Tuesday, March 31, 2015

Port Dickson 2015: Day 1-Ke PD

Ke PD

Hari nak habis cuti sekolah haritu kitaorang sefamili (sapa yang nak ikut jelah) ke Port Dickson....
Pergi hari Sabtu (21 Mac 2015) sampai hari Isnin (23 Mac 2015)...
Ni pun kiranya macam plan last minit jugak nih...lagi seminggu nak pergi baru sibuk-sibuk confirm macam-macam....

Nak dijadikan cerita...pagi Sabtu tu me relax-relax je dengan Anim kat rumah....
Cuma Mak, Atie, Azrul dengan anak-anak je pagi-pagi dah bertolak dulu....dioarang ke Batu Pahat sebab ada kenduri menghantar anak buah Azrul bertunang....nanti dah habis majlis jumpa kat PD terus jelah plannya....
So me dengan Anim dah santai santai lepak-lepak kat rumah, bila dah pukul 12 barulah memasing siap....
Siap memang cepat jek sebab budget sampai sana dalam pukul 2 lebih ke atas (check in pukul 2)....
Dan nak dijadikan cerita...haritu nak pergi (mentang-mentanglah gi PD je kan...kikiki) so haritu jugaklah baru nak memacking barang....tu me lah tu pun....
Barulah pagi tu terhegeh-hegeh nak cari baju mandilah apalah....
Nak dijadikan cerita jugak, jenuh cari cari cari dan mencariiiiiii...tapi tak jumpa....pelik okehhhh....
Habis berpeluh-peluh satu badan gara-gara menyelongkar habis satu rumah (nasib baiklah rumah sekangkang semut jek...hehehe)..last-last tak jumpa...huwaaaaaa.....
Sebenarnya baju mandi me tu dengan set dia (baju, seluar, cap kepala dengan goggle dan baju salin) tu dalam satu beg je pun...so kalau jumpa beg tu maknanya jumpalah semua....tapi malangnya tak jumpa...huwaaaa...
Dahlah nak pergi tempat yang boleh mandi manda...rugilah takde baju mandiiiii (I is geli pakai baju biasa je okeh....gedik sangat kan...??..tapi betul lah...kalau baju mandi senonoh sikit rupanya bila bangun dari air tu...)...
Dah frust tu me gerak jelah..time tu pun dah nak pukul 12.30 dah kot...frust okeh...
Pastu memang kepala dok terfikir-fikirlah kan..manalah me letak set tu semua??macam manalah boleh hilang??memang tak mandilah nanti nih...huwaaaaa....
Elok nak drive sekali teringat Sept....nak pinjam dia punya baju mandiiiiii!!!!!
Laju je me call dia (tu pun 4 kali baru berangkat okeh) pastu nasib baik dia kata OK...yeay!!eh Alhamdullilah...so terus zass ke rumah Sept.....

So sampai rumah Sept amik baju, borak-borak sikit dengan Sept dan Emak dia, tumpang toilet kejab then gerak terus ke PD ikut highway LEKAS....
Cadangnya nanti exit ikut Senawang then masuk PD gitu....
Pastu nak dijadikan cerita....suspen okeh...masuk-masuk LEKAS tu memang me dah kat belah kanan sekali....sebabnya me dari Semenyih tadi tu jalan full memang dah kat belah kanan....kiri banyak lori...
Elok masuk-masuk LEKAS tu sekali nampak satu benda bulat dok lalu depan kereta me...bergolek-golek okeh......
Nak suruh me break mengejut memang taklah sebab kat lane kanan kan......
So dalam pada tu just doa jelah dalam hati tak langgar benda bulat tu.....tak pun anggaplah benda bulat tu kalau terlanggar pun takde apa-apa......
Tapi TAK yeee.....
Elok je langgar benda tu, sekali benda tu sangkut kat bawah kereta me ye....
Dahlah tu siap keluar bunyi benda tersangat yang tersangatlah kuat...huwaaaaaa....
Haruslah panik giler masa tu...tapi Alhamdullilah...dalam panik-panik tu me sempat fikir nak buat apa....
Elok je lepas tu terus me bagi signal ke kiri then susur sikit-sikit...tau-tau dah berhenti kat tepi jalan......
Korang bayangkan benda tersagat dengan bunyi kena sagat sekuat-kuatnya sepanjang me ke kiri tu ye...huwaaaaa.....takuit okeh...
Pastu..elok dah berhenti kat tepi tu me ternampaklah ada lubang (macam bekas lekuk air..saiz sederhana.), idea me nak ke tempat lubang tu dengan harapan benda tu jatuh kat lubang tulah....
Pastu boleh tak, elok je baru je me nak jalan nak ke depan tu rupa-rupanya benda tu dah jatuh dah pun......Alhamdulilah syukur.....(tak payah pergi ke lubang depan tu dah...hehehehe)....
Suspen kejab okeh...pastu try drive lah tengok ok tak kereta me....Alhamdullilah ok...takde apa-apa kerosakkan....takde bunyi apa-apa yang pelik..syukur....
Eh lupa pulak, korang tau tak apa bendanya yang tersangkut kat bawah kereta me tu??
Cap tayar kereta okeh....cap tu bentuknya dahlah melengkung macam kuali tu...tu yang bila masuk bawah kereta me tu jadi stuck kat bawah tu kejab....cap tayar kereta siapalah tu ye...huhuhu...sungguh membahayakan keselamatan okeh....elok makcik Viv me punya dulu....nipis jek..so kalau tercabut pun motor terlanggar pun takde hal punya..ni siap bentuk melengkung macam kuali...haruslah jahanam sesapa pun yang terlanggar....(betul tau...kereta Viva me dulu pun tayar pakai cap plastik jugak...tapi halus je....tercabut 2 belah tayar lagi...tapi rasanya takdelah pulak menjahanmkan orang lain sebab benda tu nipis jek...)....

