Showing posts with label Kuala Terengganu 2013. Show all posts
Showing posts with label Kuala Terengganu 2013. Show all posts

Tuesday, May 07, 2013

Kuala Terengganu Day 4: Balik dan beli Jagung Rebus, Roti Paung dan Satar....

8 April 2013 (Isnin)
Kuala Terengganu to Kuala Lumpur Day 4
Ok..ni entri terakhir...
Entri perjalanan balik dari Kuala Terengganu ke Kuala Lumpur...





Kitaorang ni kalau ikutkan betul-betul bergerak ke arah KL nak dekat pukul 2 lebih, dah agak lambatlah tu kan...
Patutnya memang niat ikut plan asal kononnya nak sampai KL sebelum matahari terbenam..tapi tak dapek de....keluar dari resort pun dah tengah hari, pastu singgah pulak kat Pasar Kedai Payang lagi..memang jadi tengah hari jugaklah kan..so belasah jelah gerak slow-slow janji sampai selamat kat KL nanti.........
Dah gerak lambat tu haruslah dah takde niat pulak nak berhenti mana-mana dah...cuma kalau berhenti pun nanti mana-mana stesen minyak untuk solat dengan singgah kedai Mijon je sebab nak bagi barang..tu je....
Tapi tulah...TIPU sangat!dah jalan jauh-jauh ni kan, manalah boleh pun tak berhenti...so memang berhenti jugak jadinya.... 



First pit stop kat sini.....
Mijon yang nak berhenti..apalagi, takkan nak tengok je kan..so me pun turun jugak...beli jugak u....
So belilah jagung rebus RM5 dapat 3 ketul dengan jagung mentah Rm5 dapat 3 ketul jugak (jagung mentah lagi besar dari jagung yang dah siap rebus ye...)..nak beli yang bakar tak bakar lagi..




Kedai Jagung No. 23 di Merchang...
Kat sini memang kiri kanan jalan penuh dengan orang jual jagung...
So pepandailah korang nak berhenti kat yang mana satu pun....
Ni pun Mijon belasah suruh stop je...tak sangka pulak cantik benar kedainya...hehehhe...akak ni pun baik orangnya....



Ni memang kat main road ye...so jangan nak sesat-sesat pulak...
Dah nampak orang start jual jagung banyak-banyak kat kiri kanan jalan tu, tulah tempatnya...kalau tak nampak jugak sila terjun dari kereta..sebab tak tau nak ajar camne dah...haha!
Jagung dia not bad okeh..memang fresh dari ladang..walaupun rongak-rongak tapi gemuk-gemuk tau....
Nak makan dalam kereta pun payah ni..panas giler okeh..melecup lidah....



Dah beli jagung tu perjalanan pun diteruskan...
Me ni dalam hati memang teringin benar nak makan Roti Paung...walaupun me sebenarnya tak tau macamana exactly rupa dah rasanya kan, pernah tengok dalam blog orang lain je...tapi teringin benar okeh...
Dahlah tu kat KT sepanjang me kat sana, tak nampak pulak kedainya...ke me yang rabun??
So masa dalam perjalanan ni memang me berdoa jugak sambil usha kiri kananlah jugak kot-kot adalah deretan jual roti paung macam yang jual jagung tu....
Tapi takde pun kedai deret-deret gitu pun kengkawan oiiiii...frust gitu....
Tapi frust-frust tu pun mata tetap melilau okeh...manalah tau terselit satu kedai kan....memang dah tahap kepunan benar dah time tu memang harap sangat-sangat pleaselah ada........
Dan memang namapun REZEKI dari ALLAH kan..memang ada okeh.......Alhamdullilah....
Apalagi nampak je signboard tulis ROTI PAUNG terus je suruh Sept berhenti.....
Boleh tahan jauh jugak Sept terlajak ni...tapi takpe...me sanggup jalan kaki patah balik ye....
Time ni memang doa-doa sangat janganlah habis ke apa...fuhhh!
Dahlah masa ni ada satu bas berhenti betul-betul belakang sikit je dari kedai ni...so memang turn me jadi terkemudianlah nikan...me tak habis patah lagi, diorang dah siap order dah..huuuuuu....nasib jugaklah me tengok yang turun tu 3-4 orang je..so lega sangat.....



