Thursday, March 31, 2016

Entri Sumbattt....

Serius dah tak tau nak blog pasal apa....
Nak habiskan citer Cameron Highlands mood tak mari pulopp....
Nak citer pasal lain...pasal apapun hohoooo....Iolls ni hidup sangat rutin okeh....
Gi kerja, balik kerja...kalau free lapar gi makan dengan Mijon....
Kang kalau free lagi gi tengok wayang...ni pun aktiviti add-on gittew....kalau free la kan....
Pastu Sabtu Ahad dok rumah...kalau keluar pun gi bayar duit kereta (sebulan sekali je pun), pastu gi beli Nasi Lemak (sekarang Nasi Lemak fav pun Iolls dah bosan nak makan...dah camno?)....
Tak pun kalau nak beli barang barulah keluar Sabtu dan Ahad tu....tu jelah pun....
S0 memang takde aktiviti langsung okeh....selain yang rutin la kan....
Pastu gambar pun sekarang mana yang teringat je amik...tak teringat memang mintak maap la....
Dahlah tu...kalau teringat pun balik-balik gambar tengah makan kat Gulam Mee, pastu kat Naina, pastu kat Nasi Ayam IKANO, pastu kat tempat karok...adoilaaa.....tak berkembang!...badan jelah yang mantain berkembangan pun kihkihkih....




Nasi Goreng Ayam (mamak) kat Naina, KD.....
Iolls memang suka okeh style mamak....suka gilerrr....memang kena kawin dengan mamak ke hapa nih?tapi tulah..kalau cari yang mamak bukan yang me yang kena masak...kalau boleh dia yang masakkan me boleh?kihkihkih.....
Tu tengoklah...habis terlingkup semua Nasi Goreng me tu....macam lepas masak tu dia humban janji masuk pinggan hahahah...sabar jelah.....nasib baik ko sedap okehhh.....




Ni sebenarnya lepas habis tengok wayang....kitaorang tengok citer Batman Vs Superman.......
Tengok movie tu seriously me rasa jenuh jugaklah...sebab citer tu nak dekat 3 jam punya show okehhh..tapi nasib baiklah citer tu best jugaklah (jugak sebab tak berapa berkenan sangat sebab heroes dengan heroin dah tuheee...patutnya hambiklah heroes dengan heroin yang sedang-sedang umurnya...barulah sampai feel kahkahkah).....
Tapiii...tapi Iolls suka giler la yang bawak watak Wonder Women tu....hamboiii....dahlah cantik melampauuu...pastu bila dia fight tu dia lagi gagah outstanding dari dua heroes tu....hahahaha...suka sangat okehhh....
Ok..nii lepas dah habis tengok wayang, pastu kitaorang pergi makan kat Naina kejab....lapar okeh...pastu terus ke Giant...shopping untuk groceries rumah sikit....





Ni Jumaatnya pulak....datim dengan Nurul kat foodcourt mall baru tu....
Lupa pulak, nama mall baru tu adalah Star Avenue....haritu masa tulis mall baru, mall baru tu lupa nama mall okeh..sekarang dah ingat hahaha....vengong je kan?
Nurul order Nasi dengan Asam Pedas Dendeng.....
Iolls rasa kuah dia tu...eh eh sedap jugak....cuma tang kuah tu banyak benar sampah, sampai tersangkut-sangkut Iolls nak menghirup tu..tapi elok pun tersangkut-sangkut...kalau tak mau habis seperiuk me kerjakan..hahaha......




Me order kat western stall Double Cheese Burger RM9.90....
Konon taknak makan nasik sebab dah bosan (Su bosan nasik okeh....cea cea ceaaa).......





Okehlah foodcourt nih...macam-macam ada....selesa pun selesa....
Tapi harga macam mahal sikitla me tengok....




Nurul punya food dah sampai dulu...so sila-sila....
Iolls punya memang lambat sebab memang ramai pulak yang order kat stall yang sama.....





Bila dapat ni kiciwa okehhhh......
Ingatkan patties tu patties buat sendirik...rupa-rupanya patties burger Ramlee tu jek...huwaaaaaa.....
Iolls ni kalau takat yang Ramlee punya bila-bila masa pun boleh makan sebab memang ada je stok kat rumah....tu pun pagi tu nyaris me nak bawak bekal burger Ramlee okeh...tapi tak sempat so me tak bawak....sekali tengah hari terjebak jugak yang Ramlee...dah kenapa????
Ni me rasa agak tetifu sebab kat gambar nampak macam nyummilicious okeh..macam burger buat sendirik..sekali yang dapat Ramlee jugak..why oh why?
Fries pun undercook..putih jek....sakit betul jiwa....





