Search This Blog

Showing posts with label P.A.N.T.A.N.G.. Show all posts
Showing posts with label P.A.N.T.A.N.G.. Show all posts

Thursday, June 04, 2015

Tau Tak??

Yang kad Touch & Go tu sebelum boleh guna tu tuan kad tu kena topup (bayar) isian duit tu dengan duit?
Ke tak tau?ingat macam kad tu tingggg! eh ada RM150 dalam tu so jom kita pakai jelah kad tu..free gitu....camtu ke?

Jawapan me: Kad T&Go me tu kalau ada RM50 ke, RM150 ke, RM250 ke semuanya duit me ye...me topup guna duit sendiri..of-courselah pun kan, siapa nak bagi??...Topup bebanyak tu pun sebenarnya untuk kemudahan me pergi balik kerja..tu pun kadang-kadang cukup-cukup 20 hari bekerja takpun kadang-kadang adalah berlebih sikit sebab mungkin bulan tu hari bekerja tu kurang...so agak tension jugaklah kadang-kadang ke selalu?? tu kalau gi mana-mana sedap je semua orang dok pakai kad tu macam benda tu "free-flow" gitu....nak sound-sound pun tebal muka okeh...(dah pakai kereta, kad tounch and go pun dia belasah jugak ke??)..tapi nak buat camne pun...tahan jelah dalam hati...

Yang kereta pun kalau nak kereta tu bergerak ke sana ke sini (walaupun jaraknya sepusing roda kereta tu sahaja) tuan kereta tu kena isi minyak beli dengan duit baru kereta boleh berjalan?
Ke bila nampak kereta tu minyak penuh eh jom pusing-pusing ke sana ke sini nanti minyak tu penuh sendiri?

Jawapan me: Fyi, kereta kalau nak bergerak kena ada minyak...minyak tu pulak kena isi beli dengan duit dari masa ke semasa ikut keperluan masa tu...Dan percayalah Iolls ni jenis tak berkira langsung pun sebenarnya (dah 8 tahun ada kereta ni korang naiklah kereta me nih bawak anak beranak pinak semua tetiap hari lenjan pun no hal)...tapiiii yang me jadi berkiraaaaa sangat-sangat-sangat bila asyik-asyik me, pastu me, pastu me lagi dan me lagi dan lagiii....dah kalau lebih 100 kali naik kereta me, pastu 100 kali jugak naik free so janganlah marah kalau satu hari tu me mintak duit minyak....dan jangan marah kalau lepas tu memang me tak ajak dah naik kereta (ko duduklah kat situ diam-diam ye)....Sebenarnya taknak tolong isi minyak takpe (bagi duit minyak), tapi bak kata Sept (dia cakap ni sejak me muda belia dulu ni tau), "tak hulur duit takpe, tapi sesekali ko hulur teh ais bungkus ikat tepi sebungkus pun ok sangat-sangat..sejuk hati weihhh"....tapi betul tu..setuju sangat-sangat...
Lainlah kalau 100 kali naik tu nanti 50-50 gilir-gilir naik kereta ko lepas ni naik kereta aku...tu tak payah tolong isi minyak pun takpe...katapun sharing..tak gitu??


Yang kereta hanya akan bergerak kalau ada pemandu yang memandu?? (pemandu tu confirmlah manusia jugak macam ko tu)?
Ke kalau jadi penumpang tu macam eh bawak jelah kereta tuuu macamlah susah sangat nak drive tu pun...

Jawapan me: Jadi pemandu ni kadang-kadang best, tapi selalunya tak best...tak best kalau penumpang jenis banyak songeh..ohoiiii...
Lagi kalau jenis bossy suka suki tunjuk berhenti situ berhenti sana sekarang!!ohoiiii....driver teksi peribadi sangat kan Iolls??
Dahlah jadi driver peribadi...tapi tang kereta guna kereta me, tang minyak guna minyak me, tang duit tol pulak tak payah keluar duit....good!~gengam tangan dan keluarkan ibu jari dan tolak tangan ke depan kuat-kuat~
Korang jangan pertikaikan pulak...my mother Iolls langsung tak kisah..katapun mother kan..orang lain tulah pun....please ek respect me...
Pastu yang satu jenis pulak, dah bayar lagilah..eh aku dah bayar lagilah ko jadi driver aku..ohoiiiiii...perlu diingat..awak tu naik kereta siapa?
Kadang-kadang percakapan tu tak berapa tunjuk sangat, tapi tang perbuatan tu tunjuk sangat-sangat okeh...
Dulu me pernah jadi driver peribadi kepada sorang kawan seopis...
Tetiap hari jumaat kalau keluar ke sana kemari, hari Jumaat je sebab hari lain tak keluar opis (walaupun atas urusan dia semata-mata) selamba badak je dia ngajak me tolong teman, tolong hantar balik jadi driver dia....
Dahlah tu balik kerja tetiap hari pun wajib me kena dropkan dia half-way nak sampai ke rumah....cakap terima kasih tak pernah, tu pun boleh pulak kalau dah turun tu dangggg!!bergegar satu kereta dia tutup pintu...adoiiiii...kalau sekali sekala takpe..pahamlah kalau dah ter tu kan...
Tapi kalau dah sampai tetiap hari??busuk sangat hati ko tu weihhh..takde budi bahasa ke??...
Duit minyak??langsung takde...belanja sebungkus Teh Tarik bungkus ikat tepi...haramm..lagilah tak pernah dapat......
Tu dia je buat me macam tu nak dekat setahun setengah....(masa tu bodohnya hai me ni pun...)
Bila dah max memang me tinggal jek...lantakkk...
Tu pun korang nampak tak betapa lamanya me bertahan dengan orang camtu....iyalah, kita ni jenis tak sampai hati (walaupun dia naik turun naik tu kereta kita).....

Tu dengan yang me kenal kat opis jek..yang kenal betul-betul tu korang bayangkanlah camne me memendam rasa....huhuhuhu...
Serius..me ni yang terlebih sensetif ke?atau orang lain yang langsung tak sensetif??
Tapi macam me cakap...ada jugak yang best...
Dulu tahun 2011 setahun me dok tolong amik hantar ada satu makcik ni (senior staff kat company me nih)...rumah dia pusing belakang rumah me ni, nak kata jauh tu tak, tapi agak leceh sebab rumah dia kena lalu segala lampu isyarat, pastu ada pulak sekolah menengah kat situ...dan yang leceh lagi tu me lah kena pusing jauh sikit dari selalu....
Mula-mula me rasa alahaiii lecehnya tak bestlah pulak (dah macam terpaksarela pun iya)...iyalah dah biasa pergi kerja pukul 7 suku, tapi sebab nak amik hantar makcik tu kena awal 15-20 minit....
Tapi penghabisannnya me happy je..sebabnya makcik tu selang 2 minggu dok bagi me something....rasa terharunya weihhhhh.....nak nanges je me rasa okeh...betul tak tipu....
Kang sebulan sekali dia bagi duit..adalah RM100 ke RM150 ke RM200 (ikut dia..selalunya dia takdelah 20 hari bekerja tu naik dengan me pun..kadang-kadang tu boleh kira dengan jarilah berapa kali dia datang pergi dan balik kerja dengan me nih...)...tapi tang bagi duit tu tetap dia nak bagi me...
Tu belum lagi tang bagi benda...kang bagi telekungla..kang bagi jajan lah..buah la...adoihhaiiii..me pulak yang segan....sampaikan adalah adegan tolak menolak pemberian....
Tapi tulah..orang berbudi kita berbahasa..orang memberi kita merasa....alhamdulillah....


Kesimpulannya macam nilah:
Me just nak pesan (pesan kepada diri sendiri jugak nih), yang kalaulah kita ni naik kereta sesiapa pun, kenalah consider sikit apa yang patut...tak kiralah adik beradik ke, saudara mara ke, kawan-kawan ke apa kena consider....
Kalau takde duit, bak kata me tadi...ko hulur jelah Teh Ais sebungkus (ni perumpamaan je yek)...kalau ada duit lebih ko hulurlah...orang tu nak ke taknak takpe..tu terpulang atas orang tu....dia nak amik tu memang hak dia, kalau dia taknak amik maknanya rezeki kita....
Jangan ingat kita tumpang kereta orang kita yang patut dikesiankan....NO...
Dulu masa me takde kereta macam tulah perasaan me...
Dulu tetiap kali tunggu bas masa balik kerja tu, sorang-sorang staff yang me kenal lalu depan me memasing zass laju lalu dengan kereta memasing...masa tu me fikir "sorang pun takde nak tumpangkan aku ye..." gitu...sedih okeh perasaan tu....lagi pulak rumah me tu kebanyakkan tu orang kat situ pun ikut laluan tu...huuuuuu...
Tapi bila dah ada kereta sendiri baru me faham....orang kadang-kadang tu bukan taknak or tak boleh tumpangkan pun....tapi mungkin ada sebab-sebab tertentu yang mungkin kita tak faham kenapa dia taknak or tak boleh tumpangkan kita tu.....
Kadang-kadang kita rasa orang yang tumpangkan kita tu kedekut...semua nak berkira....alah naik sekali sekala pun nak berkira....camtu...
Tapi kena ingat...dia jadi berkira pun mesti ada sebab....manalah kita nak tau....dia ada problem duit ke (iyalah nanti hantar ko kehulu kehilir yang ko cakap dekat tu bukan pakai duit walaupun sikit??), manalah tau memang dia ada problem lain ke (jenis nak bawak kereta sorang-sorang taknak orang kacau ke), manalah tau..... 
Jangan ingat orang ada kereta ni orang senang...tak semua...macam me ni gaji pun cukup-cukup nak sara hidup je....kereta tu kemudahan jek....
Kalau lebih tu (korang tengok me makan steamboat tetiap minggu tu) tu semua rewards untuk diri sendiri....iyalah, dah kerja penat-penat tanggung keluarga, makan jimat-jimat kat opis (dok sesorang kan, memang jimat habis) naklah something yang boleh buat me happy....
Jangan ingat eh Su tu makan steamboat tetiap minggu confirm duit dia banyak....ohh how I wish..aminnn....tapi memang tidak....ko nak makan sedap pepandailah ko jimat tang sini situ...tu pun dah hujung-hujung kang ada je duit tabung me korek...huhuhuhu...
Pastu kena ingat....orang ada kereta ni ada extra expenses yang dia kena belanjakan.......
Tetiap bulan dah tentu kena bayar kereta...kang 3-6 bulan sekali kena servis kereta pulak....
Tu belum kalau nak tukar baterilah, nak tukar tayarlah...nak renew roadtax insurans setahun sekali tu lagi....
Kena ingat yang tu....so padanlah pun kalau ada orang yang berkira kalau bab kereta nih....
Senang citerlah...ko naik bas pun tambang pergi je dah RM2..inikah pulak ko round round sakan dengan kereta kawan ko tu....dahlah dia punya kereta, dia yang bayar duit minyak, dia yang drive...dah dia je semua..so tak salahlah pun kalau dia nak berkira pun kan?
Fikir-fikirkan..selamat beramal.....











Wednesday, May 13, 2015

kenapakah?

