Showing posts with label Perak Darul Ridzuan. Show all posts
Showing posts with label Perak Darul Ridzuan. Show all posts

Wednesday, August 06, 2014

Aktiviti Raya...

Entri lepas citer tak habis lagi pasal raya tau....so kali ni me sambung...
Alang-alang dah ada gambar walapun malap-malap belaka tapi belasah...janji ada...hihihik...

Yang ni gambar masa mula-mula nak amik gambar raya sefamili....time ni tengah menunggu Shafiq dok setting digicam dia....
So sambil tu amik sekeping dua gambar emak....
Baju dan tudung emak tu beli kat KLRayaFest....berbaloi-baloii...kain elok terletak...huntonglah emak saiz free saiz...so lepas ni senang, tulis free saiz maknanya dah boleh belikan....



Ni Suraya Haneem tengah try berselfie guna monopod.....
Bolehlah kan...cuma quality gambar memang hampeh..guna kamera depan hp...hp me pulak made in China..so mana yang ada jelah.....eh serius ye hp me memang made in China...nanti lain kali me tunjuk....
Tudung Anim ni tudung Bawal tau...suka tengok..ni pun beli kat KLRayaFest....bila gi sana baru terbukak mata rupa-rupanya bukan main banyak lagi pesen tudung...macam-macam ada.....giler cantik-cantik....nak beli taknak beli jelah.....



Dah setel bersalam-salam raya, bergambar raya dan makan-makan kitoarang gerak ke AU2....ke "rumah" Abah lah kita....
Kali ni gerak ke kubur lambat sikit..dah naik matahari baru sampai sana....sebabnya Emak I is bz dok distributed segala mala juadah raya kat jiran keliling rumah...so tunggu jelah semua setel baru ke kubur....



Ingatkan pergi lambat orang dah kurang....ayoyo..takde maknanya....ramai jugak...
Jalan raya pun sama...tak rupa hari raya dah..rupa public holiday je okeh....kereta still penuh kat jalan raya....mulut me sedap je cakap "ni mesti ramai Indon dah banyak beli kereta nih...tu yang penuh jalan raya..."..hahaha...bengong!!..tapi betul apa...penuh okeh....kalau 5-6 tahun lepas ko boleh baring kat depan Jalan Ampang nun sebab jalan raya lapang selapang-lapangnya....lapang tu umpama kitaorang je yang beraya kat KL (emak kan payah nak dapat cuti...tu yang tersadai sefamili kat Ampang...)....tapi sejak 6-7 tahun ni tak ye....makin tahun makin penuh kereta.....tak syok weiiii...baru nak feel diperantauan okehhh.....



Dah setel..me ni terkedek-kedeklah dok follow diaorang (kain me kan problem sebab besar sangat...)...pastu elok kat hujung tetiba masing-masing berhenti...ingatkan kenapa....rupanya nak tunggu Shafiq beli air...aduhhh...sabar jelah...air jual dalam tong pun boleh terliur ke?kat rumah pun macam-macam air ada okehhh.....
Ha kat sini meriah sikit kalau time hari raya tau....macam pasar tani dah rupanya...dengan orang jual airnya..dengan jual bunganya, dengan jual batu-batunya...



Ana dan Anim....
Anim tinggi dah melebihi Ana...I is seriau..sebab mungkin lagi 2 tahun Anim dengan me ni dia main letak-letak bahu je dengan me sebab I is pendek dari dia...huuuuuu.....



My mother...ingat sr.Aliaa je ke panggil mother....I is pun sama okeh...hahahaha....
Eh betul....dari dulu tau...ikut mood me lah.....kang mother kang emak....kang pepandailah emak nak menyahut nanti..kikikiki...
Tapi Anim dulu kecik lagi poyo..mummy mummy terus....sampaikan ada jiran me tanya "akak...memang Anim panggil mummy ker?"...kikikiki...mau tak terkejut akak jiran...rumah plet tapi bermommy-mommy bagai....
Tapi tu masa kecik dulu jelah..bila dah sekolah malu kot..terus emak sampai sekarang...haha!...



Muka poyo memasing....hehehehe....



