Search This Blog

Saturday, October 30, 2010

Happy Birthday!!

Yay...!
Happy Birthday Anim...!
Dah 11 tahun dah arini...
Makin besar dah my little sister nih..
Rasanya lagi setahun dah boleh potong kependekkan kakakmu ini..huhuhuhuhu...



Ni gambar diambil masa bulan 8...time makan KFC kat AU2...
Sekarang ni kalau gi mana-mana berdatingan berdua dengan Anim je...
Tu pun kena umpan ok, kena belikan komik...rabak RM 8-9 tiap kali kuar...biasala dia ni jenis cepat bosan...

Apapun, Kak Lily nak ucapkan:

SELAMAT HARI LAHIR..
SEMOGA PANJANG UMUR, 
DIMURAHKAN REZEKI, 
DIKURNIAKAN KESIHATAN YANG BAIK...
Tak lupa...
SEMOGA JADI ANAK DAN ADIK YANG BAIK...
SEMOGA BELAJAR PUN PANDAI-PANDAI...
AMINN....





Sempat lagi tempek gambar makanan...heheheh
Ni breakfast kitaorang pagi nih...Roti Canai Mamak Rashid...
Saya punya yang banjir, Anim punya yang garing...
Nyum..nyum...marbelessss......


Muka besday girl yang tak suka betul amik gambar secara rambang nih..
Muka extra selengga sebab pagi-pagi dah bangun hantar emak dan pergi sarapan...hehehheheh
(Huhuhu..maafkan kakakmu yang menjadi mamarazi ini...)

Thursday, October 28, 2010

Macam-macam....ishhhh

Lamanya tak ada entri baru...hehehehe..lama ke Sue..??

Minggu ni macam-macam jadi kat me tau..lepas je baik demam, badan still tak sihat-sihat lagi..
Bertambah-tambah penyakit lagi ada...lama sangat kot dah tak sakit, so, bila sakit..amik ko, datang dengan pakej yang amatlah menarik..hehehehe...takpe..takpe..dugaan..

Bayangkan....(sila bayangkan ye tuan puan...)
Melecet haritu dah macam biskut, kejab ada kejab takde...huhuhu..suka-suka dia je nak melecet kejab tak...
Semalam pulak pagi-pagi dah rasa kepala macam mencucuk-cucuk, tapi lite-lite lagi la..lantak kan je...
Tapi lepas je makan meggi goreng Mak Kantin masa lunch tu (tiba-tiba teringin meggi goreng boleh...???)..huwaaa..tetiba dah mencucuk-cucuk pulak dari hujung kepala sampai nak bukak mata pun susah...tu campur pulak tetiba loya rasa macam meggi goreng tu di hujung tekak, dah lah tu perut pulak jadi tak sedap, mulut la asyik nak sendawa..paling best, tiap kali sedawa rasa meggi goreng lak tu..huhuuhuhuuhu...
Sebaik petang semalam tu Nurul bagi Paracetamol..lega kepala..
Tapi kepala jelah, mulut, tekak dan perut masih lagi buat hal..
Takut muntah menyembur je nanti...huhuhuhu...tapi sebaik tak...masih dalam kawalan...heheheh
Perut lak, berangin ke apa tak tau...nak lagi best, bercampur dengan sakit perut sengugut...walla!!marbelesss....hehehehhe.....
Sampailah malam tadi habis dok membuang 2-3 kali masuk jamban baru lega...Alhamdullilah..
Janji kuar kan..tak kuar atas kuar bawah...heheheheh (sowiii...)

Bangun pagi dah lega...Alhamdullilah..syukur-syukur..walaupun kepala masih lagi ada rasa mencucuk lite-lite, tapi pedulik...malas nak layan..

Yang herannya...petang semalam masa dok layan-layan sakit perut dengan tak sedap tekak  tu dok terbelek-belek kaki..
Ait..apahal pulak kaki aku ni macam kaki gergasi???(walaupun memang dah macam kaki gergasi pun..)...
Bengkak semacam je...tang betis, tang buku lali..awatnya nih???huhuhuhu...
Tak sakit, tapi kenapa kaki i jadi gedebab semuanya nih...??why...?why???
Sudah......ni penyakit ke, sebab dah makin gemuk?huhuhuh
Pagi ni pun still bengkak lagi..napa nih..adoii...
Tapi takpe..petang karang ada appointment doktor lagi..apa-apa kang boleh tanya...

