Search This Blog

Monday, December 28, 2009

Takziah...

Takziah kepada Azrul (tunang Atie ) dan keluarga atas pemergian Bonda mereka pada 26 December 2009...Moga Rohnya dicucuri rahmat..

Alhamdullilah, Arwah sempat menunaikan impiannya (impian seluruh umat islam amnya) untuk mengerjakan ibadah haji (setelah beria-ria sangat nak mengerjakan haji, Arwah baru pulang ke tanahair pada 15 Dec 2009)...Baru seminggu pulang ke tanah Malaysia, arwah dibawa pulang pula ke rahmatullah...Al-fatihah...

p/s: Marilah kita doakan semoga roh org-org yang terdahulu dicucuri rahmat..Aminnn...



Tuesday, November 17, 2009

Tarikh-tarikh....

* 14 hb November 2009 (Sabtu), setahun berlalu Arwah Abah tinggalkan kitaorang...Rezeki lebih so Emak me ada tempah Nasi Campur (Nasi dengan lauk complete sayur ayam berkuah semua...) dan suruh surau buatkan tahlil untuk Arwah Abah...Alhamdullilah..rezeki Arwah Abah..
Alhamdullilah jugak, kitaorg still lagi ada rezeki lebih nak buatkan tahlil untuk Arwah Abah, walaupun hanya kat Surau je...
Arwah Abah dah tinggalkan kitaorang setahun, Alhamdulllilah jugak kitaorang masih boleh lagi survive...memang masih lagi terasa kehilangan, kata orang hidup harus diteruskan...Al-fatihah untuk Arwah Abah...


* Encik Said bin Ibrahim seorang kenalan dan juga staff di ofis me (berlainan unit) telah kembali kerahmatullah...Sama dengan tarikh Arwah Abah meninggal (14hb November), cuma beza setahun dari Arwah Abah me..
Berbalik pada Arwah Said, Arwah meninggal pada pukul 2.30 pagi hari Ahad di HKL, tu pun setelah sehari berhempas pulas menyabung nyawa akibat penyakit darah tinggi...
Walaupun kematian Arwah mengejutkan semua orang (sama macam arwah Abah me), tapi kami (kawan-kawan yang mengenali arwah) semuanya redha dengan ketentuanNya......
Menurut Doktor (dari kenalan yang melawat Arwah masa awal kejadian tu), Arwah memang kritikal (semasa dimasukkan ke HKL), salur darah utamanya di Otak dah pecah, doktor tak boleh berbuat apa-apa (tak boleh bedah atau apepun)...(amatlah menyedihkan...)..
Dari pandangan mata me pula, Arwah seorang yang baik...
Kata kenalan lain, Arwah semasa muda banyak mengalah berkorban untuk menolong kakak dan adik-adik, sampaikan Arwah dah berumur 41 tahun (kalo tak silap) Arwah masih lagi membujang...
Yang paling me 'respect', dalam pada umur yang semakin meningkat, Arwah berusaha menyambung pelajarannya, berdikit-dikit, dari diploma sampailah akhirnya Arwah meninggal dalam pengajian untuk mendapatkan Master (kekaguman me terhadap beliau yang selalu me sebut2 dalam hati...)..Mulianya dia...kuatnya dia...Tekadnya dia...(semangat yang harus me ikut...sepatutnya...)...
Lupe, Arwah memang seorang yang 'kuat' masa hidupnya, pagi keje ofis, malam kerja part time di hotel, dimasa rehat hujung minggu pulak pergi ke kelas untuk belajar...hebat kan?...Tapi, Allah lebih sayangkan dia...(Orang yang baik-baik selalunya Allah amik cepat..betul tak?)....Al-fatihah untuk Arwah Said bin Ibrahim...Moga Rohnya Dicucuri Rahmat...Aminnnnn...




* Semalam besday Kak Azzu (16hb November 2009), hepi besday Akak..semoga panjang umo, murah rezeki, dikurnikan keluarga yang happy, semoga jadi isteri dan ummi yang baik (teringin nak tengok muka yusuf..bile la agaknye yek?)..Amin....(sorila kak, orang tak dapat wish personally line hp baru kena bar..hahahahar...paham-paham jelah yek...)


*Minggu depan 22hb November 2009, besday Emak me pulak, Puan Nooraini binti Badri yang ke 53...moga Emak dipanjangkan usia, dikuatkan tubuh, badan, mental semua...Amin...tak sabar2 kitaorang nak selebret nih...hehheheh...Nak makan besar sefamili (besar bagi kami anak beranak...)....



