Search This Blog

Thursday, April 30, 2009

Eksklusif Bersama Zai

Mula-mula tunjuk gambo SATE dulu..hihihiiik....Jangan mare..Ni pic SATE (nak gak sebut Sate...) yang kitaorang makan masa malam pertama Zai turun Ampang...Malam Pertama tu..hehehhehe...Zai turun Ampang dari Jumaat malam hinggala Ahad pagi...Dia turun ni pun bukan saja-saja, ada urusan yang memerlukan Zai turun KL minggu ni...(ewahh..urusan...)...Lagi satu, kebetulan dah turun KL, urusan nak gi ke Pesta Buku pun kena amik kira gak kan...


Sampai je kat Ampang, terus me bawak Zai ke Mamak Bukit Indah...Mamak ni paling best kalo nak makan malam-malam (kalo siang Rasyid la paling best lak...)...Kat Mamak Bukit Indah ni semua ada..oder jelah...(serius lupe dah nama kedai nih...)...Jadi amat bersesuaian untuk orang yang lapo di tengah malam....Masa ni Zai yang lapo tak makan dari tengah hari terus oder Mee Goreng Mamak (Zai sampai dalam 10 lebih..kena gitau...)....pastu oder lak Sate Ayam 15 cucuk..(i like Sate u....)...Makan sambil borak memang le syok kan..Sampaikan tak sedar, jadi bertolak balik rumah elok2 dah pukul12...kira dah lambat tu kan..tapi Emak me bagi chance..bukan selalu pun me kuar gini pun (iye ke Emak bagi chance??hahahahah)..

Ni hari Sabtu...Me, Anim, Zai dan Sept serbu ke PWTC...serbu la sangat ek..padahal jalan macam Siput Khinzir lagi ade...Me la..terlambat...heheheh..Zai dan Sept dan nunggu kat PWTC siap-siap dah...Ampun Zai..Ampun Sept....Tapi lambat-lambat me pun, kemain enjoy lagi memasing memborong buku dan majalah...eleh..bukan tak tau....


Ini pagi Ahad...gi Rumah Abah kat AU2...Zai siap sedekah Yasin...Time kasih Zai...


Nape tu Zai..merenung KEMATIAN ke...?hehehehhe...Me tau, mesti Zai seriau time ni kan...
Atas tu jelah yang me sempat amik time Zai turun sini...nak buat camno, kebanyakkan masa kitaorang berlepak-lepakan dan borak2, lagipun masa sangatle jeleskan i dengan Zai tau...nyampahhh...Zai lain kali turun lame sikit ek...niat nak gakla bawak Zai merata..tapi memang tak sempat...serius...Apelagi Zai..lain kali jangan segan silu turun Ampang tau...i tau rumah i kecik je...Tapi kecil tapak tangan rumah flat kecik ni kitaorang tadahkan..ewahhh....
Dah..dah..tu je pun...
Heheheh..tajuk bukan main lagi ek...
Tapi pedulik...bagi me tetap eksklusif giler tau..igt senang Zai nak turun Ampang??
Sila jawab Zai jawab....hehehhe..
Takle memain le...Ala..sajelah i nak bermanja dengan u..asyik-asyik Hezrin je yang dapat bermanja dengan u....giliran i la pulak kan......(hahahaha...sila muntahhhhh....!!)




Pesta Buku 2009...

Tahun ni Pesta Buku 2009 start dari 16-26 April 2009...
Tahun lepas me gi dua kali...Sekali dengan Anim, Zai dan Aina...
Sekali lagi gi dengan Anim dengan Anna...Semangat ok....sampai dua kali gi...heheheh

Tapi tahun ni me gi sekali sahaja...
Dengan Anim, Zai dan Sept...


Tahun lepas, booth adalah sangat banyak...
Tapi tahun ni booth macam dah kurang...
Ingat lagi..tahun lepas booth siap bersambung ke wing PWTC yang sebelah...
Lenguh gak lak kaki kitaorang sebab nak menawaf PWTC time tu...tapi tahun ni takde lak sampai ke sebelah sane...heran gak le...kan Zai kan....?

Berbalik pada citer pesta buku tahun ni dalam entri yang lepas ni me dah citer dah...
Jadi entri kali ni me nak citer dan tunjuk sikit gambo je...(citer konon-konon je...)



Time ni kitaorang tengah menunggu Sept membeli belah kat booth Karangkraf...Booth Karangkraf memang sentiasa sibuk, kiranya antara booth yang paling HOT selain daripada booth Utusan, Creative Interprise dan lain-lain tu...Time ni tak berapa ramai pengungjung dah..iyalah dah nak maghrib...kiranya ni, kitaorang bagi chance last kopek kat Sept la...dia je yang tak membeli ape-ape lagi...Me dengan Zai jangan cakap le...dah penuh dah tangan...tak larat...

Nape Zai pakai Baju Kurung??Tanya dia sendiri...hehehheh...Harini me suruh dia jadik 'Cikgu Rombongan' yang mengetuai kami ke Pesta Buku kali ini.....



Anim lak lagila..Beli buku dahle sikit..me tunjuk itu ini, dia taknak...last me belikan je buku info bergambar pasal binatang...Dahle tu..beli 3 buah je..nipis lak tu..di bantainya baca buku tu masa kat PWTC gak...Last-last balik rumah 1 buah je yabg tak sempat baca....sabo jelah...alamatnye, lepas ni ko ulang-ulang jelah baca buku tu je ek...lain kali jualla mahal lagi....






Tada...inilah hasil tangkapan me sahaja...Me sahaja ok, bukan campur Zai punya atau sesape...heheheh...(Ni amik gambo hasil tangkapan kat rumah...)Me tangkap 13 buah novel...Zai pun 13 buah..amik ko...memang tak hingat akhirat la masa membeli ni..lagi-lagi bile buku ni dijual murah tak hingat punya...mau masa milih tu dah tak pandang belakang dah...Pilih-pilih punya pilih tak sedor dah 'terambik' banyak nih...hehehehhe...Ada lagi 5 buah koleksi kartun me tak tempek kat sini...hah..jangan tak tau..tamak giler..mau tak setahun sekali je pun...
Kali ni me tak taula pesal dia sales cow-cow giler...kat booth Fajar dot dot dot...hahaha..tak igt nama belakang dia sudahhhh...Bukan Fajar Bakti..ni lain...diaorang ni antara publisher novel-novel yang boleh tahan HOTnya gak dulu..contohnya Ahadiat Akasha tu...Sekarang me tak tau sape penulis yang HOT sape yang tak hot..(janji baca sinopsis belakang buku sedap, terus je me amik...)...Tapi memang judul novel kat sini banyak giler...ada yang baru, sales 20%, hah yang lame jangan cakapla bukan kata dia bagi sales dah, ala-ala dah macam nak bagi free pun ade..hehehehh...tak caya tanya Zai...(Zai lagi...dah..dia je yang same giler dgn me time tu..heheheh)...
Korang boleh bayangkan best tak best, me yang tak giler baca novel pun bile sampai je kat booth tu tiap tahun tetiba boleh jadi giler novel...ha bayangkan le..sape tak gi rugi ooo...Sape yang dah kena bayar income tax kalo tak gi pun rugi...citer panjang pun tak guna..ape kata join me je gi Pesta Buku next year...
Buat Zai~Zai..den mau tanyo nih...ekau dah start baco berapo buah dah?den yang koleksi Kartun tu ado la yang den dah usek-usek sikit..tapi yang novel-novel tu..den tak sentoh-sentoh dan bukak-bukak lae ni...Kato aritu den nak baco sinopsis kek belakang buku jo dulu, tapi plan tinggal plan sesajo, den tak sampai kesudah tak terbaco-baco lae nih...camno????...




