Tuesday, July 30, 2013

Macam-macam Hari Jumaat....

Jumaat yang lepas ni me, Emak dengan Anim ke Jalan TAR sebab nak mencari baju raya....
Lepas ke Jalan TAR ke Jusco AU2 pulak...Anim nak beli HP baru....
Eh, sebelum tu ke Pejabat Agama Islam Negeri Selangor kat AU2 untuk amik bantuan Anak Yatim tu....
Dah ke pejabat agama baru ke Jusco AU2...pastu ke bazar Ramadhan kat Bandar Baru Ampang pastu baliklah kan....puas satu hari pusing okeh......

Kali ni me nak tunjuk antara macam-macam benda yang me jumpa masa satu hari pusing-pusing tu....
Antaranya:
Ni adalah fitting-room kat salah satu kedai/butik baju kat Semua House....
Korang terkejut??me lagi terkejut.....


Fitting-room diaorang ada dua....yang satu tu dah occupied so SA tu suruh me masuk yang satu lagi ni...
Elok je dia suruh masuk sini....me ni terkejut terus tanya boleh ke ni??jawab SA tu..boleh kak muat tu.....
So dalam kebluran tu me pun masuklah.....
Tengok pun dah seksa apatah lagi bila dah masuk...
Me sempat sauk baju je..pastu tak boleh dah..terus bukak baju tu terus kuar bagi baju tu kat SA terus blah......
Yang kelakar tu masa kat dalam tu siap sound me lagi..."kak kalau tak boleh tu boleh ke bilik sebelah..dah takde orang dah....".....
Dahhh..takde maknanya nak ke sebelah pun...tadi awal tu pun bukan ada orang ramai pun sebenarnya..takat sorang je tengah try ko suruh aku masuk belah stor ko ni....so takpayah....
Giler je kan...?apa bangsa tah fitting-room dibuat 3 in 1 jadi pantry jadi stor.....agak-agaklah pun.....




Ni on the way nak ke AU2...di Jalan Ampang depan Petronas tu....ada demostrasi pasal Mesir..
Mula-mula dari kedutaan Thailand tu dah start jem...so me assumed sebab orang baru balik dari Solat Jumaat so haruslah jem...(Jalan Ampang kan...tipulah kalau tak beratur sikit tu...)...
Rupanya jem sebab ni....habis satu lane jalan tu diaorang conquer so kereta terpaksalah beratur ....
Cuma bila dah sampai kat depan Petronas ni dah lapang dah jalannya....tu yang sambil bergerak tu sempat amik gambar tu...huuuuu....(mula-mula tadi tak teringat dah hujung jalan baru teringat nak mengambik gambar)...
Anim kan first time dapat tengok..so agak terkesima jugak dia...hehehhe.....
Haruslah kan...tetiba tengokcamni kan....selalunya tengok dalam tv je..tapi kali ni dapat tengok live lagik.....hehehehehe...





Ni adalah scene dimana saya telah terlajak jalan masuk ke area bazar Ramadhan AU2....huuuuuuu
Ni adalah gara-gara nak cari pejabat agama tulah....
Mula-mula masuk simpang tu nampak Petronas, pastu nampak Mahkamah Agama tu (nasib baik Nurul tolong ajarkan jalan sebelum tu..)......tapi tulah...disebabkan tak nampak pulak pejabat agamanya terus je me menonong jalan terus ke sini....
Last stuck kat depan gerai ni...huuuuuu....
Pakcik dengan makcik yang meniaga ni boleh pulak buat bodo je kat kitaorang...yang nak tolongnya adalah gerai yang terletak kat belah kanan kereta me ni....
Yang gerai belah kanan ni siap nak alihkan meja lagi...tapi sebab tak muat jugak, so dia pun takleh tolong apa-apa (TQ kak..ada jugak niat murni akak nak tolong saya...)...tapi yang me kecewa tu adalah pakcik dan makcik empunya van tulah....
Me tau salah me...tapi apalah salahnya kalau pakcik alihkan sikit je van tu...tak rugi apapun...
Tapi takde maknanya...selamba je diaorang buat dek...ala-ala lantaklah ko..sapa suruh ko masuk sini..aku nak setting meja ni.....
Sedih okeh....adalah kitoarang ni tunggu nak dekat 10 minit...last tu Emak suggest undur jelah kak...
Deng!!nak mengundur kereta adalah kelemahan me NO 1 ye...(no 2 adalah parking)....
Tapi sebab emak kata emak tengokkan so belasah jelah...
So mengundurlah kami slow-slow (tapi adalah jugak sekali dua lagi sikit nak tersagat gerai orang..hahahaha!)...
Then pastu tah macamana datang sorang akak gerai ni tolong ajar me camne nak patah pusingkan kereta balik.....
Alhamdullilah...lepas...lega okeh...then terus me tanya kat dia kat mana pejabat agama tu...?
Rupanya simpang ke Pejabat agama tu adalah di  tepi jalan masuk bazar tu.....belah kiri tu je...huuuuuuu...manalah tau kan..ingatkan kat dalam lagi......
Apapun terima kasih kak....nasib baiklah ada yang baik hati nak tolong, walapun dah nampak kitoarang yang salah.........






