Search This Blog

Showing posts with label Tipslah sangat..... Show all posts
Showing posts with label Tipslah sangat..... Show all posts

Friday, October 23, 2015

Tips: Universal Studio (USS)....

Takdelah tips sangat...just macam perkongsian je tau.....
Kalaulah satu hari korang nak pergi ke Universal Studio Singapore (USS) guna pakej bas macam kitaorang pergi haritu bolehlah korang bayangkan sesikit..(kalau korang jenis tak kisah belasah jelah...tak payah nak baca me punya entri nih pun OK..don't worry...hehehehe...)....
Dan perlu diingatkan....tuan-tuan puan puan cik cik sekalian.......me tulis apa-apa dalam blog me ni adalah mengikut masa semasa entri ditulis dan masa semasa me pergi tu tau...so kemungkinan besar akan ada perubahan di lain kali....



Randomly:
Tiket masuk ke USS....
Macam kitaorang...pakej ke USS dari resort tu kitaorang beli melalui resort....maksudnya segalanya diuruskan oleh pihak resort.....
Pakej yang kitaorang beli tu termasuk: transport dari resort ke USS, tiket masuk ke USS dan transport balik dari USS ke resort....
Harga diaorang charge adalah RM200 sekepala (dewasa).....
So korang masa nak cari hotel tu boleh try test tanya ada tak hotel tu pakej ke USS dari resort/hotel korang...kalau ada senang..tak payah nak drive pepagi buta...hehehehe.......
Macam kitaorang, bila dah booking dari resort, so senang je...
Just sebelum perti tu kitaorang booking tarikh sesiap, then bila time check-in tu just tanya pasal pakej ke USS tu terus, then diaorang akan bagitau kitaorang pukul berapa nak kena tunggu, pukul berapa nanti orang tu amik...bas nombor berapa, driver nama apa, no telefon driver sekali.....details semua okeh....
Kiranya nak ke USS tu nanti tinggal nak bawak badan je tunggu kat lobi...hehehehe......
Tiket pulak kitaorang untung sikit sebab bayar pakej tu RM200 tu selain untuk tiket masuk dan transport pergi dan balik nanti tu, kitaorang dapat jugak sorang satu voucher makan SGD5  dan voucher less SGD5 untuk shops kat dalam USS nanti...so jimat sikit disitu....





Add On Express Tiket...
Pasal tiket lagi....tapi ni optional lah...ikut korang..kalau taknak tak payah beli...hehehehe..
Cuma, seperti yang korang ketahui, kalau kat USS ni kalau korang nak naik apa-apa rides korang kenalah beratur kan....
Beratur pulak ikut time, maksudnya ikut musim tau...kalau musim ramai makanya memang mereputlah kena beratur nanti...
Pastu kalau musim tak ramai pulak, mungkin mengeraslah korang kena beratur jugak...huhuhuhu....still kena beraturlah kan tak kira apapun....(iyalah bukan kita je sorang yang ada dalam tu kan)....
Tapiiii..yes ada tapinya....kalau korang memang tak suka beratur atau tak suka buang masa nak tunggu-tunggu so bolehlah beli Express tiket...
Kiranya kalau korang dah beli/ada express tiket tu lagi senanglah....
Nanti dalam tu 80% rides/attactions akan ada lane khas untuk express tiket tu...korang nanti just tunjuk Express tiket tu then boleh ikut laluan khas untuk ke dalam, nanti bila dah sampai kat tempat korang nak naik rides/attactions tu selalunya memang diaorang akan bagi orang yang dari express lane yang naik rides tu dulu....
Kiranya kalau ada Express tiket tu memang takdelah konsep beratur tu sangat...konsep tunggu kejab jelah.....memang vvip jugaklah korang nanti...hehehehe...
Nak beli Express tiket tu senang je...masa kat pintu masuk tu nanti kat belah kiri korang ada bangunan tulis Guest Services...ha gi situ (tu tengoklah gambar me tunjuk kat atas ni)....nanti kat kaunter tu cakap je korang nak beli Express ticket....





Express Tiket...yang korang nak add-on tu...
Ok, Express tiket ni ada dua jenis....yang kitaorang beli ni Express biasa je....harganya SGD30 perperson....satu lagi pulak Unlimited Express ticket yang berharga SGD50 perperson....
Kalau Express tiket yang biasa nih (SGD30) tu hanya boleh guna sekali untuk satu ride...
Kiranya dah guna sekali dia akan tick menunjukkan yang kita dah guna tiket tu untuk ride yang itu.......
Pastu don't worry, sekiranya kalau korang nak repeat naik ride yang sama lagi, korang gi jelah beratur kat entrance biasa tu pulak...gittew...sebabnya tiket Express yang biasa tu dah tak valid untuk repeat ride tu lagi....
So korang masuklah pulak kat entrance biasa tu (bukan express tiket) kalau korang rajin korang beraturlah berkali-kali pun takde sapa nak marah..sebab korang kan dah bayar untuk tiket masuk USS masa awal-awal tu so korang kena beratur jelah macam biasa...lantaklah nak repeat berapa kali pun...cuma tulah, tang nak beratur tu memang akan ada estimated time yang dia dah bagi siap-siap (boleh tengok kat tepi entrane tu tadi)...so kalau 20 minit dia tulis, korang memang kena beraturlah dua puluh minit, kalau sejam beraturlah sejam.......
Lagi satu jenis pulak adalah unlimited Express tiket pulak (tajuk tiket tak tau), harganya SGD50 perperson....yang tu kalau korang jenis giler naik rides tak puas-puas silalah beli yang tu....yang tu confirm tak payah beratur, dahlah tak payah beratur, pastu naiklah sampai mabuk...kiranya lepas ko, ko lagi, pastu ko lagi dan ko lagiiik.....ha gittew....
Disebabkan me tau kadar kegilaan kitaorang tak sampailah nak repeat berkali-kali so beli je yang biasa....jimat SGD20 okeh...hihihhi....
Tiket express ni pulak, silalah korang simpan bebaik tau......sebabnya tetiap kali nak masuk rides apa-apa korang kena tunjuk tiket tu dulu then baru boleh masuk......
Dahlah tiket tu nipis giler okeh...kecik pulak tu...so jaga baik-baik....kang hilang memang menyesal seumur hidup pulak kang.....Iolls dengan Sept nyarissss giler-giler hilang tiket tu..nasib baiklah me double-check dengan Sept...kalau tak memanglah Iolls suruh Sept gantiii..tak kireeeee.....
Lagi satu...kalau korang jenis tak kisah naik rides apa-apa sesorang, korang tak payahlah beli express tiket nih tauuu...rugi ooo....sebabnya kalau korang jenis watlekwatpis tak kisah masuk sesorang, korang pergi je kat line untuk Single tu...senang weihhh...laju je korang tak payah nak tunggu-tunggu sangat..kang kosong je diaorang bagi korang naik........
Kat USS nanti kalau nak masuk apa-apa rides (attractions diaorang panggil) akan ada lane untuk Atraction Entrance, Single dan Express....
Ala..don't worry, nanti ada je yang jaga kat depan tetiap rides tu..tak tau tanya...apa susah....




