Search This Blog

Friday, May 31, 2013

Scholl...


Me beli selipar sandal lagi...^_^
Beli ni hari Jumaat lepas...tapi harini barulah dia dapat menjejakkan kaki ke tanah gitu...
Lambat nak pakai ni sebab masih sayang lagi selipar sandal yang lama tu....
Selipar sandal lama tu elok lagi..tapi disebabkan dah berbau hahaha..jangan muntah yek..... so kita beli jelah yang baru.....


Hahahaha...jenama tak tahan tulis bersepah-sepah kat tapak gituu......malu i okeh....
Nasiblah bila dah pakai tak nampak khenn......
Macam biasa, bila beli brand yang ini memang takde choice punyalah....nak taknak beli jelah yang muat dikaki....I is kaki sampan a.k.a. kaki saiz mat saleh...ni pun size yang last paling besar ni..mujur muat......
Nak beli yang bertutup penuh haruslah didalam mimpi sahaja....teringin okeh..tapi harom tak dapat (beli dapat, pakai tak sanggup...huhuhu...)....
Ni pun ada size tapi color yang merah menyala je...yang color cream design sama dengan ni takde sizelah pulak...hohoo..
So bila tengok yangni macam ok, selesa dan muat terus je amik...tak fikir panjang dah....
Me beli ni RM138...kira murahlah untuk range harga kalau jenama Scholl ni....jadilah kan...nak jaga kaki punya pasal....^_^
Pakai baru tak sampai sejam dua ni kaki still okeh je lagi..taktaulah nanti camne pulak..harapnya serasilah kan...kalau tak kenalah pakai selipar sandal yang berbau tu lagik...kahkahkah...!




Iklan kejab...
Ingat tak me pernah beli kasut penuh yang ini??
Serius me memang tak pernah pakai-pakai pun okeh...eh silap...pakai sekali tu pun lepas beli tu try pakai dalam setengah jam....
Charles&Keith ni oiiii (I is jakun kan...)..tapi sebab tak sanggup kaki melecet sampai sekarang tak berani nak pakai......
Masa beli kemahin confident je macam boleh pakai sangat-sangat..cea..cea..cea......lembutlah kononnya...so memang sesuai dengan kaki.....padahal perasaan sendiri je tu.......
Masa beli tu serius confident level tinggi tak hingat...rasa macam..waaaa...ok ok..cun ni mesti okeh punya....
Sekali bila pakai kejab tu...memang tak sanggup wehhhh....
Menyesal tak menyesal tapi memang dah beli pun nak buat camne kan...nak let go macamlah ada yang nak pun kan....kaki saiz sampan ada ke sama saiz macam me ni???




Selipar sandal Scholl yang pertama....
Beli RM88...murah jugak bagi range Scholl....
Memang tersangat-sangatlah selesa...tapi tulah...dah selesa bila dah asyik tercelup air tercelup lecak jadinya kasut dah macam belacan....bau pun sama naik.kikikih....so kita buang aja...beli yang baru.....
Tahan lasak ni tau...lama kot me pakai tak rosak-rosak...cuma tang dah berbau je surender tak boleh nak pakai lagi..kalau tak harus pakai sampai hancur....



Yang ni pulak yang kedua....RM88 jugak (tapi tengok haritu dah naik jadi RM98)....
Yang ni selesa yang amat jugak....tahan lasak jugak....
Tapi tulah masalah berbau punya pasal...so kenalah buang jugak...sayang betul....
Fyi, me ni takde masalah kaki berbau ek...tolong sikit....kaki I tak bau ye, selipar sandal ni yang bau....haha!
Serius tak tipu....orang lain yang pakai Scholl macam me ni me tak tau...tapi me dah guna 2 kali, 2-2 kali pun gitu....
Kita pakai okey je, tapi sampai satu tahap dia dah kepam, pastu asyik kena lecak kena air hujan one fine day nanti memang dia akan naik bau....mungkin sebab lapisan atas tu kulit lah kot....so nak taknak kenalah tukar yang baru.....

Untunglah korang...kaki comel-comel belaka, pastu boleh pakai kasut full...
Me ni kaki ultra sensetip..nak pakai kasut yang penuh pun kalau ada formal function jelah..tu pun kejab je.....lain tu memang belasah selipar sandal ni jelah....
Me taknak tanggung risiko...me pernah pakai kasut full pastu melecet sampai luka berdarah seminggu tak baik-baik okeh...so memang tobatlah taknak pakai kasut full lagi...
Kaki yang over kan...?bukan me pakai kasut ketat pun..kasut ikut saiz okeh..tapi still tak boleh..
Selipar Sandal pun sama, pakai bentuk tak kena kang sakit sampai melecet-lecet jugak.....
Tinggi sangat tak boleh, flat habis pun tak boleh..nak berdesign comel-comel pun rentikanlah...tahan separuh hari je...pastu tak pakailah sampai sudah....hohooo...
So bila dapat selipar sandal yang selesa macam ni belasah jelah...gaya mokcik-mokcik pun mokcik-mokciklah..nak buat camne....janji kaki tak sakit.....^_^






Thursday, May 30, 2013

Ana Kahwin: Family Portraits...




Gambar Ana Kahwin aritu...
Bukan dari official photog pun...dari kamera Atie...so takde gambar bebetul...belasah je...
Ni pun tak cukup corum, Azrul takde sebab jadi tukang amik gambar...
Jadilah kan..nak tepek gambar official macam tahun depan je baru dapat..hahahaha....belasahhhh.....




' yg awl2 lg dah biasakan dr ckp dgn dia buat ape'

Mgkn aku ambk port sgt bl ade org kt ' yg awl2 lg dah biasakan dr ckp dgn dia buat ape' ( yes...
aku mmg sgt sgt mkn ati dgn ayt tu) tu ank aku la...for god sake! Dia ddk dlm prut aku...membsr dlm.prut aku..dia bukan cacing!! -taken from this blog

Fyi, ayat 'yg awl2 lg dah biasakan dr ckp dgn dia buat ape' tu bukan bermaksud me takde hati perut sebab cakap macam tu ye....fyi, me bukan KEJAM...
Dalam situasi yang kita blur+sedih dengan apa yang kawan kita hadapi haritu..memang ayat itu sahaja yang terkeluar dari anak tekak me ni......(me cakap pun based on penyataan awal beliau, bukan atas suka suki nak cakap je.......)...
Paling penting....bukan niat me nak bagi lagi sakit hati pun..tak..BUKAN, TIDAK SAMA SEKALI..memang tak terniat langsung........memang mintak MAAF banyak-banyak....