Wednesday, April 29, 2009

Thanks Cuppylicious....

Aritu me ada citer yang me ada oder cupcakes kan...nilah dia...
Me beli kat Cuppylicious ...
Macam me kata, me beli secara kecil-kecilan..kes kepunan le..ape lagi..
Alang-alang dah kepunan, ade pulak yang sudi nak buatkan...
So, ape lagi oder jelah..dah la tu, atas cuppies tu siap suruh Kak Wan Su owner Cuppylicious tulis-tulis lagi...(tak malu punya Sue..)...heheheh...
Kali ni me telah memberi sepenuh kepercayaan Kak Wan Su Cuppylicious untuk designkan ape-ape yang patut atas cuppies nih...(kejab Kak, kejab Awak..sorrila Kak Wan Su..Saya tak tau umo nih...so, maafle kalo terkasar bahase...)


Beli 16 ketul mini cupcakes sahaja...kek perisa coklat...siap ade riben bagai..cute sangat-sangat...



Ni bile dah bukak cover...nice dan simple saje, walaupun color soft-soft gini (me suke color terang..)...tapi yang ni saya sukee....


Anna dengan cupcakesnya....Rase dia sedap..sebijik kalo kita beli kek kat kedai Kek tu...uiii...tak manis tak tawar..just nice...cream pun takde ketul-ketul gula tu, smooth saja (pernah rasa cupcakes org lain bagi dulu-dulu, hampehhh..gula tak hancur betul..spoilled ok...)....
Yang mini cam gini cukupla kalo untuk famili kitaorang yang kecik nih...
Anim makan dengan penuh semangat..lepas satu-satu...(kata pun sedap...)
Lain kali kalo ade ape-ape celebration haruslah oder cuppies lagi...
Cume lain kali nak oder color yang lebih meriah...biar terang bijik mata...hehheheh...
Cuppylicious...Thank u very much ye...
Terima kasih sebab tunaikan impian kecik saya nih....
Terima kasih gak sebab sanggup tunggu saya dari pagi sampai ke petang...
(Saya teramatla bz giler hari Sabtu tu, kalo ikutkan nak je amik pagi-pagi..tapi fikir taknak menyusahkan orang lain..terpaksa gak la amik dah malam...adoiiii..sorii banyak-banyak ye...)
Hah, yang lain kalo teringin ape lagi..oderlah.....



Konvo Anna...

Jumaat, 24 April 2009...

Jom layan pic saja...

Time ni dia tengah beratur nak masuk dewan..

Ramai giler...so, memang mak bapak tak dapat join masuk dewan sekali...Bosan giler kitaorang...Sebab ape poli SAAS tak buat dua sesi??herannn...

Ni antara tempat duduk yang disediakan..Mula-mula kitaorang duduk kat sini..tapi disebabkan nak gi breakfast, terpaksa berangkut sekali semua barang, takde sape nak jaga seat..bile balik ke sini seat sudah penuh...huwaaaa....terpaksala me dan emak merempat jab kat koridor dewan saja...Kitaorang no hal..janji berangin, dok kat bawah khemah ni lagi panas sebenarnya (ayat nak sejukkan hati sendiri...)


Sebelum 'merempat' haruslah beli bunga dulu...katanya wajib kalo konvo kan..See my mother face..very the hepi dapat pegang bungaa....

Awal gile beli, padahal baru pukul10lebih..Kes Emak takut bunga habis da....Bunga yang jual kat sini boleh dikatakan berpatutan reganye...Emak me yang pilih Ros merah...cantik kan...berseri...Tapi kalo ikut me..me nak pilih Ros Biru....tapi tunjuk2 tak dapek la...sape bayar dialah pilih....hehehhehe

Emak yang sangat teruja...terus ajak me amik pic dia kat depan dewan Serbaguna ni..layan kan je...



Me suruh Emak pose kat bunting ni...saja..kenangan..alang-alang dah amik pic...




Anna kuar dalam pukul 12 gitu...lame giler wehh..menunggu dari pukul 10 tadi sampai ke pukul 12...basah ketiakkk....Anna dengan kawan dia..girl ni lain course...lupe dah name dia..hehehehhe




Kitaorang pulak...gambo pun tak semenggah...penat nunggu punya pasal...Anna lagila..dari pagi sampai kuar dewan tak makan-makan...giloo..sebaik ko tak fengshan Na....






Tak makan pun, muka ceria je...heheheh...bagus...semangat yang harus dicontohi...



Dengan classmates dia...



Solo





Dengan classmates dia lagi...Masa ni emak dan me gi duduk kat kantin dah...Panas..So, biarkan Anna setelkan hal dia dengan kengkawan..




Kata dia nak kena pulangkan jubah terus harini..So, okla..kitaorang lepak kantin..dia setelkan ape yang patut...





Ni me tak tau kat ne..layan kan je...






Ni dengan classmates dia lagi..Konvo poli, yang pompuan wajib pakai baju kebangsaan color putih, yang lelaki pulak wajib baju Melayu atau Suit hitam...


Asyik Anna je kan..So, me pun nak le gak...Time ni nak balik dah...pose depan toilet hendaknya....Time ni dah tak ramai orang dah....Semua cabut cepat sebab yang lelakinya nak kena gi semayang Jumaat...Kitaorang takpe..biar kuar time tak crowded..senang...



ABC Coklat yang ditapau...Dah cair..So, taruk ais supaya jadi sejuk balik...sedap oooo....

Ni me bagi..Comel giler..i suka u...




Ni pun me bagi..tapi sebab taknak Anim kecik hati (ada adik paham le pasal ape...), so, Anim dapat ni...comel gak kan..hehehhehe






Ni kat rumah dah...last pose sebelum bunga jadik kering..






Nilah yang Anna dapat...Ala, kitaorang anak beranak je yang kasik..yang smiley flower tu Anna tukar2 hadiah dengan classmates dia...






Last pose....tadaa....






Okle..tu je me nak tunjuk kat sini..kalo ikutkan banyak lagi pic-picnya...tapi tak larat nak taruk kat sini..me taruk ni mana-mana yang penting je...hahahah..penting la sangatt....k






















Monday, April 27, 2009

Perjalanan Hidup Jumaat, Sabtu dan Ahad...

Jumaat

  • Pagi-pagi pukul 6.35 dah ada dalam kete, sampai Shah Alam Batu 3 dalam pkul 7.50am..Tu pun sebaik sempat..boleh tak kitaorang terlepas junction..adoiiii...terlajak ke depan (tentula ke depan kan...)...Sebaik otak tak panik, terus buat u-turn kat bulatan nak ke Seksyen 9 tu...So, sampai Politeknik Sultan Abdul Aziz Shah, Shah Alam cukup-cukup time nak start..Alhamdullilah..lega...Untuk Midah: Adik orang belajar kat Politeknik Shah Alam...
  • Sampai-sampai Poli, orang sudah ramai...tapi still tempat selesa lagi...Konvo kali ni tak best sikit..sebabnya, parents or jemputan yang 2 orang tu takleh masuk dewan sekali...Kalo nak dok dalam dewan pun dewan lain..Kiranya graduan dewan utama, emak bapak dewan lagi satu...Diaorang buat gini sebab kapasiti dewan memang tak muat untuk tempatkan parents dan graduan sekali...Memang mula-mula rasa macam tak puas hati..tapi bile fikir2 balik..okla..janji kang dia kuar kitaorang amik la gambo dengan Ana puas-puas...okla, tu baru pemulaan untuk Anna kan, banyak lagi konvokesyen yang kitaorang boleh rasa lagi lain kali..InsyaALLAH, kalo kitaorang panjang umo...

