Search This Blog

Friday, May 30, 2014

Malasnya...


Tunjuk gambar makanan dulu...
Amacam??tergugat tak tekak korang....hehehehe...


Ni datim semalam....kononnya nak lunch jek, pastu nak pergi klinik amik ubat.....sekali terjebak..macam-macam benda pulak jadinya....dah ter'sangkut" kat area Kota Damansara je..boleh??

So semalam terpaksalah me SL (Short Leave a.k.a. Cuti Petang)...SL ni bukan cuti semata-mata tak potong apa ye...SL ni cuti tahunan kita kena potong tau...paling minimum sejam, paling maximum 3 jam..lebih dari tu dikira EL (Emergency Leave)...tempat lain me tak tau..tapi tempat me kerja memang macam ni...
Bagus jugak ada sistem SL macam ni...bagi me memang fair kepada semua orang...kiranya sesiapa ada hal silalah amik cuti sendiri..pendek ke panjang ke terpulang..kiranya ada choice kalau ada hal or emergency apa-apa...kalau nak pendek amik SL dan kalau nak cuti sehari atau nak panjang tertiba silalah amik EL...takdelah kes ko boleh mengular apasal aku tak boleh...haa......ko keluar opis, so silalah potong cuti...fair sangat-sangat kan...
Bila semalam tu dah SL ingat me nak balik Ampang gi amik ubat??memang taklah..bekejar-kejar kot...so terus jelah kat Kota Damansara sampai ke malam....

Tu citer semalam..ni harini dah dalam dilema...
Sapa suruh kan semalam ter'sangkut' kat Kota Damansara kan...so harini tak memasal nak kena amik jugak ubat tu....
Penting okeh...kalau sehari dua takde takpe..tapi kalau dah sampai 3-4 hari memang taklah...(kalau tunggu amik next week lagi teruk..terus jadi seminggu sebab sabtu ahad klinik tak bukak)...huhuhu...salahkan diri sendiri..dushdushdushhh!!
So nak taknak memang kena jugak amik arini....
Ni pulak dah kepala dah sakit kat belah kiri kanan...membawak pulak kat hujung tulang kat jaw ni...kecik je mata tahan sakit lite-lite nih...
Pastu dengan hidung dah bersin kejab kang srot srot..tekak pun dah terasa perit dari malam semalam...
Nak makan panadol, panadol takde..niceeee.....
Pastu nak suruh gi klinik check amik ubat..memang taklah..malas...
Nak amik ubat yang wajib pun berkira-kira..inikah pulak nak pergi klinik takat sakit lite-lite..memang taklah....

Aduhhh..malasnya hai...
Kang nak menjawab kat opis satu hal...ye kat sini bukan semua orang faham apa yang kita kena hadap...walaupun pada dasarnya tak melanggar peraturan company pun.....tapi peraturan dengan manusia lagi teruk nak kena hadap ye....bosannnya weihhh........




Thursday, May 29, 2014

Dim Sum di Eden, KLIA lagi...

Citer lama lagi..hehehe...
Ni kitaorang pergi hujung bulan Mac haritu...
Kan sebelum ni me ada tempek pasal offer makan bufet Dim Sum kat Eden ni kan...?
Kitaorang memang tak lepas peluang ye...kitaorang pun beli kupon tu jugak...

Macam biasa awal-awal pagi dah keluar rumah...
Keluar rumah lepas tu gerak dengan Mijon ke rumah Sept...
So dari sana satu kereta je...terus ke Putrajaya Sentral....
Kitaorang memang taknak pergi terus ke KLIA sebab takut tak reti nak parking kat mana...takut sesat pun iya jugak kan....
So memang akan parking kereta kat Putrajaya Sentral lepas tu naik KLIA Transit je...senang pun senang..free and easy gitu..tak payah nak fikir macam-macam....


Masa ni dah pukul 10 pagi...kira awallah ni....
Dim Sum tu start pukul 10.30 pagi...memang kalau makan Dim Sum gitu tau...kalau makan Dim Sum memang akan start pukul 10.30 pagi hingga 2.30 petang...


Yours truly...hehehe....


My BFF....
BFF sangat...
Kitaorang kenal dari umur 18 tahun sampailah sekarang ni dah 34 tahun...sila kira berapa tahun dah berkawan...
Susah senang sama-sama ni tau..baik buruk komplen ngumpat mengutuk potpet pun bertahan jek......kalau tak takkan senang-senang nak sebut BFF...tak gitu?