Kalau medium blog nilah caranya nak bagitau sakit hati kat me..ok me terima....alhamdullilah..
Nanti apa-apa tah payahlah kita nak bercakap f2f lagi.....kita bercakap dalam blog je.....




Ke Senawang..ke Port Dickson terus ke Nilai 3....

Cerita hari Sabtu yang baru lepas ni...
Pagi-pagi bangun siap-siap nak ke Senawang sebab Adik Sepupu me nak bertunang haritu...
Emak me kata diaorang nak menghantar tu lepas makan-makan dan  Zohor nanti...(Sepupu me lelaki so kenalah mengantar dia ke belah perempuan)...so ke sana nanti harapnya sampai sebelum pukul 12lah kan...
Macam biasa, walapun hari cuti bangun tetaplah pukul 6.30 pagi...me ni memang jenis walapun cuti bangun pagi macam nak pergi kerja jugak, memang mandi solat segala siap-siap....
Emak me kata lepas siap-siap terus pergi..tapi me tengok beliau ni relax je..bersiap-siap pun me tengok Emak me slow-mo je...siap tunggu Anim tak bangun lagi ada...huhu
Pastu bila nak pukul 7.45 Anim dah bangun (me dengan Emak dah mandi, tapi tak tukar baju lagi...), so suruhlah Anim terus mandi...tapi Emak pulak kata tunggu kejab..dia baru bangun so kejab lagilah tu dia mandi...hamboiii...backing anak bongsu sampai macam tu sekali...over gitu...
So me pun siaplah secara relax....
Janji dengan Atie kemain lagi 8 pagi lebih kurang keluar rumah....tapi 8 pagilah sangat...
Last keluar pukul 8.30 pagi...tu pun terhegeh-hegeh....
Last sampai rumah Atie nak pukul 9 pagi......jarak rumah kitaorang takdelah jauh sangat..tak sampai 10 minit dah sampai pun...
Sampai sana tunggu Imraan kejab....sambil baring sambil tengok tivi gitu...
Imraan pulak time ni tengah 'mengeram' kejab..so kenalah tunggu Ibu dia basuhkan segala....
So bergeraklah kami nak dekat pukul 9 lebih...
Sekali elok nak keluar rumah Atie tu me baru teringat...alahaiiii..baju kurung tertinggallah pulak...
Baju Kurung me tu me gosok pastu gantung kat lemari baju tu..sebab taknak komot punya pasal so gantung dulu..kononnya kang nak gerak baru masukkan dalam bonet kereta...tapi terlupa sudah....
Mula-mula macam malas nak patah..tapi 14 kali Emak me kata, nak amik amik jelah...tu tandanya 'pergilah amik kak oiii....kang tak dapat ikut orang menghantar nanti...." (emak me sejak dah berpencen ni ada sindrom suka sangat 'berjalan' beria-ria okeh....tak boleh pergi pun nak pergiiii jugak pastu jenis tak menyempat-nyempat....huhuhu.....)..
Lupa pulak, kitaorang time tu semua pakai seluar je..sebabnya kata pun nak menghantar lepas Zohor so lambatlah lagi kan....nanti-nanti barulah tukar baju tu....
So berpatahlah kami ke rumah balik....me amik baju kurung yang tertinggal tu....then terus turun bawah bergerak...
Tapi sebelum gerak tu masing-masing dah bising lapooo..lapoo...so singgah kejab kat tepi rumah tapau Nasi Lemak, Mihun Goreng dengan Teh Ais....
Tengah tunggu Atie dengan Anim menapau sekali dapat call dari Acik Nor...dia tanya kitaorang dah kat mana?sebab diaorang dah nak gerak dah...
Hoihoi...nak gerak dah??kata nak menghantar lepas Zohor???ayoyoyo.....
Rupanya Emak me dah salah info okeh....katanya diaorang gerak lepas Zohor, rupanya gerak pukul 10 pagi okeh.....tempat nak menghantar tu boleh tahan jauh rupanya...ooooo....
Tapiiiii....boleh tak orang yang salah info pulak nak meramuk...??huhuhuhu....
Potpetpotpet lambatlah apalah itulah inilah.....adoihaiiiiii...panas je telinga me ni dengar...
Last decide pergi jugak Senawang sebab Emak me dah tempah Tapai dengan Bahulu untuk diaorang....
So bergeraklah kitaorang ke Senawang....
Sampai sana of courselah orangnya dah takde...dah pukul 11.20 pagi dah pun kan...
So duduk-duduk kejab pastu nak bergerak ke Port Dickson..
Ni atas suggestion Ibonda tercintalah kan...orang 'gian' nak berjalan..tak dapat jalan yang dia nak haruslah nak ke tempat lain pulak...
So bincang-bincang lebih kurang sebelum ke PD tu singgah kejab ke Giant Senawang sebabnya nak menambah apa-apa barang yang takde....
Kitaorang decide kalau ada bilik hotel kosong nanti nak tidur terus kat PD semalam...



Kat Giant..selain beli barang mandi beli jugak baju dalam...hehehehe...
Me tak beli pun..sebab memang dah spare dalam beg siap-siap..diaoranglah kan...sapa suruh dah jalan jauh bawak sehelai sepinggang je...



Beli jugak T-shirt murah harga selai RM7 ni sorang satu....
Buat spare...manalah tau nak mandi pantai nanti....
Lama jugak kitaorang kat dalam Giant Senawang ni..nak dekat sejam....
So terus je bergerak ke PD...
Senawang ke PD tak sampai setengah jam je....
Jalan pun smooth je...so bahagia je rasa....
Sampai sana terus cari Corus Paradise kat batu 3....
Try test kat situ ada bilik tak....(padahal dah tau dah confirmlah takde kan....?cuti sekolah u....)


