Search This Blog

Friday, December 30, 2011

Cempedak Goreng....

Sedang menikmati Cempedak Goreng yang yummehh...
Hilang kepunan....huhuhuhuhuhu....

Selamat Kembali ke Sekolah...

Bukan me lah...adik me yang paling besar panjang bongsu nih ha la sapa lagi....
Arini adalah hari orentasi untuk pelajar tingkatan 1 di sekolah dia...(ke sekolah lain pun sama??)...
Harini 1st time dia pakai baju kurung kain warna biru laut tau....me dengan emak me yang terlebih excited gitu...hehehheheh....
Anim??Dia pun excited jugak..kemain semangat lagi nak pergi sekolah u...
Sampaikan me nak hantar tak bagi..nak jalan dengan kengkawan katanya...ewahhh....semangat sungguh!...
Akibatnya Emak pun kena jalan kaki jugak...huhuhuhuhu...sabar jelah...sebaik dekat jugaklah kan..

Kalau me dulu nak masuk Tingkatan 1 maksudnya masuk ke sekolah baru, memang punyalah liat je rasa nak pergi sekolah...kalau boleh memang taknak kot...siap malam sebelum tu mata tak boleh lelap lagi.......
Ni tak...terbalik dari apa yang me rasa dulu...bagus...bagus..harap-harap dah masuk sekolah menengah ni Anim makin rajin le belajar yea...hehehehehe.......

Anim yang tak mau gambarnya diambik...
Sabar jelah kan...


Thursday, December 29, 2011

Peta ke JPN, Jalan Dutamas...

Disebabkan dah kena bayar RM2 kan...
Maka disini me attachkan Peta yang dilukis oleh Pakcik Guard Masjid Wilayah yea...
(Cerita penuh boleh baca semalam punya entri yea...)....
Tiada editing, original copy okeh...
Caranya...
Ni me cerita dari jalan masuk ni yang dari Jalan Kuching tau...
Atau nak senang cari je jalan nak ke Masjid Wilayah Persekutuan dulu....
Jalan masuknya adalah disebelah kanan sebelum masuk ke jalan nak masuk ke Hentian Duta (jalan ke Hentian Duta adalah sebelah kiri) tau...
Pastu dah masuk jalan je terus...
Bila nampak pintu masuk (belah kiri) ke Masjid Wilayah Persekutuan di Jalan Duta tu terus je masuk ke dalam....jangan segan-segan u all, masuk je tau......
Yang me cerita ni sebenarnya adalah pintu masuk Masjid sebelah belakang...(pintu masjid ada dua belah rupanya, utama dan belakang)..
Sebabnya kalau anda dipintu belakang (dalam peta P/2) macam kami pergi semalam tu...
Memang anda kena masuk je dalam Masjid Wilayah tu dan jalan short-cut dalam masjid untuk tembus ke Pintu Utama (dalam peta P/1) dan terus boleh ikut je arahan seperti peta di atas ni...
Tapi jaga-jaga, kalau terberhenti kat pondok guard tu mungkin anda akan kena tol RM2 dan keatas dari Pakcik Guard Masjid Wilayah tu okeh..kihkihkih....(tapi sapa niat nak bersedekah digalakkan berhenti disitu...)

Lagi satu cara:
Tak pun kalau rajin boleh je ikut jalan jauh iaitu ikut lurus je dari jalan masuk utama nak ke pejabat kerajaan di Jalan Duta tu (sama dengan jalan kat atas tu jugak)...
Cuma tak payah masuk Masjid Wilayah...
Cuma jalan je terus sampai hujung (mula-mula akan nampak LHDN, Pusat Penjaja kat sebelah kanan dan Masjid Wilayah disebelah kiri dan lain-lain lagi, tapi sila abaikan bangunan-bangunan itu....)...
Jalan je terus-terus lagi  dan lagi sampai jumpa trafik light kat hujung sekali...
Kat situ cuma ada arah nak ke kiri atau ke kanan sahaja...
Dan terus je belok ke trafik light belah kiri pastu terus je sampai ke jalan Hartamas 1 (ada 1 shopping complex besar dan mewah berhadapan dengan rumah mewah jugak)...
Pastu kat area atas bukit depan-depan tu je belah kanan akan jumpa JPN/Imigresen/Mahkamah Syariah, Jalan Dutamas...
Bangunan-bangunan yang bekenaan akan ada semuanya kat atas bukit tu yea...
Dan untuk parking kereta, boleh terus naik atas dan parking kenderaan anda di area berdekatan dengan bangunan yang ada.....
Dan parking adalah percuma...

sekian...^_^



p.s:  Anyway, kredit to Pakcik Guard Masjid Wilayah yang suruh Belanja Minum RM2.00...^_^..
p.s.s: Lagi satu, jalan di atas ni adalah jalan yang me tau sahaja yea...kalau nak tau jalan lain sila rujuk orang lain yang lebih arif...terima kasih...^_^

Wednesday, December 28, 2011

Al-Kisah JPN....