Cum harap-harap jangan datang penyakit bukan-bukan lagi sudah....tak sanggup...huhuhuhu

Sunday, October 24, 2010

Takde Keroje....

Weekend kan time semua orang bz dan tak ada masa nak ada entri baru kan?
Disebabkan me sudah kebosanan tahap gaban, dah tak tau sangat nak buat apa...
Nak tau apa kerja me?

Me bukak blog sendiri guna Google Chrome..pastu translate ke bahasa Inggeris...
Huwahahahahhaha....lawak habis...habis semua ayat keluar....
Sah-sah memang hancur Bahasa Malaysia me nih....hehheheheh...
Mana taknya, walaupun Google translate buat lawak dengan menanstrate satu-satu ayat atau seketul-ketul ayat..memang lawak la jadinya kan..tapi tambah lawak tang Google sampai tak boleh translate certains ayat yang me tulis ok...buruk benor ayat jadinya..memang fail habis...hehehheheh
Sambil baca, sambil gelak sendiri, pastu baca lagi, gelak balik...hahahahhah.......sabar jelah...Sah-sah memang takde kerja...hehehhehhhe

Saturday, October 23, 2010

Gara-gara CM 2010

InsyaALLAH minggu pertama bulan November ni me and the geng nak gi bercoti-coti Malaysia lagi..heheheh
Preparation jangan cakap la, kalut semacam ok..(me sorang je pun yang kelam kibut...huhuhuhu...orang lain??hah, tanyalah diaorang sendiri...)
Kelam kibut camne??
Aaaa...nilah yang me nak citer ni...
Bayangkan, dari bulan May 2010 haritu..lepas je kitaorang balik dari trip Melaka terus semangat plan apa yang patut.....part plan sama-sama tu ok..tapi yang lain...??huhuhuhu
Me yang tak dilantik ni biasala, jadi mastermindnye...Mastermind la sangat..! dah semua orang punya ayat "aku ikut je..." jadi nak taknak kena buatkan jugakla kan..dah jadi organizer dah ni tahapnya..

Dari carik hotel, cari information, semualah me kena buat dan fikir....(kira ni entri mengadu nasib la nih..huhuhuhuk)
Iyalah, fedup jugak kadang-kadang, tapi bila fikir-fikir balik, takpe Sue...pahala..huhuhuhuhu..tapi, macam sian je kan??
Tapi me tak kira, nak ngadu jugak....huh!

Iyalah mana taknya..dari mula-mula ok i yang kena start kan...
Camni citernye:
Mula-mula nak kena cari tempat..
Dah carik tempat kena tanya pulak orang lain ok ke tak tempat yang kita nak pergi tu sekian sekian...?...
Dah ok kang, kena lah carik hotel...
Dah carik hotel, kang nak kena check pula, mahal ke murah ke, jauh ke dekat dari tempat nak jalan-jaln tu ke..ada swimming pool ke tak..apa hotel provide lagi...dan lain-lain lagi...
Dan, bila dah complete dan masing-masing dah puas hati..
Kena kontek hotel tu kena tanya itu ini begitu begini..kang kalo fully booked, carik lagi hotel lain pulak..tanya balik kat kengkawan ok ke tak, harga ok ke tak segala..
Then kena confirmkan balik kat kengkawan, dah ok semua baru booked...huhuhuhuhu...
Bunyi macam simple je kan...??
Aloww..i ni bukannya agen pelancongan ok...kalau i jadi agen dah kayo dah...tapi cakap dalam hati jelah...hehehehhe...iyala, penat tau..nak suruh amik pakej je terus, adalak yang bunyik, sebaik i ni seorang yang sangat memahami (memahami la sangat...huhuhu)....
Nak tak nak terpaksa lah seseorang kena usahakan..saya yang menurut perintah ni la pun, sapa lagi......wahhh...hebat giler Sue ni kan...huhuhuhhuhu..iya hebat, tapi dalam hati.."penattt...."...

Ok, sambung balik...
Penat okeh..penat.....!
Lepas dah booked hotel tu, kena tanya camne nak buat payment pulak...
Ooo..oklah, kebanyakkan hotel boleh bank-in je payment..senang..senang...
Bila dah booked hotel, hotel kata, sebulan sebelum check-in tepon balik...oh..ok..