  • Bile dah setel lepaskan Ana (dia kena beratur siap-siap kan..), ape lagi..misi mencarik makanan le..lapo..kuar rumah pukul6.30, jadi tak sempat nak makan...(tak sempat ke sebab saja malas bangun lagi awal Sue..?)...Ana bawak hp masuk dewan...so, senang, ape-ape just sms Anna...carik punya carik..last-last jumpe..lega ok...kat kantin dia nih, sangatla lapang..so, nak makan tak payah berebut-rebut, tak payah nak beratur iya-iya...

  • Habis dalam pukul12, tapi biasala..dah nama pun konvo, harus ada sesi bergambar bersama parent, adik beradik, kawan-kawan, rakan sekelas dan bla..bla..bla..Me dan Emak me bagi chance cukup-cukup punya kat Anna...Lupa lak, kat sini bunga punya stall ade la nak dekat 10, sumernya cun-cun, cantik-cantik..So, emak me belikan satu jambak, me lak beli yang cute-cute tu dua (tamak...)...heheheh..okla..buat bagi semangat dia nak sambung belajar lagi tinggi kan...

  • Tak terus balik...kitaorang singgah dulu Shah Alam Seksyen dua...Anna request nak ABC coklat...So, harusla singgah..kang nak pegi lain kali kang macam lambat lagi je..Rupenya sekarang ni stall makan kat Seksyen dua tu dah pindah balik ke tapak asal..hehehheh...Jeles ok, jeles..dah la tu...tempat dia 3 4 x ganda selesa dari yang lame..Yang tak dapat menahan..siap ade KFC drive-tru segala...(jelesss, saya sangat jeles...Dulu den duduk kek belakang tu jo, takdolak kfc, sekarang sudah ado, mau den tak jeles...)..Kata dah pindah balik tapak asal, tempat asal tu pulak dah cantik dan baru, so, haruslah kena mencarik kedai ABC tu kat mane, sebaik la ingat nama dia PEGAGA..kalo tak mau nyesal tak sudah nak trace yang mana satu lak kan...sebaik jumpe...pastu kes nak mencarik kedai Ikan Bakar Makcik Jawa yang paling sedap tu pun satu hal sebab tak tau name kedai...rugi-rugi..(tulah, selama ni makan tau sedap dan kenal muke tokei kedai @ makcik Jawa tu je, nama kedai memang tak amik port...)...Nak carik time tu lak memang dah tak sempat..so nak taknak kena gak le carik lain kali Kedai ikan bakar makcik jawa tu...Lupe, disebabkan gi ke Shah Alam adalah jarang-jarang sekali..so, kitaorang telah tapau ABC Coklat 3, ABC cofee 1...giler meroyan..Rega?still same..RM2.50 satu bekas..Tapi yang bestnye, dulu bekas ABC dia yang sedang tu je, sekarang ni bekas dia dah tukar yang panjang tu...tapi yang herannya, rega tetap maintain...Kalo perasan, peniaga sekarang ni kebanyakkan semuanya harga maintain barang dikecikkan, takpun barang maintain harga dinaikkan, tapi yang ni lain..harga maintain, barang bagi lagi lebih...hehehehe..apepun, Alhamdullilah..mintak tambah la rezeki tokei PEGAGA tu ye...Amin...

  • Sampai rumah dalam pukul 4.05pm..pnyala lame kitaorang lepak Shah Alam (lepak ker?)...Penat memang penat..tapi bile nak buat sleeping beauty tak boleh-boleh nak lelap mata ni...rugi betulle...

  • Pukul 10.10 amik Zai kat LRT Ampang...Lepas amik terus kitaorang ke mamak Bukit Indah..Zai pekena Mee Goreng Mamak..me lak oder Sate...Borak punya borak, pukul12 baru balik...Balik rumah pulak, sambil borak, sambil setting tempat tido (tido berjemaah atas toto dengan Zai kat ruang tamu)...Bukak TV, tengok-tengok ada citer "Tiada Esok Lagi"...(tadi tanya kat Zai..dia kata tu tajuknye...)...Citer yang Noorkumalasari berlakon jadi anak angkat Jins Samsudin dengan Sarimah tu..citer dia sedih-sedih sayu je..tapi bab baju..hamboiii...(korang tengokle sndiri...)...Kitaorang tengok sampai habis tau..sambil tengok, sambil buat liputan...seronok gak...last tido pukul2...


Sabtu
  • Bangun pagi-pagi dah carik breakfast...Me dengan Zai nak makan nasik lomak..so, carik nasi lemak kat Kampung Melayu Ampang, dekat area Sekolah Anim...Me nasik lemak paru, Zai nasik lemak sotong..Zai kata nasik dia sedap, tak muak...Memang pun, me sekarang dah addict nasik lemak yang kat situ..sambal ok, nasik ok, lauk ok, dah la tu, memang tak kedekut...Lepas tu kitaorang gi ke belakang Mamak Rasyid, gi carik lak roti canai dan roti sardin kat sana..Kat Mamak Rasyid, confirm ramai giler...siap beratur bagai la jugak..

  • Lepas makan borak lebih kurang...dalam pukul10 baru nak baring, Sept kata dia dah kuar rumah dah..adoiii..So, Zai lah kena mandi dan siap cepat-cepat..diaorang arini ade misi sesuatu..me jadi tukang anta Zai kat Library negara je...Sempat la buat sleeping beauty dalam 15-20minit..success hantar Zai...Masa balik jalan jem tak hingat tu...bayangkan dari Library tu pukul11.30 gitu..tapi sampai rumah nak dekat pkl12.15..giler jem...

  • Balik rumah patutnya kena hantar pulak Emak me gi keje dalam pukul1 nanti..Sebaik Ana tetiba volunteer nak tolong hantar..heheheh..lega...So, boleh buat keje lain..So, setelkan ape yang patut kat rumah tu...selain tu siap-siap gosok baju me dan Anim..kitaorang bermisi nak ke PWTC, ada pesta buku...So, me dan Anim just standby siap-siap kat rumah, Zai dan Sept akan tunggu kitaorang kat PWTC nanti...