Sekarang ni agak giler dengan yang ini....
Pantang nampak ais box kat kedai mesti nak tengok dalam dia ada tak yang jenis white choco nih.....
Iolls tak taulah kenapa Iolls suka sangat dengan white chocolate....padahal white choco bukanlah coklat pun sebenarnya kan?
Makan pulak dengan kekacang huwaaa...memang krupkrap tak pandang dah sesapa hihihi.......
Ni pulak kebetulan gi Petronas nak bayar duit kete..sekali mesin tak boleh guna...memang gosok dada dalam hati sungguh....pastu elok frust pandang kat tepi ada peti ais...jengok-jengok kat dalam sekali ada pulak yang white choco nih...apalagi amiklah satu....
Tapi eloklah pun..jadi bekal buat tunggu Mijon kejab....
Mijon pulak, masuk-masuk kete tengok apasal tinggal kulit eskrem jek hahaha...fadanle muka..lambatlah lagi hihihi......




Ni lepas pergi pasar malam kitaorang dinner kat Gulam Me (lagi hehehe).......
Macam biasa, bila satey dah siap haruslah order satey......
Satey macam biasa yang daging tetaplah yummy...cuma yang kambing sekarang ni kuat benar bau kambing huhuhu.....
Pastu kan, malam tu jek Iolls minum sampai 2 gelas Teh Ais okeh.....laju je habis segelas..tau-tau dah kena order lagi segelas hehe.......




Ni hari Ahad.....
Dah gi rumah Mijon makan Mihun Sup lazattt, pastu ke Star Avenue....
Nak cari seluar..nak carik seluar....
Tu yang kitaorang pakai tu seluarnya.....
Sebab muat terus beli...hehehe....kembar pun kembarla kan......



Jangan meluat ek bila memasing koya depan cermin hahaha......
Sebenarnya hari Jumaat masa lunch dengan Nurul tu me dah borong 3 helai Jeans kat Brand Outlet kat situ...sebab kebetulan murah nak matikkk pastu muat pulak tu kan...tu yang laju je beli....
Pastu balik rumah bagitaulah kat Anim....bila dah bagitau kat Anim...laju je dia kata nak jugak....hehehehe....
Pastu kebetulan pulak Mijon ada buat makan-makan hari Ahad tu..so tu yang laju je sanggup ke KD hari Ahad pun.....alang-alang dah sampai sana so kita terjah cari jeans lagik....
So akhirnya haritu Anim dapat 2 kemeja Jeans, dengan 2 helai seluar...me pulak bertambah lagi sehelai Jeans dengan sehelai kemeja....
Total me beli jeans kat situ je minggu lepas 4 jean dengan satu kemeja...hambekkkk.....sorga jek rasa sebab dapat beli jeans bebanyak...hahaha..selalunya nak dapatkan selai pun macam hapa je kan.....




Dah gi Brand Outlet kitaorang naik pulak atas...tengok ada jualan gudang barang-barang sport pulak....
Banyak jugaklah yang cantik-cantik.....
Tapi disebabkan takde keperluan Iolls tak beli pun...yang beli adalah Sept....
Eh lupa pulak...haritu Sept pun ada....yelah, gi rumah Mijon kan...





Ni masa ni singgah foodcourt kejab sebab Sept nak gi solat....
Iolls dengan Anim rehat kejab....
Bagus Anim..orang tanya nak minum ke apa, taknak....hehehe..jimats duit hakak kau nih......




Dah setel semua, turun bawah gi makan kat Texas Chicken pulak.....
Mula-mula dapat set nih rasa macam apasal macam sikit sangat jek bendanya....
Sekali bila balik rumah..patutlah macam tak cukup...orang tu tak bagi kitaorang Coleslaws okeh.....bak sini pulangkan balik duhit eiiiii




Tu dia Sept hihihhi...
Haritu dia sokmo macam tak puas hati....ehh tah hapa-hapa tah......





