Search This Blog

Tuesday, March 31, 2009

Mari kita Putarr....

Kata plan last minit, cancel plan pun last minit kan...
So, terus saja ke Jalan TAR, alang-alang Anna nak carik kain untuk konvo dia next month....
Parking kat Bangunan Cambel (camne ek eja?)...Bagi mahal ok, RM11.50 untuk 5 jam..
Rugi-rugi, padahal boleh je parking kat parking space yang charge per entry..baru RM4-6 per entry...(kedekut Sue!!!)
Tapi sebab malas nak pikir panjang, so masuk cambel saja..selambaa...



Dah cun parking sume, terus terjah mana-mana kedai yang ada jual kain ela..
Sekarang time sales rupanya..so, memang best jugakla nak beli dan belah time nih...
First masuk Harison, me 1st time ok, kedai mahal la katakan, tak mampu nak cuci mata pun selama ni...
Tapi sebab ade sales, so, masuk gak carik...Kain cantik-cantik, tapi tak sesuai..
Anna nak carik kain ela warna putih sebab memang syarat Poli gitu kalo konvo, nak tak nak kena gak la carik putih, tapi putih pun, kena la carik yang selesa, yang kalo pakai tu nampak menyerlah (kata Anna la...katapun konvo...), kalo boleh taknak le pakai kang kepam lak dengan peluh...gitu la syarat-syaratnya...(yang last ni syarat Anna bukan syarat Poli ok...)
Then, masuk lak kedai-kedai lain (Kamdar, Nagoya, Jakel bla..bla..bla..Kitaorang tidakla sampai mencarik kat Euro Moda ye..bukan dalam kemampuan gitu...)...



*Gambar 1
Kan tiap sabtu ada pasar malam kat Jalan TAR..
Walaupun kitarang gi awal dalam pukul 1 pm sampai, pasar sudah separuh beroperasi...
Awal giler kan..Jadi banyak stall dah ada...
Terus tanya bebudak ni, nak air tak...
Biasala bebudak, katanya gedik, tak nak la air biasa-biasa tu, nak gak yang blended-blended...
So, beli kan jelah...Sambil tu beli gak kopok lekor (stall betul-betul sebelah truck kecik nih...)
Sambil jalan carik kain, sambil makan kopok lekor...Wah..bahagia gitu...

Last dapat gak kain ela..beli di Kamdar saja...RM12 semeter, tapi dapat diskaun 20%, jimat sikit duit...beli 4 meter..katanya kena buat baju kebangsaan (baju kurung le...)

*Gambar 2& Gambar 3

Bile dah setel beli, baru teringat lapo...heheheh
Rupanya tak makan t. hari lagi..
So, mau serbu ke Sogo...kata Anna kat atas ada foodcourt...
Serius me memang tak tau kat atas tu ada food court, selalunya gi makan kat level supermarket Sogo saja..kat situ pun ala-ala foodcourt gak, ada McD segala...
Rasanya foodcourt kat atas tu baru bukak la kot..
Sebelum tu, kena buang bahan kumbahan dulu, singgah toilet...
Strategi kitaorang tak nak beratur panjang punya pasal, carik level yang tak bz...(Kata Sogo Sales, harusla penuh dengan manusia....)
Jadi, kitaorang gi level household tu..yang jual segala mak nenek cadar, pinggan dan bagai...
Confirm..bahagia je toilet dia, takde orang ok, tak payah nak bersesak-sesak...
Tu yang siap amik gambo bagai dalam toilet tu, nak gelak pun gelak la...peduliikkkk, bayo 30sen ape..


*Gambar 4
Sudah sampai ke foodcourt...
Ramai la jugak, tapi still ada lagi meja kosong..waah suka...
Ternampak ada western food, so harus cuba (Me jarang giler makan western food..harusla jakun+teringin)...
Me beli Chicken Chop=RM11.50...Anna kata mahal...oh..me tidak tau, sebab memang me jarang giler makan Chicken Chop..last makan tah dah 5-6 tahun dulu (jarang ke itu??)...
Ingatkan nak makan Chicken Grill, tapi sudah habis, lasangne dia pun dah habis...so, Chicken Chop sahaja...
Anim dan Anna makan sama...Nasik putih+kuah Asam+Ayam Goreng Tepung...
Jimat kan?heheheh..Bagus bawak budak berdua ni...nak bagi makan pun senang...
Chicken Chop dia adalah sedikit muak...Tak habis..(tetiba Sue makan tak habis??ada percaya??)...
Me lantakkan Nasik dengan Ayam diaorang..Ayam goreng Tepung dia boleh tahan sedap ok, so, rugi tak habiskan...


*Gambar 5& Gambar 6
Masa nak balik Anna teringin nak makan popia Sister Crispy Popia...
So, kenala beratur...Q panjang la jugak..ni 1st time makan..
Selama ni teringin je, tapi tak pernah cuba sebab takde tanda Halal..
Tapi kali ni bile nampak tanda Halal siap ada sijil Pengesahan Halal lagi tu yang laju je nak beli...
Q panjang tak panjang, sampai dua kali buat baru sampai turn kitaorang..Sabo jelah...
Cara pembuatan adalah sedikit 'was-was' gitu...(korang nak tau tryle tengok sendiri, malas nak citer...)..
Tapi, was-was pun beli jugak..heheheh..

*Gambar 7
Popia dua siapppp!!!...
Harga RM2.70 sekeping, tapi kalo dua 4.90..So, beli dua...
Kang berebut lak kalo beli satu je...(penat oooi, dua kali buat baru sampai turn...)
Popia dia besar le jugak, satu popia dipotong 5...
Rasa dia ok, umpama makan rojak buah petis tu...
Lebih spesifik, umpama makan tahu bakar or Rojak Buah kat Care4 Wangs Maju tu..
Ha..gitula rasanya...

Gambar 8
Bile dah setel sume, haruslah balik..
Alang-alang lalu kat depan tempat keje Emak me, So, kitaorang pun tunggu la Emak me habis keje...
Tapi lame giler ok..nak dekat 40 minit gak le menunggu....
Sebaik la ada CD Faizal Tahir (nak sebut jugakk....heheheh)...Melalak-lalak dengan amik gambo jelah kitaorang jadinya...

Lupelak..
Selain carik kain, kitaorang ade gak singgah Maidin..
Saja gatal-gatal..tak sah rasanya kalo turun KL tak gi Maidin...
Dalam saja nak tengok tu, terbeli gak la..
Sempat belikan Anim Jam Tangan Powerpuff Girl dengan Telekung..
Dan untuk diri sendiri adalah pencukur (kejiii...ni pun nak gitau ker??)..
Sampai rumah dah pukul6.30...
Anim dah suspen dah..katanya nak kena balik rumah cepat, sebab nak mandi cepat-cepat sebab pukul 8.30 karang nak kena tutup lampu....
Bagus-bagus, kesedaran sivik ada disitu...

Kitaorang join gak tutup lampu...
Tapi standardla..lampu memangla tutup...tapi, Kipas, PC & TV tidakla ditutup...
Siap bukak lampu tidur (dim saja..) lagi...
Sambil tutup lampu sambil tengok berita, sambil tengok AF, sambil edit pic...(Multitask betul...padahal..rumah sekangkang kera, so lari sini lari sana boleh buat sume...)...
1/2 jam pertama ok lagi tutup lampu..tapi bile makin lama makin serabut..boleh...???
Last bukak lampu tak cukup time..pukul 9.28 dah on..(tak tahan bebb, penat nak countdown2...)...

