Search This Blog

Showing posts with label Makan. Show all posts
Showing posts with label Makan. Show all posts

Thursday, April 27, 2017

Dan Sebagainya.....hehe

Ingat tak entri lepas yang kitaorang makan Naan Cheese tu?
Ok lepas makan tu esoknya kitaorang makan lagi ye hehehe....
Sebenarnya petang tu Iolls dah dijanjikan nanti dinner gi makan Ikan Bakar...tapi kena gi dulu kat Bidayah sebabnya OT nak jumpa kawan dia kejab.....
So disebabkan dah kata gitu haruslah Iolls taknak makan apa-apapun..nak simpan perut kan.......
Tapi OT la..dia suruh jugak me makan dulu..katanya Ikan Bakar tu nanti-nanti kejab lagi pun boleh....makan je dulu apa-apa......
Kalau ikutkan me taknak pun makan apa-apa dulu...sebab kang kenyang makan benda lain rugilah tak boleh nak makan Ikan Bakar pulak kan?
Tapiiii...dah nak setengah jam duduk tu OT telah menanyakan me soalan cepu-platinum huhuhu...soalan dia senang jek..."Nak Nan Cheese ke tak?".....siap kira tu hahahaa....Elok je OT kira"satuuuuu...duaaaa...."....terus me jawab "Nak!"...kahkahkahkah...teruk kan??tekak apatah nih.....
Iolls mana boleh ko pelawa...haruslah laju je nak kan.....








Ingatkan dia order sekeping share jek...sekali dia order sekeping sorang okeh.....aduilahhhh....manalah me habis nih....
Bukan sebab nak reserved perut ke apa...tapi memang me tak berapa retilah makan Roti Naan banyak-banyak sekeping camtu....so half adalah ditapau......






Nilah kuah kegemaran kalau makan Roti Naan kat Bidayah....
Rasa dia macam hangit-hangit cili kering tu..pedas-pedas..pelik sikit tapi sedap hehehehe....
Iolls kalau kuah yang macam ni ko bagi color apa jenis apapun me suka...tak taulah kenapa.....tapi memang kalau suruh ratah dia je pun me sanggup......
Okeh..dah makan tu kitaorang relax-relaxlah kejab....
Kan OT nak jumpa kawan dia kan..dari katanya tunggu kejab (kawan dia la..janji camne tah), dah jadi berejam eh tipulah takdelah sampai dua jam pun......so dah jadi lama kat situ pulak..sabar jelah.........
So last sekali balik jelah rumah memasing tak jadi gi makan Ikan Bakar huhuhu...
OT pulak memang tak boleh sebab dia ada hal lain....tu yang tak jadi tu...timing dah lari kan...tapi takpe...hari seterusnya memang kerjanya makan Ikan Bakar tu jelah pun kihkihkih....nasib baik tak muak-muak.....






Karipap dan Kuih Koci....
Me ni memang suka makan kuih tau...tapi ada jenis-jenisnya lah.....
Dulu kegemaran memang kuih Karipap....tapi Karipap Kentanglah.....tak kisahlah rupa macamana..inti macamana...memang me suka....
Pastu kureng dah....sebab dah reti rasa kot hahahaha.....
Kalau kulit mengerutu taknak...kalau kulit macam lemau-lemau pun taknak....inti pun kalau boleh janganlah pelik sangat rasanya kan...so memang jadi kureng.......
Tapi ni dah jadi ketagihan balik.....kantin me tu dia buat karipap sebijik macam kitaorang buat kat rumah...kulit dia gebu gebas rangup..pastu inti dia simple je, tapi secukup rasa....memang puas hati......
Dah jadi wajib pulak tetiap pagi gi tapau dua-dua kuih nih.....
Memang me akan amik dua ketul Karipap dengan dua ketul Kuih Koci....
Kuih Koci tu pun marbeles okeh..dahlah suam-suam kuku lagi...so memang sedap......
Harga seketul masing-masing 50sen.....
Rasa macam mahal kan?tapi me rasa okeh je...ingat senang nak membuat kuih-kuih tu semua??









Kuih Koci dia ada kuah putih ni tau....tu yang tambah-tambah sedap...
Pastu dia lembut.....inti pun tak manis....memang secukup rasa sangat-sangat.....rugi oo tak beli......
Tu kat Pasar Keramat pun dah jarang ada Koci sedap tu dah....kalau gi jarang-jarang me dapat beli okeh...yang ada yang orang lain buat tu jek...tak berapa best..........







