Thursday, May 28, 2015

Servis Kereta...

Hari Sabtu haritu me kena bawak kereta untuk diservis...
Patutnya bulan 4 haritu dah hantarnya pun...tapi budget terburst sikit so kena tunggu gaji bulan 5 la pulak...
Booking awal okeh...minggu pertama bulan 5 lagi me dah call sesiap untuk booking....


Anim kalini katanya nak ikut...good....ada kawan..hehehe...
Tapi kalau nak ikut me kena bangun awal lah kan...
Ni pun macam dah terlambat...pukul 8 baru sampai sini...booking pulak pukul 8.30....
Kitaorang saj je breakfast dulu kat Rasyid, padahal kat Perodua tu nanti ada je diaorang sediakan sarapan semua...tapi kitorang takmaulah pulak...tetap nak makan mamak Rasyid..hehehe...
Sekarang ni memang jarang dah kitaorang ke Rasyid...so kalau dah dapat ke Rasyid tu selalunya me nak makan Tosei dia...tapi tulah..kalau kuah tu bukan kuah color oren or Hijau memang me taknak..putih tu dah muak okeh....gedixxx je kan...?
Dan disebabkan haritu kuah dia adalah kuah kelapa putih tu so terus me order Roti Planta Kaya nih...Anim pun tetiba tiru okeh....
Pastu dah tiru tu, dah nak hujung tu tak pasal-pasal katanya muak nak termuntah...huhuhu...tulah..lain kali beli je yang selalu makan okeh...
Sedap ni tau...roti tu kalau yang kena kaya tu lemak je rasa...pastu yang lain tu crispy krup krup je makan....sekeping harganya RM2.50..tu belum GST ye.......



Pergi kalini best sikit...sampai sana pukul 8.45 pagi...pastu kena panggil untuk register pukul 9 pagi....tau-tau pukul 9 suku kereta me dah kena angkat dah....I loikee!!...
Selalu kalau register pukul 9 pun kang pukul 10.45 kang barulah kereta me kena angkut ke dalam tempat servis tu tau.....beria buat booking tapi tetaplah kena tunggu macam tak buat jugak okeh......
Tu nampak tu kereta me color hitam kelabu tahik hanjeng tu??
Kereta me tetiba color bertukar kan...tu dah jadi hitam kelabu taik hanjeng pulak kan?padahal beli color Ebony Black tulisnya......korang nak tukar camtu boleh je..jangan basuh kereta dua bulan..jadilah....hahaha...pemalas okeh....nasib me kalau lepas basuh kereta selalu tak berapa baik...kang elok basuh kang tau-tau tengah hari dah hujan....tu jelah pun duk ulang alik pun...basuh hujan basuh hujan basuh hujan...dan akhirnya tunggu jelah sampai nak jalan jauh kang baru me bawak basuh...(km tu kena jauhhh lagiii dari opis me baru consider jauh)....



Tempat menunggu....
Bagus sofa-sofa kat sini...semuanya jenis duduk je terus badan jadi baring nak separuh badan....terus rasa nak tidur okeh....hehehe
Haritu ada ulangtahun apatah Perodua buat...so ada jamuan makan-makan kat atas...diaorang beria ajak naik atas okeh...tapi tulah..kitaorang berdua perut dah ketat....baru je kot makan tak sampai setengah jam....sorryyyy....



Anim syokla sebab ada wifi free...
Iolls takde internet pun no hal...Iolls baca majalah-majalah yang ada kat situ jek....
Paling best kereta me siap dalam pukul 10 camtu...huyehhhhh.....syok oooo....
Dah siap bayar terus ke AEON pulak....jalan-jalan tengok apa yang patut kejab....lama giler kot tak gi AEON....




Awal kot nak lunch pun..tapi belasah jelah....time kitaorang sampai KFC ni dah pukul 11.30 macam tu..bolehlah kan......
Anim request nak makan KFC...bebudak kan..kalau tak McD kang nak KFC kang nak Pizza Hut...padahal kalau McD tu rasanya sekali dua kali seminggu tah makannya....tetap jugak nak yang fast fast tu kan....
Tapi bagus jugak...Iolls bolehlah menumpang kasih makan...hahahaha...kalau makan sesorang mana ada feel pun kan...kena ada geng terus laju je ngapngapngap....



Sesiapa suka makan kentang for sure suka ni...whipped potatoes dengan cheesy sauce dengan jejari ayam...hambekkk nama tak ingat so belasah je tulis gini...hihihi
Kalau korang suka makan Cheesy Wedges lagilah suka kot...ni sebijik rasa cheesy wedges tu cuma versi lembek pastu ada ayam goreng jugak dalam tu....sedap sangat...dahlah tu besar boleh tahan...kenyang okeh kalau makan sebekas...
Harga RM5 termasuk GST tau...puas hati giler....




Tadi tu appetizer jek sebab katanya ayam masak lagi 20 minit....
Tapi takpun..ayam tu kejab je dah masak kot...tak sampai 15 minit dah hantar dah...bagus kan....




