Search This Blog

Showing posts with label Port Dickson 2015. Show all posts
Showing posts with label Port Dickson 2015. Show all posts

Monday, April 13, 2015

Port Dickson: Day 3-Jom Balik Jom....

Bersambung lagi...
Pagi-pagi esoknya (23 Mac 2015) kitoarang bangun pagi-pagi jugak...
Semangat je memasing...me memang jenis bangun awal..sekali bebudak tu pun dah berjangkit bangun jugak awal...pastu tau-tau semua pun bangun awal..kikiki....
Dah bangun awal haruslah nak cari breakfast kan....(padahal malam semalam tu menala macam-macam kot..dengan burgernya dengan Nasi Kukus Ayam Panggang Cowboynya).....
Kalini me nak cari mamak je...cepat dan senang....
Me pergi pun dengan Atie, Imraan dan Umaar...bebudak berdua tu memang pantang orang bergerak lah kan...kalau tak bawak memang meramuk memasing......so takpe..untuk yang lain-lain tu biar kitaorang tapaukan je sudah.....



Tosei....
Mula-mula ingatkan nak tapau jek...maknanya orang lain tu order jelah, nanti kitoarng carikan apa yang masing-masing nak...
Sekali dah elok lalu sini terus me dengan Atie decided makan jelah kat situ terus...senang....kikiki....
Tosei dia rasanya okeh lah..cuma takde cutni jek...terus jadi kureng sesuatu gitu...
Tosei kan sedap makan dengan cutni....dapat pulak cutni yang pedas tu...uiiiii...dua keping pun sanggup....(sanggup dalam hati jelah, tapi tak pernah buat pun...hehehehe)....



Atie pun makan tosei...
Dia share dengan bebudak....bebudak tu makan main-main..kang nak makan banyak..kang makan sikit je...
So beli satu dulu..kang tak cukup kita tambah lagi....



Si ebob sorang nih semua benda pun tala okeh.....
Tapi walapun camtu..kalau dia taknak memang dia taknak....
Bangsa famili kitaorang memang camtu kot...kalau taknak makan tu janganlah dipaksa-paksa..memang nanti jadi menyakitkan hati korang jek ngajak nanti...kikikikih....



Abang Imraan sekarang kan dah besar...dah makin fasih bercakap....
Iya Imraan ni lambat bercakap...doktor kata takde masalah...tapi ntahlah oiiii...bercakap tu ntah apa-apa butir tah...tapi sekarang ni dah improve dah (improve lah dari sebelum ni takde butir langsung)....lega sikit kitaorang....tapi lega-lega pun, ni dah reti sikit bercakap ni dah becok pulak mulutnya...kikiki...takpelah abang....janji ko normal macam orang lain Alhamdulillah....
Sekarang Imraan kalau minum memang segelas dia punya jek...no kongsi-kongsi ye....dah besarlah katakan....
Lepas dah breakfast...tapaukan untuk orang lain Roti Canai dengan Nasi Lemak....
Sempatlah memusing kat situ kejab....nak cari minyaknya, nak cari ITM nya...
Balik lepak-lepak kat apartment, kemas-kemas then check-out...
Check-out macam biasa..pukul 12 pm....
Dah check-out tu kitoarng ke Dataran Teluk Kemang...saja nak ronda-ronda sambil beli apa yang patut....
Lepas tu terus masing-masing berpecah balik....serabut okeh...sorang kata nak makan Asam Pedas, sorang kata taknak, sorang kata tak payah...dah...dah...senang balik jelah rumah....
Tu pun berpecah sebab Atie nak gi Shah Alam....kitaorang memang nak balik Ampang jelah kan...takde nak kemana-mana dah pun....



So dah sampai Ampang singgah kejab kat Mamak kat Tesco Ampang tu....
Mamak fav ni tau....nasik kandaq dia memang terbaikkk....!!
Atas ni me punya...macam biasalah...kuah kena banjir..pastu Ayam Goreng satu ketul dengan kuah wajib, kuah yang hitam tu.....memang terbaikkk!!!amboiii patbelas kali nak bagitau terbaik...kikiki...
Eh walaupun nampak kuah kari tu cair tapi tetap sedapnya haiiiiii.....