Dah call, tiba-tiba hotel giler dia bagi due date tak sampai seminggu untuk bank-in full amount...apaa???
Sudah..aritu cakap nak dekat check-in baru buat payment..ingatkan seminggu sebelum check-in lah baru kena bayar...(sepatutnya gitu tau...ishhhh)
Dah..mengagau nak cari dana...iyalah..untuk 4 orang darab 2 hari kau...banyak jugak tu, i tak berkemampuan ok...
Yang hotel ni pun satu...bagi due tu cubalah munasabah sikit...cepat no nak lepaskan bilik tu kat orang lain..(pergi time peak hour memang gini jadiknya..dahlah fees hotel dah jadi 30-70% extra, pastu cepat gile penuh..jadi nak taknak kena macam berebut jugakla...)
Sebaik sekarang dah gedeban (advancele...heheheh), masing-masing telah diarahkan dengan segera untuk mengbank-in kan duit masing-masing kat akaun Mijon untuk proses yang seterusnya.....
Dan sebaik jugaklah Mijon boleh fax resit dan sebagainya...
Fuhh...setel satu problem..huhuhuhu

Haaa...Ingat nak gi bercoti ni senang...boleh tambah stress lagi ok...

Pasal hotel dah setel..ni pasal transport pulak..
Memang Makcik Viv jelah harapan bangsa kan...me memang tak kisah punya...
Tapi dah jadi pening pasal lain pulak...
Nak kena fikir sapa nak kena jemput dulu, sapa nak itu dulu ini dulu..me jugak...hhhuhuhuhu..macam dah gila kuasa kan...kan..?tapi kalau tak fikir dan buat sapalah nak buat lagi...??
Dahlah tu, kena remind 60-70 kali date nak pergi tu...tensi ok..tensiiii!
Sorang kang masih tanya lagi date, sorang kang main cabut je tarikh mana yang diaorang suka, padahal dah deal cun-cun dah pun tarikh kan...adoiii...korang ni banyak makan semut ker????..Jom nangis sama-sama me jom...huhuhuhu
Ok..ok...bertenang Sue, bertenang...
Macam tak biasa ek..?(hahahahahar..habislah kena sula dek kengkawan lepas nih...)
Sekarang ni tinggal preparation untuk masing-masing saja...malas mau campur...sendiri nak best dan sedap, sendiri kena fikir yang seterusnya...boleh??hehehhehe...boleh punya kan....

Cuma, me just harap bila dah time nanti takdelah apa-apa halangan lagi kan..mudah-mudahan...Amin...
Yang penting kita E.N.J.O.Y!!!!...opss....gelak-gelak limau manis, gelak banyak tandanya nak nangis....oooo..nehii..nehii...mintak dijauhkan...ni pesanan arwah Nenek Sept ok, ayat seremmmm tapi masih lagi boleh diguna pakai...huhuhuhu......
Jadi, tak reti-reti???apapun, e.n.j.o.y kenala berpadanan ok...hehehehheh

Nota:  Macam pernah di'sound'kan...Kali ni tolonglah memasing bawak beg tu janganlah berangkut semuanya..bawaklah secara berpada-pada...takut overloaded macam gi Melaka aritu...kesian Makcik Viv tau..Max berat bag tiap sorang adalah 1/2kg saja...hahahahar..macam kejam je bunyiknye kan...??sebenarnya reminder ni untuk me ok, aritu me over excited, gi Melaka 3 hari tapi bawak bag macam nak tinggal 3 minggu...heheheheh...so, lepas ni ingat ye Sue, jangan hover hover..!
Lalalalalalala~


Thursday, October 21, 2010

Jalan-Jalan Cari Makan (sebelum puasa)-Siri Akhir

Dah siri akhir..mesti lega hangpa semua no...
Tapi jangan harap ok..banyak lagi entri TERdahulu yang me dah TERsimpan dan akan me TERpublishkan lain kali..haahahahah...

Dah..dah..kita sambung citer balik...
Ahad bersamaan 25 Julai 2010,
Kami semua pagi-pagi lagi telah ramai-ramai balik ke rumah me di Ampang (semalam tu kan tido rumah Sept...)...
Ramai-ramai tu adalah Mijon dengan Zai je pun..
Sept??dia tak boleh ikut kitaorang dah sebab kena menunggu ketibaan bondanya yang terchenta pulang dari Tumasek...opppss...Singapura da..

