Search This Blog

Wednesday, December 31, 2014

HAPPY NEW YEAR!!!
HAPPY 2015!!!









Tuesday, December 30, 2014

Hormat Hak Orang Lain....

Harini me baru masuk opis...bercuti dari hari Khamis je pun..kikiki...I is jelly orang lain cuti sampai 2 minggu okeh....
Patutnya hari Isnin semalam dah masuk kerja...tapi disebabkan urat badan dan urat kaki dah kejung sebab bawak kereta lebih 10 jam semalamnya (hari Ahad)...so esoknya (Isnin/semalam tu) me EL jek.....

Hormat Hak Orang Lain #1
Kalini ni me nak citer kisah masa kat kenduri rumah Acik Aman me a.k.a. Pak sedara belah Abah me kat Teluk Intan minggu lepas nih....
Bervulu betul telinga and hati kitaorang (me dengan Atie)...
Bervulu sebab ada sepasang laki bini nih  dok poyo-poyo takde motip...paling poyo bila dia cakap ayat "hormat hak orang lain"...geli giler okeh...
Mau tak geli...anak kecik dia perempuan umur baru nak masuk 2 tahun tu dia kata nak mengajar hormat hak orang lain kat budak tu......giler tak berfikir ke apa??
Serius meluat okeh...dahlah tu tetiap kali kalau anak dia dekat-dekat dengan kitaorang kang dia duaorang laki binik dok sound-sound anak dia...macamlah kitaorang ni yang mengajak...eiiii tak maluuuuu...tak hengen kitaorang okeh....dengan budak Umaar dengan Imraan tu pun dah haru biru...(kitaorang tu maksudnya me, Atie, Imraan or Umaar).....
Manalah kitorang tak berbulu bila tetiap kali anak dia nak 'berkawan" dengan Imraan or Umaar...tetiap kali tu jugaklah diaorang dok bising-bising panggil "Su***** eh tak mau..."kang kejab "Su**** eh jangan..."...kang kejab "eh jangan tu orang punya, tak mau..." berkali-kali-kali dahlah tu kuat okeh (bagi me kuat jugaklah walaupun tak terpekik terlolong)..... budak kecik kot (lagi sekali me tekankan..baby lagi kot, umur kalau tengok belum masuk dua tahun pun)...so lantaklah dia nak main pun...bukan reti apapun lagi..selagi budak tu tak buat benda salah or merbahaya tu dahhhh.....
Yang kitaorang ni memang takde benda pun sebenarnya, anak dia kecik kan..comel jelah bila dia dok nak main-main dengan Umaar kan... tapi makin lama dah jadi meluat...meluat bila emakbapak dia dok ulang cakap camtu 40 kali....
Yang paling bervulu tu bila time kenduri esoknya tu elok Atie tengah suap Umaar makan apam...ala budak kan...niat dia bukan nak makan apam pun..nak dekat-dekat main dengan baby kan....
Lagi sekali tu pun bapak dia dah kecoh...dok panggil-panggil lagi anak tu suruh janganlah, tak maulah apalah...memekak okeh......
Yang emak dia lagilah me bervulu..siap cakap lagi "ehhh, jangannnn dia tak suka tu....jangann"..14 kaliiiii......hohoho...ko cakap Umaar yang baru masuk 11 bulan ke yang tak suka tuuuuu???tak suka apanya???cer bagitauuuuu????
Me perattttiiii jek okeh....yang me nampak time tu Umaar tu just dok melangutt je tengok kakak nak main-main dengan dia...vongokkkkssss!!
Dahlah tu panggil jelah pun, amik tetap tak amik pun....sekadar memekak kat situ tapi sebenarnya tak buat apapun okeh....
Cara dia tu macam kitaorang ni yang jahat dok ngasut anak dia datang kat kitaorang nih...(please ye...anak ko comel tahap anak Che Ta pun kalau mak bapaknya poyo memang kitaorang takkan layan....)...
Pastu paling best bila Azrul cakap "takpe...dia nak main-main je tu..." tau tau dia cakap apa??
Terus dia datang amik anak dia cakap "eh tak boleh, kena ajar anak cara nak HORMAT HAK ORANG LAIN...."...."kecik-kecik kena ajor".....kauuuuuu...statement berani mati ko....
Makin bervulu giler okeh me dengan Atie (Azrul lek-lek jek hahahaha...makcik2 kan memang emosi terlebih)......
Meh gelak guling-guling....Hormat Hak Orang lain katanya kan.....??
Patutnya dia kena ajar diri sendiri dengan isteri dia dulu barulah nak mengajar anak dia yang masih baby tu.....
Korang taulah kan, kalau kita dah bervulu dengan orang tu memang kita akan aim sikit perangai dia....
Memang pun....me peratiiii jek.....dia punya HORMAT HAK ORANG LAIN tu sikit punya hormattttt okeh.......
Bini dia (tguna perkataan bini baru best ko...hahaha), bini dia lagilah melahap makanan tak ingat..kejab kang bangun amik makanan, kejab kang duduk, kejab kang bangun lagi amik makanan kejab kang duduk (badan haluss je ye...motip nak bagitau?)....sangatlah mengHORMATi HAK ORANG LAIN kannnnnnnn......time tu pulak time orang lain tak start makan lagi punn yeee....
Yang laki pulak giler annoying, doklah pongpangpongpang kat situ macamlah dia tu Menteri Pendidikan Malaysia....dok itu ini itu ini macam bagussss (ni Atie cakap...Atie duduk paling dekat dengan dia...me memang tak kuasa nak amik port sebab memang dah sakit hatiiii)....time orang tengah tak bising okeh...tengah santai-santai pulak tu....cer citer balik tang mana tu yang HORMAT HAK ORANG LAIN...???puiiiii...!!!!....