Tapi bagus ek, tadi baca paper "TNB catat kejatuhan guna tenaga"...
Maknanya ada gak lah sumbangan kita-kita ni sume ye, walaupun takat tutup lampu (tapi tak tutup kipas, PC, Laptop, TV, radio, acon dsb..) 60 minit tu ye (me kurang 60 minit, Zai lebih 60minit)...

Monday, March 30, 2009

Wa..wa..waa...

Arini mood separa ceria...
Bukan ape..biasala monday blues la katakan..
Rasa malas giler nak gi koje..
Emak lak coti harini, aduiiih..lagilah hati ni malas giler nak keje..
Kalo boleh nak je coti sekali dengan Emak (best ooo, cuti bile Emak ada kat rumah, heaven gitu...)....

Sabtu dan semalam pulak, asyik tukar plan je...
Mijon la ni..
Last minit plan, pastu last minit cancel...sabo jelah..
Tapi takpe, me paham, orang ade komitmen memangla gitu...
Orang kuat bos la katakan, so, nak tak nak kenala jugak buat...

Mijon hari khamis lagi dah ajak me gi Petrosains...
Katanya nak tengok pasal dinosour..
Katanya lagi, biar dia tengok dulu dinosour tu, baru boleh kecoh pasal dinosour-dinosour nih kat anak-anak murid...
Bile teacher dah gi, anak murid pun jadi excited jugak...biasala budak-budak, influence kan ramai dan banyak, lagi-lagi kalo teacher yang syorkan, laju je ngajak mak bapak...

Mijon ajak hari sabtu sebenarnya..
Kebetulan la pulak, sabtu (28 March 2009) semalam-semalam ni open day..
Kiranya Petrosains tu masuk free, tak payah bayar ape-ape fees...
Punyala riso kitaorang, takut bile dah free ramai la pulak..
Jadi semangat la plan nak gi awal la apela, supaya boleh masuk jugak...
Bincang-bincang dengan Mijon (malam Jumaat), katanya kalo tak dapat masuk Petrosains kita gi saja ke Aquaria...
Waa..itu sudah bagus, interesting jugak tu...

Pagi-pagi lagi dah semangat ok..
Sekali alahai...Mijon kata tak boleh...
Ade extra keje, katanya orang RTM nak datang school dia hari isnin, ada benda apeatah pasal perpaduan lebih kurang gitu la..
Jadi, kalolah dia setel keje pun mungkin dah lambat kaedahnya...so plan dikira cancel...
So, nak taknak, kitaorang ni (Me, Anim an Anna) kena tukar plan lain pulak...

Dan elok-elok pulak, Anna nak beli kain untuk konvo dia bulan depan ni...
So, alang-alang dah free tu, dah lari plan, kitaorang siap-siap terus gi KL..Jalan TAR saja...habis citer...

Nak dijadikan citer...
Mijon pulak masa kitaorang (Me, Anim dan Ana) tengah syok-syok carik kain, dia call, dia ajak pulak gi Petrosains hari Ahad (semalam)...
Me ok je, no hal..bukan jauh pun kan..dokek je..
Mijon semangat, siap kata nak kuar esok pagi pukul 9 am..hamik ko...
Bukan main-main la tu, memang nak gi sangat-sangat la tu...

Me pun ape lagi..semangat je bile pagi Ahadnya...
Dan, lagi sekali, cancel lagi...
Katanya, keje tak setel-setel lagi..so, minggu depan la gi...
Tu namanya orang komited dengan keje..heheheheh

Yang kitaorang ni apelagi (Me, Anim dan Anna) kenala tukar lagi plan..
So, macam biasa gi ke AU2...(sambil nyelam minum air la jadinya)
Rasa-rasanya gi mane tu?
Gi mana lagi, kalo tak gi ke rumah Arwah Abah me pastu gi ke Jusco la nak carik donut...
(Citer details pasal weekend me ni nanti me citer dengan gambo-gambonya sekali..)

Sebaikla ada backup plan ok, kalo tak melopong gak le kitaorang coti-coti weekend, balik-balik gi Tesco, pastu Care4, tu jelah...

Mijon~Takpe Mijon, nanti-nanti kalo ada masa kita date lagi ek, no hal punya...(macam le Mijon baca kat sini..heheheh)

Thursday, March 26, 2009

Semua OK

Arini me dah ok..
Alhamdullilah, Emak me pun dah ok...
TQ pada Kak Zai n Izan sebab concern pasal ape yang jadi kat me dan Emak me semalam...



Sedangkan lidah lagi tergeget..inikan pulak Ibu dan Anak kan...
Macam semalam tu, sebenarnya kedua-duanya kes tak nak mengalah (bukan gaduh besar pun sebenarnya..tapi sampai masing-masing kuar air mata..heran...)
Dan me sebagai anak of-course la rasa terkilan sangat-sangat...



Balik keje petang semalam, masing-masing mood kureng (mau tak kureng, pagi-pagi dah buat hal...)...
Tapi, bile dah minum petang sama-sama, bile dah duduk tengok tv sama-sama, automatik jadi ok..

Pagi tadi pun masa gi keje, masing-masing dah ok..Amazingly, totally normal macam biasa....
Alhamdullilah...syukur...

Harap-harap lain kali takdele benda-benda 'bodoh' ni berlaku lagi...
Tak best langsung tau, dah la tu, jadi tak tenteram je hati me ni sepanjang hari...
Memang tak best betul...


"Ya ALLAH, lindungilah dan peliharalah keluarga kami..Jadikanlah keluarga kami keluarga yang bahagia selamanya, AMIN...."

Wednesday, March 25, 2009

SEJUKKAN LAH HATI KAMI....

Assalamualaikum...



Pagi ni me mood sedikit sedih..

Tadi ada selisih faham sikit dengan Emak...

Adoiii...tulah, 2-2 jenis tak reti nak slow talk, missunderstood jadinya...

Pepagi dah buat hati masing-masing panas...

Pagi-pagi lagi 2-2 nya dah kuarkan air mata...

Susah nak kata...Salah dua-dua jugak..Tapi biasala, masing-masing tak nampak salah diri sendiri, tau nak salahkan orang lain je......



Sekarang ni dalam hati rasa bersalah ya amat...

(Ya ALLAH, ampunkanlah dosa-dosaku terhadap ibuku....)



Memang balik rumah karang masing-masing jadi ok...
Camnilah pun tiap kali, time ok, ok, time tak kena tu, serba serbi jadi tak kena...bilalah benda-benda tak patut ni nak berhenti....?

(Ya ALLAH, jauhkanlah hati kami ini dari perkara buruk, jadikan diri kami orang yang sentiasa bersyukur...Ya ALLAH sejukkan lah hati kami ini...Amin Ya Rabal Alamin...)

Tuesday, March 24, 2009

Taglah lagi...


8 facts @ habits bout myself....Kak Tibau bagi benda ni dah berjaman dah...tapi tak buat-buat jugak..so, arini me saja gatal nak buat, boleh kan...



Kak Tibau suruh bagi 8, tapi me tak kira, me nak bagi lebih..hahahha...giler koser...!!!So....Layan saja:~



(Random Facts)

  • Me anak sulong daripada 4 orang adik-beradik, dan semuanya adalah pompuan..Dulu famili me sorang je yang lelaki iaitu Arwah Abah me, tapi sekarang tidak lagi..Tapi ada yang lawaknya, bagi Anim pulak, me ni anak no. 2, sampaila sekarang mati-mati dia ingat me anak yang kedua...Tak tau la kenapa dia kata me yang no. 2, tapi camtulah anggapan dia dari dulu sampai sekanrang...Dan nyaris2 kantoi yang me ni anak 1st time Arwah Abah meninggal dunia dulu (sebab bile orang tanya kat Emak me mana pasal anak, for sure dia tunjuk me yang 1st dan yang lain 2nd, 3rd dan yang bongsu mana satu..)..Memang nyaris kantoi, tapi lepas tu dia still kata me anak yang kedua...heheheh..me tentula suke sesaja..rasa muda sentiasa je kan...