Betul seperti yang disangka...
Parking penuh sepenuhnya okeh....harapan tinggal harapan jelah....
Rupanya hari tu ada company dah booking for family day gitu...so memang bilik fully booked...
So ushalah jugak, apartment kat sebelah Corus Paradise tu....
"Ulat" tu kata ada apartment 2 bilik harga RM400 permalam...hohoho...
Banyak cantik korang...dok apartment kokak sampai RM400 semalam dahlah takde breakfast pulak tu.....dok hotel pun tak macam tu harga okeh....(fyi, Corus pun rates cuti sekolah baru RM280 per nite siap katil 2 Queen lagi okeh...dapat pulak breakfast for 2 orang....)...
So gerak pulak try Bayu Beach Resort..tengok nasib pulak...
Sekali katanya bilik dah takde..cuma tinggal VIP room...RM500 pernite...dapat suite 2 tingkat gitu...
Hohohoho..lari budget okeh...(dahlah kat situ kalau mandi kolam kena pakai swimming suit..rugi oooo....)....
So cancel je tidur PD.....terus je mencari makan...dah tengah hari dah kan....




So ke Cowboy Place, Batu 6 ni....
Hampeh..tunggu nak dekat 10 minit sorang pun tak tanya nak makan apa, padahal bukannya ramai orang pun makan time tu...
So makan-makan, then ingatkan nak singgah Teluk Kemang nak pergi mandi kejab....
Tapi Emak sudah buat perangai...taknaklah dah petanglah (padahal baru pukul 3 kot...), nak pergi Senawang baliklah.....ayoyoyo....susahnya hoiiii....penat kot me drive....
Kesian Anim..iya-iya je dia dengan Atie nak pergi mandi laut kejab...tapi sebab Emak 'taknak' so terpaksalah balik je....
Tu pun masa nak drive balik bercerekarama kejab....
Bila me tanya nak pergi mana ni, boleh pulak Emak me kata balik jelah...apalagi...amukan puakalah kan....
Dahlah cuaca panas pastu kejab kata nak pergi sini, kejab kata nak pergi sana.....kejab kata nak balik....mana satu ni??
Then terus ke Senawang....tapi tulah, kata pun dah durhaka dengan Emak sendiri boleh pulak ikut signboard tu kitaorang tersalah jalan terus ke KL...then bila nak patah balik Emak me kata tak payah...balik rumah je...huhuhuhu...
So, me pun drivelah menuju KL je kan...kang tak ikut cakap sentap lain pulak lagi...hooooo
Sempat jugak kitaorang singgah kat hentian apatah...dah setel Atie suggest singgah Nilai 3 pulak...



Kat Nilai 3 dah petang...
So laju-laju jalan beli karpet je...
So dapatlah satu rumah 2 karpet....
Emak me beli karpet biasa tu 2, Atie pulak beli karpet bulu-bulu ni satu dengan karpet biasa tu satu....

Ni Sabtu ni nak ke Bukit Jalil pulak...adik sepupu sorang lagi nak bertunang....lagi 2 weeks pulak sorang lagi adik sepupu nak bertunang jugak....(musim sepupu bertunanglah pulak kan...)
Nak ke Bukit Jalil ni pun satu hal...me dahlah tak reti jalan ni..harap-harapnya Atie dengan Azrul boleh pergi konvoi dengan me sekali...kalau tak haruslah cerekarama lagi...huhuhhuhu....serius tak sanggup.....




Wednesday, May 29, 2013

Citer yang Lepas-Lepas...

Harini me upkan gambar yang lepas-lepas sebab me tak sempat nak tranfer ke PC jadi dah lama tersimpan kat hp je.......
So arini kita share pic merapu ye....
Satu hari dikala menjadi babysitter Imraan...
Mee ada, isi ayam ada, sayur je kena beli terus buat Mee Goreng Basah....(resepi di sini)...
Ni mangkuk me...bila dah buat sendiri haruslah makan dua tiga mangkuk rak kan.....
Cuma kali ni tak buat pedas...so kureng kick sikit...
Me terpaksa kurangkan Cili Boh tu pastu Cili Padi pun tak masukkan....Imraan nak makan kan, so kenalah ber'korban' tekak sikit..



Mak buah semangkuk rak, anak buah 15 urat mee sudah...kikiki...
Tapi tulah..menyesal buat tak pedas...Imraan haritu tak berapa mood nak makanlah pulak...so rugi di sini...



Imraan sekarang ni rambut ala-ala Tandoori Payat dah..saja ayah dengan Ibunya taknak potong..nak tengok kalau panjang macamana..tapi masalahnya rambut Imraan ni tak panjang-panjang pun...rambut dia jenis ala-ala kerinting ke atas..so semuanya ada kat kepala...tak turun ke bawah gitu..so sampai ke sudahlah kot tak dapat tengok kalau rambut Imraan panjang..kikiki....
Ni Imraan buat muka ni..dia tau me nak amik gambar tetiba buat mata gitu..hihihihi...sekarang dah cerdik dan nakal... maklumlah dah makin besar.....^_^



Mangga pemberian sepupu Emak me...
Sepupu emak me sefamili singgah rumah..katanya nak bagi adiknya kat kenduri sekian-sekian, tapi tah macamana tak jumpa pulak diaorang, so semua manga-manga super-yummy ni dapat kat emak me...
Rezeki gitu...Alhamdullilah....mangganya dahlah besar-besar pastu manis-manis pulak tu.....^_^



Kegilaan bulan ini....Aiskrim berkon....
Mula-mula asyiklah membeli yang mini..tapi rasa tak cukup okeh..tak puas...so try beli Cornetto yang besar biasa tu.....tapi manis...pastu try pulak Drumstick punya....baru puas hati...sedap...hehehehe..terus stop beli.....
Pastu dah bosan tu try pulak yang berbatang...so berMagnum minilah kita....
Magnum tu jangan cakaplah kan..memang terlazat....tapi haruslah tahankan tekak...kang naya gitu.....



Ni dapat dah lama dah..semperna hadiah birthday gitu...tapi me tak terbaca lagi...
Teringat terus baca..tapi baru suku je....
Dah lama tak membaca, jadi kekok gitu...
Apapun terima kasih Zai...selain buku For One More Day/Untuk Sehari Lagi ni Zai ada jugak bagi buku resepi masakan jawa..hahahaha..betul-betul nak suruh me masak masakan jawa tu kan...?takpe..takpe..nanti me praktikkan yek..kalau rajin.....^_^



Kegilaan lagi....
Tak habis-habis makan drummet dengan kepak ayam goreng....
Dah habis sebungkus beli lagi, pastu habis beli lagi dan lagi..nak beli 2-3 bungkus terus memanglah tak boleh sebab peti ais full (full tu penuh dengan ikan ayam emak me lah kan...) jadinya tiap minggu panthang jumpa tempat jual frozen food mesti beli...
Ni kegemaran me dengan Anim ni..sekali hadap..habis nak dekat setengah kilo ayam ni...huuuuu mentekedarah sungguh......sampai kesudahlah memang takkan jadi kurus kan....?