Panjang ni okeh...pastu me pun drivelah dengan kepasrahan....
Elok masuk Senawang dah pukul 2 suku camtu....
So masuk pulak higway Utara Selatan tu....
So terus amik ke Johor Bahru....teruslah me drive....
Tapi tulah kan...apasal macam jauh sangat nak sampai exit PD??
Buka exit PD sebelah je ke?patutnya tak sampai 10 minit dah masuk exit PD okeh....
So me bawak jelah kereta (I is dahlah buta jalan okeh...kalau jalan ni ingat-ingat lupa je senantiasa)....
Sekali ko nampak tulis dotdot KM ke exit Simpang Ampat...sudahhhhhhh...takkkanlah dah sampai Melaka pulak??...huwaaaa..memang dah masuk Melaka pun okeh.....
So malas nak fikir panjang, terus je masuk exit Simpang Ampat tu then buat u-turn lepas plaza tol tu, then patah ke KL balik...panik untuk kali ke dua okehhhh....
Terus me call Atie...dia kata tak tau...huwaaaa...pastu call Sept..tak berangkat...huwaaaa....so tawakal jelah...
Ni kalau tak jumpa juga tulis exit PD memang balik KL jelah...huwaaaaa...
Pastu elok Sept call balik....sorry Sept..mengacau di hari minggu...huhuhu....
Katanya takpe..bawak je...nanti ada tu....dia pun ingat-ingat lupa Senawang dulu ke PD dulu ke Seremban dulu....
So bawaklah me dengan penuh slow-mo..ye..me bawak belah kiri sekali je ye...tu pun ada lori kat depan tu me follow jek...kes takut terlepas exit..huhahahaha....
Nak dijadikan cerita...rupa-rupanya exit Senawang dulu baru PD okeh...so maksudnya patutnya masa me exit Senawang tu kena patah balik ke arah KL....baru betul....huwaaaa....mana ingat okehhhh...takpe-takpe..lain kali dah tau....

So terus masuk exit PD....lepas je plaza tol tu me berhenti kejab kat belah kiri tu...ingatkan nak tumpang toilet tapi toilet takdeee...huwaaaaa....eh betull..tahun lepas kan me pergi PD ada je kot toilet tu kat tepi tu...ni dah takde pulak....mana perginya??
Pastu konon nak pergi toilet tak jadi so nak gilah topup Touch n Go me tu....tengok-tengok apasal takde pulak kaunternya....so tanyalah kat sorang ane tu..katanya dia pun tak tau...huwaaa...
So takpelah...kita gerak jelah terus ke PD..nanti-nantilah cari toilet dengan cari topup tu....
Elok nak Q ke trafik lite depan tu (ala berberapa meter je kot) tengok apasal ada polis trafik pulak...
Tu takpe lagi..ni siap polis pakai cap (macam orang potong rumput tu) siap dengan mesingun (senapang canggih me tak tau panggil apa..hehehe)....uiiittt???dah kenapa??
Dahlah tu tahan kitaorang bukan main lama okeh....yang belah kiri tu kemain lamaa dia bagi..lepas dia diaorang lagi...lagi dan lagi...yang kitaorang ni dari line tu pendek dah berjela-jela kat belakang kot....
So merasalah tunggu lebih 10 minit kot (10 minit lama okeh sebab dahlah macam kejar masa nih..kejar toilet pun iya...hahahah)....
Elok lepas tu polis trafik tu bagi jalan.....nak tau rupa-rupanya kat depan tu (tau sebab masuk berita malam tu), ada 2 orang penjenayah kena tembak okeh...huwaaaaa....
Dan hikmah me tersalah jalan ialah me dengan Anim tak terbabit dengan kejadian tu....
Mana taknya..kitaorang kat Senawang nak masuk tol Utara Selatan tu pukul 2.15 pm camtu....kejadian tembak menembak tu dalam pukul 2.30 pm okeh....korang bayangkan kalau me ikut jalan yang betul....nak masuk exit PD tu tak sampai 10 minit okeh...sah-sahlah kitaorang ada di tempat kejadian okeh....
Alhamdullilah....Maha Suci Allah....memang kami ni bernasib baik masa tu....

