Tuesday, December 27, 2016

Kedai Kita!


Sambung citer gi Melaka....
Dah mandi..dah solat...so terus carik makan...
Macam biasa...tetaplah carik Kedai No.5..Kedai Kita...
Ni kat Pernu, Umbai, Melaka ye....
Kedai ni dekat restoran Parameswara tu....tapi dia belah deretan kedai...




Dah jadi macam "wajib" pulak okeh...bila gi cari Ikan Bakar jek mesti carik kat sini..
Pastu gi pun mesti kat Kedai Kita ni....tahlah...hati tu tak tertarik nak ke kedai yang lain....
Lagipun kat sini masakannya memang kitaorang puas hati...
Layanan pun Alhamdulilah tiptop...no komplen okeh..lagi-lagi bila pinggan dan gelas dah baru nih hihihi....





Muka happy walaupun perut lapar macam hapa je hehe.....




Terang pulak lampu kat peti seafood tu huhuhu....
Tu macam-macam ada...paling penting nak makan udang besarrrr....







Me mother time ni dah kenyang dah kot...
Beliau dah start dengan Jeli kelapa tu.....





Lagi sekali hehehehe...
Muka time ni dah buat pasal...habis naik segala gatal-gatal merenyam kat keliling mulut dan hidum adoilaaaa.......





Kami.....
Ni tengah tunggu makanan sampai nih....
Me Mother tu dah habis sebungkus nasi lemak..ayooooo......





Ok dah sampai....
Gambar memang bergegar-gegar out-of-focus....mungkin sebab dah lapar kot kikiki...
Ni kalau datang sini memang wajib order nih....Udang masak butter....
Sedap oii ratah gitu jek....
Udang kat sini memang besar-besar..so tak payah amik banyak-banyak sangat..dua ekor sorang dah cukup...
Tapi tulah, kali ni Iolls nak pilih sendiri...tapi kena bolayan pulak dengan yang jaga tu adoilaa...Iolls baru nak amik yang gemuk-gemuk besar tauuuu...tau-tau beliau nih laju je cantas Iolls punya tangan....huwaaaa kepunan nak makan udang gemuk okehhhh.......





Sotong Masak Sambal....sedap nih...adoiiiiii.....
Ni amik sekor sedang tu jek....cukup-cukup je ni ye....
Kat sini terpaling bagus adalah korang amik sikit pun dia boleh masakkan...so don't worry kalau datang duaorang tu pastu nak rasa macam-macam...boleh je diorang masakkan....





Kicap cicah....
Kalini kureng sikit...kurang pedas dan kurang asam camtulah...tawar pun iya...eh banyak pulak kurengnya hihihhi...






Kegemaran...pari bakar letak paste nih.....amik half jek..sebab tak amik kang rasa menyesal hahaha.....
Ni kalau me makan sesorang pun habis nih tauu....
Tapi kannn...lagi sedap kalau me makan selalu tu sebab paste tu kering sikit..ni kalau basah-basah sikit ni rasa umpph dia kureng sikit.....





Ni jenahak..eh tahlah...
Tak reti nak bezakan kikiki...
Kitaorang order half Jenahak, half lagi Siakap......bakar kosong jek....tu pun dah sodap....
Diaorang bakar just nice tau...ikan fresh so nanti isi ikan tu cantik basah jek....sodap oiiii....






Ni me amik sebelum tangan berlemuih ye....
Kang amik time-time semua dah sampai rogiiii..Iolls nak berebut makan jugak hahahaha......




Ok sila sila......




Ni half Kerapu Masak Sweet Sour baru sampai.....
Ni Iolls tak sempat rasa..jauh no di sana....Ioll layan mana ada depan mata je dah.....




Ni suku daripada Ikan kerapu yang kitaorang amik....
Mula-mula amik half jek..buat Sweet Sour tu...
Pastu tambah lagi half tadi tu sebab masa makan tu rasa macam tak cukup je....yo yo je ye..padahal???
Jangan tamak boleh tak?pastu tak habis pun...dah kena menapau..adoila...
Kitaorang makan ni semuanya kena RM200....murah dah tu sebenarnya....
Sebab RM100 je tu untuk Ikan Kerapu sekor tu hahahaha..nak sangat makan ikan Kerapu kan...(RM100 tu Kerapu gemuk ye..puas hati).....
Yang lain-lain tu kalau ikutkan baru RM100 je ye...tu ada tambah sayur okeh....Air lagi...nasi lemak..Otak-otak...kira okeh sangat-sangat dah kan....
Eh korang tryla makan kat Kedai Kita nih....sedap dan berpatutan.....Iolls ni takde share pun dengan pakcik tokei tu, tak dapat diskaun pun hahahaha..tapi sebab dah biasa makan kat situ...so Iolls suggest korang trylah kat situ jugak...tak rugi okeh...In sha ALLAH.....