Ini bukan sekadar gambar hiasan..ni gambar betul-betul..kebetulan Ana teramik gambar nih...takde niat bukan-bukan okeh, kebetulan sahaja....
Korang nampak tak yang atas riba Atie tu?tu diiiaaaaa...anak orang tu.....dia punya mengajar anak menghormati hak orang lain sampai anak dia naik atas riba orang pun dia boleh buat bodoh 10 minit....
Masa time nilah sebelum-sebelum tu bini dia start dok cakap eh, jangan, eh tak mau, eh taknak....tapi tulah, cakap jelah ye...amik tetap tak amik...tetap biarkan anak tu panjat peha orang sesuka hati.....tapi kalau ikutkan time ni kitaorang ok lagi....yelah...budak kecik nak main-main kan...lantaklah....
Yang start kemuncaknya yang kalau boleh nak mengungkit semuanya bila esok harinya bila laki dia dok cakap nak mengajar anak dia dari kecik cara menghormati hak orang lainlah sangattttt!!giler tak boleh brain okeh!!




Hormat Hak Orang Lain #2
Yang ni pun kat kenduri..time mengantar pengantin kat Kuala Kangsar hari Ahad...
Ni emak yang cerita..kata Emak "kurang asam betul adik cik teettt...pinggan dia dah habis makan tu dia letak kat depan Azrul...."...me cakap, pinggan orang lain kot...berfikir positif kan...
Tapi emak cakap "takdelah....dia punya, lepas habis makan tu dia nak amik yang lain elokkk je dia letak pinggan dia kat depan Azrul...padahal meja dia kat sebelah tu...".....uiiiiiii...speechless gitu....
Me memang tak tercakap apa....senang cakap..kedua-duanya adalah adik beradik kalau tak silap me.......faktor keturunan kah??hormat hak orang lain style apa tu ye...??kalau nak cakap pasal education, me rasa dua-dua pun well-educated....ada degree bagai...tapi tulah, mentaliti lah kot....mentaliti tak berapa nak ada gitu....
Teringat, cikgu tuisyen Geografi me dulu pernah cakap...MENTALITI ni walaupun orang tu ada pendidikan tinggi, tapi cara hidup dari kecik dan persekitaran mempengaruhi pemikiran orang tu....haaaa..faham-faham sendiriklah ye...kalau dah anak beranak sama je pesennya memang confirm ada kekurangan dalam mentaliti tu...huhuhuhu...