Borang Imigresen....
Borang ni me tak tau nama dia apa...tapi kita kena isi sebelum masuk ke Imigresen Singapore...
Bila dah masuk Imigresen Singapore nanti kat sana dia nak Passport kita dan borang nih...
Nanti dia akan amik yang depan (belah kiri) then belah kanan tu kita kena simpan untuk kita bagi masa balik pulak.....
Borang ni driver bas yang bagi kat kitaorang....so kena isi borang masa bas tengah bergerak memanglah kelakar..kikikiki.....




Ingat nombor plat bas....
Ni kalau pergi pakej macam kitaorang tau....
Salin nombor bas sebab nanti masa kat Imigresen nanti korang akan naik turun naik bas dua kali pergi dan dua kali jugak masa balik....
Kang tak ingat memang sajalah kan...tak ingat takpe...salinla....tak pun cam bas tu camne...hihihii....kang tak memasal je kang jadi macam-macam...eh ada ye jadi macam-macam...korang jangan nak kata me nak takut-takutkan pulak....huhuhu....




Tandas berpaip...
Ni paling best nih....semua orang me google macam tak tau jek....tapi ada satu blog tulis bagitau (tapi seriously lupa pulak blog mana huwaaaa...sorry...apapun thanks for the info)....
Ok, korang kalau masuk toilet dalam USS tu don't worry okehhh....nanti korang cari je toilet ada sign macam kat atas nih.....lebih 3 toilet yang kitaorang masuk (adalah masuk 5 toilet lain-lain tempat kot haritu, biasalah Iolls kikiki...), semua pun akan ada satu bilik yang bersign camni.....ye me dah pusing tetiap kali masuk pun..memang ada satu sahaja...(sempat pusing okeh....huntong oii pergi time tak berapa ramai orang.....)....
So senang, jumpa je masukla...confirm berpaip...hihihi....
Tapi satu jek...memang becaklah toilet-toilet yang berpili tu ye......me tak salahkan users...tapi ntah...memang ada something yang membuatkan bila kita guna tu jadi becakkk.....
Matiklah lepas ni depan toilet bersign camni jam dengan orang Malaysia nak guna toilet berpaip.....kikikiki....



Lain-lain:

Rides/attractions dalam tu ada macam-macam tau....kena pandai cari...macam kitaorang first time pergi memang habis blur sebab tak tau apa-apa....tapi sebab tengok peta (boleh amik kat tepi pintu masuk), so fahamlah sikit-sikit...


Rides/attractions dalam tu macam tersorok tau...so mata kena terang...macam yang Steven Spielberg show (nama tak ingat) yang tu pun tah macamana me terajak Sept masuk....serius kalau tengok sesaja memang takkan perasan okeh....sebab dia takde poster or whatsoever (ada board kecik je yang tulis blablabla ahahaha)...pintu entrance pun kecik je....yang pentingnya kalau korang nampak staff berdiri kat depan-depan tempat tu macam nak suruh korang masuk tu, korang boleh try masuk tau....confirm ada rides/attractions dalam tu...nampak ada tempat nak beratur tu pun maksudnya ada rides/attractions lah tu dalam tu...hihihihi


Surau...surau yang kitaorang pergi tu terletak kat belah belakang kiri kaunter Galactica...kalau nampak macam ada sebijik bangunan bentuk petak kecik macam kontena pun iya tulah Suraunya....
Surau tu kecik je ye...tapi ada untuk perempuan dan lelaki (asing-asing)...masa me pergi tu telekong memang takde...hanya ada sejadah sahaja...so pepandailah korang nak solat tu..
Kitaorang memang bawak telekong, so alhamdullilah senangla...hehehehe....
Surau perempuan kecik je tau so kalau nak sumbat pun mungkin dalam 4-5 orang je sekali solat...


Keselesaan...Pakailah kasut yang korang paling selesa....macam Iolls ni kaki tak berbedung dari kecik, so pakai Crocs pun boleh melecet weihhh....so memang dalam beg Doraemon me tu me dah standby selipar siap-siap...Betul, korang ikutlah selesa sendiri....Baju pun ikut korang selesa yang mana..tak kisahlah korang nak pakai apapun.....janji jangan merapu dan menyusahkan...hihihi


Cuaca...Sama jelah pun dengan Johor atau Malaysia...hihihi...Tapi don't worry...kipas kat situ besar-besar..so takdelah rasa bahang sangat pun...just panas sebab tempat tu outdoor kan....


Baju Hujan...korang kalau nak naik rides yang kena air silalah bawak..pernah baca yang kalau beli kat Watson ada dan lagi murah...Sebabnya kat dalam USS tu harga dia tak salah me satu tu SGD4..mahal weihhh (nak pakai sekali dua je pun dalam tu)...tak pun bawak baju spare sepasang luar dalam siap-siap hahaha...tapi betul okeh, me tengok yang pakai baju hujan pun sama je lencun dengan yang tak pakai....


Beg....korang bawak jelah beg macamana pun janji korang selesa, sebab dalam tu nanti ada je locker...berlambak okeh...free for first 45 minit pulak tu.....dan bukan semua rides pun tak boleh bawak beg...ada yang boleh, ada yang tak boleh..so belasah jek...Senang citer bawak beg yang senang nak diusung....Korang usung je beg tu, kang tak boleh bawak masuk masa naik ride tu, korang letak jelah dalam locker, apa susah....nak guna locker tu pun senang...ada je staff yang akan tolong korang kalau korang blur blur hayam macam kitaorang haritu..hahahaha....haritu kitorang siap guna finger print lagik okeh..lagi senang, nak kuarkan pun laju je tak payah susah payah apa.....


Expectation tu simpan sikit tau...kalau tak jadi macam Iolls...baca banyak sangat info, tengok banyak sangat gambar kat blog orang lain tapi bila sampai sana tetap blur-blur hayam....huwaaaaa....kurang excited pulak jadinya....kurang bukan sebab tempat tu tak best, best ooo..rasa nak repeat lagi untuk amik gambar banyak-banyak kuikuikui...cuma tahlah....tips tu takpe tau (ceaceacea nak cover entri sendirik lettew)....tapi bab excitement tu korang kena try sendirii....ha baru tau camne nanti...kalau ada chance korang trylah semua rides tu..kalau tak suka naik rides tu korang amik tau gambar bebanyak..just enjoy amik gambar pun dah best giler dah...serius tak tipu.....