Balik dari kubur terus pusing-pusing mencari topup untuk Touch and Go....
Habis kitaorang pusing keliling keramat tu takde rupanya yang kat tepi rumah tu yang ada...
Cisss...me punyalah panik takut jem bila balik kampung nanti...punyalah dari hari Sabtu me dah mencari kat dua tempat wajib kat tepi rumah jugak (cuma belah lain) tapi kata dah habis....dahlah kat mana-mana orang kata jalan jem sana sini...tu yang panik berganda...
Pastu yang menjadi kekesalan tu sebab selama ni me topup siap-siap kat centre je...tapi kali ni tak..sebabnya malas nak cucuk duit punya pasal....haaa..padanlah muka..merasa panik 2 hari....lepas ni tobat kalau gi mana-mana nak topup siap-siap seminggu sebelum tu.....



Gambar dah meloncat ke hari raya ketiga.....
Ni kat rumah kat kampung Arwah Abah ye bukan dewan orang ramai tau....
Rumah memang sebesar-besar dewan orang ramai tapi yang duduknya sefamili emak bapak (Pakcik me Acik Jali dengan isterinya Acik Mun) dengan anak-anak 4 orang sahaja pun.......
Dulu masa arwah Embah ada kononnya buat rumah besar-besar supaya bila anak cucu balik luas senang nak  lepak dan tidur bergelimpangan ramai-ramai....tapi ni Embah pun dah takde memang terkuburlah impian Embah tu...
Dulu masa embah ada siap ada 3-4 section untuk orang datang beraya...kiranya belah hujung sana ada dua set meja rendah siap dengan balang kuih-kuih raya, pastu belah tengah ada pulak set kerusi jugak untuk orang datang beraya kang yang belah bucu ni pun gitu jugak (tu tak termasuk kat dapur ye)....punyalah meriah kan....sekarang memang taklah...ko datang beraya terus ke dapur je sudah....kat depan semua untuk cucu-cucu atau cicit-cicit main lari-lari sahaja......alah..cucu cicit pun 3-4 kerat je pun yang sekali sekala datang (tak campur dengan anak Acik Jali la kan...)....
Masa ni tengah tunggu Mem Atie dengan Tuan Azrul sefamili sampai..katanya nak konvoi ke rumah makcik kitaorang nun dihujung kampung sinun...tapi disebabkan diaorang sampai lambat sangat-sangat-sangat (sampai me sempat buat sleeping beautylah hai) so tak jadi...proceed ke Teluk Intan je sudah....kat Teluk Intan tu Acik Aman me buat openhouse kat rumah singgah dia....
Gambar kat Teluk Intan takde ye....tahun ni balik kampung internet memang out jek so nak pegang hp pun lupa....ngada!



Ni masa on the way nak ke Teluk Intan lah nih...
Lepas dah kenyang makan kat Teluk Intan terus balik Ampang terus....
Eh lupa..kitaorang balik kampung petang raya pertama tu...pukul 3 lebih bergerak nak dekat pukul 6.30 sampai kampung....
Malam hari raya pertama kat kampung memang takde aktiviti dah...lepas makan, tengok tv dengan tidur jek....
Esoknya baru kitaorang beraya kat kampung belah Emak pulak kat Kampung Bekor, Kuala Kangsar....
Sebelum sampai Bekor pulak sempatlah singgah beraya kat rumah keluarga Azrul....sebab memang on the way dah jalannya....
Kat Bekor pulak lepas beraya rumah Opah (opah sedara kitaorang sebenarnya) terus beraya kat rumah Opah Chor dan Opah Chu (ni pun rumah bapak sedara emak me, kiranya opah-opah sedaralah jugak...)
Ingatkan nak join yang lain pergi Manong ada open house sepupu emak me...tapi kejab kang kata nak pergi sekarang, kejab kang kata nak pergi malam....so kitaorang tak dapat nak ikut....kang jalan gelap tak jumpa pulak jalan masuk ke rumah Acik Jali....
Ye silalah percaya....I is sampai sekarang pun tak hapal-hapal jalan masuk nak ke kampung Arwah Abah or Emak me ye....ingat-ingat lupa gitu....
Me okeh lagi ingat-ingat lupa...yang Atie lagilah, tetiap kali balik kampung Azrul tu yang tetiap kali lalu ke laluan masuk rumah Acik Jali pun dah 3-4 kali tersalah jalan....ha kauu kauuu....sapa lagi teruk??me ke Atie??kahkahkah.....
Coppp...ada sepupu emak me perli me dia kata me tipu tak reti jalan ke bendang (kampung Abahle tu)...dia kata takkanlah tak ingat, pergi Terengganu ingat pulak??
Eh eh eh....bukan nak biadap pun ye....kalau Terengganu tu jalan lurus-lurus pastu ditemani dengan orang yang pandai jalan..haruslah ingat....lagi-lagi kalau pergi siang hari...sampai mana pun me boleh je bawak...
Ni kalau kat kampung memang me surender siap-siap..kalau siang okeh lagi..kalau malam memang me taknak amik risiko...dengan rabun hayamnya dengan tak reti jalannya memang taklah....