Ceria je memasing bila dah kenyang kan..?
Tu nampak tak tu sikit punya banyak plastik....?tu me tapau segala yang tak habis...Iolls larat makan seketul ayam je (dah belasah separuh kentang lembek tadi tu kan dengan separuh Cheesy Wedges kottt.....)...pastu beli lagi sebekas whipped potatoes tu...beli untuk emak me...pastu sayur dengan kentang lembek anim pun tak habis...
Lepas makan ni takde nak kemana dah...sebab awal-awal tadi tu dah beli sesiap apa yang nak beli....
Sampai rumah pun pukul 12.30 macam tu...punyalah awal lagi kan....dah biasa macam tu...suka pergi mana-mana awal sebab nanti tengah hari tak berkejar-kejar nak solat nak tidur petang bagai.....hehehe


TAMAT




Wednesday, May 27, 2015

Newspaper Ada?

Paper (newspaper) ada?
Newspaper hari ni ada?
Newspaper takde ke?

Soalan macam lain tapi membawa maksud yang sama...
Tapi setiap kali me jawab kita takde newspaper...jawapannya or reactionnya adalah berlainan....
Jarang pulak tu terus kata OK....
Antara reaksi-reaksi yang me dapat....

Kenapa tak beli?
Dah tak beli dah ke?
Harini memang tak beli paper ye?
Haa...takde??
Murah je napa tak beli?
Soalan sokmo kan?dahlah tu soalan disertai dengan reaksi muka yang berbeza-beza....(macam pelik ntah hapa-hapa tah memasing punnn..)...

Haluuuuu...
Disebab me ni ada adab sopan me just jawab..."sorry, kita takde supply newspaper dah.... giituuuu...
Kalau ikut hati mau je me jawab memacam...tapi tak sampai hatilah kan...
So meh me cakap kat blog ni je meh (nak cakap face to face kang kata me kejiii so me jawab kat blog jelah dah...)....

1- Kitaorang memang takkan beli dah newspaper sebab awal-awal lagi dah ada isu dengan cara nak beli, cara nak dapatkan newspaper tetiap hari tu....(ko apa tau pun kan...tau nak baca pree jek)...

2- Beli tetiap hari menghabiskan duit company tapi takde sapa nak baca pun..ko je yang rajin sangat datang sini semata-mata nak baca paper la..takde kerja ek??

3-  Orang sekarang ni kalau tak beli sendiri baca online je kot...

4-  Banyak lagi bahan bacaan kat sini, kenapa tanya newspaper je?ni bukan pusat baca newspaper ye...dasarr sangattt

5-  Dah kalau murah sangat, pergilah beli sendiri..takkan gaji ribu riban tang newspaper yang ko kata murah tu tak boleh beli??beli sendiri lagi puas okeh....

Gituu...tapi tulah...mulut baby bolehlah kalau nak bagi diam tu kita sumbat dengan botol susu kan...ni mulut ongtua nak sumbek dengan apa??bagi jawapan sopan pun tak lut okeh...








Tuesday, May 26, 2015

Bobogo Steamboat...

Petang semalam balik dari kerja Mijon ajak makan steamboat kat tempat baru...
Kat area Sunway Giza tepi rumah Mijon je pun....
Minggu lepas sebelum pergi karok tu Mijon dah sempat-sempat jenguk tempat tu ala ala buat survey gitu.......
Pastu takkan survey jek??...memang pun..time tu memang dapat survey jek sebab nak mengejar masa nak karok kat sebelah tu ha....
Karok satu session orang tu bagi 3 jam (perperson RM33.++ with free-flow drinks)...kalau pukul 8 gerak dari rumah Mijon mananya nak singgah makan-makan lagi dah....habis karok je dah pukul 11...mananya kan....
So semalam tu yang kemain tak menahan je ngajak me tu...teringin sangat le tu...heheheh..
Eh, Iolls korang jangan ngajak..kalau pasal makan lajuuuu jek tau....ajaklah pergi makan kat mana pun..laju je Iolls ngangguk...(cuma kadang-kadang je Iolls terpaksa tolak..tapi atas sebab-sebab yang munasabah lah pun...)....



Bobogo Steamboat...
Kedainya comel je kat end lot nih...tepi Loudspeaker (tempat karaoke)..senang citer kat hujung kanan tu nanti korang nampak kedai kain apatah namanya tu (giler lupa sangat dah nih hohoo...)....
Harga perkepala RM38.80...takde GST (kena sebut sebab dia ada tampal notis camtu kat situ..haha)....
Kedai ni pork free..pastu ada notis tulis tengah dalam process nak dapatkan sijil halal from JAKIM...pastu tengah dipantau oleh apatah...huwaa tak ingat lagii la.....so sila jangan makan dengan was-was ye..bila was-was memang tak boleh makan...jatuh harom....



Jengjengjeng....bekas dia pelik sikit...tapi setiap tingkat tu ada fungsi memasing...
Nanti tokei kedai akan explain apa fungsi tetiap tingkat tu....




Kena letak rerama comel kat mulut Mijon sebab dia tengah mengunyah baikk punya...hahahaha...Iolls takut kena marah nanti-nanti pulak sebab letak gambar tak cantik kan so letaklah rerama tu....hehehe...