Currency...Korang silalah jangan convert sangat duit tu dalam kepala tau...hahahaha...sebab nanti tak berapa enjoy....Macam kitaorang sebab dah menabung siap-siap untuk duit resort dan duit belanja ke USS so rasa lek-lek je tau masa pergi tu....(mau tak relax menabung setahun setengah tu nak bagi cukup...kahkahkah...)....Duit untuk belanja dalam USS pun kitaorang share convert ke SGD230 jek..tu pun berlebih lagi SGD80 okeh...tu semua guna duit tabung RM50 tetiap bulan je okeh..leklek kumpul RM50 sebulan, tau-tau setahun setengah dah dapat pergi dengan senang hatinya...hehehe...so memang takdelah rasa beban sangat....(tips penting nih weihhhh...betul tak...)....tu yang selamba je add-on tiket Express SGD30 sorang tu......gittew....



Okeh..kalau ada nanti me just tambah je...buat masa ni ni jelah yang teringat....
















Friday, November 07, 2014

Partylah Sangatttt....

Ni me just nak tunjuk apa yang me buatkan untuk Anim sempena birthday dia yang ke-15 haritu...

Birthday Anim kan hari Khamis, tapi disebabkan hari tu hari kerja so memang takde buat apa-apalah untuk dia....cuma masa hari birthday tu kitaorang belikan kek seslice je untuk dia....
Pastu sebelum birthday kitaorang sebenarnya dah tanya kat Anim pasal birthday dia...nak tak birthday nanti kalau buat makan-makan/party?....katanya naakkkk...so kitaorang proceed....tapi tak buat hari yang betul-betul birthday, kitaorang buat hari Sabtu tu je...
Untuk jamuan tu pulak me ingat nak masakkan Nasi Ayam...tapi bila tanya birthday girl katanya kawan-kawan dia nak makan Nasi Lemak dengan Speggetti....hamboiiii lagi jimattt eh senang...hehehehe....
Disebabkan dah lama jugak tak buat jamuan/party birthday...so terus dapat idea nak buat goodies bags untuk kengkawan Anim tu....saja gatall namanya....hehehehe...



2 hari berkampung kat Mr. DIY terus dapat idea nak buat goodies bag camne....
Ni pun me bolehlah buatkan sebab kawan-kawan Anim ada dalam 7 orang je pun....hehehehe....
First day ke Mr.DIY ni me beli kipas comel nih dulu..konon nak bagi kipas je sudahhhh....tapi macam ehhh takkan kipas je.....kena cari lain lagi nih....




Second time pergi ke Mr.DIY (minggu yang sama) terus dapat macam-macam barang.....
Beli goodies bags kertas ni jugak...pastu beli cincin mainan tu jugak.....



Me beli jugak cekak party tu sorang satu set...pastu ada orea 3 ketul perpaket tu dengan gula-gula...jadilah kan...hehehehe...
I is tak reti sangat nak letak apa lagi dalam tu...orang-orang yang nak datang tu pun bukannya kecik, memasing dah umur 15 tahun.....



Hasilnya...me buat 8 set je...lebihkan satu....cukuplah kan....
Ni pun belasah je main sumbat-sumbat janji masuk...nasib baik semenggah je rupanya....
I is kerastangan so memang jadi camni pun dah terlebih cantik dah rasanya....



Pastu me rajin terlebih, me beli belon jugak....pastu dah semput-semput sendiri sebab kena tiup sesorang...hahahaha...
Bagus jugak kualiti belon yang me beli kat Mr.DIY ni....tiup besar-besar pun tak pecah okeh...
Pastu yang kelakar tu nak seminggu pun tak kecik-kecik....elok je membulat belonnya....



Kahkahkah...jadilah kan....??
I is belasah je janji meriah.....
Rumah kitaorang ni kecik je, so takde side nak letak belon segala tu...so belasah letak kat tingkap...
Pastu dahlah rumah memang terang dek cahaya, memang silau jelah tak nampak apa-apa....
Nak lekat kat dinding takut rosakkan dinding pulak nanti (kang nak kena ketuk pakulah apalah...so tidakkkkk....tingkap pun tingkaplah...silau pun silaulah...janji adoooo.....)....



Konon meja kek.....hahahaha....
Memang simple giler je kan...?
Kek tu memang takde space nak letak...peti ais penuh...nasib baik dah 3 jam pun "sihat" lagi kek tu....kalau tak merasalah makan kek benyottt....
Beli kek Secret Recipe bukan pasal nak menunjuk ye...tapi pasal nak jimatttt....
Kek Secret Recipe harga RM89 tapi makan boleh ulang alik berkali-kali sebab tebal kan....kalau beli kek biasa tu sekilo dah RM58 tak silap, takkan sekilo kek je..haruslah nak besar sikit (yang nak makannya bukan bebudak kecik ye....tu tak termasuk tuan rumah nak tumpang dua pinggan) so tak ke nak kena beli sekilo setengah baru cukup......
Tak caya korang kiralah....kalau sekilo setengah tu dah jadi berapa RM??dahlah tu kek dapat kek cream yang biasa jek...so nak jimattt dan syok makan kita beli yang SR je sudah.....pandai tak kak tonnn...??
Tu pinggan kek pun taknak kalah...pink karer...sudu untuk makan kek pun nak sedondon..bagus Mr. DIY...ni yang nak sebut sampai seratus kali nih.....hehehehe...
Gula-gula tu pulak ingatkan amik perisa Apple...sekali rupa-rupanya me teramik yang perasa Mintlah pulak....hahahaha...dah tak memasal tak lakuuuu.....tapi elok pun, bebudak mana elok makan gula-gula bebanyak.....



Penuh kek...
Mana tak penuh, dengan tulisannya, dengan lilin H.A.P.P.Y. B.I.R.T.H.D.A.Y. nya.....
Masa nak letak lilin tu me dah nebes-nebes..eh camne nak eja BIRTHDAY nih???kahkahkah..tertiba nebes okeh......memang kalau salah malu okeh...yang datang tu bukan bebudak biasa....I is segan sebab bebudak tu semuanya I is tengok "matang sebelum usia"...kang salah I is kena sound pulak...kang tak memasal makcik sentap 3 tahun...kahkahkah....
Gambar berparty takde....private partylah katakan..haktuiiihhhh...kikikih....
Menu pulak seperti yang diminta Nasi Lemak, Spaghetti Carbonara, Nuggets dan buah Apple...tu jek....gambar tak sempat amik sebab I is malu nak join the party....kang diaorang tak henjoy pulak...rumah dahlah kecik, so pepandailah korang buat macam rumah sendiri...kakak-kakak rumah dan puan rumah duduk dalam je sudah.....hehehehe...
Tu pun me suruh diaorang ulang dua kali makan ye....katanya request, so silalah makan sampai habis ye...hahahaha........