Lagi satu..seriussss...lepas ni kalau gi jalan dengan kengkawan jauh-jauh memang me tak letak kat FB dah ye..me pakat letak kat blog je (tu pun kalau ingat..)...
Memang lantaklah..kang letak kat FB citer 2 tahun sudah pun ada yang nak ungkit-ungkit itu ini...so baik tak payah letak..kang letak me dosa korang lagi dosa sebab dok ungkit-ungkit tah citer apa-apatah.....betul tak...?





Friday, April 04, 2014

Pulau Pangkor 2013

Kisah bercuti satu keluarga di penghujung 2013....(citer pasal gi KT kita hold dulu yek..hehehe)...
Patutnya nak tunggu Ana bagi gambar lawo-lawo dari kamera dia tu...tapi tunggu punya tunggu punya tungguuuu banyak benar problemnya..so kita proceed jelah cerita guna gambar yang ada je......

Pakej cuti ni sebenarnya me beli kat Matta fair pada bulan 9 sebelum tu....
Beli secara tetiba gitu....ingatkan nak bawak Emak dengan Anim gi PD je...sebab nak cuti-cuti santai 2 hari semalam je kan, so nak cari yang dekat-dekat dan senang...tapi bila ternampak offer dari Teluk Dalam Resort (TDR) tu terus je teruja nak beli pakej dari diaroang tu.......
Fyi, pada tahun 2011 me pernah pergi Pangkor dengan pakej dari TDR ni....masa tu memang 110% satisfied okeh...so bila nampak ada offer menarik masa tu, terus je me roger roger adik beradik semua tanya nak join ke tak...pastu bila masing-masing kata ok...tu yang terus grabs je tanpa fikir panjang tu....

Beli pakej bulan 9 dan pakej ni expired 31 bulan Disember..so lepas dah beli tu kenalah cari hari yang semua orang free...
Part ni dah pening...
Masing-masing kan kena bagi date masing-masing...dah setel pasal date tu me pulak kena call TDR untuk booking...huuu..masa booking ni memang tension okeh...tarikh satu satu kena reject dek TDR...TDR penuh manjang...
So kenalah tukar date lagi dan lagi dan lagi...huuuuu...
Last-last dah benggang sangat me terus je tanya TDR suruh diaorang je yang bagi date siap-siap date minggu mana yang diorang kosong..so dapatlah last choice 30 Nov tu...adoihaiiii....booking awal pun payah weiihhhh...sampaikan me keji pergi sound "ke sebab saya beli pakej murah terus takde bilik kosong???"..ha kau....serius...me dah keji jadi tahap tak boleh blah dah ye....iyalah bayangkan booking awal pun semua tarikh dah penuh...dahlah beli pakej untuk 8 orang, banyak tu.....plus dahlah pakej yang kitaorang beli tu berdue date kan.....(dahlah nak mendapatkan date untuk cuti memasing tu payah..ada je clash dengan benda lain...).....huuuu.kalau tak dapat date kosong tak ke penaya orang jadinya......