Me tak taulah pasal apa kalau tetiap kali me jumpa sesiapa untuk pertama kalinya dan dia tu pulak baru sangat masuk dalam organisasi kitaorang ni, mesti orang tu nak layan me macam me ni baru masuk semalam macam dia jugak la umpamanya, macam me ni freshie jugaklah....dah kenapa??
Tak kiralah 6-7 tahun lepas ke...tahun lepas ke camtu lah jugak (8-9 tahun lepas takleh kiralah..tu memang me baru masuk sangat-sangat)......padahal sah-sahlah ko tu yang baru masuk dan sah-sahlah ko tu muda belia dari me okeh....(tau sebab kat sini jarang diaorang amik orang yang berumur keje..kalau amik pun boleh nampak jelas dan nyata memang awak tu dah tua eh berumur...hehe)....
Lagi satu faktanya...Iolls masuk-masuk kerja dulu pun dah umur 25 tahun okeh..kiranya masuk-masuk pun dulu memanglah tak remaja langsung Iolls.....

Tu belum cerita lagi kalau first dua tiga empat lima time terserempak dengan me, dia punya expression tu macamlah Iolls ni rival dia gitu.....(dari dulu kat opis KL pun)....yelah dia rasa me ni sebaya kot, so haruslah rival sikit kan..kahkahkah....eh betul okeh...nampak sangat tau...!!
Jenis macam eh kau sebaya aku, pastu tak hot, pastu gemuks so silalah jangan kawan dengan aku...tak class gitu..haa camtulah kot...hahahaha...Iolls ni memang banyak imaginasi sebab selalu sangat perati orang lelebih kot....(stalker sangat kan perangai??).....tapi tu untuk yang nampak Iolls "sesuatu" lah...takat orang biasa-biasa boleh lebih kurang tu takde maknanya Iolls nak speku-speku aiiihhh.....

Kalau makcik pakcik senang jek..dia kalau nak tanya terus tanya "awak dah lama ke kerja sini?tak pernah nampak pun?..." gitu...kalau makcik pakciklah......
Sebab diorang jenis nak tau dia tanya terus terang....(tulah pasalnya Iolls lagi suka berkawan dengan orang yang lagi berusia...diaorang ni lebih jujur walaupun kadang-kadang tu adalah yang jenis kasar sikit...tapi Iolls boleh je terima sebab perbezaan umur tu......lagipun kita rasa OK je sebab kita hormat kan...)
Tapi kalau freshie selalunya tak ye....dia speku-speku sendirik je (kenal dululah weihh baru nak speku-speku sangat)....pastu kang dari jauh dok jeling-jeling macam kita ni ada hutang dengan dia, tapi kang bila lalu sebelah dan dan buat dek macam tak nampak kita..boleh???..padahal Iolls punyalah kontrol pipi ni naik kebas sebab dah sebatu dah me standby senyum.....

Ni yang terkini...Iolls tua dari dia kot..tapi tetaplah sampai sekarang nak panggil diri sendiri tu akak....dahlah tu boleh pulak cara bercakap dengan me ni macam me ni baru umur 19 tahun (macam baru lepas SPM pastu terus kerja)..dia punya bahasa, intonasi tu alahaiiii macam mengajar anak gitu...dah kenapa??

Ada jugak yang macam tak confirm me ni umur berapa?padahal umur ko tu dari me 6-7-8-9-10 tahun muda kot....(pekerjaan Iolls ni boleh check umur diaorang tu okeh...)
Patutnya nampak muka Iolls ni panggil jelah kakak ke puan ke pun takpe... (makcik pun takpe..tak sentaplah...)...
Nak kata dia segan (sebab memang senario kat sini dah neneks pun tetap panggil akak hahaha) takkanlah....sebab cara dia membahasakan kata ganti nama tu "kita...kita"...gitu....dah kalau cakap dengan orang yang tua takkanlah bahasakan diri kita kita kot....sah-sahlah saya saya kan...??
Iolls ni nak kata muka muda (sila amik baldi pleaseee...)...memang jauh panggang dari api okeh....
Dahlah tu umur Iolls pun bukan sikit-sikit pun...memang dah umur mak-mak makcik-makcik orang dah....
Nak panggil nama pun tak kisah sebenarnya....akak tak kisah dek..kecuali kalau ko tu muda sangat-sangat..baru akak kisah....
Pastu sebenarnya nak panggil Iolls adik pun lagi sudi..hahahah....
Tapi satu jek...jangan buat me macam adik sangat dah....cakap macam biasa-biasa sudahhh.......
Jangan nak akak-akak sangat sampai cara ko tu dah kerja 20 tahun pulak padahal kerja baru 6 bulan.......meluat okeh!eh

Ke memang style orang sekarang hormat orang camtu ek??selamba bapak je...
Iolls dulu masa baru masuk kerja segan segan je...nampak semuaorang semua pun me senyumkan (dahlah Iolls ni jenis mulut ketat oiii nak senyum senyum suka suki nih....)...
Betul okeh...nak senyum dahlah seksa....pastu dok paksa-paksa diri senyum....
Kalau jalan tu lagilah..nampak je sesapa dari jauh Iolls dah standby senyum...tapi tulah..bukan semua orang (kakak, abang, makcik dan pakcik time tu) suka-suka nak balas senyum kita tu kan....tapi tahan jelah hati weihhh.....budak baru masuk kan...kang tak senyum orang kata sombong pulak....(padahal department lain-lain kot..kena mengena pun)...tapi sebab fikir tulah nanti tempat kita nak kerja tetiap hari, ku kuatkan hati senyum....gitu....punyalah seksa...kahkahkah....
For me memang seksa...sebab Iolls ni bukan jenis ceria huhahuha punya person....Iolls pemalu okeh....
Dahlah tu ingat lagi...kita ni dah standby senyum ni bila nampak acik tu dari jauh...sekali bila dah dekat kita pun apalagi lagi senyum la...tapi acik tu boleh pulak tak balas senyuman kita...huwaaaa...terus sentaphatimaknak!!...betull tak tipu...down seminggu okeh....
Tapi me pandai okeh..down-down jugak....apa-apahal me bagi dulu sekali lagi percubaan.......sekali senyum ko buat dek....dua kali senyum pun buat dek...lepas tu memang takdelah kali ketiganya ye...byebye.......
Lepas-lepas tu ko senyum kat me atau ko lalu lalang 14 kali depan me pun..memang me buat bodo...hahahaha....




p.s.: sebenarnya Iolls takdelah heran sangat pasal umur, kakak ke adik, tua or muda ke...cuma Iolls heran kenapa certain orang suka sangat judge orang tanpa kenal orang tu dulu....nak layan orang pun kena tengok rupa ke?(sebab selalunya diaroang ni misbehaves sebab rupa me lah kot..Iolls kan gemuks dan comots..macam kat sekolah pulak ek...)...be general sudah.....










Monday, May 11, 2015

Oiii Oiii Oiiii....



  • Tadi telefon opis me berbunyi, macam biasa me angkat telefon dan says "hellooo... blablabla (sebut nama tempat me kerja daa..)..."..dan sekalian kalinya dihujung talian, me dengar ada yang bercakap..tapi bukan hello pun...dia dok potpetpotpetpotpet kat sana...so dengan assumtion yang orang tu mungkin tak dengar me cakap, so me pun "hellooo..."kan lagi sekali.......pastu tetaplah me dengar  bunyi orang bercakap lagi "blablablabla..."...me cakap lagi "hellooo..." pun bunyi bercakap lagi...so.tak tunggu apa terus me danggggg!!oiiiii oiiii oiiiii....whatthefish sungguh!!geram tau.......Tu nak bercakap dengan me ke nak bercakap dengan orang lain oiiii....kalau sekali kena takpe..ni dah berkali-kali pun tau.....pastu me tau/kenal sangat-sangatlah pulak tu sapa yang sukaaa sangatttt buat camtu.....Serius me tak suka okeh (korang kalau suka me tak tau lah kan...), tapi memang me tak suka....Banyak kali sangat dah okeh...tetiap kali dia call nak bercakap dengan me, tapi bila me hellokan tu mesti dia dok bercakap kat sana...pastu bila me hello sampai 2-3 kali lagi kang barulah dia cakap "eh..hello Su...."...ha gitu...Tu belum lagi kalau tengah bercakap potpetpotpet dengan dia kang tetiba dah senyap....me ingatkan dah terputus ke apa (kalau terputus takpelah kan...)..tapi rupa-rupanya tau-tau me hellokan kang dia kata "eh...Su..."..dah bermimpi disiang hari sokmo ke??Dahlah ye..lepas-lepas ni kita just beremail or berWA jelah....kalau ikutkan realitinya pun dia tu kalau jumpa face-to-face pun camtulah jugaknya...memanjang jelah dok belek-belek main hp je sokmo....Lain kali kalau jumpa F2F pun me rasa me nak berWA jelah..lagi cepat dia reply rasanya dari bercakap secara realiti...





Monday, February 23, 2015

Surau Kot....

Hati terbakooo...
Mau tak terbako kalau dah banyakk kaliiii sangatttt masuk-masuk je surau denggggg!!!ni surau ke apa nih?dah rupa macam angker okehhh....
Ye...ni me citer pasal surau okeh S.U.R.A.U....
Surau depan pintu opis ni hah.....

Yang berbulunya...
Nak kata bebudak tak baligh yang guna..nehiiiiii!!
Yang guna tu confirm ongtua pelbagai umur dan umur dah nak menapous pun...see dah guna ayat kuangajar dah nih...

Hari dulu-dulu-dulu bila masuk tengok-tengok dah berkisai-kisai segala sejadah...
Hari dulu-dulu bila masuk dah berkisai-kisai pulak segala telekong segala...
Hari lain pulak kang, berkisai-kisai tisu dari yang renyuk sampailah yang bersepai-sepai....sendiri punya sendiri buang lah haiii...
Tu belum campur kang sampah kecik-kecik masing-masing punya tak reti nak buang dalam tong sampah....

Nak bersangka baik..eh memang dah lama dah bersangka baikkkkk...
Tapi kalau dah dari masa ke semasa asyiklah berkisai-kisai semua benda tak reti nak susun balik..dah pehal pulak kannnn????

Me ni bukanlah rajin mengemas pun orangnya...tapi kalau dah guna barang orang lain, lagi-lagilah barang-barang awam selagi mau tu nak simpan lepas guna tu sebaik-baiknya.....
Dahlah pinjam kan, takkanlah tak reti-reti nak pulang balik elok-elok...
Kalau iya pun asalnya barang tu dapat kat kita dah berkisai-kisai takkanlah tak boleh dah guna tu lipat/gantung/simpan elok-elok....adoiihaiiii...benda macam ni pun nak ajar ke...???
Yang kaki sepah macam me ni (kat rumahlah kan) pun reti woiiii...dah pakai simpan balik elok-elok....
Takkanlah memasing yang dah tua, ada pangkat besar-besar, belajar bijak pandai, sijil bergulong-gulong tapi tak reti??

Ni me cakap bukan main suka suki ye....tapi percayalah yang guna surau depan pintu opis ni bukan calang-calang orang-orangnya ye...
Surau kotttttt.....keji sangatlah...







Tuesday, February 10, 2015

Pantang #5-Telefon/HP


  • Kalau angkat telefon/HP pastu orang tu bukan cakap hellooo kat me, tapi dia tengah bercakap dengan orang lain kat hujung talian.......wow!!!ni memang me panthang sepantang-panthangnya ye....Kalau dipertengahan bercakap dalam telefon/hp tu ada yang menyampuk tetiba bolehlah diexcusskan lagik..tapi kalau baru angkat telefon/HP tapi ko dah berborak dengan orang lain memang rasa nak letup-letupkan je orang tu eh telefon/hp tu....Lagi kalau jenis dia yang call kita pastu of courselah kita nak dengar perkataan hello or Assalamualaikum dulu kan...tapi takde...elok pulak pompangpongpang dia pulak tengah kencang berborak....laaa haiiii ko nak berborak dengan aku ke nak berborak dengan orang lain nih....???Dah tunggu seminit kang baru "eh, hello Su"...wah gitewwwww......Eh bz tak bz, kalau dah nak bercakap dengan me silakan bercakap dengan betul ye....dah tak memasal aku nak dengar ko berborak ntah apa-apa kat hujung sana dan dah tak memasal pulak aku ni jadi mak pacak kat sini....