Meh me terangkan meh....
Bawah adalah untuk rebus macam biasa...
Tingkat kedua pulak untuk bakar...
Yang ketiga adalah untuk letak mana-mana yang korang dah masak tu kat situ...kiranya untuk tujuan mengekalkan kepanasan bahan yang korang dah masak tu...
Dan yang keempat adalah untuk kukus...korang boleh kukus apa-apa sahaja kat atas tu..dah paling bestnya nanti air dari hasil kukusan tu turun balik ke tingkat rebus tu...



Antara yang kitaorang amik adalah kambing nih....
Halus je okeh dia hiris tu...tak puas makan..hihihi...



Benda alah tempat masak ni bagus tau...cepat je air tu mendidih..pastu yang steamer tu pun laju je dia masak....cepat dan pantas gitu...hihihihi....



Iolls punya haruslah clear soup....
Tapi sebab rasa lada sulah kuat sangat..so semalam tu Iolls berpaling tadah dok hirup-hirup Tomyam Soup jek...hehehe....



Me macam biasalah...bebola haruslah lebih...
Pastu paling syok yang ada filling Cheese tu..ahoiiii..menanges makan okeh....cicah pulak dengan Sweet Sauce tu lagilah....(Sweet Sauce dia rasa sama macam kita makan kuah hitam Yong Tau Foo tu ye....cuma tak pekat jek...)....



Benda lain macam-macam ada...macam makan steamboat kat tempat lain....kang tulis panjang sangat weihhhh....
Tapi apapun me tetap suka makan yang kat Pak John...(matiklah kalau tokei kedai baca nih....)...Eh ni jujur ye...kalau nak tau kenapa...korang email me okeh (hamboiii..macam hebat sangat je kan...??haha)....






Monday, May 25, 2015

Sate Kajang Hj. Samuri...

Khamis lepas adalah hari gaji Iolls (awal kan?tapi I loike je..haha).....
So bila dah gaji nih biasalah me dah jadi lain sikitlah kalau plan makan-makan tu..hehehe...
Laju-laju je me suggest kat Mijon apakata kita gi makan Sate kat Jejantas Sungai Buloh???...kemain kan...?Mula-mula tu terkejut jugak Mijon...katanya "biar betul ko...?"...
Of courselah betul kan....lagipun dekat je dengan rumah dia tu (dekat jugak okeh..masuk pondok tol, belok kiri pastu kiri lagi tau tau dah sampai...hahahah...suka Weools nyahh)....


Cepat je sampai sini okeh...gerak dari rumah Mijon nak pukul 6, pukul 6 lebih dah sampai...tu pun jem panjang boleh tahan kat highway tu....kalau tak jem tu haruslah tak sampai 10 minit sampai tu....
Sampai-sampai tu kitaorang kena ke wing sebelah lagi satu tau...yang sebelah ke Selatan tu....
Time kerja kan..ingatkan tempat satey nih lenggang..rupa-rupanya tak ye...tempat sate tu hampir penuh ye....tu pun nasib-nasib je kitaorang dapat meja kat depan...kat belakang tu ada, tapi taknaklah...tak syok....
Pastu beratur pun boleh tahan la..non-stop macam selalu jugak....macam biasa, ada yang tapau, ada yang makan situ....



Kitaorang dapat seats cukup-cukup untuk duaorang....
Elok tengah cari tengok-tengok ada yang baru bangun...rezeki..Alhamdullilah....



Masa ni  Mijon baru je sampai dari pergi order ni, terus muka memasing kemain blushing okeh (blushinglah sangat kan, kalau dah kulit Iolls ni coklat..hahaha)...tapi betul..kemain memasing senyum simpul jek..hahahaha....
Mana tak senyum simpul...dua-dua pun pengemar satey Samuri pastu dua-dua pun dah lama tak pekena yang satey Samuri....selalunya kalau nak makan Samuri kena gi Kajang (or cawangan dia yang jauh-jauh nun) tapi kalini dah dapat idea macamana nak makan Samuri jugak...tu yang happy sangat-sangat tu...puas hati punya pasal kan...hihihi



Macam biasa, order dulu pastu kang nanti dia hantar sate yang kita order....
Haritu kitaorang order nasi Impit kecik 2 piring dengan Ice Lemon Tea sorang satu....



Sate tak sampai lagi, tapi mana boleh tahan nak tunggu-tunggu kan...lagi-lagi kalau kuah kacang dah ada depan mata....
Kuah kacang dengan kuah cili tu tetap terbaik ye....baguslah diaorang nih....