Dipendekkan cerita percayalah tak pendek pun.......seminggu sebelum pergi tu ada citer haruuuu....huuuuu...
So seminggu lebih sebelum pergi tu me call lah TDR..nak confimkan booking haritu...sambil tu naklah habiskan payment pakej-pakej tu semua....
Alhamdullilah bila call tu katanya bilik untuk kitaorang ada....then, katanya lagi...email untuk payment dah lama giler diaorang email kat me....ooo ok...so nanti me check balik email tu ada ke tak ada kot-kotlah terskip tak nampak.......
Check punya check eh takde pun kengkawan oiiii....so okeylah...me call jelah lagi TDR tu nak tanya pasal payment tu lagi..sebab email tak delah pulak kan...?...jawapan yang hampir sama me dapat.....details pasal payment nanti diorang email me lagi....ok thanks....so me pun tunggulah email yang dijanjikan tu....(heran kan, bagi jelah detailsnya..nanti me buat jelah payment tu kan...napa pulak nak beremail-email bagai..huuuu)....
So the next day me tunggu email tu...tunggu punya tunggu..siap me email lagi diaorang tanya pasal tu....tapi still takde jawapan....last tak tahan me call lagi...jawapan yang sama...tunggu kami email...
Ok..tunggu email lagi...tapi tak ke kelakar..boleh tak tiap-tiap kali me call tanya pasal email payment tu masing-masing blur macam first time dengar me bercakap pasal payment tu??everytimes okeh....tetiap kali tu takpelah me introduce apa yang me nak..tapi bila part payment jawapannya sama...nanti kami email, nanti kami email....tak boleh blah..masing-masing macam first time cakap pasal payment or email tu...huuuuu....me yang bengong ke apa nih...??berhalusinasikah saya...??
Tapi janji tinggal janji ye...last-last dah 3 hari lagi nak pergi me dah tak tahan me call person in charge...(kebetulan dapat business card this person masa Matta Fair tu)...
Ada dua nombor actually, tapi dapat contact yang sorang ni je....Encik Fadil namanya....
Encik ni sangatlah baik okeh...okeh tu bukan sebab I is gatal dengan suara lelaki terus cair ye..tapi sebab dia apologize banyak kali pasal hal-hal semua ni......siap kata nanti dia check orang kat TDR suruh buat apa yang patut (dia tak boleh buat sendiri sebab dia outstation)...
Tapiiii....again and again....walapun Encik Fadil ni dah kata gitu dan kononnya orang kat TDR tu macam dah panik-panik sebab me dah call Encik Fadil tu tapi still tang email (yang tak tau apakah kepentingannya masa tu) me tak dapat-dapat lagi...hhhuuu..putus mood nak bercuti okeh....
So call lagi dan lagi dan lagi...(yang pelik tu sorang pun tak suggest untuk me buat payment bila dah sampai sana nanti...)....
Lasttttt....dipendekkan cerita (kalau nak details lagi panjang oiiii).....
Rupanya, memanglah diaorang dah bagi pun email pasal payment tu kat me...dah lama pun email tu disent........tapi rupa-rupanya address email me tu salah okeh....aduhaiiiiii....
Bayangkan tetiap kali me call tu me doklah bagitau address email me tu nak confirm punya pasal..iya-iya je katanya ye..tulah emailnya....tapi apaketoottt salah jugak...tak ke pelikdotcom kan..??me ni pelat kah?atau diaorang yang pekak kah??huuu...
Then, bila dah dapat email baru, barulah me tau..patutlah beria-ria nak email rupanya email tu ada confirmation voucher...memang procedure TDR lah kot..kena buat payment based on CV tu...patutlah beria-ria suruh me tunggu email yang tak kunjung-kunjung tiba tu...
Yang tak boleh blah dalam CV tu...email tu dah tentu-tentulah salah kan..pastu nama bapak me pun salah...nasib baiklah booking bukan guna surname..kalau tak haruslah lagi terkubur voucher2 yang me beli tu..huuuuu....