Monday, July 29, 2013

Buka Puasa Hari ke-9, 10, 16 dan 19 Ramadhan....

9 Ramadhan (18 Julai 2013)
Bingka Pandan hari semalam...hehehehe...
Ni yang masak guna acuan biasa je...yang masak guna Pemanggang Ajaib dah 'selamat' separuhnya terpaksa ditongsampahkan.......masak tak reti nak bega, so terkuat api.... dah hangit kat belah bawah kan, tak pasal-pasal nipis jek jadi.....tapi yang tak hangit tu still boleh dimakan tau...langsung tak terjejas rasanya..yang terjejas adalah bahagian yang hangit tu je tau...(memang hajaib boleh tahan ek...hehehehe)... 
Yang ni pulak adunan yang sama cuma lebihan sebab tak muat nak bakar satu adunan tu semua guna pemanggang ajaib tu...
Adunan yang lebih ni me letak je dalam acuan bingka yang selalu tu pastu tenggek je kat atas tungku dapur (tapi alas dengan besi apatah tu supaya api tak direct sangat kat acuan tu) masak slow-slow...tak sangka memang lemak berkrim okeh...(sama je rasanya dengan yang hangit mula-mula tadi tu..cuma yang mula-mula tadi tu makan tak feel sebab kena asingkan yang hangit dengan yang elok masa nak makan tu.......)
Dan disebabkan juga adunan yang first tu dah terhangit sangat, yang masak guna tungku dapur ni me tak berani nak bagi hangit langsung...elok je kering adunan (me test cucuk guna lidi sate tu) terus je matikan api then angkat....takde nak tunggu atas dia gelap sikit ke apa dah...trauma i okeh...hehehehehe...
Ni me kata semalam sebabnya memang balace semalam punya pun...manalah kitaorang bertiga larat nak habiskan, banyak giler kot (nak bagi jiran pun tak sempat..cukup-cukup time buka je benda alah ni baru masak)...jadi solutionya kita simpan je dalam fridge then next day kita sambung makan lagik..hehehehehe...


Daging Masak Kunyit Halia....
Daging ada dalam freezer jadi kita masak jelah yang main campak-campak je sudah....
Kali ni rajin letak jugak Kacang Panjang dengan Carot.....letak jugak halia sikit..sebab taknak muak sangat makan daging tu.....



Selain Bingka Pandan dan Daging Masak Kunyit Halia ada jugak Pecal dan Goreng Pisang....
Walah..walah...!sedapnyerrrrr....
Kuah Pecal adalah hasil belian dari Acik Jali me...
Emak me beli sekilo kuah tu (yang belum dibancuhlah kan...) RM berapa hinggit tah...
Dah lama giler kot beli, tak sangka pulak bila bancuh kali ni tak terjejas langsung rasanya....kacang pun takde rasa hapak tau...hebat giler ek....?




10 Ramadhan (19 Julai 2013)
Hari ke-10 Ramadhan menu simple je tau...
Kari Daging, Kailan Ikan Masin, Telur Dadar dan Mihun Goreng Jawa.....
Ni semua emak yang masak....Alhamdullilah..kenyang..sedap tu of course lah kan....heheheheh



16 Ramadhan (25 Julai 2013)

Menu simple je sebab makan berdua dengan Anim....
Emak me tak buka sama sebab beliau ada join majlis berbuka puasa apatah petang tu......
Me masakkan Anim Bawal Masak Sweet Sour je...heheheheh...jadilah kan...tu pun kenyang ya hamat tu....




 19 Ramadhan (28 Julai 2013)
Ni menu petang semalam...
Emak yang masak jugak....
Nasi Goreng Kampung, Sambal Udang, Ikan dan Ayam Goreng dengan Kuih Bom....
Kurma Daging tu semalam punya....

Alhamdullilah....
Ni yang sempat me amik gambar..yang lain tu memang tak sempat atau lupalah tu...
Kali ni pun still lagi dapat mengekalkan kecemerlangan memasak sendiri kat rumah....walaupun adalah 2-3 hari terbeli jugak...heheheheh...
Puasa kali ni pun air pun simple je..tak Air Bandung...Air Soya...tu je....
Nak minum air lain silalah bancuh sendiri..heheheheheee....





Thursday, July 25, 2013

Sudah dapat my Magic Pan...

Puas dah dok email dengan potpetpotpet kat blog tetiba hari Sabtunya dapat....
Terkejut den...
Tengah syok-syok nak try test buat Puding Caremel yang berjaman tak buat tetiba depan pintu ada orang pegang kotak besar...
Tengok kotak pun dah tau apa benda....hehehehe..haruslah senyum di dalam hati...dalam hati je ye..kat muka maintain gitu....



Tu dia...siap bold lagi ayat dia kan.......
Nasib baik bold bold pun dia pos cepat benda alah tu..kalau takkkkkk......