Lepas je siap-siap lebih kurang, me, Mijon, Zai dan Anim (yang terjebak sama...hehehheh) pun bertolak ke Mutiara Damansara...
Kemana lagi kitaorang kan, kata nak ilangkan kepunan sebelum puasa...
Ke IKEA la kita..hehehheehehhe
Ini semua gara-gara nak pekena meatballs yang telah dicanang-canang sangat sedap oleh semua orang la kan...sapa suruh korang citer...hehehehheh
Sampai-sampai je tak tunggu apa dah..terus carik foodcourt dia..huhuhuhu..
Setelah beberapa minit tertinjau-tinjau, terspy-spy, akhirnya dapat gak meja kosong...
Seksa ok..seksa...full house...sampai nak kena cop-cop meja...ishhh..i dont like ok....!
Tapi nak rasa jugak punya pasal..ok kan saja...hehehhehe...orang lain bulih..i pun bulih ok...
Seterusnya me dengan Mijon meneruskan perjalanan kami di sini dengan beratur menolak troli yang melekit dan sedikit berkerak tu ke kaunter...(serius..bab ni macam geli sikit..dahlah troli dia lain macam...tak berapa sesuai...tapi belasah saja...)

Antara makanan yang kitaorang ambil:


Sudah semestinya set 10 ketul Meatball ini...huhuhuhu...sodap oiiii...
Tak cukupppppp....
Berebut 3 orang mana cukup...sebaik Anim tak nak...kalau tak mau ada yang meramuk kat situ..hehehehehhe
Harga RM10 plus-plus je rasanya...

Set sosej yang bengkak seketui ini, cun seketu ini...
Sedap jugak ni...tapi yang ni macam tak berbaloi sikit harga...sosej dengan coldslaw and mashed potatoe saja sudah dekat RM10...


Chicken wings yang rupanya macam semalam punya tetapi sodap ok..
Ni diconsider murah...5 ketul baru nak dekat RM9.....


Yang lain-lain tu..ada set peha ayam tapi rasa macam semut..Mijon kata la..tapi memang iyapun..tah hape tah rasanya...sorang pun tak makan..huhuhuhu...
Lagi..Daim Almond tu..paling tersodap oiii...best-best...
Lagi, Brokoli salad, tu rasa biasa jelah kan..nak rasa apa lagi..hehehhe
Lagi satu tak termasuk dalam gambar set nasik apa tah..harga pun RM9 plus-plus..tu pun sedap..
nasik dia wangi je...lebih kurang rasa nasik ayam..
Yang paling best kat sini, air Soda dah la murah dari luar, boleh lak refill tu..tu yang jadi extra best..hehehhe
Air mineral pun sama..RM1 saja sebotol...(tapi takdele boleh refill..heheheh)
Kitaorang amik semua ni harga baru RM60 plus-plus...kira berpatutan la..kenyang giler...syukur...

Ini jelah pun gambar yang sempat di amik..
Nak amik beria-ria sangat memang tak sempat ok..nak kena race jugak lah kan..kalau tak rugi i u....hehehheh
Lagipun kitaorang tak makan ikut set, sorang..sorang satu amik child plate tu, pastu dig-in mana makanan yang masing-masing suka..
Best ooo makan berebut...kalah makan nasik Ambeng ok...

Makan-mengah-makan-mengah balik...akhirnya habis..kecuali Ayam perasa semut tu jelah...hehehhehe
Lain clear..tinggal pinggan saja...
Lepas tu baru lah kitaorang gi jalan-jalan cuci mata n poket kat IKEA...
Okla..dapat gaklah 4-5 benda merapu...saja-saja gatai tangan kiri...hehehhe...
Tak tunggu lama..pukul 4 lebih terus balik Ampang..
Dropkan Zai kat LRT Ampang Park terus balik ke rumah...

Dengan itu tamatlah siri Jalan-Jalan Carik Makan Sebelum Puasa Sesi 2010...
Syukur, Alhamdullilah..

Wednesday, October 20, 2010

Seperti yang dijangka...

Seperti yang me jangkakan...
Hanya Nurul, Pakcik Wak dengan Mak kantin je yang menegur me harini...huhuhuhu...
Yang lain sungguhla KIJAM...ofis lain mungkinlah tak perasan me MC ke tidak kan...tu tak kisah pun..
Takat staf-staf lelaki kat ofis ni, jangan cakap la..diaorang mana la reti...Ane sorang, pakcik OKU sorang dengan Pakcik yang nak OKU sorang...memangle hampass....(kecuali Pakcik Wak saja la...staff tak ramai pun..pusing-pusing itu jugak la pun..)