Petang-petang balik kerja bila hujan walaupun gerimis mesti kat hujung DUKE ke exit Ampang tu jem...
So kepala hotak dah fikir dah...nak singgah Jusco AU2lah..nak pergi cucuk duit pastu nak beli donut....
Sanggup je kan...?punyalah tak lalu nak mengadap beratur panjang tu....



Terus cucuk duit, pergi beli donut setengah dozen pastu beli biskut kat Subway...
Beli donut sempena hari Ibu gitu...(tiap-tiap hari pun hari ibu patutnya kan...)...sebabnya semalam masa hari ibu takde mood nak keluar...



Donutnya...
Dah lama tak makan ni...mau dekat setengah tahun kot....entah tak ingat....
Jadilah ni kan....konon sempena hari ibu....tu pun satu donutnya Ibu dah makan...hehehehehe....




Last pic...Anim selsema secara over gitu...
So bawak ke klinik...kena RM70 okeh....me ni dah lama tak membayar sendiri duit klinik (sebab guna panel kan...) jadi terkesima kejab bila emak kena bayar RM70 semata-mata sebab batuk dan selsema...giler mahal kan...?padahal student kot....tapi entahlah..mungkin ada extra charge sebab pergi nak pukul 9 malam kot....






Tuesday, May 28, 2013

Giler Annoying!!...

Sejak sebulan dua ni hati me rasa annoyed giler pasal someone or somebody ke orang lain pun sama rasa apa yang me rasa???....
Buka FB kang rasa annoyed by bla..bla..bla......bermessage kat Whatssap pulak kang rasa annoyed by bla..bla..bla......gilerlah weihhh....!
Kat FB tak habis-habis pasal politik, kat Whatssup pulak lenguh nak melayan orang yang kekurangan kaseh dan sayang..hohohoho....pleaselah hoiiii!

Nak menjawab lebih-lebih kang sentap pulak, kang tak jawab kang me lah yang sentapp macam sekarang nih......
Me ni dah cuba jadi orang yang tak berapa nak KURANG AJAR...tapi kalau terasa jugak yang me sangatlah KURANG AJAR silalah tengok pada keadaan kamu juga....
Frankly speaking, silalah berambus wahai si ANNOYING atau yang berperangai ANNOYING...rosak jiwa saya okeh!!!....





Thursday, May 23, 2013

Loan Kereta...


Gambar Hiasan: kiri Myvi baru..kanan Viva lama...


Me tengok ada sorang duaorang dah tersesat kat blog me ni cari pasal loan/pinjaman kereta ...
So bak mai me citer no...
Me start ye....
Fyi, me ni dah dua kali beli kereta secara berhutangggg....(kalau cash tak cerita pulak kat sini kan.?..)..
Kereta pertama adalah Viva 1.0cc EZ (Auto) pada tahun 2007 dan yang terkini satu lagi masa bulan Februari 2013 yang lalu kereta Myvi 1.3cc Premium (Auto)....
Dua-dua beli adalah melalui loan bank, dan dua-duanya jugak adalah 100% loan dan tempoh pembayaran untuk kedua-duanya jugak adalah selama 9 tahun....
Tapi perlu diingat, kereta-kereta ni semuanya me tak beli sekaligus, me beli asing-asing ye.......macam Viva tu me kena jual dulu  sempena sebab nak membeli menghutang kereta Myvi....mak tak mampulah pulak nak ada 2 kereta dalam satu masa yek, satu je cukup bersyukur sangattttt...


Viva (2007)
Loan adalah melalui Bank Rakyat...
Masa tu bank rakyat je yang bagi offer boleh 100% loan gitu....malas nak kumpul duit punya pasal....
Masa tu agak terdesak nak kereta..kalau boleh hari ni jugak nak ada kereta kaedahnya...hihihhihi....so dapat satu yang comel lote pun jadi....
Disebabkan 100% loan, jadinya kadar faedah bunga tu mahallah sikit dari yang berdownpayment....
Kadar faedah masa tu dalam 3.80% untuk 100% loan untuk bayaran selama 9 tahun....

Myvi (2013)
Loan adalah dari Bank CIMB....
Alhamdullilah..tak payah keluar duit jugak, me dapat lagi 100% loan dari CIMB....dasar simpanan tercicir-cicir kan...kahkah!
Tapi paling best kadar faedah bunga untuk tahun ni dah murah...so me dapatlah dalam 2.85%....(kurang nak dekat 1.00% kan...)....
2.85% ni adalah untuk islamic loan yek...kalau loan biasa dalam 2.75% sahaja....(kiranya sama jugak macam Viva, me dapat 100% loan tempoh pembayaran selama 9 tahun juga)
Tapi disebabkan me ni ada loan kereta sebelum ni (kereta Viva tulah kan...) jadi processnya jadi tricky sikit....(sikit je, tapi lain-lain tu agen jual kereta yang uruskan...hihihihi)....


Cara paling basicnya: 
Ni kalau ada kereta, loan pulak tak habis lagi..tapi berangan nak tukar kereta baru ye....
First, me kena jual dulu kereta Viva tu, ini adalah untuk clearkan loan lama yang ada tu kat Bank Rakyat dan barulah dapat buat loan untuk kereta yang baru....(ni cara-cara orang tak berduhit macam me ni..kalau berduhit lain, korang tunjuk je bank-slip gaji, kalau gaji terlebih cukup, 3 biji kereta pun loan korang lepas time tu okeh......lagipun lagi safe buat camni..so takdelah nanti tak pasal-pasal ada satu kereta tapi kena tanggung dua loan dalam satu masa...)...
Macam me cakap kat atas, disebabkan kebanyakkan urusan adalah diuruskan oleh agen jual kereta (orang Perodua) tu kan...jadi bab jual kereta lama dan urusan untuk beli kereta baru adalah melalui dia jugak....
Kebetulan masa tengah riki-riki sebelum tu dia kata dia boleh buatkan dan ada "kaki" untuk beli kereta lama me tu so kita proceedkan sahaja....
Honestly bila kita mengharapkan orang tengah (macam agen jual kereta tu), jarang sangat kita akan dapat  hasil dari penjualan kereta lama....
Sebab utamanya diaorang nak makan komisyenlah kan....penat okeh diaorang tolong jual dan uruskan..so kira halal jelah...(dalam hati iye ke kira halal?kahkahkah!).....
Sambung balik...so bila dah jual kereta lama, senang je..dah boleh proceed beli kereta baru....hahaha...bunyi macam sapsapsoi je kan...??