Anim la teringin sangat nak makan Texas Chicken pun....
Iolls teringin jugak...tapi Iolls takpe..tempat nih kat sebelah opis jek...bila-bila pun boleh makan kalau nak ewahhhh....
Cuma kalau Anim payahlah sikit....nak makan yang panas-panas tak dapatlah..sebab kat Ampang takde lagik..eh ke dah ada??





Balik tu kitaorang singgah Surau kat area KD kejab....pastu terus balik Ampang...
Masa balik Ampang tu jalan ke Cheras boleh tahan jem...so Sept kata jom kita lepak-lepak minum dulu.....
So terus ke Kayu Nasi Kandaq kejab.......




Minum lebih kurang je pun...just memang nak habiskan masa....
Diaorang dua orang ni bukannya nak menyembang pun...doklah main HP...adoilah.....bosan sungguh....





Ni karok malam Isnin....
Gi berdua jek...tapi dapat lagi bilik besar....sukala kan...hehehe...
Air tetaplah banyak sebab panas kan....




Balik singgah Naina lagik....
Naina patutnya bagi diskaun nih sebab dok sebut-sebut Naina 40 kali seminggu hahaha....
Me order Nasi Goreng Mamak lagi...tapi taknak ayam.....rasa tetap sama...baguihhh......




Ni malam semalam hehehe...
Sept turun KD...mimpi apakah dia??
Dapat bilik besar jugak...happy banyaklah kan....sebab bebas nak kesana kesini tak tersangkut kikhikihkih....
Malam tadi Sept mabuk air plum okeh...habis semua lagu pun dia nyanyik..selalunya satu lagu dua lagu tau-tau dia dah tidur kat bucu kusi...tapi malam tadi tak...wahhh....that good.....




Singgah Naina lagik (tak caya kan seminggu 40 kali sebut haha)......
Sept order Mee Goreng Mamak.....me rasa okehlah...me pernah rasa yang lagi marbeles okeh.....




Mijon....dia tamak sikit malam tu..amik kemain tambah itu ini..pastu makan tak sampai suku suruh orang lain makankan...adoiiii.....




Iolls pulak tak tau nak makan apa....
Pastu dok tengok menu 5-6 kali katam pastu dok bangun tengok area Nasi Lemak 2 kali...tau-tau terorder jugak Nasi Lemak hihihi.....
Nasi Lemak dia okehlah...cuma best sebab Ayam Goreng tu dia baru goreng...kita order baru dia gorengkan.....




Friday, March 25, 2016

Mana Yang ada Jek hehe.....


Entri harini dimulakan dengan Kerang Bakar kegemaran.....
Sedap nih...dah dua kali order, dua kali jugaklah marbeles....cumaa...wah ada cuma...me tak berapa suka sos cicah dia tu..jenis manis...so lagi prefer makan dengan Sambal Belacan dia tu....
Tapi memang sedap tau cicah sambal belacan diaorang....laju je me nak perabihkan semangkuk kerang tu sesorang hahaha....



Lupa pulak...kitaorang makan kat Vichuda (camni ke eja?)....kat KD......
Me order Nasi Goreng Pataya....kes tak tau nak makan apa okehhh.....
Rasanya ok-okla....




Mijon pulak order Nasi Putih dengan Paprik Campur....hamboiii..sedap pulak kuah paprik tu.....
Iolls selalunya tak berapa suka paprik-paprik nih...tapi kali yang ni memang sedap....




Ni masa hari kantin ofis tutup...rezeki tak disangka-sangka...Alhamdulillah...
Kantin tutup..pastu me pulak bawak sarapan jek, lunch tak bawak...ingatkan memang kena ikat perutlah tunggu petang nanti baru makan....sekali nak dijadikan cerita, haritu opis me nih toilet kat depan nih diaorang tutup main paip...so jadi takde air....dah jadi me merungut-rungut sebab kena jalan jauh sampai ke tempat dining sebelah (ada dining tempat orang kursus kat sebelah)....jauh boleh tahan okeh.....kalau emergency memang confirm boleh keciciran hahaha....
So pergilah kat sana..dah kata pun terpaksa.....so dah masuk toilet, keluarlah kan...sekali Aka sorang tu tanya kat me..."nak nasik lemak ke adeek....?"...eh eh ehhh......(segan okeh) tapi bolehlan kan......
So tapaulah....alhamdullilah...lunch nanti ada makanan dah...siap ada kuih lagi okeh hehehe...rezeki sangat....