Dah dah...jom layan gambar...
30 November kitaorang keluar pagi-pagi buta..sebab target kononnya nak sampai kat Jeti Lumut tu sebelum pukul 11 pagi....sebab target nak sampai seberang awal...kalau tak, kalau terlepas feri pukul 11 tu kitaorang kena tunggu feri yang pukul 1.45pm  pulak...
Kitaorang pergi dua kereta....kereta me ada me, Sept, Ana, Anim dan Emak...
Atie dengan Azrul dan Imraan pergi satu kereta....kitaorang just janji jumpa kat jeti je nanti....



Sept yang dipaksarelakan ikut...
Pakej ni kira untuk dua orang sebilik..tapi disebabkan orang lain ada partner masing-masing so me lah kena cari partner jemputan.....thanks Sept....
Pastu boleh tak, dah penat-penat paksarelakan Sept, Syafiq taknak ikut......tapi its ok..janji balance pakej tu korang bayar..hehehe....



Masa berhenti kat Jenjantas Sungai Buloh ni sebenarnya tak ramai orang lagi..so dapatlah kitaorang tempat duduk...elok je kitaorang nak habis, ramai pulak yang baru sampai.....
Atie bernasib baik...elok je dia nak sampai tu kitaorang copkan tempat kitaorang tu untuk dia..so dapatlah diaorang sefamili makan dengan bertenang..kalau tak kenalah tunggu orang lain bangunlah baru dapat makan....
Tapi tulah...makan bertenang tak bertenang agak tercekik-cekik jugaklah kitaorang masa makan tu......sebab ada satu dua riders motor dok testing motor diaorang kat situ...bising okeh...motorbike kan jenis bunyik bukan slow-slow punya bunyik kan....paling tak boleh blah..nak test pun tengok tempatlah kan...ni kat tempat awam ramai-ramai orang tengah bersantai makan pulak tu....pastu boleh pulak dok brem-brem motor pastu dok pusing kat situ 4-5 kali...hoho...susah nak cakap...


Dipendekkan cerita lagi.......
Dah kalau drive secara santai-santai macam Su ni memang tak dapatlah nak sampai kat Lumut pukul 11....
Nak pukul 11.30 pagi jugaklah sampainya pun...
So kenalah tabahkan hati tunggu the next feri pukul 1.45 nanti..huuuu....



Azrul, Atie dan Imraan...



Imraan bersama dua orang mak yong..eh....



Nilah jadualnya....
Sikit punya jauh gab masa kan...?huuuu....tapi apa boleh buat....memang tak sempat nak sampai pukul 11....


Tu pun nasib baik beg-beg boleh check-in kat kaunter TDR nih....
So dapatlah kitaorng jalan-jalan pusing area jeti Lumut ni secara free and easy...


Bersambung....






Tuesday, December 03, 2013

Pulau Pangkor 2013

Honestly inilah percutian yang paling penat sekali dari segi fizikal dan mental me pernah rasa...
Fuh, giler tak penat kalau me lah yang nak kena arrange semua dari A sampai Z...ketua rombongan sangat khen....?
Selama ni kalau jengjalan tu memanglah kebanyakkannya me yang jadi tukang arrange semua...tapi selalunya tu arrangekan untuk 3-4 orang je tapi kali ni untuk 8 orang sekaligus tu yang lagi terasa tu.... pergi 2 hari 1 malam je tapi rasa macam pergi seminggu okeh...hehehehe...
Tu belum lagi sebelum tu penat sebab nak arrange pasal booking dan payment dengan resort..memanglah tobat dah nak guna servis diorang dah lepas nih.....
Nasib baiklah jugak semalam me dah mintak cuti siap-siap, habis satu badan sakit-sakit okeh...kalau tak memang MC le gamaknya.....
Apapun Alhamdullilah....tercapai jugak hasrat bercuti satu keluarga reramai lagi..boleh tak lain kali nak pergi bertiga je dengan Emak dengan Anim??kikikih...sebabnya me dah tak sanggup dah nak jadi ketua rombongan lagik.....









Tuesday, June 18, 2013

Selamat Bertunang Ipah....