Ni petang Rabu lepas.....
Minggu tu memang petang balik kerja tu me amik Ana sekali....
Kebetulan pulak hari Rabu memang ada pasar kecik kat tepi ofis dia, pastu ada pulak jual satey...so kenalah beli....tak beli nanti menyesal okeh hahahaha......
Tiga plastik sebab untuk rumah lelain.......







Ni untuk makan reramai petang tu....
Kuah dia oklah...sedap jugak.....
Me beli jugak Nasi Impit dua bungkus....rugilah makan satey tapi tak makan Nasi Impit Kuah Kacang huhuhuhu.......







Satey Daging me beli 15 cucuk...
Daging kena lebih sebab yang daging lagi sedap...macam me pernah citer dulu daging dia ada lelemak tebal tu...so syok makan hehehe....
Satey dia boleh tahan besar jugak...70sen secucuk...dulu mula-mula beli 60sen secucuk....tapi takpe..berbaloi-baloi..harga naik tapi daging tak kecut hehehe...elok je tak kurang......






Satey Ayam 10 cucuk je dah....sebabnya yang ayam ni kureng sikit...rasa kunyit lebih camtulah....so lagi prefer yang daging.....
Ni pun tak habis ye semua...makan 4-5 orang...just jamah-jamah janji rasa je masing-masing....tapi tu pun dah puas hati sebab isi dia agak besar.........







Hahahaha..janganlah kecam makcik ye......
Ni Emak pulak bakar Ikan Pari guna sambal Mijon bagi haritu.....
Sambal tu ada sikit lagi so emak gunakan bagi habis...
Selalunya Emak bakar kosong jek...tapi sebab ada sambal kan, so kita guna....(rugilah tak guna sebab sedappp)..........
Kuah Asam tu me buat...hampehhh..tapi lagi sikit nak sedap okeh hahahaha....
Me terbancuh cair, pastu takde tomato...so kurang disitu....
Tapi takpe..first time buat kan...nanti me try buat pekat-pekat..mana tau sedappp.........







Sebab dah malam so makan ni jek....
Ni pun sebab terpisat-pisat nak makan....kejab Emak kata nak makan, kejab kata taknak...so payah-payah sangat me dengan Anim amiklah sorang sebelah camni....senang hahahaha......
Tengok-tengok pastu Emak makan jugak...pastu kan habis okeh seketul tu...habis termasuklah Ikan Goreng yang dia baru goreng....ha....tak sedap kalau macam tu??kikiki......
Ni tengok cara macam ni, tapi percayala sedap sangat-sangat okeh....Iolls jenis makan selauk pun dah berselera...tak payahlah susah-susah nak macam-macam eh.....









Nasi Lemak dah siap bungkus.....
Ni beli kat Petronas Subang Perdana nun......
Iolls sekali sekala memang rajin sikit ke situ semata-matanya nak tapau nasi lemak kat situ je tau.....
Sedapppp..(ni yang dah sejuk, kalau panas?)..pastu banyak....ni harganya RM1.60 sahaja ye...kenyang makan...tak kedekut sambal....







Tuesday, April 25, 2017

Alahaiii.....


Silalah jangan meluat okeh haha....
Taktaulah napa tah, tapi dah memang kebetulan musim ni musim kitaorang makan Ikan Bakar sangat-sangat....
Ni boleh dikatakan kalau makan kat kedai dah tentulah makan Ikan Bakar...pastu kat rumah pun berjangkit sama okeh...tekak masing-masing dah berjangkit-jangkit weih..........
So kalau entri tu dah confirm ada jelah citer pasal Ikan Bakar je tau...so janganla marah or bosan...tapi kalau bosan jugak tau kan nak buat apa?kahkahkahkah...........
Ok...ni di hari Isnin yang lepas.....OT cuti..so petang-petang tu kita jumpa..yeayyyy..eh.......
Ni disebabkan hari Isnin so kedai yang selalu tu tutup..nak taknak repeat kat kedai di area Subang Bestari lagi ...(Kalau ikutkan ulang-alik makan pun kat kedai dua tulah pun...manalah laginya nak dapatkan Ikan Bakar?)...
Tu OT order jus Epal....me macam biasa ais kosong je dah.....jimat khen hahaha....






Order sekeping Ikan Pari je sudah....
Cukuplah tu...macam me cakap, kitaorang ni makan nasik tu banyak dari lauk....kang lauk buat ratah-ratah je...tu pun kalau laratla...selalunya tak larat...so apa-apa memang kita amik lauk secukupnya je sudah......jangan membazir kata orang......