  • Kalau dah habis borak kat phone tetiba ada seseorang tanya me "sapa call tu?"....ok jelah pun, me jawablah "si blabla..."...pastu rupanya tak habis tanya, soal lagi "dia nak apa...?"...dah ko kenapa??dah kawan aku tak boleh call ke?sampai semua benda pun nak tau.....ye me sedikit hangenlah jugak...kalau ko rapat betul-betul dengan orang yang ditanya tu takpe...tapi kalau takatnya kenal nama or tak kenal langsung boleh tak tak payah tanya apa-apa......takde kepentingan kat korang pun ye....

  • Paling bengkek adalah kalau tengah lepak-lepak bertujuan nak boraklah kan, tetiba ahli meja asyiklah layan HP....adoiiiiiii....sakit hati okeh...kalau kat dalam phone kemain kata lama dah tak borak, lama dah tak jumpa..tapi tak ke syaiton bila dah jumpa tu ko buat aku camtu??Ni dah banyak kali kena okeh...sedih giler....mana tak sedih...dah jumpa, dah habis buang tenaga, buang duit minyak tetiba camtu je ko buat aku??giler tak hormat orang okeh....Me ni baru nak borak (yelah kata dah lama tak jumpaaaaa....), tapi dia nanti "eh eh apa Su cakap tadi?"...jenis pulak tu bukan sekali je cakap camtu ada nak dekat 40 kali kottt..huwaaaaaa..... But thank to ALLAH, my BFF Mijon dan Sept tak camtu orangnya, diaorang kalau jumpa memang borak habis-habis...maknanya tak cukup dalam HP dalam realiti life pun gitulah jugak.......Diaorang jenis dah gi mana-mana tak cukup borak, jom kita gi mamak lepak minum-minum kejab gitu....tu diaorang....Yang BFF lain pulak tu memang nasib-nasib me lah...kalau nasib me baik, oklah tak kena gitu, kalau nasib tak baik memang sepanjang time jumpa tulah diaorang melayan HP memasing...sadis okeh....huhuhhuk......

  • Kalau tak cakap bye tetiba dah letak telefon/HP...huwaaaa..ni memang boleh bikin me sentappssss....Kalau iyapun cakaplah "oklah..."....haaaa...gitu pun okeh sangat-sangat dah.....so memang me dah tau dah orang yang call tu memang nak end the conversationlah kan...Ni tiba-tiba tengah bercakap baru nak jawab plappp takde bunyi...hoiiii memang sentapmaknak seminggu...huhuhuhu....




Tuesday, December 30, 2014

Hormat Hak Orang Lain....

Harini me baru masuk opis...bercuti dari hari Khamis je pun..kikiki...I is jelly orang lain cuti sampai 2 minggu okeh....
Patutnya hari Isnin semalam dah masuk kerja...tapi disebabkan urat badan dan urat kaki dah kejung sebab bawak kereta lebih 10 jam semalamnya (hari Ahad)...so esoknya (Isnin/semalam tu) me EL jek.....

Hormat Hak Orang Lain #1
Kalini ni me nak citer kisah masa kat kenduri rumah Acik Aman me a.k.a. Pak sedara belah Abah me kat Teluk Intan minggu lepas nih....
Bervulu betul telinga and hati kitaorang (me dengan Atie)...
Bervulu sebab ada sepasang laki bini nih  dok poyo-poyo takde motip...paling poyo bila dia cakap ayat "hormat hak orang lain"...geli giler okeh...
Mau tak geli...anak kecik dia perempuan umur baru nak masuk 2 tahun tu dia kata nak mengajar hormat hak orang lain kat budak tu......giler tak berfikir ke apa??
Serius meluat okeh...dahlah tu tetiap kali kalau anak dia dekat-dekat dengan kitaorang kang dia duaorang laki binik dok sound-sound anak dia...macamlah kitaorang ni yang mengajak...eiiii tak maluuuuu...tak hengen kitaorang okeh....dengan budak Umaar dengan Imraan tu pun dah haru biru...(kitaorang tu maksudnya me, Atie, Imraan or Umaar).....
Manalah kitorang tak berbulu bila tetiap kali anak dia nak 'berkawan" dengan Imraan or Umaar...tetiap kali tu jugaklah diaorang dok bising-bising panggil "Su***** eh tak mau..."kang kejab "Su**** eh jangan..."...kang kejab "eh jangan tu orang punya, tak mau..." berkali-kali-kali dahlah tu kuat okeh (bagi me kuat jugaklah walaupun tak terpekik terlolong)..... budak kecik kot (lagi sekali me tekankan..baby lagi kot, umur kalau tengok belum masuk dua tahun pun)...so lantaklah dia nak main pun...bukan reti apapun lagi..selagi budak tu tak buat benda salah or merbahaya tu dahhhh.....
Yang kitaorang ni memang takde benda pun sebenarnya, anak dia kecik kan..comel jelah bila dia dok nak main-main dengan Umaar kan... tapi makin lama dah jadi meluat...meluat bila emakbapak dia dok ulang cakap camtu 40 kali....
Yang paling bervulu tu bila time kenduri esoknya tu elok Atie tengah suap Umaar makan apam...ala budak kan...niat dia bukan nak makan apam pun..nak dekat-dekat main dengan baby kan....
Lagi sekali tu pun bapak dia dah kecoh...dok panggil-panggil lagi anak tu suruh janganlah, tak maulah apalah...memekak okeh......
Yang emak dia lagilah me bervulu..siap cakap lagi "ehhh, jangannnn dia tak suka tu....jangann"..14 kaliiiii......hohoho...ko cakap Umaar yang baru masuk 11 bulan ke yang tak suka tuuuuu???tak suka apanya???cer bagitauuuuu????
Me perattttiiii jek okeh....yang me nampak time tu Umaar tu just dok melangutt je tengok kakak nak main-main dengan dia...vongokkkkssss!!
Dahlah tu panggil jelah pun, amik tetap tak amik pun....sekadar memekak kat situ tapi sebenarnya tak buat apapun okeh....
Cara dia tu macam kitaorang ni yang jahat dok ngasut anak dia datang kat kitaorang nih...(please ye...anak ko comel tahap anak Che Ta pun kalau mak bapaknya poyo memang kitaorang takkan layan....)...
Pastu paling best bila Azrul cakap "takpe...dia nak main-main je tu..." tau tau dia cakap apa??
Terus dia datang amik anak dia cakap "eh tak boleh, kena ajar anak cara nak HORMAT HAK ORANG LAIN...."...."kecik-kecik kena ajor".....kauuuuuu...statement berani mati ko....
Makin bervulu giler okeh me dengan Atie (Azrul lek-lek jek hahahaha...makcik2 kan memang emosi terlebih)......
Meh gelak guling-guling....Hormat Hak Orang lain katanya kan.....??
Patutnya dia kena ajar diri sendiri dengan isteri dia dulu barulah nak mengajar anak dia yang masih baby tu.....
Korang taulah kan, kalau kita dah bervulu dengan orang tu memang kita akan aim sikit perangai dia....
Memang pun....me peratiiii jek.....dia punya HORMAT HAK ORANG LAIN tu sikit punya hormattttt okeh.......
Bini dia (tguna perkataan bini baru best ko...hahaha), bini dia lagilah melahap makanan tak ingat..kejab kang bangun amik makanan, kejab kang duduk, kejab kang bangun lagi amik makanan kejab kang duduk (badan haluss je ye...motip nak bagitau?)....sangatlah mengHORMATi HAK ORANG LAIN kannnnnnnn......time tu pulak time orang lain tak start makan lagi punn yeee....
Yang laki pulak giler annoying, doklah pongpangpongpang kat situ macamlah dia tu Menteri Pendidikan Malaysia....dok itu ini itu ini macam bagussss (ni Atie cakap...Atie duduk paling dekat dengan dia...me memang tak kuasa nak amik port sebab memang dah sakit hatiiii)....time orang tengah tak bising okeh...tengah santai-santai pulak tu....cer citer balik tang mana tu yang HORMAT HAK ORANG LAIN...???puiiiii...!!!!....

Ini bukan sekadar gambar hiasan..ni gambar betul-betul..kebetulan Ana teramik gambar nih...takde niat bukan-bukan okeh, kebetulan sahaja....
Korang nampak tak yang atas riba Atie tu?tu diiiaaaaa...anak orang tu.....dia punya mengajar anak menghormati hak orang lain sampai anak dia naik atas riba orang pun dia boleh buat bodoh 10 minit....
Masa time nilah sebelum-sebelum tu bini dia start dok cakap eh, jangan, eh tak mau, eh taknak....tapi tulah, cakap jelah ye...amik tetap tak amik...tetap biarkan anak tu panjat peha orang sesuka hati.....tapi kalau ikutkan time ni kitaorang ok lagi....yelah...budak kecik nak main-main kan...lantaklah....
Yang start kemuncaknya yang kalau boleh nak mengungkit semuanya bila esok harinya bila laki dia dok cakap nak mengajar anak dia dari kecik cara menghormati hak orang lainlah sangattttt!!giler tak boleh brain okeh!!




Hormat Hak Orang Lain #2
Yang ni pun kat kenduri..time mengantar pengantin kat Kuala Kangsar hari Ahad...
Ni emak yang cerita..kata Emak "kurang asam betul adik cik teettt...pinggan dia dah habis makan tu dia letak kat depan Azrul...."...me cakap, pinggan orang lain kot...berfikir positif kan...
Tapi emak cakap "takdelah....dia punya, lepas habis makan tu dia nak amik yang lain elokkk je dia letak pinggan dia kat depan Azrul...padahal meja dia kat sebelah tu...".....uiiiiiii...speechless gitu....
Me memang tak tercakap apa....senang cakap..kedua-duanya adalah adik beradik kalau tak silap me.......faktor keturunan kah??hormat hak orang lain style apa tu ye...??kalau nak cakap pasal education, me rasa dua-dua pun well-educated....ada degree bagai...tapi tulah, mentaliti lah kot....mentaliti tak berapa nak ada gitu....
Teringat, cikgu tuisyen Geografi me dulu pernah cakap...MENTALITI ni walaupun orang tu ada pendidikan tinggi, tapi cara hidup dari kecik dan persekitaran mempengaruhi pemikiran orang tu....haaaa..faham-faham sendiriklah ye...kalau dah anak beranak sama je pesennya memang confirm ada kekurangan dalam mentaliti tu...huhuhuhu...