Siang silau kan, memang tak nampak sangat....
Ni me amik time malam...barulah teranggg sikit hiasannya kan....




Wednesday, February 05, 2014

Kain Saree...

Citer lama ni, tapi baru teringat...me share je ye....

Ingat tak kain yang me beli kat entri ini??tak ingat silalah klik kat link ye...tak rajin sudah....takde paksaan punya..hehehehe


Kisahnya...
Asalnya memang niat nak round habis Jalan TAR hari tu sebab nak cari kain pasang untuk kenduri Ana nanti...
Tapi kami bernasib baik ye....haritu tak payah round pun....sebabnya awal-awal lagi dah jumpa pun kainnya....lega okeh...
Mulanya awal-awal tu asalnya singgah Haniffa Textile sebab nak beli kacang putih dengan biskut waffle je kat situ (Haniffa ada supermarket kat tingkat bawah, kat tingkat atas ada jual macam-macam, macam globe lama tu...)...tapi tah camne sebab dah alang-alang masuk tu Ana ajak jom naik atas tengok kain saree....apalagi..jomlah kan...
Kebetulan baju nikah dia pun dia beli kain saree jugak...so sajalah nak tengok kalau ada kain saree yang menarik kan....
Dah naik atas, terus pergi kat bahagian kain saree....
Mula-mula tengok kat bahagian yang ada sales je..iyalah tak sales mau ratus-ratus kat sepasang saree ni....
Disebabkan Ana dia kawin kan nak bertema color tu semua.....so kenalah cari kain ikut warna tema yang dia nak....
Pastu cari-cari kat bahagian bersales tu dapatlah sepasang je....harga masa ni jangan cakap ye..memang giler-giler punya murah...(kalau sebut sure terkejut tau)....
Ehh, kalau sepasang je mana aci kan...?dah lah kain cantik..huhuhu..naklah jugek lagiii...
So dalam malu-malu kambing tu try je tanya kat SA tu tau..ada tak lagi yang sales warna macam yang kitaorang nak tu......?
Tak sangka okeh..kata orang kalau malu bertanya sesat jalan kan...berkat bertanya tu sekali hambekkkkkkk terus dia keluarkan selambakkk dari lemari....hahahaha...akhak sukaaa!!...
Apalagi..dah ko letak selambak..harga pulak sama je dengan yang bersales tadi tu so kitaorang pun rakuslah pilih-pilih mana yang setema....syok oooo....
Tau jelah kan..kain saree ni walapun kosong kat hujung-hujung tu penuh beads lah apalah kan....so excited je okeh..dahlah color cantik-cantik...pilih pilih pilih..jangan tak pilih....
So dapatlah 5 pasang, sorang sepasang kecuali Atie dia nak lagi sepasang....
Haritu happy ko...tak payah dah nak penat kaki badan semua nak cari-cari dah kat tempat lain....syukurrrr...
Fyi, kain saree yang kitorang dapat tu harga sebelum diskaun setiap pasang tu lain-lain, so nasiblah dapat yang harga asal RM300++ RM400 ++ ada yang dapat RM100++ punya....ikut nasiblah...cuma yang paling penting, harga dah diskaun tu semuanya sama..jadi memang untungla....


Hasilnya...
Yang Emak, me, Atie dan Anim pakai tulah kain-kain saree hasil dari merakuskan diri memilih kat Haniffa Textiles sebelum tu....macam cantekk je, macam ok je....chantek tak kak Toonnn...??


Disebab kain ni kan kain saree so kenalah letak lining...kain saree jenis ni memang jarang...
Kain untuk lining tu pulak me carikan untuk semua kat Zeeba Textiles di Ampang Point..kain jenis chiffon katanyalah....harga semeter RM8 rasanya...sebab tak ingatlah pulak....
Kalau kat Zebba senang....bawak kain nanti diaorang pilihkan...diaorang punya choices of kain lining memang berlambak...so tak payah nak cari banyak-banyak kedai dah kan...
Tempah jahit pulak untuk baju me dan Emak me tempah kat Zeeba RM150 sepasang....Atie dengan Anim tu pulak tempah kat tailor kat taman rumah me je..akak tu charge RM150 untuk sepasang....
Me buat stye baju kurung Pahang, kain lipat tepi macam biasa je......
Kat Zeeba sebab dah biasa tempah so kalau me nak baju bercutting sikit me akan suruh diaorang buat baju kurung Pahang....jangan pelik tau....walapupun sebenarnya takde pun rupa kurung Pahang kan, tapi sebab dari dulu lagi kalau me suruh buat kurung pahang jadinya nanti dah dapat tu takde pun rupa kurung pahang, nanti dapat baju bercutting sikit... (tapi cutting yang sesuai dengan badan me lah ye) so me terima jelah...
So lepas tu kalau nak tempah rasa nak baju kurung bercutting terletak kat badan so sebut jelah nak buat baju kurung pahang.....dah tak payah pening-pening nak kata itu ini dah dah katanya kurung pahang hasilnya macam tu..so kita sebut je kurung pahang.....(marah orang pahang kurung pahang tapi lain..hihihi...)
Atie dengan Anim tu pulak jangan tak tau..walapun butik biasa-biasa je, tapi siap boleh design-designnya tau...nak tangan kembang, nak kain duyung tapi berlipat tengah...nak berlayer...semua boleh..sebut je...
Sampaikan Ana punya baju nikah pun kemain creative lagi akak tu design dan jahitkan......siap kain mermaid menyagat lantai lagi tau......(siap ada makcik mengumpat lagi ko...hahahaha...what to do makcik... tailor yang beria-ria nak buat gitu kan...sebagai seorang yang redha kita ikut je...lagipun harga upah diskaun cow cow kan...rugilah tolak...)
Haa..kalau tanya panas ke tak pakai kain saree ni...??...
Memang, mula-mula pakai tu rasa lah macam serabut-serabut (kain ni macam chiffon tapi kasar sikittttt..sikittt je ye..bukan kasar banyak...) tapi lepas tu dah tak rasa apa..rasa selesa je macam kita pakai baju kurung biasa-biasa tu.......so memang takde masalah punya.....



Ni kain saree Ana untuk baju nikah dia...
Full kain saree termasuklah tudung putih tu...(lining je guna kain apatah...)...
Kain Saree jugak, beli pun kat Haniffa Textiles jugak....
Tapi yang Ana beli ni kain mahal sikit (tapi sebab beli time sales so dapatlah harga menjunam gitu...jimat okeh)...
Kain yang Ana dapat ni jenis lain sikit so lagi lembut..
Senang jugak sebenarnya beli kain Saree ni..kain memang berlebih sebab 6 meter..pastu tak payah nak tambah beading beria-ria atau extra lagi...
Kalau pandai pilih memang kain tu beadingnya cantik terletak sangat...tinggal nak design jelah nanti...
Macam baju nikah Ana ni sebab 6 meter kan..so kemain lagi akak tailor tu designkan beria-ria...tu yang me cakap baju menyagat lantai tu...hehehehe....pastu paling best tak payah nak tambah beading...memang kain tu dah ada beading macam tu siap siap...best kan...?