  • Style ketika tido, kalau boleh segala mak nenek bantal mesti ada (tapi bantal busuk takdela...)..Dua bantal kat kepala (suke tido bantal tinggi-tinggi), satu kat belah kiri, satu kat belah kanan, satu untuk tutup muka, satu lagi kepit kat kangkang..Selimut pulak, me tak pakai macam biasa, selalunya me bukak selimut tu, tapi letak kat pinggang saja..(kira lilit selimut tu kat pinggan me la...)..Dan..me suke tido pakai stokin dan sweter tak kirala cuaca tu sejuk atau panas..(gilo kan??)..Dan yang pasti, benda-benda di atas memang 'wajib' ada kalau me tido kat rumah ok, kalo tak tak syok ooo...(kalo kat rumah orang lain tak dapek la kan...)...



  • Suke gile minum air berais (tak elok kan sebenarnya...)..Me tak kira la air tu air kosong je ke tak pun air ape-ape la, memang nak jugak taruk ais..kalo takde ais macam tak best je..Me jugak tak berapa suka minum air yang panas or suam..Tapi kalo teringin sangat baru me minum, tu pun jarang sangat-sangat...Sampaikan walaupun kadang-kadang me kena serang dek semput lite-lite pun, still me tala jugak yang berais tu..Tapi me ada satu petua (tak tau la benda ni boleh pakai ke tak, tapi kat me berkesan...)..Kalau batuk tu, cuba buat air Oren sunquit tu pekat-pekat pastu taruk ais dan minum..Me selalu buat gitu tau dan Alhamdullilah mujarab...(Padahal selalunya orang batuk tak sesuai minum berais kan..tapi memang mujarab kat me, seriusss...)...



  • Start pakai tudung masa darjah 6..jangan tak tau...Tapi tu kalau gi sekolah, time gi kokurikulum kat sekolah, time sukan, time kuar dengan kengkawan sekolah memang me pakai tudung...Tapi kalo kat rumah idakla teman...Pakai tudung ala-ala on off ni sampailah me umo 18 tahun ok...Tudung me akan 'terbang' kalau me kuar dengan Family me, tak kiralah bila gi jejalan ke, balik kampung ke, gi rumah sedara ke, time hari raya ke, memang tudung me 'terbang'...Sampailah bile dah umur lebih kurang 20 tahun tu, bile me fikir me tak boleh buat macam tu lagi, maka, sampailah sekarang me pakai tudung secara sepenuh masa..Tapi still, me belum sampai seru me nak pakai tudung proper-proper lagi...Sebab me rase kalo me pakai tudung macam orang lain (berpin bagai tutup dada tu...), me rasa janggal sangat2...i dont know why la...tapi memang rase lain macam...


  • Me suka makan...Asalnya dulu time me kecik-kecik sangatla pemilih orangnya...Benda tu tak makan, benda ni tak makan, rupa huduh tak makan, tak pernah tengok pun tak makan, pedas tak makan, tak pernah rase pun tak nak makan, ish, kira memang memilih sangat-sangat la kalo pasal makanan nih..Tapi start me baligh (pernah citer dalam entri lain..), me punya selera dah jadi lain...Sejak tu me suka giler makan, pastu tak berhenti-henti lak tu..Dari tak suka makan pedas-pedas, time tu jadi ketagih makanan pedas-pedas, daripada tak reti makan macam-macam, terus suka nak makan macam-macam, lebih kurang gitu la..Dan since baligh (darjah 5=1991) hinggalah sekarang ni me memang suka giler makan (padahal kalo ikutkan sekarang ni memang tak boleh dah makan-makan nih...badan ni dah banyak benda kena pantang)...Tapi nak dijadikan citer pulak, memang la me tak boleh dah stop-stop dah pasal makan-makan ni, kebetullan masa me masuk matrik ITM Shah Alam (masa 1999 tu belum Uitm lagi...), terjumpa la pulak geng "kawan-kawan tak mau lawan" kat situ, sesuai dan serasi ok..Sebab sumenya memang suka makan...Size memang la berbeza tapi selera sume same...Dari situ la me punya selera makan makin didevelop...Sampai sekarang ok, kalo jumpe diaorang-diaorang ni (Mijon, Sept, Zai dan Kak Azzu) memangla salah sorang pun takleh nak kontrol makan,kalo time tu tengah diet ke hape, mesti tak boleh kontrol punyala selera time tu...Nape panggil geng "kawan-kawan tak mau lawan"??...heheheh...Sebabnya Mijon pernah kuarkan ayat ni masa kitaorang tengah makan-makan reramai (kira makan dengan orang lain selain dari geng nilah..)...Kata dia kat kawan lain tu..."dengan diaorang ni memang laa, tengok je slow masing-masing, tapi bahaya!Janganla berani-berani nak kelip mata bile makan dengan diaorang ni tau, sekali ko kelip je mata tu, bukak je mata habis hilang sume makanan kat depan nih"hehehehe..Tu satu ayat dia...Lagi satu kata dia..."kita ni memang kawan-kawan tak mau lawan, time makan-makan, time gaduh, gaduhh..bagus kita ni ye"..Ha..lebih kurang gitu la ayat dia, jadi tu yang me gelar geng kitaorang nih geng "kawan-kawan tak mau lawan".......Melalut sudahh...Heheheh..Sebenarnya, hari-hari dalam hidup me ni, takde pun diaorang depan mata ni, tapi kalo dah kata pun me ni manusia jenis suka makan, ada ke maknanya takde diaorang me tak makan??ohh, tidakla...Sememangnya me suka MAKAN, so, no kompromi...



  • Pasal makan lagi..Walaupun suka makan, tapi me tak reti makan nasik dengan lauk bagai-bagai...Me jenis kalo makan suke makan dengan lauk yang tak lebih dari 3 jenis koman-komannya...Contohnya; Nasik putih+Kuah Kari+Ayam Goreng saja sudah mencukupi...Tak payahlah nak sayur-sayur nak lauk-lauk lain...Tapi jangan tertipu ye, walaupun gitu, kalaula depan me ada je lauk banyak-banyak (Emak me masak lauk banyak atau makan kat buffet kat luar), me tetap akan makan banyak, sebabnya, me sanggup makan nasik berulang-ulang kali...Maksudnya, makan bertrip-trip ok, 1st trip makan nasik dengan kuah kari+Ayam goreng, Second trip amik nasik lagi+makan dengan Sambal Udang Petai..dan begitulah seterusnya....Janji makan tak campur..Bukan ape, me sebenarnya tak suka rasa yang bercampur-campur tu, kiranya kalo makan tu nak rasa asli saja (gedik kan, tak padan dengan badan...)...Betullah kan, me tak dapat bayangkan kalo me kena makan Nasik putih lauk Sambal Udang Petai makan dengan singgang ikan..ish...spoil ok..Lain kalo makan Sambal Udang Petai tu dengan Ikan/Ayam Goreng ke takpela (sebab memang regu dia), tak pun Singgang Ikan dengan Sambal Belacan (syok wo...) baru la sesuai...Pastu janganla korang heran kalo korang jumpe me makan nasik campur-campur nanti (nasik dengan lauk bagai-bagai), dan pulak masa nak makan me siap devide-devide nasik tu dengan lauk yang berlainan, tak payah heran ok, tu sume gara-gara me tak nak makan nasik bercampur aduk dengan lauk-lauk la tu...Kalo tengok time tu, tetiba me makan dengan sopan..Ohh, tu bukan tanda saya tidak mahu makan (makan tetap makan...ok..siap tambah-tambah, ratah-ratah lauk lagi nanti...), cume cara dan style makan saya memang semulajadi begitu..jangan tak tau.....(me tak tau la korang camne...)