Hormat Hak Orang Lain #3
Ni masa kat foodcourt IKEA hujung bulan November aritu...ala yang masa me bawak emak dengan bebudak tu makan-makan kat sana....
Yang ni pulak foreigner....kulit macam orang india, tapi confirm bukan India sini...sebab cara cakap pun lain...(sekadar memberi gambaran lagi jelas..mana tau kot-kot korang terjumpa pulak...kikiki)
Yang ni betul tak hormat hak orang lain..selamba badakkk je kau....
Biasalah kat foodcourt IKEA kan kena chop-chop tempat kan....tu tak kisahlah....
Yang kitaorang time tu dapat meja bercantum yang boleh duduk 8 orang tu....sebelah tu ada sorang makcik tu dengan Anak dia sorang dan cucu dia baby sorang....
Mak cakap (mak yang saksi kejadian) masa me pergi beratur nak beli makanan tu makcik tu tinggal sorang-sorang....dia nak habiskan secawan teh dia (me assume panas lagilah air tu kan...)...slow-slow je makcik tu minum kata emak me....
Then datang sorang nih....dia macam nak tumpang duduk...ok, finelah...duduklah kan...tempat duduk kat makcik tu yang kosong pun ada lagi 3....tapi emak kata lepas-lepas tu tak sampai seminit tu bukan nak tumpang duduk dah pun....tetiba datang geng dia macam nak halau makcik tu secara halus okeh.....masing-masing duduk penuhkan seats yang ada tu engko..siap berdiri rapat-rapat lagi kat makcik tu.....oiiiii hagak-hagaklah kan..orang tak bangun lagiiii......
Yang tempat kitoarang memang mak kata ada orang...so jangan beranilah nak usik kan (1 je pun kerusi untuk me kiranya kitaorang meja satu ni dah full 4 orang)..yang makcik tu sebelah tu tinggal sorang...tapi dah kena asak dengan berberapa orang lain.....terus tak memasal makcik tu bangun cepat-cepat....mak kata kesian akak tu...minum pun tak habis lagi kot.....
Tu satu hal...pastu me kan tak tau apa-apa, dah beli makan so tinggal nak makan jelah....
Elok makan tu tetiba kat belah kanan me ni macam apasallah himpit me nih...??ko ingat aku dengan ko adik beradik ke??
Betul...himpit kemain rapatt ko..kalau perempuan takpe lagi..ni jantan....dia bukan himpit gatal pun ye...
Dia himpit macam nak kata eiii menyibuklah ko duduk sini gitu......
Ko ingat aku nak mengalah..memang taklah....
Patutlah macam monyet je perangai...rupa-rupanya diaorang ramai..patutnya cari seats yang boleh duduk 6 orang...sebab dewasa ada 5 orang, baby ada sorang.....
Dahlah tu meja Imraan tu dia penuhkan tray yang tak guna tu....vongoks!!!
Yang monyet lagi bila me bangun pergi amik tisu..boleh tak tetiba tengok-tengok meja me pun dah penuh dengan tray dan pinggan tak pakai diaorang...??hambooiiiiiiii.....giler pemalasnya koranggggg....tempat letak tray tu depan tu je pun....(bangun dua tiga tapak dah sampai).....
Masa tu dahlah me belum habis makan lagi...tapi diaorang boleh buat-buat tak nampak je ye.....kes lapar sangat tahap jahanam ke apa tah tu sampai main belasah mana yang sempat jek??
Yang paling best, Anim boleh tak me suruh pegang botol mineral (tak bertutup) kejab elok dia pegang tu terus zasss dah tersimbah kat meja sebelah...kikikiki (patutnya tak patut gelak..tapi nak gelak jugak..hahahahah...) padanlah muka korangggg!!!!....
Patutlah Anim selamba je cakap "sorry...sorry...." takde cuak sangat...kikiki..rupanya dari awal tadi anim dah bervulu dengan kebatakkan dioraang......tapi serius Anim tak sengaja ye...dia memang clumsy dari kecik lagi..ko suruh pegang benda walaupun ringan macam kapas, tak sampai seminit selalunya benda tu gone...kalau tak jatuh, tengkerap..gitulah....