Seriau okeh...masa kitaorang lalu tu pun kereta semua benda ada atas jalan tu tak berusik lagi...memang crime scene habislah....
So geraklah me ke arah PD...bawak sedang-sedang laju je...kebetulan nak buang air pun dah tak jadi dah masa tu..hahaha...
Tapi baguslah..sebenarnya time kitaorang pergi tu dari hari Sabtu sampai hari Ahad memang jalan okeh, tak jem langsung...so memang bawak free and easy jek....takde rush-rush or tensi tensi sebab jem ke apa...
Ok sambung lagi...so dah masuk highway PD tu terus je me ke tempat check in....
Kitaorang kali ni dulu kat Kemang Indah Condo...katanya condo..apartment sebenarnya....
Pastu boleh tak me lupa giler-giler nak amik gambar tempat tu..huwaaaa....
Kitaorang duduk tu apartment dua bilik untuk 6 orang (syarat company tu)...ni semua atas tajaan 90 percent dari boss Atie...(TQ Dr. Ahmad and Datin Liza)...kalau tau 2 tahun lepas lagi dah guna kemudahan tu..kikikiki

Tau tak..me kang jalan punyalah jauh sampai Melaka pastu pusing masuk PD pastu kena tahan kat PD tu kejab..last-last beza me sampai dengan Atie sampai tak sampai 10 minit pun ye...hahahaha....macam kitoarang pulak yang ke Johor okeh...padahal kitorang dari KL jek...kurang-kurang 2 jam 15 minit dah sampai kan...
Dah check in...dapat pass parking pastu terus naik atas...kitaorang dapat tingkat 1 (atas)..
Then berehat-rehatlah solat semua terus mandi kolam...hehehehe..laju je bab mandi kolam kan...jakunslah katakan...
Mandi kolam pun tak amik gambar sebab kitorang dapat mandi kolam bebudak jek...hahahaha...
Kolam dewasa tu dalam sangat okeh...5 kaki kedalamnnya...me yang takut-takut berani dengan air memang taklah...pastu Atie yang berani tu try test masuk dalam kolam tu pun taknak...takut katanya sebab kaki jejak sikit je dalam tu...
So berendamlah menyempit memasing dalam kolam bebudak tu..hahahaha...(nasib baik ada Imraan dengan Umaar...buat coverline gitu hahahaha)...eh jangan tak tau...kolam bebudak pun takat pinggang me ye....international sangat kolamnya..dia ingat anak-anak omputeh je kot gi situ...padahal yang adooo...hahahahaha...

Bersambung....




















OIC Cafe....

Minggu masing-masing buat giler...kejab kata stress, jom keluar.....kejab kang kata eh tak jadi..kejab kata eh jadi...last-last jadik jugak...huh!
Mula-mula me ingatkan nak gi makan Pak John jek...sekali Mijon kata jom kita makan kat Tropicana..tempat steamboat baru.......ooo oklah..I is ikut jek (walaupun I is yang kena bawak kete...huwaaaaa)


Sampai-sampai terus carik seats....
Bukan cari apapun...cuma nak pilih seats yang best la pening sikit...
Elok-elok nak seats yang tu, katanya tu dah kena booking....pastu konon naklah amik yang hujung tepi dinding cermin tuk...sekali eh jauhnya dari buffet tables...pastu kang tepi tempat playroom bebudak...ehhh wendakkkk...kang tercekik-cekik nak makan...last-last amik jugak seats yang depan awal-awal tadi adik tu dah suggest tadi......hahaha..gedik sungguh kan makcik-makcik nih...??kalau duduk je tadi kan elok....heheheh...tapi takpe...adik tu baik je okeh...i like!!....



Dah duduk tu tak reti-reti nak amik apa yang nak dimakan??kikiki..soalan macam puake je kan..?
Me macam biasa..segala taufu, segala bebola lah kan...pastu mushrooms sikit...amik jugak kambing bakar....
Mijon pulak dia amik segala jenis seafood....



Dah amik tu masukkan je dalam air rebusan tu....
Kitaorang amik clear soup dengan Tomyam....
Tomyam tu sedap..pekat likat...
Yang clear soup tu I is tak rasa....me dah kenyang sangat sampai tak ingat nak hirup sup tu dah...huhuhu...


Ingatkan nak duduk yang sinun....tapi dah kena booking...
Lupa pulak...tempat ni ada offer kat Groupon....so kebanyakkan meja dah kena booking....
Kitoarang pergi tak guna kupon...so dapat meja yang balance balance jelah.....kata pun walk-in kan...so apa yang ada jelah....padan muka..hehehehe..



Ni bila dah tak lalu nak makan bebola...me saja gatal-gatal try makan Onion Rings tu....uiiiii sedaplah pulak...
I is paling tak suka Onion Rings okeh...tapi kali ni suka...sebabnya bawang dalam tu elok je terletak, tak macam selalu lembek-lembek je kan....
Potato Wedges tu jangan..tu memang kegemaran...apa-apa berunsurkan kentang memang kegemaran me....
Kat sini buffet spreadsnya banyak okeh...nak nasik goreng ada...nak nasik lemak pun ada tau....
Buah-buah pun berbagai-bagai...air pun sama....lalu tak lalu jelah nak makan pun....




Aiskrim pun ada.....ni namanya dah kenyang pun tetap nak telan aiskrim jugak..heheheh...



Anggur purple kegemaran pun ada...
Ni gatal nak celup coklat..hasilnya coklat tu tak rasa apapun....baik makan anggur camtu jek....
Me memang suka giler anggur yang jenis camni..dahlah seedless pastu keras...sukaaa....kalau anggur lain memang tak berapa suka...lagi-lagi kalau kulit lembek or kenyal-kenyal tu...I is suka yang kulit firm...






Amboiboiboiiii...bizi sangat teacher tu...biasa diaaa...!!masa makan main hp.....