Pari Bakar sekeping ni RM19...okehlah kot sebab panjang and besar.....isi pun banyak jugak nih....
Cuma Iolls tak puas hati apasal pulak dia potong gini?larik selera Iolls eh.....
Dah-dah...makcik ko nih memang gini..itu ini tak kena..tapi makan tetap makan kahkahkah....








Ni hari Sabtu....eh jauhnya skip citer??
Taklah..kang hari Selasa tu me puasa...pastu hari Selasa sampai Jumaat me tak singgah mana-mana makan pun....kiranya lepas kerja terus balik rumah terus gittheew...
Cuma Jumaat petang tu balik awal sebab kumpul 4 beradik gi belikan cermin mata untuk Anim......
So takdelah citer makan-makan sangat kan....





Ok..ni Nutella Tart......
Atie order kat colleague dia...
Sedap jugak nih...Iolls suka cawan dia nih...sedap macam biskut raya hahahaha.....
Yang atas tu cream cheese rasanya...tapi tak berapa rasa cheese....bawah dia pulak sebenarnya ada coklat Nutella tu....so just nicelah rasanya.....Iolls sukaaaaa.....
Suka jenis yang lite-lite gini..makan pun tak berapa muak sangat......






Ni malam tu...Emak belanja kebab hehehe.......
Kebetulan Emak nak pergi Jalan TAR petang tu so Iolls telah mengecek Emak supaya membelikan Iolls Kebab hehehehe...
Tapi Iolls mintak yang wrap tu..alaaa  yang pakai kulit wrap Arab tu ha....sebab kalau macam atas ni serius meluat haahahaha....tapi kalau isi dia bukan isi daging kisar takpe.....
Macam yang atas ni dia memang isi ayam...so Iolls sukaa...pastu dia guna pita wholemeal..so sedapla kan....terus dari meluat tu habis sekeping makan sesorang hahahaha.....
TQ Emak!!.......






Ni pagi-pagi semalam.....
Pagi-pagi bangun awal sebab ikut set jam untuk gi kerja....
Nak tidur balik tah pesal tak boleh pulak...ni memang masalah me dari dulu lagi...kalau dah bangun subuh susah nak tidur balik on the spot..kena jaga dulu sejam dua baru boleh tidur balik....sejam dua tu kira tidur balik ke?
So dah tak boleh nak tidur balik me terus mandi siap-siap pergi hantar kete untuk dibasuh......
Me kuar awal..tapi boleh tak dah gerak tak sampai 50 pusingan kete perut me buat hal?ayooooo...dah terpaksalah parking balik naik atas then membuang kahkahkah....
So turun balik dah nak pukul 7.40 a.m....pagi sangatlah khennn??
So terus gi kat tempat basuh keretalah kan..nasib baik bukakkkk...lega sangat-sangat ye.....
Dah nak dua bulan tak basuh nih....Iolls yang pemalas lipash ni pun geli dah...rasa macam kena kepung je bila bawak kete......
Sejak dua menjak ni nak basuh Kakak Vivi nih ada je halangan cuaca kan....so Alhamdulilah dapat jugak basuh...so lega banyakkkk......






Ni petang semalam....
Tengah terpisat-pisat duoarang dengan Anim tengok TV sambil nyembang (komen yang banyak sebenarnya) tetiba Emak gorengkan pisang...wahhhhhhhhh....haruslah teruja.....terus berbunga-bunga hati memasing kihkihkih....
Ni pisang tu dah agak nak masak (tak masak lagi, tapi dah lembek bila dah kena goreng tu)...tapi Iolls suka gilerrrrrrr.....lagi-lagi bila kulit dia ni garing-garing kan.....terus makan rasa tak cukup......








Friday, April 21, 2017

Jangan Hangin Daaa.....