Tapiii....
Trylah kalau rasa teringin sangat......
Bagi me untuk majlis nikah or bertunang ok kot untuk guna kain Saree...memang berbaloi...
Tapi kalau korang takat nak pakai baju kurung sesaja untuk lelawa gi opis ke apa rasanya berlambak lagi baju chiffon siap yang ada....berbeading berlambak pun banyak cantik-cantik pulak tu kan....
Me tak syorkan untuk buat baju pakai biasa-biasa ye, sebab walaupun kos beli kain tu murah tapi still nak kena beli kain lining sebab kain saree jarang...
Dah tambah kos lain pulak dah...paling parah kang nak upah tailor  tulah...kalau dapat tailor yang macam kitaorang dapat tu okeylah RM150 je sepasang untuk jahit kain berlining.....
Tu yang ok, tapi kalau dapat yang banyak songeh rasanya mau lebih RM150 korang kena bayar...sebabnya ada tailor yang tak sanggup nak kena bukak pasang  balik beading tu semua kan......

So...apapun pilihan ditangan anda...hehehe...






Monday, January 06, 2014

Dapur Gas Kaca....

Minggu lepas me dapat bonus....Alhamdullilah...
So tak tunggu apa dah....hari Ahad pergilah kami mencari dapur gas....
Rumah kitaorang dapur memang dapur jenis tanam tu (hob), so nak taknak kalau nak beli yang baru kenalah cari yang boleh tanam jugak...
So Ahad tu pukul 11 pagi keluarlah kami bertiga ke AEON AU2......
Sebelum-sebelum ni sebenarnya memang kitaorang dah survey dah kat AEON AU2...
Memang ada je macam-macam pesen..tapi semuanya jenama ELBA dengan jenama jepun apatah je tu..
Kiranya kat situ kalau ikut brand takde choice langsunglah.......tapi tak kisahlah, janji kena dengan budget belasah jelah mana yang berkenan pun....
Tapi tulah, bila sampai sana confusedlah jugak sebab macam besar-besar je dapurnya...(nasib baik dah ukur siap-siap lubang kat dapur tu...so tinggal nak cari yang mana muat jelah...)

Ni adalah ukuran dapur yang me tak jadi amik....(ni sample kalau nak tebuk lubang nanti, memang ada dalam kotak dapur yang kita nak beli tu...)...
Yang ni untuk muntot dapur Elba yang ni saiznya 40.3 cm lebar dan 70.3 cm panjang...
Memang sah-sahlah tak muat dengan dapur kitaorang sebabnya yang lubang kat dapur rumah kitaorang tu 35cm lebar 65 cm panjang...nasib baik sebelum pergi tu terfikir nak ukur saiz lubang dapur tu...kalau tak taktaulah macamana.....tu pun belasah ukur je..janji ukur kata orang....
Tapi me degil malas nak fikir sebab ingatkan dapur-dapur tu semua standard size je.....dan me nyaris-nyaris nak amik dah okeh sebab ingatkan kalau tak muat nanti boleh pulangkan je (sebab ingatkan boleh pulangkan)...tapi disebabkan kena serakah dengan akak yang tukang jaga tu terus insapppp....huuuuu....
I is dahlah buta tak reti nak pilih macam mana.....pastu bila nak tanya SA sorang pun kitaorang tak nampak mana...so bila dah hangkut ke kaunter, pastu bila kat kaunter baru dapat tanya, pastu barulah akhak tu nak serakah bagitau itu ini...huuuu...so takpelah..cancelll...kang rugi duitttt tak memasal.........



So terus try lagi cari...try pulak cari kat Bandar Baru Ampang...
Singgah Seng Heng..mujur ada parking betul-betul depan Seng Heng tu okeh..kalau tak memang bye-byelah malas nak singgah...
Pastu masuk Seng Heng..kali ni dah pandai dah...terus bagi saiz muntot dapur siap-siap (sebab baru tau memang kena cari ikut saiz lubang dapur)...kiranya tinggal SA nak cari jelah...
Beria-ria okeh SA a.k.a. amoi tu dok cari siap selak catalog semua...tapi tulah..takde pulak yang jenis muntot kecik...yang ada semua jenis besar-besar (iyalah, dapur orang lain tu dapur je dah besar rumah me, mana tak besar dapur gasnya pun kan.......hehehehe)....
Dah takde tu terus keluar pusing-pusing kat area-area situ...dapat je parking terus parking then jalan kaki masuk kedai elektrik kecik je....
Main belasah je okeh..takde ingat apa dah...memang objective sekarang ni nak cari dapur gas yang sesaiz dengan lobang dapur me je...brand ke apa ke tak kira dah..lantakkkk.....
Akhirnya dapattttt.....syukur..tak sia-sia masuk kedai tu okeh...nasib baik masuk satu kedai je dah jumpa....
Time tu memang takde banyak soal, tau betul saiz tanya itu ini basic je, bayar....terus bawak balik rumah....heeeee....


Dapur lama...masa buat mini renovation kat dapur ni kebetulan dapur gas ni memang dah beli..so terus suruh tukang renovate tu buat lubang untuk tanam dapur sekali...tu yang bila nak cari ganti yang baru kena cari ikut saiz lobang asal....
Nak tukar dapur gas ni sebab dapur dah kuar bau gas...bahaya tahap tertinggi dah kan...?puncanya sebab dapur tu keliling tungku tu dah hancur dah reput...nak cari sparepart haruslah takde eh ke ada??...
Yang ni dah berkhidmat dekat 7 tahun dah ni tau (masa tu Abah pun ada lagi...)....punyalah lama kan...



Inilah yang baru tu....
Built-in-hob katanya...kata me pulak dapur gas biasa je pun.....



Kuarkan yang lama, masukkan yang baru...nampak berseri-seri je kan...hehehe...



Master Chef katanya...huwahahaha....



Brand Bompani...from Italy katanya..ntah betul ke tak ntah....main belasah je beli..janji muat gitu....



Harganya RM300...satu sen tak dapat kurang okeh....
Tapi tulah...tulis kemain lagi dari Italy...tapi apasal dapur belah kanan tu kuning sikit?huuuu..sakit betul hati...nak tukar Emak me kata mana boleh tukar sebab dah pasang...la haiiii..pasang je pun...pakai pun belum lagi okeh.......habis tu?takkan nak pakai dapur baru tapi api kuning kot??(Dulu beli yang lama tu api kuning belah kiri, yang ni pulak belah yang kanan...adoiiihai...terbaik betullah...)....