Ni haritulah kan.....balik-balik rumah tengok lauk macam takde (ada..tapi tak kena dengan selera sendiri hehehe...ngada-ngada kan?).....so terus dapat idea nak menyambal....
Sambal kan makanan kegemaran....so gigih je menumis senja-senja tu hikhik.....
Ni me malas nak defrost ayam...so just goreng telur jeklah....habis citer...nak makan sorang-sorang pun kan....




Ni minggu lepas....partner in crime makan hari Jumaat tak free..tu takpelah...cuma ingatkan tengah hari tu nak tidur then tapau je kat kantin.....
Elok nak pukul 12 sekali lalulah geng ofis sebelah....Aka tu siap tanya...|"adik, nak nasik lemak tak....?"....eh eh eh....nak la kan..kalini memang tak fikir dah...terus je kata nak hahaha.....
So tapaulah sepinggan.....rezeki okeh.....dahlah Nasi Lemak akak Hasnah masak ni sedap boleh tahan.....rugi ooo kalau menolak.....
Haritu rezeki lebih sangat sebab siap ada lauk Ayam Goreng Tepung lagi.....makan memang rasa tak cukup okeh sepinggan hikhik.......





Su dah sambal memang tak dapat dipisahkan kan...?
Ni hari Ahad lepas....pepagi rajin buat Nasi Lemak seperiuk rak.....me tak reti nak agak okeh nak catu nasi banyak mana untuk berapa orang...so tu yang jadi sepenuh periuk kecik tu huhuhu.....
Tu me buat sambal malas namanya....just blend Cili Kering, pastu ketuk Bawang Putih (bawang putih kena banyak...kalau boleh segengam pun takpe), pastu hiris Bawang Besar.....lebur semua dalam kuali (letak minyak lebih sikit), pastu kang dah garing tinggal nak masukkan garam, gula dengan Air Asam jek...dah siap.....
Tu me terajin nak rebus telur dan goreng Ikan Bilis...kalau ikut hati makan dengan sambal je sudah haha.....
Telur tu me taktaulah napa sampai sekarang me fail okeh nak kopek kulit dia tu....macam-macam kaedah tetaplah hodoh jugak rupanya....tangan tak berseni ke hape???...





Ni sejam dah makan nasik lemak goreng pulak drummets...eh lupa...sebelum drummets dah goreng keropok kering sebekas hehehe....
Drummets dengan drumsticks tu bukan dua ketul ye me makan...adalah dekat 5 ketul.....tangan gatal je nak mengoreng apa-apa kan....
Tulah kalau weekends tu me suka bangun awal-awal, then breakfast awal-awal...dah setel keje apa yang patut sebelum tengah hari buat "sleeping beauty"....so kemungkinan nak makan banyak tu takde....
Kalau jaga macam nilah jadinya...lepas makan tu, makan nih....tak habis-habis nak ngunyah.....





Gian seminggu tak karok...so Isnin lepas gi karok....
Best ooo...rasa macam sedap beno suara Iolls aritu hahahah....
Kebetulan pulak sekarang ada offer best okeh....so rugi pulak tak gi....
Tu air belambak tu karok berdua dengan Mijon je tau....air kan bottomless so orderlah berapa banyak yang korang larat nak minum.....
Haritu sajalah me try order Fizzie Plum...hamboii sedap kemain...terus haritu je Fizzie Plum dua gelas me minum....selalunya me order bagai-bagai jenis air Fizzie (satu or dua gelas), tapi minum plain soda dia tu jek (yang manis kat bawah tu me tak kacau)...kali ni tak ye...licin me minum dengan asam-asam boi tu pun me kunyah hehehe........




Ni hari me EL....
EL period pain...eh pra-period pain.....
Alang-alang tau nanti kang tengah hari kang derita dan sengsara...so pagi-pagi dah intro to period tu me amik EL sesiap....
So haritu pagi tu me bawak Emak dengan Umar keluar kejab....mula-mula ke bank..nak cucuk duit then nak tukar kad yang ada tu ke VISA.....
Pastu ingatkan nak ke AEON terus...sekali masa nak naik kereta me perasan apasal kempis sangat tayar belah depan kanan nih??
So patah pergi bengkel yang selalu me tampal tayar tu......sempat tukar breakpad...rasanya me kena ketuk daaa....breakpad untuk dua belah Myvi RM125 dia charge (konon takde labor charge...)....ke memang harga camtu ek??eh entahlah....
So bila dah siap dah pukul 11 suku camtu....so mak kata nak kena amik Abang dari sekolah sebab Abang balik pukul 12 pm.....
Tapi emak kata nak gi breakfast dulu sebab tak breakfast lagik...huwaaaaa....kuar rumah tadi pukul 10 kotttt......
So pergi kat Kayu Nasi Kandar diaorang kata roti-roti dah habis...so keluar balik, masuk kereta...then Emak kata nak McD....
So drive-thru McD pulak.....so terus patah balik rumah gi amik Abang.....
Then baru ke AEON...fuhhhh....panjang nak citer....hehehehe.....