  • So, siap-siap..last-last sampai stesen PWTC dah pukul4 ok...gile lambat..Sorilah Zai dan Sept..i bukan sesaja nak lambat..i ada banyak benda nak kena setelkan..lagi-lagila bawak anak itek sorang ni kan...tu pun kiranya dah cepat, sebab me perasan, masa naik lrt tu, dedebar lrt tu macam bawak lrt tu laju giler..bayangkan tak sampai 20minit dah sampai (dari stesen Ampang ke stesen PWTC)..Sampai stesen PWTC gi the Mall dulu..serbu foodcourt..janji makan..sebenarnya sian kat Sept dengan Zai..diaorang kuar dari pukul10.30 pagi sampai pukul2 lebih dok setelkan hal diaorang..sah-sah tak makan2 lagi kan...Dalam Lrt me dah gitau kat Sept suruh makan dulu..boleh tak...bile me sampai The Mall..diaorang tak makan2 gak lagi..alasan Sept, nak makan ramai-ramai..sabo jelah..niat taknak bagi diaorang terasa lama tunggu..tapi dah jadi gitu..takleh buat ape-apela..dah kata ajak makan..me makan je...sebaik gakle diaorang tak marah..penyabor gak le kengkawan me ni..muahhhh!
  • Setel makan terus serbu PWTC...masuk PWTC dalam pukul 5 rasanya...ape lagi..misi mencarik buku idaman masing-masing...hasil tangkapan adalah lumayan..Me tangkap dalam 18 buah buku...13 Novel, 5 koleksi kartun..Anim dapat 3 buah buku info kanak-kanak, Zai dapat dalam 13 novel dan beberapa buah buku untuk Aina (termasuk 1 buah novel yang memang dia carik giler-giler dua tiga menjak ni..)..Sept pulak dapat tangkap majalah beberapa buah dengan buku citer 2 buah...serius..slalunye kitaorang membeli takdele semeriah gini....memang meroyan le memasing...Tahun depan harusla gi lagi...(Me dah 4 tahun berturut-turut gi tau...)
  • Balik cukup2 nak maghrib...sebaik LRT tak sefull siang tadi..lega ya amat...Sebaik gak la tinggalkan kete kat LRT Ampang, so, takdele kebas tangan dengan bahu kitaorang nak memikul buku masing2 yang berat boleh tahan tu dari Lrt ke rumah..kalo tak mau parah gak la..
  • Sampai rumah dalam 8.15pm...niat dihati nak amik cupcakes pukul9.15 nanti...tapi, sebaik gakla Ana nak amikkan pulak untuk me...lega..dapat rehat-rehat kejab kan...lagipun pukul9.45pm nanti nak kena amik Emak me balik keje..so, Ana amik cuppies, me lak amik Emak..fair n square gitu...Atie lak harini ot..so, malas nak kaco dia...Balik rumah, lepak-lepak sambil belek buku sambil tu kejab-kejab tengok tv...seronok tengok buku banyak giler oiiii...Anim masa pukul8.30pm ada belikan me dan Zai burger..so, harusla tala burger tu dulu sebelum tido...Tido malam ni cepat dari semalam..pukul12lebih..kes masing-masing takleh tahan mata dan badan dah..penat sesangat....
Ahad
  • Bangun pagi-pagi gak...Masa itu Emas kan..ewahhhh....Arini tak carik breakfast kat luar..Me masak nasik goreng kampung style rumah flat je...Emak me je gi Pasar Tani...Makan-makan, rehat-rehat baca paper, siap-siap terus gi AU2...gi rumah Arwah Me le..Semalam tak gi, so arini harusla gi...gi pun dalam pukul9.30 so smpai dah pkul 9.45...
  • Lepas gi Rumah Arwah Abah kat AU2, Anna ajak me lak ke Tesco Ampang, dia nak beli barang nak gi Picnik katanya..so, me okkan je..So, hantar emak me, Anim dengan Haikal balik rumah dulu..Emak me nak masak..so, dia taknakla ikut...Jadi, me ke Tesco dengan Anna dan Zai saja...ramai giler orang...ishhh...
  • Sebenarnye niat dihati nak gak gi Jusco AU2 lepas tu, saja nak bawak Zai cuci-cuci mata dan poket, tapi tak sempat la pulak..sampai Tesco dah pukul11, so nak taknak kalo nak gi Jusco memang tak sempat..Tiket Zai pukul2.30, so, paling lambat antar Zai kat LRT Ampang kena sblum pukul1.15pm..Emak me pulak keje petang, so, kena antar gak dalam area pukul1 gak..so, memang tak sempat...Sori bebanyak ye Zai...lain kali datang sini lame sikit ek..bukan kata Jusco, merata org boleh bawak...InsyaALLAH....
  • Sampai rumah dah pukul12, so lepak-lepak jab sambil tunggu Emak me siap masak..(tunggu je ke Sue???)...Oh harap maklum..rumah me kecik..so, kalo nak masak berjemaah tu memang tak dapekla..kecuali kalo Emak me tengah masak tetiba dia kata..."Kak, blend ni jab.." atau "Kak kopekkan bawang/kentang ni kejab"..so, bile dah kata gitu baru lah me datang menyibuk...Kalo tak tak payah le sibuk-sibuk nak menyibuk...Kalo emak me masak, just offer diri dulu, bile dia tak bagi arahan ape-ape tandanya Emak me orait sesorang.....Emak setel masak dalam 12.20..cepat-cepat kena makan...Makan berjemaah pun bertiga je..Emak, me dan Zai..Anim gi main, Atie tak mandi lagi..Anna tengah sibuk masak...Makan kena dalam kadar sederhana laju gakla..mau tak, sebab taknak la nanti jadi kelam kabut sangat kan..so, nak taknak kenalah siap cepat2...
  • Mula-mula hantar Zai kat tepi Jejantas kat Stesen LRT tu..(Sorile Zai..kat situ je orang mampu hantar...), pastu patah sikit terus gi hantar Emak gi keje..masa balik tu, jem pun boleh tahan gakle..tapi tak sejem semalam...
  • Zai dah balik, Emak gi keje, Anna gi picnik, Anim gi main...bosan giler..Mula-mula tengok tv dengan Atie, sampai pukul 3pm, pastu Atie buat sleeping beauty...Start le me bosan, dah tu bacalak paper smpai katam dah semua 4-4 paper, nak baca novel yang baru beli tu feel tak dapat2 lagi, so, memang takleh baca la....Pastu konon-kononnya nak buat gak la sleeping beauty...mata pejam..tapi tak leh lelap-lelap gak..heran sungguh...bangun balik angkat kain baju yang terjemur, pastu hujan...kononnya bile hujan sedap la tido..Siap solat Asar cepat-cepat lagi takut-takut kalo tertido nanti senang, tak payah nak berkejar-kejar masa..Rupenye sampai ke pukul6 mata ni tak mau lelap..last2 layan buku karton saja sampai ke magrib..sambil layan permintaan Anim (layan makan dia la ape lagi...)....
  • Malam lagi bosan..badan dah penat, tapi takleh tido cepat, sebab kena amik Emak kat keje pulak...Tapi Alhamdullilah..Malam tadi tido pukul11.15pm, tido saya pulak sangatla nyenyak...Sebaikla nyenyak, saya sangatla riso saya tidak boleh tido nyenyak sebabnya saya kalo riso bab takleh tido siang ari, sah-sah malam nanti tido saya lagi jadi tak nyenyak (tak paham sudah...)
Ok..itulah sahaja kisah me di hari Jumaat, Sabtu dan Ahad...
Best giler sebab dapat jumpe Zai dan Sept, dapat jalan together gether...
Best Zai dapat duduk rumah me.."Zai..lain kali turun rumah orang lama lagi tau..."...
Me nak taruk pic..tapi usb takde..so, malas..
Tengokla lain kali me rajin..me tempekkan pic yang ada kat sini k....Okla itu saja..
(sori buat anda bosan membaca entri ini...)



Thursday, April 23, 2009

Esok Den Coti...

Anna konvo esok...

So, pepagi lepas je subuh syafie, kitaorang dah kena bertolak ke Shah Alam..
Sebab ape kena bertolak pepagi giler..padahal start pukul 8 pagi..?


Setelah me mengambil kira masa perjalanan me yang boleh dikatakan tiap hari akan ke KL (hantar Emak me) tu pun kalo masuk keje pukul 8 pagi tapi kalo sampai pun tak teli time nya ..
So, secara logiknya kalo nak ke Shah Alam agak-agak lepas tak...



Dah le tu..jalan nak ke Federal Highway dari Ampang ni me tak tau...
Serius..So, alternatifnye me akan ikut jalan bas ke KL yang mane akan melalui Jalan Petaling, Jalan Bangsar, terus ke UM dan terus ke Federal Highway dan terus ke Shah Alam (ni je nama jalan yang me igt...punyala dunggu..adoiiii)



Berapa orang yang akan turut serta?



Hanya me dan Emak me sahaja...
Atie??Keje...
Anim??sekolah...


Tapi okla kot...janji ada yang gi..kang kalo sorang pun tak gi..sian pulak Anna kan...


Tak sabo nak tunggu esok, Sabtu dan Ahad...


Esok gi konvo Anna...Malam Zai turun Ampang....
Sabtu dan Ahad pulak boleh koya-koya dengan Zai dan anak-anak itek...(Zai, anak itek tu sape ek???)...


Best..best..besttt......(berapa kali best da....?)