'Bos-bos' a.k.a Makhluk Tuhan Langsung tak Seksi kat ofis me pulak???
Ohhh...diaorang kan DIVA in the House..so, memang sah-sahla tak tanya..
Yang sorang tu kang (DIVA penjaga cuti in the House..a.k.a. "kawan baik awak" tu) memang akan tanya..akan yea..akannn......tu pun soalan dia nanti apa nak tau?? "Mana Sue punya Medical Chit, nanti bagi.."..Wah..wah..wah..soalan sungguhlah prihatin kan...satu ofis, satu pangkat satu level dah tentulah kan..tapi haram..."anjing tersyeppitt..." ginilah perangai...Time dia susah..lidah lembut ok, time senang...hampeh nak ngingat kita..bukan suruh balas budi pun...tak suruh..tapi budi bahasa mau ada...esok-esok lusa ko jumpa balik orang yang sama..dunia ni kat ciput je.....bak kata Justin Timberlake "What comes around goes around"....dan bak kata kumpulan Scorpion "What u give, u get back..."...iye tak?
Tapi kan, kalo me peratikan sekarang ni mesti dalam hati dia kata gini "Aku sekarang dah senang pedulikkklah orang lain..."...agak-agaknya lah..sebab bila tengok dia sekarang ni, macam classy sangat je, langsung tak bercampur dengan kitaorang ni lagi dah..(langsung tak ok...bukan kata nak say hai..nak senyum pun payah...tak ke DIVA habis tu...?)...pakai pulak dan makin cun (cun stail dia la...hehehehh), grooming habis la kata orang..jalan kalau dulu lenggang Mak Limah, sekarang dah lebih kurang Itik Pulang Petang pulak dah me tengok.. (mungkin sebab dah kurus kott...)..
Yang paling best, kalau Itek pulang petang mulut itek-itek tu yang bising, kalau dia ni pulak bunyik dari kasut/selipar/sandal dia tu yang bising, padahal kasut flat ok..flatt...bukan tumit 4 setengah inci pun..(ingatkan dah tobat dah, dulu ada gak sekali tu dia buat perangai kelepuk kelepak dia nih...huhuhuhu)
Lagi, kalau dulu dia jenis pandang orang sebelah mata je, tapi sekarang tak lagi..sekarang kalau dia pandang orang lain macam pandang tak pakai mata dah oiii...aihkk..malas nak kata lah...Kang tambah pulak EMO me nih...hehehhehe
(tiba-tiba me jadi pemerhati tetap PBB kan...hehehehhe)

Second DIVA a.k.a. Bos in the House.....ohhh..tu dia memang tak akan tanya...
Kiamat pun takkan tanya..serius....
Agak-agakla kan..staff ko MC sampai 4 hari..tanya la sikit...berbasi bahasa kata orang..
Bukan stok suruh tanya macam soalan PTK tu pun...tapi macam kami yang memang dah sedia maklum ni..tak payah la bercita-cita tinggi nak harapkan dia bertanya...dah tentu dan confirm-confirm dia tak akan tanya puny...full stop!!
Morale of the story: 
Jadi jangan la satu hari nanti anda ingin menyalahkan staff-staff lain kalau nanti esok-esok ko masuk Wad 14 minggu pun orang lain buat dek saja...(tak mendoakan pun ko masuk wad..ni contoh saja...heheheh)
Bukan pasal nak balas dendam ke apa, tapi memang dah terbiasa..
Bos sendirik yang tak reti nak jaga hati staff, staff yang selama ni yang memang baik hati pun lama-lama boleh jadi sama "baik hati" macam ko jugak...



Maafla..
Me kalau diikutkan bukan lah jenis asyik nak mengondem orang je kerjanya...
Tapi bila hati ni rasa semacam 'sakit', mata jadi terasa 'pedih' tu yang gatal tangan nih nak menulis yang bukan-bukan...
Nak tegur kat mulut, rasa macam tak sanggup...mentol me ni pulak jenis lambat sikit nak menyala...
(Contoh mentol lambat menyala: tiap-tiap kali kena apa-apa kat lobang idung sendiri pun tak reti nak balas dengan mulut cepat-cepat, jadi tiang je kat situ...kang dah sehari dua barulah terpikir..."ish..napalah aku tak jawab camni...bla..bla..bla...").. memang mentol jenis lambat menyala la kan...lagi pulak kalau orang tu orang yang memang dekat dengan kita...tak sanggup rasanya nak balas kasar-kasar balik, lagipun esok-esok nak kena jumpe lagi.......jadi biarkan saja sudah....
Mungkin me ni "lembut" no hati..iyala, tak sampai hati nak balas itu ini bila jadi apa-apa..pusing-pusing balik diamkan aja...last-last keblog jelah jadinya...