Sampai sana cukup-cukup nak pukul 10.30 pagi....
Ingatkan kitaorang terawal..rupanya ada yang lagi awal...hihihhi....okeylah tu..



Sampai-sampai dapat meja terus dibagi menu...
So tick lah mana-mana yang nak...
Tu beria-ria je diaorang kan...?macam bisnes juta-juta gitu...



Hamboiii..happynya memasing....
Dah order kan..so sembang-sembang perkembangan semasa dan terkini memasing...tu yang kemain lagi gelak sakan tu...


Makcik kepoh terus......
Tengah borak manalah nak kontrol muka kan....kikiki



Tempat masih lenggang lagi...
Tapi ada orang lain dah ada jugak...
Kiranya termasuk kitaorang dah bukak 4 meja la.....


Borak-borak lagi....
Masing-masing breakfast minum air je pagi tadi okeh..punyalah tahan napsu sebab nak makan banyak nanti-nanti nih....


Sorang dapat set gini...
Jasmine tea tu free flow..kalau habis boleh minta....
Tapi pekatnya hai...kalau sapa cherry berry memang sesuai sangat..hihihihi...



Food sudah mari....
Dapat yang goreng-goreng dulu...nomnomnom....


Pastu sampai yang lain-lain.....



Sebelum makan baca doa dulu..eh...amik gambar dulu..kikiki...
Tak...amik gambar pastu baca doa then makan la.....



Kegemaran....
Bubur nasi rasa "emak kita masak time demam" kata Sept....hhiihihihi..serius betul....



Fried Carot Cake...
Ni dah jadi kegemaran nih....
Ni premium item..limit kalau nak order..boleh order 3 kali je rasanya...


Ni dah second ke third order kot....
Makan pun dah slow-mo....
Mau tak slow-mo..tadi tu dah belasah berbakul-bakul kan.....


Sept time ni dah surender dah...huhuhu...
Cepat benar surender...tadi bukan main macam tak cukup benar...



Mijon still steady lagi....
Dia makan style slow slow je...tau-tau kang habis..bagus..baguss....



Me yang dah kenyang...
Surender kejab..kejab lagi sambung balik okeh...
Lama lagi nak lepak pun kan....sambil tu kita borak-borak dulu....


Syok makan Dim Sum ni macam nilah...
Sambil makan berhenti kejab borak-borak..then makan lagi...
Benda senang nak sumbat kan...kikiki....


Ni lagi satu premium item....
Sedap jugak nih....


Yang ni terpaling sedap...
Kalau pergi mana-mana pun makan yang ni paling puas sebab ada udang 2/3 ekor dalam tu....


Sept dah stop makan....
14 kali kata nak keluar dari situ lah...eiiii...orang nak relax-relax lagi la...sabar boleh tak...




Tetiba kan...?kikiki...
Dah bosan camnilah jadinya...



Ni pun kerja orang bosan....rajin je nak klik sana sini...cer kalau orang suruh sesaja, memang taklah....



Mijon pergi toilet kejab....
So meloponglah kejab dua orang nih....


Kuih Bom...
Sedap jugak nih..



Ni keladi goreng apatah...
Dalam dia berempah-rempah sikit....ingatkan manis kan...savoury nih...


Air sejuk kosong je sebenarnya nih...
Tapi sebab air lebih so tuanglah Jasmine Tea tadi tu....lega tekak dapat minum teh o ais...kikiki...



Kitaorang setel makan pukul 2....
Terus pergi ke anjung tinjau nih...Sept nak solat kejab...
So tunggulah kitaorang berdua kat sini kejab...lepas-lepas tu baru Sept join......
Sambil duduk mengah makan banyak tadi tu sambil tengok orang dan kapal terbang...
Time ni ramai nak pergi Umrah rasanya....
Memang penuh KLIA...kat departure area tu lagilah..panjang line orang beratur...selalunya kalau pergi lenggang je..line memang tak panjang lansung....kali ni memang macam serabut sikit...


Bincang juta-juta lagi okeh..kikiki....


Sayu je masing-masing pandang kapal terbang nak berlepas...huhuhu...



Masa kitaorng pergi ni dah suam-suam kuku pasal kehilangan MH370....
Apapun still pray for MH370...