Ni hari Sabtu yang lepas.....
Pagi tu masa me elok tengah jaga bebudak sekali Imraan kata ada orang datang....aduhhhh...
Pandai pulaklah Imraan pun cakap makcik ko ni ada.....
Me memang dengar je kat depan tu ada orang datang...tapi cari Opah...Opah takde...so ingatkan orang tu balik je hehehe..ngelat kan makcik...??sekali Imraan pulak gi panggil me ....
Tapi takpe...sebab kalau sampai panggil me tu maknanya urgent la kan....?
Rupa-rupanya acik jiran bawah rumah me tu...dia datang nak bagi barang-barang Ana....
Ana kirim barang kat anak dia yang duduk kat Sabah nun....ohhhh....nasib baik me gi tengok jugak kan....?
Tengok-tengok hambikkk..sebungkus besar plastik dibawaknya....
Dalam tu ada Amplang...pastu ada Ikan Bilis....pastu ada jugak Acik tu bagi Belacan batang tu kat Emak...oh terima kasih banyak-banyak.....rezeki sangat.....lagipun dah lama tak makan Amplang hehe......






Tu pagi...ni petang....
Me kan bawak balik sambal sira untuk Ikan Bakar Mijon tu kan?
So niatnya haruslah nak guna untuk membakar ikan apa-apa....kebetulan pulak pagi tu Emak beli Ikan Keli...
Ni tengah hari tu masa Emak tanya "ko nak tak Ikan Keli ni Kak?"...haruslah laju me jawab nakkkkk.....
Ana pulak laju je kata nak goreng..eh.....
So Emak cakap..."mak tinggalkan sekor lah ye...yang lagi dua ekor tu Emak goreng".....gittew.....
So dipendekkan cerita..tengah hari tu Iolls tak lunch pun...sebab dah makan nasi lemak sebungkus rak pagi tu....so tengah hari tu me just buat "sleeping beauty" jelah hehehehe.....
So dipendekkan cerita lagi...petang nak maghrib tu barulah me buat projek membakar-bakar.....
Hasilnya.....hahaha..silalah jangan ngences oooiii...iolls yang dah ngences nih hahahaha.......










Serius tak cukupppp.....
Mana nak cukup kalau sekor macam ni 3 orang makan okeh hahahaha..sian me weihhh....
Mula-mula Ana dengan Anim buat dek jek....tapi adalah bunyik "sedapnya bau....."....."Kak Lily masak apa tu...?"..gitthew......
Sekali bila dah hidang hambekkk...dari rasa secuit terus diaorang amik pinggan nasik kahkahkah...tak baik okeh....
Sapa suruh tengah hari tadi jual mahal kan?
Ok, Mijon cakap resepi dia sebijik macam nak buat Rendang tu...tapi minus the Daun Kunyit dengan Santan yek....sambal tu korang kena masak dulu..pastu nak guna baru sira kat Ikan or apa-apa seafood yang korang suka.....eh korang masak dulu Ikan or seafood tu dulu...dapat 3/4 masak pun okeh...pastu baru sira...sira tu bagi dia hangit-hangit sikit baru lezat hahahaha.....
Lagi satu...nak sedap balutlah dengan Daun Pisang....barulah nanti makan sambil menangisi kikiki.......







Mana cukup makan Ikan berebut-rebut kan...?
Kebetulan memang ada pulak Ketam Masak Gulai Cili Padi nih so Iolls ratahlah pulak....
Ni me beli kat ofis....ada orang bawak dari Sekinchan....serius fresh....me beli sekilo...Atie beli setengah kilo.....ketam dia tak besar pun tapi isi memang full....dah lah fresh...eh terulang dua kali pulak hahaha.....
Ni Emak yang masak...Iolls tak reti nak siang ketam...boleh??








Thursday, April 20, 2017

Kerang Bakar dan Ikan Bakar Lagi....

Seriously rasanya sekarang ni musim kitaorang makan yang bakar-bakar kot....
Me dengan OT memang dari awal kenal dulu makan memang ikut musim...
Mula-mula kenal dulu musim makan kat mamak saja..selera mamak habis...
Tak kiralah kedai mamak ke, ala-ala mamak ke, sampaikan janji ko ada ciri-ciri makanan mamak pun jalan...tetiap hari pun takpe kalau boleh...
Pastu tukar makan kat kedai-kedai Siam....siam sana sini dok makan...ni pun tetiap hari pun ok....
Pastu musim makan Ikan Bakar pulak.....ni punnn......kedai mana yang ada ikan bakar kitaorang belasah je....janji bakar...memang kalau boleh selagi tak habis ikan orang tu kot hahaha
Ni sekarang ni me rasa Mijon pun dah berjangkit sama ni dah rasanya hahahaha......