So dah sampai kat AEON macam biasa huru hara....
Nasib baik takde orang okeh...so bolehlah buat macam kedai sendiri....
Budak duaorang ni pantang nampak semua benda pun nak....tupun nasib baik in-control lagi...
Abang pulak masa on the way dah bising nak tukar baju....sian dia kan...terpaksa jenjalan pakai baju sekolah....
Adik pulak kemain pandai nak main kat playground yang ada patung Spongebob tu..hamboiii...macamlah reti sangatt pun......
Me nak membeli pun payah...dah macam hapa dah opah kena layan budak duaorang tu huhuhu...dah semua nak bebas..nampak fitting room macam nampak klinik dah kaedahnya hahahaha......eh kesian Opah okeh....
Pastu nak cari ubat eczema non-steroid pun dah lama satu hal...sebab nak confirmkan betul ke tak...takut nak beli terus sebab ubat tu satu je dah kos nak dekat RM60......kang tak betul rugi ooo.....
Akhirnya masuk kat Chicken Rice Shop then bagi bebudak makan....nasib baiklah makan elok je (except for adik yang agak huru hara sebab dah terminum air manis banyak sangat awal tadi huhuhu)......




Thursday, March 24, 2016

Retis Sangat!!

Ni kejadian sehari sebelum EL sebab period pain hehe......
Petang Selasa nih sebenarnya.....balik kerja terus shoot ke Sunway Giza...ada orang nak belanja minum gittew...so jomlah kita....
Walaupun dari ofis tapi baju pakai T-shirt sebab haritu me terlibat dengan function kat ofis.....
Selalu dah biasa pakai baju kurung, bila satu hari suntuk kerja kena pakai T-shirt dengan Jeans (patutnya kena pakai track-suit) so rasa macam belengasnya.....mungkin sebab kalau pakai baju kurung lagi selesa sebab berangin je kot...so bila kena pakai macam nih terus rasa berkuap...........




Ada orang nak amikkan gambar..so mehlah kita koya-koya sikit...
Tu yang terus pose tak pandang camera gittew hahahaha....




Mijon dia bila me nak amik gambar dia tak mau....ahh lantakkkkk....me amik jugak hehehe.....
Selalu tu kitaorang lepak kat luar je sebab dalam full...tapi kalini lepak kat dalam pulak sebab kebetulan takde orang sangat....awal lagi kan.......





Mijon punya Vanila kot nih...sedaplah puloppp....lain kali nak order yang ni jugak le.....



Iolls punya....Dark Mocha Frappe with no sugar, with extra coklat, less coffee (ni bahasa me la kan...bahasa Barista I don't know haha)..pastu nak whipped cream dengan extra coklat sos...hehehe...ngada-ngada je kan??.......
Pastu memang kalau gi sini memang itu jelah pun me order...Iolls takut nak minum coffee pekat..kang tak boleh tidur malam okeh......so order half coffee half coklat (sebenarnya kena extra coklat)......




Nampak tak...??hehehe...
Macam retis okeh, sampaikan orang snap pic pun tak perasan....hahahaha....
Ni Syed la yang amik ni pun....Syed is the one yang tukang belanja (Thank you very much Syed sebab sokmo belanja Kak Sue).....
Kalau nak tau, sebelum-sebelum tu Mijon 14 kali dah cakap kat me..."ni mesti Syed amik gambar bagi kat wife dia nih"....punyalah dia berwasapada (sebab takut kena bahan kan...) sekali terlepas jugak okehhhh...hebat Syed!!!hahahaha.....
Anyway, thanks to Mijon jugak...kalau tak sebab dia yang ajak minum...takdelah me sampai kat sana pun kan....hehehehe......






Thursday, March 17, 2016

Sambal Telur Goreng....