Dah habis makan balikk.......
Tapi saja suruh Azrul pusing-pusing Banda Melaka tu dulu.....
Hotel dah memang dekat town so rugi pulak tak pusing-pusing cuci mata kat situ.......







Kitaorang lepak-lepak kat Dataran Pahlawan kejab...
Nak naik Menara Taming Sari..tapi dah tutup..iyalah...dah malam sangat dah nih....
Ni kitaorang kat sini pun dah pukul 11 pm camtu.....





Ni memang duduk sambil cuci mata tengok beca lampu meriah...
Nak naik beca tu macam tak sanggup jek..kesian okeh...
Nak naik basikal kayuh sendiri pun tak sanggup jugak...perut sengkak, nak mengayuh menda??
So cuci-cuci mata lebih kurang..then balik hotel....



Bersambung.....







Tuesday, December 20, 2016

Melaka....

Ni citer 4 hingga 6 haribulan Disember haritu la punnnn.....
Biasanya plan nak cuti-cuti sefamily ni macam biasalah ye....dah sebulan nak gi barulah betul-betul decided nak kemana......
So bila kitaorang dah fikir yang beria-ria barulah confirm kalini ke Melaka.....lagiiii hahahaha
Tapi kalini bermalam...kan tahun lepas tu kitaorang fly petang je ke sana, tidur kat PD kan...
Kitaorang pilih Melaka sebab Melaka ni agaklah budget friendly...
Yelah..dekat kan....jimat minyak, jimat tol, jimat tenaga...pastu banyak tempat boleh pergi kan...all in one gittchew....padahal yang penthing tu MAKHANNN kihkihkih.....





Dipendekkan cerita yang tak berapa pendekkkk....
Ni kat hentian apa ek kat LEKAS tu?alaaaaa tak ingattt....
Kitaorng ni tunggu Atie dari pukul 11 pagi tadi okeh....tapi tak bergerak-gerak pulak diaorang....last-last nak pukul 12 suku camtulah setel semua hal dia, barulah kitaorng bergerak...adoilaa....(kitaorang pergi dua kereta)....
So dah gerak tu Atie kata diaroang nak berhenti....boleh pulak Atie and family laparla, tak makanla...sabo jelah.....
So dah alang-alang berhenti kat situ, so kita solat Zuhurlah siap-siap..habis cerita.....
So dah zuhur segala gerak teruslah kitaorang bergerak ke Melaka...
Niat awalnya nak ke Klebang dulu...nak pekena Coconut Shake...pastu nak jalan-jalan area Pantai Klebang tu.....




Tau-tau dah sampai hotel...ampunnnn
Ni kitaorang tak jadi ke Klebang okeh....sebab masuk-masuk je exit ke Alor Gajah (ye ke?..aduhh lupa lagik)....time tu dah nak pukul 3 pm....
Harapanlah nak bersantai-santai kat Klebang kalau jalan yang benar pun tak nampak-nampak lagiiikkk kannnn huhuhuhu....Tu yang terus cari hotel...check-in la dulu ye...penat sebab panas tengah hari buta pun iya.....masing-masing tak sanggup dah nak keman-mana dah.....
Okeh...parking hotel ni bertingkat-tingkat ye....
Jenuhhh...kitaorang ni parking tingkat 9...hambekkkk....
Tingkat lain tu penuh sangat..tak sanggup nak pusing-pusing carik....
Ni kitaorang belasah je naik sampailah tingkat 9 nih...
Ni pun, elok me second car kat sini..tau-tau lepas tu dah berpusu-pusu semua orang pun parking kat atas ni jugak....
Ni me salah parking nih tau....kalau untuk entrance ke hotel ada belah sana nun....kalau parking kat area tu lagi senang...terus boleh masuk bilik terus....
Eh lupa pulak..kitaorang tidur 3 hari 2 malam kalini kat Hatten, Melaka.....
Hotel ni attached dengan mall okeh..so senang jugaklah