Antara cara-cara nak jual kereta lama:
Sebelum letak kereta tu kat agen tu me dah survey dulu siap-siap kat "keliling" (kat internet dan tanya kat mana-mana used car dulu)...survey dulu okeh....
Macam me,  mula-mula lagi untuk VIVA, agen yang nak beli kereta letak harga RM18,000 sahaja....padahal kat market paling rendah nilainya adalah RM18,000 dan paling tinggi adalah RM22,000......
Tapi kebetulan pulak bila dah tanya used car -used car lain memang diaorang kata diaorang boleh ambil dalam RM18k sahaja jugak....
So kat sini dah boleh confirmkan memang harga pasaran VIVA me tu adalah RM18k sahaja....


Lagi satu cara untuk lagi confirmkan betul ke tak memang market value harga macam agen dan used car cakap, adalah dengan cara kita semak secara online kat internet pulak:
Cara nak semak harga boleh semak kat Mudah.com.my atau website jual beli kereta yang lain...
Untuk Mudah.com.my:
Korang boleh cari dekat kategori CAR, pastu taip Viva 1.0 auto, tick For Sale, pastu tukar Reg. Year From ke tahun kereta anda (contoh: 2007) dan Reg. Year to ke tahun kereta anda lagi (contoh: 2007) dan klik search...so akan keluarlah list kereta Viva 1.0 auto tahun 2007 yang nak dijual kat situ..
So bolehlah tengok harga paling rendah dan harga paling tinggi kereta yang sama dengan kereta korang tu.......
Nampak kan, agen haruslah nak beli kereta kita dengan harga paling murah....sebab diaorang taknak amik risiko kalau tiba-tiba kereta yang diaorang beli tu tak laku untuk dijual....
So, bila dah confirm so me terus proceed jelah dengan agen Perodua tu je...lagi senang..sebab jual dan beli dengan orang yang sama je...tak payah pening-pening kepala bukan-bukan kan...

Lebihan Loan:
Memang masa first time dengar diaorang nak amik RM18,000 tu je memang me terkesimalah jugak ye....
Iyalah...dahlah lebihan loan kereta Viva tu kat bank tinggal lagi RM20,050...takke nanti kena topup kan...???
Tapiiiii...don't worry....
Fyi, lebihan loan yang perlu dibayar adalah berbeza dengan settlements loan ye....
Contoh: lebihan loan yang perlu dibayar di bank adalah RM20k, tapi kalau kita tanya kat bank pasal nak buat setelment, bank akan bagi amaun lain pulak.....nanti bank akan bagitau amaun lagi kurang dari lebihan loan yang patut dibayar disebabkan ada diskaun sekian-sekian....
So dari RM20k plus-plus yang patut kita kena bayar tu akan berkurangan jadi RM19,300 macam tu....(contoh je ye....kalau nak lagi details memang kena contact bank sendiri)....
Kenapa settlements lagi kurang?? sebab kita akan dapat diskaun sekian-sekian sebab kita akan bayar lump sum (kasi habis) loan tu kat bank tersebut (dicampur dan didarap berapa lama kita dah bayar loan sekali)....
Macam me ni, me buat setelment (bak kata agen tulah setelment lagi senang, kalau sambung bayar tulah lagi banyak kena tipu sebab masalah tukar nama kereta..katanya..kalau tipu tu dialah yang menipu okeh.....)...
So, me ikut je kata agen...kita buat setelment...kira bayar jelah RM yang tak cukup tu kat agen nanti...
Ni kena bayar ye..sebab kalau tak bayar macam mana nak buat setelment....dan jangan lupa minta resit...


Pasal kereta lama yang ada lebihan loan pulak:
Sambung lagi...macam me citer kat atas tadi........walaupun loan kereta baru me tu memanglah dah dapat 100% tapi disebabkan nilai setelment kereta lama tu ada lebihan hutang lagi...so dari harga kereta kita yang agen nak beli dari kita tu kita kenalah topup (tambah duit sendiri) untuk buat setelment tu ye......(ni selalunya sebab kereta lama kita tu value dah jatuh...tapi ini ikutlah brand dan jenis dan tahun keluaran kereta ye..ada kereta lama yang kita jual dapat untung, ada yang rugi sikit macam me....)....
Macam kes me memang me kena topup duit sebab setelment kat bank hanya jadi RM19,000 tapi disebabkan agen nak beli kereta Viva tu dengan harga RM18,200 sahaja...so yang terkurang tu me lah yang kena topup sendiri....

Tapiiiiii...macam kes me ni ada pulak tapinya.....bila me dengar je yang Perodua buat offer sempena Chinese New Year terus me setuju je ko...haha!lahap benar nak kereta baru nih......Tulah penting kena amik tau diskaun atau offer yang dibuat oleh pihak jual kereta ye....
Macam me, me ni kira bernasib baik sikit....walaupun agen kata kena topup lagi RM sekian-sekian, tapi sebenarnya end of the day tak payah topup pun..duit keluar mula-mula je tapi nanti bila semuanya dah setel me akan dapat balik duit tu....
Ha camtu pulak tu kan....??
Fyi, Perodua masa tu offer rebet RM1888....duit raya sempena CNY katanya...katanya duit rebet tak sama dengan diskaun...duit rebet ni dapat kat tangan kita (maknanya bukan masuk kat loan)..so bila setel je urusan kereta baru tu dalam masa sebulan tu,  RM1888 tu dapat kat kita....kiranya dia bagi diskaun tapi diskaun tu dia bagi kat tangan kita, bukan bagi kat bank tolak dalam loan...ngertikkkk???tak faham sila email (sri siantan sangatttttt.....)...
So dah tau ada rebet tu, kenalah buat kira-kira dengan agen/SA tu....
 Then, bila dah kira-kira tu agen pulak kata bagi dia RM2k dulu untuk setelkan kereta lama (tq Emak dan Kak Ema..you know who u r....^_^) ...so me kena bagilah RM2k tu dulu...RM2k ni memang kena bagi untuk agen buat setelment untuk loan kereta lama tu dulu........(ouiiiitt..kena ingatttt...macam me cakap kat atas..mintak resit rasmi company tau......)....
Pastu kalau ada baki jangan lupa mintak balik...macam me ada lagi RM300 macam tu baki dari setelment..so mintak tau..jangan korang senyapkan pulak..hehehehe...