  • Saya adalah seorang perempuan yang langsung tak pandai pakai mekup...Koleksi barangan hiasan untuk muka saya yang ada di rumah adalah hanya Gincu (yang tak tau dari tahun bile belinya, tu pun takat brand yang ado saja), Lip gloss (my fav.), Maskara-transparency (sebab tak reti pakai yang color-color, lagipun memang tak sesuai dengan muka nak pakai yang color-color) dan akhir sekali bedak kompak (tu pun kadang-kadang pakai kadang-kadang idak...)...itu sahaja...Pencuci muka pun main belasah je, mana ada kat dalam bilik air tu me belasah guna (tu kat rumah me sahaja ok, rumah orang lain idakla begitu)...Me memang totally tak heran muka nak cantik ke hape, mungkin tu lah sebabnya memang takde sape nak kat me kot...hehehhehe...Muka macam tak siap la katakan....



  • Me tak pernah rasa true love..Serius...Me hanya pernah rasa cinta beruk time sekolah-sekolah dulu, tu pun takat-takat konon-konon saja..Dalam hidup me, crush dengan budak lelaki memang la ramai, tapi budak tu nak crush dengan me??Ohh..tidak...memang takde...heheheh..Ada sekali je, masa form 5, tu pun me kena mainkan dengan classmate me...Masa tu sebaik tak fall in love sepenuh hati ok (kira dah 50% jatuh cinta dah tu..), kalo tak memangla sakit jiwa..bukan sakit jiwa pasal cinta tak kesampaian ke hape, tapi sakit jiwa sebab layan orang yang sakit jiwa dengan budak tu..Bayangkan belum ape-ape lagi, dia dah buat geng-geng me panas hati, siap gaduh-gaduh lagi tu pepagi buta sebelum masuk kelas....(Kenangan lama tu, kena ingat ooo, kelako giler.)...Dan, yang pasti, sampai la ni gak la, me single and available, but not lonely ok..(Wahhh..tetiba emo..i'm sorryyy...)



  • Me ni seorang yang 'pengasihan' orangnya...Cepat kesian kat orang, walaupun hati dah berkobar-kobar dan dah terbakar-bakar, tapi bile berdepan je dengan orang tu, automatik terus je segala kebaikkan orang tu me ingat satu-satu ok (walaupun kadang-kadang tu takdele orang tu baik mana pun)...boleh??So, bile camtula kaedahnya, maka tak jadilah me nak marahkan orang tu...Cancel terus...Kira me ni selalu macam ala-ala kena buli je lah jadinya..Tapi nak buat camne..dah memang gitu lah sipat-sipat me nih....Takpe Akhirat ada..(hah, tetiba..!!)


  • Saya adalah seorang yang agak kurang pandai bersosial...Hanya pandai bersosial bile dengan Family, kengkawan, ofismate dan orang yang terdekat sahaja...Perangai me paling giler adalah bile dengan family me (memang tak cover punyala...), pastu turun satu level kalo dengan kengkawan (kira macam 90% jelah kuar karektor sebenar...) dan makin turun ikut ranking seterusnya...I ni pemalu u all, so, kalo u all tak malu, baru i jadi tak malu jugak tau...Serius...Macam me selalu gitau, PR me memang out sikit...Skema ok, lagi kalo jumpe orang yang baru me kenal..ha..nasib la...

Ha..dah tak larat dah nak tulis ni...Ni baru part satu okeh, belum masuk part yang seterusnya (part seterusnya???...)..Kata facts about me kan, mana nak cukup 8 je, banyak lagi nih...Ingat senang ke me nak reveal semua-semua ni..take time ok...


Akan bersambung lagi....











Friday, March 20, 2009

Hari Yang Cerahh...

Ahad (15 Mac 2009) Emak me cuti...
So, pagi-pagi lagi Emak me dah masak breakfast...
Disebabkan nasik banyak lebih, so, Emak masakkan kitaorang Nasik Goreng Kampung saja...
Okla kan..sekali-sekala makan yang masak kat rumah punya...(lagi menjilat jari kan...)...

Pukul 9lebih kitaorang siap-siap...
Kali ni gi bertiga lagi...Anim dan Atie tak mau ikut...
Macam biase, cuti-cuti seminggu sekali gi Rumah Arwah Abah kat AU2...
Kali kitaorang gi bawak gunting segala...
Sebabnya rumput yang tukang kubur tu buat jenis yang cepat naik...

Mati-mati me ingatkan dia tanamkan rumput jenis macam padang golf tu punya...
Rupanya tidak....dia tanam rumput yang jenis kena jaga selalu tu...

Kalo tak siram mati, kalo tak trim dia jadi serabai...adoiiii...sabo jelah...





Yang geram sikit tu, ada ke patut tukang tu tanam yang jenis ada selumbar tu...So, nak taknak kenalah kitaorang selalu trim, kalo tak mau naik lalang jadinya....




Gigih ok...nak je suruh tukang tu tukar rumput yang ada ni...tapi Emak me tak bagi..Emak kata biarla..kita trim jelah sendiri selalu...See, Emak me memang..kalo bab komplen-komplen ni dia memang payah sikit..Kadang-kadang tu benda yang patut komplen pun dia taknak komplen ok...Payah jadinya....


Siap bawak kain buruk lagi tau...Tujuan bawak kain buruk adalah untuk lap tiles tu...Kasi kilat sikit kononnya..So, takdela nampak macam kusam je kan...



Lepas setel kat Rumah Arwah Abah, kitaorang singgah Jusco...Saja nak bawak Emak me jalan-jalan...bukan senang nak bawak Emak ok..kalo takat jalan kejab-kejab tu okla..tapi kalo lame-lame, startla ade yang jadi tak kena...


Habis kitaorang pusing segala kedai..saja nak tengok apa yang ada...selalunya tak sempat nak pusing segala sebab malas atau nak cepat...



Lepas habis tawaf separuh bangunan Jusco AU2 tu, terus kitaorang gi supermarket...Biasala Emak me, kalo gi supermarket tu berkenan benar dia dengan segala buah-buahan...Tapi, kali ni Emak just beli anggur je...Me lak, beli stok makan (Asam Boi-untuk buat air, kuih kacang dan Asam Anggur kering)...
Kuar Supermarket boleh tak Emak me kata nak beli kuih Bahulu kecik...Anna pulak bile dengar je gitu..terus dia menonong kat stall bahulu tu...tapi Emak me tahan, katanya bukan stall tu, tapi stall yang atas ni...Sabo jelah...Mati-mati Anna ingat memang bahulu bile Emak me sebut "Bahulu Kecik" tu...Rupenya Emak me teringin nak beli Kaya Ball ni ok...Bile kitaorang tanya apesal panggil Bahulu Kecik..Emak me kata yang jual kat Sogo tu rasa macam bahulu, tu yang panggil bahulu kecik...heheheheh...camtu la pulak...
So, Emak me beli dua set kaya ball...
Harga satu set RM2.90 dapat 10ketul Kaya Ball...
Tapi, hampeh ok...tak sedap...
Bukan tak sedap ape..tepung dia macam tak masak lagi..
Pastu Kaya..alahai ciput..tak rasa pun...tah hape-hape tah...
Pastu cam biasa...Singgah Big Apple lagi...
Wa..wa..wah...suke giler...
Beli setengah Dozen...
Amik yang Duren Duren dua ketul...Sekarang ni me macam ketagih giler la jenis yang ni...
Tak tau la nape....tapi memang betul-betul bikin gue tak senang hati je...heheheh
Lupe lak..masa kat Jusco, me berjaya merembat sehelai Kardigan kat Scarlet Plus (RM19 sahaja ok..)...
Ni 1st time me beli baju kat Jusco, tak sangka lak ada yang muat dan murah...
Heheheh..i likeee!!Lain kali boleh carik lagi nih....