Bila bukak....
Dia sarung dengan buble wrapper tu je....so ni original ke tak nih....??huuuuuu
Dalam ni ada getah extra tu dengan manual nak guna..tapi takde maknapun...entah tulisan apatah dia tulis...so kita belasah jelah guna nanti ye...... 



Bahagian bawah pan....takde pulak line-line berlekuk tu...huuuuu....



Pan atas pulak....
Ada lekatkan sticker ni....



Magic Pan atau Pemanggang Ajaib saya.....hihihii..sukanyerrrr....
Me beli ni harga RM85 dari LivingSocial...(belian pertama di LivingSocial juga sebab selalunya shopping online kat Groupon jek...)...
Me dah pun rasmikan Magic Pan me ni....dah guna untuk Bakar Ikan Keli, Ikan Terubuk dan buat Kuih Bakar/Bingka Pandan....
Bakar Ikan Terubuk tu terbukti langsung takde bau okeh....kalau tak dulu mau satu rumah bau ikan 2-3 hari....
Try buat Kuih Bakar/Bingka Pandan pulak terhangit kat bahagian bawahnya (kes tak reti nak budget api kuat mana), tapi walaupun bawahnya hangit...atas tak terjejas langsung...sedap dan lemak berkrim gitu......so memang magic...heheheheh...
Cuma Kuih Bakar/Bingka Pandan tu dapat nipis jelah....frust gitu...kena beli yang saiz lagi dalamlah lepas ni....hhuuuuu..macam banyak benar duit kan...?....






Wednesday, July 24, 2013

Rutin Bulan Puasa...


  • Bangun Sahur antara pukul 4.20-4.45 pagi..makan simple-simple je..lauk lebih berbuka itulah pun untuk sahur..kalau ada pun goreng telur je...
  • Dalam pukul 5.10-5.30 pagi tidur balik..hehehehe...
  • Pastu bangun pukul 6.21 pagi (seperti yang diset didalam hp), pastu siap-siap...
  • Sebelum pukul 7.15 pagi kena gerak dah...kalau tak masaklah nak tempuh jem bawah flyover depan Flamingo tu...
  • Sampai kat perkarangan ofis pukul 7.35-7.45 pagi...punch kad pastu baru parking betul-betul belakang ofis...(tempat punch kad boleh tahan jauh tu...)
  • 7.55-8.00 pagi masuk ofis...
  • 8.00 pagi hingga 4.30 petang kerja..kerja..kerjalah sangattttt.....pastu balik....(bulan pose rehat setengah jam je pukul 1.00-1.30 tengah hari)...
  • Drive balik rumah....sebab merempit boleh tahan so sampai rumah 5.05 petang (paling awal pernah sampai) atau 5.15 petang (kebanyakkan masa sampai time ni) takpun paling lambat pun 5.25 petang (ni sekali je kot terlambat sikit..jem depan Ampang Point punya pasal)....
  • 5.30 petang-6.30 petang..lepak-lepak chill chill kihkihkih solat semua...(tak tidur pun tau....hebat khennn...??)
  • 6.30 petang sampai 7.30 petang masak dan sediakan untuk berbuka....
  • 7.30 petang sampai 8.00 malam...makan..makan..makan..then solat maghrib....
  • 8.30-8.50 malam tunggu Isyak pulak..(tak gi terawih pun..huuuuu)....
  • 9 malam tengok tivi pulak...kalau ada citer best la..kalau tak main hp je sudah....
  • 10 malam-10.30 malam..pergi titunnnn....tidurlee....
  • 10.30 malam hingga 4.20 pagi...tidur....
Ni rutin kalau hari berkerja..kalau hari cuti lain pulak....^_^




Tuesday, July 23, 2013

Servis lagi...



Bacaan pagi tadi...10043 km...
So memang sahlah kena servis untuk kali ke-3 minggu ni....
Seperti yang disangka gitu, nasib baiklah dah booking siap-siap date untuk servis kereta masa awal bulan haritu....kalau baru harini nak booking haruslah kena tunggu dari pagi sampai tengah hari kot baru kereta setel....
Laju je kan dah sampai servis kali ke-3?....padahal bulan lepas baru je me pergi servis kali ke-2...
Memang lepas ni apa-apa kenalah me ada extra money untuk servis paling-paling selang 2 bulan sekali....ayooyoo..kopak mak nak.....!

Korang jangan terkejut pulak bila me kata baru bulan lepas servis pastu takkanlah bulan ni dah kena servis lagi......hehheehe...
Jangan taktau...me ni kalau kira yang travel tiap-tiap hari pergi balik kerja pun dah dalam 70km tau.........haaaa...tu citer sehari pergi kerja tu..kalau seminggu??
Dahlah untuk kereta baru servis untuk yang pertama pada km ke 1000 dulu tu pun tak sampai sebulan me dah kena hantar servis....cepat tak cepat...?dapat kereta 27 February, servis kereta 30 Mac (tu pun dah 2000km dah time tu...sebab nak booking sokmo penuh je tempat servisnya......)....
Pastu servis yang kedua pulak, patutnya normal tu kenalah hantar kalau meter dah cecah km yang ke 5000...tapi sebab first dah hantar lambat so Perodua Service kata kena bawa bila meter dah sampai 6000km pulak....so second servis adalah pada 8 Jun....(kira lega jugaklah sebab makan bulan baru kena hantar kan....?)...
Ni yang ketiga km yang ke 10,000 (dah terlebih 43km pun).... sah-sahlah hari Sabtu 27 Julai ni kena bawak ke tempat servis kan...........
Beza kan bila tengok yang beza tempoh masa servis yang pertama dengan tarikh servis yang kedua pastu dengan kedua pergi yang ketiga ni kan....?laju bebenar meternya bergerak.....huuuuuu