Tapi macam me...sebelum close-deal untuk kereta lama tu, me taknak kalah..tetap nak mintak harga lebih sikit dari agen tu.......
So dari RM18,000 yang dia nak beli tu me suruh dia tambah lagi supaya jadi RM18,200 pulak...nasiblah agen tu bagi....okehlah tu..janji lebih sikit...tapi bayar untuk tutup loan kereta lama tu tetap kena bagi dulu RM2k okeh, tapi tak kisahlah agen tu kata nanti last dah setel barulah dia pulangkan lebihan tu balik...(kat sini kena percayalah..me pun ala-ala percaya tak percaya je ni, 3-4 kali dok ulang tanya kat agen tu..jangan tipu a...jangan tipu a...hahahah...tekanan dia....)
Bab jual beli kereta lama ni korang kena hati-hati..takut dapat ejen beli kereta yang kaki tipu memang masaklah nama tak clear kat bank nanti....





So process secara ringkasnya kiranya ginilah (nak panjang baca ENTRI INI):
  1. Survey pasal kereta lama dulu, dah survey baru proceed ke agen.
  2. Agen akan call untuk appointment tengok kereta lama macamana dulu.
  3. Dah confirm bawak kereta lama pergi tunjuk kereta lama kat agen/used car.
  4. Dah puas hati dengan segalanya baru booking kereta baru...(macam kes me ni agen beli kereta adalah sama dengan yang jual kereta..jadi processnya jadi lagi senang)....
  5. Bayar duit RM2k untuk setelkan kereta lama tu (tambahan untuk setelment, ni kalau adala)...
  6. Bank call untuk confirmation loan baru (yang ni me tak sampai seminggu dah approaved, mungkin sebab musim raya, so jadi lambat sikit...patutnya 2-3 hari kalau takde apa-apa bank akan call...tapi perlu diingat loan approval ni kena ikut banklah..ada bank yang cepat ada yang lambat, cepat or lambat tu ikut diaoranglah, mungkin time tu tengah bizi ke apa ke..tapi considered 2 minggu adalah jawapan pasal loan approved ke tidak ye...)
  7. Agen call kata loan dah approved, so boleh dah sign agreement kereta baru...
  8. Jumpa agen/loan officer untuk sign apa-apa yang patut (agreement kereta baru ye)..
  9. Tunggu tak sampai seminggu agen akan call lagi, kata kereta dah keluar then dah boleh ambik..yeay!!...
  10. Dapat kereta baru dan bagi kat agen/SA kereta lama (bye-bye sayamku....)...
  11. Tunggu agen/bank call atau kita sendiri call pasal kereta lama....
  12. Dapat call dari bank (bank kereta lama), bank kata kereta lama dah dibuat setelment...so nama untuk loan kereta pertama dah clear...(lega)...
  13. Tunggu call dari agen pulak nak tau kereta dah jual ke belum?(tak perlu pun sebenarnya sebab kereta dah dibuat setelment kan..automatically kereta lama tu dah jadi kereta kita..diaorang tak tukar nama, tunggu ada buyer baru nanti tukar nama.)...tapi boleh tanya pasal lebihan setelment tu...(RM2k yang dah diberi tolak dengan harga setelment dan harga kereta yang dijual kepada agen)
  14. Tunggu balance duit yang ada (kalau ada) dan duit NCB sekali...setel


So dah setel hal kereta baru...dan bolehlah pakai dengan lobang hidung tak berapa rapat selama sebulan dua...ahaaaaiiiii.....^_^
Tapi jangan suka kembang hidung sangat yek, kereta lama tak setel lagi...duit pulangan dari setelment loan kereta lama tu pun tak dapat lagi dari agen.... ...
Macam me ni lambat sikit nak setel sebab kereta me tu takde buyer lagi....
Tapi don't worry, walaupun takde buyer, loan untuk kereta lama me tu dah lama dah clear (clear tak sampai sebulan lepas dapat kereta baru)..maksudnya agen dah pun buat setelment semuanya...
Bank Rakyat pun dah siap call me bagitau setelment dah dibuat..lega sangat no....(officially me dah ada 2 kereta atas nama me tauuu.....yeay!!)....
Silalah percaya...mula-mula memang me risau sebab nak kena bagi kereta lama tapi taktau apa-apa ala-ala bagi buta siap bayar RM2k lagi...lagilah bila google tu baca pulak macam-macam cerita pasal loan kereta lama tak clear lagilah, bank call suruh bayar loan kereta lamalah, kereta dah jual tapi nama tak clearlah kan...haruslah tak percaya kan...
Tapi bila agen/SA tu dah bagitau sekian-sekian tu, so me pun belasah jelah percaya........
Macam agen a.k.a. merangkap SA me tu dia memang dah bagitau awal-awal tu lagi..yang kita buat setelment dulu, lepas tu baru setelkan tukar nama....so okeylah kalau dah gitu...
Ternyata dia kotakan janjinya....syukur Alhamdullilah....


Yang pasti duit rebet RM1888 tu me dah dapat (patutnya dalam masa sebulan tapi lebih sebulan baru dapat...tidur ke apatah diaorang ni...kuikukui)....
Pastu duit lebihan loan dari kereta baru tu pun me dapat....haa..camne me dapat...tu takleh citer sini..nak tau sila email ek....(kalau nak tau sangatlah kan...kalau nak cerita kat sini mau kena up lagi satu entri...)....
Cuma satu jelah..bab insurans kereta tu......dah tunggu lama dah kot..
Patutnya me dapat pulangan RM sekian-sekian sebab diskaun dari NCB me tu...
NCB tu apa..sila baca blog ini....(tq for the info...^_^)...
Ke lambat sebab me tak tukar lagi nama kereta??entahlah...kita tunggu jelah...
Pastu tinggal duit lebihan dari kereta lama je lagi......(duit me okeh..silalah pulangkan...tapi takpe..me bagi masa gitu......kalau tak bagi jugak haruslah amukkan..bencikkkk....)...
Sekian kisah loan kereta dan kereta.....^_^

Updated: 2 Julai haritu dah call agen, katanya kereta lama dah dijual...so sekarang tengah tunggu duit lebihan NCB kereta baru sahaja...katanya lambat sikit sebab insurans tu blablablabla (malas nak amik tau..janji bayar balik khen...)....