Pilih jangan tak pilih intinya....pilih tu pun kalau ada lagilah kan...huwaaaaa....



Harga RM2.50 sepaung..hahahaha...penjodoh bilangan untuk roti apa?sebantal kah??



Lega okeh..masa ni rotinya baru lepas masak...so memang banyak lagi...fresh from oven pulak tu...i like!
Adik tu baru je nak transfer dari oven ke dalam bekas putih tu....so of courselah banyak lagi...
Tapi tulah..adik ni sorang je buat kerja..sorang pulak pakat order pulak 7 campur, 4 kaya, 3 kacang, 3 kelapa..tu baru sorang..lagi 2-3 orang korang kiralah sendiri macamana tak harunya adik ni sesorang buat keje....
So me tunggu jelah turn kan....me pun bukannya nak beli banyak..nak habiskan duit RM10 je....




Akhirnya....Alhamdullilah....
Elok je sampai turn me ni Emak adik tu baru sampai...tapi tulah, dah puas tunggu kot.......
Paling best, bila dah siap ikat-ikat roti paung ni me bayar duit terus dia kasi roti ni macam ni je..bergelimpangan gitu...huuuu..so kutiplah saya satu-satu....
Rasanya???humang aii..lembut giler okeh....i like!!...puas sangat okeh....
Roti dia lembut..inti pun sedap je..panas-panas lagi pulak tu....
Selama ni tengok dari blog je kan..bila dapat makan tu baru terasa kepuasannya memang to the max gitu........^_^
Memang sambil makan sambil terpejam-pejam matalah, tanda puas hati..kikikih!



Dah dapat beli Roti Paung idaman tekak perjalanan pun diteruskan...
Kitaorang sampai Geliga~kemaman dalam pukul 5 lebih, dah petang giler dah tu kot......tu pun ikut jalan alternatif okeh..kalau tak mau tak sampai lagi sebab jem....
Konon kan taknak berhenti mana-mana dah..nak berhenti kedai Mijon je......sekali bila dah sampai Geliga~Kemaman tipu lagi okeh....dah sampai takkan taknak makan Sata pulak kan.....?
So mensatalah kitaorang...hihihiii...
Tempat yang sama macam kitoarang pergi dulu...Warung Satar Kak Nab...haa..kali ni baru tau nama okeh..harap diampun...



Muka banyak suka oooo....
Kitaorang beli sata 2 batang sahaja...sahaja tu 20 ketul ye...hihihihi


Macam-macam ada..kuih ada, keropok lekor ada, ABC ada, Lakse ada....macam-macam lagilah..tapi 2 kali dah pergi kitaorang pekena tu je....je okeh...jelah sangat!



Tu nampak tu tapauan masing-masing tu...
Yang makan kita makan, yang tapau jangan dilupa..bukan dekat nak dapat Satar sedap kan....



Kitaorang dah habis melantak ni..minum petang katanya kan....
Tengah tunggu nak bayar ni...kali ni pergi kejab je, tak boleh nak lama-lama sangat macam dulu tu....



Sambil tu sempat meround tu...



Nilah besinya...
Sebesi ni ada 10 ketul RM4 sahaja...



Dah petang..so dah tak banyak dah...



Setellah minum petang kitoarang haritu...



Last pit stop...Kedai No 5....
Nampak kan belakang tu Masjid Geliga...



Tu dia..jenuh nak mencari segala barang....
Kitorang singgah kejab je kat Kedai No. 5 ni sebab dah nak gelap....
Tu pun sempat tapau air dengan Nasi Goreng sorang satu....buat bekalan dalam perjalanan tu nanti....

Cupppppp....belum pit stop lagilah...
Singgah kejab kat kedai jual Keropok Lekor...

Septlah ni..masa kat Pasar Kedai Payang taknak beli Keropok Lekor Seberang Takir tu banyak-banyak...pastu dah bising nak singgah jugak kat mana-mana tempat yang ada Keropok Lekor sebab katanya tak cukup..adoiiiii...
So singgah ni, nasiblah ada lagi...kedai-kedai lain memang keropoknya dah habis okeh...nasib baik jugaklah dapat....