*Lupa, aritu besday Anim (30 October 2009) yang ke 10 tahun Anim dapat PS2...heheheh..Walaupun hanya PS2, tapi tu dah cukup besar bagi dia (n kitaorang gak la...)...dapat pun bersyarat, dah la tu, kena tambah duit dia sendiri (duit raya u all..)..hahahahha...mau tak, makan beratus harga natang tu kan...me hanya belanja sefamili makan KFC (fav. Anim ooo...). Tahun ni Anim taknak Kek besday semata-mata sebab excited sebab nak PS2 (sanggup tu, macam la kek tu dia yang bayo...), lagipun kata dia, dia malu nak tiup2 lilin lagi....jadi sebagai ganti Anim suruh bagi goodies kat classmates dia saja (Sekolah Agama)...Goodies lak atas tajaan Atie...okayla, janji Anim suka...budak-budak kan, kalo orang tua maleh nak layan dee...



Monday, November 09, 2009

Salam...kembali lagi...

Assalamualaikum...
Halu..halu..halu....
Lame giler tak nulis...hehehhe..
Gian betul rasanye....
Akhirnya arini 'tertulis' gak...sukeeeerr....

Orang takde tenet kat rumah, biasala..main tumpang2 kat opis je..ni pun tulis je boleh..
Membaca blog takleh...blogspot dah kena block!!!(sakitttttt....)
Sian me tau..tiap hari sekarang ni main tenet guna hp je...daif sungguh!!
Tapi takpe..boleh tulis kira ok la kan..nak loncat-loncat baca blog tu...loncat guna hp dulu la yek...tu pun very la limit, mana blog yang banyak gambar tu, tak dapat la me bukak..lambat...(tgk la setahun dua lagi..dah mampu baru boleh bertenet kembali di rumah....hahahahah..makan tahun tu nak tunggu..)...takpe..sabo Sue yea....
Nak tulis ape lagi ek?ishh..blur kejab le...
k la..nanti-nanti ada idea me nak tulis lagi...ni jelah buat masa ni...bye-bye.....



Friday, September 18, 2009

Salam Aidilfitri untuk Semua...


Salam Aidilfitri untuk semua...
Maaf Zahir dan Batin dipinta...




Friday, September 11, 2009

Salam Takziah...

Salam Takziah buat Siti Nurul Huda Ramlee (officemate me) atas pemergian Bonda tercinta pada pagi ini...Semoga rohnya di tempatkan dikalangan orang-orang yang beriman...Aminn....
Untuk Nurul: Be strong ok...insyaALLAH...




Friday, August 28, 2009

Kandoori...

Citer 2 minggu lepas (15 August 2009, Sabtu)
Emak telah menganjurkan kenduri Tahlil dan majlis sambut puasa..
Emak me sudah ketagih mau buat kenduri ok..
Aritu pernah buat sekali cam gini jugak..awal bulan Januari aritu..
Masa tu buat Tahlil campur dengan majlis Atie tunang...
Kali ni Emak teringin nak buat lagi sekali...
Taknak oder-oder, selalunya emak oder kat sape-sape pastu hantar kat Surau atau jiran-jiran..sekarang tak nak...emak nak suruh org kat taman gotong royong masak...
Demand ko...hehehheh

Orang surau akan datang ke rumah kitaorang yang luasnya sekangkang Kucin ni untuk tahlil..
Dan makan-makan akan dibuat kat car park kat bawah rumah...
Sebaik la elektrik supply mmg dah ade kat bawah, tinggal nak setting meja dengan untuk masak-masak je kaedahnya...




Sila lihat gambo di atas...hehehheh...
Kalah dok kat kampung kan...
Alhamdullilah...hari tu cuaca amatlah clear..padahal hari-hari sebelum tu hujan manjang je...



Moh kita tengok menu-menunya (harap maap ye, pic makanan diamik semasa lepas habis kenduri, kes sogan le, ape lagi...:

Kacang panjang goreng dengan hati..ni masak kat bawah...