Al-kisahnya semalam me dapat MC, arini pulak terEL sebab tak sempat nak mintak cuti...
Bunyi macam best je kan bila dah cuti dari Sabtu membawak ke Isnin (sebab krismas) pastu sambung dapat MC pastu sambung pulak jadi EL...
Padahal non-ado pun...
3 hari dahlah sangap tak buat apa-apa...
Pastu Selasa bangun pagi dah kesakitan (nasib baik dapat MC)...tu pun sebaik kali ni kesakitan akibat kejadian orang perempuan ni tak melampau-lampau (berkesan sungguh obat doktor no...), dapat separuh hari berehat, separuh hari menyangapkan diri...
Pastu harini disebabkan nak kena jugak setelkan amik IC Anim yang dah siap, jadi terpaksa jugak EL...
Mula-mula ingatkan nak amik hari Sabtu ni je, sekali bila call JPN katanya Sabtu ni tak confirm lagi bukak, kalau nak tau call balik hari Jumaat...
Ish, bila dah dengar je gitu baik tak payah kan, jadi baik amik je hari ni jugak....(tak sanggup nak amik time sekolah nanti..lecehhh...)
Nak amik IC Anim ni pun satu hal...
Buat awal bulan haritu kat Cawangan Maju Junction...konon senang nak amik nanti...
Sekali ko, bila nak amik lepas 2 minggu dah buat tu diaorang (JPN) dah berpindah ke Jalan Duta...humang aiii..tak ke haru...
Dahlah me ni buta jalan..serius benci okeh...!Menyesal tak sudah sebab terbuat kat Maju Junction haritu tau...huhuhuhu...


Nak taknak kenalah jugak amik kan...kalau diaorang ada servis hantar sampai ke rumah kan ke baguss...hehehehheheh
Al-kisahnya pula, minggu lepas sebenarnya me dah pun call customer servis JPN tu, ada akak tu angkat call..
Okeylah, akak ni very bagus, siap bagitau jalan apa semua..me pun dah amik info pasal camne nak pergi sana tu...Katanya jugak ofis JPN tu baru je pindah kesana sebab dah ada bangunan sendiri &baru...
Ada hebahan diaorang buat, tapi bukan semua orang tau kan....betullah tu, mungkin bukan musim orang tukar IC kot, jadi benda ni tak diambik tau oleh semua orang....
Me pun time tu sempat jugaklah note apa yang patut dalam notepad..iyalah, kang lain kali nak pergi senang, boleh tengok kat notepad yang ada tu je...
Tapi boleh tak notepad tu me tertinggalkan kat ofis...huhuhuhu..sebab ingatkan nak pergi hari khamis (esok), konon hari selasa dan rabu masuk ofis kan.......Tapi tulah, nak salahkan sapa pun kan..salah diri sendiri sebab tak standby siap-siap...huhuhuhu....

Jadi nak taknak pagi tadi tu terpaksa jugak call JPN sana lagi sekali...
Sekali pagi ni bukan akak yang haritu yang angkat call lah pulak..pagi ni tah mana makcik tah...
Yang sakit hati tu, angkat je tepon suara makcik lain ni dah membuatkan mood me kacau satu hari okeh...tak sukaaa....(pleaselah, kalau makcik suara cam emo-emo harom ni, tak payahlah korang bagi dia sain pencen umur 60..suruh je dia sain surat exit policy terusss...seriausss okeh..)....
Makcik ni boleh tak dia buat suara tensen-tensen bila me tanya camne nak pergi JPN Jalan Duta tu..eii..sabar jelah...

Tapi lantaklah...dia nak tensen dia punya pasal..me punya pasal ni pun tak setel lagi...
Pastu me pun ikutlah arahan dia...Arahan dia kemain senang je...Dah sampai kat Masjid Wilayah just turun bawah pastu amik kanan pastu belok kiri...ewah..macam senang je....
Sekali ko, dah sampai sana apasal tak jumpa-jumpa???
Dah tak pasal-pasal 1 kereta merempan...adoiiiiii....(sebaik kali ni rempanan tu kurang...huhuhuhu)...
Bila call lagi customer servis JPN tu...Makcik tu angkat lagi daa....
Me buat suara sehabis manis dah ni, tanya saya kat sekian-sekian, tapi tak jumpa pun bangunan JPN baru tu..
Waa...hangin dia ko...siap merengus tu tak tahan...tapi sebaik me tahankan lagi...
Ikut arahan, still tak jumpa jugak...so, patah balik ke tempat me call tadi...
Sekali lagi call...dia lagi...memang me berjodoh dengan makcik tu betullah...
Dia dah start merempan lagi...hamboiii..taulah kita bengap jalan, tapi janganlah merempan...
Kita cakap terima kasih tiap kali dia ajar jalan pun dia tak jawab sama-sama....kita tak kecik hati pun....tak baik tau makcik....

Last-last masuk kat masjid Wilayah me stop kat pondok guard...
Hamboii..laju je pakcik guard tu datang kat kereta...
Belum tanya tapi tau pulak dia yang me sesat pulak tu...
Pastu elok me nak tanya lebih, terus je dia keluarkan kertas A4 selai...
Wah..hebat...dalam kertas tu siap ada peta fotokopi (tapi tulisan tangan..)...
Elok pulak peta tu memang jalan nak ke JPN/Jabatan lain yang berdekatan dengan JPN...
Dia terangkan ikut peta, pastu siap mintak duit minum kengkawan...huwaaaa...
Patutlah dalam peta tu ada note tulis duit minum 2.00...cissss..buat bisnes rupanya...
Bisnes tu bisnes jugak, tapi tak tahan tu siap mintak duit lebih pulak tu...eiii...
Pastu tangan boleh tahan pulak tu merayap..orang tunjuk peta, dia tunjuk tangan, orang hulur duit, dia sambut tangan..pastu bercakap menyembur biskut pulak tu...sabar jelah...