Seriuslah me nak cakap....macam yang #1 tu kalau betullah nak mengajar anak, ajarlah betul-betul...jangan main cakap kat mulut je..kalau betul ko nak anak ko hormat hak orang lain bak kata ko, tunggulah anak tu dah besar sikit....kalau taknak tunggu besar sikit apa kata bila kat public ko kepit je anak tu kuat-kuat, jaga/kawal anak tu betul-betul...so nanti tak payahlah nak jadi orang bodoh dok 40 kali terpanggil-panggil terjerit-jerit, tapi anak ko kat situ jugak (anak pun kecik sangat..manalah faham pun)....orang lain pun tak sakit hati tengok perangai ko yang annoying tu....
Yang #2 dan #3 tu me memang tak boleh brain...giler selfish okeh....ko nak makan duduk sedap-sedap tapi ko potong mood orang lain....
Kalau rasa nak duduk selesa, nak makan meja bersih boleh kot angkat jelah pinggan tu letak ke tepi dulu....ko jugak yang nak sedap kan.....ah sebenarnya lantak korang le pun...cuma kalau jumpa kali ketiga scene camni memang me hempuk je pinggan tu semua kat depan korang balik..susah apa pun kan....










Tuesday, December 23, 2014

Naelofar Hijab....

Nota: Ini bukan entri berbayar..just entri review dari hati ke hati...kikikiki...


Ok, kalau ikutkan me ni sebenarnya dah lama sangat teringin nak pakai shawl lilit-lilit putar kat kepala macam orang lain tu........cantik betul kan kalau tengok orang lain dok lilit-lilit pastu cantik terletak..jelly okeh...
Dah jelly tu takkan nak tengok jek?so adalah sekali sekala tu me try test shawl yang biasa-biasa (yang kena pakai sendiri pastu pin sendiri pastu putar sendiri) tu......
Shawl-shawl tu pulak ada yang me beli sendiri pun ada, Ana punya pun ada....
Tapi tulah, bila dah try test tu mesti alahai sememehnyalah muka....kepala yang dah tersedia kemik ni bertambah kemikkkkkk....adoiiiii..
Me ni kepala/muka jenis kalau pakai inner lagi harom muka jadinya...lebar besaqqq sangattt....so memang buruk okeh!
So satu hari tu ternampak kat IG....citer dah lama ni tau....
Ternampak satu IG ni, ada jual instant shawl lycra...eh eh...macam senang jekkkkk....macam best jekkk....
Harga pulak RM49 tak termasuk pos.....giler me rasa mahalnya untuk shawl....
Tapi mahal pun sebab hati memang giler dah berkenan...memang nak sangat-sangat dapatkan jugak......
Tapi tulah, hati pulak masih lagi ragu-ragu...
Sebabnya tak pasti pasal material yang dijual tu okeh atau tak dan tak pasti pasal rupa me kalau pakai instant shawl tu....
So lama-lama lupaa..serius lupa koooo.....
Sampailah satu hari tu...alaa...baru dua minggu lepas je pun...dah terjebak terbukak tengok orang pakai tudung Naelofar Hijab....eh eh eh..awat macam best nih????lagi-lagi yang jenis Babes and Basic tu...huuuuuuu....tak payah pakai inner okeh...I LIKE!!
Tengok pulak review tulis cantiklah, senanglah...dengan gambar-gambar pun masing-masing semuanya cantik-cantik (gambar reviewers)...plus dengan tutorial pun macam amboiii senang sangat tuuu....terus cakap kat diri sendiri...nak kena carikkk nih....huhuhuhu....