Hari Sabtu (15 Jun 2013) adalah hari Ipah (my sepupu) pulak bertunang....
So gerak dari Ampang pukul 8 pagi siap berhenti kat hentian Jejantas Sungai Buloh breakfast kejab pastu terus ke Teluk Intan....
Tuan rumah tinggal kat Putrajaya tapi kenduri kat Teluk Intan tau...
Jauh benar kan sampai Teluk Intan perginya......?
Acik Aman (pakcik me a.k.a Ayah kepada Ipah) buat majlis ni sebab dah alang-alang pihak lelaki memang kat Perak jugak...
Fyi, rumah kat Teluk Intan ni pun rumah diaorang jugak..rumah dikala pencen nanti ni...
Pakcik me beli siap-siap untuk bekalan dihari pencen beliau dan isteri gitu...



Kitaorang sampai sana awal..dalam 10.40 camtu...sampai sana pun tengok-tengok semua benda dah setel..
Tinggal nak setting meja makan tu sikit-sikit je....
So memang sangaplah nak menunggu majlis....
Majlis pulak katanya pukul 12 tengah hari...tapi punyalah rombongan sesat barat sampai nak pukul 1.30 barulah sampai...huuuuuuuu

Ni masa mula-mula Ipah dah siap mekup semua...
Emaknya (Acik Rubi me ni) potong Q..hahahaha sesuko hati nak kata gitu...mak pengantin tu okehhhh.......
Acik Rubi bizi, bila tengok orang tengah snap gambo ni terus je dia berdesup join....




Dah turn kami balik...
Tapi tulah...perutttt..apasal takleh cover tu...?hoihoiiiii!bikin malulah....



Barang-barang hantaran....
Kreatif je kan...?macam-macam gubahan ada....menangis tengok kretiviti diaorang nih...



Tetiba terasa giant disini...hohoh...




Ana dan Ipah...
Ana ikut sorang je..suaminya Shafiq kena hantar kereta kat bengkel ke apatah...belasah jelah kan...janji ada wakil...



Ipah...sweet ....ayu gitu...
Haritu Ain pun color unggu, ni Ipah pun color unggu...dah janji ke apa ni?
Tapi apapun dua-dua adik sepupu me ni nampak cantik je kan....^_^



Kitaorang lepak bertiga kat sini siap-siap (Emak dengan Ipar duai kat belakang)..ni pun sebab kang kalau bangun taktau pulak nak mengempap kat mana...so eloklah siap-siap dah cari port cantik punya kan......hehheheheh...



Rombongan dah sampai...
10 kereta okeh...ramai ni weihhh...kat hujung belah sana tu penuh tu...tak nampak dalam ni...
Tapi best, bila ramai ni jadi betul-betul meriah...




Saya....muka mintak bantal dah ni..kahkahkah...time buat 'sleeping beauty' ni tau....
Nguap dah 14 kali...tahan-tahan jelah....

Alhamdullilah..Ipah selamat bertunang pada pukul 2 (lebih kurang)....
Terus makan-makan (makanan super-sedap okeh...hasil gotong royong makcik dah pakcik kitaorang) then lepak-lepak, tapaukan sedara mara pastu gerak balik....
Balik pun tak jem..dari Teluk Intan pukul 4.15 petang sampai Ampang nak pukul 8.00 malam...
Tu pun sempat singgah kat R&R manatah tumpah solat kejab...tak kemana-mana dah....
Ana kitaorang hantar kat rumah dialah kan...^_^



Tuesday, March 12, 2013

Balik Kampung...

Semalam cerita pasal Sabtu minggu lepas..ni cerita pasal Sabtu minggu yang baru ni...
Kisahnya hujung minggu ni lagi sekali berjalan jauh lagi...(9hb Mac 2013) kitaorang bertiga (me, Emak dan Ana) balik kampung gitu......
Kampung dimana?kampung siapa?haruslah kampung Arwah Abah di Chenderong Balai, Teluk Intan, Perak...
Balik kampung pun sebab nak menjemput Pakcik dengan Makcik untuk kenduri Ana 2 minggu lagi nih...
Ye..lupa pulak....Ana nak kahwin 24hb Mac ni yo...jadi sekarang ni satu rumah ala-ala tak bertenang sangat...ada je benda nak kena buat dan fikir...