Dan berkat dah bayar RM2 'duit minum' tu terus je di jalan yang benar...fuh..Alhamdullilah...
Pusing-pusing berkat baca "Ya ALLAH Ya Razak" banyak-banyak kali terus je dapat parking....Alhamdullilah....
Pastu amik tak sampai 10 minit setel semuanya....Alhamdullilah...
Memang bersyukur sangat-sangatlah rasanya time tu...umpama hilang satu beban gitu...(beban ke?kikikihkih...)..
Begitulah kisahnya...nak pergi JPN je pun, tapi haru biru gitu...
Sekarang ni hati berbunga riang, suka hati gitu, tak payah nak ke JPN lagi....yeay!!^_^
Kata dah suka hati kan, jadi lepas tu memang tak singgah mana-mana dah, jem pun takde hal, redah dengan tenang gitu...sampaikan balik terus je singgah Pasar Keramat, borong Nasi Campur, kuih dengan air segala...memang happy sangat-sangatlah...lalalalala...
Sempat jugak singgah ke McD..Anim request nak makan burger..pastu kitaorang (me dengan Emak) tumpang sekaki beli jugak burger...tapi drive-thru sahaja...hihihihihihiiihhi....punyalah happy kan, sampai semua benda pun nak beli...hehehehheehe


Apapun jom layan gambar yang takde kena mengena dengan JPN okeh...





Monday, December 26, 2011

Dinner Nasi Ayam...

Duduk rumah tanpa berbuat apa-apa dikala cuti hari Ahad adalah sangap...
Malas memang berganda-gandalah kan...
Maka, disebabkan malas jugak nak memasak (me terutamanya...) terus je lepas Maghrib tadi berpusu-pusu ke Tesco Ampang....
Niat nak cari nasik, nak cari nasik gitu....
Jadi malas nak berebut/beratur fikir terus je masuk ke sini....jadi layan sahaja gambar yea....
My Mom Chicken Rice Shop....
Nak makan kat Santai penuh je memanjang...
Jadi kesini sahaja...

First time me makan kat sini (Tesco Ampang)...
Dan second time makan kat kedai jenama Linda Onn ni...

Kat sini senang sikit...
Duduk sahaja dan akan ada staff yang amik order...
Kalau kat Giant Batu 9 Cheras kena order dulu kat kaunter...

Budak yang tak suka diambil gambar...
Purak-purak baca menu gitu...hehehhehehe

Serius takde orang pun..best je rasanya...hihihihihi

Di hujung kedai penuh dengan frame-frame pasal Linda Onn...

Boleh tahan banyak.....
Tapi tak sempat nak tengok baca pun..amik gambar sahaja...


Sekejab sahaja nasi kami sudah sampai...
Saya punya My Mom Favourite kot...Nasi Ayam+Ayam Kukus...

Emak dan Anim My Mom Original...
Nasi Ayam macam biasa tu...

Kami semua adalah lapar...maka, makan dengan
bersungguh-sungguh..hehehhehehe...

Nasi Ayam masih lagi sedap seperti me makan kat Giant Batu 9 haritu..
Cuma Cili tak cukupla...dia letak dalam satu mangkuk kecik tu je...
Orang lain cukup kot..tapi kitaorang tak boleh...haruslah nak pedas lebih...

Emak me tanya..."mana daun saladnya?"...huhuhuhu...
Betul jugak tu...kalau ada Lettuces kan lagi best....

Milo Ais-Anim

Teh Ais-Emak....

Sour Plum-Me...(Limau+Asam Boi)
Sour Plum tetap terbaik...pekat likat gitu...

Akhirnya...
Mesti terharu je kalau Linda Onn tengok nih kan..hihihihihik...
Tapi jangan terperdaya...Anim dengan Emak me tu ayam diaorang tak larat
nak habiskan..jadi haruslah tong sampah me yang kena habiskan kan..
Kami makan tak sampai sejam langsai semuanya u all...tu pun rasa macam nak meletup perut......
Tapi tulah...Air Sour Plum tu tak dapat nak habis pulak...me tak larat dah nak minum..jadi tapau je...
Lepas tu pun kitaorang dah tak kemana-mana dah, orang yang datang ke Tesco pun me tengok makin ramai...jadi tak sanggup nak bersesak bagai...
Sampaikan nak masuk dalam supermarket pun me tak berani okeh, jenguk kat kaunter je..pastu tengok macam ramai je tak jadi....kang nak membayar tu confirm beratur tak hingatt...
Tu pun sempat beli Donut seketul, lepas tu Emak sempat beli selimut tebal satu...
Lepas tu terus je balik....kiranya memang betul-betul dinner jelah nih, takde de nak beli belah ke hapa......hehehhehe...selamat duittt....
Jalan pun nasib baik okey je, smooth gitu...cuma heran, lampu jalan banyak yang tak dibukak, pesal???
Christmas patutnya lampu lagi meriah..ni ditutup..takkan sebab hari cuti kot???pelikk...


Donut perisa kegemaran...
Coklat+kacang...eiii..sodappp...
Rasa macam nanti besday nak tempah macam kecik-
kecik dulu je...
Kek Span Vanila+Kacang kat keliling...huhuhuhu...
Confirm makan berpiring-piring....