Kete Oh Kete...

Nak dijadikan cerita...

Malam Jumaat lepas (13hb Mac 2009) masa me nak start enjin kereta (nak gi amik Emak me yang keje petang), tetiba kereta tak boleh start...

Bile me start tu, segala lampu sign yang ada tu berkelip-kelip pastu padam...

Enjin pulak memang tak boleh hidup...

Pelik giler rasenya..sebab siangnya me siap gi keje, siap lunch hour gi Tesco bagai sume, kereta ok je..

Start-start tak boleh-boleh gak juga..
Kebetulan masa tu tunang Atie ada kat situ gak sebab nak hantar kete Arwah Abah me yang dia baiki, so, terus suruh dia tengokkan kete me...

Dan..dia kata kemungkinan besar sebab bateri dah kong...
Lega sikit bile dengar sebab beteri je...


Dan disebabkan time tu dah betul-betul suntuk untuk amik Emak me, so, Emak terpaksala naik bas untuk balik rumah (sian Emak, tak pasal-pasal je..)...



Jadi, hal kete tak boleh hidup tu, kenalah setelkan siang esoknya...

Pagi-pagi sabtu, dalam pukul 10lbih me dengan Anna gigih kuar ke Keramat dengan misi mencarik kedai Spare Part kete...
Bayangkanlah, kitaorang gi naik kete Arwah Abah me..
Anna yang drive ok..walupun terkial-kial (Sebab dia tak biasa drive gitu), Anna wajib kena bawak me carik Kedai spare part jugak..
Nape me tak drive sendiri?Me tak drive sendiri sebabnya, me tak berapa reti bawak keta manual... (2 bulan lepas dapat lesen terus beli kete Auto so paham-paham jelah..P pun tak bukak lagi ok...So, I Lap u la Anna...TQ muah..muahhh!!)

So, carik punya carik...tak jumpe la pulak...
Padahal, sepanjang nak ke Keramat tu (ikut MRR2) penuh je dengan bengkel-bengkel kete..
Jalan punya jalan, carik punya carik dari Ampang sampaila ke AU3 still tak jumpa-jumpa...
Last, bile dah sampai AU3 tu, terus me ajak Anna ke Perodua saja...habis citer...
Mulanya taknak guna servis Perodua sebabnya nak jimat duit...tau jelah kan..kalo servis kat sini rega dia berkali ganda jadinya..





Sampai Perodua tanya harga bateri berapa RM?RM190 plus-plus ok...mahal giler..padahal Sept kata boleh carik RM150 je kat luar...See, beza tak beza?Tapi sebab me dah 'terpaksa', me okkan saja..janji kete setel...
Dan disebabkan kete me tak bawak, Perodua kata kena bawak Mekanik dia sekali ke rumah me, untuk tengok kete...
Me set saja...
So, bawakla Mamat Mekanik tu balik rumah...Kali ni dia yang bawakkan kete Arwah Abah...
Laju giler ok...heheheh...
Sampai sana, dia terus charge bateri kete guna kete Arwah Abah me (lupe giler..ape ek diaorang panggil kalo charge bateri tu..ala, yang guna wayar, pastu kepit kat dua-dua kete pastu macam charge balik kete yang bateri kong tu...adoii..lupe giler...)...Ha..ingat dah...jumper...rasenya diaorang panggil jumper...
Mula-mula ok, hidup je kete me, tapi bile dah cabut wayar tu, kete me still tak leh hidup jugak..
Mamat tu kata Bateri kete me ni memang dah kong giler...Adoiii...sebaikla mati kat rumah kan..kalo mati kat tengah jalan camno...
Masa nak gi amik bateri kete baru kat Perodua, me tanya mamat tu kalo guna bateri luar tapi dia tolong pasangkan je boleh?
Dia kata boleh...no problem..
So, mamat yang baik hati ni terus bawakkan kitaorang kat kedai sparepart...
Boleh tak..punyala jauh kitaorang carik sampai ke area Keramat nun...
Tapi rupanya, kedai sparepart tu ada kat tepi Pasaraya Bintang tu je..Punyala dekat..sabo jelah...(dekat umpama jalan kaki pun bulih tapi berpeluh sikit jugak la...)
Bayangkan, selama ni kitaorang lalu lalang je kat situ, tapi nampak sangat buta hati..
Takdele nak nampak kedai tu...(kedai Kek King's tu nampak la pulak ye...dasar mentedarah punya orang...)
Setel beli..Harga bateri adalah RM150 tolak trade-in bateri lama RM10 sama dengan RM140..
Beza kan?
Me amik bateri kering, sebabnya malas nak topup air bateri (serius, sepanjang setahun 4 bulan bateri lama tu hidup, me hanya pernah topup air bateri sekali je, tu pun Sept tolong topupkan sebelum me gi PD aritu...)

Patah balik rumah, terus mamat tu pasangkan...setel siap..
Alhamdullilah, hidup pun kete me...
So, bile dah siap tu kenalah hantar mamat tu balik Perodua balik...
Me no hal..hati sudah gumbira sebab masalah sudah selesai....ko nak suruh me hantar gi Seremban pun me sanggup (kenapa seremban?sebab seremban antara tempat yang terjauh me pernah drive ok...heheheheh)
Hantar mamat tu..Kat Perodua kena charge ye...ingatkan free ke?tidak...Kena RM30 plus taxes segala jadi RM31.50...tu kira charges sebab kita bawak Mekanik dia kuar...Okayla kan..penat mamat tu kan..sampai berpeluh tak hingat....janji berbaloi...
So, kos sume adalah RM140+RM30 samadengan RM170...Still ok la banding dengan sepatutnya..
Balik tak terus balik rumah, kitaorang gi trade-in dulu bateri lama..
Pastu singgah kat Bintang (Bintang kecik...)..Singgah Kings kejab, baru balik...


Masuk je kat parking space tetiba nampak ni...


Anna kata pakcik ni sebelum ni meniaga Aiskrim...tetiba sekarang sudah tukar pulak...

Ha..pakcik tu jual sate ikan ni hah...(me panggil sate ikan jelah, sebab kat moto dia ade tulis gitu...)


Anna beli RM3...Still same gak harga dia...RM1=5cucuk...Sekelip mata je habis ok..
Then, duduk rehat-rehat kejab, pastu siap-siap nak gi hantar Emak me gi keje pulak..
Setel sumer...
Alhamdullilah sangat-sangat...
Walaupun panik kejab pasal kete, tapi sumenya setel dengan jayanya...
Me pun dah amik no mamat mekanik tu, so, kalo ape-ape boleh la me contact terus dia..memang kebetullan dia duduk area Ampang jugak, so, no hal kalo ape-ape pasal kete ni me boleh carik dia je..
Lepas ni kenala me alert sikit pasal kete ni, susah gak kan kalo nak harapkan sesapa...
Kete me pun kan..
Dulu boleh la ada Arwah Abah boleh tolong buatkan, sekarang ni dah takde, so, kenala bukak-bukak sikit mata dan minda ni sikit...kalo tak patah kaki oooo...
Kete tulah satu-satunya kemudahan yang paling banyak membantu me tauu...
To my Baby: I Lap u la Baby...u janganla buat hal lagi tau...panik kejab i tau..auwwwww...!