Maknya...heheheeh...
Mata me memang gitu...lagi penat or lagi ngantuk makanya mata me pun menjadi makin tak terbukak....
Amik pic 3 kali kot nak amik gambar yang mata terbukak...ini jelah yang dapat..hahahaha....



Minah yang katanya stress...stress...stress...dari beberapa weeks before....
I is pulak yang stress bila asyik baca ayat stress...stress..stress..hahahaha....tapi nasib baik I is profesional...masa baca SMS memang stress...tapi bila dah tutup HP lupa terus...kikikiki...



Gambar penghabisan....
Teacher Mijon in action....kemahin kan siap demo patahkan ketam....
Ni sebenarnya gambar nak tunjuk kat Kak Gee...kikikiki...mau bikin panas sikit....
Lepas makan nih (kenyang sangat...alhamdullilah)...bergeraklah kitaorang ke E@Curve...terus karok 3 jam ko...tak puas hati lagi tak tau....
Pastu paling best bila last song tu dapat nyanyi lagu "I"ll Drove All Night" by Celine Dion tu....kemain nyanyi tak sedar diri memasing....pastu dah tak pasal 3 hari 3 malam lagu tu dok berpusing-pusing dalam kepala hotak....hahahaha....(me ingatkan me sorang...rupanya Mijon pun sama...kahkahkah...penangan lagu okeh).....

TamaT




Monday, March 30, 2015

Sakitnya Tuh Di Sini...

My kereta tak mahal pun okeh...bulan-bulan pun bayar ratus-ratus jek (seribu tu jauhhhh sangat-sangat lagiii)....
Tapi kalau dah disagat oleh orang lain..memanglah hanginnnnn satu badan...huhuhuhu...



Sakitnya tuh di sini.....


Ye sakitnya tuh di sini....hoihoiiiii!!



Sakitnya tuh di sini.....mencikkkk!!!



Takde ribut, takde pokok bergoyang, tapi ginilah jadinya.......tapi serius sakitnya tuh di siniiiii....
Pagi semalam sebelum keluar rumah me dah check dah..takde pulak apa-apa......I is jenis sebelum naik kereta akan pusing tawap satu kereta dulu...selalunya sebab nak check tayarlah kan....tapi betulll pagi semalam tu takde pulak me nampak apa-apa...
Tapiiiii...pagi-pagi tadi elok me nak pusing satu kereta (nak pergi kerja daaa)...tengok-tengok dah apahal macam tergaris je kat depan tu...????eeiiiiiii
Elok me tengok dekat-dekat, belek-belek....nih bukan takat bergaris..ni siap bersirat macam kena toreh je nihhhh...adoiiiiii!!!sakitnya tuh di siniiiiiiiiii!!!.....
Nak maki tapi tak tau kat sapa nak maki...huwaaaa...nak marah pun sama, tak tau kat sapa nak marah....
So terkilan takde motip jelah...huuuuuuuuu...sedih woiiiiiii...I is takdelah berapa sayang sangat kereta.....takat bercalar halus penuh belah kanan tu I is pejamkan mata jek....tu pun sebab me tau bebudak selalu main kat tepi parking me tu....nak larang pun macam paham ke bebudak tu...redha jelah.....
Tapi bila dah berlekuk jahanam camni memang makan dalam sikitlah kan...huhuhuhu...nangis tak berair mata okeh pagi-pagi nih....sakitnya tuh di siniiiiiii.....







Thursday, March 26, 2015

Yoko Yoko (Sharing is Caring)....



Sapa tak kenal Yoko Yoko nih?
Eh, mengaku tak kenal pun takpe sebabnya doktor me semalam pun dia tak kenal apa Yoko Yoko nih...hehehehe....
Ok, untuk yang tak tau (yang tau tu tak payah baca..kuikuikui), Yoko Yoko ni gunanya untuk kurangkan sakit-sakit or sengal-sengal badan....terutamanya kalau korang sakit-sakit belakang, sakit kat betis, sakit kat kaki...
Ni untuk kegunaan luaran je tau...kiranya macam ubat gosok panas tu...cuma tak payah gosok/urut dah....
Ni functionnya ala-ala koyok atau cream berangin tu...cuma yang bestnya Yoko Yoko ni tak payah nak menyusahkan diri..tak payah nak urut-urut or mengotorkan tangan....



Sebab apa tak payah susah payah segala macam guna cream or koyok?
Sebab dia macam atas nih....
Cara nak guna senang je..mana yang sakit..contohnya betis kita cramp...just amik je Yoko Yoko ni then sapu je kepala merah/biru tu terus kat tempat yang kita sakit tu....
Kang tak lama lepas tu or dua tiga kali sapuan berulang-ulang (in sya ALLAH) hilanglah sakit tu....