Kronologi kenapa cepat benar Kakak Vivi capai 10,000 km:


Haaa....kan....?tu semua pakat nak seratus KM tiap-tiap kali guna kan....So tulah cepat benar jadi 10,000 tu.....takpe....kita hantar je servis Sabtu ni....nak buat camne..kang tak hantar kang cepat pulak jahanamnya Kakak Vivi me tu....lagi tak sanggup kot...tak pasal-pasal nak keluar duit lagi extra pulek....





Friday, July 19, 2013

Menu Berbuka Hari ke 4&7 Ramadhan...


Menu berbuka Ramadhan ke 4....
Kew Teow Goreng, Ayam Sambal, Ikan Keli Bakar, Popiah Basah dan Air Sirap Bandung....
90% adalah homemade...Popiah Basah je Ana dan Syafiq bagi...


 Menu berbuka Ramadhan ke 7....
Tomyam Ayam, Sardin Rolls, Drummet dan Kepak Ayam Goreng dan Mee Goreng Basah...
100% homemade....hehehehe...

Alhamdullilah...puasa dah masuk hari ke-10 ni me dapat kurangkan beli kat bazar Ramadhan....
6 hari masak sendiri (Emak atau me yang masak) dan 3 hari je beli di bazar (tu pun sebab dah penat sangat nak masak dan sebab teringin nak makan Ayam pusing tu...)....
Kalau ke bazar tu mesti penat satu hal, tak tau nak makan apapun satu hal...so kita masak je sendiri...
Selain jimat duit minyak hehehehe, kita tak payah nak kecewa-kecewa sangat sebab makanan yang kita beli tu tak sedap.....
Lagipun makan bertiga je...tak payahle over-over sangat menunya....ni pun dah lebih dari bersyukur dah nih...
Emak pun bukan makan nasi time berbuka tu..beliau makan kuih atau kurma dengan air...
Yang pulun makan nasik pun me dengan Anim je....pastu paling bagusnya kitaorang ni jenis tak payah lauk nak bagai-bagai sangat..sejenis pun dah cukup..janji pedas gitu....tu pun dah lebih dari sepinggan nasik tambah tu....



**Apapun tetap seronok tengok menu orang lain meriah..nomnomnom......^_^




Thursday, July 18, 2013

Panas Hati...

Panas hati sebab punch kad tadi tepat pukul 8.16 pagi....
Tak pasal-pasal kena amik short leave sejam sampai pukul 9.15 pagi (sebab kalau lewat dari 8.15 pagi kena potong cuti sejam)....huh!...(tapi paling sakit hati sebab ada orang tu kena duty kat sini pastu dah nak pukul 9 pun tak nampak lagi lobang hidung...dahlah tu jenis tak pernah nak punch kad pulak tu...boleh???)
Pagi ni entah apahal ntah jem kat bawah jejambat depan Flamingo tu....padahal tiap-tiap hari pun lalu situ takde masalah pun..
Jem boleh tahan lama pulak tu..dari pukul 7.15 pagi sampai nak pukul 7.45 pagi...amik ko....nak dekat setengah jam....
Paling best dan paling "wajib" macam biasa jugak, kat bawah tu jem memang selalunya over tapi bila dah masuk MRR2 depan sikit tu je jalan clean and clear je....ntah apa masalah entah....