Kitoarang order 5 Ayam, 5 Daging, 5 Perut dan 5 Kambing....
Order sikit je dulu, kang nak tambah pergi jelah beratur lagi....
Tapi tulah....dari senyum simpul tadi tu terus jadi frust okeh sebab satenya ala-ala je rasanya....
Silalah percaya..sate dia kecik-kecik dah halus ye....dahlah tu tak basah..kering jek....betul-betul kitaorang tak puas hati...huwaaaaa...
Yang ok adalah sate kambing, yang lain-lain tu biasa-biasa jek....awatnya???
Tulah me cakap, apasallah sekarang ni sate Samuri diaroang buat tak konsisten??..kejab kang gemuk je isi segar bugar dan sedap ya ampun...kejab kang alahaiiiiiiiii.....yang kitaorang dapat ni yang versi alahaiii lah pun.......
Percayalah masa makan terus masing-masing macam ek elehhhhh...memang takde dah nak tambah-tambah order dah ye.....itu jelah...
Kecewa okeh..sebab datang dengan perasan happy tapi balik macam blank je taktau nak react macamna...huuuuuuu

Ada cerita sedih masa tengah nak makan tu...ada sorang Ane siap nanges-nanges sedih mintak duit...sedih giler cara dia okeh (walaupun me tak berapa nak faham apa yang dia cakap, tapi cara menangisi tapi tak keluar air mata tu sangatlah epic)....
Dahlah tu boleh pulak dalam pada sedih-sedih menanges tu dia siap sempat letak harga...siap cakap lagi, bagi dia RM25 pun takpe....ewahhhhh.....
Me ni pulak masa tu macam keras hati..yelah...time orang nak menyuap time tulah nak buat drama air mata pun....dahlah tu kitaorang ni sangatlah insan terpilih ye....orang lain tak pulak ko approach....
Me memang nak buat keras hati..me geleng-geleng je...tapi Mijon tak ye...dia siap cakap "ko bagilah RM5, nanti aku bayar"...(dia takde duit pecah, tu yang suruh me hulur dulu...oitt oittt baru teringat, berapa kali orang kena hulur dulu tapi duitnya burn nih???)....sambung balik...dua kali me gelengm tapi 2 kali jugak Mijon kata alaaa bagilah....cepat touching bukan-bukan okeh minah nih....
Last me bagi jelah RM2...yelah...pandai-pandailah pakcik oiiiii....kang tak bagi kang mana tau betul-betul ko orang susah....
So dah bagi pakcik tu pergi....me tanya Mijon mana dia pergi..dia pergi kat sana tu...adalah kat belakang tu....tapi sangatlah pelik okeh....rajin dia mintak duit sampai ke tengah-tengah highway nih ye....naik apalah agaknya tu??(kaki dia macam tempang sikit..kalau jalan kaki memang hebatlah kan sampai ke Jejantas tu jalannya)....
Me bukan jenis kedekut tak bagi sedekah kat orang..tapi tengok-tengoklah sikit hoiii...macam ane a.k.a. pakcik tu baju dahlah bersih (takde rupa glendangan langsung), pastu siap cakaplah takde emak bapak takde saudara mara (dah tua kot, kalau takde pun boleh je hidup okeh).....tu takpelah kalau memang betul dia susah kan..tapi yang pelik tu boleh siap demand cakap bagi RM25 pun takpe...kemain kan nak sampai RM25..??dia tau tak RM25 tu me dengan Mijon punya budget makan sate pun terlebih okeh....
Teringat citer bulan-bulan yang lepas tu...ada satu harit tu lagilah...tengah syok-syok kitaorang makan sambil menyembang tu sekali datanglah this chinese boy dok minta derma....buku tu dah kali kedua me tengok (tapi boy yang lain lah)...me dengan Mijon cakaplah taknak..dah derma dah haritu...tapi dia doklah paksa-paksa jugak....
Bila kitaorang kata taknak jugak, sekali boleh dia cakap "kakak, boleh tanya ke?"..."kakak, kenapa kakak tidak suka menderma kepada badan kebajikan?"...hoihoiii....berapi okeh me..terus me cakap "eh, sapa kata tak suka?"..memang kembang kempis kembang kempus okeh me jawab masa tu....eiiiii...
Tapi nasib baik Mijon potong cakap terus dia bagitau yang haritu kitaorang dah derma dah....cuma lain boy yang datang....dia dengar macam tu elok dia pergi...haaaa....nasib baik ye..kalau tidak terbalik buku derma dia me buat...hahahaha....
Bukanlah me ni kedekut...tapi janganlah bukan-bukan sangat weihhh....kalau sorang datang, nak layan takpe lagi..kadang-kadang tu satu kedai tapi yang datang sampai 2-3 orang...hohoho...yang pertama bolehlah layan lagi..kalau yang kedua ketiga??





Friday, May 22, 2015

Pak John Steamboat dan OIC Steambot...

Jangan marah aaa kalau bukak blog me ni asyik-asyiklah citer pasal makan....
Me ni dah macam food maniac gitu....pasal makan memang no. 1...(tengok my body pun tau kahkahkah)
Jadi kalau 44 kali asyiklah citer pasal makan tu korang tak payahlah nak pelik-pelik sangat ye....
Ok...ni cerita minggu yang lepas....
Minggu lepas adalah minggu Mijon tensi pasal kerja (bukan minggu tension pun...bulan tension pun bolehlah kot haha)....so kalau dah namanya "kawan-kawan tak mau lawan" memang tensi or anythings mesti nak cover dengan food gitu...
Tak kisahlah food macamana pun..jadi food tu kena sedap dan paling penting kena banyak...kikikiiki...