Me mother dan Anim....diaorang pun makan Nasi Kandaq jugak....
Emak makan lauk Ikan dengan sayur...Anim makan dengan lauk Ayam....
Memang kitaorang jenis simple je okeh kalau makan....tu pun me tengok Emak dengan Anim terkulat-kulat nak mengabiskan....
Me??ishhh me jangan...kalau nasi kandaq letak nasik banyak macamana pun tetap licin okeh...kikikiki...
Dah habis makan tu sempat masuk kejab dalam supermarket dalam tu then beli serba sikit barang merapu...then terus gerak balik rumah...elok sampai rumah belum pukul 4 gitu...lambat bukan sebab lama kat Tesco tu pun tapi sebab masa exit dari Tol Sungai Besi tu kitoarang (me lah pun yang drive tu) tersalah masuk exit...huhuhuhu..so merasalah berpusing-pusing mencari arah pulang...(nasib baik rumah memang kat tepi KL...kalau tak masaklah weiii sesat-sesat nih...)....
Ok, maka tamatlah jalan-jalan kami sekeluarga kat Port Dickson kalini....
Port Dickson dah jadi tempat wajib kitaorang okeh....korang nak hina ke hape ke lantakkkkkk.....tapi me suka je kalau dapat gi PD....syok ooooo....badan tak penat, dapat mandi kolam, dapat mandi laut, dapat makan macam-macam (terpaling penting) pastu dapat jalan satu famili (eh ni yang terpaling penting...kikiki).....

TAMAT









Friday, April 10, 2015

Port Dickson: Day 2-Jalan-Jalan...

Bersambung lagi....
Haa...lepas dah habis pusing satu Muzium Tentera Darat tu kitoarang singgah tapau Nasi Kukus Ayam Panggang Koboi dulu...then terus balik ke apartment balik...
Niatnya nak solat Asar dulu...then nak merayap kat Dataran Teluk Kemang tu kejab...
Tapi tulah...kadang-kadang bukan semua kita buat boleh buat orang lain senang or suka....
Balik-balik tu dah gaduh kejab...adoilahaiiiii....bosannye lahhh....
Pastu lantaklah...gaduh-gaduh tu lepas dah solat tu keluar jugak....keluar-keluar terus try tanya kat Pak Guard tu...memang kat hujung jalan nun (tepi apartment tu ada satu jalan kecik, jalan tu Emak me kata ke pantai)..so tanya kat Pak Guard tu, jalan tu kereta boleh lalu ke?kata Pak Guard tu boleh.......so teruslah Azrul bawakkan kitaorang ke sana....


Tadaaaa.....cantik okeh....
Tapi very mysterious sikit tempatnya....
Dahlah tu tak tau nak menyampaikan tempat ni bukan senang ye...jalan dia kecik pastu berbukit tinggi lahaiii....
Kalaulah me yang jadi tukang bawak kereta time tu confirm camne entah jadinya....tu Azrul yang bawak kereta pun me dah terangkat-angkat vontot..gayat okeh....



Me mother siap merajuk-rajuk siap nak jalan kaki sorang-sorang gi sini okeh...mau tak bergaduh...huhuhuhu...
Dahlah tu motif nak gi sini sampai nak jalan kaki sorang-sorang sebab nak cari ketam...boleh???




Kalau bersih dah lama terjun sini je ye...ni bersampah sarap sikit kat hujung nih...so pandang jelah...
Bukan sampah apapun...sampah lautlah pun..tapi apapun memang ngeri jek kalau mandi kat sini....




Anim pulak dok buat tulis-tulis nih...
I is dah tua so tak kuasa nak buat gini...dulu-dulu mungkinlah kot....hehehehe....



Tu Imraan pun menulis jugak ye....nyibuk..orang nak pegang kayu, dia pun nak pegang kayu...
Mula-mula me pelik jugak, mana dia dapat ranting kayu tu?bila tanya Anim, Anim kata dia suruh Imraan carik sendiri....pelik okeh...Imraan carik sendiri??macam miracle jek..hahahah....sebab Imraan kan pengecut macam me nih....terus rasa hebatnya Imraannnnnn.....clap...clap...clappp....!