Ok, balik kampung kali ni balik hari je....maksudnya balik tapi tak tidur sana..kiranya pergi pagi balik petang....
Balik sebab nak menghantar kad je kan..jadi taknaklah balik lama-lama..lagipun Anim taknak ikut..so lagilah memang tak dapat nak balik tidur segala....
Bertolak dari rumah nak dekat pukul 8.05 pagi...singgah dulu isi minyak, isi angin tayar kereta, isi touch&go sekali....
Sampai kat hentian Jejantas Sungai Buloh dalam pukul 8.30 pagi, terus cari breakfast....






Kali ni cari lagi kedai Miraku ni....
Ke Miraku ni semata-mata sebab nak makan Nasi Lemak bungkus lagi...
Tapi kali ni kiciwa..sebab takde yang panas, semuanya dah siap-siap bungkus gitu...so pasrah jelah makan...apapun rasa tetap rasa Nasi Lemak bungkus yang me suka, yeay!...(Nasi lemak yang dah siap bungkus kan ada satu rasa lemak wangi sedap tu..ha tulah dia...)...Nasi Lemak kat sini ada rasa Nasi Lemak macam tu..so memang bestlah.....lagi-lagi kalau makan yang baru buat dan baru bungkus tu...sedap je...
Me makan 2 bungkus, Ana makan sebungkus, Emak pulak makan Mee Goreng je...mintak Telur Mata katanya dah habis...tapi takpe..belasah je...
Tu pun end-up perut me sengkak ya amat...so men'drive'lah me dalam kesengkakkan...hehehehe....
Emak kata Nescafe Tarik dia sedap...entahlah...me tak rasa pulak...tapi dah kata sedap tu maknanya sedaplah tu...Emak ni cerewet sikit...kalau tanya memanjang je kata bolehlah....huhuhuhu..
Dah breakfast tu sempat tapau Kacang Tanah Rebus...fav ni...beli 3 plastik untuk rumah kat kampung...diaorang pun suka tu....
Terus bergerak...kitaorang amik exit Tapah, taknak amik exit Bidor..kalau ikut Bidor boleh je..tapi jalan tak berapa nak elok..so memang ikut Tapah jelah yang best....




Dah exit Tapah lalu Mi Rebus Tapah ni....so singgah tapau....
Tapau 4 bungkus...Ana pandai mintak kuah lebih..so dapat banyak kuah..best best....
Kitaorang ni selalu ikut sini, tapi dulu tak perasan pulak kedai ni ada ke tak..tapi sejak dah masuk program Warung Kita kat Astro tu , pastu pernah dibawak dek Acik Aman masa pergi Pangkor tahun lepas tu barulah tau kedai ni kat sini....ni kira kali kedualah kitaorang singgah....
Fyi, kedai ni kalau keluar dari Highway adalah di sebelah kanan (kalau ke belah kiri ke Cameron Highlands)...lepas trafik lite kanan tadi tu belah kanan lagi tu ada rumah kedai tulah dia...senang je...tu yang singgah tu...tapi kat situ trafiklitenya pelik sikit...so pandai-pandailah melintas nanti ye.......
Tapau je..tapi tunggu lama boleh tahan..nak dekat 10-15 minit kot...




Sampai rumah..Acik Jali dengan Acik Moon bizilah pulak..huhuhu...
Ingatkan diaorang buat kerepek je (diaroang ni pengusaha kecil so biasanya tengah buat kerepek je...lagipun emak call diaorang kata tak buat apa buat kerepek je...)...rupanya haritu diaorang ada tempahan makanan....ada orang order Nasi Ambeng dengan kater makanan lain sekali so agak-agak bizi gitu......
Bila dah nampak ni barulah kitaorang tau yang pakcik&makcik me tu dah start buat katering kecil-kecilan...kiranya takat nak buatkan orang order Nasi Ambeng, Sambal Goreng Jawa dan so on  tu kacang jelah diaorang boleh buatkan....
Ha, sapa-sapa area Teluk Intan bolehlahorder dari pakcik&makcik me ye....^_^....