Lepas dah lepak-lepak tu terus balik naik KLIA Transit balik....
Amik kereta singgah kedai 1Malaysia kat pejabat kerajaan tu...jakunss okeh sebab kat Ampang tak jumpa pun kedai tu...sempatlah beli serba sikit...korang trylah kordial mangga dia..terbaik okeh....
Pastu sempat singgah kejab tempat makan....ye..korang jangan terkejut ye..memang tebiat kitaorang memang makan sokmo...hihihihi...
Lepas tu makan kat mana?bersambung.....





Wednesday, May 28, 2014

Mood Takdak...

Bila dah nak petang ni mood tetiba takde...
Dengan kat luar macam nak hujan je...tak mendung tapi dengar bunyi guruh...

Semalam lepas maghrib patutnya pergi makan Nasi Arab...
Tapi tak jadi..tukang nak belanja cancel sebab dia nak dibelanja dek orang lain pulak...
So takpela...lagipun tukang belanja janji nak bawak makan malam ni...so okeylah..rezeki esok (harinila) jawabnya....

Pagi-pagi dok berwhatssaps katanya tak jadilah makan Nasi Arab......
Sebab semalam dia dibelanja makan Nasi Arab jugak....Nasi Arab tak best....kering...
Krik..krik..krik...terus potong mood okeh....

Kepantang me kalau dah mengidam satu benda tu...lagi-lagi kalau lagi sikittttt je nak dapat tapi tak dapat...
Haaa..memang boleh jadi potong mood seminggu....
Bukan mengada-ngada ye..tapi tulah sifat dari kecik dulu....

Lagi-lagi kalau segala benda dah dirancang..pastu segala benda dah buat...
Memang menjadilah potong mood tu...
Serius boleh down seminggu dua okeh....

Ni tambah lagi aura negatif bergerak kat kiri kanan atas bawah sepanjang 2 minggu keje ni lagilah buat mood kelaut....
Kalau ingat muka manusia yang sorang ni memang boleh bikin panas okeh...
Harap-harap janganlah dia nak dekat-dekat kat me ye...
Ko datang kejab hari Isnin haritu pun dah panas je dada ni jadinya....
Serius memang bikin tambah potong mood jadinya...
Manusia hipokrit sorang ni memang jangan bagi dekat...aura negatif berbahang-bahang okeh...





Kuala Terengganu 2014: Singgah Beli Keropok...

Macam me cakap dalam entri sebelum ni..lepas dah balik minum dan makan petanglah sangat tu kitaorang terus bergerak balik ke KL...kiranya tak nak dah berhenti-henti lagi dah kecuali kena berhenti jugak sebab nak beli lagi sikit keropok kat tepi Cherating tu je...(berhenti toilet and solat tu haruslah..kang terkucil dalam kereta pulak..hehehehe)....

Hentian yang ke-3 ke ke-4 ni ye...tak terkira dah...
Sebabnya kalau ikutkan berhenti nak beli keropok ni dari Kuala Terengganu lagi dah berhenti berberapa kali...dah pun beli keropok lekorlah, keropok keringlah......
Cuma bila sebelum sampai ke penghujung Cherating tu memang kena berhenti lagi sebab nak cukupkan lagi buah tangan untuk bawak balik rumah....



Keropok Cap 2 Ikan Emas...



Kitaorang ni sebenarnya belasah je berhenti okeh....takde kira brand kedai ke apa..tengok senang nak berhenti kitaorang berhenti...kang tak boleh berhenti kitaorang skip cari lagi kedai-kedai lain yang boleh berhenti..
Kat sini me beli keropok kering jenis timbang...beli yang nipis tu sekilo..pastu yang halus-halus panjang tu setengah kilo....
Dah goreng dah yang halus-halus tu...Alhamdullilah kembang...selalunya kalau beli memang sampai ke sudah kuncup tak kembang-kembang..tapi kali ni kembang okeh...so berbaloi berhenti kat kedai adik nih....


Kedai seterusnya....


Kat sini me beli sebungkus keropok kering reject/hancur....
Masa sebelum-sebelum ni singgah kedai lain jumpa jugak keropok kering hancur ni..tapi berhabuk sangat..mean macam dah tak ok..so kali ni tengok cantik je terus beli...try test gitu....
Kat sini pun korang boleh beli keropok lekor yang dah digoreng...cuma kalau nak kena order dulu baru orang kedai tu gorengkan..kiranya goreng fresh-freshlah...tapi kitaorang tak beli pun...dah makan macam-macam kan..so memang tak terfikir nak beli dah...



