapa....tengah hari Iolls makan apa yang ada jek (tak ingat...rasanya kuih dengan kudap-kudapan jek sebab malas nak carik makan punya pasal....)...so malam memang carik nasilah, tak nampak lain dah...haha.....




Mijon makan nasi kegemaran dia...nasi beriani....
Dia cakap kalini kureng sikit.....tapi yelah kot, tengok color memang pucat semacam...pastu bila me rasa pun kureng berasa.....
Tapi daging tu sedap tau...rasa Daging Masak Hitam sebijik yang macam Acik Jali me masak....sedap weihhh....
Nasi Mijon pun sama ye...kedekut betul ane tu....boleh tak nasi tu dia catu-catu nipis je.....pastu mintak tambah pun dia letak dalam setengah senduk pun tak sampai hahaha....sabar jelah....
Selalu kalau mamak nasi tak bagi selambak tu bukan mamak namanya...tapi kat situ pelik..nasi bagi macam semua orang tengah diet okeh.......



Kalau me lapar nasi pepetang (sebab tengah hari makan makanan yang ringan jek) jangan ditanya nak makan apa ye.....
Sebabnya nanti memang me sebut nak makan Nasi Ayam hahaha....
Ni patutnya nak gi karok lagi....sebab alang-alang me ni tengah cuti solat kan.....tapi tulah bila sampai kat tempat karok tu dia cakap kalau nak yang pakej murah tu kena booking sehari awal...oh tidaklah nak menghabiskan duit nak bayar memahal (sebab murah tu ada kan..rogiiii)...
So dah tak jadi karok tu teruslah me ajak Mijon makan Nasi Ayam.....
Kalini me still beli set Single Special tu (RM11.00++ tak silap).....nasi tetap me mintak tambah hehehe....pastu sayur dapat yang Kailan....sup pulak mintak dua....sukanya........
Kat sini kalau mintak set single special ayam dia letak asing-asing...
Pastu kalau korang nak makan berdua pastu korang pulak jenis tak makan banyak, korang beli set single special tu satu set, pastu korang tambah lagi satu nasi (nanti dia letak dalam pinggan lain dengan sup) dah cukup dah okeh.....
Kat situ harga Nasi Ayam satu set (biasa yang dapat ayam dengan Sup) memang agak mahal (dalam RM7 ke RM8 tak ingat pulak..tapi lebih kuranglah)...tapi potion dia banyak okeh...so tak rugi....pastu kalau tambah nasi je baru RM1.80 semangkuk....murah dari beli kat tempat lain kan......





Pastu Mijon ada beli kuih ni..nama memang memasing tak tau....
Ni dia beli kat stall kuih BabaNynoya kat area foodcourt tu....
Rasanya sedap..rasa macam makan Chee Cheong Fun.....
Yang putih tu macam Chee Cheong Fun (tapi liat dan pejal la sikit) pastu yang dalam bekas dan plastik tu kuah dia.....kalau nak makan just tuang semua bagi rata....oklah...Iolls suka jek...tapi tulah sebab makan nasik ayam sepinggan rak memang takdelah me beria-ria nak makan pun...rasa je cukup hihi.....




Ni semalam....nasib baiklah KFC belakang rumah Mijon je okeh....
So sambil tunggu dia habis kerja me duduk gi minum petanglah sangat kat KFC.....
Ni sanggup okeh tunggu sebab nak gi karok punya pasal...hahaha.....




Semalam karok 3 jam RM29 perperson...dapat bottomless drinks jugek dan dapat sorang satu main course...
Jimatt jugak okeh....main course tu kitorang amik yang paling mahal...chicken chop dengan fish and chips hahaha.....
Harga dia letak kat situ untuk dua-dua tu RM16.90 perplate....jimat tak jimat tu...korang ghase...??
Eh me tak sempatlah nak amik gambar food tu semua...Iolls kalau jumpa mikrofon mananya nak ingat makan ke minum ke hapa...rogii ooo hahahaha.....



Korang tau tau ni dah lagu last tapi tetaplah list panjang bermuka-muka muka surat lagik tinggal......
Haritu lagilah ada lagi 5 muka surat okeh tengah Q walapun masa tu dah habis masa.....tu amik 3 jam tu tak cukup....dasat tak dasat kitaorng....??hehe.....







Wednesday, December 16, 2015

Pak John Steamboat dan Jejak Kasihan.....