Sunday, December 25, 2011

PADAN MUKA....!

Tulah..takde kerja pergi cari kerja..jadi camnilah...Padan Muka...!
Tak pasal-pasal sendiri yang tensen...huuhuhuhu...
Internet slow pastu ada hati nak gi tukar-tukar blog template blog haruslah sendirian berhadlah tanggung akibatnya...
Jenis tak serik-serik ginilah jadinya...Lagi sekali...PADAN MUKA...!

Saturday, December 24, 2011

Makan tetap makan ok...

Iya..walaupun sekarang ni ada sedikit ganguan dalam hati tapi makan tetap diteruskan gitu...
Takde de kes tak lalu makan ok...
Makan tu tetap macam biasa....
Mungkin inilah kot salah satu petua untuk mengurangkan serba sikit tekanan dalam hidup kot...hihihihihiihi....
Ni me tempek apa yang sempat ditangkap yea....(baca: yang sempat ditangkap sahaja).......
Nasi Beringin...
Nasi Lemak tapi color hijau...rasa pun tak beza...cuma ada wangi bau
daun Pandan gitu...sedapp...
Nasi Lemak Emak kan memang lemak berkrim, so memang terbaik...
Sapa makan Nasi Lemak buatan Emak me mesti kena diet seminggu
lepas tu sebab memang santan habis pekat beliau guna tau..kikikih...
1st time makan Nasi Beringin nipulak masa breakfast
kat Corus 3-4 tahun lepas....
Tah apa mimpi Emak buat Nasi Beringin ni..mungkin nak cuba buat kot...


Bercekau harus bercekau...tapi masak tetap menu taknak kurang boleh???Ni antara yang sempat me amik gambar tau.....Kalau tempek yang tiap-tiap hari apa yang Emak me masak mau ada yang menangis teringin kot...hhehehehhe...Walaupun tiap-tiap hari tu lauk purata 1-2 je, tapi korang ada tiba-tiba hari ni dapat makan Rendang Daging, kang esok masak Laksa, kang lusa masak Ketam Lemak Cili Padi...ada....?tu baru sebut sikit je tu....pastu paling penting tu HOMEMADE okeh.....confirm pulak memang tiada perasa tambahan tau......kihkihkih...tereksyen disini...sorrriii...



Sandwish Subway...
Hasil daripada kupon yang dah nak expired...

Laju-laju dok membeli...sebaik rupanya kat sebelah taman dah ada Subway dah..
Kalau tak sanggap nak pergi ke AU2 semata-mata nak mendapatkan yang free tu...
Ni me beli guna kupon buy 1 free 1 tau...
Haritu dah guna sekali, pastu ada lagi satu, tu yang beli lagi sekali ni...memang berbaloi-baloi...
Tapi me puji Subway kat Kolam Air Panas ni, serius tak kedekut inti...
Pastu susun sayur pun cun je terletak...
Paling best kali ni sempat cakap nak kurangkan Mustard tu..
Hasilnya kedua-dua sandwish sangatlah marvelous...tak rugi...tak rugi...
Pilihan tetap nak yang Subway Melt pastu kali ni try Turkey apatah.....



Prosperity Burger...
Akhirnya....dapat jugak..punyalah lama nak dapat makan...
Sebabnya nak makan time lunch hour je...gara-gara taknak mengabiskan duit RM3-4 kalau beli selain time lunch...boleh??kihkihkih...
Ni pun kebetulan beli sebab dah tersinggah ke Ampang Point sebab nak membeli baju sekolah Anim...
Puas hati giler dapat makan...Paling sedap makan dengan sos cili McD nih, giler menyegat pedasnya...sukaaa......(selalunya makan my fav Double Cheese Burger memang tak letak sos pun...)
Pastu bila dah makan sekali....apa lagi, dah jadi berkali-kali...
Baru seminggu dah 3 kali makan, boleh??huhuhuhuhu....giler macam ketagihan dah jadinya....

Ha...ini je yang sempat..kalau nak amik tiap-tiap kali makan tu macam tak syoklah pulak...so, amik bila mood mengambil gambar mari sahaja...
Aaa...Amacam...ada tak gaya-gaya orang stress kalau dilihat pola pemakanan me?kihkikihkih....haruslah takde kan...nampak macam happy je...yea..memang pun me happy je...cuma biasalah kadang-kadang tu adalah emosi sikit terganggu...manusia kan...





Friday, December 23, 2011

Krisis Umur kot...

Malam tadi kami merempan lagik...ayoyoyo..motif rempanan?T.I.A.D.A...motif pun, boleh???
Penatlah, bila ada benda tak kena je mesti je nak merempan....padahal benda kecik je kot...serius memang tak larat....
Tapi rasanya sejak dari kecik kot memang dah hadap benda ni...jadi bila dah tua pun dah jadi macam regular rutin dah gitu...huhuhuhuhu....
Serius, tak tau nak stopkan macam mana....
Diam je memang me tak boleh...bila me diam, me rasa macam tak adil....panas je hati jadinya...
Kang menjawab pulak, rasa macam ya ALLAH napalah taknak faham apa yang me cakap....
Akhirnya sama jugak...panas hati jugak....
Jadi me nak buat apa ye?Hmmmm...
Buat masa ni apa yang me boleh buat just mengadu jelah kat mana-mana sahabat yang sudi dengar...
Niat me bukan nak mengaibkan keluarga sendiri pun...cuma dengan harapan dapatlah legakan tekanan....
Lain tu apa yang me buat adalah just buat macam biasa...lagi just happy happy then smile smile dan act macam takde apa yang jadi sudah...(serius mujarab, cuma tak tahan tu baru nak 'sembuh' datang lagi kes merempan yang lain...huh..)....
Takpelah...mungkin balasan me kot asyik menyakitkan hati Ibu Bapa kat dunia ni..jadi bila ketentuanNya dah begini, nak atau tidak me kena REDHA jelah......
Doa me......Ya ALLAH lembutkanlah hati-hati kami ini...jauhkanlah kami dari bisikan syaitan ....Amin....