Tapiiiiiii...
Nak mencari pun bukan senang...habis segala IG me belek tetiap hari...dahlah kat rumah dengan kat opis internet kat HP ni macam harom...(kat rumah dah call Maxis, katanya "sebab area "bangunan tinggi-tinggi" so tu yang tak clear"...nak gelak weihhhhh...rugilah sesapa yang duduk dekat area bangunan tinggi-tinggi tak boleh pakai internet macam orang lain...huhuhu)....pastu kalau kat opis memang lagilah harom...duduk dalam hutan kan...mana nak ada line sangat pun....so dalam keredhaan, dalam internet menyiputvavi me doklah cari jugakkk...dah nak sangat pun katanya...kikikiki.....

Kebetulan, tengah elok-elok cari tu Ana tag me, katanya kat area rumah kitaorang ada agen Naelofar Hijab ni letak kat satu vendor butik kat situ....
Dah tau macam tu, apa lagi, balik kerja bawak Ana bawak Anim terus kitaorang zasss carik okeh...giler betulll nekad nih...
So kat vendor butik tu me try test lah....terus teruja I is okehhhhh...sukanya....kenapalah tak invent shawl pesen gini awal-awal dulu oiiiiii.....orang lain dah pusing bagai-bagai gaya me baru nak try test gaya basic je nih...kikikiki....
Tapi ada rasa frust sikit okeh...yang agen tu promot kemahin lagi, tapi bila sampai kat butik tu ada yang me nak tu ada tak sampai 5 helai je pun...tu pun color yang nak kena matching-matching baju.....frusttt okeh!!Lain kali kalau takde stok tak payah le beria-ria sangat promot...rugi duit minyak orang lain okehhhh....
Dahle tu bila tanya vendor tu semuanya "ntah/tak tau" je jawapannya...huhuhu...ni nak meniaga ke taknak nih??
Tapiiiiiii....elok me tanya banyak-banyak kali (hahahaha...sikosis kan Su) terus orang butik tu kata ada sehelai lagi color dark grey orang dah booking tapi tak amik-amik lagi....
Ko ingat I is nak diam???terus je I is cakap, eh saya nak boleh tak??.....kahkahkah...gelojoh boleh tahan kan...??
Apa lagi, laju-laju me try test terus me cakap nak beli...legaaaa dapat jugak selaiii...hehehehe....rezeki nak berNaelofar lah pun kan....


Comel tak kitew??gediks tetiba.....hehehehehe...
Nak pakai senang je nih....tinggal nak sarung pastu pusing bawak yang panjang tu sangkut kat kepala belakang....kang betulkan kat bahu ikut korang nak panjang takat mana, then nak bagi tak bergerak boleh letak pin kat bahu...kalau taknak pun tak pe, memang tak bergerak pun....yang paling best tu yang kat atas kepala langsung tak bergerak...tak pakai pin apapun ye....sangkut gitu je....tak ke syok tu??
Harga RM50 sehelai....tapi berbaloi giler-giler okeh...tak rasa rugi langsung....
Kain dia nih jenis Cotton Lycra...jenis Cotton tapi macam lycra sikit...so memang selesa, tak panas langsung...bila pakai shawl nih me rasa macam me pakai tudung soft awning me yang selalu tu je....tak rasa pelik langsung....I is pemalas cerewet, mana nak pakai benda susah payah bukan-bukan kan...so kalau dah kata senang tu silalah percaya...hahahaha