Me mother giat nak carik ketam....sampai ke sinun dah....iya-iya je pun..tapi tak dapat hasil pun....huhuhuhu....
Tu nampak kecikk je tepi kanan tu...??tu orang ye (ye memang orang...percayalah).......
Ada dua orang tengah memancing kat tengah-tengah laut tu sebenarnya......kat sini jenis landai...so kalau nak memancing memang kena menapak jauh sikit sampai ke tengah sikit baru boleh memancing (takdelah tengah benar..tapi ke tengah la), sebabnya kang mata kail tu takdelah tersangkut kat tanah (ni kata Azrul lah..me mana reti memancing-memancing nih)........




Pastu bergerak pulak ke tempat lain....
Ni kat belakang Marina Lagoon....ada macam kolam kat sini rupanya...tapi bukan kolam lah...macam je okeh.....
Tempat ni cantik...tapi macam banyak sampahlah pulak....botol-botol pecah pun banyak okeh....
Ada satu kereta sefamili memancing kat sini...cool je tengok diaorang okeh....Isteri memancing, suami dok dalam kereta jaga anak...hehehehe....




Konon amik gambar berseni....tapi terambik gambar sampah sekali lah pulak...huhuhuhu....
Kat sini Azrul nak cari port memancing malam karang....
So masuklah ke dalam kiri jalan tu lagi....uiiiii...ramai rupa-rupanya...patutlah ada je kereta masuk ke situ....
Tapi jalannya memang hororlah ye....kalau bawak kereta 4x4 takpe...kalau bawak kereta macam kereta me nih memang 3 kali pergi jahanam okeh......



Pastu bergerak pulak ke PD Waterfront...
PD Waterfront ni kat pekan PD ye...korang cari je tulis PD Waterfront..In Sya ALLAH jumpa....
Kat sini Azrul memancing kejab..dia siap beli udang basah lagi kat supermarket kat situ....kitaorang pulak buat hal memasing....
I is layan Umaar jek...malas nak join orang mancing-mancing tu....



Kelakar Umaar...masa dalam stroller cara nak tangkap belon tu iya-iya je sampai nak bangun..sekali bila turunkan dari stroller takat tengok je yang boleh rupanya...hahahaha....
Kat sini puas main belon okeh...mula-mula main yang bekas tu je, pastu beli terus yang air tu...ha kau..baru puas hati belon keluar berkepul-kepul......
Pastu seronok jugak bila tengok bebudak lain dok join pecahkan belon-belon tu semua.....




Dulu masa awal-awal sampai sini dulu tempat ni lagi cantik okeh...
Ni bila dioarang dah tambak ni cam tak berapa cantik pulak....huhuhuhu....



Ramai orang kat sini lepak-lepak sambil tengok view....
Tempat ni best...tapi takde kerusilah pulak....kalau ada kerusi kan lagi syok.....



Kitorang lepak sini sampai lepas maghrib okeh...tunggu Azrul punya pasal...huhuhu...
Yang bagusnya kat sini elok je sebelum Azan Maghrib berkumandang semua beransur-ansur balik (termasuklah yang non-muslim okeh)...tapi kitaorang yang muslim ni (famili me lah pun) ada lagi terjenggul kat sini...maluuuuuuu (terus sorok muka guna keyboad...huhuhu).....

Bersambung....




Thursday, April 09, 2015

Port Dickson 2015: Day 2- Muzium Tentera Darat..

Second day kat PD jadual kitaorang penuh sikit..ewahhhh...iyo iyo je...
Eh betullah..kira non-stoplah sebab first day semalam tu habis masa kat jalan raya je kan...
So second day kita pulun...kang hari last tinggal nak balik rumah jek....
Ok, lepas dah balik dari mandi manda kat laut kat Teluk Kemang tu kitaorang balik apartment balik...
Mandi-mandi...rehat-rehat then zohor kejab....
Pastu dah petang-petang sikit nak pukul 3 tu kitoarang keluar....
Ni keluar pun Azrul tak ikut...member tu tidur....so me yang drive...lupa pulak, kalau jejalan kat mana-mana selalunya pergi memang bawak kereta masing-masing, tapi kalau berjalan setempat tu kitaorang main sumbat satu kereta jek...senang...