Hormat Hak Orang Lain #3
Ni masa kat foodcourt IKEA hujung bulan November aritu...ala yang masa me bawak emak dengan bebudak tu makan-makan kat sana....
Yang ni pulak foreigner....kulit macam orang india, tapi confirm bukan India sini...sebab cara cakap pun lain...(sekadar memberi gambaran lagi jelas..mana tau kot-kot korang terjumpa pulak...kikiki)
Yang ni betul tak hormat hak orang lain..selamba badakkk je kau....
Biasalah kat foodcourt IKEA kan kena chop-chop tempat kan....tu tak kisahlah....
Yang kitaorang time tu dapat meja bercantum yang boleh duduk 8 orang tu....sebelah tu ada sorang makcik tu dengan Anak dia sorang dan cucu dia baby sorang....
Mak cakap (mak yang saksi kejadian) masa me pergi beratur nak beli makanan tu makcik tu tinggal sorang-sorang....dia nak habiskan secawan teh dia (me assume panas lagilah air tu kan...)...slow-slow je makcik tu minum kata emak me....
Then datang sorang nih....dia macam nak tumpang duduk...ok, finelah...duduklah kan...tempat duduk kat makcik tu yang kosong pun ada lagi 3....tapi emak kata lepas-lepas tu tak sampai seminit tu bukan nak tumpang duduk dah pun....tetiba datang geng dia macam nak halau makcik tu secara halus okeh.....masing-masing duduk penuhkan seats yang ada tu engko..siap berdiri rapat-rapat lagi kat makcik tu.....oiiiii hagak-hagaklah kan..orang tak bangun lagiiii......
Yang tempat kitoarang memang mak kata ada orang...so jangan beranilah nak usik kan (1 je pun kerusi untuk me kiranya kitaorang meja satu ni dah full 4 orang)..yang makcik tu sebelah tu tinggal sorang...tapi dah kena asak dengan berberapa orang lain.....terus tak memasal makcik tu bangun cepat-cepat....mak kata kesian akak tu...minum pun tak habis lagi kot.....
Tu satu hal...pastu me kan tak tau apa-apa, dah beli makan so tinggal nak makan jelah....
Elok makan tu tetiba kat belah kanan me ni macam apasallah himpit me nih...??ko ingat aku dengan ko adik beradik ke??
Betul...himpit kemain rapatt ko..kalau perempuan takpe lagi..ni jantan....dia bukan himpit gatal pun ye...
Dia himpit macam nak kata eiii menyibuklah ko duduk sini gitu......
Ko ingat aku nak mengalah..memang taklah....
Patutlah macam monyet je perangai...rupa-rupanya diaorang ramai..patutnya cari seats yang boleh duduk 6 orang...sebab dewasa ada 5 orang, baby ada sorang.....
Dahlah tu meja Imraan tu dia penuhkan tray yang tak guna tu....vongoks!!!
Yang monyet lagi bila me bangun pergi amik tisu..boleh tak tetiba tengok-tengok meja me pun dah penuh dengan tray dan pinggan tak pakai diaorang...??hambooiiiiiiii.....giler pemalasnya koranggggg....tempat letak tray tu depan tu je pun....(bangun dua tiga tapak dah sampai).....
Masa tu dahlah me belum habis makan lagi...tapi diaorang boleh buat-buat tak nampak je ye.....kes lapar sangat tahap jahanam ke apa tah tu sampai main belasah mana yang sempat jek??
Yang paling best, Anim boleh tak me suruh pegang botol mineral (tak bertutup) kejab elok dia pegang tu terus zasss dah tersimbah kat meja sebelah...kikikiki (patutnya tak patut gelak..tapi nak gelak jugak..hahahahah...) padanlah muka korangggg!!!!....
Patutlah Anim selamba je cakap "sorry...sorry...." takde cuak sangat...kikiki..rupanya dari awal tadi anim dah bervulu dengan kebatakkan dioraang......tapi serius Anim tak sengaja ye...dia memang clumsy dari kecik lagi..ko suruh pegang benda walaupun ringan macam kapas, tak sampai seminit selalunya benda tu gone...kalau tak jatuh, tengkerap..gitulah....


Seriuslah me nak cakap....macam yang #1 tu kalau betullah nak mengajar anak, ajarlah betul-betul...jangan main cakap kat mulut je..kalau betul ko nak anak ko hormat hak orang lain bak kata ko, tunggulah anak tu dah besar sikit....kalau taknak tunggu besar sikit apa kata bila kat public ko kepit je anak tu kuat-kuat, jaga/kawal anak tu betul-betul...so nanti tak payahlah nak jadi orang bodoh dok 40 kali terpanggil-panggil terjerit-jerit, tapi anak ko kat situ jugak (anak pun kecik sangat..manalah faham pun)....orang lain pun tak sakit hati tengok perangai ko yang annoying tu....
Yang #2 dan #3 tu me memang tak boleh brain...giler selfish okeh....ko nak makan duduk sedap-sedap tapi ko potong mood orang lain....
Kalau rasa nak duduk selesa, nak makan meja bersih boleh kot angkat jelah pinggan tu letak ke tepi dulu....ko jugak yang nak sedap kan.....ah sebenarnya lantak korang le pun...cuma kalau jumpa kali ketiga scene camni memang me hempuk je pinggan tu semua kat depan korang balik..susah apa pun kan....










Wednesday, September 10, 2014

Dah pinjam tu silalah pulangkan...

Perhatian: Kepada sesiapa yang rasa isu ni kecikkkk jeee dan rasa  tu pun me nak kecoh silalah jangan baca entri ini ye...harap maklum.

Kisah dah sebulan dah rasanya..ke dah lebih sebulan...entahlah..tapi bagi me dah lamalah...
Kisahnya...seminggu lepas raya...datang sorang kawan ni (sebut kawan sebab memang kenal jugaklah)..katanya "ada gunting tak?nak pinjam kejab.."....
Katanya lagi nak guna untuk gunting baju sukan tu pasal apatah..me tak amik port part sebab tu...sebab katanya nak pinjam gunting kan..so ko nak gunting apapun ikut suka ko lah kan...
So me bagilah satu gunting..then dia tanya lagi "ada lagi tak...?"...
Me ni kan lurus bendul terus je cari then bagi lagi satu gunting...
Gunting yang lagi satu ni siap dalam casing lagi okeh.......gunting opis yang jarang-jarang diguna atau yang tak guna langsung lagi....
So kesimpulannya me bagi satu gunting harian me (turun kemurun dari masa me masuk kerja kontrak dulu sampailah ke tempat baru dan still sihat lagi) dan lagi satu gunting yang masih lagi dalam casing tulah....jujur alang kata pun kan...
Elok sebelum dia pergi, pakcik seopis me cakap kat kawan tu "nanti jangan lupa pulangkan tau...." sambil gelak-gelak....then kawan tu jawab dengan muka serius "eh...pulang..saya pulangkan...." katanya....

So lepas tu takdelah ingat sangat pasal gunting tu pun...tapiiiiii...
Tapi bila me nak guna gunting untuk gunting something...dah mengagau...pastu baru teringat...gunting akuuuuu...huhuhuhu...
Tetiap kali okeh...
Pastu disebabkan dah lebih 2 minggu kawan tu tak pulang-pulangkan jugak...so me emaillah dia....
Email minta elok-elok tau...siap berbasi basa..iyalah takut orang kata kedekutnya lahai dia nih, gunting pun berkira.....
Elok pun dia jawab...tapi jawapan dia tak berapa nak betul me rasa...ada ke dia cakap gini "Laaaa...kak **** tak bagi balik ke? Adoiiii....meh aku ganti balik...sorry sgt2..."katanya....
Nampak tak dia sebut nama orang lain pulak?seingat me, masa dia pinjam tu dia sorang je yang mintak kat kitaorang, takde pulak kak itu ke kak ini dengan dia.....
Dan disebabkan dia jawab nak ganti balik me balas balik...kata me "Takde…tak pulangkan pun… 
Ganti ek..sebab memang nak guna…nak mintak baru kat opis leceh…."
Serius...me tak tipu...nak mendapatkan yang baru bukan senang...macam mintak emas ye....kalau beli pastu claim pun jadi hal...kang tanya itu ini macam me ni nak tipu opis..so memang tak payahlah ye....
Dan seperti biasa email 28 Ogos, sampai la ni gunting gantian tak dapat....senyap sepi je....huhuhuhu...


Tu citer pertama...yang kedua pulak marker pen....
Ni selang sehari lepas gunting kena kidnap...ada sorang staff unit lain lagi pulak nak pinjam marker pen...
Bila tanya ada marker pen?haruslah jujur me kata ada....katanya nanti dia pulangkan...
Ni paling tifuuuu...balik tu siap selisih kat peti punch kad tu (kebetulan dia ada hal lagi kat situlah kot), mati hidup semula dia langsung tak sebut apa-apapun pasal marker pens tu....dan paling win sampai sekarang pen me tu dah 'ghaib' tak jumpa jalan pulang ke rumah dah..huhuhuhu...
Sampai hati okeh..walapun benda-benda tu harta kerajaan..tapi tuan jaganya kan ada...so beradaplah sikit....


Macam me masa sekolah dulu ada anak jiran sebaya dengan me (perempuan)....kalau bagi pinjam kat dia apa-apa benda, maknanya barang-barang tu kira burn jelah ye...automatically...
Siap claim benda tu dia beli sendiri lagi okeh....nasib baiklah barang-barang yang dia kata tu dia beli sendiri tu barang memang me tak berapa nak guna...kalau guna memang menjawablah ko nanti kat akhirat....
Pastu pesen dia nak pinjam buku dari me mulut manis siap naik rumah me paksa-paksa janji pulangkan cepatlah apalah......
Tu masa nak pinjam...masa nak  pulangkan buku tu pulak bukan pulangkan betul-betul pun...nanti dia siap suruh me yang amik datang kat rumah dia okeh...tu paling elok....kalau perangai setan dia sampai..dia letak buku-buku tu kat bucu tangga flat depan rumah dia tu then suruh me amik sendiri..bolehhhh??...


Serius me tak faham..dulu kekecik muda-muda time sekolah lantaklah kan..namapun bebudak or remaja..ni dah kertu dah masing-masing..takkanlah tak allert langsung...
Me terfikirlah kan..macamana  orang yang boleh hidup pinjam barang orang pastu tak pulangkan...
Ingat duit je ke kena pulangkan....??alooo...barang pakai lagi kena pulangkan ye....sebab tuan benda tu nak guna....



Sebab gunting kat opis dah takde..so minggu lepas me beli satu kat Popular....
Kemain lagi gunting zaman sekarang macam-macam pesen ko..tinggal nak duitkan jek....
Me beli yang murah je..jadilah...nak claim kat opis macam harapan tinggal harapan jek...nasib baiklah pun beli yang murah je..so tutup mata jelah....harta sendiri kan..so boleh suka suki sikit guna...hhihihi...
Inipun beli sebab minggu ni nak kena buat postage untuk opis....kalau tak memang sampai sudah kerat kertas guna pembaris jelah kot...(tangan dibahu mata ke atas...)......



Bekal kegemaran sekarang ni....
Roti kapit Telur Mata, Cheese dan Sos Cili...sedap sangat-sangat nih...lagi-lagi kalau telur kuning tu dihalf-cooked kan....se set tak cukup..huhuhu...
Ni me tengah tak muak lagi nih..so bolehlah buat seminggu sekali bekal camni..kang dah muak, tunggu tahun depanlah pulak nak bawak bekal roti kapit camni lagi....




Tuesday, July 22, 2014

Peliz lah!...

Harap Maklum: entry ini untuk orang tak puasa je tau......orang puasa tidak digalakkan langsung membacanya..takut habis pahala puasa korang nanti...huuuu....


Pagi-pagi bukak FB..kat news feed keluar benda alah nih:
Good for sharing kan...?
Disertakan ayat "Renung2 kan laa...tak semua orang sempurna kat dunia nie...;)"...tulisnya....

