Search This Blog

Showing posts with label Pulut Express. Show all posts
Showing posts with label Pulut Express. Show all posts

Wednesday, November 09, 2016

Pulut Express Giler Giler...hehe



Amacam nampak sedap tak?~senyum sambil angkat-angkat kening~heheheee....
Ni Iolls buat malam Ahad lepas, masa balik dari keluar reramai haritu.......
Resepi me dah lama print tapi tersimpan jek, sampai kertas tu pun dah rupa belacan hahaha.....
Haritu Emak masak Rendang Daging okeh...so macam sia-sia jek masak Rendang Daging tapi tak makan dengan benda yang sepatutnya khen....
Lagipun dah lama giler tak makan puluttt...rindu gilerrrrr...korang boleh rindu giler dengan makanan???eh Iolls boleh jekkkk hahaha..
Nak suruh Emak buat macam tak patut jek....sebab renyah kan....so tu yang tekad...tak kiraaaaa....me nak try test jugak resepi Pulut Express yang ada tu.........
Resepi Pulut Express ni serius tak susah langsung yek....ada barang-barang yang diperlukan...campak dalam rice cooker pastu tekan je suiz masak tu....tau-tau dah siap.....tau-tau dah tersuap dalam mulut kikiki.....
Ni Iolls sampai rumah pukul8.30p.m. camtu...tau-tau pukul 9 suku dah makan dah pun (kes tak sanggup nak tunggu sejuk ye hahaha)....serius senang dan sedap giler....rasa sebijik sebijot macam kita eh Emak kukus tu...
Ok...kalau korang rajin boleh google resepi nih....
Tapi kalau tak rajin meh me tempekkan ye....
Ni me amik dari Myresepi..so terima kasih kepada As75....muahhhhhhh banyak-banyak untuk Akak As....

Pulut Express

Bahan-bahan
2 cawan beras pulut
1 cawan santan pekat + 1 cawan air panas
1 sdt garam
1 helai daun pandan
1 sdb minyak masak
Sedikit serbuk kunyit

Cara-cara
  • Cuci beras pulut hingga bersih..masukkan semua bahan2 kedalam rice cooker

  • Setelah mendidih..gaul pulut supaya x berkerak..kemudian biarkan hingga masak..

  • Sesuai dimakan bersama rendang, kari ayam & daging, kurma & sambal ikan bilis..

  • Kaedah yg sama ini juga boleh digunakan( jgn masukkan serbuk kunyit) memasak pulut utk kuih serimuka , pulut serunding..pulut ini juga enak dimakan besama serawa durian..







Serius sebijik macam yang kukus....
Tapinya...disebabkan Iolls tinggalkan pulut ni camtu jek (terskip step nombor dua daa, sebab gi mandi solat bagai) so pulut ni jadi berkerak.....So rugi sikitla kan....
Tapi don't worry ok...berkerak-kerak pun sedap tetap sedap.....tak sangka dalam masa tak sampai sejam dah boleh makan pulut kuning okeh.....
So lepas-lepas ni kalau korang kepunan (macam me lah pun) tak payah dah nak telan-telan air liur....just beli barang tenggek tau-tau dah boleh makan okeh.....no excuses tak gittew??........





Ni me bawak pergi ofis keesokkan harinya....
Pagi-pagi tu me just panaskan saja pulut tu (still dalam rice cooker)...pastu cedok tapau bawak gi opis.....
Ni me makan dah petang ye...pukul 4.30 camtu....tapi still sedap marbeles macam makan malam tadi tu ye.....tak keras, tak berlendir...elok je lagi..serius tahan pulak kan......(tahan nak dekat dua hari okehlah kan...takkan nak tahan sampai 4-5 hari..hagak-hagaklah kalau ye ponnnn ~rolling eyes.........)






Tayang lagi sekali hehehehe....
Ni masa pulut ni dah masak, me tunjuklah kat Emak kan..tanya Emak ok ke tak?laju je Emak me kata "eh oklah tu...." see.....tanya orang yang biasa masak pun cakap ok....
Siap bagi Emak me rasa lagi (paksa siap suap okeh hahaha)...Emak kata sedap je, macam biasa....~angkat-angkat kening lagik~ hahahaha....
Dah dah...korang teringin kan?so gi tenggek periuk nasik cecepat...
Alaaa..kalau tak dapat makan dengan rendang sedap marbeles macam Emak me buat eh...gilah buat sambal tumis...harus sedap jugek tu...mau makan sambil geleng-geleng kepala kan hahaha.......







LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...