Pastu kitaorang teruskan perjalanan....
Dah tak singgah mana-mana dah..singgah pun berhenti kejab nak guna toilet..lepas tu terus zass ke Kota Damansara...pastu ke Cheras, pastu balik ke Ampang...
Me sampai Ampang nak dekat pukul 12 okeh...punyalah panjang perjalananan kan....
Apapun Alhamdullilah..percutian 4 hari kitaorang ni berbaloi...rasa macam tak cukup pun ada...hehehehe....
InsyaALLAH kalau ada peluang lagi memang me nak pergi lagi ke Terengganu....^-^

TAMAT



Kuala Terengganu Day 4: Singgah Kedai Payang pulak...

8 April 2013 (Isnin)
Kuala Terengganu Day 4

Sapa kata dah habis entri ke Kuala Terengganu??belum okeh...selagi belum jejak entri sampai ke Kuala Lumpur memanglah takkan habis entri Kuala Terengganu ni tau....haha!
Ha..sambung balik....
Lepas dah check-out dari resort tu terus kitaorang bergerak ke Pasar Kedai Payang....4 hari kat Kuala Terengganu 3 hari ulang alik ke Pasar Kedai Payang, hebat tak hebat kitaorang??dah macam kat rumah sendiri dah kan...?
Lagipun harini kan dah hari terakhir kat KT so memang hari ni niatnya hanyalah nak beli barang-barang makanan je untuk dibawa balik ke KL nanti....
Kitaorang memang taknak beli barang-barang tu awal-awal sebabnya taknak benda tu hancur sebab dibawa ke hulu kehilir nanti, lagupun taknak memenuhkan kereta awal-awal sangat..kang seksa nak berjalan...lagipun naklah jugak barang-barang tu fresh lagi bila sampai KL nanti kan...baru best....

Sampai kat pasar first sekali Mijon ajak cari Keropok Lekor Seberang Takir....takut habis katanya...
Iyalah, nak ke Seberang Takir semata-mata nak beli Keropok Lekor macam tak sanggup je, so cari kat Pasar je sudah....nasiblah memang ada lagi...rezeki sangatt....
Fyi, Mijon kata Keropok Lekor Seberang Takir ni paling tersedap sekali kat Terengganu ye....
Mula-mula macam..eh iya ke???tak percaya tu..padahal orang tu expert kot katapun tempat sendiri kan....
Tapi rupanya memang betul...balik je dari KT try goreng (pastu goreng lagi walaupun dah nak dekat sebulan perginya tapi still lagi sedap terasa ikannya yang superbanyak tu...huuuuu)...baru tau kan....
So me suggest sesapa yang ke Terengganu ni carilah Keropok Lekor dari Seberang Takir....baru korang tau keropok ikan yang betul macamana rasanya...mesti dah tak pandang dah keropok lekor dari tempat lain dah....heheheheh..
Me beli tak banyak pun keropok lekor ni..beli dalam RM10 je (dapat 8 ketul yang besar/lebar dengan 2 yang jenis panjang tu...)
Kalau nak tau keropok Lekor Seberang Takir yang dalam plastik yang gemuk-gemuk pendek tu ha....
Akak ni ada bagi rasa, katanya baru rebus ni..tapi me tak rasapun sebab memang tak reti makan yang camtu...huuuu...
Tapi tetiba ni me rasa macam rugilah pulak tak rasa kan.....apasallah me jual mahal sangat kan...tak pasal-pasal rugi oooo....mesti sedap tu.....huuuuuu



Kitaorang pergi ni dah tengah hari sangat dah ni....(iyalah gerak dari resort pun dah pukul 12 setengah..)
Tapi don't worry orang yang meniaga still ada lagi....kat sini peniaganya memang bukak sampai petang tau...so senang, takde hal punya, kalau tetiba teringin nak beli keropok ke batik sutera ke apa...tak dapat pergi pagi-pagi tengah hari pun boleh janji jangan sampai malam sudah...ke malam pun bukak ni????.