Nak cari Yoko Yoko ni senang je....
Rasa-rasanya semua farmasi or mana-mana tempat yang ada jual ubat ada jual Yoko Yoko nih....
Yoko Yoko ada dua jenis..satu warna merah macam me punya ni..merah jenis less smell...
Yang lagi satu tu warna biru..yang tu yang biasa....Biru memang bau memang bau koyok yang kuatlah kan....
Kalau ikutkan me suka je warna yang biru tu...tapi bila fikir-fikir balik, ehhh kang berbau minyak angin je kang pulak...tak syok pulak kan....so amik jelah yang merah....
Harga pulak berbeza-beza ikut kedai...tapi kalau nak murah beli time tengah sales.....
Selalunya me beli yang merah ni dalam harga RM12 plus-plus...tu time sales lah ye..kalau time biasa-biasa memang harga dia RM15 ke atas tak silap.....
Ada jugak dua saiz..saiz kecik macam me punya nih...satu lagi yang saiz besar....
Yang kecik ni pulak selalunya bertahan lamaaaaa....lagi kurang pakai lagi lamaaa dia tahan....
Yang me ni beli ni pun sebab untuk standby kalau-kalau tengah bawak kereta karang tercramp ke apa senang....
Sebabnya ada jugak 2-3 kali tengah baru nak drive kereta (adalah dalam 5 minit bergerak kereta tu) tau-tau dah tercramp...senang jek...sauk Yoko Yoko nih bukak penutup terus sapu kat tempat cramp tu...dah setel.....Alhamdullilah...selalunya kejab je hilang dah cramp tu.....
Ni dua hari ni me guna sebab belakang belah kiri me ni sakit...salah tidur or sebab bawak barang banyak kot...ntahlah....
Eh lupa pulak...ni paling penting....korang kalau tak sakit jangan gatal-gatal dok sapu air Yoko Yoko tu ye....sebabnya Yoko Yoko ni memang pedih giler-giler okeh....
Yoko Yoko ni camni sifat dia (ikut pengalaman me yang dah pakai Yoko Yoko ni bertahun-tahun)..sifatnya kalau tempat tu memang sakit kalau disapu Yoko Yoko dia akan senyap tak takkan rasa apa-apa...tapiiiiiiii...kalau korang tersalah sapu, memang masaklah kulit..panas ooiiiiiiiii.....
Mula-mula memanglah sejuk nyaman jek rasanya..tapi tunggulah 5-10 minit lagiiiii...haaaa memang korang akan rasa berbirat kulit tu tauuuu......
Masa tu basuhlah 7 bilas air embun menitis sekalipun..memang panas tu takkan hilang (selagi benda tu tak habis meresapnya)....
Me pernah kena ye...banyak kali pun iya...hahahaha....
Mula-mula sedap sangat menyapu...tau-tau dah terlebih sapu sampai dah kat tempat-tempat tak berkaitan pun dok tonyoh jugak..last-last dah berbirat kulit.....
Berbirat macam kena bakar ye...tapi yang ajaibnya kulit korang sikit merah pun takde ye....kalau citer or tunjuk kat orang kata kita tengah tahan sakit kulit berbirat memang orang takkan percayalah....sebab memang takkan ada kesan apa-apa....
Lagi satu sebab dia sapu camtu je (tempat sapu dia tu kan direct ke kulit) so for hygienic purpose rasanya tak eloklah share ramai-ramai Yoko Yoko nih....kecuali emergency takpelah..kalau dah terpaksa....so dicadangkan kalau betul-betul ada masalah sakit-sakit urat or etc. belilah je sorang satu....gitewww....


Sekian....





Wednesday, March 18, 2015

Zoo Negara 2015

Sejak ada anak-anak buah ni Makcik Su, Opah dengan Usu Anim menompang kasihan jalan-jalan dengan diaorang jelah.....
Kalau nak pergi sendiri-sendiri memang taklah..tak pun kena berfikir 40 hari 40 malam lah jawabnya....
Tapi cuba plan berjalan tu dengan dioarang....memang happy semacam jek....


Budget pun ciputss, so ke Zoo Negara jelah kami....
Paling dekat, paling senang nak pergi pun iya kan....
Dari rumah kalau jem sikit pun dalam 30 minit dah sampai...tapi nak menyampaikan ke sana tu stilll kena plan okeh..kalau tak memang tak kan jejaklah kot....
Ni pergi pun dah tengah hari...macam biasa....nak pukul 1.10 baru sampai....
Panas jangan cakaplah kan...tapi better sangat-sangatlah kalau hujan...kalau hujan masaklah nak berjalan dalam hujan-hujan tu pulak kan...
Tiket untuk dewasa berharga RM25, untuk kanak-kanak lupa..heheheheh...selalu macam tu kan...
Cuma ingat total untuk 5 orang dewasa dengan sorang kanak-kanak RM110...
So rasanya RM25 dewasa, RM10 kanak-kanak...baby free.....
Nak tengok Panda kena tambah lagi RM25 sorang....
Mula-mula tu ingatkan nak tengok Panda...sekali bila tanya kat adik kat depan kaunter tu, katanya tengok kejab je...cuma nak beratur tu nanti lama.....Ooooo...melopong mulut me dengan Atie...hehehehe..terus cancel...kitaorang masuk yang biasa-biasa je dah....



Cantik kan...?
Ni kat taman rama-rama....ala-ala tamanlah..taman mini...
Ni betul-betul kat sebelah kanan entrance tu nanti...tahun 2013 pergi takde lagi tempat nih...tahun ni dah ada....
Cantik jugak lanskaps dalam ni...masa me pergi ni pun adalah dalam 3-4 orang macam photographer profesional dok 'bertapa' dalam ni sebab nak amik gambar....(mana tak kata bertapa kalau ada yang sampai bersila sebab nak amik nice shot..hehehe)....