Thursday, March 19, 2009

Skin Baru...



Lalalalalalalala (baca dengan irama riang...)....




Hehehhe..tadaaaaa!


Amacam...ok tak skin baru nih?heheheheh


Gigih ok mencarik skin baru...Kononnya nak carik skin/template luar pada blogger punya..




Ni sume gara-gara asyik tengok orang lain tukar skin/template, so, diri sendiri teringin la jugak...Asik template yang same je kan (sebelum ni color je tukar-tukar...)





Nak mencariknya memang la senang...


Tapi bile dah tukar skrin baru, rupanya kejenya amatla banyak dan renyah ok...


Banyak benda nak kena masukkan balik...memang orang yang betul-betul gigih jelah yang sanggup buat (me separa gigih je...)


Alamatnya, tahun depan jelah baru me tukar lagi...Nak tukar selalu-selalu tak dapek la...


Wednesday, March 18, 2009

Pasar DiMalam Hari...

Rabu lepas..
Siang-siang lagi dah cita-cita nak ke Pasar Malam...Syok giler rasanya..
Siang-siang lagi dah booked Anna suruh temankan...
Sebaiklah Ana nak...

Kalo nak tau, me ni memang jakun bab Pasar memasar ni..
Sejak dah keje barulah me menceburkan diri me ke mana-mana pasar yang ada..
Masa masuk sekolah menengah dulu (1993), me dh stop dari gi mana-mana Pasar..
Me dah tak gi Pasar Malam dan dah tak gi Pasar Tani kat area rumah me nih...(yang peliknya kalo Pasar Malam Jalan TAR tu gi lah pulak...)


Dulu kalo me teringin nak makan or nak ape-ape me just paksa or oder dengan Adik-adik atau Emak atau kat Arwah Abah saja..
Sampailah me dah duduk kat Shah Alam...buat pertama kalinya me jejakkan kaki ke Pasar ialah Pasar Juadah kat Seksyen dua tu...
Lepas tu, kalo kengkawan ajak gi Pasar Malam or Pasar Siang lain kat sekyen-seksyen yang tu, memang me ikut...
Tapi tu dengan kengkawan la..kat rumah, tetap tak jejak Pasar Malam lagi...

Tak tau la pasal ape..
Mungkin sebab Pasar-pasar malam yang ada kat rumah me ni jauh-jauh belaka kot...

Yang paling dekat pun kat Taman Dagang Ampang je, yang lain tu kalo tak de transport tak payah le rajin sangat nak gi...penattt...
Tapi tak jugak la kan..sebab Pasar Tani yang sekangkang Dinosour dari rumah me pun me takdelah pegi jugak...
I dont know why la kan...tapi memang gitula tebiat me...

Sampailah dah start keje...Slow-slow me gi Pasar Tani rumah me tu...
Mungkin sebab me segan/malu kot...Time awal-awal tu, kalo boleh nak jalan laju-laju, beli cepat-cepat, bayar laju-laju, balik rumah pun nak cepat dan laju-laju...camtulah kaedahnya...
Tu dulu la..tapi sekarang tak lagi...

Sekali sekala sejak me dah ada kete ni..laju je kalo teringat or teringin nak gi Pasar Malam..
Selalunya me tak gi jauh pun, takat kat Pasar Malam Taman Dagang Ampang tu je pun...
Jadila kan..dari me langsung dapat penyakit 'taknak' gi Pasar Malam lagi...
Malam ni InsyaALLAH me gi lagi..

Sebelum tu, ni gambar makanan yang me beli minggu lepas...
Sate 20cucuk sahaja...satu cucuk 30sen sahaja...tapi rase memang cukup2 rasa ye..(jangan dipandang rendah pada harga ok...)


Ayam percik..beli dua cucuk..RM4.50...tapi kuah dia takdele percik sangat...kuah pedas...patutnya kalo percik santan-santan sikit...tapi rasa orait je, walaupun ayam tu ala-ala lagi sikit nak rentung (me memang suke giler yang ala-ala nak rentung ni..sesuaiiii....)



Keropok lekor tapi yang nipis-nipis RM2...kalo yang nipis orang panggil lekor jugak ker??




Kacang Rebus...ni kacang tanah..250gram RM2...kat sini kacang dia tak pernah fail..aritu beli kat Hentian Seremban keras ok...kalo kat sini, tak pernah dapat yang keras ke hape...





Ni satu yang baru bagi kitaorang..(korang me tak tau la...Kak Zai pun rasanya pernah buat benda alah ni kan??)...Ni ha...Jeli Kelapa...kitaorang memang 1st time makan..RM1 satu bekas, consider murah gak la......sebab kitaorang dok kirakan kos orang yang buat ni..macam tak baloi je jual RM1 satu bekas cam gini..Rasa kelapa la kan, tapi tekstur dia lain...nak kata macam jeli, memang macam jeli la..tapi lebih jeli yang lebih kepada macam isi kelapa yang muda giler tu...ala yang lembut putih clear tu..camtula...Oleh sebab memang nak rasa kitaorang just beli 2 bekas sahaja..pastu boleh tak, jadi berebut-rebut...So, malam karang kalo gi mintak-mintak la budak jual jeli ni ada...fuh kiri fuh kanannnn....Puhhhhhhh



My All time fav nih...Murtabak...Beli sampai 3 keping u...1 keping reserve untuk bawak gi keje esoknya..amik ko..tapi, tak habis pun...me je yang melantak sesorang kaedahnya..mana la nak habis..(dengan segala benda nak makan sekali rab..... tak mampu den..).
Biasala..gi Pasar Malam sekali sekala..so, memang sumer benda nak beli...
Pastu bile sampai rumah bukannye nak makan sampai habis pun..takat rasa itu-ini saja...
Tapi, disebabkan perut me ni "kebal" dengan makanan semalam, so, no hal la kan kalo nak tapau-tapau benda yang ada tu...
Janji sampai ofis panaskan..


Tuesday, March 17, 2009

Uniform

Citer Rabu lepas (11 Mac 2009)....
Pepagi lagi Anim dah semangat nak memakai uniform PBSM dia (Persatuan Bulan Sabit Merah Malaysia...)
Tahun ni 1st time dia masuk beruniform-beruniform ni...(darjah 4 baru start kan...)
So, excited...bile cikgu suruh beli uniform, terus dia beli jugak..
Padahal tak wajib pun...sape nak beli boleh beli..sape tak nak boleh pakai t.shirt putih je..
Patutnya kokurikulum hari Sabtu, tapi rasenya kebanyakkan sekolah sekarang ni ada hari khas yang dibolehkkan murid-murid yang ade baju uniform pakai baju tu dalam hari tu..
Macam sekolah Anim..Seminggu skali dibolehkan pakai baju uniform, iaitu hari Rabu, pada hari Rabu, mana-mana murid yang ade baju uniform (pengakap, pandu puteri, puteri islam, PBSM..etc.) boleh pakai baju uniform tu pada setiap hari Rabu..lebih kurang camtu la...

So, Anim yang sememangnya teruja dengan apa-apa kata cikgu punyala usaha meng'usha' Emak me untuk uniform PBSM ni..
So, dapat la sepasang...



Inilah hasilnya...siap beli sepasang..T.shirt dengan seluar slack...Tetiba Anim kata nak pakai tudung...So, emak me layankan je..Mak me tanya sana sini, last Atie kata ada...jadi, tudung adalah ihsan dari Atie..kata Atie, dia tak pakai tudung ni, katanya keras..entahla.....janji ada...