Sempat jugak me dengan Sept beli serunding...
Beli sikit je, 100gram yang ayam dan 100gram yang daging (dua set sorang)...buat tambah-tambah dan nak rasa kata orang.....



Telur Penyu...
Rupanya ada dua jenis..satu original dari Terengganu satu lagi dari Sabah....tapi me tak beli pun...tak termakan kot...huuuu..kesian penyu okeh....



Sempat jugak beli barang-barang kering...
Emak me pesan beli beras Nasi Dagang....so belilah sekilo....




Pastu terjebak...beli jugak gula Nipah ni...sepaket ada 4 keping RM5 ke RM10 tak ingat ni......
First time nak try...Emak me suka kalau bab gula Melaka or gula macam ni..so try test beli sikit...



Yang belah kiri tak berwarna ni katanya Terengganu punya Beras Nasi Dagang....yang ada warna tu Kelantan punya...
So haruslah beli yang Terengganu kan...baru original...
Akak tu kata yang terengganu punya tak payah rendam lama sangat, beza dengan yang Kelantan punya...entahlah..me pun bukannya reti masak pun..reti makan je..kikiki..so angguk-anggukkan jelah.....
Harga RM5 per kilo..beli jugak rempah gulai untuk Nasi Dagang sepaket...try test kan...
Beli jugak budu (dalam plastik merah tu)..budu pun dari Terengganu katanya...so beli yang kecik tu sedozen...walaupun tak makan saja beli sebab bagi kat acik-acik jiran ..



Pastu terjebak lagi..nampak pulak belacan ni..katanya pun dari Terengganu..so beli sepapan ni...harga RM5....
Punyalah jakun kan..segala dari Terengganu nak try..haha!
Total me beli kat sini habis RM41...mintak kurang RM1 sampai kesudah pun tak dibaginya...huuuu.....
Tu pun taknak dah pandang dalam kedai tu lagi, kang nampak semua benda dari Terengganu habis me beli pulak, tak ke haru je nanti..kikiki..so laju-laju je gerak....



Ni suasana kat belah pasar kering ni...





Dah puas beli barang tadi tu pergi belakang kejab..nak cari air...
Sempatlah lepak sambil berdiri minum air tu sambil pekena Sate Ikan....nom..nom..nom...
Banyak rupanya Sate Ikan kat sini..sorga sungguh!!
Belakang ni mengadap sungai KT, area I-City ni kot....agak-agaknyalah kan..tak sempat nak tanya.....



Pastu masuk dalam sambung beli Keropok Kering pulak...
Ni kitaorang main belasah je berhenti kat mana-mana stall je..kira nasiblah sapa-sapa pun kan...
Kat sini harga keropok yang berlabel kuning tu seposen pun tak dapat kurang...
RM5 untuk paket kecik dan RM10 untuk paket besar, camtu jugaklah harganya...memang tak kurang langsung...
Me habis kat sini dalam RM120...me beli keropok, buah Gajus dengan Dodol sikit....
Nasiblah beli keropok lain tu dengan gajus ada diskaun sikit..bolehlah...dari takde langsung kan...


Nasiblah sebelah je gerai jeruk..so senang..sambil tunggu akak tu packetkan keropok me beli jeruk kat situ...
Dapatlah me beli jeruk anggur tu sebotol gitu...RM18 (pun tak dapat kurang...)...pastu balik rumah menyesal..apasallah aku tak beli mangga hoi!..tulah mata dah gelap bila tengok asam banyak-banyak kan?
Nak beli banyak-banyak botol tak sanggup pulak nak mengangkat..berat boleh tahan..memanglah kalau ikutkan hati mau je beli 3 botol terus..tapi sebab tau susah nanti, so takpe pilih satu je...sekali menyesal gitu....huuuuuu



Akak ni susun cantik je kemas....



Tu akak tokei tengah timbang keropok masukkan dalam plastik...
Kitaorang beli keropok dia yang harga RM5 sampai tak cukup yang ada, so kenalah dia packingkan yang baru....



Penuh setangan tu...tapi tahan je kan......hihhihii....last katanya...
Memang time ni masing-masing penuh tangan tak cukup ni...nasiblah yang mula-mula tu dah hantar masuk kereta siap-siap..kalau tak bengkok badan....