Nama kedai yang kitaorang singgah tadi tu keropok Lekor Cap Kren....gitu....macam-macam nama kan...?hihihi...
Lepas dah singgah beli serba sikitlah sangat terus balik...
Me sampai rumah nak dekat pukul 9 malam...alhamdulilah syukur....
Walaupun macam nak patah lengan kena angkut segala mala beg-beg baju, barang-barang semua tapi syukur sangat-sangat kitaorang selamat pergi dan balik.....


Nilah contohnya keropok kering hancur atau reject....
Keropok ni keropok elok ok, cuma hancur kecik-kecik je....



RM14 sekilo...harga boleh tahan jugak kan...kurang RM2 je kalau beli yang tak reject dan hancur punya....
Bagus jugak diaorang jual macam ni...sebabnya keropok ni dah jadi kegemaran me dengan Anim...
Selama ni kalau makan keropok mesti berebut-rebut nak pilih yang halus dan nipis kan...lepas dah beli yang reject/hancur ni tak payah dah....kalau nak makan tu tak payah pilih-pilih dah..boleh main sumbat je kat mulut macam makan pop-corn je......kikiki...
Tengok plastik tu..patutnya nak dekat penuh plastik tu..tapi dua hari beli je dah suku nak habis..hehehehe...jenuh okeh nak makan..tapi sebab sedap memang menggoreng hari-hari pun takpe...
Keropok ni disebabkan dia nipis bila goreng cepat je kena angkat dah..pastu halus-halus je..memang syok ooo...sapa yang suka makan keropok ikan macam kitaorang ni bolehlah try cari nanti tau...

Okeylah..tamat sudah cerita pasal ke Kuala Terengganu....^_^






Tuesday, May 27, 2014

Kuala Terengganu 2014: Singgah Kedai No. 5...

Lepas dah minum petang kat Warung Kak Nab dekat dengan Pantai Mok Nik tu kitaorang patah balik keluar ke foodcourt kat bus-stand Geliga, Kemaman...
Tempat wajib jugak ni...kalau dah sampai kat Kemaman ni tak singgah memang saja jelah....
Sebab apa kata wajib?sebab kat sinilah terletaknya kedai makan keluarga Mijon...
Tahun-tahun sebelum ni gerai makan ni pernah berpindah ke tapak sementara kat bawah Masjid Geliga tu...lepas raya tahun lepas bila tempat meniaga asal dah siap, so berpindah baliklah mereka ke tapak asal..iaitu di bus-stand Geliga tu balik....


Tadaaa...
Tapak asal yang dah cantik.....i like!!
Kat sini memang tak berapa ramai orang sebab bukan tempat tumpuan...
Tapi percayalah..kat sini sangat-sangat selesa okeh...kat seberang ada masjid kalau nak solat..pastu kalau lapar ada foodcourt kat seberang...convenience...


Menu kedai No. 5....


Tapi disebabkan kitaorang ni dah kenyang minum petang tadi tu..so tak dapatlah nak order macam-macam...huhuhu...rugi ooo..kat sini kalau makanan goreng-goreng best tau...memang sedap macam makan kat rumah punya....
Ni sebab dah kenyang..air pun order dua je..buat syarat kata orang....kang tak order kepunan pulak..sebab air kat kedai No. 5 a.k.a. Kedai famili Mijon ni memang cow-cow pekat..lagi-lagi kalau order Teh Air or Milo Ais.....



Ni dia Chicken Chop pojaan hati....
Sanggup order makanan lagi walapun dah kenyang minum petang tadi tu...ni  sebab nak makan Chicken Chop ni lah pun kan...kalau tak memang tak order makanan dah......(order satu je ni..kongsi-kongsi bertiga..kang meletup pulak perut tu kang...)...


Serius sedap....ayam garing diluar lembut, black paper gravy pekat dan banyak....salad pun segar jek....puas hati okeh....
Harga untuk sepinggan ni RM12..memang berbaloi....
Tapiiii....
Ada tapinya..kalau korang pergi kat sana sekarang ni tak taulah ada ke tak lagi menu Chicken Chop nih sebab chef yang masak ni (adik Mijon) dah balik KL balik..huhuhuhu...nasiblah korang jilat skrin jelah jawabnya....

Lepas dah makan Chicken Chop lazat ni sampai licin pinggan kitaorang bergerak balik ke KL....memang dah taknak dah singgah mana-mana dah...kiranya kalau singgah pun kang kat tepi Kemaman-Cherating tu jelah sebab nak beli keropok kering dan keropok lekor.....

Bersambung...





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...