See..muka sangatla dewasa..hjhehhehe...Ana siap kata..."terkejut Kak Ana, ingatkan Nurse mana la masa Anim balik tadi..."...hihihihihi

Me kalo zaman me sekolah dulu...uiii..tidak la berpeluang nak pakai-pakai cam gini...
Nak membeli saja-saja?lagi la tak dapat...
Selagi cikgu kata boleh pakai baju putih kosong+seluar track je, selagi tu lah tak merasa nak beli uniform-uniform khas ni...
Beza giler...

Tapi nak kata ape kan..me pun masa sekolah dulu mana ade masuk badan beruniform pun..
Takat masuk persatuan Bahasa Malaysia, Persatuan Kebudayaan tu ade la..
Tu pun datang masa 1st day, pastu takde dah...(jangan le ikut tebiat buruk ni ye adik-adik...)...
Ada sekali tu me try jugak masuk PBSM...daftar kemain lagi...
Last-last camtu la..orang lain sibuk berkawat, me dok kat kantin dengan kawan-kawan sambil tengok orang lain berbaris (boleh gitu...??)...dan sampai kesudah, memang me tak masuk apa-apa dah..takat jadi pemerhati tetap sahaja...(bukan malas..tapi tak suka...jiwa memberontak la katakan....)


Tapi dulu lain, sekarang dah lain...
Dulu tak berapa aktif uniform pun boleh masuk Universiti banyak-banyak kali sebab diaorang tengok result SPM saja...sekarang ni, ko dapat 10A1 pun tak tentu lagi boleh masuk U sebab tak cukup syarat iaitu kena aktif dalam akademik dan kurikulum kan......Apa-apapun saya sungguhla bersyukur sebab dilahirkan pada tahun 80-an (1980)...betul tak kengkawan...??(tetiba la pulak.....)

Friday, March 13, 2009

Breakfast Together-Gether

Ni citer Ahad lepas...

Emak me coti..kitaorang sume pun coti...

So, pepagi lagi dah bangun (semuanya ok...)
Plan kitaorang nak gi Rumah Abah kat AU2, nak gi Pasar Keramat dan gi breakfast...

Nak dijadikan citer, lepas je selesai gi Rumah Arwah Abah dan gi Pasar Keramat kitaorang gi serbu Rasyid....







Ana meroyan...taknak diamik gambar...pirahhhh...nantila ko...!!!







Kali ni Atie pun join sama...tetiba sume rajin nak join...





Anim yang sebenarnya beria-ria nak makan kat Rasyid..dia rindu 'bangat' kat nasik lemak mamak nih..hehhehhe...





Time ni kitaorang tengah tunggu food memasing...semua orang oder roti bagai-bagai..Anim sorang je yang oder Nasik Lemak...





Wajah pemilik blog...nak jugakkkk






Air sampai dulu...







Me punya sepeselll...Oren jus, tapi tak mau gula...






Ni pun me punya jugak...Tosei...





Emak dengan Ana makan Roti Telur..Atie pulak Roti Canai biasa....





Sebenarnya makan je ala breakfast, tapi sebenarnya kalo tengok time, dah patut masuk brunch time dah pun...dh nak pukul11am...


Padahal kuar rumah dalam 8lebih, mungkin sebab masa kat Pasar Keramat tu lame sangat, sedar-sedar bile sampai Rasyid dah pukul 10 lebih..excited no bile dapat gi pasar kot..heheheh
Yang best tu, sebenarnya yang nak makan Rasyid tu Anim sorang je (dh cakap kat atas tadi rasanya...)...yang kitaorang masa kat pasar dok pulun memasing beli breakfast mana yang berkenan...Atie, Me dan Anna beli nasik Lemak..Emak pulak beli nasik Dagang, punyala seronok, sampaikan gi beli makanan tu pun stall lain-lain...
Jadi sebabkan memasing dah tapau breakfast pun, so, bile gi Rasyid sume budget nak makan konon-konon jelah...tapi konon ker?konon la sangat, sampaikan sengkak-sengkak perut...kat Rasyid ni roti dia besar sikit (sikit la..) dari kedai lain..so, harusla kenyang tak hingat kan...
Balik rumah ada niat lagi tu memasing nak makan Nasik Lemak tapau tadi tu..last, nasik kemana orangnya kemana, memasing main makan gitu-gitu je...tak sayang rezeki langsung..huh!! (kecuali Emak me..dia simpan nasik tu dulu..hehehheh)...

Tapi seriusla..Rasyid punya Dhal takleh tolak...sedap ya amat...
Me ni bukanle peminat Roti sangat..tapi bile Rasyid memang takleh, mesti nak makan gak...
Tetiba promote Rasyid ek...heheheheh..nak kata ape..memang sedapp...
**Kak Zai..nanti turun Ampang, kita pekena Rasyid ek...
Rasyid ni bukan kedai mamak yang kita pernah kita pekana sate dulu tu tau..
Ni lain..lagi dekat sikit dengan rumah orang....

Sebelum lupa...Dhal Rasyid memang sedap...
Tapi servis dia ikut angin, kang ok kang ke laut...(Wahh..tadi puji, sekarang tetiba kutuk pulak....)..Nasib-nasib jelahh...

Thursday, March 12, 2009

Sate Bola-Bola???!



Cube lihat gambar di atas....(gambar cam hampeh..sebab time ni hujan, kelam kabut nak pegang segala benda...)
Benda alah ni me amik gambar dah lame dah...
Cume arini baru nak citer...
Me tak tau le apa nama dia..tapi rasa dia macam separa fish ball separa keropok lekor..
Ha..camtu la lebih kurang...pastu, makan dia dengan sos keropok...Uiii..sedapp....
Rupa dia lak, bulat-bulat, cucuk pulak kat lidi (serius..bukan buluh sate..ni memang lidi..kadang2 rasa macam geli dan cuak ok, tapi sebab sedap me bedal je..hehehhehhe)....
Cara masak dia, tenggekkan atas bara api..lebih kurang macam Sate..tapi takdele guna api besar-besar..just guna bara je..(orang tu la yang masak..bukan me daa...)
Ingat lagi..1st time makan benda ni time me darjah Enam dulu (1992)...
Tapi time tu, diaorang jual guna basikal, tak pun guna motor, taklah jual kat stall camni...
Dulu, style jual petang-petang adalah tukang jual tu lalu lalang kat bawah rumah me...
Selain tu bile dah naik Form 1, balik sekolah luar pagar, ada gak jual benda ni...
Tapi benda ni macam bermusim, sebab bukan dijual tiap-tiap hari..
Kalau time dia ada, adalah dalam dua tiga minggu lalu lalang kat rumah atau kat sekolah me....
Pastu kang..lama la pulak hilangg...
Dan kali ni, setelah bertahun-tahun tak makan benda ni, tetiba terjumpa balik la pulak.. (payah betul dok sebut benda/bendaalah sebab tak tau nama aikkhhhh..Nama dia betulnya apa arrr...??)
Me jumpa kat Pasar Malam Taman Dagang Ampang...
Betul-betul macam tak caya...(tu yg terus amik gambar tu...)
Tapi, sekarang harga benda ni dah naik..dulu 10sen secucuk..sekarang dia tak kira cucuk..dia kira RM1-5cucuk...(boleh beza tak?sebab bile Ana tanya satu berapa, dia tak jawab satu cucuk berapa-berapa sen, tapi dia jawab RM1 dapat 5cucuk...so, memang dia jual bukan ikut cucuk, ikut set RM...ada paham...?)...
Tapi ni sume citer aritu...semalam bile me gi lagi Pasar Malam tu...
Benda tu dah tak ade...
Mungkin sebab sekarang ni asyik hujan, tak pun sebab memang dah tak jual...
Entahhh...(speku sudahh...)...