3 Oktober 2013: Baru je minggu lepas ni me dapat duit lebihan Insurans (NCB), tapi malangnya disebabkan kereta lama terjual lambat so lebihan tu dapat kurang dari yang sepatutnya...(kalau on time hari ni bagi kereta kat agen pastu esok ada orang dah beli memang dapatlah RM800 plus-plus..tapi disebabkan ada orang nak beli kereta tu dah lebih 3 bulan so dapatlah dalam RM500 plus-plus je)....tapi apapun Alhamdullilah..semuanya dah setel....!

27 Ogos 2014: Updated lagi..supaya penerangan lagi terang...kepada sesiapa nak no contact agen berikut sila email me ye...iloveginola@gmail.com...nanti me call agen tu tengok dia ada buat lagi ke tak..kalau ada me sent the contact number....see ya....














Tuesday, May 21, 2013

Macam-Macamlah...

Boleh tak tadi dia ni singgah kat tempat me ni pastu cakap camni....(bukannya nak bertanya kabar okeh....)...
Lebih kurang ginilah dialognya:
Dia: Che Su dah pakai kereta baru ye...Myvi....?
Sue: Haah...(jawab ala-ala malu buaya gitu...auwww...)....
Dia: Mana pergi Viva dulu?jual ke?
Sue: Haah...jual..
Dia: Napa pakai Myvi?
Sue:........(speachless gitu...sebab tak tau nak jawab apa.....).....
Sue: Haa..habis nak pakai apa?(blur, so keluarlah soalan gini)
Dia: Viva tu jual dapat berapa?bulan-bulan Myvi bayar berapa?
Sue: RM***....
Dia: Ooo..full loan ek....?
Sue: Haah....full loan...
Dia: 9 tahun la kan....?
Sue: Haah..9 tahun....
Dia: Napa amik Myvi?
Sue:.......(terkesima 10 saat gitu.....motip???)...

Haihoiii...borak tak sampai 5 minit tapi soalan tak taulah motifnya apa....huhuhu...
Fyi, this 'dia'lah yang dok tanya soalan merapu tiap kali jumpa me....
Contoh soalanya:
1-Kalau jumpa kat surau soalannya Che Su dah ada boyfren dah?..tak pun, Che Sue bila nak kawin?..takpun...cuti tak pergi dating....??....motif??
2-Che Su taknak beli kereta ke?..takpun..Che Su taknak pakai kereta baru ke?...soalan ni keluar time dia baru je BELI KERETA BARU besar tapi secondhand je pun...haaa..kan nak mengutuk nih.......tiap kali jumpa soalan ulang alik itu je....motif??
3-Soalan cepu emas....Che Su taknak beli rumah ke?...Che Su taknak beli rumah teres ke?.....motif??

Ayoyo!sampai sekarang ni me tak faham kenapa dia nak "attack" me dengan soalan-soalan tu...?soalan jenis yang tiba-tiba okeh..lainlah kalau ko ni dah biasa dengan me kan...soalan apapun boleh je....
Ni tak...jumpa pun kadang-kadang, jarang-jarang...silalah sensetif sikit.......
Nak cepuk kang tak pasal-pasal kena menjawab kang...so diamkan jelah....anggap jelah orangnya tu budak-budak lagi (walaupun anak dah ada 2 orang...)....
Makcik Viv ke?Kakak Vivi ke?dua-dua pun me sayam dan suka...
Cuma bila ada yang tiba-tiba tanya bertubi-tubi Kenapa Myvi?Kenapa Myvi?serius me tak reti nak menjawabnya....takpun kalau nak jugak jawapan, tunggu nanti me buat press-conferencelah kot...barulah me boleh jawab panjang lebar gitu..hihihihi...bajet retis gituk!....



Makan Dim Sum guna Kupon....

Ni cerita bulan Januari haritu...
Sebenarnya macam tak sanggup nak up kan kat sini..tapi belasah jelah ye...janji ada cerita...hehehehe...



Me ni sejak dua tiga menjak ni lagi-lagi bila dah try makan Dim Sum tu....memang me sangat-sangatlah ketagihan bebola tak habis-habis gitu...
Tak caya boleh tengok entri-entri ini:
Seoul Garden, One Utama
D' Ganu Cafe, Kuala Terengganu
Ha kau..memang purata makan bebola to the max sebulan sekali dah ni.....
So, kalau dah gaya gila bebola tu memang tiap-tiap harilah me dengan Mijon (eh Mijon pun terbabit ni apa kess..hahahaha...) menebeng kat email sebab nak check segala mak nenek website kupon yang me subscribed manalah tau kot-kot ada terlekat kupon makan Dim Sum murah-murah gitu...nak makan banyak tapi nak murah....hahahahaha..dasar lahap kan...?....
Lastnya bulan satu haritu terjumpa satu, Mijonlah yang jumpa.......kat groupon gitu....
Me tak ingat dah berapa RM harga kupon tu, tapi memang half-pricelah...dahlah half-price, lepas tu boleh pulak makan secara buffet....dan bila tengok pulak locationnya adalah kat area rumah Sept...memang laju je tanya masing-masing then terus je beli dan booked.......
Sebelum booked tu Mijon dah call dah kedai tu....sikit punya tiptop layanan okeh...
So apalagi...jomlah kita....
Mencari kedai ni boleh tahan lagi sikit nak sesat barat dah, nasib jumpa jugak
Tempatnya dekat dengan Ekonsave Cheras Awana nun...Ekonsavenya dah jumpa, tapi kedainya tak nampak..rupanya kedainya kat celah-celah rumah kedai nun...
Kitaorang pergi awal ni, sebab takut kalau tengahhari sangat jemlah itulah inilah..so sebelum tengah hari dah sampai........
Tapi tulah...sampai situ terkesima kejab gitu..cer tengok HP Sept tu...tanda terkesima sangat tu...hihihihihik....