Ni lagi satu panas hati....
Nak dijadikan cerita hari Isnin haritu kereta me Kakak Vivi kena sagat...eiiiiiii.....
Yang paling best tu kereta yang menyagat tu takde apa-apa, tapi kereta me yang disagat ni bersagatlah kan....
Disebabkan jalan time tu superjem jadi sempat amik gambar....
Kereta depan tulah yang menyagat Kakak Vivi me okeh....sakit hati!
Kes tak menyempat-nyempat nak masuk line punya pasal....
Kat tepi kondo Tiara ni (kat Jalan Ampang) memang tempat berlawan beratur okeh...
Sebab start je nampak kondo ni jalan akan jem....
Selalunya kereta dari belah kiri akan himpit kereta belah kanan (jalan utama yang me jalan ni lah)...kebanyakkannya pulak jenis nak menonong-nonong tak bagi signal ke apa...tak kiralah time jem ke time jalan clear....(me sangatlah tak faham mentaliti masing-masing macamana...simpang memang kena masuk menonong-nonong je ke?alasannya sebab takut kereta dari main road tak bagi masuk??b***s**!bukan semua pemandu dari main road tak bagi jalan okeh...mungkin ko yang jenis tak suka bagi jalan kat orang so ko assumed semua orang macam ko kan...?)
Ok sambung citer me balik....boleh tak kereta hitam ni dok menonong-nonong nak masuk main road jugak....beraturlah...orang lain tu boleh je beratur pastu bagi signal semua...
Ni dia tak...dahlah tak bagi signal..lagi orang berjalan lagi dia nak mencucuk-cucuk....
Pastu ntah apa silapnya..elok je dia masuk ke main road...kreaaak...dah tersagat Kakak Vivi me....eeeiiii....memanglah kan....
Pastu of-courselah me panas hati...terus me honk bertubi-tubi pastu bagi signal suruh dia berhenti.....
Nasib baik dia faham then berhenti kat depan simpang masuk ke rumah me tu....
Boleh tak dia keluar tu dia tanya kenapa?ayaaaaa Uncle......u sudah gesel saya punya kereta u mau tanya lagi ke....?
Memang tak terkatalah kan...terus je me tengok belah yang kena gesel tadi tu dulu.......hohohoho...memang kena okeh....so apalagi..potpetpotpetlah kejab....
Tu pun boleh pulak dia cakap...U belakang U lah salah....
Ewah-ewah....kalau tengok belah kena gesel pastu tengok pulak belah mana yang mengesel pun tau sapa salah okeh.....eh..ayattttt...
Memang potpet lagilah kan...me cakaplah...U signal pun tak bagi, pastu main masuk je potpetpotpet....sakit hati punya pasal....
Terkesimalah dia kejab....
Tapi sakit hati lagi tu penumpang yang ada tu pulak dok tambah-tambah kata Ayaaa..U pergi hantar polish je maa.....
Me jawablah....U lah hantarkan...saya takmau..bukan saya yang buat........ha kauuu...jawapan kan.....nak menyampuk sangatttt...terus je dia diam....
Pastu Uncle driver tu macam terpisat-pisat..taknak kalah pulak tu...nak jugak cakap lagi yang dia dah masuk body napa me tak bagi jalan lagi....eh eh eh...!nak pusing-pusing citer pulak....
Bagi tak bagi sah-sah jalan aku kotttttt, signal dahlah tak bagi, pastu dah tak boleh masuk nak masuk jugakkkk.........so memanglah me potpetpotpet lagi....dah puas hati potpetpotpet terus masuk kereta jalan......


Nilah hasilnya....eiiiiii......




Belah kena sagat pun kalau naik court me boleh menang okeh....me belakang tapi dia sagat kereta me belah kiri hujung pulak tu...
Tapi tulah...Me memang takde niat dan malas nak mintak duit ke apa okeh..lagi-lagi bila tengok benda yang kena kecik (tapi kecik-kecik pun meresap dalam hati okeh...baru lagi kot..dulu bawak Makcik Viv tak pernah pun kena macam ni....)..
For sure, me marah Uncle tu bukan pasal duit pun...tapi pasal dia drive tu agak-agaklah...jangan main belasah je.....
Me sempat jugak sound dia masa potpet tadi tu...kalau kat situ kereta besar memang teruklah...signal takmau bagi, pakai masuk je..blablabla.......tau pulak terkesima...
Pastu tau pulak bila nak keluar simpang lepas habis berpotpet tu dia bagi pulak signal ...haaa...napa tak bagi pastu menonong je keluar macam awal tadi tu..???me nak tengok kereta ko boleh keluar simpang ke tak....?