Thursday, October 17, 2013

Kad Touch & Go Plusmiles....

Note: Ini bukan iklan berbayar pun.....just for sharing....^_^


Korang pakai tak kad touch and Go Plusmiles??
Kalau tak pakai rugi ooo..lagi-lagi kalau korang selalu guna tol untuk ke sana ke mari....
Macam me ni masa mula-mula dulu sebelum kerja kat tempat baru kalau guna highway pastu takde kad T&Go me relax je...
Sebabnya me ni jarang guna highway...kalau guna highway pun takat balik kampung setahun sekali, pastu ulang alik ke rumah Mijon kat Kota Damansara tu takpun ke rumah Sept kat Cheras, pastu kadang-kadang bila kena pergi jejalan cuti-cuti yang sekali sekala tu je.......so memang takdelah memerlukan sangat kan....
Tapi sejak dah kat tempat kerja baru kalau tak guna T&Go memang hazab okeh...kalau time pergi kerja tu okeylah lagi nak beratur bagai tu kan sebab kereta nak ke arah Sungai Buloh tu tak berapa banyak.........
Tapi kalau time balik (lagi-lagi kena lalu Tol Jalan Duta tu) memang amukkan puaka je tiap-tiap hari (mau tak nak sama lawan beratur dengan lori bas segala dari Utara nun)........lagi-lagi pulak tiap-tiap hari pergi balik kerja tu kena lalu tol tiap-tiap hari (sampai 2 kali pergi sahaja darapkan dengan dua kali balik....) haa...haruslah kena ada kan....


Mula-mula me start beli T&Go pun bukanlah time dah kerja kat tempat baru pun....
Me terbeli okeh...me terbeli masa beratur kat lorong tunai kat Tol Jalan Duta (menghala ke Sungai Buloh) tu dan kebetulan ada staff plus tengah promote cantik punya kat lorong-lorong tu (dia jual ala-ala berdiri lalu lalang kat kereta yang tengah beratur tu..so sapa nak panggillah staff tu, bagi duit then dapat kad....).....
Masa tu me beli dengan harga RM10 tapi dapat kredit dalam tu hanya RM5....tapi sangatlah bersyukur walaupun duit burn RM5 lagi tu kan......
Mana tak bersyukur kalau nak beli kad T&Go tu bukannya boleh beli sesuka hati je kat tepi jalan tu....
Tau jelah kalau nak beli kad T&Go tu kena pergi kat center dia yang ada kat sesetengah plaza tol tu je pulak tu......so bila dah ada T&Go tu bersyukur sangat-sangat....
Tapi tulah, takat bersyukur tapi tetap tak guna sangat pun....hihihiik....
Me jenis malas nak topup okeh...lagi-lagi masa tu memang ulang alik tempat yang jarang-jarang me kena guna kad T&Go tu kan....
Tapi macam me cakap tadi..bila dah kena pindah ke tempat kerja baru me tau yang sememangnya me 'wajib' dah kena guna kad T&Go tu.....barulah hati ni terbukak nak guna kad T&Go tu betul-betul...hehehehe...(dah tersepit barulah beringat kan....)
So startlah me topup secara berkala iaitu RM150 tiap-tiap bulan bila dah gaji untuk belanja selama sebulan me pergi balik ke tempat kerja....


Ok ni me nak cerita....pada asalnya memang me taktau pun yang kad T&Go yang me beli tu adalah kad dari Plusmiles...yang me tau me main belasah je bayar RM10 tu janji me dapat kad T&Go tu je....
Sampailah satu hari bila me topup kat Plus centre tu (me selalu topup kat stesen Petronas or stesen Shell jek lagi senang nak jumpa kan...)...then tetiba staff tu cakap, Cik nak tebus rebate tak?...
Of courselah me dalam hati eh, rebate....terus kat mulut jawab...Eh, ada ke rebate....?....
Rupanya ada okeh....me dapat RM30 plus-plus nilai duit yang dimasukkan kedalam nilai kredit T&Go Plusmiles me tu okeh....heheheheh...saya sukkaaaaa....!
Tercengang-cengang jugaklah time tu....mana tak tercenggangnya kan....kita bayar tol tetiba dapat pulak rebates nilai sekian-sekian...hamboiii...tentulah syok.....
Terus balik tu bukak balik website Plusmiles tu (dulu masa mula-mula beli ada bukak sebab dia suruh login ID segala untuk register pastu tak bukak-bukak dah....)....baca dalam tu blablablabla....ooo..rupanya Plusmiles:
Program PLUSMiles ialah satu program kesetiaan pelanggan yang direka khusus oleh Projek Lebuhraya Usahasama Berhad (PLUS Berhad) untuk menghargai pengguna lebuhraya yang menggunakan kad PLUSMiles Touch ‘n Go untuk pembayaran tol (copy dari website dia...hehehehe).....
Macam yang me dapat ni adalah hasil daripada:
Anda layak untuk mendapatkan 5% Rebat Tol apabila penggunaan tol bulanan anda melebihi RM100 sebulan di lebuhraya PLUS*.
*Tidak termasuk di Plaza Tol Bukit Kayu Hitam, Plaza Tol Bangunan Sultan Iskandar, Plaza Tol Tanjung Kupang dan Jambatan Pulau Pinang. (copy dari website Plusmiles juga)
Dan....
Banyak lagi sebenarnya benefits guna Kad Plusmiles tu...so korang boleh melawat laman Web http://www.plusmiles.com.my untuk lebih info....



Dan ini pulak adalah kejadian pagi semalam....
Dah sampai kat sini, dah setel terus me teringat balik kisah me dapat rebates hujung bulan 5 dulu.....
Ni me amik gambar bagi korang tengok bukti betapa bestnya kad Plusmiles nih....heheheheh
Sempat singgah kat tol centre ni sebab terawal sikit dari selalu....
Kebetulan pulak memang nak topup belanja sebulan RM150 tu....so sambil topup nak redeem rebates jugak...manalah tau ada rezeki lebih kan...heheheheh...
Kaunternya tu ha...comel cenonet je....kalau kad rosak ke apapun boleh ke sini....apa-apa pasal kad pun boleh ke sini.....



Setel masuk kereta terus senyum macam nak meloncat-loncat kegembiraan....heheheheh....
Amount sebanyak RM103.68 tulah jugak yang membuatkan me teruja nak buat entri ni....
Tengok tu ye...balance kad adalah RM57.26 je tau......



So bila dah campur rebates dengan balance, maka jadi RM160.94...fuhhh...lepas belanja sebulan seminggu ni okeh......



Disebabkan masa pergi tanya pasal rebates tu me tak confident yang akaun me akan ada banyak rupanya nilai rebates tu so selamba jelah me bagi duit RM150 untuk topup macam biasa....
So hasilnya lepas dah tambah lagi RM150 tu jadilah RM310.94....ha kau terus jadi amount untuk kegunaan dua bulan terus....Alhamdulillahhh.....syukurrr....