Sambal Telur Goreng
2-3 Biji Telur-Goreng Mata Kerbau (tapi nak rebus then goreng balik pun boleh)
*10 biji Cili Kering-Rendam
*1 Biji Bawang Besar
*2 Ulas Bawang Putih
*1/2 Inci Halia
*Blend semua bahan yang bertanda * hingga hancur
1 Sudu Besar Cili Sos
Secawan Air Asam Jawa
4 Sudu Besar Minyak Masak
Garam dan Gula

Cara-caranya:
1-Panaskan minyak dalam kuali, dah panas masukkan bahan-bahan * yang telah diblend hancur tadi.
2-Tumis sampai berminyak dan garing (sampai cili tu masak)
3- Dah garing dan masak masukkan Sos Cili, garam dan Gula (gula kena lebih).
4- Kacau rata dan masukkan air asam.
5-Masak hingga pekat. Bila dah pekat boleh masukkan telur then kacau rata.  Siap!!




Simple je kan...?
Sapa yang minat lauk bersambal macam me ni bolehlah try.....
Adik-adik (budget semuaorang baca blog ko kan Sue hehehe)...ye adik-adik yang baru belajar nak buat sambal tu..korang kena jaga selalu tau cili tu..kena kacau-kacau selalu...kang kalau korang biarkan hangit nanti weih....
Fyi jugak, sambal ni kalau korang nak tukar Telur to Ayam pun boleh....Ayam tu kenalah perap kejab dengan serbuk kunyit dan garam, then goreng 3/4 masak dulu...senang je...
Pastu sambal ni bahan dia lebih kurang sama jugak kalau nak masak Sambal Sardin pun...tapi kalau Sambal Sardin, halia kena lebihkan sikit...pastu jangan letak sos cili....pastu kalau rajin apa-apa sambal tu korang letak le kentang yang dah digoreng..haaa....boleh buat tambah lauk sekali harung masak kan...(kalau dah namanya Sue apa yang tak senang??)....
Selamat mencuba...





Wednesday, March 16, 2016

Tengok Movie and Makan....



Duluuuu kalau sebut bubur maknanya me makan hanyalah time demam (teruk sangat)....tak pun time bulan puasa sahaja........tapi kalau bulan puasa maknanya bubur lambuk mesjidlah kan.....
Tapi sejak kerja kat Sg. Buloh ni kalau ada je kat kantin tu bubur....uiii laju je me ngambikk.....
Best ooo..bubur dia berasa..kiranya rasa dah ala-ala sipi nak bubur lambuk (sipi-sipi je ek...bukan sama)....pastu kalau nampak ada sambal tempe or kentang yang jenis bersambal kering tu uiii laju je tapau sekali......masa makan tu menyudu tak pandang mana dah..sebab memang sedap sangattt.....
Me suka betul kalau kantin ada masak apa-apa sambal yang kering..tempe ke, kentang ke...memang amik...kadang-kadang amik sebab nak buat ratah je....memang best....best dia kalau boleh macam nak tanya resepi hihihi...tapi seganlah pulak..so beli jelah kalau ada.....





Set nasi kat Uncle Jack...
Lama giler tak makan...so sebab malas nak fikir panjang so makan jelah kat Uncle Jack...senang....jimat masa dan tenaga (alang-alang memang dah ada dalam Giant kan)......
Sedap jugak tau....nasi tu rasa macam nasi beryani segera yang me buat selalu tu hehehe....okehlah...berempah tapi lite-lite gitu....
Set ni dah naik harga...dulu RM5 untuk set Nasi+2 ketul Ayam Goreng+air...sekarang dah RM6.90....tapi still okehlah for me sebab ayam tu maintain je besar dia (pastu memang besar jugak okeh).....
Ni kalau ada sup kosong lagi syiok kot heheheh....
Kalau kat Uncle Jack ni menu memang simple jek....tapi alhamdullilah kenyang sangat-sangat...makan pun tempat selesa...lepas makan boleh terus tolak troli buat shopping hehehe..........