Paling-paling best bila dah masuk parking kat bawah rumah tu,  pakcik bawah rumah me dok tanya pasal apa tadi tu...?berlanggar ke?ko kena marah dengan Cina tadi tu ke?
Of-courselah me cakap, taklah langgar sikit je...me lah yang marah Cina tu sebab bukan salah me kan....?
Dia boleh pulak potpetpotpet kata ingatkan berlanggar tadi..baru nak pergi tengok, patutnya mana boleh berhenti kat situlah tak boleh tu... potpetpotpet...dok cakap macam hangin-hangin.......(laaa....berlanggar tak berlanggar patutnya kalau tengok pelik pastu dah berhenti macam tu napa pakcik tak pergi tengok je tadi tu haiiii???..ni dah habis baru nak cakap itu ini apa kes??...dahlah tu boleh pulak sesuka hati nak potpetkan me....)...
Pastu lagi best elok pulak jiran sorang baru turun tanya kenapa tu....?(nada dengan cara yang baik...)...
Pakcik tu boleh pulak dok jawab..."nilah..dok parking macam parking apa je..potpet..."....tapi belum sempat Pakcik tu habiskan ayat, jiran yang sorang tu dah start motor terus blah..hehehehe.....nampak sangat potpetpotpet pakcik tu takde motif apapun....kalau tak takkan mamat tu blah camtu je kan?...
Menolong dahlah tak..pastu dok potpetpotpet perli-perli macam me takde kat situ....sabar jelah...
Fyi, pakcik ni memang bengang kat me kot sebab me buat kepala hangin kat dia....
Mau tak buat kepala hangin...mentang-mentang arwah Abah dah takde, suka hati je parking kereta dia kat tempat parking kereta yang Abah buat untuk kitaorang (anak-anaknya)...
Banyak-banyak parking, tempat me tu jugaklah dia nak parking...tah apa motif tah...dahlah tu dia parking ikut suka suki dia...sangatlah tak menghormati hak orang lain okeh...walaupun orangnya dah takde...tapi jangan ingat warisnya takde hak pulak....mana tak hangin kan....
Nak guna bukan tak boleh, tapi bagitaulah..ni tak..bila me balik kerja penat-penat tau-tau dia cun parking kat parking lot me tu...pastu bila panggil suruh alihkan kereta (kalau tak alihkan nanti me kena amik parking orang lain pulak..lagi teruk...)..boleh pulak dia kata tadi parking kejab je....
Eh, kejab tak kejab...kalau dah namanya parking sekian-sekian kalau tuannya dah balik alihkanlah cepat-cepat sebelum tuannya balik..ni tak...elok tuan nak balik, dia baru tak sampai 5 minit parking...tak ke buang masa tu nak beralih-alih parking 2-3 kali bagai kan..me tak rajin okeh...
Orang lain mungkinlah rajin...tapi tulah..tempat orang lain dia tak berani nak parking..tempat me jugaklah jadi pilihan dia...me assumed sebab Abah dah takde dan sebab me perempuan so bolehlah dibuli-buli kan....memang tak dapatlah kan....
So nak sentap-sentaplah...kira sentap dia je..yang sentap me ni....??

Ni tadi masa turun kereta tertengok tempat kena langgar tu...me tengok casing bumper tu macam dah lari sikit (dah loose)....huhuhuhu...lagilah sakit hati kan...?tapi takpe...benda dah jadi tak boleh buat apa-apa pun......cuma jangan roboh bumper depan tu sudahlah memang menangis tak berlagulah me nanti.....






Monday, July 15, 2013

Hadiah untuk Baby Baru....

Lemaunya hari Isnin kan....?
Me rasa gitulah, tapi taktaulah pulak anda-anda semuanya macam mana pulak..ke masing-masing semangat tu??huhuuuuuuu....

Ni me nak citer pasal hadiah untuk baby baru ni...
Takdelah baru sangat, dah nak 5 bulan pun babynya lahir kat dunia ni...tapi disebabkan Mamanya (Chah ofismate me diofis lama) amik cuti lamaaaa sangat so baru sebulan dua ni teringat balik....
Haromjadoh je kan kawan cam gini...dah berbulan masuk ofis barulah terhegeh-hegeh.....
Patutlah bila sekali sekala dapat contact Chah mesti me rasa sesuatu gitu..rupanya prezen untuk baby Delisha tak beli-beli lagi...hihihhihihi...(sedapkan nama baby Chah??..rasa nak makan-makan je..nomnomnom...)....
So hari Jumaat minggu sebelum puasa haritu kitaorang gigih mencari hadiah....
Kitaorang tu maksudnya me dengan Nurul la..sapa lagi...
Sekarang ni Nurul dah pindah ofis kat area dekat-dekat sini jugak...Yay!...i am so happy....!
Hari-hari Jumaat ku (yang rehatnya panjang nak mampoih tu) takdelah kesunyian lagikkkk......


Gambar dating beli hadiah dengan Nurul ada dalam hp,  tapi tulah nak transfer tak dapat-dapat..so sangatlah sakit hati...
Nasib baik Nurul ada kirim 2 keping gambar kad dengan hadiah ni kat Wassap...kalau tak memang takkan ada entrilah sampai bila-bila......huuuuu
Patutnya bagi kad ucapan tahniah kan....?tapi taknak gitu...
Sempena nak puasa dan raya ni kita bagi kad raya terus....senang 3 in 1 gitu...
Ucap tahniah, puasa dengan raya sekaligus...senang...janji sampai maksudnya sudah....
Ni Nurul yang belikan...cantik pulak tu....
Haritu nak cari kat situ takdelah pulak, so memang mengharapkan Nurullah belikan kad dengan wrapper...



Hadiahnya....
Bungkusan adalah hasil dari kerjatangan Nurul.....kreatif je kan..kan..kan......?
Kalau me tak dapat de berkipas-kipas camtu....mau hancur pembalut tu....
Sebab Chah pun dah bukak hadiah ni so me bagitau apa yang kitaorang bagi....
Kitaiorang bagi 2 pasang dress  (simple for baby je...kiranya satu untuk raya, satu untuk basahan) pastu dengan kasut raya satu pasang....
Pening kepala okeh nak beli apapun tak tau...kalau baby newborn memanglah takde masalah, tapi ni dah besar sikit ni kang takut tak sesuai ke apa ke.....jadi belasah je....
Apapun harapnya Chah suka (walaupun bukan untuk Mamanya pun...)....kalau boleh pakai sampai hancur okeh (hahaha..dasarrrr sangatkan...).....^_^





Thursday, July 11, 2013

Berbuka hari Pertama...

