Thursday, July 31, 2008

SETAHUN HANYA SEKALI...

Tgk bawah ni.....




Jangan geli lak..ni kenyataan nih...pepagi buta..1st thing in the morning..kena tadah urin sndiri...hehehhe




See, color....sungguh la xsihatt kan.......



Mcm me ckp before...Pagi tadi me gi klinik kesihatan...Stahun skali pnya task..(cewah..task konon...)...Stahun skali me kena bagi urin+amik darah..kali ni dh tahun ketiga me buat bnda ni...Walupun kali ke3, tapi me biasele..masalah "nervous" xbertmpat me kan...(brp mau bagitau da...)...Smlm t.hari me dh kecoh2 call klinik kesihatan balik...Me call sbb nk tanya psl me nk makan ubat me..boleh makan ubat ke idak, urin tu amik biler n bla..bla..bla..bla...So, dptla jadual....


1-Posa dari pkl8 mlm (hnya boleh minum air kosong je)...


2-Pagi2 1st skali kena amik urin


3-Bile nk tolak kena amik ubat me, tapi xleh minum byk2, makan ubat dgn 1/2 gelas air je...(adoiiii...tercekikk...)..fungsi dia?me xtanya lak...


4-Smpai klinik amik darah (sblum makan)


5-Bfast


6-Amik darah balik...(2nd time lak tuk slps makan)...


Oooo..ok...Then petang smlam..dan2 msa nk drop kwan baik, tetiba tringat nk beli kfc...so, kwan baik volunteer (btl ke eja??) nk tunggu kan dlm kete, sbb kalo park kat tepi AP tu takut kena sman dek polis..so, okla, briliant gak kan..?..so me jadi runner jab..dgn secpt kilat me dapatkan 2set dinner plate (1 set Anim pnya la..sape lagi..)...Then, trus dpatkan kete, kawan baik turun (dia amik bas dari sini...)...me terus drive blik rumah..smpai kat parking Abah dh tunggu...ptg tu Abah me nak bawak kete gi workshop kete sbb hal tayar yg me citer tu..


Balik rumah me setelkan ayam 2 ketul..tapi apasal ek..rase ayam tu cm tawar...??xpuas la...Nk dijadikan citer..tulah dinner me smlam..so, me tlh berpuasa dari pkl6.30pm smpaila pagi tadi pkl 9.30am tadi..oo..okla kan...


Pagi tadi...kelam kabut sikit..sbb me buat roti salut telur, atas sbb2 tuk makan bile lps amik darah pertama...Siap2 bekal, makan ubat, tgk jam dh pkl 7.10am....alamak..me kan kena hantar Mak me dulu kan, spatutnye kena kuar sblum 7.05am..kalo tak tau jelah..sah2 me n Mak me xsmpai2...so, rushing giler xhingatt...


Tapi..Alhamdullillah...jln clear...waaa..mcm tau2 je me nk gi klinik arini..hihihihihihi...smpai tmpat keje Mak me cam slalu..dlm 7.25-7.30am cmtu..slamat...terus me gerak gi klinik...tapi mcm biase..klinik me kat Klinik Dato' Keramat, so, kena la masuk Jln Jelatek yg sesak tu...dh tu, jalan tu pepagi ade lencongan, so, lagilah...


Layan gambar jelah...




Ni kat seblah Ampang Park..jln dh penuh kete...





Ni lak kat Jlan Keramat... Kena lencong, so buat uturn kat tepi sekolah agama nih (ape tah name sekolah nih)...Dh sesak2 kan...me berenti elok je sblum petak kuning...tapi bile me tgk2..la me berenti kat zebra line, tmpat tuk bebudak tu melintas...hantu btl lah!!..cmne boleh xperasan...??






Dgn muke xbersalahnye me kat sini...xleh nak buat ape2, sbb kat sini mmg tgh tunggu polis trafic bagi jalan..kat sini je lbih 5 minit...sebaik mmg xde sape nk melintas..Mak trafic tuk sekolah agama ni ade, tgh berdiri kat sblah..sbaik dia buat dek je, mgkin sbb budak2 dh xde lagi nk lintas kot..(me tgk ade dlm sorg dua je)....hihihihihii..Dpn tu LRT Jln Jelatek..




See...mmg xblh buat ape2




Akhirnya..sampai gak klinik..xlame..jab je..smpai2 blum lagi pkl 8, consider lambat gak..sbb klinik bukak pintu pkl7.45 am..mula2 nk parking kat bahu jalan, tapi xjadi la..takut kena saman keape..so, msuk jelah parking kena bayor ni...