Pagi sampai office, lepas punch kad tu macam biasa bukaklah Whatsapp...sekali Sept bagi pic gerhana matahari kat tempat dia....wowwww.....
Bila dah gitu apalagi..me pun nak le amik jugak khen...nak jugekk okeh....hehehe...
Second time ni tengok gerhana matahari...selalunya kalau time gerhana mesti me dalam rumah...bila dalam rumah memang tak kuasalah pulak nak jenguk keluar bagai kan...kalau tak pun timing tak kena...so tak kuasa....(jangan ikut resmi pemalas macam me ni ye anak-anak..rogiiii)........
Ni sebenarnya ada lagi gambar clear sikit....tapi malas nak cari balik boleh?
Kalau korang nampak (tak nampak boleh bayangkan ye hehe)...yang pantulan tu sebenarnya bentuk bulan sabit tau....masa ni memang betul-betul time gerhana jadi (dalam pukul 8.05 pagi camtu).....
Me masa bawak kereta ada jugak try usha-usha....memang nampak okeh bentuk bulan sabit tu....kat ofis me nih pokok memang banyak...so nak pandang direct nak suruh buta satu hari??so pandang sipi-sipi yang ada pokok (tu pun buta 10 saat okeh haha)....
Apapun memang priceless okeh.....cuma tulah...bila amik gambar tak nampak pulak....guna kamera hp kan..mananya nak dapat.......






Jangan meluat okeh hahaha...
Ni Mijon pun dah naik meluat okeh kalau me ajak dia gi makan Nasi Ayam kat foodcout IKANO tu kihkihkih....
Apa nak buat...Iolls memang kegemaran makan Nasi Ayam.....lagi-lagi kat situ....
Kat kat situ feeling lain macam sikit okeh...feeling macam makan kat rumah (kat rumah pun tak camtu ye hahaha)....cantik terhidang semua lauk depan mata..dahlah tu berlambak-lambat pulak tu....memang puas hati....
Tapi kali ni frust sikit la....ayam tu liat lah pulak...adoiiii...putus selera nak makan Nasi Ayam seminggu........






Ni keesokkan harinya.....
Emak masak Sup ayam malam semalam tu (yang masa me makan Nasi Ayam tulah pun)......so bila tengok ada sup alalalala..rogi pulak rasanya.....so pagi-pagi tapau bawak gi kerja.....ha kauuu...puas makan....
Letak pulak kicap tu hitam pekat-pekat....nomnomnom........pedas berapi pun takpe.....





Jumaat lepas...
Time break pagi tu me laju-laju pecut gi bank (kes malas nak gi time lunch le pun)...so alang-alang kat sebelah bank tu ada A&W so tapaulah satu set Beef Burger...hampeh tak sedap huhuuuu....
Nasib baik ada curly fries nih...ni memang rasa tak berubah dari dulu pun kan....walaupun tak berapa curly dah heheheh...




Ni dinner malamnya kat The Strand....
Sempat tengok 2 movie terus okeh....kiranya haritu masuk wayang tengok BoBoi BoyThe Movie, pastu solat then masuk wayang tengok citer Kungfu Panda 3 pulak pastu solat lagi....gitteww...
Kalau bagi bintang..dua-dua me bagi 4.5 bintang okeh...best gilerrr....Boboi Boy tu jangan tak tau...perfect giler okeh diorang buat....rasa macam tak percaya je yang buat tu anak tempatan...syabas!!!.....
Sambung balik...nii kitaorang makan kat dalam The Strand jugak....kedai rupa ala-ala hipster okeh...tapi menu semua menu mamak hahaha...comel giler kan??....
Tu me order Nasi Goreng Ayam..kes tak tau nak makan apa sebab makan kat kedai cantik tapi menu mamak hehehe........
Ni kelakar sikit....ada orang tu kemainlah order nak Nasi Goreng Biasa....tapiiiii....nak tambah Ayam Goreng (siap pilih/tunjuk nak ayam goreng yang mana dan nak part yang macamana gittew)....sekaliiiii bila dapat tu awat samaaa????..
Dah sebijik sejibon macam yang me order....nak gelakkan tapi kang orang tu sakit hati pulak....gelak dalam hati dengan dalam blog jelah hahahaha.....
Tulah kan....sapa suruh pening-pening order...order macam Iolls kan senang...straight forward gitu....ni citer pusing-pusing dapat yang sama je punnn.....hewhewhew.....
Iolls malu okeh time nih...Iolls makan sikit punya berkecah...member makan sikit punya bersihhh dan tertib....huwaaa....malu rasa macam nak tutup muka dengan pinggan.....