Tadaaaa...Muzium Tentera Darat, Port Dickson....
Dah masuk dalam tu, nanti inilah first buildingnya....




First time kitaorang masuk ke Muzium Tentera Darat ni tau..padahal setiap tahun mesti gi PD okeh.....
Selalunya lalu tepi je dan buat dek jek....iyelah ingatkan tempat ni tak boleh masuk...rupa-rupanya tak ye...memang orang awam boleh masuk...i like!!....



Masuk-masuk je berhenti kejab sebab nak bagi Umaar ubat...boleh??
Tadi dalam kereta takde pulak nak bagi..huhuhu...
Umaar kan malam tu hidung tersumbat...so pagi tadi tu lepas breakfast Atie dapat cari ubat selsema dengan demam untuk dia....nasib baik ada yang bersimpati okeh...
Pagi tu Atie memang cari ubat selsema or demam sebabnya dia terlupa nak bawak....cari-cari jugaklah kat supermarket yang ada tu...sekali takde...elok pulak nampak ada klinik kat hujung tu...so Atie main terjah jelah ke klinik tu sebab katanya tulis kat depan tu buka...sekali masuk-masuk katanya tak bukak lagi kak...alaaaa...pastu Atie tanyalah, kalau nak beli ubat je boleh?terus katanya bolehlah kak...Alhamdullilah....
Terima kasih banyak-banyak tau.......Fyi, klinik tu kat tepi supermarket MESRA....jasamu kami kenang....muahh..muahhh!!....



Cetusan idea dari Panglima Angkatan Tentera masa tahun 2001 dulu....lama dah kan....



Tempat ni besar tau...ni yang me tunjuk atas ni kat atas sekali tu kiranya first building....
Yang second pic tu naik-naik je tangga itulah nampaknya....haah, masuk sini kena naik tangga sikit...
Kat dalam nih ada banyak buildings tau..kalau korang betul-betul memang nak tau semua benda pasal Tentera Darat korang boleh masuk ikut sususan buildings yang ada....



Kat dalam first building ni ada Kapsul Masa yang akan dibuka pada 1 Mac 2033....
Lama lagi tu kan...masa tu Iolls dah umur 53 tahun okeh.....


Me mother berdiri kat depan kapsul masa tu....



Kunci ni besar giler woooo...
Ni kunci untuk Kapsul Masa tulah kot kan....eh entahlah..kang kata memandai-mandai pulak...




Tetiba dah keluar...huhuhuhu...
I is seriau sikit tengok ada patung-patung tu...so jalan tak baca apa-apa terus keluar....adoihaiii..rugi weih cam gini...
Kitoarang pergi ni kan dah nak petang, so orang memang sikit-sikit je...tak ramai sangatlah kiranya...
Tu yang masuk dalam tu macam seriau-seriau sikit....nak amik pic memang taklah kan.....jalan tu laju je janji lalu dah..hihihihi





Keluar-keluar kat belakang nun ada kereta kebal ko....
Bukan kata Imraan...me ni lagi jakuns okeh...kekaguman kejab...hehehehe....



Time ni cuaca panas yang tak berapa panas sebenarnya....
Cuma tak berangin...so berkuaplah sikit....
Tengok Iolls nampak kurus je kan...?huwahahahaah...korang jangan nak percaya sangat ye....
Iolls gemuk je lagi....lebih gemuk dari dulu pun iya...hahahaha...ni namanya teknik-teknik bergambar jurus 17....terus nampak slim shaddy je kan...??



Kalau korang rajin macam-macam ada tau....
Tapi sebab bawak budak kecik, so tak berapa nak rajinlah pulak....alasannnn....padahal budak kecik tu relax je pun...hahahaha....




Tadi belah lain ye...ni belah bangunan lain pulak...ayooo kejab building kejab bangunan...belasah jelah..hampunkan bahasa saya ye......
Depan tempat ni ada je bangunan lain lagi..boleh je masuk...tapi entah kenapa sorang pun taknak ajak masuk ni....so kitaorang memang just round round kat luar jek....