Ni dah sampai tempat burung....
Tapi sampai ke sudah me tak pernah masuk kat dalam tu..hehehehe...
Entrance untuk burung tu kat belakang belah kiri nun....
Me kan pengeli..so memanglah takkan masuk....ni tengok gambar pun dah geli geleman okeh...
I is tak boleh sangat binatang-binatang nih....geliiii.....uiiiii..sambil bernaip pun boleh tergeliat-geliat gelik ni camno???


Jalan baru beberapa meter tapi dah rehat....
Ni baru sampai kat depan bangau tu ye...belum sampai mana-mana lagi pun....



Makcik Su pulak duduk...mengah mak nak!...
Ni tengah tunggu diaorang....I is jalan berhenti tengok pastu jalan...
Diaorang tak ye...jalan berhenti, buat ulasan dua tiga empat perenggan baru jalan...huwaaaaa.....



Opah dengan Imraan...
Opah lagi adventurous orangnya....Imraan tu sepesen dengan me, penakut....semua benda pun nak geli dan takut..adoihaiiiii....



Pastu sebab lagi 2-3 minit dah nak start show kat area akuarium nih..terus je laju-laju jalan....
Pastu boleh tak...bila sampai dah start pastu dah semampat-mampatnya orang...
Lupa pulak, ni kitaorang gi masa cuti CNY aritu...hari Sabtu...so memang mendapatlah kan....



Dah duduk rehat-rehat kat situ lebih kurang....terus masuk ke area akuarium....
Akuarium time me masuk tu memang takde orang lagi..sebab semua dah stuck kat tempat show tadi tu....
Lama jugaklah duduk dalam tu sebab nak tumpang ekon..kikiki....



Elok tengah tumpang ekon sekali nah kauuu..datang segerombolan...tapi nasib baiklah takdelah sesak melampau-lampau....kiranya sesak yang boleh diterima akal lagilah....



Ni sebenarnya kat pintu masuk...tapi disebabkan tunggu Atie lama sangat tak keluar-keluar (dia sefamili masuk lambat), so me dengan Anim pergi balik kat entrance akuarium nih...
Tau tak me pergi sini semata-mata sebab nak tumpang ekon lagik...hehehehe...
Kat pintu ni memang sejuk je ekonnya....
Tu tergantung kat leher me tu kipas bateri tu...panas sangat kan...nak kipas sendiri malas...so beli yang berbateri...ok jugak harganya...RM10 siap dengan bateri....kalau nak beli bateri extra RM1 je dapat dua ketul...
And bagus jugak me beli kipas tu ye...panas-panas tu dapat angin meniup kat muka...wahhh legaaa gitu.....



Boleh tak elok-elok dah keluar dari akuarium tu, beli eskrem pastu terus nak balik...huwaaaa....
Tak puas okeh....dahlah buat kesekian kalinya tak dapat tengok buaya dengan beruang...huwaaaa.....rugi okehhhhh....



Tu nampak tu..dah laju-laju jalan nak keluar....
Emak, Azrul dengan Umaar dah keluar dah rupa-rupanya....sabar jelah....
Tapi tulah..kalau dah katanya Su dan Atie, ingat nak jalan terus sampai keluar??tak ye....
Elok je sampai tepi exit tu berhenti kejab beli ais blended...kahkahkahkah....




Jalan laju-laju mananya nak amik gambar kat sini pun...
Ni pun sambil jalan sambil snap...nasib baik tak goyang pulak kan...?
Sekarang ni Zoo dah cantik sikit....berbanding dengan masa yang me pergi tahun 2013 dulu tu sama je dari yang lama me pernah pergi...
Tapi kali ni memang dah cantik....so ok sangat-sangatlah kalau nak bawak anak-anak kecik tu....eh, nak berdatim laki dengan bini je pun boleh....tempat tu kan macam taman...cuma plus ada heiwan-heiwan jelah kan....



Balik tu lapar...so singgah kejab kat AEON AU2....
Makan kat Chicken Rice Shop kejab pastu Atie kata dia nak shopping sikit untuk anak dia....



Gambar tengah makan memang takde ye..memasing memang lapar...pastu memang me dah tak ingat langsung pasal nak amik pic...hehehehe...
Tu nampak tu..sampai dah bersila-silalah dah Opah...nak menunggu ibu dioarang shopping bukan main-main punya tunggu ye...
Atie selagi tak nipis karpet kat situ (sebab jalan pusing-pusing ulang alik tempat tu je) memang tak belilah jawabnya.....
Minah tu cerewet...dahlah tu memang lembab sikit pergerakkanya (macam mak me kata...ntah apa yang dia kobek ntah...huwahahahaha)....



Tuesday, March 17, 2015

Sabtu Dan Ahad....

Citer hari Sabtu dan Ahad lepas...14 dan 15 Mac 2015....



Pagi-pagi dah keluar cari Nasi Lemak dekat Taman Seri Ampang....
Dah balik tu ingatkan nak naik rumah terus..tapi terserempak pulak dengan Atie yang baru sampai nak hantar bebudak......
Bila nak naik tu Imraan dah sibuk-sibuk ajak naik kereta..so terus je me bawak diaorang ke Taman Tasek Ampang Hilir...
Dapat main seround dua..adalah dalam 15-20 minit then balik...
Tengoklah tu..Adik pun baru je bangun masa me amik dia masukkan dalam kereta tu...mamai-mamai kena main buaian..hahaha..kejam kan makcik?
Balik rumah pulak breakfast then sambil tengokkan bebudak tu (me jadi assistant nanny jek), sempatlah jugak tidur dalam 35 minit (tak boleh tidurlah pulak sebab perut meragam).....petang siap-siap ke rumah Sept....