Korang boleh tak kelmarin dah makan Nasi Ayam kat luar...pastu bila Sabtu masak pulak sendiri Nasi Ayam lagi??
Iolls mampu okeh...sebab memang akan makan dengan penuh selera okeh....
Kebetulan minggu ni (sabtu lepas) anak buah semua ada (anak buah ada 3 orang je pun kenit-kenit tu), so rajin lebih sikit...
Bebudak kan suka makan nasik berperisa....so kalau buat time diaorang ada tu kira berbaloi sangat-sangatlah.....



Atie dapat petua ni dari internet.....
Petua nak ayam tu tak kering ialah masa rebus ayam tu pastikan air tu mengelegak betul-betul baru masukkan ayam....masa rebus tu pun kalau boleh api biar besar...(ayam tu rebus dulu untuk buat sup dan stok ayam untuk nasik, then baru marinated then baru goreng garing).....
Memang pun okeh...me trylah cara Atie cakap tu....wow....memang lembut moist je dari selalu....selalu tu kalau tak confirm kering sikit....kalau part yang isi tu lagilah dah sejuk kejung semacam jek...ni tak ye...cantik je basah isi ayam tu....




Ni pagi Ahad....kat TGV AEON AU2
Ana ajak Anim dengan me gi tengok Kungfu Panda 3....
Iolls korang jangan ajak..laju jek okeh....(tu pun hangen Ana bila dah tau me dah tengok movie tu dulu...eh eh eh awok nih...kita manalah tau nak tengok awal ke apa...)....
Ni kitaorng terkeluar dari rumah lambat setengah jam...bila sampai kat TGV memang nganga jelah yang boleh buat pun huhuhu...
Penuh oiiii....
Ni semua nak tengok BoBoi Boy the Movie la tu....iolls tau sebab BoBoi Boy memang pukul 11.00 am dengan next show dah full..pastu orang belakang Iolls tu memekak dok bising sebab BoBo Boy dah full huhuhu (serius memekak oiii...lakik binik okeh....cakap memang nak bagi me dengar kot....dahlah beratur tak reti nak gab...dok terapat-rapat tak menyabar....huuuu)......





Kitaorang dapat tengok show yang pukul 1.15 nanti....yang pukul 11 dah terlepas okeh....frust ooo....
So terpaksalah bertabah....
Korang nampak tak harga tiket tu??
RM10 je okeh.....
Kitaroang memang beratur kat lane Maybank Privalage (ke hapa nama tah tu)...sebab Ana memang nak guna Maybank Debit Visa kad dia tu jek (dia malas nak guna cash)...sekali bila orang tu print tengok aitt RM10?mulut Iolls pulak jenis tak cover hahaha...terus orang tu cakap tu sebab guna Maybank Debit Visa kad tu...memang ada diskaun (tak ingat dia cakap berapa percent)...so dari RM19 jadi RM10..hamboi!!...
Katanya tetiap hari harga tu sampai pukul 6....gittew....amacam...kalau kaki wayang huntonglah balik kerja boleh pulun tengok tetiap hari hehehehe....
Tapi....korang kena tanyalah dulu ek...tu kat TGV AEON AU2...kat tempat lain me tak tau.....




Wayang Ana belanja....TQ....
Ni gatal beli sushi kat dalam AEON tu jek (iolls tak reti sangat makan sushi okeh)....macam biasa mesti carik yang ada telur ikan tu...tapi boleh pulak takde....yang ada half-half je...pastu telur ikan yang color hitam.....
Anim cakap amik jelah yang color hitam tu...me pulak ikut je amik hahaha (sapa yang nak makan ni tah)....
Tapi nasib baik rasa lebih kurang je...jadilah dari takde........




Koya retis kejab..masalahnya retis ke??hahaha....
Gatal beli tudung Issabelle by Naelofar nih la...konon nak pakai macam orang lain tu terjuntai dua kat depan....sebab nampak orang lain pakai alahai comelnya.....so tu yang try test belik.....
Sekali bila pakai..awat payah beno?(Sue memang ditakdirkan memakai tudung jenis senang dan tak peliklah kot seumur hidup)...
Mula-mula gerak ke AEON tu kemain terjuntai dua...sekali bila dah beratur sakan tu tudung me tah dah jadi apa okeh....last-last masuk toilet me belasah jelah pusing janji tak nampak serabut hahaha.....
Tapi bila tengok ni macam ok pulak kan...minus perut Iolls yang superbunc tu ye.....so rasa-rasanya nak beli lagi ke?hehe








LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...