Search This Blog

Wednesday, April 15, 2009

Santan Segera

Sekarang ni kalau masak lauk jenis bersantan-santan ni me suka guna santan segera saja..
Santan segera yang me gunakan bukan jenis cecair..me lebih suka guna yang serbuk..
Atas ni ada 2 contoh santan segera yang me selalu guna..
Me tak memilih sangat santan brand ape..janji ada cop halal yang valid kat situ me beli dan guna je...

Me tak tau la orang lain camne...
Me memang jenis malas gila nak memerah santan-santan ni..
So, untuk menyenangkan kerja, me just guna santan segera...(dasar pemalas giler ko Sue!)

Santan segera yang jenis ni memang senang nak pakai...
Kalo nak guna just campurkan serbuk santan ni dengan air...
Pastu kacau sampai rata atau tak berketul...terus boleh guna..

Sangat simple...
Kalo nak santan pekat, campurkan sepeket santan ni dengan sedikit air..
Kalo nak santan cair, masukkan air tu lebih sikit...

Selalunya kalo me masak kari atau kurma me guna antara 1 setengah paket atau dua paket sekaligus...(ini untuk periuk sederhana yang ada kat rumah me tu...)

Lagi satu, kalo nak masak guna santan segera jenis serbuk ni, kita kena tunggu lame sikit untuk santan segera tu berubah jadi macam santan original (yang perah)..
Maksudnya...tempoh masa bile kita masak untuk dia pekat atau sebaliknya lama sikit dari kalo kita guna santan yang original tu...
Sebabnya, kalo tak masak lama, kuah tu akan cair macam kita masak bukan guna santan (paham dak ni...?)
Jadi, kalo kita masak lama sikit...rasa, bau dan rupa masakkan kita akan jadi sebijik macam guna santan original....

Kat atas tu semangkuk kecik kurma ayam yang me masak guna santan segera...
Okla kan...rasa ada, cuma kurang pekat (sebab kat rumah ni tak reti makan kurma pekat-pekat)...
Yang pic lagi satu tu, ikan masak sambal...(saja nak show off di sini, walaupun takde kena mengena dengan santan segera tu...)
Dua-dua ni me masak hari Sabtu lepas...
Dah lame giler tak masak lauk proper-proper cam gini....ni kira ok la kan...


Ok itu saja....







Untuk resepi Kurma Ayam itu, sila rujuk belakang paket serbuk rempah Kurma Ayam jenama ape-ape yang anda ingin gunakan....SELAMAT MENCUBA...

1 comment:

  1. Samalah aku
    Sejak dok shah alam ni mmg guna santan segera je n klu guna santan serbuk ni, me bancuh ngan air panas dulu ... so santan dia x berketul sangat ...

    ReplyDelete

Orang yang yummy....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...