Betul tu...memang eloklah untuk renungan bersama....sangat-sangat bagus....
Tapiiiiii...ada tapinya ye....
Tang madah tu betullah memang elok....tapi tang orang yang share tu memang langsung tak boleh blah ye....
Si tukang share tu betul-betul tak sedar diri okeh....huhuhu...
Serius memang me nak mengata....nak je me balas kat comment dia tu camni:
Hikhiikhik....


Kalau me comment letak benda alah ni rasanya sentap tak dia...??
Meh me jawab....for sure minah tu akan sentap 4 keturunan okeh....
Macam me tak kenal..halooo..dari ko mula masuk sini me lah yang tukang hadap ko hari-hari...
Dari ko takde sapa-sapa nak kawan..dari ko senyap sepi takde suara..sampai dah terkeluar perangai asli ko me yang hadap okeh....tak payahlah nak kelentong nak perli-perli sesapa....
Seriussss memang ko tak berhak....!!
Dengan perangai yang ALLAH je yang tau...dengan berpura-puranya...dengan ada skandal dengan laki orangnya...ha..apa yang tak cukup...???
Tu belum peel poyo macam bagus tu..macam canthek sangat tu....memang mengucap jelah kalau bayang muka dia nih...Astaga..(tarik napas hembus napas pelan-pelan Su....fuhhhh....)....

Dah-dahlah Su......biarlah dia dengan labu-labunya.....
Nak tegur memang tahap tak boleh dah..so takpelah...me just doakan yang terbaik jadi kat dia....semoga ALLAH buka hati dia ke arah yang lagi baik...Amin....









Friday, December 13, 2013

Ye, Saya Bukanlah Retis..tapi please ek....# 1

Me ni simple je....
Orang nak kawan dengan me, me kawan je...
Walapun me ni ada penyakit "berat mulut" kalau tak berapa kenal orang tu...tapi in sya ALLAH kalau dah kenal memang penatlah telinga korang nak mendengar me menceceh..hihihihi....eh gelak pulak...
Lagi satu...style me berkawan pun senang je....
Ko baik, me baik....kalau ko jahat eh me tetap baik je....(me jenis belakang memang bising merungutlah jugak tapi depan tak kisahlah lantak ko lah nak jahat pun...gitew...bukan hipokrit...tapi mengalah kata orang....kalau tak mengalah macamana nak berkawan kan...?...)....
Cuma kalau dah tak tahan memang me tinggalkan jelah kan....
Tu kalau tak tahannnnnnn....(maknanya buruk sangat kot tu dah sampai to the max lah tu....)...
Tapi kalau takat perangai ko buruk manja-manja (me sempat maki belakang kejab) pastu ko OK... takde hal...me pun OK je balik.....
Haa..tak senang ke gitu???

Pastu me jenis kawan bukan untuk tujuan beneficial okeh...
Dengan sesiapa pun me berkawan...
Tak payah nak tunggu ko anak Datuk ke, dia tu anak Tan Sri ke, dia ni anak pekebun jaya daerah Sungai Siput ke..dengan sesiapa pun memang me kawan je....
Ko anak Datuk pun bukan ko tolong bayarkan duit kereta me bulan-bulan pun kan....?(ni contoh je yek...tapi tang bayar kereta bulan-bulan tu tak ke betul??)....
Kawan tak kira macam mana orang pun, latar belakang pun me tak kisah..ko dah kawin ke, ko bujang ke, ko janda anak 5 ke..tak kisah......janji ko tak buat lahanat dengan me..me on je....

Pastu nak tau me ni senang je....
Anggaplah me ni cermin korang.....kalau korang baik manis sweet-sweet gitu...me pun akan baik manis sweet-sweet jugak....(ni bukan manis sweet buatan ye..ni kalau memang sejak azali korang macam tu...)
Kalau korang jenis perangai haprak, me takdelah terus buat perangai haprak pulak....
Dah memang ko haprak aku layan je macam biasa-biasa kan..dan in sya ALLAH lama-lama serasi lah kan...........
Tapiiiiii kalau dah makin lama hapraknya makin menjadi-jadi (walapun orang dah layan baikkkk punyaa) maka bye..bye..bye (ikut rheme lagu NSYNC yek) jelah.....

Macam kawan-kawan yang me ada ni....
Me tak reti sebenarnya nak labelkan BFF ke apa ke...belasah je...
Tapi kalau yang rapat dan nampak sangat-sangat BFF tu maknanya memang BFF jelah kot kan...?
Cuma bolehlah nampak kalau ko ni betul-betul rapat dengan me or tak....
Kalau rapat tu in sya ALLAH semua benda pun me share..share tu bukan share sikit-sikit ek...tu kalau me dah tak berkira langsung dah apa-apa tu tandanya rapatlah tu... (tu tandanya me OK sangat-sangatlah tu)..

Pastu kalau me dah percayakan korang...silalah percayakan me balik...
Sebab kadang-kadang me rasa me ni dah habis anggap korang tu kawan me..rupanya last-last boleh pulak korang lekehkan me (maaf kalau terasa tapi percayalah itulah hakikatnya...)....
Kalaulah korang betul-betul anggap me kawan pleaselah do respect me....
Me tak mintak pun layan me macam pwinses...i is sedar diri kan....
Cuma janganlah layan macam "sampah" sangat....ko nak ko kutip, ko taknak ko buang....(sampai hati korang kan....?)....

Me membebel sebab dalam hati ada sikit terasa....(of courselah terasa..i is MANUSIA okeh...walapun takde life hebat macam orang lain, walapun bujang tak kawin macam orang lain, walaupun tak setinggi darjat orang lain tapi me still sama macam orang lain jugak....)...
Me tau me pun bukanlah sempurna...tapi percayalah me pun ada HATI ada PERASAAN....













Wednesday, September 25, 2013

Rumah Sewa...

Rujuk link ini....

1- Masa duduk rumah sewa dulu (masa study) tuan rumah (student jugak, makapak dia punya rumah) suruh off petiais bila dah malam, tapi bila dah pagi nanti on balik...alasan takut bil api naik...Of courselah giler terkujat kan...sakai betul sampai sebab pasang petiais boleh menyebabkan bil melambung-lambung tinggi, mana fahaman tah sampai gitu sekali calculation dia dapat....peti ais kecik okeh...yang jenis color hijau satu pintu cenonet tu.....


2-Kelas me pukul 10 pagi, ada pulak roomates kelas pukul 8 pagi.....dah bangun solat subuh tu ofcourselah nak sambung tidur lagi....tapi tak dapekkkkk...sebab roommate yang sorang ni (cer teka siapa??) tu nanti dari dia bangun tu sampailah kuar dari pintu depan memang menyakitkan hati...tapi roommate sorang lagi tak okeh..jadual diaorang sama je tapi satu bunyi pun dia tak kuarkan......tapi yang lagi sorang ni memang pelik.......dari perangai bukak lampu tak reti nak tutupnya (padahal ko dah ke bilik air pun kan..ke bilik air takpe kejab je kan...ni pastu kang dah blah pun tak reti nak tutup lampu tu balik jugak padahal ko yang last pun tu pun pehal??...motip jugak dah terang pun nak bukak lampu..lagi satu tu motip nak suruh me bangun tutupkanlah kot...), tu belum lagi dengar dia hempas segala pintu yang ada termasuklah pintu bilik dengan pintu lemari (tapi bila dah blah pintu bilik tak reti jugak nak tutup...), paling tak boleh blah, pakai sikat  pakai segala benda nak bersiap tu (guna bedak baby je pun) tapi cara letak macam hempas lesung batu...boleh??...serius tak boleh blah...bayangkanlah me yang mamai-mamai nak sambung tidur ni punyalah rasa annoyed sampaikan boleh tahu segala pergerakkan dia...tak ke super-annoying tu??mana tak perasan kalau dah tiap-tiap kali pun itulah corak pergerakkannya...tapi sangatlah perasan time orang lain tidur je pulak dia buat gitu...bila time lain tu boleh pulak ko senyap sunyi tak bunyi apa-apa....motif sangat..!


3-Me and the geng (Sept dengan Zai) beli telur sepapan buat stok kalau tak cukup lauk nanti.......kitaorang dah pakai  4 biji (ingat sebab baru je pekena telur tu sebelum tu....).....Tapiiii...balik esoknya balik dari kelas  tetiba telur lagi 2 biji dah hilang (rajin pulak tetiba nak check papan telur tu pulak kan...?)........bising satu rumah ko...hahahahaha!eh bukan bising apa, cuma jadi merebak satu rumah kes telur tak cukup lagi 2 biji...hehehehe....Paling tak boleh blah bila sorang-sorang siap buat pengakuan exclusive kat kitaorang yang diaorang tak amik (tak suruh pun okeh, tapi masing-masing laju je declare gitu gini...)....tapi yang menjadi kemusyiklannya tu kitaorang ni bangsa kalau makan tak pernah makan sendiri-sendiri dan sorang-sorang punya, tak pernah!memang semester tu kebetulan 3-3 orang pun jadual makan kelas semuanya lebih kurang je freenya, memang takkan sendiri-sendiri punya....Kesimpulanan, sampai sekarang misteri kehilangan 2 biji telur tu tak dapat dirungkaikan..yang pasti memang kitaorang tak makan okeh...pelik..pelik........


4- Masa masuk rumah sewa tu tuan rumah (sama dengan nombor satu...) sound yang kitaorang tidak dibenarkan untuk menghidupkan ekon sebab bil mahal jugak.....kalau nak pakai pun kejab-kejab sekali sekala je takpe kena jimat katanya sebab bil air dengan elektrik kena bayar share 10 orang..oh ok, mohlah kita berjimat ceremat......Tapi ada Sue and the geng kisah??takde maknanya okeh...lagi-lagi bila tiap-tiap hari nampak tuan tanah kedaung tuan rumah selamba badak je balik kelas bukak ekon pagi petang siang malam padahal dia duduk dalam bilik tu sesorang (kitaorang bilik sumbat 6 orang sebilik okeh)....Sungguhlah un-fair kan...?dahlah  sebab ko tuan rumah ko tak payah bayar api air sewa segala (read: kitaorang yang kena tanggung 10 orang)...so alang-alang dah nak kena tanggung api air tuan rumah pastu tuan rumah pulak kemahin syok-syok suka suki je baik kita belasah je pasang ekon sekali....puas hatiiii.......


5-Ada sorang housemate (bilik lain), pagi petang siang malam kalau terserempak je dia kat dapur atau kat ruang tamu confirm kat tangan dia ada semangkuk meggi.....giler jimat okeh...Tapi tak sedapnya bila tiap-tiap kali kitaorang bertiga makan mesti tercongok dia depan kitaorang tanya makanan yang kitaorang makan tu sedap ke tak...?sebagai manusia (hamboi manusia terusss) haruslah dia lalu awal-awal tu pun kita dah pelawa kan...?so marilah makan sekali..tak baik kan........Okehlah tak kisah pun takat nak makan rasa-rasa tu.....Tapi dia ni lain sikit...mula-mula dia rasa sesudu dari sorang-sorang punya makanan (takpe...nak rasa je katanya...), tapi makin lama makin hebat okeh.....dari sesudu dia amik dari sorang-sorang terus bawak sudu dengan pinggan sekali (still lagi kata nak rasa tu...) join kitaorang makan terus......boleh???...hahahaha!nak gelak ke nak nangis tak tau dah ni.....Eh, jangan ingat kitaorang ni kedekut okeh...dari awal-awal tu memang ikhlas mengajak, tapi bila dah naik pangkat sampai bawak pinggan segala memang dah jadi taklah kan....Ada kawan me lagi sorang tu lagi selamba je sound bila tak tahan punya pasal "eh, ko kalau nak ambik ambik sikit je ye, aku lapar nih....."..huwahahahaha!makk sukeeee...ada jugak yang jenis sound tepet kan....Bukan kitaorang tak kesian, kesian okeh..tapi nak buat camne..dia pakai meletup-letup, mekap berbagai-bagai...so pepandailah kan....Lagipun sapa tahan tiap kali dia pelawa kitaorang mesti dia pelawa meggi je (niat dah betullah pelawa tu kan...)...tapi tak boleh jadilah kalau kitaorang pelawa ha kau 3 jenis makanan terus dia dapat tapi satu haripun dia tak pernah nak join kitaorang makan makanan dia sama makan dengan kitaorang......