Ni me beli lagi satu helai tapi yang ni beli kat agen lain...yang ni Cash on Delivery.....COD lagi okeh sebab boleh tengok material dan boleh tengok actual colors kan......lagipun sebab dia material dari Cotton Lycra so color pulak berbeza sikit kalau tengok actual..
Ni me gigih ko beli lagi satu...oren-oren pulak tu..kes nak matchingkan ikut kehendak perantin hari Sabtu nih lah pun nih........
I is dah lah tak berapa reti nak pakai color fancy-semancy macam gini...tapi kerana pengantin ku gigihkan hati jugak...
Tu pun pengantin suruh pakai oren, me belasah pakai baju coklat tapi tudung oren sipi-sipi nih....jangan rupa original people sudahlah nanti..kikikiki....nilah pun me nak try pakai color lain kan....
Baju nak cari yang siap dengan badan macam body builder macam me ni pastu nak color oren memang susahlah kan....nak tempah memang taklah....tak rajin nak cari kain dahlah tu nak upah tempah bagai...rugii duhittt rugi masa okeh...
So dapat baju yang siap terletak kat badan laju-laju je beli walapun lari tema...hahahaha....janji ada oren sudah....
I is dahlah memang tak reti nak match-match sangat kalau tang baju nih....baju pun bukan ada sangat hahahaha (korang boleh nampak kot me dok ulang tayang baju sama je sepanjang zaman)...
Ni memang confirmlah lepas-lepas kenduri nanti kenalah jugak cari baju baru color oren-oren....tak memasal je tau...





Monday, December 22, 2014

Aroma Ikan Bakar, Jeram, Kuala Selangor...

Selamat bersiaran...ewahhhh...lama tak menulis kat blog sendirik khenn......
Kalau ikutkan citer tu ada je..tapi mood nak menaip tu tak berapa nak ada...
Mood cuti hujung tahun tapi cuti dah takde kan.....kes jelly tengok orang lain dapat cuti panjang le pun....hahahaha...
Impian sekian lama sebenarnya nih...
Bukan me je, tapi kengkawan geng semakan me pun....
Sebab ini jelah pun tempat Ikan Bakar yang terdekat dengan rumah kitaorang....
Kalau nak makan camni selalunya kena tunggu gi Melaka baru dapat makan kan, so bila dah tau yang kat Jeram, Kuala Selangor pun ada tempat Ikan Bakar best seperti sekian lama dah diwar-warkan so kita try test....
Lupa pulak..ni kitaorang pergi 7 Dec 2014 haritu, hari Ahad...seperti biasa, last minit punya plan lah pun...
Kebetulan bila tanya masing-masing semuanya free je haritu, so moh kita pergi....



Sept ajak kitaorang try kat Aroma Ikan Bakar....
So jomlah....kitaorang ni ikut je...lagipun dia yang paling familiar dengan tempat ni pun....
Tapi dalam familiar tu sesat nak cari exit masa kat highway okeh.....alasan sebab jalan tengah buat renovation...ewahhhhh...boleh diterima..boleh diterima...
Kitaorang gerak dari rumah me dalam pukul 2 lebih....janji melayu kan...lagi kata janji awal lagi lambatlah datangnya pun...huhuhu...
So sampai rumah Mijon nak dekat 3 suku....tak jem..syukur...
Masuk highway pulak hujan dah start renyai-renyai....dah hujan sedap pulak menyembang, pastu dah terconfuse exit..hahahaha...last-last terlajak sampai nak ke Rawang, so pusing balik kat tol Bukit Beruntung then kembali ke exit yang benar.....terus zass ke Jeram...
Sept ajar kalau nak cari jalan ke Jeram ikut Kuala Selangor tu tapi ikut tulis ke Klang.....
Yang kelakar tu kat Kuala Selangor ada tempat nama Sungai Buloh ye...Sungai Buloh, Kuala Selangor okeh....bikin confuse me je nih...



Sempat menapau Karipap Gergasi 4 ketul....
Me je 2 ketul...dua-dua pun tak sempat makan, tapau bawak balik je....
Yang ni me beli masa on the way lagi 5 minit nak ke Jeram tu....selalu tengok orang lain beli kan, I is naklah jugak rasa....alhamdullilah dapat rasa.....
Harga seketul adalah RM2.50...
Masa me beli ni ada 2 jenis karipap, karipap daging dan karipap ayam....tak taulah kalau lain-lain hari ada karipap sardin ke apa....cuma haritu kata yang jual tu ada karipap daring dengan ayam je....