Mana tak terkesima...kedainya alahaiiiiii....kalau tak guna kupon punya pasal memanglah kitaorang takkan pergi punya....huhuhu....bukan nak menghina tapi entahlah...tak reti nak cakap...hihhihi
Kedai ni baru bukak 6 bulan katanya....
So kita layan jelah ek...dah beli pun kuponnya...so makan jelah.....





Muka orang terkesima tapi buat-buat biasa gitu...kikiki





Ni menu Dim Sumnya....banyak jugak pilihan....^_^
Nak makan tu nanti panggil waiter pastu tunjuk nak yang mana so nanti dia bawakkan...
Tapi kelakor sikit...tunjuk itu ini begitu begini dia langsung tak catit pun.....hebat!
Tapi tulah...ingatkan terel benar orangnya sampai tak payah catit kan....sekali bila sampai makanan tu dia belasah je bagi yang mana-mana pun...hahaha!...sengallah ko....!
Kitaorang ingat okeh..sebab ada yang kitaorang order tu double sebab bendanya tak cukup untuk 3 orang makan...tapi takpe....
Nasib baiklah kakak-kakak ni lapar okeh...so kami pun makan jelah tanpa banyak soal...
Kang tak cukup kang tunjuk jelah lagi....kikikih...



Tu dia menunya....
So sapa yang duduk kat area Cheras Awana dan sewaktu dengannya bolehlah pergi...



Yang baju Unggu tu tokeynya....
Walaupun dia tak mengaku dia tokey (siap cakap lagi ownernya Melayu) tapi obvious sangat dia memang tokey....


Mana tak obvious kalau tiap-tiap 10 minit sekali dia pergi lalu lalang kat meja kitaorang pastu cakap..."Macamana, Sedap?"...kang tanya lagi "Ok aaaa....?", kang datang lagi dia cakap pulak...."Ni semua halal punya a....kita amik dari supplier halal"....kang lagi "Sedap kan....?"....kang "how the foods?Good aa....?"....tak terkira berpuluh-puluh kali okeh....serius tak tipu tau...memang itulah yang jadi....
Tu belum lagi kalau tetiba kang kejab  dia 'briefing" pasal makanan dia tu, kang kejab dia jemput suruh datang lagi kat situ tu..........adoihai....giler tercekik nak makan hoiiii....huhuhuhu....
Rasanya kalau staff takdelah macam tu punya "concern" kan...?kikikiki....so confirm dia ownernya....
Fyi, kat dalam ice boxes tu semuanya penuh dengan frozen Dim Sum...
Kalau malas nak tunjuk kat menu, boleh je bangun pergi sana bukak icebox tu pastu keluarkan mana-mana yang kita nak..then bagi kat staff dia then diaorang stimkan untuk kita.....^_^






Ni first batch kitaorang dapat.....
Orang mintak lain dia bagi lain (staffnya bukan bossnya...)...
Pastu masa Dim Sum ni sampai kitaorang agak terkesima jugak sebab dia bagi dalam mangkuk kecik-kecik ni je...tak macam yang kitaorang makan kat KLIA nun...(memanglah takleh lawan yang KLIA, tapi janganlah jauh benar ketinggalnya kan....)
Second and Third batch kitaorang repeat order yang mana sedap je....so okeylah, tak membazir...



Ni dah habis ni.....Alhamdullilah...
Rasanya biasa-biasa je..sebab semuanya bukan homemade...tulah bezanya original Dim Sum dengan komersial Dim Sum....so kalau tempatnya mahal tu memang handmadelah tu...
Mijon kata dia pernah makan kat exclusive restoran...dah nama pun handmade by restoran tu so memang makan tu sedap nak mampuiihhh...panas dan lembut je Dim Sumnya....lagi kalau makan main sedut-sedut je Dim Sumnya memang tak payah kunyah beria-ria gitu...hahahah..over je kan...?tapi betullah kot, Mijon pun dah makan 3-4 kedai so taulah mana satu yang sedap dan terbaik....tak gitu....





Nilah supplier Dim Sum untuk kedai ni...tulah 5-6 kali dok sebut yang diaorang amik dari supplier barang halal....so memang betullah tu...
Ni me amik gambar ni bahagian pau (yang memang marbeles) dengan bahagian jadi agent je...so kalau bahagian dalam tu sebenarnya semua Dim Sum yang ada kat menu atas tadi tu semuanya ada kat dalam ni jugak..so memang tak tipu....hihihihihi....
Punyalah tokei tu beria-ria nak bagitau yang tempat dia tu halal kan, tu yang siap bagi kitaorang menu yang ini..hihihhii...over je tokei ni....kitaorang percaya okeh....kalau tengok kitaorang makan memang laju je menyuap pun..takdelah cara tak selera pun...hahahaha...takut benar kitaorang tak percaya...ishhhhh......
Lagi, rupanya kat sini air tak termasuk sekali dalam kupon tu ye (ada kupon yang air pun masuk sekali dalam harga)......
So nasiblah kan...macam kitaorang ni kali ni kena charge nak dekat RM20 semata-mata minum Air Sirap cair 3 gelas, Air Chinese Tea cair 2 gelas, 100plus 1 tin dengan Air Batu kosong 2 gelas je...hoihoiiii...takdelah jimat benar pun kan...umpama makan bayar full jugak jadinya....hehehehe...
Sekianlah cerita saya makan guna kupon....


Fyi, kalau nak beli kupon diskaun tu eloknya check dulu kat bahagian description kuponnya dulu....
Lepas tu kena rajin cari kat info internet jugak....
Cari kat google nama company, nama kedai/restoran/hotel tu dulu sebelum beli kupon tu...
Check jugak kalau-kalau ada review pasal tempat tu...
Lagi kena jugak rajin call tanya itu ini kat kedai/restoran/companynya jugak..
Haaa...bila dah puas hati kang barulah cepat-cepat beli.....
Macam kedai kat atas ni dia tak menipu pun...cumanya kitalah kan, kalau boleh janganlah bagi high expectation sangat...walapun gambar kemain lagi..tak semestinya tempat tu gitu....
Tengok harga yang dioffer pun dah boleh tau yang tempat/kedai/restoran/hotel tu macamana...hihihihik....
Lainlah kita bayar mahal..kalau service/kedai/restorannya hampeh haruslah amukkan puaka gitu....^_^





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...