Seterusnya Ikan keli masak sambal..Ikan keli disponsor oleh Acik Aman, adik Arwah Abah me..Sambal pulak diimport dari Bandar Baru Ampang...Acik Nor telah siapkan awal-awal pais sambal ni kat rumah dia..so, bile ikan dah masak, dia tinggal tenggek pais tu dalam kuali, bagi garing, terus masukkan kat atas ikan...mmg jimat masa...Ikan goreng kat bawah...sambal kat atas..di dalam bekas ia bersatu...(puiiii...ayattt)



Seterusnya...Gulai Nenas dengan ikan masin..Maap la sedara sedari, tak nampak pun nenas dengan ikan masinnye kan?hahahah..kuah adalah terlebih banyak dari isi...dahla tu, mau seperiuk tinggal...ni masak kata bawah...




Lagi...Ayam masak kicap...tapi bukan jawa punya style..ni TDAR punya style...heehhehhehe...Masak kat bawah gak ni...sedap nih, lain pada yang selalu tu..nyum..nyum...




Keli goreng, Kembung goreng dan sardin goreng...amik...ni pun masak kat bawah...





Nak sodap..ada ulam-ulaman...






Makan lak dengan ikan kering nih....







Makan lagi dengan sambal belacan....Wallahhh!!Sambal belacan buat kat atas...



Menu yang paling dinanti-nanti...
Hahahah..sambal goreng...pure jawa punya style...
Dibuat khas oleh Acik Nor me...
Serius sedap giler....dah lame tak dapat makan sambal goreng yang sesedap ni ooo...
Dulu Arwah Embah me yang kepala kalo masak sambal goreng nih....
Tiap-tiap kali raya, kenduri ke ape..for sure sambal goreng jadi kepala hidang...
Sebaiklah turun gak kat Acik Nor...kalo tak kepunan le kitaorang...hehheheh
Itu sahaja citernye...
Saja nak habiskan masa yang ade ni...
Lagipun, tengah boleh pakai tenet ni, apelagi..gunala kan...
Kang tak bulih kang, berjaman lagi la nak update blog ni..
Gambo dah makin byk ooo..tapi updated nye tidak tau la bile....



Friday, August 21, 2009

Salam Ramadhan...

Assalamualaikum,

Do'a malaikat Jibril menjelang Ramadhan " "Ya Allah tolong abaikan puasa ummat Muhammad, apabila sebelum memasuki bulan Ramadhan dia tidak melakukan hal-hal yang berikut:

* Tidak memohon maaf terlebih dahulu kepada kedua orang tuanya (jika masih ada);
* Tidak berma'afan terlebih dahulu antara suami isteri;
* Tidak bermaafan terlebih dahulu dengan orang-orang sekitarnya.

Maka Rasulullah pun mengatakan Amiin sebanyak 3 kali. Dapatkah kita bayangkan, yang berdo'a adalah Malaikat dan yang meng-amiinkan adalah Rasullullah dan para sahabat , dan dilakukan pada hari Jumaat.

Oleh itu SAYA TERLEBIH DAHULU MEMOHON MAAF jika saya ada berbuat kesalahan, baik yang tidak di sengaja maupun yang di sengaja , semoga kita dapat menjalani ibadah puasa dengan khusyuk, diberkati dan dirahmati Allah S.W.T.


Salam Ramadhan…



Selamat Pengantin Baru Mas...

Selamat Pengantin Baru...

Buat Mas dan Khu...

(31 Julai 2009 bersamaan hari Jumaat)


Semoga Bahagia ke Akhir Hayat..Amin...


Kepada Mas,
Sorila..me tak dapek nak ke Alor Setar tu..bukan ape..masa membatasi kita...maaf banyak-banyak ye...Kebetulan pulak nak dijadikan cerita..hari Jumaat tu me dah start selsema n demam..lama gak la dapat MC..Macam-macam hal kan?Sorry bebanyak ek...


Sebelum tu nak show-off la sikit..hehehehh
Sempena Mas kawin nih, me, Zai, Sept n Kak Azzu telah menghadiahkan Cuppies untuk hantaran...
Hasil dari googlelan me, me terbekenan kat pembuat cuppies yang paling cun kat Alor Setar..cupcakeswithlove...Alhamdullilah...
Hasil dari perbincangan melalui email (pemalas giler Sue nak tepon n sms..sorry Syima...), me syukur2 giler sebab Syima sudi buatkan...Color cuppies adalah mengikut tema Pengantin Baru iaitu Maroon, Putih dan Gold...khas gitu...
Inilah hasilnya...
Cantik kan..simple but nice...yang penting menepati Theme pengantin baru...
Mas the Pengantin Baru suka, me suke, kengkawan yang lain pun suka...suke gilerr!!!
Again, terima kasih banyak2 ye Syima..Jasamu kami akan kenang...takde Syima takdela cuppies penyeri hantaran Mas kan...
p/s-Lame giler tak update blog, bukan pasal ape, bile dah menumpang kasih guna internet ni biasela..ada je halangan dan cabaran..ni banyak lagi pic dalam folder nak diblogkan, tapi tak tau la bile..insyaALLAH..ada chance akan diblogkan jugak..just wait n see...chowww...