First Time Oder...

Sejak dua tiga menjak ni...
Tak taule nape, me asik dok ulang alik, lalu lalang blog yang ada jual cupcakes dan barang makan yang jual secara online...

Punyala teruja anak tekak nih...
Sampaikan me tetiba buat bloglist khas untuk me cuci-cuci mata..
Ada jugak lah tak sampai 10 blog yang me rase menarik dan kebanyakkannye dekat dengan area rumah me di Ampang ni...(supaya senang kalo tiba-tiba teringin nak beli boleh rujuk kat sini dan terus oder dan beli..)


Dalam bloglist tu..
Ada blog yang jual cupcakes, kek, brownies, cheese tart dan ada gak satu tu blog pasal barang-barang cute-cute yang pemilik blog buat hasil jahitan sendiri...


Semuanya kreatif-kretif belaka ok...
Kiranya pakar dalam bidang masing-masing...sejuk mata dan tekak memandang hasil kerja diaorang...



Nak dijadikan citer..
Kelmarin (Selasa 21 April 2009), baru je me cakap kat Kak Zai pasal cita-cita me nak oder cupcakes dari blog sape-sape yang dekat dengan rumah me...


Yang bestnya, me bukak blog me pepagi semalam..amik ko...
Memang rejeki me lah kan..
Ada satu blog ni buat offer 16 ketul mini cupcakes dengan harga yang bagi me boleh dikatakan murah...(name blog takleh tulis lagi yek, tungguuuu....)...
Memang rejeki me betullah kan..bayangkan, me memang teringin sangat2 nak makan cupcakes, tapi kalo oder sah-sah kena beli banyak-banyak, padahal nak makannye takat seketul dua...jadi bile ade yang offer jual amaun sikit-sikit cam gini memangla me sangat-sangat menghargainya..(kes teringin sahaja..ade faham?)
So, apelagi..terus la me buat sesi Q&A kat komen box dia...
Serius...me blur ok..nak booked pun tak tau camne...



Pastu boleh tak..tengah cun-cun Q&A tu, tetiba internet ngong...aduhhh...
Nak taknak terpaksa memaksa Zai suruh dia carik no phone pemilik blog cupcake tu...
Sebaik Zai dengan tulus ikhlas dok sms me balik n bagi no contact pemilik blog tu...(tq Zai...)
Lega..terus me sms pemilik blog cupcake itu...



Frust ok..tak sampai 5 minit dah sold out...
Serius s**t betul la....terus me reply..bla..bla..bla...(serius frust...den teringin bonar nak makan cupcakes oiiii)
Akan tatapi (ikut sebutan filem dulu-dulu...)...pemilik blog telah bermurah hati...
Dia telah mengoffer untuk membuatkan me cupcakes dengan kuantiti dan harga yang same pada hari yang lain....
Wuhhuuuuu.....


Then, ape lagi..orang dah offer..me terus le cakap yang adik me akan konvo pada jumaat ni..boleh tak dia buatkan...?(tetiba time tu baru teringat-ingat lupa Anna konvo...)
But no reply from her...
Me kan tengah excited..so, takleh la tunggu lelame...terus call (amik ko..gelojoh giler...)...


Bangang tak bangang...?
Boleh tak me nervous nak cakap masa tu..buduhhh...
Cakap kemain laju tak hingat..siap gabra-gabra....(kalah time interbiu nih...)...


Sebenarnya me call dia cepat-cepat tu takut dia taknak buatkan...
Lagipun..me tulis sms sebelum tu tak clear...
Memangle Anna konvo Jumaat ni, tapi kalo boleh me nak amik cupcakes tu hari Sabtu...(Sebab tak nak kelam kibut time konvo tu punya pasal....)



Masa call tu...serius blur..
Boleh tak me tanya..selalunya orang konvo tulis hape?
Hehehe..serius blur...
Bile dia tanya nak color ape untuk decoration...me blur lagi...
Me nak pink..sebab Ana jenis ala-ala girlish sikit...
But, tak tau nak color ape lagi..dah design ape...
Demm Sue...!
Last me serahkan bulat-bulat kat pemilik blog tu...(janji cun kan..)



Oh Sue, pesal tetiba blur n hanyut tu??
Padahal selama ni sape yang kenal betul-betul me akan tau perangai me camne...heheheh
Me kalo bab tempah-tempah ni, serius...no kompromi selalunya...
Kalo me kata me nak color ni design ni, me akan pastikan me dapat, tak kira la ko kata aku cerewet ke...aku bayar guna duit maaa.....mahal murah tu belakang citer..ko offer harga gitu boleh dapat cam gini cam gitu..ko kenala buat kan...
Lagipun namanya pun buat tempah kan...sah-sah kita nak benda yang kita tempah tu mengikut selera, kegemaran, kesukaan, kepuasan kita sendiri kan..?(contoh paling dekat: Rumah Arwah Abah me...tak mahal beribu riban cam org lain...tapi sila buat mengikut ape yang ko offer...)
Tapi haram tidaklah saya begitu time oder semalam...
Semalam saya totally blur....tiba-tiba lidah keras nak berkata-kata...idea ilang tah kemana...Sebijik macam orang lepas hidu gam....adoihaiiii....cakap sikit gelak, pastu blur tah hape-hape....


Tapi takpe...mungkin me jadi blur sebab;

  • 1st time main oder-oder dari orang yang kita tak kenal (just tengok blog, rase berkenan, terus nak call main oder...pastu nak kena kenalkan diri, nak kena gitau itu ini...dan sebagainya)

  • Tak pernah main oder calling-calling camni je..paling-paling gi kat orang tu, oder depan-depan, request depan-depan..kadang-kadang siap buat lukis kat kertas, kadang-kadang siap buat sign langguage lagi..supaya orang tu faham..

  • Tak pun me terlampau excited kot semalam tu...mau tak...tetiba ade orang yang boleh buat me happy...lagi-lagi bab memenuhi keperluan pemakanan me nih..heheheh

Lupelak..sepatutnya me nak oder untuk rasa-rasa syok sendiri je asalnya...tapi last-last bile ade offer baik punya me telah mengubah oder itu untuk seleberet konvo Anna...okla..kitaorang satu rumah ada 5 orang...benda tu ada 16ketul..cukuple tu kan...harap-harap Sabtu ni dapat la ye...Saya sungguhla teruja....!!!

Lagi satu...Zai turun KL esok malam..hureeiii....Jadi, boleh la kita berdating di merata-rata tempat di Ampang-KL sepuasnya....ye..ye..bestttt

Wednesday, April 22, 2009

Give and Take la...

Jangan salah faham yek..
Me tau tiap kali me complain or tulis ape-ape kat dalam ni akan ada effect kat korang gak..
Iyela..korang baca...
Sikit atau banyak mesti akan effect gak kat perasaan korang...
Paling tak mesti korang akan terasa sikit jugak kan...


Contohnya,
Macam entri Tolong Jangan Ganggu Aku Boleh Tak?? ni...
Me citer pasal kete me...
Mungkin ada yang kata..."ishh..dia nih..berkira giler...." atau "kedekutnye...taknakla naik kete dia ni lain kali..."

Senang cerita la...
Kalo korang kat tempat me (berdasarkan entri di atas..), korang akan rasa ape yang me rasa...
Rasa tertekan, rasa terhina pun ada kadang-kadang, rasa macam kuli batak atau driver pun ada...lagi-lagi tiap-tiap hari berkerja kena layan orang yang tak serupa orang macam dia nih....