Ni citer 23 Nov 2015 yang lepas...
Anim dah start cuti sekolah, so ajak dia ikut me gi ofis....So alang-alang dah cuti sekolah tu moh lah kita....alang-alang hari gaji khen..so jangan nak cancel...kalau cancel memang lain kali takde dahla ye hehe.....
Ajak Anim ikut me tu niatnya nak makan Pak John le pun....nak jimat punya pasal....Pak John ni kalau makan lunch hour dari pukul 11 sampai pukul 5 (tak silap me la),  harga diaorang charge perkepala baru RM29.90 ++ (tapi kalau petang dah jadi RM39.90++)....jimat banyak kan.....so sebab nak jimat tengah hari tu me terus cuti petang jelah...senang takdelah bekejar-kejar nak makan nanti.....




So pergi makan berdualah khen.....
Port masih lagi dihujung sini....best banyak...hehehe.....




Bagus jugak bawak Anim ni...dia makan udang.....so takdelah rogi sangat makan bufet dengan dia nih...hehehe....



Kami




Alhamdulillah...makan sampai kenyanglah kan.....





Tetap nak tunjuk ni lagi hewhewhew.....
Serius rasa masih lagi sama okeh....takde kurang satu apa pun.....tetap garing kat luar, fluffy kat dalam huhuu sedappp.....rasa macam nak mintak resepi je tau...huhuhu.....



So dah makan tu plannya patutnya nak ke Giant..nak gi beli groceries bulananla pun.....
Sekali masa pergi toilet tu tengok uuuiiiii hujan lebat ya hamattttt...so terus detour ke atas hahahaha...gi karoklah kan.....
So karoklah kitaorang selama 3 jam kat Nav tu......
Dah setel kat Nav sempat singgah solat kejab Asar kejab (aritu me solat zohor, asar dan maghrib kat 3 tempat lain-lain okeh....betul-betul tak ikut time macam selalu tu..selalunya me lagi suka solat ofis or rumah pastu plan time tu betul-betul supaya tak kena solat kat luar).....so barulah terus ke Giant....
So kat Giant tu me shopping macam biasalah..segala barang-barang dapur untuk sebulan macam selalu tu je.......
Nak dijadikan cerita...masa me dengan Anim tengah belek-belek aiskrim (belek je, belinya tak pun)sekali korang tau tak me dengan Anim jumpa sapa???????tak sangatka okehhhh.....
Setelah almost 6 bulan okeh tak jumpa.....punyalah payah rupa-rupanya nak berjumpa kat Giant (macam takde tempat lain pulak nak terserempak kan? hahahaha).....
So silah scroll sampai ke bawah.....



V



V



V



V



V



V


V



V



V



V



V



V



V




V



V



V



V




V




V





V



V




V




V




V



Tadaaaaa......hewhewhew.....sabar jelah kan.....??
Mijon okeh....hahahaha....
Masa mula-mula bertembung tu serius me tak tau nak react macamana.....serius tak tipuu....
Tapi nasib baik Dik Nor ada kahkahkah...terus dua-dua berdamai okeh.......






Korang tau tak, walaupun dah almost 6 bulan me dengan Mijon tak jumpa (memasing mengalami krisis suku umur lah kot huhuhu...) tapi jumpa-jumpa dalam kekok-kekok tu boleh pulak kitaorang menyembang kemain lama weih kat Giant tu....sampailah Dik Nor cakap jomlah gi minum-minum kat Starbucks dia belanja...sabar jelah....
So terusla kitaorang ke Starbucks kat area Sunway Giza tu......
Serius macam ditakdirkan okeh...aritu me beli frozen food banyak giler tau...tapi tak taulah pasal apa dari rumah semalam tu me memang dah sesiap dah bawak beg untuk frozen food tu.....macam tau-tau je kan nak lepak lelama hehehehe......




Tu dia orang dah lama tak jumpa......ko ghaseee??hewhewhew....(TQVM Dik Nor dan Syed!!)....
Dah lama tak jumpa kan, tapi kitaorang punya sembang betul-betul macam kalau boleh tu nak citer complete habis semua yang jadi for the last 6 month yang dah terskip tu okeh....punyalah sakan.....hihihiik....
Apapun saya adalah sangat happy......"penat" okeh tak dapat bercakap dengan my BFF sendiri..stress Iolls......
And me percaya, even kutuk mengutuk tetap ada...tapi the relationship itself tu yang jadi penguat tu (macam adik beradiklah oiii....pusing putar terlangkup macamana pun itulah dianya pun....)....yelah..bukan kenal baru setahun dua....kenal dari umur kitaorang 18 tahun okeh (tua bersamalah nampak gayanya nih hahaha).....korang tak payah kira meh me kira....kitaorang kenal dan kawan rapat dah 17 tahun (cukup-cukup okeh.....kenal Nov 1998)....
In sya ALLAH.....




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...