Ok..ni kejadian sebelum Jumaat yang Mijon masakkan me Ikan Bakar dengan Kerang Bakar tu ye....hehehe..
Mula-mula petang tu karok...sekarang ni tengah ada offer kat Loudspeaker untuk ladies...RM3.80 (member)/RM5.80 (non-member) untuk 3 jam...ni check-in dari pukul 3 sampai 6 petang hari Isnin sampai Khamis ye....kalau korang masuk pukul 6 petang, limit dia sampai pukul 8 malam...pastu dapat air free-flows....ha kau kau kau..sapa nak bagi??
So lepas karok tu break kejab sambil dok fikir-fikir nak makan kat manalah kan...?
Iolls sajalah suggest kat Mijon, jomlah me bawak kat Subang Bestari....dia kata jauhhh...eh eh eh...takpe-takpe, tak jauh sangat laaa........jauh lagi Bagan Lalang dengan Melaka kan?kikiki....lagipun sajalah 
nak bagi Mijon try kan.....
Time kitaorang sampai ni hujan lebat sangat-sangat okeh....seriau je Iolls....
Awal je lagi masa kitaorang sampai nih...tapi sebab hujan jadi stuck kejab...
Pastu disebabkan hujan so seats yang kat luar tu dah takleh guna..so semua stuck dalam kedai je...






Kerang Bakar..hehehe...
Sedap nih....I loikeee!....
Cuma kalini sambal dia letak sikit tak macam haritu.....
Ni Mijon kata sepingan macam gini RM7....
Ooo..bila tengok yang haritu Iolls gi dengan OT tu banyak sikit kan..padanlah katanya RM13 ke apa camtu...
Ni just nice kalau makan duaorang nih....
Nampak tak isi dia penuh?pandai kan dia masak?just nice je..isi tak kecut......







Tu diaaa.....
Ni Iolls bagi Mijon yang buat pilihan.....Iolls ni senang jek...ko order apapun me makan..cuma jangan pelik-pelik sangat la kan.....






Parkinson kejab...
Alahai..gegar pulak gambar.......








Mijon order Ikan Pari dengan Ikan Kembung....
Ikan Kembung tu gemuk...so i loikeee.....
Air pulak kitaorang order ais kosong jek..jimatt hehehehe...
Nak makan sedap-sedap kan..so air tak perlu nak sedap sangat la ye......padahal nak jimat kahkahkah.....
Ni makan time hujan sejuk-sejuk kan...sedapnyaaaa....
Cuma kuah asam haritu fail...siap dah berbuih-buih dah oiiii.......
Ni semua kitaorang kena just RM31.50 sahaja....puas hati makan...alhamdullilah......









Tuesday, April 18, 2017

Gambar Tertinggal Lagik....

Hola semua!!
Harini me puasa...ganti puasa la pun hehe...
Tinggal lagi 2 hari..harap-harapnya berjayalah harini dan esok ye....mudah-mudahan....
Ni me share pic mana-mana yang tertinggal lagi ye...
Apapaun selamat menjamu mata eh........





Ni makan kat QBistro, Tesco Mutiara Damansara....barulah me ingat nama dia hahaha...
Ni pic dah lama dah tau tau tau.....jangan ingat semalam ke kelmarin ke..memanglah tak....lamaaa sangat dah nih....
Masa ni still musim mamak lagi, so bila kitaorng ni lapar nasik memang ginilah kaedahnya...semangat nak makan kat mamak tu meluap-luap gittew haha...
Me pulak kalau dah namapun lapar nasik sangat-sangat tu (kiranya rasa macam dah lama sangattttlah tak makan nasik tu, padahal??) me memang tak ingat apadah la kan...memang tak payah tanya pun dengan confirmnya me nak makan nasi kandarrrr......
Tengok nasik Iolls selambak hehehe...OT punya dia tak mintak tambah..Iolls jangan...tamak sokmo....
Masing-masing sebenarnya kuat makan nasik, lauk tak seberapa....me perasan kalau time makan nasik tu selalunya dua-dua pun jenis lupa nak makan lauk...lagi-lagi kalau dapat kuah yang jenis marbeles tu kan...nanti tengok-tengok nasik dah habis dah tapi lauk still berlambak lagi, pastu confirmlah jadik menambah nasik jadiknya....
Ni kitaorng just amik lauk Ayam Goreng tu seketul...pastu order jugak Telur Dadar..tapi Telur Dadar tu lambatnya.....dah nak separuh makan barulah sampai ayoyooo.....
Iolls kan lagi satu, suka kalau gi mamak kuah dia tu ada kentang...memang seketul dua ketul me mintak okeh....baru puas hati makan tu.....
Tu "sampah sarap" banyak kan..??bukannya me makan...ni mamak tu yang amikkan kuah...so tu yang sakan penuh semua benda dia letak tu..kalau me dapat kentang dengan kuah macam-macam tu je dah..sebab tau membazir nanti amik tomatola apalah tapi tak makan..........