Sept macam biasalah...kalau mengajak lepak rumah dia, dia punya plan sebelum sampai tu macam-macam...macam haritu katanya jom kita ke Up-townlah, makan satey kajang lah...gi tengok wayang ke...katanya....
Tapi memang dah sampai sana takde pun...huhuhu...berapa kali dah terkena ni weihhh??
Tau-tau lepas dah maghrib tu keluar just pergi makan kat area rumah dia je pun...huwaaaaaaa....



Me mintak Nasi Goreng Ayam...Mak Sept mintak Nasik Goreng Cina....yang sedap adalah nasi goreng yang me order..yeayyyy!!....
Lemak-lemak pedas kau....tetiba rasa tak cukup okeh...
Tapi satu je, nasi goreng tu sedap bila makan kosong je..bila me makan dengan Ayam Goreng tu tak best pulak rasanya......



Kalau tak memasing macam pening-pening nak makan kat mana kan....tapi bila Sept sebut je SATEY confirm me setuju..hahahaha..senang...memang tak payah dah pening nak fikir dah......
Ni kitaorang order ayam 10 cucuk, daging 5 cucuk....alhamdullilah..sedap jugak sateynya...
Yang daging pun sedap..tapi ada jugak dapat yang liat kemain...
Kuah dia me tak rasa...me kalau makan satey sedap memang kuah dia tak berapa nak layan....cuma kalau makan kat SAMURI memang apapun kuah tu me memang akan makan...hirup pun sanggup okeh...heheheheh..
So dah habis makan, sampai rumah Sept nak pukul 11.45 pm....dah lambat jugak kan....
Lupa pulak, sebelum gi makan tu me singgah kat My Mydin dulu....nak cari barang pakai untuk gi PD minggu depan nih....
Haah, minggu depan ni kitaorang sefamili ke PD....saja nak try test cuba resort condo yang boss Atie subscribes...kalau best lain kali boleh pergi lagik..hehehehe......





Esok paginya, hari Ahad kitaorang keluar rumah pukul 8 pagi for breakfast...
Kena cepat sebab me dengan Sept nak ke Matta Fair.....
Me dah dua series Matta Fair me tak join..so kali ni berkobar-kobar nak pergi lagi....
Yang atas ni Nasi Lemak Kerang me punya....Kemain lagi telur mata tu kan...?
Ni kitaorang makan kat Aliff Bistro....ala tempat yang me pergi yang atasnya tu ala-ala Singapore tu....hehehehe...



Sept punya lauk Sambal Sotong...
Rasa memang not bad langsung....korang tau kan kalau Sambal Nasi Lemak mamak camne...ha camtulah...
Kat sini memang syok lebih sikit sebab lauk memang banyak.....kalau ikut hati nak je makan macam-macam lagi..tapi bila fikir-fikir..uiiii..ni pun dah macam-macam dah okeh....



Kitaorang amik jugak vadey dua jenis tu 4 keping...sedap jugak....berasa....
Harga 60sen seketul...tapi saiz dia agak besar..puas hati makan okeh....
Mak Sept order Roti Telur...sedap jugak...uiiii....
Dah makan, borak-borak tu tau-tau dah pukul 9 suku camtu....
So terus hantar Mak Sept balik rumah dulu then kitaorang berdua ke Matta Fair....




Matta Fair 2015.....
Masa kitaorang sampai ni baru je pukul 10.10 minit camtu..kiranya baru bukaklah...
So parking agak senang nak dapat....(kitaroang parking kat Hentian Duta)....
Masuk-masuk dalam pun still orang tak ramai sangat lagi...lega.....
Lupa pulak, kalini entrance diaorang kat tingkat 3...
Tapi I like sebab tingkat 3 ni siling dia tinggi...so rasa lapangggg jek.....



Gaya dah macam agen dah....
Mau tak, 14 kali asyik ulang alik call Mijon...
Mijon kat kampung, so tak dapat join...nak beli something kena persetujuan bersama dulu..kang pakai beli kang tetiba kata tak boleh kang rugi...so tu yang 14 kali asyiklah call bertanya....
Tu beg Sept dah kembong sebab dia dapat 2 set mugs....kat sana kalau korang rajin masa beli pakej tu tanyalah ada goodies apa-apa tak?kalau ada memang diaorang akan bagi...pelik kan, jenis kena mintak baru nak bagi...saja simpan goodies company ke apa?




Lagi satu kalau pergi Matta Fair memang kena focus banyak okeh....
Focus nak beli apa sebenarnya...kalau tak focus jadilah macam kitaorang...memang pening kepala sebab kang apa kata kita gi toottt, apa kata kita gi teetttt....huwaaaaa..ni Sept yek..dia memang senang out-of-focus....kejab kata okeh kita cari yang Langkawi jek...kang tetiba..jom kita Baliiii.....huwaaaaaa.....kemain je kan....
Ni yang kitaorang amik ni last minit punya choice....tanya booth situ sini..last-last tanya camtu kat sini terus setuju beli...heheheheh....
Kitaorang kalau ke Matta Fair akan cari yang murah (of-courselah kan), berbaloi dan tak banyak syarat...
Ye..kat sini kena terang hati okeh...salah percaturan rugiiiii....kalau rugi takat beza RM50-60 takpe..kalau rugi lebih tu memang tak mau....