Gambar masa check-in tak amik....tak sangguppppp..ramai orang okeh....tak sesuai pulak nak snap sana sini....
Check in pun boleh tahan lama beratur...macam hape je rasa...
Tapi nasib baiklah front office dia baik....very friendly walaupun kitaorang ni boleh tahan potpet itu ini hahahaha....
Masa check-in tu kena bayar semua ye....kalau nak bayar nanti-nanti boleh..tapi kena depo guna kad kredit kalau tak silap.....
Ni kitaorang mintak bilik mengadap town....town bendanya...mengadap pantai ke hapa pun tak taula....janji manismu betul la hotel.....
Lagi satu...kalau korang jenis tak sabar...memang payahlah...sebab lift kat sini memang lambat ya ampunnnn.....
Nak gi lobi lambattt..nak gi dining lambattt..nak gi parking lambattt...sokmolah lama tunggu....
Memang waste time giler okeh..jadi penat tang tunggu lift jela.....
Parking pulak jangan risau tau...korang parking je kat parking yang ada dalam hotel nih...nanti kalau korang nak keluar bila-bila masa pun boleh....parking memang FOC...just gi stamp je kat bawah nun.....cuma tang nak gi chop tulah mengundanggg...lama giler nak tunggu lift huhuhu.....





Bilik cantik...besar....(kecik sikit dari Prinz Park kat Kuala Terengganu nun).....
Bilik besar lapang...so memang boleh muat beramai-ramai.....
Kitaorang amik king size bed....sebab nak sumbat tiga orang sekatil....






Ada dua section...
Satu ada day bad nih....
Sedap giler okeh baring kat sini...tapi Iolls tetap menyumbat tidur kat katil jugak hahahaha...tak kiraaa....
Ni kat sini ada TV jugak tau....cuma remote controller tu kena berebut sikit...sebab remote controller tu satu jek dia letak dalam bilik..nak mintak lebih malas pulak nak tanya......
Hujung kanan tu pintu masuk..ada jugak mini pantry kat situ...tapi takdela sinki bagai ye.....
Yang belah kanan nampak pintu tu bilik air...
Ada shower kepala besar (rain shower tu) dengan hand shower tu...tapi hand shower tu tempat sangkut kat dinding dia dah terkulai...tak syok pulak jadiknya.....
Dalam tu cermin dinding sikit punya besar okeh....sorryla, me tak amik gambar pulak..korang imagine je sudah hihihihi.......








Katil king size.....memang secukup rasa la tidur 3 orang dewasa....
Sebelah kanan ni ada dinding cermin...so kalau nak tutup just turunkan blind tu jek...so dah jadik dua buah bilik dah.....tapi macam me cakap..mintak hampun laa..memang me menyempit jek kat katil tu..pedulikkkkk....
Atie bilik sebelah....diaorang pun amik king size bed..mintak extra baby coat....senang..secukup rasa muat.....
Bilik ni dah siap semua ada...so senang tak payah nak merayap nak guna itu ini......







Ni petang-petang sikit...dah pukul 6 camtu...
Dah rehat-rehat lebih kurang, dah solat semua so kita jalan ke seberang...
Seberang hotel ni apa mall ek...Ya ALLAH makan kerengga ke hapa nih lupa sangattttt????
Pahlawan Mall...ada ke nama Pahlawan Mall?hampun la kalau salah.....
Ni memang keluar hotel melintas jalan dah sampai sini....senang...tapi boleh tahan panjang jugak mall ni ye...
Ke Mahkota Parade ni ha?adoilahhh..ko dah kenapa makcik??






Me mother.....i lahap u mother!!







Meriah kat sini....
Sempat jugak Iolls membeli selipar okeh hihihi...selipar belasahan dah koyak rabak gittew...mencari ganti susah tak jumpa-jumpa pulak......rupa-rupanya nak jumpa kat Melaka okeh...gedix betulllll......
Kitaorang petang tu jalan berempat jek...yang boys semua tidur ke hapa kat bilik tu tak taulah.....
Eloklah tak ikut..kalau ikut banyak pulak drama swasta nanti...bahaya kat situ banyak sangat benda-benda yang boleh membangkrupkan Ibu diaorang hahahaha....






Santik sangat me rasa bilik ni sampai rasa tak mo keluar bilik je hahahaha...
Tapi tak boleh la ye....kenalah keluar jalan-jalan....rugi pulak kalau terperap jek....
Ni lepas dah mandi solat Isyak kitaorang nak keluar carik makan pulak....lapoooo.....
Iolls memang dah malas nak tukar baju okeh..jimat air hahahaha...lagipun sembur De'xandra haruslah wangi kalah orang dah mandi....eh teriklan pulop hihihiiiii......





Bersambung.....




Monday, December 19, 2016

Girls Day Out!....