6-Housemate yang sama macam nombor 5 jugak....dia ni memang ahli rumah paling kontroversi...Kalau makan megi, mangkuk megi tu nanti letak kat singki berkumpullah sampai habis segala mangkuk kat rumah tu barulah dia basuh....Mug pun sama..dah habis semua orang punya mug dia pakai kang dah takde mug tak pun tuan punya mug atau mangkuk nak pakai barulah dia basuh semuanya...bayangkanlah....Kalau mangkuk memang kat dalam singki kan...tapi kalau mug silalah cari di sekeliling rumah ye....tak depan tivi, kat atas meja study, takpun kat bawah katil....kalau jumpa tu dah kira baik....tu belum lagi yang jumpa tu dah berbuih-buih masam dah tu (nasib tak kuar ulat lagi).....Jangan kata tak sound...dia ni bangsa 14 kali sound pun tu jugaklah tabiatnya....kesimpulannya...mangkuk dengan Mug me memang me tak dapat nak guna semester tu....geli okeh...tiap kali nak guna berkeladak tah kat mana-mana....eiiii...


7-Eh, rumah sewa me bukanlah semuanya teruk-teruk..ada yang baik jugak...macam roomates me kalau dia tak balik kampung on weekend tu nanti kita balik hari Ahad petang tu tau-tau rumah dengan toilet dah cantik kemas dan bersinar-sinar....memang tabik spring okeh....tapi tulah..duduk 10 orang tapi yang betul-betul hardcore buat kerja rumah 2 orang je (me kategori yang 8 orang tu lagi ye....boooo!) so memang tak dapatlah rumah nak cantik kemas bersinar-sinar tiap-tiap hari pun......dasar masing-masing pemalas kan....


8-Hujung semesta housemates dah bertukar...time nak exam boleh pulak budak-budak bilik sebelah bawak balik coursemates lelaki nak buat assignment and studygroup kat dalam rumah..aduhai sangatlah terkesima..adik-adik tau kah korang yang rumah ni adalah rumah sewa orang PEREMPUAN??.terkejut akhak tau!(walaupun akhak ni takdelah alim ke apa biasa-biasa je...)........serius tak reti nak cakap...sebabnya budak-budak (2 orang kebetulan satu bilik pastu satu kelas) yang bawak coursemates lelaki tu adalah budak-budak perempuan alim nak mampuih....budget keluar rumah pakai tudung labung tutup dada (tudung bawal jatuh kebawah dua-dua Read: sebagai gambaran sahaja), pakai stoking kaki stokin lengan bila keluar....oh my....!!..tak terkata okeh...Memang kita tau niat korang nak buat assignment je siap bukak pintu depan luas-luas...tapi boleh tak faham yang rumah tu semuanya orang perempuan yang togel sana togel sini bila dalam rumah??....serius me tak faham okeh....bila tulis ni pun tergeleng-geleng me teringat...huhuhu...Me rasa kitaorang ni yang duatiga orang togel tak pakai tudung pakai baju seksi pun tak pernah ada lagi lelaki jejak sampai pintu depan tu okeh...huhuhuhu....


9-Housemate baru jugak, dari Sabah...tah apa pasal tah satu hari tu lepas jumpa boyfren (berumur orang Sabah jugak..haa..tetiba nak mention pasal umur dengan asal usul kan...) balik-balik hambik ko penuh satu teksi dengan barang-barangnya shopping....sangat sesuatu okeh lagipun selama ni kalau tengok lifestyle dia takdelah berduhit benar......dari barang pakai (baju, kasut, kasut sport, beg, purse, segalanyalah) berkotak-kotak berbeg-beg, pastu teddy bears, dengan segala mak nenek coklat..serius tak tipu....banyak giler-giler ok..macam nak bawak balik shopping complex dah gayanya...Paling sesuatu sebabnya dia kata dia tidur rumah makciknya semalam (hari yang sama dia dating dengan bfnya tu...)...Paling tak boleh blah member me sorang (dia ni memang mulut macam harom sikit...tapi sangat funny orangnya ye...) katanya..."Kenapa Wa** jalan macam lain macam jek..?"....hoi, tak ke soalan membunuh tu....???



To be continued......




Tuesday, May 28, 2013

Giler Annoying!!...

Sejak sebulan dua ni hati me rasa annoyed giler pasal someone or somebody ke orang lain pun sama rasa apa yang me rasa???....
Buka FB kang rasa annoyed by bla..bla..bla......bermessage kat Whatssap pulak kang rasa annoyed by bla..bla..bla......gilerlah weihhh....!
Kat FB tak habis-habis pasal politik, kat Whatssup pulak lenguh nak melayan orang yang kekurangan kaseh dan sayang..hohohoho....pleaselah hoiiii!

Nak menjawab lebih-lebih kang sentap pulak, kang tak jawab kang me lah yang sentapp macam sekarang nih......
Me ni dah cuba jadi orang yang tak berapa nak KURANG AJAR...tapi kalau terasa jugak yang me sangatlah KURANG AJAR silalah tengok pada keadaan kamu juga....
Frankly speaking, silalah berambus wahai si ANNOYING atau yang berperangai ANNOYING...rosak jiwa saya okeh!!!....





Thursday, April 18, 2013

P.A.N.T.A.N.G # 4....


  • Dulu masa sekolah ada sorang kawan me kuarkan statement "orang kedekut memang banyak duit"....siap jeling-jeling pandang me dan kalau tak jeling pun memang me tau statement tu ditujukan khas untuk me time tu....nak tau sebab apa dia keluarkan statement begitu??sebabnya me "kedekut" sangat tak mau bagi dia tisu....Nak tau kenapa me tak mau bagi tisu tu?sebabnya bukan kali tu je pun dia mintak tisu kat me ni...sebenarnya tiap-tiap kali lepas makan pun tiap kalilah tulah pun dia memang akan mintak me sekeping dua keping tisu tu...
  • Fyi, kitaorang ni bergeng 8 orang semuanya (bukan nak mengungkit..nak cerita je...), kebetulan yang ada tisu adalah me seorang (kadang-kadang sangat barulah ada orang lain yang ada tisu)...pastu bayangkanlah tiap-tiap hari me kena "sedekah" tisu secara terpaksa kat kengkawan yang ada ni...Time tu ingat lagi, disebabkan me ni penyelekeh orangnya kenalah ada stok tisu dalam poket (nak lap hinguslah, nak lap tangan dan mulut lepas makanlah...etc..)...Memang mula-mula tu bawa tisu untuk diri sendiri jelah, pastu bila kengkawan dah start sorang sorang minta tiap-tiap hari, end-up me bawakkan sekali stok untuk kawan-kawan....boleh tak korang bayangkan betapa tebalnya poket baju sekolah me dengan tisu yang dilipat-lipat lebih dari 10 keping tiap-tiap hari...(fyi, tisu me tak guna yang packet tu bisa bangkrup okeh...so amik tisu biasa dalam box tu lipat-lipat berkeping-keping masuk dalam poket....)...
  • First of all me rasa keluar statement "orang kedekut memang banyak duit" tu (3-4 kali tapi lain-lain hari) bukanlah pasal tisu sangat pun...tapi me rasa pasal dia tengok me ni kalau belanja tiap-tiap hari tu lebih banyak dari dia...Mungkin bila dia tengok mak abah me macam kerja biasa-biasa je tapi apasal duit belanja dia ni lebih pada dia yang familynya ada bisnes jual-jualan gitu...
  • Memanglah kalau kat sekolah dulu, dua-tiga orang dari kitaorang ni (termasuklah me) yang duit belanja sekolahnya adalah lebih dari yang lain...Macam me ni dulu duit belanja RM2 je satu hari tapi tambang bas pergi balik tak payah bayar dah sebab me naik ni bas yang jenis bayar bulanan..berbanding dengan kawan me tu yang belanja jugak RM2 tapi RM1 je dah habis untuk tambang pergi balik rumah ke sekolah, so tinggallah RM1 lagi pandai-pandailah nak belanja untuk makan nanti...Lagi kalau time pergi tusyen kat KL tiap-tiap hari Sabtu dan Ahad, me akan dapat RM10 untuk satu hari (maknanya RM20 untuk dua hari)...masa tu memang kalau dapat RM10 tu dah raya giler (sebab kalau takat nak makan McD dan KFC je baru RM 7 so dah terlebih cukup sangat dah......) ...Tapi tulah, kawan yang  family kureng sikit tu tak merasalah nak dapat macam me dapat tu....
  • So motif sangatlah kalau takat tak nak bagi tisu tu ko nak bagi statement "orang kedekut memang banyak duit" tu kan...?takde maknanya..!!.kedekut tak kedekut tisu tu pun bukan me beli guna duit me pun (hasil cilok dari rumah je kan..)....
  • Pastu kalau me belanja lebih tu pun bukanlah hasil perangai "kedekut" pun...Duit belanja tu semuanya adalah pemberian Abah dengan Emak me okeh......Mana tak nampak 'banyak duit" kan...duit belanja sekolah dari hari Isnin sampai Khamis RM2 sehari, hari Jumaat dapat RM5 (sebab balik kena naik bas awam tambang 50-80sen je pun, so balance tu memang banyak sangatlah kan......), pastu hari Sabtu dan Ahad kalau tusyen dapat RM20 untuk dua hari dan kalau keluar jalan-jalan dengan kawan-kawan me dapat dalam RM20-RM50 ikut kejauhan tempat...tu pun tak campur kalau Emak dah bagi duit belanja mintak lagi kat Abah pulak (hehhehehe..dasat pengetuk orangnya kan...).
  • So no way me nak kedekut...siap kalau kawan takde duit me topupkan lagi ada ye...
  • Jadi memang tak faham apa maksud "orang kedekut memang banyak duit" dia tu...Tisu pun mintak me sponsor tiap-tiap hari (tak campur bekal air kosong yang kena share dengan dia lagi tu..air pun tak mampu nak bawak sendiri, camno..air kosong je kot...sapa yang kedekut kat sini??bukan kata kedekut dah, malas pun iya kan??)..
  • Kalau dah tahap tiap-tiap hari kena macamni bukan pasal KEDEKUT dah, tapi dah tak lalu kata orang...dah bagi tiap-tiap hari tu pun dah bagus, lagi mau keluar statement camtu kan...tak mintak ganti or bayar pun okeh!....
  • Ni bukan kata orang biasa-biasa macam me ni pun tak lalu, kalau tokei balak pun kalau tiap-tiap hari diminta free haruslah bangkrup sebab takde pokok lagi nak ditarah dah...
  • Opss lupa..sorang lagi kawan me..tiap-tiap hari tala air kosong me tu (air kosong isi dalam botol mineral 500ml tu)..dahlah tala air me tak ingat punya..lagi pesan kat dia minum sikit je tinggalkan sikit untuk me, tapi nak dekat satu botol dihabiskan (selalunya gitulah..), pastu bab pinjam pulak liquid paper, pinjam pulak pemadam pensil tu (tiap-tiap hari okeh), tapi bila me nak guna tak bagi pinjam (ala tak bagi pinjam kejab je pun..kang me dah setel ko pinjamlah kan...) boleh jugak kata me KEDEKUT...aloooooo???bagi pinjam seminggu 5 hari sebulan 20 hari pun nak kata me kedekut lagi???huwaaaaaaa....memang surenderlah dengan korang ni...
  • Memamglah me tak faham kenapa ada certains orang yang suka bagi statement tapi tak kena dengan apa yang berlaku dan keadaan masa tu...motip sangat ko ni kan...nak bagi statement boleh, tapi tengoklah kiri kanan tu dulu...pastu boleh tak ada 2-3 tahun lepas masa kumpul time raya kawan yang sama (tisu) tegur me..."Putih sekarang ko ni Su..."..alololo....putih ke?auwwww...me tak faham okeehhh...gilo ko ni kan...?putih ke dah cantik??huawahahahaha...haruslah perasan kejab...ehhhh...pedulik apa saya.....putih ke itam ke yang penting kita ni orang Malaysia..huwahahahaha!