Resit panjang ko...atas tu untuk rebate dan bawah tu untuk topup/refill duit....
Kalau tak salah me last me redeem rebates adalah pada hujung bulan 5 haritu....
So kalau kira-kira RM103.68 tu adalah rebates me sepanjang me guna tol selama 5 bulan....syok kan...?hhihihihi....



Kalau nak tau..inilah rupanya kad T&Go Plusmiles yang me guna tu....
Tengok macam biasa je kan...rupanya banyak jugak kegunaannya....
So kepada sesiapa yang memang travel a lots tu jangan segan-sengan untuk guna kad ni tau....serius korang tak rugi satu sen pun.....^_^...me dah share benda best ni...so jangan lupa share dengan orang lain tau......




Friday, November 30, 2012

Cara percutian saya....

Ok...ok...sebab apa me keluarkan topik ni..???sebabnya....
Me tau mesti ada yang cakap dalam hati..."isshhh...banyaknya duit dia ni...tiap-tiap bulan berjalan kott....."....
Takpun mesti ada yang cakap...."tu asyik berjalan je tu ada ke duit untuk pakai hari-hari tu....".....
Takpun...."manalah dia dapat duit asyik pergi berjalan tu....."....
Iya...saya memang suka sangat bercuti-cuti Malaysia walaupun saya bukanlah orang ado-ado pun kan... tapi mengada-ngada mungkin....


Dah...dah...tak payahlah anda-anda semua bimbang....tak payah nak spekulasi sangat-sangatlah yea....hihihihi...
Percutian yang kitaorang pergi selalu tu kebanyakkannya adalah dirancang...
Selalunya dirancang antara 1 bulan atau 2 bulan atau 3 bulan sebelum berjalan tu....tapiiiii...ada jugak yang terlambat rancang dah lagi 1-2 minggu baru betul-betul decide....lagi-lagi kalau percutian bersama kawan-kawan saya yang bertiga tu....bila dah nak dekat date pilihan barulah masing-masing sibuk nak confirmkan jadi ke tak...jadi memanglah haruuu jugak kekadang tu.......
Tu pun nasib baik ok je sebab selalunya sebelum nak bercuti tu, kami ni dah dibagi note yang sekian sekian bulan nanti kita akan pergi ke sekian-sekian tempat untuk bercuti...so dalam erti kata lain...silalah standby duit siap-siap untuk bulan yang telah dipilih tu ye...nanti takdelah mengagau nak cari duit pulak..........
Tu pun kalau yang luar dari negeri Selangor dan Kuala Lumpur lah...(yang dekat-dekat selalunya, esok nak pergi harini baru kecoh...)....
Dan percayalah, percutian kitaorang adalah yang paling budget sekali bab duit tapi bab jalan habis mewah orang kata......(budget orang bergaji kecik kata orang...)


Ok, ni me bagi tips...(sesuai untuk orang yang budget ciput macam me ni tau..)

1-Pilih tarikh yang sesuai dulu...
Selalunya kitaorang akan pilih bulan dulu.....bulan mana yang semua orang kemungkinan besarnya free....
Dah tanya bulan baru pilih tarikh yang betul-betul...
Pastu pilih tarikh tu pilih pulak bila nak pergi....nak pergi hari bercuti ke?weekend ke or public holiday ke?...
Selalunya orang kata weekend lagi mahal...tapi memang ye pun...extra kena tambah duit dalam RM35 ke atas (ikut rates hotel ye...)....
Tapi takpe...pilih je date siap-siap, kang bincang dengan geng/ahli keluarga sesuai atau tak tarikh yang sekian-sekian tu...
Kalau takde date yang specific tu macam me cakap tadi...kita pilih je dulu bulan mana yang kita nak...so, boleh save the date untuk cuti nanti (yang penting ongkosnyalah...boleh standby siap-siap or sikit-sikit).......
Pastu bila nak sampai bulan tu (lagi sebulan atau dua bulan boleh decide betul-betul supaya dapat buat plan yang seterusnya...ye..memang kena rancang awalllllll..kalau nak senang dikemudian harilah.....)
Pasal hari pulak...
Kalau ikut pengalaman me, kalau weekend sebenarnya bercuti lagi best...walaupun orang akan ramai bercuti jugak tapi tempat yang kita pergi tu akan jadi lagi happening berbanding kalau pergi hari weekdays....tapi terpulang...kalau rasa nak happening pilih hari cuti am atau cuti hujung minggu...tapi kalau nak cuti korang senyap sunyi sila pilih hari berkerja....
Takpun....kalau cuti korang banyak, silalah amik cuti dan pergi hari weekdays...so jimat duit (sebab pergi weekdays lagi murah....tapi cuti koranglah banyak burn nanti...)....
Kalau rasa macam cuti dah tinggal sikit (selalunya me lah tu...), so amik je hari weekend/public holidays, sekurang-kurangnya walapun kena bayar lebih sikit tapi nak meriah punya pasal...tak kisah de....
Senang je......pilihan ditangan anda...
Dan selalunya jugak...kalau nak bercuti ni me akan extrakan lagi 1 hari cuti bila dah balik dari bercuti tu...salah satu sebabnya mungkin kita akan penat sebab dah travel jauh-jauh...so dengan cuti extra tu kita boleh kemas atau berehat apa yang patut sebelum masuk kerja balik.....


2-Pilih destinasi yang sesuai....
Kalau kitaorang kitoarang ikut kata majoriti...ko suggest nak pergi situ sini...semua orang setuju, so boleh pergi situ...
Kalau ramai yang tak setuju so silalah suggest ke tempat lain...tak payah nak gaduh-gaduh...take your time...(date kan dah pilih..tinggal nak pilih tempat je...)........
Pastu kalau blur tak reti apa-apa...pastu nak info pasal tempat korang cuti tu..senang je....
Korang kenalah rajin-rajin sikit browse internet...cari serba sikit info...
Sekurang-kurangnya nanti bila dah sampai kat tempat tu korang takdelah blur memanjang...lagilah kalau tempat yang kita nak pergi tu jauh...memang kena survey serba sikit okeh.....kalau tak rugi masa dengan tenaga korang nanti......
Dahlah dah travel jauh-jauh, sekali bila sampai sana tak tau nak kemana...kan rugi tu....