Kisah awal bulan haritu....
Gatal hari Jumaat tu lepas lunch hour dok amik cuti pendek hihihihi...
Alang-alang Mijon ajak tengok movie so kita cuti awal jelah...nak tunggu petang kang jenuhlah pulak(masa suntuk okeh).....pastu tiket mahal sikit kan...ni tengah hari jimat okeh hahahaha....
Iolls ni jenis pulak, kartun pun layan.....tamil pun layan...semua lah layan...pedulikkkkk......







Cuti sekolah kan...Mijon pulak kebetulan dah janji nak bawak anak-anak buah dia gi tengok movie....
So kita layankan jek....
Iolls tak kisah okeh...dah biasa dari mudo dulu lagi dah jadik babysitter kan......





Iolls jadik assistant jek.....
Bebudak dua tu memang dengan mommy dia jek....
Iolls ni just menyahut "Iya..."..."iya "...je dah....Iolls kan auntie kegemaran dioarang...sikit-sikit kang "Asyiksyueee...".."Asyiksyuuueee..." hahahahaha comel nak matik dua-dua ni ye.....






Comel kan dedua??
Ni lepas dah tengok wayang mommy belanja makan pulak....
Bebudak mula-mula nak makan Mee Sup...Tapi Asyiksyu gatal nak makan KFC...nasib baik bebudak ikut cadangan Asyiksyu hahahahaha....





Mommy belanja...ehehehehe....Alhamdulillah...
Jangan bervulu ye mommy...hampunkan Asyiksyu ye.....





Kakak dan adik...
Adik dah penat dah time nih.....bateri tinggal 20 percent lagik hihihi...
Kakak sebab ada Asyiksyu so dia masih lagi energetic kikikiki......
Ni dah makan pergi pulak AEON BIG...nak carik barang sikit...
Pastu baru hantar bebudak balik kat Ibu diaorang.......







Dah hantar bebudak tu terus claim upah hahaha...
Jaganya separuh hari jepunnn..upah kemain lagik kannn.....






Bila dapat upah kat sini haruslah Asyiksyu koya 14 kalik hahahaha.....
Tu dapat jugak makan Kek Salted Caramel Cheese tu...punyalah lama mengidam.....





Mommy happy sokmo...
Mesti Mommy lega dah tunaikan janji-janji manismu tu kan hahahaha......





Nampak macam segar je kan...tidak ye...mata memasing dah naik kelabu hahahaha...
Betullah faktor usia sangat nih.....baru pukul berapa tapi mata dah tak boleh bukak.....







Sembang-sembang sekali nak pukul 10 lebih baru ajak nak gi karok...oh man....apasal tak ajak awal-awal tadi...??
Ni nak menahan mata bukan senang ni ye...lain kali ajak awal sikit...hahahaha...tapi betul okeh...mata dah tak mampu nak bukak dah...kang kalau karok pukul berapa pulaklah nak balik rumah nanti nih.....





Friday, December 16, 2016

Udang Galah!

Kisah hari Jumaat yang lepas.....
Petang-petang mula-mula tu dok bercekau itu ini..
Tapi last-last keluar jugak hehehe......
Gedix okeh....kalau tak Iolls yang carik pasal...Orang Tu pulak carik pasal....sabo jelah....
Petang tu tetiba katanya jom gi Shah Alam....eh jommmm...gittew...
Iolls kan pantang diajak berjalan....
So pergi lah kitaorang ke Shah Alam....
Nak tengok Mak Orang Tu kat rumah Abang dia.....
So bergerak sampai sana tu nak dekat maghrib.....
Lepak-lepak borak-borak sambil tengok tivi solat bagai pukul 10 malam barulah reti-reti nak bergerak balik hehehehe.....
Dah malam okeh...perut pun boleh tahan lapooo.....
Dahlah tu..konon-konon nak bawak Makcik gi makan ABC Ceklat kat Seksyen Dua tuuu...
Tapi tak sempat....iyalah...patutnya gi makan tapau sesiap dulu baru gi rumah Abang dia tu...
Ni tak....terus je menonong gi sana....
Tapi takpe..next time ada hehehehe...boleh jalan jejauh lagi kikikih....
So dah lapar kan, terus la pergi carik makan..nak carik makan....gittew....






Kikikiki...
Patutlah dari kat Shah Alam lagi Orang Tu dah cakap pasal Udang Galah...berkali-kali okeh....
Rasanya dari sampai tu sampailah nak balik okeh........
Iolls ingat Orang Tu citer jek...iyalah...manalah Iolls reti sangat nak makan Udang Galah bagai nih.....
Orang Tu citer pasalnya haritu kawan dia belanja dioarang makan reramai kat situ....sedap sangat katanya......