Meh intai...heheheh..memang besar...besar tapak tangan me ni ye....
Rasanya standard karipaplah kan (karipap yang sedap ye), paling penting inti dia memang puas hati banyak daging/ayam....So lain kali memang boleh beli lagi....



Kitaorang dapat port baik punya...hehehehe....
Jeti 6 nombor meja kitaorang nih....
Masa ni memang kitaorang boleh pilih meja lagi sebab memang tak ramai langsung orang....
Kitaorang sampai ni nak dekat azan Asar....




Dah ingat nombor meja terus pergi pilih nak makan apa kat kaunter nih....
Banyak jugak choices nih....tinggal nak pilih jek....



Macam biasa ketua tukang pilih adalah Mijon, kitaorang ni tukang tambah-tambah idea jek....
Mijon akan suggest, then kitaorang akan cakap nak ke tak....kalau senyap memang nasiblah....makan jelah apa yang dipilih tu....hahaha



Menu untuk masak apa...korang boleh pilih mana-mana cara nak masak seafood korang tu....
Macam-macam cara ada.....tepuk dada tanya selera...




Pilih..pilih...
Masa tadi kitaorang sampai memang takde orang lagi...elok je Mijon dah separuh pilih tengok-tengok dah start kat belakang sama memilih....
Nasib baik cepat seminit kitaorang ye..kalau tak jenuh nak tunggu orang depan...hehehe...



Dua kali ulang baru habis pilih..heheheh...
Biasalah bila tengok benda banyak kalau boleh semua pun nak....



Tu nampak tu kat belakang dah start dah orang lain nak pilih jugak...lepas sorang sorang....non-stop....
Kitaorang pergi ni kira awal, so memang orang tak berapa nak ada....me pernah tengok blog sapa tu mak aikhhh beratur panjang okeh.....
Ni kitoarang memang lega weihhhh....memang lain kali kena pergi awal jugaklah baru syok nak pilih nak makan semua....



Ingatkan cukup semangkuk ni seafood kitaorang...tak muat ye....kena dua mangkuk...huhuhu...



Mangkuk lagi satu...



Dua mangkuk tapi takdelah penuh pun kan....kira okehlah tu...kikiki...




Sementara tunggu food masak sempatlah pergi Asar kat surau dulu...
Surau diaorang ada sediakan....sebelah toilet jek....
Makanan dah sampai...jom tengok apa yang kitaorang pilih...
Ni Ketam Cili....
Kitaorang amik 2 ekor jek....sorang setengah ekor dah...kena limitkan..kang banyak-banyak benda lain takleh sumbat pulak...heheheh...
Kalau tanya rasa, ni me tak makan....I is tak into nak makan ketam berkari-kari nih...huhuhu...
Ntah...mood nak berkari takde pulak haritu....



Ikan Pari kitaorang amik sekor kecik...
Ikan ni kitaorang minta bakar kosong jek...
Bagus jugak diorang buat dua plates....sebelah ekor satu pinggan...senang nak makan...



Siakap Sweet Sour....
Ni Ikannya sedap fresh...garing kat luar lembut di dalam....
Tang Sweet Sour tu Mijon tak berapa puas hati (me pun) sebab macam guna bahan blend jek semua...so rasa dia jadi lain...
Tapi nasib baik isi ikan sedap kan.....



Sotong kitaorang amik sekor besar, sekor kecik...
Yang besar kitaorang buat goreng tepung....
Yang ni sedap....puas hati.....hehehe



Pari lagi sebelah.....
Yang ni tak berapa puas hati...lupa pulak, pari ni dia bakar sampai kering giler okeh....so kureng sikit...
Tapi kureng tak kureng....tang Ikan Pari ni me yang belasah bagi habis...hahaha...I is very into Ikan Pari Bakar...so asal Ikan bakar je memang kegemaran....