Disebabkan Acik Jali dengan Acik Moon bizi buat kerja diaorang..kitaorang pulak pepandailah buat macam rumah sendiri (tapi don't worry..pandai je kitaoraog ni nak buat apa tak payah di ajar gitu...lagi-lagi bab makan..hehehehe..)....
Bila diaorang kena keluar hantar barang tempahan tu so kitaorang pulak ke 2 rumah makcik-makcik me dekat area situ dulu...
Jemput-jemput borak lebih kurang patah balik ke rumah Acik Jali..
Sampai rumah tu diaorang dah balik balik dah..so borak-borak lebih kurang (lebih kurang tapi emak sempat tempah kuih Bihun Madu 1300 keping dari makcik pakcik me tu ye...)...dah solat-solat pukul 4 lebih gerak balik ke Ampang........
Gerak ke Ampang tu niat nanti dah sampai Hentian Jejantas Sungai Buloh nak berhenti untuk solat dan tapau Sate...
Ye Sate lagi...kalau nak tau dalam masa terdekat ni dah kali ke-tiga me makan Sate Samuri...first emak tapaukan masa Raya Cina tu, pastu minggu lepas tapau dengan Sept, pastu yang ni pulak...hehehehe...pengila Satelah katakan..over gitu, tak pernah puas kot....




Beratur panjang boleh tahan okeh...aduhaii...
Tapi dah niat memang dari dalam kereta nak beli (niat sendiri je..orang lain tak tau pun.)...so usahakan jugak...
Time ni kitaorang dah siap-siap solat segala...so pergi sini untuk tapau..mak aikhhh..panjanglah pulak...ingatkan kejab..ish..boleh tahanlah jugak lamanya....
Tapau buat dua set...satu set 10 cucuk ayam, satu set lagi 5 cucuk ayam, 5 cucuk daging dengan Nasi Impit...
Saja buat dua set sebab nak dapatkan kuah kacang lebih gitu..hhehehehe..pandai tak....?
Kitaorang ni bangsa kuah haruslah lebih dari isi...so memang jangan risau..kuah tu memang akan habis dikerjakan....^_^
Bila sampai turn me tu katanya kena tunggu lagi 30 minit..hamboiiiii korang...dah beratur pun nak dekat 30 minit....pastu nak tapau kena tunggu lagi 30 minit...over okeh...tapi disebabkan nak jugak....pasrah jelah....
So terus pergi ke tempat lain...









Niat nak lepak-lepak makan Aiskrim Cone je...sekali terjebak...
Ana beli nugget, pastu emak siap tapau untuk dia dengan Anim lagi...me?me takmau...muak dah makan burger seminggu berkali-kali..huhuhu...selera dah makin tua..cepat je muak kalau makan apa-apa....
Tapi nuggets dia sedap okeh...tak sangka...makan secuit je (tumpang Ana punya) tak sangka sedap ya amat...
Apapun ekrem dia memang syok...soft icecream paling lemak me rasa...memang syok je...nyum..nyum..nyum...nasib baik susah nak dapatkan Burger King ni..kalau tak memang tiap-tiap hari kot cari eskrem dia...tapi kali ni conenya tak sedap...huhuhuhu..why..why..why...?.






Dah makan aiskrim, emak me lelaju je ngajak balik..adoihai..belum 30 minit lagi kot..lagi 5 minit lagi barulah gerak patutnya....
So bangunlah..tanya kat cashier tu dah siap ke belum..katanya belum...dah tak pasal-pasal me kena jadi patung cendana kat situ..huhuhuhu..kalau badan comel je takpe..ni dah macam kena blok dek lemari dah orang-orang kat situ...
Tau jelah..bila dah makin petang tempat tu makin penuh orang..so memang nak taknak terpaksalah tunggu jugak kat tepi tu...
Alhamdullilah...tunggu tak sampai 10 minit orang tu dah siap bungkus...bungkus je kot..tapi belum masukkan kuah semua dalam plastik..ayo!penatlah tunggu...
Alhamdullilah..sampai rumah nak pukul 7...lega..tak jem..cuaca elok je..langsung tak kelam kabut...syukur....^_^




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...