Friday, July 24, 2009

Mari Bersokan...

Tajuk tak boleh tahan...hahahah
Kalo Sue.ade ke nak bersokan???
Sila jawab wahai kengkawan....

Sue memang tak suke bersokan...tapi kadang2 kalo jadi bidang terojon tetiba la dia boleh, suka dan mau bersukan...

Sila layan gambar2 di bawah ye....




Ini adalah saya dan Nurul Huda (panggil Nurul saja..)...kitaorang jadi bidang terjun untuk sukan Piala Ketua Pengarah kat ofis kitaorang...jangan terkojut ok...kitaorang mewakili bahagia tau..bukan unit...sila kagum...hahahahahak..Gambar untuk acara bersukannye idakla ada..orang tak berapa glamer la katakan..hendak2 pulak esok nak main, dua hari sebelum tetiba nama masuk dalam list player...Lupe nak gitau..kitaorg main 2 games..11hb bulan aritu main Net Ball dan 18hb aritu lak main Volley Ball...Menang ker??ooo...bab menang tu kena tanya tukang catit markah yek..me just boleh jawab "No Komen" jo...hahahahahk...








Gambar kat atas ni lak, petang Selasa aritu...semangat ko...konon gian nak kuarkan peluh lagi..iyalah..aritu masa main games tu, kemain peluh lagi kan...so, naklah rase peluh lagi..kununnya badan rase segar...Gi dengan Atie je..orang lain tak mau dan tak dapat ikut...Semangat...Tapi baru joging dalam tak sampai sepuluh tapak..ape sudah jadi???ayoyo..saya sudah pancit ok...rase macam berat semacam..so, berjalan kaki pusing satu tasek jelah hendaknya..Atie gigih ok..orang dah biase joging la katakan..dia dapat la seround setengah..Jeles ok..dia joging slow-slow je pun..tapi maintain sampai habis...me??jalan-jalan tengok tasek saja sudah....



Camno ek nak bagi rajin bersokan, bersenam atau beriadah nih??tengok le kat atas..orang lain gigih guna tools senaman yang ada..me pun macam gigih2 gak..tapi tak segigih orang lain la..me gigih bersandor dengan perut 5 bulan ngandung tak kuar2 je manjang....adoiiii..samela time main games aritu, lepas main je mencungap duduk..bontot dengan perut berat giler la katakan...so, camno nih????...



Wednesday, July 22, 2009

Conjunctivitis

Ni intro

Ni bile dah confirm...