Kupang Black Paper...
Yang ni sekilo kot....
Orang tu jual sepaket-sepaket dalam plastik...
So rasanya kalau nak kena amik sepaket terus...me tengok kebanyakkan meja yang amik segala jenis yang berkupang ni macam ni...habis penuh sedulang kat atas meja masing-masing...
Ye ni sedulang besi tu ye...punyalah banyak....memang takde choice kalau nak makan ni kena amik sepaket ke apa?serius kalau betul memang tak patut orang ni jual macam gini....
Yang ni pulak me rasa 2 ekor jek...tak suka...sebab liatttt...huhuhu....



Sotong kecik pulak me yang suggest nak Sambal Sotong...ni kes teringat-ingat masa makan kat Melaka tahun 2010 dulu lah ni kot...sedap giler time tu weihh.....rasa tak cukup...so tu yang repeat....(macam kat rumah tak boleh masak sendiri je kan..hahaha)...
Tapi malangnya jauh giler rasanya pun....sambal cair...pastu rasa air klorin...tak sukaaaaa....rugi duit okeh...



Butter Prawn...ni amik sorang 2 ekor...so total 8 ekor...
Ni me tak berapa suka jugak....sebab telur atas tu rasa macam dah lemau...huwaaaaa....
Udang tu rasa biasa jek...kering pun iya...ke memang kalau makan Butter Prawn rasa camtu?entahlah....



Meriah kan...?heheheh...
Kalau tak meriah bukan namanya kitaorang ye....


Nasik kitaorang mintak untuk 5 orang makan....tapi 5 orang makan untuk tak berapa dewasa kot....sebab lepas dah bahagi-bahagi tu adalah lebih sikit je (tak sampai sepinggan)...padahal masa bahagi tu dapatlah  nasik takdelah nasik banyak macam selalu (korang tau kan, kalau makan kat kedai nasi sorang tu banyak mana?ni memang kurang ye)....senang citer nasi untuk 5 orang tak cukup potion daa........




Meja kitaorang paling hujung mengadap view nih....
Agak syok jugaklah.....





Tak puas hati sanggup bangun nak amik gambar meja...hahahah....
Air kitaorang amik Tembikai 1 jug.....




Ni bukan pose seksi ye....ni pose sambil pegang serkop tudung nak tercabut..hahaha...
Syok sangat makan kan, sampai sekop rambut nak tercabut....sabar jelah....




Masa ni dah hujung-hujung pukul 6.30 pm macam tu..so meriah dah orang-orang lain lepak-lepak dan amik gambar kat belakang nun....
View cantikkan..semua pun teruja..termasuklah kitaorang yang tengah makan nih...syok ooo...



Masing-masing dah stop....padahal banyak lagi tu makanan tu....
Kerang pulak sampai lambat...perut dah penuh baru sampai...tapi tetap sumbatt suku pinggan....rugi oooo..dahlah order sampai dua set.......huhuhu...




Saya....
Kengkawan taknak amikkan gambar..so amiklah sendiri..dahlah front camera hp pixel kecik..so gambar ala kadar jelah...hehehehe...



Saya lagi..kuikuikui...



Saya dan Mijon....comel kan Mijon haritu..eh hari-hari pun cantik apa.....cuma haritu cantik extra sikit...
Sebab ikat rambut gitu kot....hehehehe...



Tak habis kita tapaulah kan....
Amik ko...tapau je dapat 3 plastik besar tu.....tapau banyak dari makan ke apa??



Kusyuk je kan memasing?heheheh...



Ni haaa....mem beso tengah berciter.....
Korang kalau jumpa Mijon mesti first dengar dia bercerita dah teruja okeh...
Dia ni kalau bercerita betul-betul macam penglipur lara...hebat giler....
Ni penglipur lara versi kisah benar okeh...bukan penglipur lara versi putar alam....
Yang best tu kalau citer apapun memang kelakor....serius tak tipuu....habislah kalau Mijon baca ni hidum dia kemvanggggg hahahaha




Cantik kan...??



Total bil RM202.35....slightly mahal dari kat Melaka....
Kalau tanya me rasa dan harga...better lagi kat Pernu, Umbai....senang citer ikut koranglah....hehehehe





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...