Ni Khamis minggu yang lepas kitaorang ke Pak John...
Kalau ke Pak John ni maknanya me yang request ke sana sebabnya nak makan bebola banyak-banyak....
Pastu nak makan daging grill dengan lettuce...pastu nak jugak makan Salmon slices tu...pastu sebab suka giler dengan sos diaorang....sos paling me suka ialah Sweet Sauce....sedapnya...rasa macam makan Yong Tau Foo....



Tu dia....sampai-sampai je amik tempat selalu pastu cari bahan-bahan yang nak direbus...
Memang tetiap kali pergi sini pun akan amik kuah Tomyam...kuah Tomyam dia cow okeh....pekat likat melekat....
Pastu banyak korang rendam benda-benda alah tu, lagi sedaplah ia....



Port biasa...senang nak menyembang....




Air Teh Tarik mesin ni sedap ya ampun.....
Patutnya dia serve panas...tapi kitaorang biasalah..kreatif gitu....terus jadi Teh Ais Cow....
Pastu nak cow tu ada cara yek...ni pun belajar dari staff dia..kahkahkah...matiklah kalau orang lain tau cara tu....tapi pedulikkk..kalau tak nanti tak cow pulak.....dari membazir baik ikut cara staff dia tadah air tu kan..kan..kan....
Lupa pulak...air ni buat sendiri...tapi takdelah bancuh ke apa...cuma amik cawan pastu tadah kat mesin tu....kalau larat pergilah topup 14 kali pun...memang takde sapa nak marah...kata pun buffet kan..janji korang minum habis ye...jangan membazir.....



Waffle ni pun sedap ya amat..memang tak tipu....
Ni kitorang minta inti Coklat dengan Peanut Butter....memang lagilah haiiii....
Selalunya kitaorang order satu je pastu bahagi dua....dah dapat tu pergi kat tempat mesin aiskrim tu tadah macam gini....
Dan percayalah makan waffle panas rangup dengan aiskrim vanilla sejuk adalah sangat syiokkkk.....



Kalau dah order waffle maknanya dah nak habis makanlah tu...kiranya penghabisan lah nih...
Lupa pulak, sekarang ni kegilaan adalah Salmon slices tu...adoihaiii...dapat grill kejab atas pan tu sedapnya hoiii....
Dulu mula-mula me rasa salmon tu, me siap cakap kat Mijon "eii rasa macam Ikan Kembong tapi yang berlemak sangat la..." gitu...haa sekarang yang rasa Ikan Kembong Berlemak Sangat itulah yang Iolls termimpi-mimpi....hahaha
Tapi betul...salmon tu dapat grill kejab or cicah pulak dalam sup tu kejab ohoiiiii memang tak tunggu Mijon dah ye...hahahaha...celup pulak dengan sos pedas tu..uiiii laju je makan tak pandang bebola dah...kikiki....
Pastu daging tu pulak memang sedap makan dengan lettuce tau...paling me suka daging tu grill bagi dia hangus-hangus pastu angkat terus wrap dalam daun tu....terus ngap...ohoooiii sedapnya.....terus makan 2-3 gulung daun....hahaha....
Tapi nak tunggu daging tu rentung makan masa lah pulak...so selalunya buat seround je sudah....
Korang nak makan buffet macam ni kena pandai okeh..kena makan slow and steady....pastu kena pandai makan yang mana satu dulu, yang mana satu kemudian....
Kitorang yang "pandai" dan suka sangat makan ni pun kalau tak buat camtu memang mananya nak makan banyak-banyak macam selalu tu...
Korang nak kata buruk pun burukslah ye....this is the way we enjoy our food gitu.....




Ini kat OIC Cafe pulak...hari Selasa yang lepas..
Ni kalau ke OIC maknanya Mijon yang request....
Mijon suka pergi sini sebab dia enjoy seafood semua...
Kat sini ada udang besar-besar dan syok..pastu ada jugak tiram atau ketam...tapi tiram dengan ketam ni diorang tak serve hari-hari...ada hari-hari tertentu baru diaorang letak...Tang udang besar tu me pun enjoy jugak hahaha....





Kalau nasib baik pulak ada Kambing Grill nih....(sebenarnya me cakap nasib sebab me tak tau hari apa diaorang serve kambing ni..kikiki...)



Kalau kat OIC ni takde griller tau...dia steamboat sahaja....
Tapi yang bagusnya boleh makan dua jenis sup....



Tu buffet tablenya....
Boleh tahan meriahlah jugak buffet spreadsnya sebab bukan semata-mata makanan untuk steamboat je....



Mokcik in the house yo!!




Tu nampak tu appetizer kitaorang tu...hebat tak?hihihi...
Appetizer je dah macam main course...kahkahkah...




Kena tunggu dah masak dan dah mendidih dulu baru kita ngap.......
Nampak tak udang tu?besar tau...kalau beli sendiri takdenya dapat makan banyak macam tu....
Dalam tu ada ketam jugak..ketam menyorok malu gitu....hehe
Selalunya kalau datang sini kitaorang amik Tomyam Sup dengan Clear Sup...
Dua-dua sup pun sedap....tapi kalau Tomyam lawan Clear Sup haruslah Clear Sup yang menang....sedap tau hirup srupp srupp pepanas tu....