Bayangkan, selama ni me citer kat Anna and Zai je..tu pun sebab kadang2 tu jadi tak tahan...
Bile dah tak tahan sangat-sangat-sangat..tu yang me tulis kat sini pulak..tu pun setelah setahun lebih me tahankan hati ni...
Dan sekarang ni me tulis pun atas dasar dah tak tahan sangat-sangat bile ada orang pijak kepala nih secara belebih-lebih....
Kira macam nak ngadu, nak luahkan ape yang terpendam selama ni...tapi dalam bentuk entri..


Tapi nape dah setahun lebih baru nak tulis??
Ohh..macam me pernah bagitahu dalam entri yang dulu-dulu...
Bagi orang yang macam me ni...Nak menulis satu citer yang betul-betul proper, betul-betul sampai point, betul-betul menunjukkan emosi memanglah payah...
So, kelmarin setelah dicongak-congak, me tulis gak la...tu pun tulis main balun je..


Korang....
Pasal naik kete me nih..
Me memang totally tak kisah sebenarnya...
Korang nak naik korang naik je...
Me tak akan charge ape-ape...lagilah kalo takat jalan pusing-pusing area Ampang-KL...
Selagi minyak kat tangki tu penuh dan ada..dipersilakan...(tapi kalo jalan jauh-jauh tu agak-agak la jugak...tak kan tak reti-reti kot..hehehehh)

Naik kete me senang je..takde pantang larang...
Tak payah nak ucap time kasih tiap-tiap kali naik kete me pun takpe...
Agak-agak gak la kan..kalo tiap hari naik..tiap hari nak ucap time kasih..lenguh gakle me nak menjawabnya...
Korang buat je macam kete korang sendiri...takyah sopan santun beria-ria ke hape...
Dengan me, takde istilah tumpang-tumpang ni...naik kete me maknanya korang naik kete dengan me..bukan tumpang ok...



Macam me cakap...takde hal kalo pasal kete atau ape-ape berkenaan harta benda me...
Me pun manusia macam korang...ape yang me ada me akan share...
Bukan selamanya kita ni senang je kan...
Arini orang lain susah, esok-esok kang me lak susah...kata pun idup umpama roda...
Give and Take kata omputeh...arini aku bagi ko, esok ko bagi aku pulak kan...



So, harap takde sape yang tersinggung dengan mana-mana entri berbentuk emo...
Macam me selalu gitau...kalo takde sape usik hidup me, usik hati me...
Me no hal punya...








Harap Maklum-Entri ini bukan entri emo ye sedara sedari sekalian..just entri dari hati ke hati...sekian...

Thursday, April 16, 2009

Ubi Rebus??

Pernahkah anda makan Ubi Kayu Rebus cicah Madu??
Oohh..anda pernah??tidak bagi saya...saya adalah 1st time...


Ada satu hari tu dalam minggu-minggu yang lepas Emak me telah memperkenalkan cara cicahan begini...
Mula-mula me dan adik-adik very the pelik gitu...
Mau tak..selalunya tengok makan Ubi Kayu Rebus ni cicah dengan gula, tak pun kelapa parut, tak pun dengan sambal kan...
Tapi kali ni lain...cicah dengan Madu...



Pelik memang pelik (bagi me dan adik-adik la..)...
Tapi bile dah test makan..uiiii...menyengat ko...
Rasenye very the lemak berkrim...Sedappp....Gigih berebut-rebut ok.....
Hahhh....serius sedap...lain dari yang lain...(Tak caya tanya Anna...hehehhehe)


Bayangkanlah, selalunya kalo Emak me buat Ubi Rebus sorang pun ala-ala tak pandang..
Tapi bile makan dengan Madu nih..tetiba semuanya segar...
Mula-mula kononnya nak rasa je..last-last nak seperiuk jugak la habis Ubi tu...
Tak caya, sape-sape yang tak pernah rasa tu try la..mana tau kena dengan selera....
(Sedapp oooo...Mau tak sedap kan..makan lak ubi panas-panas time hujan sejuk-sejuk tu...sesuaiiii...)


Selamat Mencuba....

Wednesday, April 15, 2009

Mee Goreng Basah


Entri ni me nak tempekkan cara nak masak Mee Goreng Basah...


Ape kelas resepi Mee Goreng pun nak citer nih???
Oh tidak kengkawan...
Ini adalah resepi yang paling ringkas, yang paling sodap me telah buat...
Jangan salah faham..me buat je, tapi resepi ni me dapat dari Mijon...
Mijon yang ngajar...
Sebabnya, selama ni kalo me buat Mee Goreng Basah mesti ada yang kureng..mesti rasa "sesuatu" je...kurang kick gitu..
So, satu hari tu, me call Mijon tanya cara-caranya..bahan-bahannya...(Famili Mijon ada kedai makan kat Kemaman)...
Rupanya, bahan dah ok...same je...cume tang cara tu salah sikit...
Tak sangka ek..beza cara pun boleh buat rasa kureng...
Me pun gigih buat...Alhamdullilah..menjadik...tak sangka ok...

So kat sini me citerkan cara-caranya...
Khas untuk sapa-sapa yang nak test Mee Goreng Basah Mijon Style..hehehhe

Bahan-bahannya
  • Bawang Putih-5-6 Ulas (Gambar 1)-Diketuk
  • Bawang Besar-1/2 Biji (Gambar 1)-Dihiris
  • Isi Ayam @ Daging @ Udang @ Fishball @ Fishcake-ikut suka hati nak banyak mana(Gambar 2)
  • Sawi @ taugeh- Ikut banyak mana suke (Gambar 3)
  • Cili Boh-Secukupnya
  • Mee Kuning-1 Bungkus
  • Sos Tiram-Secukupnya
  • Segala jenis kicap-kicap masin @ kicap manis @ kicap pekat @ kicap ape-apela..-Secukupnya
  • Air-ikut keperluan
  • Garam-ikut keperluan
Cara-caranya
  • Tumis Bawang Putih dan Bawang Besar
  • Tumis hingga naik bau
  • Masukkan Cili Boh secukupnya. Secukupnya disini ikut nak pedas atau tak..kalo nak pedas tarukla banyak sikit, kalo taknak boleh kurangkan (Gambar 4)
  • Tumis cili boh sampai garing
  • Masukkan segala isi ayam @ daging @ udang @ fishball @ fishcake tu. Tumis sampai masak
  • Masukkan Sos Tiram secukupnya..maksud di sini. Taruk tu agak-agak la..jangan sikit sangat, jangan banyak sangat, sedang-sedang dgn segala isi ayam segala tu..
  • Masukkan kicap sikit dulu (tak kisahla kicap ape..tapi sikit je...)
  • Masukkan pulak Mee Kuning...Kacau rata. Bagi segala tumisan tadi tu bergaul rata..Gaul janji sebati sahaja.
  • Selepas tu terus masukkan air..Pastikan Mee kuning tu tengelam dalam air tu ye. Air jangan banyak sangat takut Mee kembang terlampau-lampau (Gambar 5)
  • Bukak api besar, sambil tu masukkan lagi segala kicap tu..Ejas ikut kesukaan
  • Garam tu boleh letak sikit kalau suka, kalau tak abaikan..
  • Nak mengelegak tu boleh masukkan Sawi @ taugeh (ikut mana sayur yang kita suka)..
  • Biarkan hingga mengelegak dan kacau sekali sekala. (Kepekatan kuah boleh diejas. Kalo rase macam kuah tak cukup boleh tambah air lagi)
  • Dah pekat boleh tutup api dan hidang...
Amacam?Tengok macam panjang dan leceh je kan?
Tetapi tidak ok...me tulis panjang-panjang tu sekadar untuk penerangan...
Cuba jangan tak cuba..resepi ni simple je, boleh buat kalo ada kes-kes emergency (malas nak masak atau ada org datang..)...
Dah cuba tu kalo sedap, tandanya resepi Mijon ni best..
Kalo tak sedap, tandanya korang kena buat banyak-banyak kali lagi la...kasik sampai jadi sedap....Whahahahahah

Santan Segera

Sekarang ni kalau masak lauk jenis bersantan-santan ni me suka guna santan segera saja..
Santan segera yang me gunakan bukan jenis cecair..me lebih suka guna yang serbuk..
Atas ni ada 2 contoh santan segera yang me selalu guna..
Me tak memilih sangat santan brand ape..janji ada cop halal yang valid kat situ me beli dan guna je...