Fail kesihatan me..ade skali urin tu bagi kat klinik..hehehheh..(lgi skali..tlg jgn geli ek..)





Parking ni btl2 dpn Klinik ni..so..very convenience la...





Tadaaa..tmpat me bertapa 2x smggu/1bulan skali...dh xde org tunggu kat luar...sah2 penuh kat dlm...





Clear je..slalunye kalo me gi awal..pnuh org dok tunggu dpn pintu nih..sume nk cop no awal la katakan..





Tepat skali..dh ramai..me slmba msuk bilik no 3 ni..Bilik khas tuk amik darah n hantar urin...letak borang, amik no giliran tuk amik darah..dudukk...





Dpn ni tmpat nurse cek dulu pesakit2, open u..(tau korg xbiase...hiiihhihihi)





Tgk..dia nk cucuk ke, dia nk check demam ker, dia nk amik blood pressure ke..kat sini la..pastu result korg demam ke, ke sakit ape ke, baru dia bagi doktor kat dalam tu..bile no naik kat sini baru masuk jmpe doktor...Bilik doktor di kiri n kanan meja nurse nih...Tgk, ade nurse pakai baju color biru..mcm pelik lak..trainee ke ape..me xtau..1st time tgk diaorg kat sini..





Tunggu pnya tunggu, smpai turn me..Nurse panggil name..masuk bilik no 3 n merelakan tangan ini tuk disembelih...hehehhe





Setel..tunggu nk amik Time Slip (slip yg mmbuktikan kita gi klinik nih...).....Arini rupenye me kena amik darah skali je..ceh..2-3 kali me tnya nurse tu..dia kata.."mmg skali je"..me tak puas hati, tnya lagi.."tadi sy bawak 2borang"..dia kta.."tu tuk urin tu"...ait..xpuas hati lagi..kata lagi..."slalu sy kena 2 x"...dia kata.."xpyh, kat sini tulis skali je..."...adooiiiii....Dlm hati..."kalo salah aku kena amik darah lain kali lagi siappp, me SAMAN...!!!" Cewahhhh...then, Ade citer bonggok kat dlm tadi..boleh nurse tu kata "awk pregnent ker?"...Cisssss...bile mase lak me kawin n nikah ni..tau la perut me ni boncit tahap org ngandung 5 bulan...!!!
Bonggok xbonggok..me dh amik Time Slip tu..me msuk lagi bilik no 3..tnya lagi..."Sy boleh balik dh ye...?"...Nurse kata "aa..boleh...."...Me jawab.."ooo..ok..."...Nurse tmbah lagi..."Dah amik dah ke Time Slip?"..Me kata..."dah..."...baru nk blah nurse kata lagi..."IC dh amik...?"...Me kata.."Dah.."....hamboi..prihatin giler la pulak...ke nk cover kata me ngandung tadi....??Cis..cisss....




Cpt giler..baru pkl8.30 dh setel...mcm xcaya je..No. 6 tu no giliran tuk jmpe doktor...arini me xjumpe doktor, just bagi urin n amik darah je..





Masa nk kuar dari sini me smpat snap lagi..majoriti sume warga emas yee...adoiii...me je yg warga perak...nampak sgt xjga ksihatan...





Ni counter tunggu no naik..hihhihi..mcm no eko lak..arini xbrp ramai..heran gak...





Ni dpn pintu tadi..







Tgk..mmg betul2 dpn klinik kan...?






Bwh payung budak jaga tiket....





Jarak antara klinik n kete...(xpuas hati..nk tunjuk jugak jauh ke tak..hihihihiii...)






Ni..kapas sikitnye beso, ni pic sbnar ek..bukan tipu...kali ni xsakit, relax je....kalo thun lps me igt lagi..nurse tu siap tnya me..."sy start inject ye...ye?"...me kata "ok..."...dia kta lagi.."sy inject ye..."..dlm hati me..."brp kali mau ckp da..."...then, "Bismillahirahmanirahim..."....Dlm hati me..."Adoiiiiii...ko ni smbelih ayam ke ape...dh la bismillah komain kuatt....doiiiii"....sikitnye sakit daa...kalo igt2 mmg lawak...dh la tnya kemain lagi, suruh org prepared sakit la kononnye...pastu baca Bismillah kuat...sbijik mcm org tgh sembelih ayam...hahahahah...sakitnye..adoiiii, pastu siap berlobang biru kcik tmpat kena inject tu...sabo jelah..
(Masa 1st time kena dulu tu..langsung xsakit ape..dia baca gak bismillah, lagilah muke tukang iject muke mcm mamat pecah rumah...tapi xdele cm thun lps gayanye...muke manis, bile inject, mcm org nk smbelih ayam...hahahhha..)