Sorry Makcik tunjuk lagi ye...huhuhuhu....
Excited okeh kikikiki.....
Ni masa ni kan...mata Iolls memang dah half dah masa nih....tapi kutabahkan hati..lapar punya pasal....
Dahlah tu..lapar tapi takde hati sangat nak makan....mungkin sebab dah penat dan ngantuk kot....
Okeh..ni rasanya okehlah...udang nih tak rasa fresh sangat....kuah tu pulak kurang kick...ha kau..ni bukan komplen makanan ye...ni komplen masakan kikiki..makan tetap habis jek...rezeki kan.....
Kuah tu dah hujung-hujung dah licin udang tu barulah berasa ye...kuah tu macam baru serasi...dah kenapa??
Orang Tu pun kata haritu kurang  kick...dia gi sebelum tu sedap ya hamat..syok sangat sampai bertambah nasik 3 kali ye.....(huntonglah...makan banyak badan kecik jekkk eh)......








Kitaaorang order jugak Telur Dadar dua biji...heheheh...ni wajib order okeh...kalau tak tak selera...
Iolls kan laju je makan Nasi putih dengan kuah dengan telur dadar nih....
Samalah dengan orang sebelah....laju je dia makan...tapi dia tambah sambal belacan...sebab kuah tu kurang pedas katanya..tak puas....(kitaorang bangsa makan lauk bukan berjenis-jenis ye..nanti order berjenis sangat tak habis, membazir)....
Ni udang tu dah habis makan nasik baru kitaorang ratah....
Iolls ni tumpang-tumpang jek kikiki..tak sanggup nak mengopek udang memalam buta...(mata memang dah kuyu habis dah...nasib baik sumbat nasik tak masuk kat lobang hidum hahahaha)...so Iolls just mintak jelah kat orang sebelah...(bukan orang sebelah meja okeh, sebelah Iolls ni jek)....
Ni nasib baik Iolls bukan jenis giler seafood tau...kalau tak haruslah sekor tu share berdua tak cukup hahahaha....
Kitaorang makan haritu Nasi putih 3 pinggan, air nescafe panas 1, ais kosong 2, Telur Dadar 2 biji dengan Udang Galah tu RM60.++....
Udang tu beratnya 300gram camtu....mahal ke murah Iolls tak reti okeh....
Ada orang nak bawak Iolls redha jek kikikiki.....
Kedai ni kat Nusa Subang tak silap....trylah kalau korang nak rasa...







BerBobogo...

Ni citer tiga minggu lepas rasanya....
Weolls dah start beraktiviti mengasah suara karokle punnn......
Tempat karok tu tengah offer murah nak matik..
So kita buatlah session sebanyak yang boleh hahahaha....eh
Sambung balik...
Ni dah balik karok, haruslah Iolls lapar....
Lapar okeh...pasalnya tengah hari Iolls kan diet malas nak gi cari makan sebenarnya hehe...
Lapar kan..jadi dah habis karok ingatkan nak makan nasik...
Ye Iolls lapar dah tahap makan budak dah ni ye....
Kalau boleh dapat nasi kandaq kuah kari banjiaq boh Ayam Goreng wahhh sedapppp.....
Tapi biasalah..dugaan hidum okeh...
Kalau dah lalu kat sebelah tu tetiba bau pulak sotong bakar....hahahaha..
Dah tak memasal jadi stuck kat situ jek..kikiki...
Awal tu just nak tanya je berapa RM...(lupa dah lama tak repeat makan kat situ...)...
So dah tanya harga..sokseksoksek berdua lebih kurang...terus masuk dalam hahahaha.....







Meriah ke idok??hehehehe.....






Syok jugak nih....
Kambing Iolls like...ikan pari bakar sodappp ya ampun....paste dia tu rasa nak bawak balik buat makan dengan nasik putih okehhh....(ada je nasik putih kat situ..tapi tak boleh makan nasik..nanti kenyang cepat sangat..rogiiii)......
Yang bahagian atas tu tempat steam tau...syok pulak makan mantao tu....dah kenyang pun sumbat jugakla 3 ketullll..sedap sangat punya pasal......
Tapi bervulu sikit tang rebus tu...lambat betul nak mengelegak.....berjanguit menunggu okeh.....
So kalau nak cepat amik jelah bebola yang ada tu masuk kat steamer tu...laju je kembang....cepat je boleh ngap.......






Muka makcik kamu hahahaha....
Muka dah bengkak okeh....ni dah malam sangat dah ye.....tapi lapar punya pasal makan tetap makan....banyak pulak tu.....macam tak cukup-cukup okehh....


Tamat....eh




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...