Silalah percaya..dari lantai sampai ke atas tu penuh tu...
3 orang punya shopping ni okeh...hahahaha!macam hape je me tengok dah...seksa kena duduk belakang okeh....




Ha kau...ni me zoom dekat-dekat....kikiki...lenguh duduk belakang ni tau.....memang lain kali kena sewa MPVlah kot kalau travel jejauh nih...hihihihi....
Ni dah setel kat Kedai Pasar Payang ni terus kitaorang bergerak menuju ke KL....


Bersambung....






Friday, May 03, 2013

Kuala Terengganu Day 4: Bye-Bye Ri-yaz Heritage Marina and Spa Resort....

8 April 2013 (Isnin)
Kuala Terengganu Day 4

Akhirnya dah hari ke 4 dah (hari akhir)....lega hati korang ye.....
Patutnya last day ni (malam Ahad hari Isnin) kitaorang nak tinggal je kat hotel lain yang lagi murah..kiranya belasah jelah pergi hotel mana-mana janji kang jimat.....iyalah awal-awal dah tau nanti hujung hari ni haruslah budget dah lari kan...
Tapi sebab masing-masing macam malas-malas nak kemas atau tukar hotel lain dah so kitaorang decide nak terus je stay disini....
So, untuk extra 1 hari lagi kitaorang duduk di sini kitaorang kena bayar RM32*.++ termasuk breakfast buffet untuk 2 orang....



Last day kat sini apa yang kitaorang buat??jom layan gambar....
Breakfast last day ni barulah ada Nasi Lemak kengkawan oiiiii.......huuuuu..barulah tekak rasa kenyang gitu..hihihhii...
Breakfast kan untuk 2 orang je dalam harga bilik, so kenalah tambah lagi RM43.70 untuk sorang lagi....
Kali ni pun masing-masing bangun awal pagi jugak, laju je masing-masing tak tunggu mandi ke apa dah..gosok gigi pakai baju lebih kurang terus turun..iyalah..malam tadi tadi tak makan kan......so pukul 7.20 pagi dah ada kat tempat breakfast ni okeh...semangattt...
Me tengok kan masa kitaorang datang 4 hari ni (termasuk 3 hari breakfast) orang memanglah tak ramai langsung...lenggang je resort ni, me rasa mungkin sebab bukan peak seasonlah kot.......
Ni kitaorang makan beria-ria okeh cuma gambar je dah malas nak amik dah.....iyalah last day kan...so lepak-lepak sambil makan tu kena lebih sikit..lagipun harini takde aktiviti lain dah selain dari balik ke KL je....




Dah habis breakfast tu nampak adik bawak buggy tu...terus kitaorang suruh dia bawakkan kitaorang pusing-pusing resort....
Antara resort-resort lain yang ada....



Yang pesen ni semuanya yang suite punya ye...beranda mengadap sungai gitu....harga pun haruslah mahal ya amat nih.....
Sebenarnya banyak lagi gambar..tapi tak sanggup nak tampal sebab nampak sama je..so tempek dua ni jelah dulu ye......duluuuu okeh..so ada niatlah lagi nak tampal lagi....^_^



Ni yang jenis sama dengan kitaorang punya bilik...



Akhirnya sampai....
Punyalahg besar tempat ni tapi pusingan dengan buggy ni tak sampai 10 minit pun sabar jelah..berdesup macam gasing adik tu bawak buggy..huhuhuhu..macam tak ikhlas nak bawak je gitu...tapi takpelah..dia dah bawakkan tu pun dah berterima kasih kan....




Pastu lepak-lepak kejab kat bilik...
Tapi dalam lepak-lepak tu niat nak tidur sebenarnya tapi hati tak tenteram sebab asyiklah teringatkan kolam mandi kat luar tu..hhihihihi...so terus siap-siap ajak Sept tukar baju terus ke kolam....Mijon dah tidur siap-siap so memang takdelah member tu nak join kan...
Kolam mandi....cantik tak??



Cantik kan..kan..kan?



Masa ni takde orang mandi pun..iyalah hari Isnin kan..sapalah yang ada pun....
So kitaorang jelah yang conquer....