Korang boleh makan steamboat sambil tutup mata??




Ni desert..hahaha....
Tau tak dah makan macam-macam tu tetiba nak makan lagi kambing grill tu...adoiiiii....
Kemain kan sekarang ni me dah giler kambing...so kalau ada kambing tu kalau tak makan rogiii okeh....
Tapi eloklah pun...baru je siang tu dok terbayang-bayang nak makan western camtu...sekali petang dah dapat makan....sukanya.....


Ni kan me tunjuk makan steamboat ni...percayalah kang ada yang ngajak pergi lagi petang nih kahkahkah....






Thursday, May 21, 2015

Selfish..

Sejak Iolls dah tua nih Iolls mengaku yang Iolls ada sedikit perangai SELFISH....pengakuan terbuka okeh....patutnya kena buat PC nih..hehehe
Eh betul..kena selfish sikit sebab kalau tak selfish orang asyiklah pijak kepala Iolls nih jek.....
Betullah kalau cakap takpe kita tolong orang, nanti-nanti mana tau orang tolong kita...ye betul sangat-sangat tu...me setuju...
Tapi kalau me tolong tu sampai dah jadi ko TAKE FOR GRANTED memanglah NO NO NO (sambil keluarkan jari telunjuk dan digoyangkan kekiri kekanan dua tiga kali..)....
Mana tak no no no kalau lepas kau, engkau, pastu kang engkau pastu engkau lagi dan engkau lagi jek....
Dahlah Iolls nih hidup bergantung banyak kat diri sendiri jek (nasib bujang tua kan..), jadi tolonglah awak awak awak dan awak itu (ye awak jugak), kalau apa-apa tu tolonglah buat sendiri semampu yang boleh dulu ye...kang dah tak boleh sangat-sangat-sangat baru mintak tolong me...boleh??....
Bunyi memang macam KEJAM..tapi percayalah...Iolls pun ada hak okeh taknak tolong orang....tak larat okeh...
Dah silalah percaya..jadi seorang yang bujang dan berumur agak meningkat pastu kena tanggung banyak benda adalah sangat TOUGH...lagi-lagi hal diri sendiri je dah banyak benda nak kena handle....(sapa tau taulah..sapa tak tau baik senyap...)....





p.s.: Eh jangan pulak takut dengan Iolls...Iolls jenis considerate punya person okeh...





Tuesday, May 19, 2015

Rombongan...

Honestly me suka sangatlah kalau dapat pergi mana-mana trip rombongan...
Eh betul tak tipu.....syok okeh kalau dapat ikut rombongan........
Lagi-lagi kalau dapat geng satu bas yang cool cool man...yang sporting moting....
Salah satu sebab me suka adalah kerana nanti boleh singgah semua-semua tempat tanpa kena fikir eh nak singgah ke ni? eh nak berhenti ke ni?....Iolls senang jek...bas berhenti me berhenti...kang suruh naik Ioll naik je..hahahah...
Pastu kang kalau nak pergi toilet ke apa, just inform je kat driver tu kang taulah dia nak berhentikan kejab kat mana-mana....heaven ko....
Pastu kalau perasanlah kan..kalau gi ikut rombongan nih tempat singgah adalah banyak berbanding kalau pergi sendiri....
Tulah pasal kalau pergi jejalan dengan kengkawan or family me pun, me lagi prefer kalau dah sampai tempat bercuti tu nanti ada pakej tour.....tour tak sampai 5 jam pun takpe okeh...janji tour...
Ko bawaklah kemana-mana yang perlu...me ikut je...dah tak payah nak fikir kat mana nak pergi, duit minyak berapa, sesat ke tak, nak makan kat mana...dah memang tak payah nak fikir-fikir dah..senang gitu....tau-tau dah kemana-mana, kang tau-tau dah sampai hotel...hahaha...nak berjalan tapi malas nak fikir kan?eh tapi betullah pun kan...katapun berCUTI...haruslah nak sesantai-santai yang boleh....
Macam me time limited ke apa tak kisah..janji sampai tempat yang ada tu sudah....puas tu belakang kira..lain kali in sya ALLAH boleh je kot pergi lagi..
Kiranya tour pun sama jugaklah konsepnya macam rombongan...kannn?janji ada tukang bawak, ada tukang citer kita dah kat mana, tempat ni apa, tempat ni camne sudah..hahaha...


p.s.: entri merapu dikala hujan gelap..huhu....







Thursday, May 14, 2015

Majlis Aqiqah dan Cukur Jambul Syaqeer Ammnan....