Thursday, December 22, 2011

Cerita Petang Semalam...

Petang semalam bila mesin punch card berbunyi terus je jalan speed laju-laju ke parking kereta...
Memang dari pagi pun hati me macam tak senang dah...Semuanya gara-gara Makcik Viv me tersayang tulah...
Mau tak...pagi tu bila nak pergi kerja tu terkujat kejab...ayoyo...punyalah kotor ya hamat Makcik Viv me...
Selalu pun memangle kotor comot, tapi kotor comot habuk tak pun kotor comot sebab tak cuci kan.....
Tapi kali ni memang terkojut sangat-sangat okeh, mana taknya...kotor comot habuk (dah biasa...)+kotor comot tak basuh (biasa jugak)+ dengan kotor comot bertaik burung penuh satu kereta (serius tak biasa...)....huhuhuhuhu....
(Sila harap maklum: kotor comot akibat daripada habuk+tak basuh adalah berbeza dengan dipenuhi taik burung yea..)....Jadi hati sudah susah okeh...nak je sental-sental taik burung tu time tu jugak...tapi tulah...masa macam tak cukuplah pulak kan...katapun nak pergi kerja dah....(alasannn....)
Jadi dari pagi sudah set minda saya ini memang nak taknak kena hantar cuci jugak petang tu...
Tu pun nak sampai ke petang tu asyiklah dok fikir..nak hantar ke taknak..nak ke taknak....last-last nekad...hantar jelah!!....
(Harap maklum jugak, me ni memang liat banyak nak hantar kereta pergi cuci yea..selagi tak berkepam, memang me usung je Makcik Viv me tu kehulu kehilir, tak kilat takpe..janji tak kotor comot sangat rupanya sudah.......hehehhehe...dasar pemalash kan????)


Dipendekkan cerita...petang semalam tu tempat carwash bukak...alhamdullilah...
Tapi tulah...walaupun baru pukul 5 suku lebih kurang tempat carwash tu sudah penuh lah pulak......
Termasuk Makcik Viv me je dah ada 5 kereta...huhuhuhuhu...sangap nak tunggulah pulak...
Terus je dapat idea nak trim rambut...jadi mohlah kita ke kedai gunting rambut bernama Mexus (tempat beli syampoo herbal dulu) itu dulu......
Nasib baik kedai Mexus tu bukak (lega...).......so, masuk je memang me sorang je customer yang ada...terus jelah diserve...
Niat konon nak trim je rambut me yang dah tak berapa banyak ni....tapi last dah jadi potong betul...habis kontot u all...
Sebenarnya dengan me ni senang...kalau pergi Mexus ni, nak trim/potong tu just bagi arahan kat Acik Moi tu kasi depan pendek, belakang nak sampai takat bahu, belakang atas bagi layered...sudahhhh....
First hasilnya memang tah apa-apalah kan.., macam kena potong dek budak kecik je jadinya..haru je rupanya bak kata orang yang menengoknya.......tapi memang me suka pun style potong camtu...sebabnya me suka hasilnya bila rambut yang dah dipotong style apa-apa tu bila rambut ni dah jadi sikit panjang...time tu baru nampak semenggah okeh......hehehhehe..kiranya macam potong rambut tu sekarang tapi hasilnya 2-3 minggu lagi baru okey gitu...jadi jangan tengok hasil bila baru potong yea..kang ada yang speechless..hihihihhik......

Dah habis trim pastu terpotong terus pendek sebab me asyiklah kata kasi pendek lagi..kasi pendek lagi, terus je bayar...lupa pulak...potong tak berapa tu pun harganya RM18 okeh...harga sempena CNY gitu....(kat Mexus ni stylenya kalau ada perayaan harga mahal sikit dari hari biasa...sabar jelah kan...)....
Turun dari kedai (Mexus ni kat tinggat atas) pastu sempat jengguk Makcik Viv dari kejauhan dulu.....uiiishh..rupa dari kejauhan tu macam Makcik Viv baru je kena pegang gitu......
So, haruslah dah tak jadi ke tempat carwash tu, jadi terus je ke Giant (Bintang Lama) tu....
Pusing-pusing kejab, amik bakul, pastu sauk apa yang patut...
Last cuma dapat rembat coklat, potato chips, Cili Boh dengan Biskut cekelat je...
Then terus ke tempat carwash...elok je baru duduk kat tempat tunggu tu dah dipanggil...
Adik Bangla kot tu kata kereta dah siap....terus...yea yeay!suka....hehehehhe....sebaik pandai timing kan....
Bayar RM8 terus jalan...kali ni pulak me malas giler kot nak pusing ikut jalan besar...
Bila tengok kat dalam tu line clear terus je pusingkan Makcik Viv terus je ikut jalan short-cut, nasiblah takde kereta lain yang nak lalu lalang kat situ...so, belum pukul 6 petang dah selamat sampai kat rumah...(ikut jalan besar confirm pukul 6 suku kot baru sampai...rugi masa i okeh...)