Tuesday, August 23, 2011

Fedup Aikhhhh....

Tolonglah....

Apa perasaan korang kalau someone tu bila time orang tengah bizi-bizi buat preparation untuk buka puasa tapi dia boleh pulak time tulah dok berkemban ke hulu ke hilir...pastu terhegeh-hegeh tapi tak mandi-mandi pun jugak...??Berkemban dari pukul 6 sampai pukul 7, kejadahhhhhnyaa?!!!

Bila dah berkemban, sah-sahlah tak boleh dah nak menolong masak atau buat kerja kan..iyalah, attire tak sesuai katanya...Tapi agak-agaklah, kalau iya pun nak mengelat dari buat kerja pun, takkanlah tiap-tiap hari bulan puasa, takkanlah tiap-tiap tahun pada bulan puasa ko jadi camtu???


Dahlah tak menolong masak...jangan kata nak menolong beli...ini nak tolong hidangkan pun tak reti-reti???

Berkemban~kehulu kehilir~Berkemban~Kehulu kehilir satu rumah~mandi~Azan je terus duduk makan~Makan laju-laju~Orang Berkemas, ko pergi solat~


Tiap-tiap tahun okeh, dari baligh, sampai dah jadi emak orang pun....trick yang memanglah giler BODOH me rasa...
Kalau korang jumpa someone macam tu apa perasaan korang???seriusss...apa korang rasa???

Me???me rasa macam nak baling je makanan tu kat dia...tapi sebab bulan Ramadhan kan, jadi paling-paling sakit hati me just perli-perli je...tu pun kalau habis sakit hati la.....

Tapiiiiiii....ada someone tu kisah???
Non-ada...paling best...Tarik muka~purak-purak kecil hati~orang dah kemas~dia makan~....giler tak malu!

Memang rasa @#$%^&*()(*&^%$#@#$%^&*()(*&^%$#@!#$%^&*(&^%$#@ ishhhhh!!!!!!!!!!!!!


Sue Berkata: Tiap-tiap tahun u all, sapa tahan....tiap-tiap bulan baik/ramadhan je rasa tertekan...serius tak suka...!
Sue Berkata Lagi:  Korang tak payah tekalah siapa someone tu...bersangka buruk kan berdosa...hihihihihik..Opsss....takde maknanya hihihihihik tu, hati still membara...huh!!
Sue Berkata Lagi dan Lagi:  Sesi luahan rasa...dah sakit hati sangat, serius sangat-sangat!!




Saturday, July 02, 2011

PANTANG #3

Secara rawak:


  • Kalau bawak kereta belah kiri tapi ada mahkluk driver kat belakang nak 'cucuk-cucuk' Makcik Viv me yang cute nih..pantang tauuu....Lagi-lagi kalau jalan tu ada 2 atau 3 lorong...Dah nak laju sangat silalah ke belah kanan, takkan takut nak potong belah kanan kot, kata nak laju??...Dan kalau iyapun takut nak potong belah kanan tapi still nak tunjuk lagak mungkin kete ko power sangat kot silalah cari kereta lain untuk diberlagakkan okeh..tak sesuai tau..Makcik Viv me ni sah-sahlah tak sepower kereta orang lain pun....Tapi jangan terkejut pulak, kadang-kadang kalau emosi mak tengah terganggu, mak main-main brek sikit, biar terkejut sikit mahkluk driver tu....Ada banyak kali jugaklah terkesima kejab makhluk driver tu tau, tetiba sopan je tak 'cucuk-cucuk' lagi dah...faham pulak kan...

  • Pantang dengan makhluk yang pakai benda apa-apa lagi kalau benda tu branded kata dialah kan me tak kisah pun tapi nak gebang kat orang padahal orang tak tanya pun....Nak bercerita no hal, me boleh je anggukkan, tapi kalau dah tahap gebang kau tak beragak-agak kononnya ko pakai semua barang bagus-bagus belaka, orang lain pakai semuanya takde kelas apa kesss????Ko tak bolehlah expect ko pakai branded tu maknanya level ko dah tinggi, takde maknanya bukan tak tau beli pun ala-ala gaji dah takat lobang hidung ala-ala biar papa asal bergaya kan...Make it simple, ko beli, ko pakai mak tengok cantik, mak hepi je, takde hal punya, bukan ko beli pakai duit mak pun...Kalau dah rasa bila pakai benda branded tu hebat, ko pun diam-diam sudahlah, tak payahlah nak susah payah bercerita over-over, orang lain ni ada mata, boleh nampaklah ko pakai apa....Dan yang paling penting, kalau pun excited dapat pakai barang/beli branded tu tak payah rajin-rajin sangat nak bandingkan dengan mak yang cokia ni ye, tak sesuai tau...alaa, cara ko bercerita pun dah tau apa intention ko tu... dan kalau nak 'berlawan' sangat apa yang ko ada silalah cari 'lawan' yang sesuai...Mak tak pakai barang branded-branded ni nyah, mak pakai apa yang mak suka nak pakai je...kalau murah pun tapi sesuai mak sebat je beli...mak tau kemampuan mak la, jadi tak payah rajin-rajin nak 'berlawan-lawan' dengan mak ye, tak dapat faedah pun...Kesimpulannya, dah ko rasa lifestyle ko memang camtu dipersilakan, beli jangan tak beli, pakai jangan tak pakai, memang mak takde/tak akan jeles punya....guna duit sendiri kan...?

  • Kalau dapat call atau sms dari kawan-kawan lama yang bukannya nak tanya kabar, tapi nak jual product...OMbiskutttt, sangatlah biadap....dahlah lama giler tak bertanya kabar, apalah salahnya mukadimah tu elok sikit, ni tak, main redah je...Taulah nak bisnes, tapi tak boleh ke ayat permulaan tu bagi ayat yang sesedap rasa, tanya hai apa kabar je pun dah ok, pastu cakaplah sekarang ni nak bisnes ke apa ke..Jadi, takdele potong mood sangat kan, ni tak tiba-tiba dapat sms "sekarang saya menjual dot..dot..dot, sila hubungi saya..."...wahhh....ayatttt...Ish, jawapannya memang kirim salam jelah, memang mak tak layan uu....i m syorrri.....Kalau iyapun nak meniaga dengan kengkawan PR tu kenalah bagus sikit, kurang-kurang manalah tau terbukak hati kawan tu nak membeli......tak cuba tak tau kan....?
Okeylah, mak bagi 3 dululah, mak dah nak siap-siap ni, kejab-kejab lagi kang nak pergi tengok movie....chow...

Sue Berkata tapi Dalam Hati:  Harap maaf ye, arini tetiba Sue menjadi Mak......emosi tak berapa stabillah katakan...harap diampun.....hihihihiihhi

~Penyejuk hati~





Thursday, May 05, 2011

Pantang #2

Panthang giler-giler dengan manusia yang nak TAAT tak tentu pasal kat boyfriend or girlfriend (BF/GF) dia...Taat tak tentu pasal di sini banyak.....contohnya:

  • Kawan ko kecik hati pun takpe...jenis yang sanggup kecikkan hati kawan-kawan tapi sebab BF/GF punya pasal takpe (kawan boleh carik lain, BF/GF susah dicarik...puiiiii)...Taulah adat orang bercinta kena jaga hati masing-masing..tapi agak-agaklah kan, takkan sampai kawan nak mintak tolong disaat-saat emergency pun ko nak dengar kata BF/GF ko jugak...kalau betul-betullah BF/GF ko tu betul sangat, apalah salahnya dia sekali yang tolong kawan ko dalam kesusahan tu...ni tak, lagi dia nak buruk-burukkan orang tu lagi ada...
  • Sanggup berhabis...sanggup berhabis tu...ko punyalah JIMAT bagai nak mati, sanggup makan megi je tiap-tiap hari tapi dengan BF/GF ko sanggup berhabis duit...iyalah nantikan nak sehidup semati..jadi takde hal lah kan nak bayarkan bil tepon, bil rumah segala...lagi parah..ko jimat tapi BF/GF ko hidup mak aii mewah nak mati jugak...umpamanya ko jelah yang kena jimat (iyalah, nak kawin kan...), tapi BF/GF ko tak payah jimat ker???cuba ko check sikit, BF/GF ko tu betul ke nak kawin dengan ko sebenarnya???bukan ke kalau betul nak kawin, dua-dua pihak kena sama-sama jimat ker????takat ko je yang jimat berlebih, tapi dia jimat kat mulut je takde maknanya..
  • BF/GF ku idolaku..ni satu lagi...memang Mak/Pak Sanggup habis nih...apa BF/GF ko cakap semuanya betul..kiranya BF/GF ko paling genius diabad inilah...dia cakap apapun pun ko setuju, sampaikan orang lain punya cakap hampeh ko nak dengar...sampaikan bila nak borak pun mesti ada ayat BF/GF aku kata camni...BF/GF aku kata camtu...padahal iye ker???ada aku kisah????kuikuikui...kalau betul sangat takpelah, ni takkanlah sampai benda tah hapa-hap pun nak percaya apa yang BF/GF ko cakap?sah,  memang Mak/Pak Andeh sangatle tu..jangan sampai BF/GF ko kata u jump, pastu ko pulak jawab ok, i jump sudah...hehehehhe
  • Bilik Berita...jenis semua benda nak melapor kat BF/GF...ni satu lagi...kot iya pun nanti nak sehidup semati takkan semua benda dalam kain pun ko nak cerita kat dia...kalau dalam kain ko lantaklah kan, tapi dah sampai dalam kain orang lain lagi-lagi yang dekat dengan ko apa faedahnya?????Lagi cantik, dahlah cerita hal dalam kain orang lain, pastu BF/GF ko nak pulak menyampuk tak tentu pasal...La, apa kes???Taulah sharing is caring, tapi patutnya tak payah pun, hal dalam kain ko pun orang lain tak sibuk, jadi tak payahlah nak sibuk hal dalam kain orang lain pulak...(panthang giler bab yang ni...)...
  • Mintak izin...dengan Mak Apak pun korang tak pernah mintak izin, tapi bila ada BF/GF kemain lagi berizin-izin ye...iyalah, kang tak mintak izin merajuk pulak kang...lagi geli kalau ko nak pergi jamban pun nak kena mintak izin...kuikuiikui..sangatlah tak munasarawak..
  • Depan manis macam gula, belakang??Ni jenis yang depan BF/GF kemain manis, manjaaaa lagi...tapi cuba bila depan orang lain, muka memang nak kena makan penerajang....depan pijak semut tak mati, tapi belakang pijak gajah, gajah yang mati...ko ada masalah ko humban kat orang lain, tapi bab benda best-best ko 'meraikan' dengan yang 'tersayang'...waa, manyak cantiekkk....korang dah berjanji sehidup semati, so boleh tak ko sehidup semati layan perasaan ko yang buruk tu dengan BF/GF ko tu dulu bolehh...???kang muka ko dah manis baru datang kat aku yea....