Ni pic yang ni me dah tempek ke belum ni?aduii lupa...
Kalau terdua kali tempek tu harap diampun yek...lupa sangat....
Ni breakfast dengan Anim...kat Rasyid la pun....
Nasi Lemak dia mahal okeh...ni kalau pinggan Anim tu RM2.60....pinggan me pulak RM3.20 tak silap....
Pantangnya amik lebih mesti dia charged lebih..tapi kalau amik kurang (kadang-kadang Anim amik half je dari yang dia amik nih) takde pulak dia nak charged kurang....tah apa-apa....yang lebih tu patutlah nak charged pun..tapi yang kurang tu napa ko charged macam biasa??jawab..jawab??








View tepi laut kat Lukut...santek kan...?
Ni pic me gi PD aritu..ala yang sebelum me makan kat Bagan Lalang tu kan kitaorang "stuck" kat Lukut tu kan...yang tetiba je masing-masing berhenti pastu pacak pancing memasing tu..ha ni lah dia...........
Kat Lukut je tau...specific nama tempat tak tau hahaha......












Ni nak balik dah masa nih...
Kecoh kejab sebab Apy dapat pancing Belangkas.....
Ni bukan kata semuaorang...dengan Iolls-iolls sekali pun kepoh hahahaha.......
Selalu tengok dalam tv kan...tapi kalini dapat tengok live...mau tak kepoh jadinya......
Ni kitaorang otw balik dari PD nak ke Bagan Lalang tu konvoi 5 buah kereta...
Tapi diaorang ni sengal-sengal semuanya...jenis bergerak tu nak serentak je jalan sederet semua..kalau tertinggal ke apa mesti semua berhenti tunggu....eh bukan sengal sebab tu, tapi perangai masing-masing sengal....
Tapi sukaaa sebab bebudak jenis well-behaved okeh...elok je ikut makbapak berhenti mancing....persatuan isteri-isteri diaorang pun bagus....elok lepak-lepak leklekwatlekwatpis laki memasing tetiba pacak pancing tak bagi hint hihihi..kenalah Iolls pun belajar jadi gitu kot kan?...nasib baik me okeh jek...(harap maklom....makcik ko ni cerewet kan...bukan jenis back to nature sangat hehehe)....










View lagik...cantik okeh....
Sebab gerak nak dekat pukul 7 camtu kan so dapatlah tengok view macam nih....
Tu orang depan tu pancing dia hebat-hebat okeh..takuit Iolls tengok hahaha.....
Tapi bagus kat sini, nak pukul 7 tu semuaorang gerak balik.....










Ha yang ni minggu lepas....selain dari gila ikan bakar kerjanya makan Naan Cheese jek hihi....
Ni kat Bidayah punya...kureng...menang banyak Rasyid...
Rasyid punya besar...gebuu..pastu tah kenapa Rasyid punya cheese macam letak banyak je, padahal sekeping Cheddar Cheese tu jek pun....
Tapi kat Bidayah ni kuah cutney dia sedapnyaa haiiii...sukaaaa......bukan yang hijau ni tau..ada kena mintak kuah tu..warna dia coklat-coklat..tengok huduh tapi rasanya sedappp....
Kat Bidayah ni kuah Dhal dengan kuah Kari dia tak payah cakap..sedap sangat dah....tapi tak sangka kuah coklat dia tu pun sedap....OT pun kemain berlawan-lawan cicah dengan me okeh...padahal awal-awal tu jual mahal konon taknak rasa hehe.......











Kalau gambar nasi lemak ni maknanya lama giler dah gambar ni okeh hahaha...mungkin gambar bulan dua dulu kot nih....
Sebab me rasa macam lama gilerrrrr tak makan nasi lemak lauk Rendang Ayam nih....
Aduhh....harus next week carik nih.....
Korang tau tak Rendang kalau dimakan dengan Kacang Goreng adalah sedap ya amat??percayalah sedap okeh.....