Sampai rumah, niat nak mandi nak solat lah kan...
Sekali boleh, air takde??huwaaaaaaaa..kata Emak me, kat Ampang Puteri ada paip bocor...ciisssss...
Maka, terus tak jadi buat apa-apa...(tensen kan, dahlah badan melekit, rambut melekat sini sana tapi air takdelah pulak...)..tak jadi mandi teruslah lepak-lepak, makan-makan pastu dah masa kegelinciran barulah nak Asar...huhuhuhuhu....(bosan jugak bulan ni je dah 2 kali paip bocor disana sini nih....tak best..tak bestt....)....
Cerita lepas tu malas nak cerita..kang jadi tajuk Cerita Petang dan Malam Semalam pulak entri ni kan...kihkihkihkih....


Makcik Viv saya...
Kilat kan...?ini adalah dipagi tadi.....^_^
Lagi: Rupanya Makcik Viv tu comot kotor ya hamat sebab Ana dok parking Makcik Viv tu kat area burung bersidai kat parking lot kat Ampang Point malam sebelumnya....cis..patutlah meriah je Makcik Viv dengan taik burung kan...

Darjah 1 Cempaka...

Tiba-tiba teringat kisah dulu-dulu...
  • 1987 (Darjah 1 Cempaka), SKA:  Nama cikgu Hajah Safiyah kalau tak silap..dah tua dah dia time tu, macam nak pencen, tak tau lah la ni umur panjang lagi ke tak...(hamboih...mulut Sue..huhuhuhu)..
  • Ingat lagi, time tu sapa yang pandai mengeja dan membaca di"wajib"kan menjadi tutor kepada budak-budak lain yang tak pandai baca...heheheheh...me pun terjebak sama ok, tak pasal-pasal jadi "cikgu sementara"...masa tu, ada jugak budak yang tak pandai membaca walaupun dah masuk darjah 1, sebabnya bukan semua emak bapak mampu atau nak hantar anak-anak diaorang gi sekolah tadika time tu kan..So, kalau ada masa senggang tu Cikgu Safiyah ni akan panggil 3-4 orang murid yang dah reti membaca untuk jadi 'tutor' kepada yang tak reti membaca.....Masa tu mujurlah emak dan abah hantar me gi sekolah tadika siap-siap..kalau tak memang tak pasal-pasal kena masuk 'extra class' dan kena belajar dengan 'cikgu cikgi sementara' yang ada tu gitu.....
  • Ingat lagi antara yang kena 'tutor' tu adalah pasangan kembar perempuan...Dua-duanya bab membaca memang fail, kesian tau....Pastu walaupun diaorang ni kembar, sorang tu normal dan sorang tu macam tempang sikit kakinya dan ada sikit sumbing kat mulut (tapi dah dibaiki, cuma ada tanda kat bibir tu...) dan sedikit sengau bila bercakap...Tapi memang kesian..ingat lagi..yang kakaknya (yang tak berapa normal fizikal) tu agak lembab sikit serba sikit...ada sekali tu lagi kesian, boleh pulak dia terbuang ayaq besaq kat dalam kelas...huhuhuhu...memang haru time tu...tapi sebaiklah kecik-kecik pun bebudak dalam kelas me tu tak berapa 'nakal' so takde sapapun nak usik-usik kembar yang sorang ni....Cikgu pulak masa tu me puji, memang apa-apa akan amik berat dulu pasal yang kembar sorang ni....Tapi rasanya kembar tu sekolah kat sini tahun satu je kot, sebabnya bila dah masuk darjah dua tu diaorang dah takde...
  • Paling ingat Si Shahrir, dialah budak yang paling pandai melukis dalam kelas (dalam sekolah kot)..Time tu ingat lagi...bila time free je, apa lagi dia keluarkan sketch book tu dan terus dok melukis...paling me ingat dia lukis gambar Michale Jackson u.....hebat ooo...sapa sangka budak darjah satu dah boleh lukis potrait..serius, dia bukan lukis main-main ok, memang dia sketch/lukis sebijik-sebijik tau....Dalam buku sketch dia tu je, penuh gambar yang dia sketch okeh...sapa sangka budak darjah satu pandai melukis sikit punya pro kan......
  • Masa ni ingat lagi me belanja tiap-tiap hari pergi sekolah adalah 50sen...Tapi time ni 50sen adalah average...selalunya paling banyak belanja pun time ni 70 sen...Paling sikit mungkin 40 sen pun ada kot..tapi kebanyakkan kengkawan memang belanja 50sen...50 sen pulak masa tu nilai dah macam RM2...Dengan 50sen tu me boleh beli 1 bungkus nasi lemak atau 1 pinggan mee/mihun goreng dengan harga 30 sen sahaja...pastu balance tu boleh buat beli jajan, jangan tak tau, dulu kat kantin sekolah ada jual jajan/cekedis tau, keropok Lekor ke, Chicken Nuggets ke apa takde jual lagi...Air minum (air kordial) pulak baru je 10 sen segelas...Tapi satu je, air memang me dah bawak dari rumah...pesanan penaja Abah dah pesan siap-siap jangan beli air kat sekolah tak bersih katanya....tapi memang pun, masa tu ingat lagi, kalau air jual kat kantin tu tong dia kan transparent tu kan, terapung segala mak nenek serangga okeh...jadi bila Abah (Arwah) dah pesan camtu, lagi memang depan mata pun dah nampak macam kureng je, so memang sampai darjah 5 me memang tak pernah beli....Darjah 6??tu kena tunggu lain hari baru citer...
  • Pergi sekolah, katanya darjah satu, haruslah baju pinafore kan...tapi serius, memang me tak selesa giler kot...Satu sebabnya tiap kali pakai tu, baju kemeja putih yang kita pakai tang dalam tu awatlah suka sangat naik ke atas...haru weii..bila angkat tangan tu lagilah, berlumba-lumba kot baju tu nak naik sama-sama ke atas....pastu nak menurunkan balik tu mak aiii, sikit punya seksa tu, terkorek korek kiri kanan pun tak mau-mau jugak turun...jadi end of the year memang dah pesan kat emak siap-siap, darjah 2 memang taknak dah pakai skirt lagi dah yea......