Ish..kalau ikutkan banyak lagi, tapi tak tertulis.........
Me bukannya dengki pun orang lain nak ada BF/GF (dan bukanle jenis gatal nak kawin sampai sanggup nak rampas boyfriend orang...opss, terlari topic...hehehehhe), memang takda maknanya...big NO NO NO...
Tapi kadang-kadang tu adalah sikit rasa meluat jugak...
Boyfriend Girlfriend je pun, bukannya Suami Isteri...
Kalau suami isteri eloklah kita TAAT menTAATi...dapat pahala lagi tau...hidup pun tambah bahagia...
Ni BF/GF je pun...kalau perkara elok, memang sangat-sangatlah elok kita ikut, tapi kalau dah sampai 'menyakitkan' mata dan hati orang lain, so silalah kurang-kurangkanlah keTAATan yang ada tu...
Memanglah bagus kalau ko praktis dulu nak TAAT sebelum jadi suami atau isteri (ada point di situ...)...tapi patut ke macam kat atas tu??
Kalau betul-betul nak nak jadi suami atau isteri yang TAAT tu patutnya korang belajar je dulu camne nak masak ke, macamana nak jadi lebih bertanggung-jawab ke, macamana nak cari duit lebih ke, cara nak berkomunikasi ke, macam mana nak jadi suami isteri soleh/solehah ke (contoh..contoh ok...)..barulah best...
Cuba bayangkan, kalau betul-betul nyata-nyata satu hari nanti dia jadi Suami atau Isteri kita takpelah kan, buatnya kita dah TAAT habis sampai menyakitkan hati orang keliling tapi habuk pun takde camne??? dan dan tulah ko baru nak cakap ala, takde jodoh nak buat camne....
Ewahhh ewahhhh....cakap dimulut senang, tapi orang keliling yang dah agak meluat dengan kita (sebab perangai tak semengah kita dengan BF/GF dulu) tu macam mana?? 
Jadi sila renung-renungkanlah ye (harap maklum juga, termasuklah kepada diri sendiri)..

Amacam, macam keji tak entri me kali nih??
Keji tak keji baik korang layan gambar kat bawah nih lagi best...



Ada ikan Keli bakar bersaiz terlebih baja..kuikuikui...(dalam gambar macam saiz biasa je kan, tapi kalau betul-betul serius besar ya amattt...sereemmm i...)..hehehheheh...
Ni lunch me masa pergi PADE hari Ahad lepas, kitaorang makan kat makcik Jawa Seksyen Dua....
Kena semuanya sekali RM17 tak termasuk air...
Tu yang Mijon kata, apa yang RM17 tu??Takkan ikan RM8 kot??
A'a betul jugak tu...tapi biasalah, kalau Makcik Jawa yang kira memang gitu, nasib-nasib je..kuikuikui...
Tapi apapun sebab sedap (licin pulak tu walaupun sereeemmm), kitaorang mula-mula je terkejut, tapi lepas tu malaslah nak kira kan...janji kenyang menjilat jari sudahh....^_^



Wednesday, April 27, 2011

Pantang #1

Iya sebut macam Mak Dara dalam citer Ibu Mertuaku tu ye...
Kali ni me nak bercerita pasal kephantangan No. 1 me tentang sesuatu yang orang lain rasa "kecil" tapi me rasa "besar".. (walaupun No. 1 tapi pantang ni randomly ye)..


Begini ceritanya,
Pagi tadi...me sampai kat ofis adalah dalam 10-15 minit awal..
Macam biasa jugak dah sampai kat meja sendiri teruslah on PC...dah on PC pastu teruslah bukak apa yang patut kan?kata pun awal lagi...jadi bukanlah dulu apa yang nak bukak, kang dah start time kerja dah tak boleh dah nak bukak tenet secara terang-terangan dah kan...(kang kantoi susah...hhihihihihi)
So, tengah cun-cun mata kat PC ni, me terdengarlah ada makhluk tuhan lalu (makhluk lelaki muda lagi belia) dan berhenti kat tepi meja (ada kaunter besar dan panjang sebenarnya)...
Pastu me sempat toleh kejab...Tapi me lantakkan je dia, area meja dan kaunter ni pun dah dikira tempat awam jugak kan...
Pastu elok lepas tu ada pulak bunyi macam orang dok mengagau cari sesuatu kat area meja me...
Me diamkan lagi, malas nak fikir bukan-bukan..
Tapi kejab je, disebabkan perasaan curious me yang terlampau-lampau me pun toleh la sekejab..rupanya makhluk tuhan ni tengah menulis something dan kat tangan dia ada pen yang dia amik sesukahati makapak dia dari bekas alattulis me tadi dan yang penting dia amik tu tanpa langsung nak cakap kat me yang dia nak guna ke apa....bunyi mengagau dok cari benda tu dia lah tu...
Bukan sekali, bukan 2 kali, bukan 3 kali, tapi dah berkali-kali dah ye makhluk ni buat camni...dari mula-mula dia start masuk sini sampailah pagi nih...


Tu cerita pagi tadi, cerita time lain pulak,
Tu belum lagi time nak kertas A4 paper...dah tau nak guna, banyak pulak tu patutnya pandai-pandailah bawak sendiri siap-siap..ni tak, tiap kali nak pakai tiap kali jugaklah dia main mengagau je amik kat meja me nih...tak cakap tak apa, tangan main seluk-seluk je kat tray printer me nih..selai dua takpe lagi, ni amik sampai nak habislah jugak kertas dalam tray..yang penting sekali boleh tak kalau ko nak amik tu ko cakap..cakapppp (intonasi macam Ahmad Nisfu)...sabar jelah...ntah-ntah dia ingat me letak A4 paper tu kat situ untuk dia lah kot, pastu tempat me ni memang khas untuk dia seluk-seluk sesuka hati kott....
Ni baru citer pasal pen dengan A4 paper, belum lagi nak cerita pasal telefon, pasal apa-apa lagi yang ada kat meja me nih tau....


Lain cerita pulak,
Pasal newspaper pun sama...dia cari newspaper yang patut dia kena baca (ha..kat sini special sikit..pagi-pagi masuk keje 'wajib' baca surat khabar dulu..korang ade?kukuikuikui...)
Orang dah bagitau yang surat khabar dia takde orang lain dah amik...dia boleh pulak dok jenguk jenguk, selak-selak meja me ni sebijik macam pencurik  sebab semata-mata nak tengok betul atau tak surat khabar tu memang takde.....kepala hotak kau!!haaaaaa....
kejadahnya me nak mengambik surat khabar dia pastu kata tak amik kan...??agak-agaklah pun...ingat me ni kanak-kanak main sorok-sorok benda pastu taknak ngaku???


Lagi cerita lain,
Tu belum lagi kadang-kadang angin apa tah, surat khabar orang lain pun dia main rembat tak cakap apa...
Main sebat je, pastu mengagau pulak 'owner' surat khabar tu mencarik...
Dahle tu, orang suruh cari artikel pasal ekonomi dan yang penting-penting, tapi dibantai cari artikel tah hapa-hapa tah...(padahal level dia level oficer kengkawan oiii..berapa kali mau bagitau mana satu artikel yang kena amik nih???)
Paling lawak, boleh haritu artikel pasal telur tiruan pun dia nak amik weiii....tu belum lagi citer pasal pakcik kerja kerajaan buat misi keliling Malaysia ke hapa....huwaaahahahaha..ekonomi dengan pasal kerajaanlah sangat kan...?(opps, terkeluar topik pulak dah..hehehehhe)


Korang mesti boleh imagine tah hapa 'bangsa' manusia tah camni kan?
Cara macam tak bersalah je...walaupun bukan tiap-tiap hari ko kena hadap, tapi lama-lama jadi hangin je kan...
Ni me cerita pasal orang yang taraf educationnya sangat tinggi ok...kalau dikira faktor umur kononnya ko muda ko tak tau camne nak pakai barang orang sangatlah big NO...ada otak, pandai pulak tu takkan tak boleh fikir benda basic...


Kesimpulan kepantangan No 1 me nih...
Me sebenarnya sangat-sangatlah P.A.N.T.A.N.G kalau orang lain sesuka suki hati je amik barang me tanpa mintak permission (ayat terus terang je ye)...
Tu belum campur lagi, kalau dah pakai pastu tak reti nak letak kat tempat asal balik...
Tu belum lagi, kang dahlah pinjam barang orang, pastu tutup hilang, tangkai hilang, bekas hilang.. (contohnya lah...)...
Kau amik camne, silalah pulangkan sebiji macam mana kau amik mula-mula dulu...
Tapi takkan nak benda yang dah ramai orang pegang nak dipulangkan sebijik macam mula-mula pun tak logiklah jugak..maknanya mana-mana yang patut lah..kata dah pakai barang orang kan...?
Paling me pantang tulah, part nak pakai barang orang, tapi takde mulut nak cakap..tak payah mukadimah panjang lebar ke apa, just gitau nak pakai sudahh..janji ko cakap..tu je....
Me bukanle kedekut taik hidung masin ye tuan puan..no no no...tu bukan me...(boleh tanya kengkawan dan kebanyakkan kengkawan yang me kenal pun gitu..sangat-sangatlah pemurah dan tak berkira...kan dah terpuji diri sendirik..kihkihkih)


Me ni senang je, apa me ada orang lain nak pinjam atau nak guna ke me sangat-sangatlah mempersilakan...
Tak kisahlah benda tu camne, me memang no hal punyalah..lagilah kalau barang tu boleh bagi manafaat pada orang lain sekali...memanglah tak kisah sangat-sangat...
Tapi satu jelah...budi bahasa haruslah ada sikit kan...nak pakai barang orang paling tak cakaplah apa-apa kat tuan empunya barang tu...apa kes nak pakai barang orang tapi main rembat je....
Takkan tiap-tiap barang kat keliling ni Makapak awak tu ada share dengan ownernyer???(ha ko, ayat dah macam hareemm dah ni...)
Masuk rumah sendiri pun kena bagi salam, inikan pulak kalau nak guna hak orang....
Senang citer, macammana barang kau kau tak suka orang lain guna sesuka hati, camtu jugaklah orang lain...

Cuba satu hari me pergi kat meja dia pastu pakai amik je pen dari bekas alat tulis dia...haa....rasa-rasanya dia suka tak????kalau suka ajaiblah kan....


Amacam, rasa-rasanya any suggestion tak untuk 'mengajar' makhluk tuhan yang perangai macam di atas ni?


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...