Kentang Sira Sambal....
Ni me beli kat Petronas...ada je jual kalau korang nak carik....
Harga tak salah RM11 plus-plus camtu sebekas.....
Ni kalau me beli me tak makan dengan nasik...tapi me makan ratah camtu je.....
Nanti kalau sambil-sambil buat kerja tu me pun doklah krup krap krup krap ngunyah....
Pastu kunyah kentang ni kena hati-hati, silap-silap haribulan kalau tak sedar diri confirm tau-tau habis sebekas hahaha......tapi betul pun tau...tulah selalunya me makan tu ala-ala perhati-perhati jugak bekas tu...bukan apa, tak percaya kat diri sendirik okeh....kalau ikut mulut me nih mau sebekas tu cepat je gone....









Ni tak ingat me beli kat Petronas ke kat mamak LineClear kat Ampang Point tu ke?...
Dah lama kan, memang tak ingat..lagipun dia bungkus sepesen jek gini...
Rasa dua-dua pulak lain-lain...tapi sedap je dua-duanya...I loike jek.....
Pastu selalunya kalau me beli nasi lemak macam gini me beli dua bungkus terus...satu buat makan pagi, satu lagi makan tengah hari...dah tak payah pening-pening kepala nak fikir nak makan apa dah kan....senang hidup.....jimat pun jimat kenyang pun kenyang kan hehehe......









Nasi Lemak lauk Rendang Ayam lagik.....
Jangan serem sebab minyak berlenangan tu ye.....
Kalau dah rendang tak berminyak bukan rendang namanya....
Ni tengok ni memang confirmlah minggu depan me carik...confirmm...dah dua kali cakap kan nak carik?hihi........







Ni me dah tayang belum?
Belum kot kan...??
Ni pun dah lama dah nih tau.....
Ni citernya petang tu lapar...pastu OT suggest jom kita gi makan kat Teh Tarik Ganja (kat Subang Perdana nun la).....dia cakap ada bukak lagi tu.....
Ingatkan nak gi makan Nasi Lemak marbeles...sekali sampai-sampai katanya "Ayang nak makan meggi tak?...diaorang ada jual meggi jek tu..."...laaaaa....
Mula-mula me macam nak jual mahal sebab ek ele meggi??..tapi tak boleh okehhhhh...tengok semua meja pun sedap sangat tengah pekena meggi hahahaha...terus order jugak....so makanlah meggi petang-petang tu....
Macam takde kerja kan?padahal boleh je makan meggi kat rumah.......
Tapi hebat jugak mamak tu buat....dia buat guna meggi sebungkus tu jek....tapi bila dapat ha kauuu penuh sepinggan rak.....
Meggi ni dia masak sebijik sebijon macam kat rumah okeh....takde letak apa-apa semata-mata telur tu je...
Pastu dia masak kan memang sebungkus-sebungkus jek..so fair and square..takde kata sorang terlebih sorang terkurang kalau order untuk duaorang...sama rata jek.....








Ni Anim belanja kitaorang...
Chicken Lasagna ke Beef?eh tak ingat la hahaha...teruk betul kan....
Anim cakap sebekas ni RM11 rasanya....
Ni dia beli kat foodcourt KLCC....
Anim memang sejak habis exam SPM dia dah kerja kat Suria KLCC tu..
Ni Anim pernah makan sebelum-sebelum nih, pastu katanya sedap...tu yang dia tapaukan tu....
Petang tu me makan ni sesudu jek....pastu tah kenapa me tak makan...rasanya me gi mandi ke apatah..tak ingat......pastu Anim simpankan kat dalam peti ais..sekali dah 3 hari baru teringat...adoilaaaa..rugi betull...dahlah sedap...pastu tak kedekut...
Tu white gravy dia tu siap ada daging tau kat bawah dia tu...
Yang Lasagna sheets tu memang dah dilayerkan dengan daging jugak...so memang berbaloi RM11 tu kan?
Tapi tulah....Emak kata dah ditong sampahkan sebab tengok dua hari takde sapa-sapa makan.....huhuhuuuu
Sakit betul jiwa okeh...napalah boleh lupa????membazirrr!








Ni tengah hari bila tah....
Kuar makan kejab dengan OT..nak cepat so nampak kat tepi Subang Perdana tu ada lori jual Mee Kari, so berhenti then nak trylah...
Amik ko..me kari ke me minyak nih?hahaha...
Rasa tu dah betul dah....cuma lagi sekali kari tak panas..suam-suam tak berapa suam hahaha...cuma minyak tu janganle hidang gitu...serem makcik nak......