Cer teka me yang mana??

Tuesday, December 20, 2011

Membeli Jam Tangan...


Terjumpa dalam folder gambar jam tangan yang me beli pada 23 Januari 2007....brand SWATCH...
Al-kisahnya...jam tangan ni me beli untuk diri sendiri sempena dah dapat kerja permenant ditempat kerja me sekarang dan sempena bulan kelahiran me pada tahun tu...
Jangan tak tau...sampai sekarang ni (dah akhir tahun 2011 pun) me still pakai lagi jam tangan yang sama yea...
Ha...lama tak lama??


Ingat lagi...masa ni hari pertama dapat gaji untuk bulan Januari, pagi tu je dah berkobar-kobar dah, memang tak tunggu lama, lunch hour tu terus je nekad petang tu ambik short leave pastu gigih ke KLCC sorang diri...
Walaupun KLCC tu takdelah jauh mana tapi seriau okeh..bukan senang nak ke sana sorang-sorang kan...
Pastu punyalah gigih...dah sampai KLCC tu laju-laju je jalan ke Bank dulu....sebab duit tak keluarkan lagi kan....
Pastu dah kuar duit tu pulak, jalan lagi laju-laju ke kedai Jam tu....sorang-sorang, haruslah jalan laju-laju...huuuuu
Memang tak hingat dah time tu nak singgah mana-mana dah......memang hati tak tahan dah nak beli jam tangan sangat-sangat dah gitu...

Pastu..bila sampai je kedai...sudahhhhh....mau pilih yang mana satu yek....???tadi beria-ria benar je gayanya....??
Confuse gile-giler time tu.....
So, terus je me bergandingan bahu men'decide' nak pilih yang mana dengan SA tu jelah...
Me tengok-tengok, pastu test mana yang berkenan pastu SA tu suggest mana yang okeh terus je pilih yang ada ni....kihkihkih...sonang gitu kan...
Masa tu ingat lagi...walaupun macam clueless nak pilih yang mana satu, tapi dah ada target dah...
Kalau boleh nak pilih jam yang sesuai pakai dengan baju kurung dan sebagainyalah kan...lagipun time tu dah kerja..so, tak bolehlah macam bebudak sangat designnya...
Pastu kalau boleh memang nak cari kepala jam yang petak, sebab masa tu bentuk kepala 4 segi tu memang tengah in..(Ziana Zain kan duta OMEGA, memang cun giler kot dia pakai jam tangan kepala 4 segi tu...jadi terpengaruh sikit banyak jugaklah..tapi nak beli OMEGA tak mampu sangat-sangat-sangatlah pulak kan....)...


Dahlah masa tu design tak banyak lagi yang petak-petak tu...memang masa tu hanya ada 2 design je yang boleh me pilih...
Satu tali cun tapi kepala buruk..yang satu lagi pulak, tali tak cun tapi kepala simple but nice...
So, amik jalan selamat, beli yang kepala ok, tapi tali simpl je...lagipun senang, kalau satu hari nanti nak dah rosak atau kebosanan boleh je tukar tali lain tu...
Dah bayar, apalagi...tanyalah free gift...macam biasa...mula-mula SA tu kata takde...iyolah tu......elok je lepas tu terus berkotak-kotak dari bawah para dia keluarkan.....kihkihkih..simpan untuk diri sendiri nampakkk....
So hari tu pulang dengan hati yang sangat puas sebab dapat seutas jam tangan dan 4 keys-chain special edition...lalalalalala....

Wajah terkini...
Tengok, walaupun batu kat sisi dah tercabut nak dekat 10 butir tapi sihat segar bugar je 'dia' lagi kan?....
Dari Januari 2007 sampailah Disember 2011 baru je sekali tukar beteri jam...ha kau..jimat hebat kan...??kihkihkih...
Fiy, jam tangan ini dipakai habis belasah ye, takde de cermat cermat...contoh: dalam air (masa mandi kolam, mandi laut segala) pun selamba je me pakai okeh.......


