Showing posts with label Fish and Chips. Show all posts
Showing posts with label Fish and Chips. Show all posts

Thursday, June 12, 2014

Fish and Chips...tapi without Chips....

Entri masak lagi....
Nampak benar kan Su ni jarang masak sebenarnya...?
Yang dia masak confirm masuk blog..kalau tak masak memang habuk takde langsung..senyap jek...
Obvious kan..kan..kan..??hehehehe...

Semalam me buat Fish without Chips gitu...
French Fries ada je dalam freezer, tapi malas nak goreng...so jadilah fish without chips...
Sebenarnya macam rajin sangat nak buat ni sebab teringin nak makan yang macam kat foodcourt IKEA tu....
Memang kalau ikutkan boleh je makan bila-bila masa...tapi bila dok google, tengok pulak orang lain buat eh macam senang giler ko.....tu yang gigih nak buat sendiri jugak... 
Gigih jugak masa beli groceries harittu dok beli jugak frozen fish sekali...
Tapi tulah...harap beli jelah pun..buatnya tak tau bila....
Pastu bila asyik bukak tutup petiais belah atas kang asyiklah ternampak ikan beku tu terdampar macam memanggil-manggil tu yang lagi gigih cari resepi paling simple untuk masak......
Me kalau masak memang akan google resepi terpaling simple ye....serius tak tipu...
Kalau resepi panjang berjela tapi rasa tetap sama baik me try je yang simple...lagi jimat masa, jimat tenaga, jimat modal..tak gitu...??hahahaha...



Yang me try ni jenis berbatter....
Me tak suka yang berbread-crumbs tu ye....tak syiok...
Pastu dok cari-cari resepi tu memang yang ni paling senang, paling banyak orang try pastu jadi...so apalagi...terus buatlah....
Yang buat me terkejut bila google tu ialah bila terbaca web-web omputeh..kebanyakkannya batter diaorang akan guna Beer okeh untuk resepi Fish and Chips diaorang..hhohoooho....(tak caya gi google)....



Resepi ni sebelum salut ikan dengan batter tu kena salut dulu dengan garam dan black-pepper...pastu salut jugak dengan tepung gandum....
Kang dah cantik gomak macam kat atas ni baru celup dalam batter tu then goreng sampai garing....
Me sebenarnya taktau macamana nak salut tepung tu..so belasah jelah gomakkan..kahkahkah...



Agak berminyak disitu..ni sebab malas nak tos lama-lama..tak sabar nak makan gitu..hehehehe....
Kulit pun agak tebal...huhuhu..cubaan kali pertama kan....ayat menyejukkan hati sendiri...
Me makan dengan cream of tartar je....
Cream of tartar ni me beli je yang dah siap..nak buat sendiri serius tak koser.....




Rasanya...??
Alhamdullilah..menjadik...lagi sikit je nak jadi sebijik macam yang IKEA punya tu ye....
Cuma..ada cuma tu kan...heheheh..cuma kulit tulah tak berapa rangup sangat..cepat sangat lemau..why?.why?..why??
Ikan memang super-moist....cukup garam dengan black-pepper...
Dapat pulak colek dengan cream of tartar tu aduhhh mahbeles....
Tapi tetap tak puas hati pasal kulit tu cepat sangat jadi soggy....huuuuu....





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...