Belah kiri bawah tu kolam kanak-kanak...




Saya...hahaha..masih lagi tak tinggalkan floating foam tu...lantaklah kan..kalau tak sampai kesudah je celup-celup badan...rugi ooo..haruslah slide and glide sikit gitu....kikikih...




Nampak tu belakang me tu ada parking lot...?
Ha bilik kitaorang ni kira dekatlah jugak dengan parking lot tu dan kolam ni..selang 3 bangunan resort je...



Kitaorang kat sini tak lama pun..dalam setengah jam je....
Panas satu hal..lagipun kang syok sangat kang barang-barang sapa nak kemaskan pulak......



So moh kita balik bilik....
Bilik kitaorang belah sana nun....



View dari tangga nak ke bilik kitaorang....


Balik rumah mandi kejab me pulak siap sempat tidur dulu dalam setengah jam kengkawan...penat okeh walaupun slide and glide je tadi tu...huuuuu..poyo di sini....
Dah siap kemas barang so amik lagi gambar...



Bilik kitaorang nombor 703....
Tu adik housekeeping tu dah start mengemaslah tu kalau nampak plastik bag berlonggok tepi tangga tu...



Dah puas amik gambar terus ke lobi...
Tapi me dengan Sept taknak naik dah..so silalah Mijon je pergi check-outkan dan setelkan payment semua...
Sementara tunggu Mijon tu kitaorang amik gambar sikit....
Cantik kan...?tempat lawan kapal layar kecik tu kat sinilah...view memang superb kat sini...



Kat sini memang rumputnya terjaga kengkawan...rasa nak guling-guling je...tapi sebab jauh lagi nak jalan kan, so sedar-sedarlah diri ni sikit...tengok dalam kegeraman jelah...kot ye kalau sanggup berguling pun....



Sept baru nak mengambil kamera dia...lambat benar minah ni tau....orang dah 14 keping dia baru nak keluarkan kamera....



Tu Pasar Kedai Payang kot hujung tu..rasanyalah...
Pekan Kuala Terengganu ni pusing-pusing sungai situlah dia...keliling sungai je semuanya....so kalau ko duduk belah sini ko nampaklah apa yang ada kat belah sana....cuma nak ke sana tulah..rasa macam dekat di mata tapi sebab nak memusing sungai jadilah jauh....



Saya....skema je pose kan...heheheh...



Cubaan nak mengecikkan perut....hasilnya yang adooo....



Sept..dah macam ahli MLM je dah tu..hihihhiihi...



Tepi tepi bangunan lobi ni....



Macam-macam ada rupanya...huuuu...selama duduk dah 4 hari kat sini langsung tak perasan....cisss!!



Diaorang jaga rumput dengan guna mesin sembur air ni...tulah kalau tengok rumputnya semua terjaga rapi....hijau rata je...



Bandaraya Kuala Terengganu dah pesat membangun tu....bangunan-bangunan pencakar langit pun dah banyak dibuat...jem pun boleh tahan okeh...



Wah..tetiba muka suci kan...?ni baru lepas berbedak ni tebal ni...so janganlah terpedaya....



Bangunan lobi dan tempat makan Verandah kat sinilah...
Mula-mula sampai tu memanglah macam sesat dok mencari manalah lobinya..serius tak ada clue, tapi belasah je naik sini nasiblah betul...hihihihi...



Bagi me resort ni okehlah...cantik kemas sesuailah dengan 4 bintangnya...
Pekerjanya pun baik-baik belaka (terutama sekali housekeeping dan staff di Verandah, muda-muda dan tau nak hormat tetamu)...
Cuma satu je...Perkhidmatan Spa diaorang tutuplah pulak time ni...dahlah perkhidmatan spa ni sepatutnya FOC untuk tetamu yang menginap kat sini..rugi ooo....4 hari kot duduk..patutnya dapat rasa sekali pun okehlah kan....harap next time kalau ada rezeki lagi naklah merasa Spa free tu ye...(Mijon kata Sembunyi Spa memang best giler pulak tu...sangatlah rugi okeh taj dapat rasa....)....


Bersambung......




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...