Rajin terlebih...
Petang semalam tu me ingatkan nak relax-relax je sampai time nak berbuka (Emak yang masak kan, jadi haruslah jadi mem besar kejab...)...
Tapi dalam pada tu dalam hati asyiklah teringatkan Sambal Sotong (yang bakal dimasak oleh Emak) then terus teringat-ingat jugak kat Donut....
Hmmm...sedapnya kalau dapat makan Donut kosong cicah sambal..takpun Donut dengan gula....huuuu
So terus amik resepi dan terus menguli....
Hasil kerastangan saya....
Macam hodoh je kan...?belasah jelahhhh...
Amik resepi dari Myresipi ni...resepi Donut Ball (ada kat link tepi kanan nun)....



Ni rupanya bila dah naik...tak sangka naik okeh....
Barulah gebus semacam jadinya....hehehehe....



Menu berbuka semalam...Sambal Sotong, dengan Ikan dan Ayam Goreng, Telur Dadar dan Sayur Goreng...tak lupa jugak Donutku yang agak gebu itu...
Simple tapi sangatlah mengujakan...tak gitu...??




Donut balls....
Untuk beginner okehlah...tak reti nak agak air tu macamana lagi....
Tapi takpe..nanti lama-lama dah pro mesti gebus the vass punya kan....

Sekian kisah berbuka hari pertama...




LivingSocial...

Hangin ni...lagi sikit nak keluar api kat lobang hidung dah ni....
Tak best okeh, bila first time membeli belah kat sini tapi sudah bikin spoil gitu....
Magic Pan yang kuharap-harapkan untuk berbuka puasa kali ni tak sampai-sampai lagiiikkkkk...tak suka okehhhh....
Memamg mula-mula beli pun dah lain macam...
Mula-mula beli (dah buat payment semua tu) ni bila me check kat akaun dia dah jadi macam gini....
Boleh pulak takde purchase history.........tapi buat tak heran je sebab kat bawah tu ada pulak tulis details pasal order Magic Pan tu...so kita senyapkan je...
Katanya delivery start 25 Jun selama 8 hari berkerja...
Then, dengan penuh kesabaran kita pun tunggu jelah........benda tu dah nak dekat sebulan kot order, tinggal nak tunggu sampai je, jadi haruslah tak sabar nak tunggu barangnya sampai....
So dah tunggu 8 hari (tarikh patutnya delivery dibuat) sekali takdelah pulak...tak muncul-muncul pun barangnya....(excited okeh tiap-tiap kali balik rumah mesti tengok ada ke tak..ha kauu..punyalah excited giler...)
Bila dah tak dapat-dapat tu apa lagi..terus amik purchase order number (ada dalam email notification) pastu terus email LivingSocial Customer Care.......


Ini jawapan diaorang.....
Katanya aduan dah dibuat kat Logistics Department so kalau tak terima barang dalam masa 7 hari contact balik diaorang.......(ce cea..macamlah korang tak pandai baca pun kan...?tapi takpe..tengah panas ni biar me elaborate okeh)...
So kita tunggulah lagi 7 hari...
Sampailah petang semalam balik kerja tu still takde lagi.......ewaaaahhhhh....janji manismu sungguhhhh!!




Jadi pagi tadi terus me email lagi tanya pasal Magic Pan yang tak sampai-sampai tu....
Dan...still jawapan lebih kurang sama je....tak effective langsung jawapannya.....sakitnyer hati...
Malas nak fikir..so takpe...kita tunggu je esok lusa...kita lek lek je kan...bagi diaorang masa nak setelkan gitu......tapi kalau tak dapat jugak memang hamukanpuakalah jawabnya....
Me ni sebab bulan puasa kot jadi sabar je lagi ni....malas betul nak potpetpotpet kat dalam tepon...eiiiii....




Nilah dianya benda yang me tunggu-tunggu tu...sakit jiwa okeh..ni nak murah punya pasallah kan......
Tapi memang agak sakit hatilah...selalunya beli melalui Groupon tak pernah ada masalah...
Ni beli melalui LivingSocial macam hampeh pulak...dahlah delivery timenya lama giler, pastu dah sampai masa pun tak dapat-dapat...apakah???
Beza giler dengan Groupon..me pernah beli PowerBank tu..walaupun tulis tu lagi 2-3 minggu baru diaorang buat delivery tapi lepas je buat payment tak tunggu lama 2 hari lepas tu terus je me dapat Power Bank tu...haaa...punyalah bagus kan....?
So pleaselah LivingSocial....janganlah menyusahkan pengguna macam ni...nak meniaga buat cara nak meniaga boleh??






Wednesday, July 10, 2013

Seoul Garden, OU...