Ni semasa...
Korang pernah tak kena Conjunctivitis??
Tu istilah perubatan la..maksudnya sakit mata yang berjangkit tu..
Me 1st time kena ok...Pembawa adalah Anim..
Hari Isnin balik sekolah, bijik mata Anim color dah kepink-pinkngan..
Kedip-kedip je manjang..bangun tido pagi Selasa, amik ko...sudah merah dan membengkak...
Bile ditanya, rupenya dia kata kawan baik dia kat sekolah sakit mata...
Alamak...berjangkit la pulak...
Rabu pulak...bangun pepagi..sudahhhh..Emak pulak dah mata merah...tapi tak bengkak pun...
Sorang lagi dah kena...
Malam tu, mata me sebelah dah macam gatal-gatal..tapi takpe..think positif..sebelah je...gatal2 je pun kan..
Ohhh..tidak..pagi khamis...sebelah bijik mata yang gatal tu sudah pink ok...
Berdesup gi Klinik...sah..me sakit mata gak....
Dalam hati..wa..sukanye...boleh mc...
Tapi rupa-rupanya seksa giler ok....cehh..tak guna MC pun sebenarnya...
Dengan gatal, tapi takleh garu..dengan taik mata dah meleleh-leleh...memang sengsara..
Tu sebaik sebelah saja tu..Emak dengan Anim dua-dua belah..tah camne tah sengsaranye lagi takleh cakap la..
Me takut giler nyangkit sebelah lagi..punyala control tangan..sikit2 basuh tangan, sikit2 basuh tangan..takut giler kalo terjangkit lagi sebelah..
Siap tido, mata yang sakit tu lapik dgn tisu..takut air mata tu mengalir gi sebelah lagi..
Ohhh...tapi teori tu tak le berjaya..
Akhirnya..terjangkit jugakla yang sebelah lagi..
Mak aii...memang sengsara...
Masa kena sebelah tu, takat gatal and sakit part bengkak tu saja...
Tapi bile dua-dua belah dah kena ni...bukan takat tu, siap pedih giler rase macam kena garuk dengan pasir ok...
Tu satu hal..air langsung takleh kena...pedih umpama kita curah sabun kat mata tu...sakit ya amat..sampaikan bile mandi ke ape..mata tu kena katup rapat2, sebab takut rase pedih tu nanti...
Anim Selasa kena Jumaat dah baik..
Me lak, Khamis bawak ke Jumaat lagi satu...
Emak la paling lambat baik...sampai sekarang effect dari sakit mata tu ada lagi..sian giler emak..
Tapi takpe..doktor kata takde ape..cume bab baik tu depend pada individual tu...
Kalo cepat, cepatla..ade yang makan masa..tapi time to time kena gi buat check up la..takut kang jadi penyakit lain...
Lepas ni...me tak mau sakit mata lagi...
Konon best la sangat dapat Mc lama-lama..rupenye hampehhhh..sakit giler ooo...mau trauma jadinye...





Wednesday, July 15, 2009

Makan-Makan, Masak-Masak..

Lame ek tak tulis entri..
Mau tak...sekarang sudah susah mau guna internet ma...(hahahah...numpang buat cara numpang kan...)

Jadi dah ade chance nak nulis, me tulisla kan...
Citer minggu-minggu lepas je pun...

Nak dijadikan citer, minggu-minggu lepas rajin sikit ok (rajin banyak sebenornye...)...
Me masak-masak something gitu...
Tu pun sebab dapat MC sebab kena Conjunctivitis (Sakit Mata da...)
Kalo tak, idakle rajin...
Ni dah duduk rumah lama-lama ala-ala kena kuarantin haruslah nak makan kena masak sendiri....

Ini adalah menu pertama...Daging Masak Kicap...Setelah sekian lama tak berkecimpung dalam hal ehwal masak memasak ni, faham-faham jelah..masak pun main boh je...dahle tu, lama giler tak masak kicap...Dan disebabkan daging dah dikuarkan, tapi malas nak sambal menyambal atau kari mengari..so, buat kicap saja...Kali ni "syabbas bette"..rase sungguhlah cukup...(puji diri sendiri ko..hahahahah)...Wangi je tau..jangan tak tau....skill memasak tu rupenye ada lagi ek walaupun dah lame tak diasah...ewahhhhhh....nak cukupkan lauk, macam biase la..kentang goreng haruslah ditaruk sekali dalam tu...janji konyang satu rumah kan...




Ni lak menu hari lain...Pagi-pagi gi bayar bil kat Tesco Ampang (ya tuan puan, walaupun dalam tempoh kuarantin tanggungjawab membayar bil haruslah dibuat..)..Singgah Tesco pulak takde makna kalo tak masuk kat supermarket dia kan...Pueh hati, beli stok segala makanan untuk seminggu kat rumah..terbeli udang sederhana kecik ni sekali...syok je...suku plastik sayur tu baru RM4 lebih...Petai lak memang ada kat rumah...ape lagi...menyambal petailah kita...Jadilah Sambal Tumis Petai...(Gambo kat atas tu, time sambal baru nak gelegak) Sodap ke idak?Ohhh..tentula sedap kan...hahahahah..sape lagi nak puji diri sendiri...(tapi jangan tak tau, Anim selalu je puji tau...jangan mare....)...Kata sedap kan, tapi tak habis la pulak, ade berbaki gakla dalam setengah mangkuk kecik tu...(sedap ke maknanye tu..??hihiihiik..malas den nak jawab..)