"Bakul Ajaib" me...




Parking..mmg sntiasa kosong..sume pakat parking kat tepi jalan je..Me lak kali ni dh kali 3 parking sini..takut nasib malang kena saman ke ape kan...





RM3.00..cpt je naik..start bulan lps, me gi dh naik rm3 dah..slama ni rm2.00 je..tapi berbaloi tuk me sbb dkt je dgn klinik tu..slmat pun slamat..





Ha..nilah pasar kecik yg me ckp tu..smpai2 ade rupenye..hari selasa aritu xde la pulak..niat nk cari daun kucai..xdak la pulak..so, beli lagi buah duku langsat skilo..






Smpai dpn pintu, gi punch dulu...okla..awal..sblum pkl9 dh ade kat ofis..smpai ofis sume heran..pesal me balik cpt..then, kena la citer satu2...skali..alamak...mane buah me..??dh bayar, tapi tinggal kat pasar rupenye..ceh..pagi2 dh kena exercise...kena patah balik amik buah tu...



Pagi ni me bfast Mihun Kari Mak..hmmm..lazat..roti telur tu me lantakkan lunch nnti..Ptg pkl3 ade staff meeting la pulak..hmmm..Bosannnnnn....




Makan Lagi...

Ni citer t.hari smlam...
Me bawak bekal lagi..kali ni me bawak nsik goreng balance smlam..(pagi me dh tala air laici smlam gak kan..?)...Anim lak pagi smlm xgi sekolah agama, israk mikraj kan..so sblum gi keje tu, me lawe la dia.."Anim..nk nsik goreng x?"..boleh dia kata..."eiiii...kak lily bawak nasik n air smlam ker??"...me diamkan je..dia trus ckp..."eiii..dh basi la..."..bile tnya "nape??"...dia kata.."iyela..smlm punya..dh basi la..."...Cewahhh..byk la ko...alasan xnak makan balance smlam..ckp jelah..hehehehhe

Nasik goreng sejuk...



Smbil makan smbil layan baca blog org lain...smbil tu dok borak dgn Kak Zai...(ym...)...



Time ni tgh baca blog Ara...



Lupelak..sblum tu, me order goreng pisang n air kat Chek B..r.h...goreng pisang rm3..amik ko..tamak xtamak...?



Tadaa....ABC...me igtkan xnak oder..tapi kwan baik n Chek B.r..h dok citer psl ABC..me pun teroder gak..tapi order ABC kurang manis la...



Bekas Air Laici pagi tadi..sbaik ade..so, boleh taruk dlm ni...smbil2 boleh minum2....Mmg sah..pandai org tu buat..mmg kurang manis..rase ckup2 je...Tapi yg herannye...Kitaorg order ABC..tapi pesal rase Cendol??hhehheheheheh....ke cmpuran dua2...ape2 mmg best...lain kali boleh oder lagi...



Pisang goreng....suke yg ni sbb dia potong nipis2, goreng ranggup2...sukeeee....



Hahahah..kata tamak kan...so, mmg sah2lah xhabis...nasik goreng, ABC cendol n goreng pisang...3-3 xhabis...



Ni KFC tuk anim..biasele Anim kan hntu KFC...(mengata dulang sungguhhh...hehehhehe).....
Balik me tala kfc n start posa xmakan n minum dah..cume minum air kosong je...

Wednesday, July 30, 2008

MAK KANTIN ARINI BAIK HATI DA....

Mcm biase..kalo ade lbih mkanan ape2 me kadang2 bawak gi ofis...tapi tgk gak..kalo rajin me bwak..kalo x xkuase de...



Ni air laici ijau lbih mlm tadi..siap taruk ais tu..pepagi lagi dh tala air laici sejuk..ishhhh...



Ni beli kat kantin la kan...mane lagi..Amik lontong...Amik byk xigt...smpat tgkp gmbo sejurus lps beli..hihihihihii...bak kata blogger otai.."blogger tegar wajib amik gmbo..."....