Tuesday, March 10, 2009

Hujan, Kasut, Sizling, Rumah Abah, Window-Window dan Sebagainya....

14 FEBRUARI 2009-SABTU

Pepagi lagi, aktiviti selepas breakfast adalah gi ke Rumah Arwah Abah me kat AU2...Tapi macam biasala..kalo dah ke situ, tak sahla kalo tak singgah kat Jusco AU2 ni skali sekala...Selalunya kitaorang singgah pun sebab nak tapau makanan...cume kali ni me ajak Emak me sekali join-venture (Emak me malas sikit kalo gi Rumah Arwah Abah pastu nak singgah-singgah ni...tapi kali dia terajin sikit..so on jelah...)...



Time ni tak beli ape pun..cuma beli buah-buahan kat supermarket, then kitaorang pekena aiskrim mingo-mingo RM1...Pastu sambil makan Aiskrim Ana gi beli wafle dan jagung rebus...Tak di lupe, duren-duren 2 ketul (aduiihh...dah lame giler tak lantak duren-duren nih...)...Me kata buah-buahan sebabnya, memang aritu segala buah kitaorang beli...ada anggur ijau, durian belanda, buah lai, tembikai..lupe pulak..bahan-bahan buat Mee Kari pun ade beli...Pegi sini pun bertiga sahaja...Atie keje, Anim sekolah ganti...

21 FEBRUARI 2009-SABTU

Akhirnya...
Rumah Arwah Abah me dah siap...
Bulan Januari aritu kitaorang sudah tempah...
Tapi hanya suruh pasang bangku sahaja..
Tapi disebabkan dah lebih dari 40 hari Arwah Abah tinggalkan kitaorang...
So, kitaorang terus suruh orang tu siapkan semuanya...
Alhamdullilah...pemasangan berjalan lancar (seperti yang dikatakan oleh tukang itu..)...



Tujuan pasang bangku adalah untuk menyenangkan kitaorang bila kitaorang datang sini...(almost once a week kitaorang datang sini..kecuali atas sebab-sebab yang tak dapat dielakkan baru kitaorg tak datang...)
Masa 1st pegi sini memang la seram..(mau tak seram...kubur u...)..
Tapi, seram ni hanya minggu pertama dan kedua sahaja...
Lepas-lepas tu, dah orait...no seram-seram...

Kat Tanah Perkuburan Islam AU2 ni masih banyak lagi tanah kosong, so, kebanyakkan orang kat area rumah me telah dikuburkan disini..
Me memang takde experience pasal kubur-kubur ni...
1st kubur yang me pegi adalah masa Arwah Nenek me meninggal dunia tahun lepas...
Rase la sedikit kripi...
Arwah Abah adalah the second time...
Bile dah camni..baru la me tau itu ini...(yes..pengalaman membantu untuk hidup...)
Bayangkan mula-mula...
Dengan tak tahu bile boleh makeup kuburnya, nak kena buat ape..
Tapi lama-lama dah tau...
Kat sini me tengok kubur masing-masing adalah very nice dan cantik-cantik...
Terjaga...lagipun memang tiap-tiap kali me pegi sini, mesti ada sorang-duaorang-tigaorang pun datang untuk tujuan yang sama...
Tu yang kitaorang buatkan rumah Arwah Abah kitaorang elok-elok...
Supaya sedap mata memandang, senang nak dijaga, senang nak dicari...
Satu hal lagi..sekarang ni tempahan untuk makeup kubur dah komersial..
Siap ada album gambar, siap ade jenis-jenis batu, ade design-design, warna-warna dan bagai...
Sumpah me tak tau sebelum ni ok...
p/s-Doakan Arwah Abah me ditempatkan dikalangan orang-0rang beriman..AMIN....



Lepas gi Rumah Arwah Abah..kitaorang ke TESCO Ampang...
Sungguhla macam takde tempat lain nak gi kan...?balik-balik TESCO, balik-balik TESCO...
Tujuan gi Tesco adalah untuk beli barang-barang makan pakai bila ke PD nanti...
Barang yang sempat me rembat untuk diri sendiri...Ni selipar ASADI..1st time beli selipar kat Tesco ni..me tengok cun je..so, belila..


Anim teringin nak pakai selipar sarung getah ala-ala Croc..Tapi dia tak suke yang patent ni...dia beli ada satu patent lagi..pink color jugak..Lupe nak amik pic...

27 FEBRUARI 2009-JUMAAT
Ofis me ada buat makan-makan pagi Jumaat..
Dan petang pulak ada staff meeting...
Ni masa me kat ofis lagi...pepagi dah snap gambar...saja amik sebab ni adalah baju kurung baru...(Alow..bukan senang nak tengok Sue pakai baju baru...)


Katanya makan-makan kat Seri Melayu...ini jelah yang sempat me snap...kek mocha dengan bread pudding..bread pudding ni rasanya sungguhla nice..tak manis, cukup-cukup rasa gitu..Me makan banyak round ok..kata pun makan besar kan..buffet lagi...nasi, western, laksa, rojak, buah, ABC, ish..segalala...memang betul-betul melantak...


Muka selenga me lagi...ni bile dah separuh buffet table me kejekan, kira dah kenyang sangat ni..tapi..still nak makan lagi jugak...ni amik gambar sendiri ok...nape amik gambar sendiri?ha..tak payah la me jawab..kang kuar ayat-ayat tak senonoh pasal 'kawan baik korang' (tak kawan baik korang, kawan baik zai, takpun kawan baik Ana...hahahahha)...




Petang staff meeting, macam biasa...sebulan sekali..tugas smua orang kat ofis me ni adalah melaporkan segala aktiviti berkaitan dengan kerja masing-masing...Benda-benda wajib me bawak..Note book (kali bawak yang pesen lama sebab yang selalu punya tertinggal kat rumah...), Air, Minyak Angin Cap Kapak, kunci dan HP (Hp kat tangan me...tengah amik gambo 'kengkawan' yang lain)...


1 MAC 2009-AHAD
Arini mak me coti, kata nak gi kuar petang-petang sikit nanti..
Nak belanja kitaorang makan-makan kat luar...
Tapi last minit terpaksa cancelkan sebab Opah sedara dan Sepupu Emak me nak datang rumah..
So, me dengan Ana saja yang kuar..
Kitaorang gi Jusco WangsaMaju (iye ke?)...
Tujuannya adalah nak beli sandal untuk keje...
Masa ni dah puas carik kasut..so, terus carik makan..
Seperti biasa, kalo gi mana-mana foodcourt benda alah ni jugak la kitaorang makan..


Muka tah hape-hape bile dah jumpa benda makan...



Sempat amik gambar Ana masa nak ke parking lot...kitaorang park kat atas sekali sebab malas nak carik parking...


Balik sebab dah janji kat Anim, Emak me kena belanja kitaorang dan Anim KFC..Time ni hujan tak hingat (memang dari kuar rumah, sampaila dah balik rumah...)



Me dropkan Ana kat tepi KFC Ampang Point, tak nak beli kat Jusco sebab kes nak makan panas-panas bile balik rumah nanti..Time ni Opah sedara dan Sepupu Emak me ada lagi kat rumah...So, memang seronok la makan KFC panas reramai time hujan-hujan gini kan..

2 MAC 2009-ISNIN

Inilah rupanya kasut keje me tu...very easy to wear gitu...tumit tak tinggi, color itam..wah...sukeeee...adalak less price..sesuaiiii....
Patutnya arini ni me keje..tapi sebab Emak me coti..me pulak cuti terEL sekali...hehehehheh

Okayla..sekian rumusan citer saya untuk berberapa hari tertentu (tertentu..sebab yang lain tu takde gambar dan takde citer menarik pun...)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...