Dari pengalaman me dah pakai jam ni dah dua kali ni me bagi tips  brand ini sahaja yea: 

#1- Pilih kepala yang cun ye, sebab kalau kepala tu usianya panjang, bila tali tu dah rosak atau anda dah kebosanan nak tukar style yang lain lain kali tu, boleh je pergi kat kedai ni balik (kedai SWATCH la ye) dan tukar je mana-mana tali yang lagi cun...of course le kena bayar kan...tapi harga tali jamlah kan...kat sana nanti boleh suai padankan kepala jam tangan yang korang ada dengan tali jam yang dijual kat kedai tu...(tali dan accessories dan bateri jam tangan ni memang jual kat kedai dia je yea...bateri tu pulak boleh jugak ditukar kat mana-mana kedai jam..no problem punya...)

#2-Kepala jam kena jaga betul-betul ye, sebabnya kalau kepala jam tu rosak memang tak boleh guna lagi ye...memang alamatnya kena beli satu body terus......(Rasanya kalau nak baiki tak berbaloi kot..angkat baru je ma...)

#3-Jam ni tak boleh dibiarkan mati (kalau bateri dah habis) lebih dari 1-2 minggu, memang kena tukar bateri jam tu cepat-cepat..kalau terlambat NAHAS...menangis tak berlagulah jawabnya..memang bye-byelah sampai ke sudah.......

#4-Bateri boleh ditukar dimana-mana kedai jam tangan...tanya orang tu boleh tukarkan ke tak sahaja...Tapi, tali jam hanya boleh dibeli dikedai itu sahaja ye....

#5-Ada servis kilatkan permukaan kepala jam dikedai tu...me pernah buat...harga tak silap masa tu RM5 kot, mungkin harga sekarang dah berubah......Confirm lepas kilatkan memang jam anda kelihatan seperti baru..muka sendiri pun boleh nampak kat situ...hihihihihik.

#6-Jam tangan yang pertama adalah hadiah dari emak me..beli Januari 1996 (brand yang sama jugak, dibeli sempena birthday me jugak...)..jam tu tahan sampai tahun 2004/2005 tak silap..sempat tukar tali sekali dan tukar bateri 2 kali...rosak sebab bateri tak tukar cepat-cepat ke dah tamat tarikh luput dia kot...???ngee...

#7-Tiap-tiap jam tangan ni ada no series tau....dalam box tu ada macam lebih kurang surat beranak jam tu...pastu nak tau design jam tu keluaran tahun berapa boleh check kat kepala jam tu...kena belek-belek kecikkan mata rapat-rapat baru nampak tahun tu....kalau dia tulis 2009, maknanya jam tu keluaran 2009lah kan...Jam ni boleh dibuat sebagai collection jugak...cuma me pernah dengar,  jam ni hanya ada value bila kita just simpan dia dalam box dia dan tak dipakai sesuka hati ye....dah pakai auto jadi takde value tau...


Lagi satu tips kalau bershopping kat kedai yang bendanya yang agak jarang-jarang kita beli (jam tangan, bagpack, etc): kalau SA dah baik dengan kita, jangan lupa mintak free gift yea...jangan malu-malu...free gift tu memang khas untuk pembeli sebenarnya pun...cuma tau jelah kan dioraogn ni (para-para SA tapi bukan semua) kalau tak bagi pun kemungkinan besar SA-SA tu yang rembat jugak akhirnya...so mintak je (mintak sekali lalu je kengkawan, bukan suruh mintak beria-ria tau...)...tak dapat tak apa...tak salah mintak...hak penguna gitu...

Monday, December 19, 2011

Jiwa Kacau...

Dari bulan lepas membawak ke bulan ni me rasa agak stress sikit...tapi bukanlah stress pasal entri sebelum ni pun...takde maknanya!
Memang menguji kesabaran habislah...
Tapi takpe, me dah cuba sedaya upaya jadi penyabar....
Tapi tulah kalau dah namanya me ni manusia, walaupun kadang-kadang dah rasa cukup bersabar, tapi kadang-kadang terlepaslah jugak benda benda yang tak patut pun, confirm lepas tu jadi rasa bersalah sangat...( tu pun me rasa macam nak cepuk-cepuk gam je mulut me ni yang kadang kala macam tak dapat nak jaga ni)...
Apapun, what to do...hidup harus jugak diteruskan..(kalau panjang umur, mau kena mengadap benda ni berpuluh-puluh tahun lagi kot.)..
Maka, jalan penyelesaiannya, buat je seperti biasa..happy happy smile smile...sambil tu berdoa banyak-banyak dilembutkanlah hati masing-masing dan semoga ALLAH memurahkan rezeki me.....amin....^_^

Friday, December 16, 2011

Pigi dahhh....!

Ko tanya kenapa, orang jawab...
Bila orang dah bagi jawapan, ko pertikai macam-macam alasan tu agak-agaklah pun oiiii.......
Lepas tu ko anggap orang saja je nak mengada-ngada....
Dah tu nak suruh buat apa???senyum-senyum happy tengok peel ko ke?
Hallooo orang ni bukan binatang ok...
Jadi...tak payahlah ko jadi poyo sangatttttt....depan kengkawan baru tu bolehlah poyo kot...padahal yang adooo....pleaselah....bukan baru kenal pun......
Ego tu tolonglah letak tepi yea....takut satu hari nanti makan diri.....

Tolong Translate please....

Kalau terol silalah translate...
Ni me crop dari FB Anak Jawa Negeri tooooottt...
Kalah jawa seberang dah ni...hihihiik....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...