Ni bile dh nk makan..kuah harusla bnjir...kalo x tercekik nk makan...Kitaorg makan kat dpn..kitaorg xde pantri ke ape, so, kalo nk minum pagi..mmg kena minum or makan kat dpn nih..(meja tuk meeting sbnornye...)..and..sbb ape pnggil minum pagi..sbb kitaorg dpt time off tuk makan ni 1/2 jam..start dr pkl9.30 hingga pkl10.00 am..dh nk t.hari dh pun..so, xleh pnggil bfast dah (nk msuk brunch kalo ikutkan..)....hehehehhehe



Dpn tu nasik 'kawan baik'...arini kitaorg berduet je..sbb org lain xdak..ade yg kena gi meeting, ade yg posa...




Tuan blog..nk gak interprem...hiihhihihii....Arini kan..Mak kantin baik..me amik byk giler cmtu..dia charge rm1 je...rm1...caya???me pun xcaya..siap tnya 2x beb..iyela..amik byk xhingat...tgkkk...cmnela me nk hangin kalo dia tersalah ke ape...sbb kadang2 dia ni tetibala pemurah giler, tetiba kang jadi pemeras giler.....terfikir gak..ke dia nk cover salah dia, tu yg kejab ok kejab tak...xpun dia baca blog me nih??..xpun..ade org gitau yg me bengang kat dia??Kak ZAIIIIIIIIIIII!!!!!!.....
anyway..tq lah Mak kantin..kenyang giler.....i lap u la..........hhehheheheheh

Tuesday, July 29, 2008

KETERUJAANku...

Layan Gmbo makan durian malam tadi dulu ekkk...









Sejak dua menjak ni...keterujaan me terhadap Durian makin menjadi2...Dlm 3 minggu ni je...me dh lalui 3 "sesi Durian"...








Bygkan...kalo dulu..Durian ke ape ke me mmg xbrp heran...slama ni musim durian ke tak..mmg me xamik port...Org makan durian bagai nk giler dpn me, me xheran..bau kuat cmne pun xkan tergugat iman nih...


Tapi skrg ni..kalo boleh..tiap2 hari kalo boleh me nk makan durian jugak...tak kisah la brp ulas..jnji dpt rase, jnji dpt makan....kalah org mgidam...nampak je teringin..nmpak je bedal..smpaikan aritu kat ofis Kak Ros bawak durian satu tupperware, me n "kawan baik" sggup psng strategi nk makan durian tu...kitaorg snggup naik atas, masuk bilik muzium, bukak tingkap, seludup makan..xtunggu dh lunch hour ke ape dah...hiihiiiihii..pnyala keji kan.....Smua tu me buat smata2 sbb Durian...


Dulu kalo sbut Durian..keterujaan me hnya pada bubur durian..tapi skrg xkisah..namenye Durian..me teruja..asalkan durian me rase air liur me dh kat takat bibir dah...tinggal nk meleleh je...tgk..skrg ni pun dah terasa dah...(Posa oiiii..sabarrrr...)...


Tgkla..entri ni pun me buat smata2 sbb Durian...Dulu xla pulak cm gini pnya giler....


Ataupun..sbb tiap2 kali entri org lain..bukak2 sume tunjuk durian???hihihihihiihi...Btl kot..me ni kan mane boleh kalo bab makan2..makanan nih..sensetippppp....


SELAMAT PAGI...

Amaran: Entri ini langsung tidak mempunyai sebarang gambar..


Salam..Selamat Pagi...

Arini me posa lagi...Alhamdullilah..smlm selamat mghabiskan posa dgn jayanye...Smlmkan me pening nk makan ape kan?Nk makan Kfc la konon.....Tapi, last2 me suruh je Ana belikan mee+kuew teow bandong, bubur nasik kat kedai siam bawah rumah me...

Bubur nasik siam..so, rase dia masam2, pedas2...me makan semangkuk kcik (kcik bagi me la...)Yg Mee+kuew teow Bandong lak..sayur dia taruk kemain byk, me sukeeeee..tapi pedas ya amat...pedas tahap kalo makan sayur dia je dh boleh menjelirkan lidah...pedass...Beli Bandung ni sbungkus je pun...Me makan dgn Emak n Anim..still xhbis (xboleh nk habiskan...)..byk lagi..

Me pnyala excited fikir nk buke ape smlam kan..smpaikan tgh solat Asar pun boleh berfkir2...hahahahah...sungguhla kurang beriman....Dh la tu..gmbo pun xnympat2 amik...terus me terkam makanan2 tu sume...hahahahah..wajibla kan..org posa..kenalah dahulukan yg perlu didahulukan.....

Lps makan sume2 tu, me tala lak rambutan...byk oooo...xpernah2 byk me makan rambutan gitu..Dh makan rambutan..makan lak durian...waaaaa......makan 5 ulas u...pnyala...penangan posa....sabo jelah...