Me tak tau la orang lain camne...
Me memang jenis malas gila nak memerah santan-santan ni..
So, untuk menyenangkan kerja, me just guna santan segera...(dasar pemalas giler ko Sue!)

Santan segera yang jenis ni memang senang nak pakai...
Kalo nak guna just campurkan serbuk santan ni dengan air...
Pastu kacau sampai rata atau tak berketul...terus boleh guna..

Sangat simple...
Kalo nak santan pekat, campurkan sepeket santan ni dengan sedikit air..
Kalo nak santan cair, masukkan air tu lebih sikit...

Selalunya kalo me masak kari atau kurma me guna antara 1 setengah paket atau dua paket sekaligus...(ini untuk periuk sederhana yang ada kat rumah me tu...)

Lagi satu, kalo nak masak guna santan segera jenis serbuk ni, kita kena tunggu lame sikit untuk santan segera tu berubah jadi macam santan original (yang perah)..
Maksudnya...tempoh masa bile kita masak untuk dia pekat atau sebaliknya lama sikit dari kalo kita guna santan yang original tu...
Sebabnya, kalo tak masak lama, kuah tu akan cair macam kita masak bukan guna santan (paham dak ni...?)
Jadi, kalo kita masak lama sikit...rasa, bau dan rupa masakkan kita akan jadi sebijik macam guna santan original....

Kat atas tu semangkuk kecik kurma ayam yang me masak guna santan segera...
Okla kan...rasa ada, cuma kurang pekat (sebab kat rumah ni tak reti makan kurma pekat-pekat)...
Yang pic lagi satu tu, ikan masak sambal...(saja nak show off di sini, walaupun takde kena mengena dengan santan segera tu...)
Dua-dua ni me masak hari Sabtu lepas...
Dah lame giler tak masak lauk proper-proper cam gini....ni kira ok la kan...


Ok itu saja....







Untuk resepi Kurma Ayam itu, sila rujuk belakang paket serbuk rempah Kurma Ayam jenama ape-ape yang anda ingin gunakan....SELAMAT MENCUBA...

Tuesday, April 14, 2009

Oh Baby!

Bukan baby boypren tu..ni baby betul2 ye..heheheh
Sejak dua tiga empat lima bulan ni ramai kengkawan dan kenalan me yg dah jadi emak/ibu/mama/mummy...
Ada yang jadi emak/ibu/mama/mummy untuk kali pertama, ada untuk kali kedua dan ketiga (keempat belum ada lagi..)...


Contoh baby2nya (sila rujuk gambar di atas)..siap contoh tu..heheheh..bukan ape..me just sempat melawat baby yg dua ni je..Comel giler ok...cerdik lak tu memasing...


No 1 tu anak Akak Zura...dialah yang masa pregnant 4bulan tu gigih buatkan hantaran pulut untuk adik me dulu...
Dia dapat baby boy..second child dia dan second son dia..lahir hujung Mac...(tak igt date)
Nama?nama baby ni me tau bunyik dia je..ejaan hantam..
Muhammad Haizrin Hanis...gitulah bunyiknye...lahir kecik je...2.55 kg...
Tapi pipi..mak aiii...bagai apam...gebuuuu


Yang No.2 tu pulak, anak Nurul...
Nurul pulak ini anak yang first..first experience, ibu muda gitu..baru nak masuk 23 dah jadi ibu..
Nama anak dia kalo tak silap, Haikal Azri..ejaan?jangan ditanya...Lahir 8 April rasanyala kalo tak silap...Berat 3.01 kg...(siap kumpul info berat baby memasing lagi...)
Cerdik ya amat nih..suke buat muka, pandai ejas-ejas kepala bile tido...gerammm

Nape gambo background tu gambo macam dalam hujan?
Sebabnya time me dan Maziah melawat Nurul Ahad lepas (12 April 2009), hujan turun dengan lebatnya....

Selain tu, ada gak lagi baby-baby lain, tapi me tak sempat nak lawat...
Antaranya:

  • Ane~Baby Boy=Haraz Daniel~~24 Disember 2008-Second Child
  • Filla~Baby Girl= Alisya (full name lupe)~~29 Disember 2008-Third Child
  • Aida~Baby Boy=Arif (full name lupe gak)~~Bulan Mac 2009-First Child
  • As~Baby Girl=(totally tak tau)~~Akhir Mac 2009-Second Child

Buat masa ni..ini jelah info pasal baby-baby yang ada buat masa ini....

Sila amik berkat ye Sue....Amma!!

Friday, April 10, 2009

Tang u Eberibodi!!!

Bosan aiihkkhhh....

Dah seminggu dah gua tak update.
Bosan..sebab kalo gua update pun asik-asik citer yang same..
Kalo tak citer gi carik sarapan, citer gi rumah Arwah abah, tak pun kang citer pasal Jusco AU2, citer pasal makan-makan, jejalan balik2 tempat yang same..bosan kannnn..
Aktiviti gua dan adik-adik atau emak sama je tiap minggu..
So, gua tau gua sendiri bosan nak baca, apetah lagi lu orang sume...

Wahhh..tetiba ber'lu' ber'gua'....
Betul..tiap minggu citer yang sama, benda yang sama..
Kalo lain pun sikit je...
Me ni tak reti menulis...
Dan kalo takat tulis ape yang ada tu reti la..kalo berdasarkan gambar paling reti la..
Nak ngulas artikel ker, nak ngulas fakta ke memang tak reti..
Lagi lah kalo nak tunggu me tulis citer lawak..ooohh..tidaklah saya reti..

Tahap mengarang me ni tahap sangat beginner...
Apa yang me tulis just berdasarkan ayat-ayat basic untuk mengarang atau bercerita sahaja..
Jeles gak kengkadang tengok orang lain berblog dengan maju jayanya..
Ayat sangatla teratur (teratur mean ayat tu kena je..tak slek..kalo lawak, lawak giler, kalo kasar, kasar giler..kiranya tip top la..mesaj sampai je)...
Jeles ok...

So, kepada pembaca-pembaca blog me yang sgt minima ini...(tetiba emo..)
Me ucapkan bebanyak-banyak terima kasih...
Me tau, walupun tak ramai...at least ada gak yang sudi baca...
Terima Kasih daun keladi ek...harap-harap jangan berenti menyokong...(daun-daun keladi gak, tapi kalo sudi tu tulis lah komen sekali ok....ugut-ugut manja uuu...jangan mare..)

k la..tadi mula-mula tulis pasal entri bosan..tetiba tukar topic pasal penulisan lak..
See, me memangle sgt beginner...
Ape-ape me chow dulu...
Me nak belajar mengarang ni...(gigih ok...supaya blog tambah mantopppp..euuww gelinye ayat akhir nihhhh)

Wednesday, April 01, 2009

Tak Habis-Habis...

Hari Ahad...
Pepagi dah bangun, gi hantar Emak n gi buat breakfast...
Pepagi gak dah semangat nak siap-siap...
Kata nak gi Petrosains KLCC...
Tetiba kata tak jadi lagi...(kalo rajin sila rujuk entri lepas)
Tak jadi no hal..lain kali boleh gi lagi...

Dan plan pun bertukar...
Ke AU2 la kitaorang jadinya...(takdele tempat lain yek..)