Ni lak menu tengah hari kelmarin (Ahad 12 July 2009)...Sian kan?Oohhh..tak payah le sian pun..pepagi dah melantak macam-macam dah kaedahnye...dari Nasik Lemak, Char Keow Teow, Mee Goreng dan lain-lain lagi..amikk...So, tengah hari sudah malas nak masak..jadi terhasillah telur goreng hangit ni...Amik kicap, amik cili sos, amik tomato sos, kacau, pastu goreng...setelll....janji nasik masuk dalam perut n tekak sudahhh...



Yang ni pulak..Roti Paratha Cheese...Ana pernah makan tah sape bagi rase tah..so, masa gi Giant Ampang Point, Ana beli Paratha Segera ni sepaket..me lak beli cheese sepaket...(cheese yang selai-selai tu name ape ek..lupe la pulak...)...Balik rumah sekarang ni pantang lapo je, mula la, sekeping-sekeping goreng Paratha ni (sampai semalam dah masuk 2 kali beli, satu paket 5 ada 5 keping..). Selalunya goreng pun tak banyak, takat sekeping dua je tiap kali goreng, saja gatal melayan perut yang kononnya "lapo sangat".....Roti ni sihat pun sihat gak sebab tak guna minyak pun..kuarkan dari plastik terus tenggek kat atas kuali, taruk cheese yang dipotong kecik-kecik lipat dua, dah garing hidang...sonang bai tu...nak sodap lagi..kelmarin dah test taruk sosej yang dislice nipis-nipis..tetibo jadik pizza ko...heheheh...tapi sihat ke kalo kaedahnye inti taruk extra cheese...oohh..tu sandiri mau ingat la kan...
Tu jelah pun..tajuk mau gah..tapi idakla ade ape pun......
Nak nulis tapi tak berapa pandai nulis...jadi inilah pun hasilnye...layannnnn



Tuesday, July 07, 2009

Happy Birthday Atie...!!

Happy Birthday Atie...!!!
Sebenarnya dah belated dah pun...hahahar...same gak macam besday Anna aritu...
Tapi potong kek tetap 27 June 2009 ok...
Dah tua dah...26 tahun...(den mudo lagi..baru 19 ha...)
Me dengan Anna yang belanja beli kek...(kek sekarang dah mahal ok...tak mampu den..sebaik besday ni sekali sekala je...)



Ape kaedahnya pos gitu???Oo..tanya sama itu tuan badan yang memberi pose gitu....

Tu dia...sorang lagi terjangkit...hahhahahahar..tak dapek den nak nulong.hehehhehe
Ok..
My wish untuk Atie...
Selamat Hari Lahir yang ke-26
Moga jadi seorang insan yang berguna dunia akhirat...
Moga dipercepatkan jodoh, dimurahkan rezeki..di panjangkan umur...Amin....
p/s-Walaupun ayat seteriotaip..tapi ikhlas ok....







Wednesday, June 24, 2009

Chek Din..Tolong Jawab nih...!


Dapur baru kah???
Patutnya dapur baru la...dapur lame yang telah dibarukan...
Tapi apakan daya...
Nyosa totap nyosa....
Suruh lain, dibuat lain...
Iye-iye je tau...
Ayat wajib..."tau..nanti Chek Din buatkan..."
Ewahhh...bunyik pro sungguh..
Tapi idak rupenye....
Tengok dalam gambo semenggah gak la rupenye...
Cube datang sini hah..tengokla..
Nak ketawa pun ade, nak nanges pun ade...sodih sungguh...
Sapo nak tulong Chek Din jawabkan kek kitaorg nih hah...
Ade sape-sape?Sila..sila...
Manele tau jawapan korang boleh mengubat jiwa, hati dan duit yang lara.....





Monday, June 22, 2009

Happy Birthday Anna!!


Dah belated dah pun...heheheh
31hb Mei 2009 aritu...
Me belanja Kek (Kek yang direquest oleh Anim...) dan Pizza dibelanja oleh Emak...
Tapi tetap nak wish gak...tak keraaa....
To Anna:
HAPPY BIRTHDAY KE-21
SEMOGA PANJANG UMO, SEMOGA JADI ANAK YANG BAIK, ADIK YANG BAIK, KAKAK YANG BAIK, INSAN YANG BAIK DI DUNIA DAN AKHIRAT...AMIN...






Monday, June 15, 2009

Misi Mencarik Kain...