Okeh..ni teringin nak makan satey yang proper....
Tapi tak dapat....
Proper means yang gemuk-gemuk macam me nih ha hehehehe....
Tapi OT bawak kat foodcourt Subang Perdana tu jek.....
Yang entri sebelum ni hampun salah...tu makan satey kat Gulam Mee.....
Ni baru betul makan kat foodcourt Subang Perdana hehe.....







Iolls is frust sebab tak dapat makan kat Samuri...so order jugak Nasi Goreng Ikan Masin kikiki....
Satey Daging dia ni marbeles....ayam dia rasa kunyit terlebih.....tapi macam me cakap....kuah dia sedap....tak cukup okeh.....
Ok...bila tengok ni serius teringin nak makan yang Wahid Satey punya...aduhhhhh









Monday, April 17, 2017

Ikan Bakar Sambal Chef Mijon...

Iolls kan kalau hari Jumaat adalah hari terisau terlebih..lagi-lagi kalau kena balik rumah awal...
Awal means balik on time lepas balik kerja....
Sebabnya taulah hari Jumaat adalah hari kereta banyak dari hari-hari yang lain....so kalau balik awal maknanya mengundang sangat okeh....sakit jiwa habis minyak menunggu dalam jem tuh......
Jumaat lepas..kebetulan pulak dahlah hari Jumaat pastu petang tu dah ada ciri-ciri nak hujan...huwaaa....
OT dahlah takde nih....Iolls sekarang nih dah sebatang kara balik semula tau...
Time kerja OT dah tak "sedondon" dengan me dah....huwaa lagi sekali....
So nak taknak kena carik Mijon...sian Mijon jadik mangsa...eh....kikiki....
So petang tu try test call Mijon....sebabnya semalamnya tu dia ada cakap nak ajak me harini ke Pasar Malam..so jadi ke idak?tak jadi nak taknak Iolls kena redah jugaklah balik ke rumah......
Nak dijadikan cerita....Mijon cakap jadi gi Pasar Malam..tapi gi pasar malam jelah..lepas tu kena balik rumah...dia takleh keluar lama-lama...alaaaa....
Tapiiii..katanya mehlah ikut aku balik rumah...nanti aku masakkan ko Ikan Bakar....aittttt???!






Dipendekkan cerita....
So me dah pun berada di rumah Mijon hahahaha....teruk kan?dengar Ikan Bakar lajukkk je kan...?
Ni me ingatkan balik je pasar malam macam nak balik je rumah terus...tapi tak sampai hati pulak...orang dah beria-ria ajak...dahlah ajak makan kan...rugilah menolak rezeki.....
Ni me beli Mangga Muda.....dah jadi tabiat kalau gi Pasar Malam ni lah yang me carik pun..benda lain tu me buat-buat pejam-pejam mata je okeh....napsu je semua tu..padahal takut kang duit habis hahahaha....
Ni sambil tunggu Mijon masak, sambil tu me makan mangga cicah...sedap oiiii.....






Mijon dia nak bagi me diam dia gula-gulakan me dengan kicap cicah nih...adusss..merecik airliur Iolls okeh....
Ni dia gi picit-picitnya cili padi tu...memang sedap pedas berapi la jadinya....ni terus balik rumah pun buat style gini kikikih....
Ni tengok ni pun dah menjejes air liur..adoilaaaa....








Jengjengjeng....!!...
Sedap ke tidak?kikikiki...
Ni Mijon buat jenis sira sambal tu....
Serius...sangat-sangat-sangat sedap okeh....
Sedap ya amat!!alhamdulillah...nikmat Allah bagi......





Kuah Asam pun ada...sedap jugak.....hehehe....




Kuah kicap pun hado...siap hidang dalam lesung lagik hahahaha...ni pun sedapppp haiiii....







Me ulang tayang lagik sekali ye...hehehehe...







Ni pulak sampai...ewahhh...sampai gitthew..macam kat kedai kan?siap tunggu makanan sampai hahahaha....
Ni korang jangan tanya ye...lagilah marbeles.....
Tang yang hangit-hangit tu sedap nak matikkk...gitulah punya nak cakap sedap tu......






Aduhhh....
Ni me siap tapau sambal sira tu lagik...kuah asam dengan kuah kicap pun tapau...muka tak malu kan?hahahaha...
Sedap ni okeh....rasa macam nak lagi dan lagi dan lagi.....
Ni me makan kenyang Alhamdullilah....
Mijon...TQVM okeh...nanti boleh tak buatkan sambal tu?nak buat stok bulan puasa nanti hihihih........







LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...