5 April 2015 (hari Ahad) yang lepas Ana dan Syafiq ada buat majlis akiqah dan cukur jambul untuk anak diaroang Syaqeer....
Mula-mula sekali me dan keluarga nak mintak ampun, mintak maaf kat semua yang kitaorang tak jemput....sorry sesangat....
Ana dengan Syafiq buat majlis ni kecil-kecilan jek..jemputan kecik Uolls....jemputan semua dalam 100-110 orang jek....
Tu pun Ana dengan Syafiq just ajak family Syafiq (emak, abah, adik beradik dengan famili makciknya), makcik pakcik sepupu-sepupu belah kitaorang, orang-orang surau, makcik-makcik marhaban, jiran serba sikit dengan kawan-kawan diaorang serba sikit....tu jek....
Lagipun majlis diaorang kan, so tak bolehlah kitaorng yang lain ni nak ngajak sesuka hati kitaorang pulak....mana yang rapat dan dekat je dapat diajak....sorry tau....
Majlis adalah start dalam pukul 10.30 pagi macam tu..kat dewan orang ramai taman kitaorang...
Senang buat kat situ...tak kacau rumah...nak parking pun senang tak kacau orang....
Ana dengan Syafiq tempah katering yang sama macam diaorang kahwin dulu tu....
Pastu Ana siap tempah pelamin buai berendoi dengan photographer sekali....kemahin je kan....macam nak tunangkan anak gitu...
Kat bawah ni semuanya gambar dari official photog...most recommended okeh...
Nanti me buat entri info pasal photog dan buaian berendoi tu....
Lupa pulak..kat bawah ni semua gambar yang dah diedit...so bukan semua ada, hanya yang diedit sahaja....
Kalau nak masukkan semua pengsanlah hoiii...ini pun dah habis jimat me tak letak semua yang diedit tu okeh...kalau letak habislah mabuk tengok gambar korang....





Pelamin Syaqeer....hehehehe...taklah buaian berendoi lah kan.......
Simple je kan...tapi I loikee!!
Ini dari KLAWARMALAM....
Diorang ni pun servis bagus....recommended jugak tau...
Jenis layan customer tak berkira...dahlah tu harga memang sangat-sangatlah berpatutan (berpatutan tu murahlah beb apalagik...murah yang memang murah okeh...tapi taktaulah kalau korang order tetiba mahal pulak kan...hahahaha).....


Tempat lain me mungkin dah naik rates RM350 dan ke atas kan...tapi yang ni kalau me bagitau confirm korang terkezut punya....jauh tau dari harga yang me sebut tu....




Style sekarang kan gini....suka tengok....

Tu dia perantinnya......hihihii...
Muka nak nangis dia la tu....
Syaqeer kan jenis kuat nangis....so kalau dia nak nangis sepanjang majlis tu memang boleh dijangka okeh....
Kitaorng memang dah biasa...tapi orang lainlah..mesti tengok seriau....


Mama dan Syaqeer....
Masa ni emosi perantin bercampur-campur..kejab kang macam nak jebek...kejab kan okeh...Syaqeernyaaa punnnn.....



Nampak tu...hehehehe..geramnya haiiii.....



Comel kan...bantuit jek..hahahaha....
Jubah tu Ana beli kat Jalan TAR...rajin Mama dia carikkan....
Tapi bagus jugak, belian berbaloi okeh...




Hai Syaqeer...tengah pikir apa tu yang....??



Cak!!...
Pic ni paling win...so pic ni jadik cover pic untuk photobook dia nih....



Abam sado ni memang pandai pandang kemera tau jangan tak tau....so senang kerja photog....
Cuma tang menangis tulah....semua orang tak tahan....



Ana terpaksa duduk macam tu sebab pentas tu macam sempit....



Team marhaban kat taman me nih....
Selalu emak kata tak ramai pun..tapi Alhamdullilah kali ni ramai...emak kata kalini yang paling ramai....
Mungkin sebab memasing free kot minggu tu...terima kasih semua....





Mama Syaqeer kecik je kan....hehehe...





Gambar tunggang terbalik ye...so layankan jelah tau....
Ni turn Abah Syaqeer potong jambul....tengoklah tu dengan abah pun dia boleh bantai melalak....



Tetiba dah diam....hehehe...
Ni pic terawal...masa ni dia boleh tahan emosi lagik...hahaha....



Nak nangis pun tak jadi nangis sebab kena suap dengan buah kurma.....



Amboiii gaya macam kena mandi gitu.....










Lepas marhaban ada bacaan doa oleh orang-orang surau....
Lepas baca doa boleh makan...





Nenek Syaqeer dengan Nenek Saudara Syaqeer....







Masa ni dah tukar baju....sebelum tu dia dah menangis ditahap yang kronik ye...so tukar baju bagi dia lelapkan mata kejab baru dia ok (lelapkan mata je ye...dia ni susah nak tidur macam tu jek...banyak syarat kalau nak tidur)....
Syaqeer ni jenis  kalau time dia tak menangis dia adalah sangat ceria orangnya ye....(ni dalam gambar ni kurang ceria sikit, kalau tak lagi over)....tapi kalau dah menangis tak payahlah nak beria-ria pujuk pun ye...ko buatlah macamana pun dia tetaplah melalak...nasib baik tak tukar nama jadi Ahmad Albab....tak kelakar sebab memang memang sama sangat dah perangai tu...






Ni dengan sepupu umur beza sebulan.....
Kelakar je tengok gambar ni kan....sorang dushh amik ko...sorang lagi bak sini kain tu...hahaha!