Sahur me bangun pkl4 am...Minum Milo panas, Bubur nasik yg balance+ubat2tan..then tido balik...Bgn balik pkl6.20am..bgun, siap2..pkl7.05am bertolak..anta Mak me dulu..tgh dlm kete..aduhhhh..perut dh bagi signal...kes xhabis buang la ni (pagi tadi dh slamat buang dah sbenornye...)....Bwk kete pun dh xtentu arah...mcm org ilang pedoman..tapi sbaik smpai gak la ofis dgn jayanye...hihiihihihi...smpai2 me park kat area visitor, punch card, bukak pintu..terus carik jamban (me kalo buang ala2 touch n go...xpun smart tag..cpt giler...)...hihiihihihii...lps buang , pegi tmpat me, bukak pc...amik kunci terus gi amik kereta..then park mcm biase...kuar dari kete..tgk2 tayar blkang sblah kiri mcm dh flat...alahaiiiiii...malas betul nk gi isi angin..

Aaa..baru teringat..arini nk call org Perodua..nk tnya status alarm me...mnyusahkan btl..sah2 lps ni kena hantar balik kete tu gi servis center diaorg....eeeeiiiiii...ape kejadahnye la me gi aritu kan??bonggok btllllll......!

Monday, July 28, 2008

AHAD-27 July 2008)-SERVIS KETE....

Kete me dh 10256km bacaannye..so, khamis aritu me call Perodua Keramat tuk booking servis kete...Sebaik ade kosong ari ahad pkl9am..so me xpayah la susah2 nk cuti kalo amik ari biase...Slalunye Abah me yg dok antarkan gi servis..tapi kali ni Abah me ajak me skali..iyela..dh msuk kali ke-3 me xreti2 gak nk anto sndiri..hihihihihihi..bikin malu da...So, pkl8.30 lps gi anta mak me, gi Petronas (cucuk duit), gi Pasar Tani (beli bfast) n bfast kitaorg bertolak..Abah me yg drive..smpai sane..ceh..dh ramai rupenye...



Org yg nk anta servis yg ramai...tapi staff Peroduanye xnmpak idung...diaorg baru nk masuk ofis..okla kan..ari ahad..so, me dgn sabonye menunggu..Abah me dok merayap..sbb dia kenal sorg staff perodua kat situ...lantak le dia...




Adik Cashier...




Pkl 9 baru nk open registration..ceh..yo yo je kata pkl9...dh la tu..kena gak tunggu turn lagi...ape ke he nye yoppp....!!Sebaik me yg ke-3..okla tu kan...





Setel register, dia suruh tunggu kat waiting area nih...waa..boleh nmpak workshop dia dari sini le...best gak...



Smbil tunggu, sambil layan AstroRia..ade drama Melayu..Badrul Muhayat yg main...Wa..i like u la...Tah..me rase dia sexy..sbb dia kalo berckp mmg soft-spoken giler..tergoda la...



Ni awal, xramai lagi yg dh register...



Sebaik ade Majalah..byk lak tu...Ade Saji (sesuaiiii...), Anjung Seri, Nona n Majalah Omputih lain..smpat gak la baca..smbil2 tu berbalas sms dgn Mijon..Arini Mijon bgun cpt...hahahahha..mcm xcaya je dia bgun awal hari Ahad kan..?




Nmpak x kete me???nun di ujung kat tiang tu..jauh le...



Pnyala payah nk amik angle...



Still xdapat gak..lantakle...



Tgk..ramai x?habis penuh bilik tu..



Akhirnya...ckup2 sejam siap jugak...Me xpayah bayar ape2 aka Free..sbb me dapat voucher servis free (free sume..termasuk barang2)...lega...kalo x melayang gak lak rm107.10...duit..so mmg me suke..jimat giler...Adik Cashier gi buat copy tuk me..resit xleh kuar sbb me guna voucher..okla kan..jnji ade bukti...
Abah me kat luar, me dh bagi kunci..Sbnarnye me gi ni sbb nk servis n pasang alarm kete bonet me ni...Aritu org perodua call Abah me..suruh gi Servis Center diaorg sbb diaorg nk pasang alarm tu..Yg me herannye..pagi tadi me try bukak bonet blkang kete me ni, xdelak alarm tu bunyik..bile xbunyik mknenye alarm tu xfunction la kan...?so, skrg ni org perodua tu dh pasang ke blum alarm me ni???adoiiiiii.....


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...