3-Lokasi tempat percutian...
Bukak internet cari hotel yang sesuai....
Yes...macam me cakap....korang goole je....
Contoh: google je taip "hotel Cameron Highlands"...contohnya....ha...mesti banyak keluar info ok...
So bukak satu-satu site tu pastu tengok...ada tulis harga bilik semua, rupa hotel/resort tu (tapi kebanyakkan gambar lama, so janganle berangan benar hotel tu rupa camtu sangat...kuikukui)...dan ada jugak info pasal bilik jenis apa, ada pool atau tak, kemudahan-kemudahan lain tu........boleh check satu persatu....no worry....bukak je...banyak choices tau....janji rajin....
Pastu pasal rupa bilik atau sebagainya tu....kalau lagi rajin boleh google cari pulak blog-blog mana yang dah pergi cameron highlands....
Takpun cari "review hotel bla..bla..bla..."(nama hotel/resort sekian sekian)....insyaALLAH mesti ada sedikit klu pasal hotel/resort yang kita nak duduk tu....
Pastu....
Catit juga nombor telefon 2-3 hotel yang sesuai dengan budget...
Paling penting pilih hotel yang berdekatan dengan tempat yang kita nak tuju tu....supaya nanti dah sampai sana takdelah serabut nak mencari tempat untuk jalan-jalan nanti...
Pastikan website yang kita tengok tu website asal hotel/resort tu ye, ini adalah untuk mengelakkan sebarang penipuan...
Boleh call dulu tanya pihak hotel/resort sebelum menempah tau..jangan main semberono je tempah...nak bercuti dengan senang hati kena rajin okeh...!
Tapi ada jugak hotel/resort yang takde official website...tu kena pandai-pandailah cari no hotel/resort yang betul ye...apapun sebelum buat pembayaran (kalau kena bayar dulu), pastikan betul-betul bayaran tu kepada akaun hotel/resort tu ye....apapun semuanya boleh browse di internet...insyaALLAH tak kena tipu punya....


Lagi selain dari apa yang di atas ni...syarat pertama sebenarnya adalah sanggup berKONGSI...
Berkongsi maksudnya....belajarlah tong-tong share duit dengan kawan-kawan or family members yang ada tu.....
Contohnya duit bilik/penginapan: macam kitaorang ni selalunya akan pergi berempat...maka, harga bilik hotel/penginapan untuk 1 bilik (katil confirm dapat sorang satu dan mesti cari yang ada breakfast sekali... adalah dibahagi kepada 4 orang siap-siap....(maksudnya: 2 orang sebilik RM180 bahagi kepada 2 orang, takpun 4 orang sebilik RM300 bagi 4 orang dan didarab dengan berapa hari nak duduk situ)...so setel disini......


4- Separuh atau suku dari budget untuk bercuti duitlah tu kena sediakan awal sebulan/dua bulan sebelum pergi.....
Maksudnya, boleh buat budget bulanan dulu....
Kita kan dah pilih bulan berapa kita nak pergi kan...so bolehlah ketepikan sikit duit untuk bulan tersebut...
Contohnya....macam bulan ni ketepikan sikit duit untuk bayar duit bilik (sebab memang bilik kebanyakkan hotel dan resort akan suruh kita bayar semua total harga bilik atau separuh atau beberapa percent masa dah confirm booking bilik tu...)
Then, bila dah bulan lagi satu iaitu bulan yang kita nak bercuti tu boleh ketepikan duit untuk bercuti tu pulak...takdelah duit keluar sederap kan....(tu kalau takat yang dekat-dekat dan yang belanja kecik..kalau yang belanja besar tu lagilah kena ketepikan duit awal-awal dan lebih sikit..supaya nanti takdelah rasa "tercekik" masa bercuti-cuti tu nanti...)
Tapi kalau dah last minit booking time nilah yang kena share share tu ye (jangan kedekut okeh)....kalaulah ada kawan atau family members yang tak cukup duit so silalah topupkan sikit........share-share sikit...jangan kedekuit okeh....orang kedekut hati takkan senang tau...huuuuu
So, sebenarnya sebelum kita bercuti tu eloklah kalau dah setelkan bab duit hotel tu dulu.....bila dah setel bab duit hotel bab duit nak belanja masa pergi pulak tak payah dah nak keluarkan banyak-banyak....dah lega sikit kan...?

Untuk perbelanjaan lain pulak:
Contohnya lagi duit belanja minyak+tol+makan...
Macam sejak 3-4 percutian terakhir confirm naik je kereta dah kena letak RM (amaun duit) sekian-sekian untuk TABUNG belanja kat atas ni....(sorang kena jadi pemegang amanah gitu...)
Macam kitaorang pergi cuti ke Cherating haritu kitaorang letak RM100 seorang sahaja..dan bila ditotalkan TABUNG untuk belanja minyak+tol+makan dah ada RM400...
Percaya tak yang belanja kitaorang pergi Cherating haritu duit tabung belanja minyak+tol+makan tu masih lagi berbaki beberapa RM???....
Silalah percaya...padahal semua apa yang kitaorang makan dan minum masa kat sana semuanya adalah dari duit kumpul tu je okeh.....(boleh tengok entri-entri bercuti yang ada ye....)
Konsepnya senang je....masa beli makanan atau time makan tu, ko makanlah banyak mana ko nak, nak tambah tambah banyak mana nak, nak makan sikit makan je sikit...serius time tu takde de nak berkira aku makan banyak ko makan sikit ke apa..sila makan..makan..makan dan makan...so, last bayaran bil adalah dikeluarkan dari duit kumpul tersebut sahaja........(kang kalau terkurang just topup jelah lagi...)
Ha...baru namanya kongsi...korang sanggupppp????me tau ada jenis yang tak sanggup tu kan...?kikikih....
Serius berkongsi adalah sangat-sangat best ye....tapi bukan kongsi suami okeh...tu nak kena penerajang namanya....hahahahaha...
Lain-lain belanja pulak macam beli buah tangan ke buah hati ke hapa tu kena bayar masing-masinglah kan....
Siapa yang berduit lebih, lebihlah belinya..siapa yang kurang, kuranglah belinya....tak pun siapa yang rasa tak berapa nak membeli senyap sahaja sudah.....duit masing-masing kan...
Bab belanja tang minyak/makan/tol tu selalunya pun kitaorang akan kena tambah pun lebih dalam RM10-RM100 je...tak pernah lebih (tak dicampur duit shopping tau...)...lagi pulak ada jugak yang berlebih lagi ada...tu yang kadang-kadang tu bila balik bercuti tu bila nak kira belanja tu siap boleh singgah mamak or kedai makan tu....(sebabnya ada duit lebih lagi kengkawan....)


So, bila dah buat perancangan berkenaan tempat bercuti, budget semuanya akan jadi lagi senang kan...
Maka, silalah bercuti dengan 'smart'...apabila bercuti dengan "smart", hati akan lagi gumbira dan poket akan jadi lagi senang...hehehehhehe..dan paling penting tak payahlah nak speku speku sangat ye...bercuti dalam negara je pun.......banyak je cara nak bercuti dan enjoy dengan famili dan kengkawan....ingat Sharing is Caring....senang gitu....







LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...