Deko tourism negeri masing-masing pun cantik..dah macam yang international punya dah....


Dah ramai kan...?sebab masa ni dah pukul 12 lebih...
Orang makin ramai datang...yang dari pagi tadi tu still ada yang stay, tambah dengan yang datang time by time tu memang penuh jadinya....


Tapi kalini kitaorng memang hebat...setel semua sebelum pukul 2...
Selalunya kalau tak sampai nak petang memang tak balik lagi.....
Kalini takde...dah habis beli, dah jom balik.....takde nak bersidai-sidai nak fikir-fikir sangat dah....
Lagipun bukan semua offer kat dalam tu okeh sangat pun...kadang-kadang jimat dengan harga asal pun takat RM50 ke bawah je...tak jimat pun okeh....dahlah tu syarat macam-macam..so lagi baik amik jelah harga apa yang ada pada hari biasa-biasa (means tak payah tunggu Matta Fair pun)..lagi senang boleh ikut sukahati korang nak macam mana....



Keluar je melintas dah nampak pakcik Aiskrim nih...
Apa lagi...belilah kan...
Tahun lepas tak dapat sebab hujan..tahun ni cun tengah panas tu kan....



Me amik yang roti....RM3 satu nih...
Bila tanya takde kacang ke?katanya tak buat..ewahhhhhh...suka suki je kan....
Tapi tetaplah marbeles...marbeles mungkin sebab roti tu gebus dan lemak....makan pulak dengan Aiskrim Malaysia uiiii sedappppp.....
Tapi ada tapiiii...kecik beno aiskrim pakcik tu bagi....halus je scopnya....
So terus hantar Sept balik rumah dia then me balik rumah.....
Balik pun kena cepat-cepat sebab nak pergi melawat Opah Saudara me kat Hospital Kajang....



Opah Cik....
Katanya suspek Denggi...tapi Alhamdullilah...me tengok sihat je....
Me doakan Opah cepat sembuh...cepat-cepat keluar hospital...amin...



Ni turun bawah kejab sebab bebudak tak boleh naik ke atas....
Kalau hospital Ampang boleh je, tapi hospital ni tak boleh....tapi eloklah pun...bising kot kalau bebudak boleh masuk....



Balik hospital ingatkan nak makan Satey Kajang...tapi semua orang macam taknak..huwaaaaaa...
So ke Kampung Baru....nak cari western..nak cari western....
So Atie suggest ke kapal...nama betul tak tau okeh..belasah jelah panggil kapal....




Atie punya Chicken Chop....
Bolehlah....



Abang Imraan gedik makan fries dulu....
Gedik suruh me amik gambar dia....



Adik Umaar..sua apapun telan.....
Pandai makan nih...bagus tak memilih..kalau memilih jadi macam Usu Anim dengan Abang Imraan lah.....semua benda tak makan....



Me taknak kalah..me amik Mix Lamb....
Me tengok ada Ayam, Lamb dengan Daging....
Potion tak kedekut....tapi rasa tak berapa...sos dia kureng....
Tak kedekut sos, tapi sos dia tak berasa pun...kuat daun bay tu jek.....
Me rasa rumah tokei kat sebelah...banglo beso okeh, siap kereta menjalar (kedai dia melekat dengan rumah nih)..nak je me dingdong pagar tu pastu bagi review hati ke hati..mentang-mentanglah le bagi rega murah kan...tapi tasteless camno?patutnya biar berasa, murah tapi potion dia kecikkan pun takpe...so pahamlah kan, kalau dapat food potion kecik pun sebab sedap....
Ni murah, potion besar, tapi takde rasa..huwaaaa....
Dahlah tu staff dia macam kureng jek....cuma adik tukang jual jeli tu je terlebih peramah...kalau yang tukang amik order tu macam lu langsi lu mati gitewww....nak makan pun bikin potong mood okeh....



Habis satu restoran berkepak je tangan memasing kan...kikikiki...



Opah macam biasa...kalau makan kat luar terkebil-kebil semua benda tak makan...huwaaa....
Padahal masa dalam kereta tu kemain sebut nak makan kat Kampung Baru....tapi bila sampai Kampung Baru terkulat-kulat jugak tak reti nak makan apa...kalau tak baik makan Sate Kajang je tadi.....huhuhuhu...
Lupa pulak, emak order burger Ayam Special...tu kat tepi rumah pun boleh beli okeh....



Ni budak bising nih....nak air..nak aiirr katanya....
Air depan mata pun nak tunggu kena suap dalam mulut..huhuhu....
Imraan makan Nasi apatah tu....ala nasi yang kalau kita makan Kenny Rogers tu.....
Me makan tak habis..separuh tu tapau okeh....ajaib kan...?padahal tengah hari me tak makan apapun tau....
Balik sempai rumah dalam pukul 9 lebih...sekejab benar makan...hehehehe...
Me malam tu pukul 10.30 pm dah tidur ye...punyalah penat sehari berjalan....
I is memang kalau hari Ahad berjalan full-full nih memang Isnin out-of-orderlah jawabnya.....
Tapi Alhamdullilah, semalam boleh gi kerja....tapi kepala memang sakit kena tekan kat bijik mata lah jugak....





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...