Ni beza hari ko yang ini...
Ni anak kawan Ana satu geng mengandung kat opis...comel kan anak kawan Ana nih...macam anak orang putih pulak bila tengok....





Ni cucu Mak Jarah..jiran me....comel giler ko...alalalala.....





Ha kauuuuu.....
Cara-cara makan tu dah nampak dah potensi di masa hadapan..hahaha..ko jangan jadi macam makcik dah....rugi ooo..susah nak berhenti suka makanan nih....







Adik Umaarrrrr.....mana tangan sakit??





Korang tengok...tu Syaqeer tengah menangis melalak bagai ye...tengok mama dia relax je boleh buat gitu...kahkahkah....
Serius...jangan pelik okeh....Syaqeer memang camni...kaki nangis kan...ko buat apapun memang dia kalau kata nak nangis dia nangis....no turning back gitu....




See....tu tengah nangis jugak tu ye....
Panas satu hal..ngantuk tapi banyak songeh satu hal....




Syaqeer dan Abah....kemainlah dia abahnya dukung....




Opah tetiba jadik geng marhaban....





Dengan Opah....





Dengan Nenek....
Nenek yang jaga dia tetiap hari pun kalau dia dah nangis memang takde maknanya dia nak diam ye......gitu....





Ni paling win...amik family potrait tapi tetaplah dalam keadaan nangis...
Nak tunggu senyap tu tak tau bila..so belasah jelah amik...
Korang nampak tak betapa coolnya memasing walaupun anak tengah nangis tu...hebat kan??





Dengan geng marhaban....cantik comel je semuanya....






Cik Mat....
Orang kuat kitaorang nih....dari Arwah Abah meninggal, sampailah sekarang ni kalau apa-apa kenduri kitorang Cik Matlah antara yang banyak tolong kitoarang....terima kasih banyak-banyak cik Mat....







Azrul...






Yang baju coklat tu Ustazah mengaji Emak me....






Nenek ni dari me kecik dulu pun nenek, tapi sampailah me ni dah tua dia tetaplah nenek tapi nenek yang steady....
Mana tak steady, pepagi tetiap hari dia brass-walk kat keliling flat kitoarang nih....
Nenek ni dulu masa me kecik-kecik sampai darjah 4 dia jual nasik lemak...favourite me okeh Sambal Kerang dia...aduhhh...memang tak jumpalah rasa macam sebijik yang dia buat tu dulu....






Mijon satu family pun datang....tapi sayangnya Ma dengan Adik Haifa tak pandang kamera...huhuuuu....






Dik Nor, Humaira dan Syed....thanks for coming tau....










Anim dengan classmates dia....suka tengok diaorang nih...
Teringat dulu me masa sekolah dulu, macam ginilah pun...kehulu kehilir sama-sama....






My Acik Nor sekeluarga....





Ni dengan Acik Wawa dan anaknya Amira....





Anim takde dah balik rumah dengan geng-gengnya....





Atuk, nenek dan mak saudara Syaqeer....yang kecik tu sepupu Syaqeer...





Sepupu-sepupu Syaqeer....










Gambar-gambar sendiri haruslah lebih...haha







Gambar sepupu-sepupu Syaqeer lagi....









Kawan-kawan Ana....
Diaorang ni sampai yang penghabisan...so sempatlah amik gambar banyak sikit....








Che Ros dengan kawan-kawannya....
Diorang datang paling penghabisan...sebenarnya dah bungkus pun makanan semuanya....
Tapi nasib baiklah dioarang nak tunggu kitaorang keluarkan balik tu....alhamdullilah rezeki....





Goodies pun ini jek....
Pastu rasanya bukan semua dapat....huwaaa..sorry sangat-sangat...tak terkontrol okeh....
Tu pun sapa yang datang lepas pukul 2 lebih tu food dah nak habis...Ayam Masak Merah dah habis, Daging pun dah habis....harap-harap yang datang tu kenyanglah ye....
Mintak maaf atas segala kekurangan....banyak ooo kekurangan...dengan lauk habis (tapi nasib baik kitoarang sempat jenguk lori katering rupa-rupanya ada kari kepala kambing diaorang tak keluarkan....sabar jelah weihhh)....pastu dengan kambing golek taktaulah dia buat macamana jadi rentung pastu keras kejung je semuanya....dahlah tu tak rasa apa....pastu sos cicah dengan calslaw lambat hantar...air refil pun lambat nak hantar...pinggan kena angkut sendiri....ha kauuuu...takde lagiiiii??
Memang mintak maaf banyak-banyak kepada yang tak selesa yang tak kenyang tu....huhuhu....
Apapun me berterima kasih kepada semua yang sudi datang tu.....terima kasih banyak-banyak...terutamanya pada Acik Jahar dengan Acik Sofi yang datang dari jauh nun dari Senawang nun....kepada Acik Sarip dengan Acik Wawa yang jauh dari Sungai Buloh nun....terima kasih banyak-banyak....eh terima kasih kepada semua lah....nak cakap satu-satu nama panjang pulak listnya kang...huhuhu....






LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...