*Gambar 1&Gambar 2
Bertiga lagi la kitaorang ke AU2 (Rumah Arwah Abah le, mana lagi...)...
Me uzur, so, tak turun la kan...tak sesuai gitu..
So, tunggu jelah dalam kete dengan Anim...
Sambil tunggu, sambil tu snap pic..

Macam biasa..Siap bawak kain buruk bagai untuk lap-lap rumah Arwah Abah ni...
Rumput lak, dah panjang sikit, tapi still ok..so, minggu depan gi haruslah bawak gunting, manala tau dah panjang pulak...


*Gambar 3
Gi Rumah Arwah Abah pun tak lama (memang gi selalu tu pun kejab saja...)
Terus gi Jusco AU2...
Konon nak carik apa-apa kek or kuih, Emak me suruh beli then sedekahkan kat Mesyuarat tahunan Taman perumahan kitaorang tengah hari nanti..
Dah jumpa kek (kuih idakla ada di Jusco), takdele terus balik...
Still nak jalan-jalan lagi kat dalam Jusco tu..rugi duit parking kalo tak jejalan oooo...
Last terpergi kat area Scarlet Plus...(wah..terpergi...)
Ada sales rupanya...ape lagi..nampak je baju biru nih...terus try...

Anna kata ok..tapi Anim siap tutup-tutup muka...(kitaorang masuk bilik cuba baju tu bertiga..tetiba lupa ape ke nama orang panggil bilik tukar baju tu..addoiii...vocab habis ilang...banyak makan semut ke hape nih..??)
Anim ni ala-ala ustazah sikit, kalo baju ada terkurang kain ke hape..
Start le dia yang malu...Ayat wajib.."eii..Anim tak suka la kak lily/Kak Anna pakai baju tu...tak malu"...
See, kitaorang ada penasihat imej muslimah ok...
Ketat tu bagi dia okla lagi, tapi dia tak suka yang jenis nampak skin...kiranya lagi tutup lagi elok la....(muslimah ke itu ketat tak pe???sila jawab Sue!)
Yang me try ni pulak yang Anim tak berkenan tu sebabnya dia seksi di atas, kiranya atas tu terbukak sikit la...
Tapi bile Anna kata ok, me tengok pun macam ok, me beli saja...(2 lawan 1, so, Anim kalah...tak guna ada penasihat cam gini..)
50% u..sape nak bagi...lagipun me pakai tudung kan, so, takde maknanya nak dedah-dedah tang atas tu...
Yes..suka, bertambah satu lagi baju Sue!!

Sebelum lupa..Me ni gemuk..so, pepaham le kalo kat Mesia ni(tetiba nak feel obersea...) kebanyakkan bajunya adalah saiz yang kecik-kecik belaka...
XL pun tak tentu lagi lepas tang perut or dada ok...(Nak salahkan jugak baju, tak reti-reti nak kecikkan badan ker?)...
So, dengan rasminya saya mengumumkan bahawa Jenama Scarlett Plus keluaran Jusco adalah jenama baju rasmi saya...(tetiba??)...
Serius..suke sesangat....ada gak la baju untuk orang macam me nih...
Selalunya kalo tak berduit, jangan harap le nak shopping-shopping baju nih, tapi sejak ade tempat yang 'sesuai' dengan ekonomi me ni, seronok la jadinya...
Muat pun muat, sesuai pun sesuai, tak mahal pun tak mahal...(tang tak mahal tu yang penting sebenar-benarnya...)
Kesian kan, nak beli baju pun nak budget-budget...(memangle, ko bukan keje gaji ribu riban cam orang lain Sue oiii....)...

Syukur-syukur...lepas ni kalo sesapa ajak gi Jusco, bolehlah me join...
Takle macam selalu tu, kalo gi mana-mana dapat window jelah, beli tidak boleh sebab kes tak muat n eko no money (bukan ekau no money, tapi aku no money sebenarnya...)...


*Gambar 4
Kuar dari Jusco, betul-betul kat depan Stadium Keramat tu, ada stall tulis "Jus Jambu Batu"...
Nak tak nak me paksa gak Anna suruh gi beli...
Bagi RM3...dapat 2 bekas air Jus tu...
Anna kata 1 RM1.50...okla kan...
Balik rumah apelagi..tryla minum...
Serius...sedap..umpama kita makan jambu batu dengan Asam Boi...cume bezanya tak payah kunyah...(kata jus...)
Mana dapat Asam boi?
Memang dalam tiap-tiap bekas jus tu dia akan taruk serbuk Asam Boi tu kat bawah...
So, kalo nak minum tu, kiranya kita kena kacau dulu baru boleh minum...baru serasi rasanya gitu...
Jadi, sapa-sapa lalu kat situ, boleh la try...
Rugi ooo..bukan ape..jus dia tak main la guna kordial tak pun cair ke..
Serius..yang kitaorang beli tu, pekat ok...fresh blended lagi...kalah yang kotak punya tak pun yang korang order kat mana-mana kedai tu...
So, cuba jangan tak cuba...


*Gambar 5
Nilah keknya..beli yang swiss roll saja.....
Sodap pun sodap kan...
Beli tiga...Coffee, Marble dengan pandan..
Balik rumah, potong siap-siap taruk dalam bekas dan hantar kat tempat meeting..
Ada citer comel...
Anna yang hantar kek ni...
Kata Anna..ada pakcik sorang tu punyala eksited tau..Masa Anna nak taruk kek tu kat atas meja, pakcik tu siap buat tumb-up lagi kat Anna...Padahal kata Anna..ada lagi orang lain yang bawak Mihun segala tau, dia takde le heran yang orang lain bawak tu, dia herankan yang Anna bawak saja...sabo jelah...
*Gambar 6
Macam biasa jugak..
Kalo gi Jusco AU2, kalo tak beli benda alah ni macam tak cukup syarat jadinya...
Beli setengah dozen jugak..
Duren-Duren 2 ketul, Perasa Copucino 2 ketul, seketul coklat dan seketul yang ada kacang kat atas...
Alhamdullilah..habiss...walaupun tak habis serentak, terkemut-kemut nak habiskan, yang penting habis...jadi lain kali jadi semangat nak beli lagi...boleh??
Tak lama pun kitaorang kuar ni...
Kuar dalam pukul 9lebih..pukul11 lebih dah kat rumah...
Balik Atie masak-masak...
Me lak lepas jadi ketua Chef terus buat 'sleeping beauty'...
Ketua Chef??sebab dia sediakan bahan dan masak...
Tapi segala benda tanya me...Nak blend cili banyak mana, lumat ke tak lumat nih, masuk bawak ke dulu, bawang ni tumis sampai bile, dah garing ke cili nih....Aduiiihh..baik me yang masak cam gini...
Semalam pun me gi Jusco AU2 gak lagi..
Tapi kali ni gi dengan Maziah...
Tu pun kelam kabut...sebab balik keje terus gi HUKM melawat anak staff kat sini masuk ICU...
Masa balikd dari HUKM tu tersesat la pulak...boleh tak jalan tu dilencongkan ke KL...(salah kitaorang kah, salah jalan kah???)...
Plan asal nak gi Jusco Maluri...alang-alang tersesat, terus patah ke AU2 saja...
Tujuan gi Jusco lagi sebab nak carik prezen untuk mom-to-be Si Nurul...
InsyaALLAH bersalin bulan 4 nih...
Best gak kuar semalam...macam tak caya je, jalan smooth giler, tau-tau jelah MRR2 dengan Jalan gi Cheras tu, manjang je jem kan...
Rezeki betul kitaorang semalam, cume masa balik tu jelah tersesat (sesat sampai PWTC..punyala jauh melencong...)...
Tapi yang best sesat sesat tu, jalan still smooth jugak la...
Ok itu saja...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...