Haa tu dia...budak keciknya...
Ni bukan meragam tak sihat pun nih...ni sebab nak keluar....tapi Ibu dia tak bagi sebab panas kan...so duduk dalam tu diam-diam je Dik ye....



Ok, nak bagitau...kapal terbang ni memang besar ye....tengok macam kapal terbang kargo jek (cea cea ceahhh pepandai je kan...)....
Ni kan kalau dari luar pagar Muzium ni dah nampak dah okeh...besar gilerrrr....



Ni satu lagi...ni lagi hebat...melekat kat pagar terus...hihihihi...
Tu korang nampak tu..??tulah tempat parking kereta dia...tempat parking kereta tak besar tau...so pandai-pandailah cari parking tu....



Dah penat jalan beli air, pastu tumpang duduk kejab kat depan cafe nih....
Tu nampak tak hujung tu...??tu ada helikopter dengan kapal terbang lagi....
Masa tengok heli dengan kapal terbang tu me dah terkagum-kagum dah okeh....sebabnya adoiii keciknya seats heli dengan kapal terbang tuuuu.....patutlah kalau nak jadi solja kena kurus...kalau gemuk macam me ni  memang kat pintu je dah tersangkut okeh....serius tak tipuuuuuu....



Sebenarnya diaorang ni baru lepas balik dari masuk terowong apatah kat belakang tu....
Me memang tak joinlah kan....kikiki...Iolls sanggup jaga bebudak tu dari pergi melawat dalam tu....
Tu pun diaorang tak pergi naik jambatan gantung kat belakang...emak me ajak Anim, dia pulak taknak....



Tu dia....keturunan kaki memang nak naik atas je nih...kikiki..
Dulu Imraan time kecik-kecik pun camni....lenguh kot kaki dok terjuntai je kot....



Yang depan ni dataran...rasanya kat tembok-tembok tu diaorang ukir nama angota-angota yang terkorban masa bertugas......



Ni masa nak balik, tapi terpatah balik ke depan...pastu ternampak pulak sign ni....
Tu yang tulis nombor tu tulah bangunan-bangunan yang ada tadi tu....ada 6 ko....haaaa...ingat main-main....??kalau rajin memang boleh "katam" okeh sejarah-sejarah yang ada kat situ........



Ni view dari belah kanan kalau dari pintu masuk.....


Tu nampak tak jalan menurun tu..tulah pintu masuknya....
Bawah sikit tu ada tangga....dalam 10-15 anak tangga rasanya.....



Ni kalau baru masuk jumpa ni dulu tau....
Tulah me cakap...dah nak balik tetiba memasing pusing balik macam baru masuk....adoiiii....
Hujung tu tempat diaorang berlatih....mana tau??sebab kitoarang nampak diaorang tengah berlatih la pun...kalau tak memang tak taulah pun......kikikkki



Patutnya memula tadi amik gambar kat sini....tapi sebab masa masuk tadi ramai orang so kita amik kemudian.....




Apa yang takde.....semua ada okeh...
Me memang terkagum-kagum sangat dah okeh.....



Nak naik keretapi betul tak tau bila...so amik gambar kat sini pun jadi....
Tu Imraan risau keretapi tu berjalan..hahaha...tu yang seriau je muka....



Ajak pic kat sini pun taknak...tengok Opah..relax jekkk.....



Tu nampak tak?
Ha nilah parkingnya.....
Pagar nak masuk senang je....korang nampak ada tulis Auditorium...ha tulah dia.....
Masuk je tau, jangan memalu......
Me mula-mula pergi sini doklah usha..manalah pintu masuknya haiiiii....pastu buat muka tak malu gi masuk..sekali betul okeh.....terus rasa macam eh hebatnya I is...huwahahaha...kecoh je kan...??
Fyi, Muzium Tentera Darat ni masuk adalah PERCUMA....
Buka pulak me tak tau pukul berapa...tapi tutup me tau...pukul 5 petang.....
So kalau pergi Port Dickson tu jangan lupa singgah Muzium Tentera Darat ni ye....nak cari senang je..banyak signboard tulis Muzium Tentera Darat kalau korang dah ada kat PD....masuk pun senang je....cari tulis Auditorium or bangunan ada tulis Auditorium itulah pagar masuknya.....


Bersambung....






















LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...