Atie kan insyaALLAH akan berkahwin hujung tahun ni atau tahun depan..
So, atas kesedaran dari kakak dan adik dia pun baru le terhegeh-hegeh dok mencarik kain...
Kain untuk hari nikah dia nanti...
Dia kan jenis berangan kuat..nikah nanti nak buat baju sendiri...untuk kenangan katanya...
So, kitaorang layankan je...Janji ko beli ape yang patut sikit-sikit dulu...
Kang takde le terkujat bile tetiba deal kata nak kawin hujung tahun pulak...
Time dah nak hari, time tu baru nak mencarik kain, tak dapek le den nak nolong ape-ape....tolong tengok je boleh le...hheheheh


Kalo dah carik kain, sah-sahle kitaorang ke Jalan TAR....
Banyak choice kan...
So, segala kedai kain kitaorang masuk...
Tapi, ikut gakle kemampuan diri..idakle masuk yang Moda-moda tu..tak mampu de...
So, kitaorang dok pusing-pusing masuk Tang Ling, Harisson, Nagoya, Kamdar....pastu ade gak pusing-pusing dalam Semua House, last ke Jakel....
Niatnye, pusing-pusing dulu, pilih mane yang kena, kang last baru beli mana yang paling suke, paling kena dengan budget, dan cantik...(nak murah tapi cantik, dapek ke???)





Ni masa tunggu lift dalam Harisson...(betui ke ejaanya?) kain dia boleh tahan mahal (boleh tahan mahal ok, bukan boleh tahan murah...)..takdele sales mane lak tu..so idakla jadi beli..lagipun warna putih tak banyak choice...PANGKAHHH....




Sudah sampai ke Jakel..Kat bawah, jangan cakap le..ramai giler manusia macam ulat, nak jalan pun payah...Sebaik nak carik kain Atie ni kat tingkat atas, so selamat..tak ramai sangat walaupun memang tengah time Sale...Pastu, selamba je me dengan Anim dok carik port, pastu duduk bersila...penat weihh..kaki sudah naik kematu....Atie dengan Anna carik mane yang dia berkenan, me jadi pemerhati dan pengomen tegar...Anim jadi penonton setia...Atie sudah berkenan dengan kain kat sini..lagipun ade special offer yang 'baik' punya...Tak fikir panjang, terus je kitaorang dok pilih-pilih...Pilih-pilih ok, tak kira rega, sebab nanti final baru dia akan taruk harga...Sukeee!!!....

Pilih secara tamak tanpa menyedari bahawa budget adalah sederhana rendah...Tapi takpe kan..dapek diskaun banyak-banyak kan, so, pilih, jangan tak pilih....



Idaman adalah putih bersih..so, layankan je...sampai jenuh akak Jakel dok melayan...Akak tu sudah dengki..sebab kitaorang boleh pilih kain ape yang kitaorang suke, harga lak belakang citer...(bunyik macam ade share la pulak ek...hehehheh)...



Anna pun nak jugak..layan saje...hehehehe..nak gak, tapi cube tengok muke, tah hape-hape tah...
Tapi yang diaorang try ni bukanle kainnye...kain dia jeng..jeng..jeng...tungguuuuu...Tunggule time nikahnya..
Jangan tak tau..Atie dapat kain yang harga asal RM880, selepas less RM660...tapi dia cuma bayar RM370 sahaja...gile banyak less dia bagi...Dapat kain Lace 2 setengah meter+4 meter kain lining+4 meter untuk baju Melayu...Kiranya harganya RM370 per set...Dia dapat kain Lace yang siap dah bermanik tu ok, so, tak payah dah sibuk-sibuk nak hantar untuk manik dengan labuci, sebab kain tu dah complete ade benda tu sume...Hah, jeles tak?me jeles ok...sape nak bagi camtu punya harga kan.....Tapi, takleh kata la..Atie dapat tu pun sebab dia ade 'share' jugakla dengan Jakel tu..hahahah..share camne??kena la tanya Atie sendiri...(tak bertanya sesat jalan...)..
Lega dapat...jangan tak tau, duduk dalam tu je dah 2 jam..(belum campur yang pusing-pusing tawaf satu Jalan TAR sebelum tu lagi...).hamikk...punyala rambang mata nak memilih mana yang berkenan...Balik kitaorang singgah Pasar Malam Jalan TAR kejab, beli makanan mane yang patut dan yang tak patut...
Nota: Lupe lak, citer ni dah lame dah...30hb Mei aritu tak silap...tapi sebab malas nak naip...so, arini baru citer kuar da...




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...