Selamat Menyambut Ramadhan semua.....^_^




Hari ni me nak buat entry pasal makan kat Seoul Garden haritu (the day after pergi Klebang tu ha...).......harap-harapnya janganlah ada sesiapa yang terliur...i know today dah start puasa...tapi harap-harapnya bersabarlah  dengan entri ni ye...hihihhi....
Ok....malam tu kan me tidur rumah Sept..then, ingatkan after breakfast or lunch pagi esoknya tu (hari Ahad) me nak gerak balik ke Ampang jelah taknak kemana-mana lagi dah.......
Tapi nak dijadikan cerita, pagi tu nak pukul 10 Mijon call..katanya taknak datang sana ke?.....makan Seoul Garden ke?hamboiiii...terus sebut Seoul Garden, saja nak mengumpan kengkawanlah tu kan....hihihihik.....
So bila Mijon dah kata  gitu, me pulak haruslah berbunga riang inform Sept blablablabla...then terus Sept pulak kata boleh je, jommmm........(kan dah kata...kengkawan memang takleh umpan tempat-tempat makan....memang surrender punyalah......)
Terus me call Mijon kata jadi...then terus call Anim kat rumah tu suruh dia siap-siap jugak...ha kau...dari kata nak balik rumah tadi tu kan...terus tak balik-balik keluar lagi...huuuuuu...
Anim pulak sebenarnya sejak dua menjak ni memang teringin nak makan makanan ala-ala Korea (giler K-Poplah katakan)..so dah alang-alang tu kita bawak saja dia...senang...nak pergi sendiri berdua je memang tak reti jalan..so mengharapkan orang lainlah barulah boleh merasa....kesian sungguh!!

So siap-siap terus gerak amik anim kat Ampang (rumah saya le tu...) then gerak ke Kota Damansara amik Mijon terus ke Damansara Utama Shopping Mall....
Parking adalah hazab okeh...penuh habis semua...sampaikan ke rooftop pun penuh....
Then berkat bacaan Ya ALLAH Ya RAZAK dapat jugak.......Alhamdullilah....
So terus ke Seoul Gardenlah kami....tu pun sesat baratlah pulak...sebab parking tu dah kemana-mana wings dah kan....
Last dah jalan jauh boleh tahan tu, sampai jugak...fuhhh..mengah.... 
Tapi tulah...sampai sana tu tengok-tengok dah penuh sesak giler..huh!...
Then bila Mijon pergi tanya pun kata dah penuh...Iyalah memang lunch hour kan...so memang takleh kata apalah pun....Then Mijon terus booking, dan terus kitaorang pusing-pusing ke tempat lain dulu........
Tapi tulah..rezeki jugak..pusing tak sampai 30 minit orang tu call kata dah ada tempat...so teruslah ke sana....
Anim...
Happylah dia dapat merasa makanan K-Pop dia tu..hihihi...
Walaupun kedainya ala-ala Korean je..tapi bolehlah dari tak merasa.....^_^



Silalah jangan jeles...
Kitaorang kalau amik makanan tak penuh meja tu bukan namanya makan okeh....



Antara buffet spreads yang ada...
Macam biasa je...cuma kali ni daging dia hanya ada satu perasa je...Ayam pun sama....
Tapi takpe..banyak lagi benda lain yang kitaorang boleh belasah....



Anim mula-mula malu je nak makan....makan camtu-camtu je...
Sekali bila dapat Udang...ha kau, entah berapa puluh ekor dia makan...hehehhe....
Kan bagus macam tu..lain kali boleh bawak dia makan kat sini lagi....



Sayur-sayuran....
Yang ado sahaja...lettuces pun takde..sabar jelah...
Baru nak feeling-feeling Korean makan daging gulung daun Salad....



Me...
Nampak macam kurus sikit kan...?takde maknanya....
Tu faktor baju tu...kalau tengok live mesti terkesima korang semua...haha!



Anim lagi....
Masa ni dah habis makan..tinggal nak makan aiskrim dan bergosip-gosip je.....


Dah habis makan...jalan-jalan kejab kat dalam AEON...
Sept nak cari surau....then dia nak cari kasut jugak....
Tapi tulah..kasut takde pulak dia berkenan...so terus balik ke Kota Damansara balik....
Tapi on the way tu Mijon dapat call yang Ma dengan Adik-adik dia ajak makan....
So terus berjemaah dua kereta ke Gulam....
Sept yang beria-ria nak Gulam..so kita ikut saja.....
Ma~Dik Nor~Humaira....





Gulam sekarang dah makin maju okeh...
Kemain besar lagi dia extent..dari depan bawak ke belakang dah tu....hebat sungguh.....






Nasi Lemak bungkus marbeles....!!...
Kalau korang ke Gulam jangan lupa try tau....
Selain tu try jugak Teh Ais dia...memang terbaik..!kemungkinan besar korang repeat visit memang ada sebab dua bendaalah nilah...jangan tak caya...hihihhii.......

Then, lepas dah makan tu...hantar Sept dulu..pastu baru balik rumah...fuuuhhh.....
So sampai rumah pukul 11 malam...ngantuk boleh tahanlah....
Dahlah esoknya hari kerja..memang cari penyakitlah kan....
Tapi takpe...puas hati gitu....lagi-lagi dapat jumpa kawan-kawan untuk "sesi luahan hati"....berbaloi sangat jadinya.....




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...