Memang sejak dua menjak ni blog me asyik kuar entri emo saja..
Nak kata 'datang bulan', tak jugak...tapi mungkin sebab apa yang dah jadi kat keliling me ni dah makin menjadi-jadi, so, laju jelah me memblog pasal bukan-bukan ni....
Dan sekurang-kurangnya lain kali bila baca balik entri-entri macam ni boleh jadikan teladan untuk diri me sendiri juga...oppss..terlebey sudahhhh!!  ^_^

Sunday, October 17, 2010

Saya tidak sihat...

Syukur Alhamdullilah..
Dapat jugak maintainkan diri depan pc ni..semalam try jugak duduk dpn pc, baru nak 10minit tiba-tiba muncul bintang yang berkelip-kelip kat skrin ni...apalagi...terus terjun katil la jadinya...

Bukan sebab apapun, sebenarnya saya tak sihat, saya demam...dari khamis bawak ke hari ini...
Demam secara tiba-tiba..boleh??eh, dah tentulah boleh, semuanya atas kehendakNYA...penghapus dosa-dosa kecil...alhamdullilah...

Demam terkejut ke apa me pun tak tau..
Khamis pagi kena gi klinik kesihatan sebab ada appointment amik darah...malam tu me tak rasa pulak tak sihat, serius...tapi bangun pagi-pagi je dah rasa macam dah demam...sudahh...
Panik jugak, tapi belasah je pergi klinik kesihatan tu..
Tanya nurse boleh ke amik darah kalau deman ni?belasah jelah, nurse tu kata boleh..
So, bagi tangan terus bismillah dan sembelih..huhuhuhu
Kali ni terasa sakitla pulak...bukan macam kena gigit semut dah, macam kena tikam dengan jarum....heheheh..memangla jarum pun kan...tahla, mungkin sebab demam so, sakit tu rasa over sikit...

Lepas tu malas nak amik risiko, terus gi klinik panel...(kes tak larat dah tunggu lama kat klinik kseihatan tu)..untuk pesakit luar je tengok dah habis penuh kerusi tu, so, diri sendiri jadi rider terus ke klinik kat Kosas...
Doktor pun kata demam....huhuhuhuh...
Demam tu biasala kan..ni tah apa dosa me,  sejak demam ni pelipat peha (celah peha daaa....) macam ada alahan....(statement berani mati lagi nih...huhuhu)
Melecet u all..tau la me ni kan gemuk, tah apa citer melecet..lama dah tak melecet...(bertambah gemuk lagi lah nih...apa kess....??)
Bayangkan, demam nak kena layan melecet pun nak kena layan...melecet pulak tu bukan sikit, macam padang jarak padang terkukur dah rupanya..nak bergerak pun dah rupa budak lepas kena sunat...burukkkk....
Yang tak best tu, demam dan sakit melecet tu macam bergilir-gilir la pulak sakitnya...tu ok lagi, kadang-kadang dia combined....huuuu...tak tenteram rasanya....semalam nak dekat 4 jam tahan sakit dan demam ok...Tak laratttt.....biladah sakit macamtu, memang macam2 zikir kuar...iyala..seksa...1st time kena serentak camni...memang mintak ampun kat Allah jelah...

Selalunya kalau demam je takpe lagi, boleh layan je tido, tapi kalau sakit melecetcampursejuk mengigil macam nak pengsan..camno nak tidoo....hhuhuhuhu...


Harap-harap kebahla sakit dan demam me ni...
Kengkawan doakan yea...tak larat nak ngulag gi klinik je..dah la susah payah kena drive sendiri...
Pastu dengan 'segan' dengan 'bos-bos' ofisnya lagi...takut kang asyik MC kena apa-apa ke...
Stress jugak jadinya...walaupun MC tapi still fikir pasal hal-hal tak patut camtu (ofis...)
Kengkawan..doakan yek...TQ........

Wednesday, October 13, 2010

Jalan-Jalan Cari Makan (sebelum puasa)-Siri Pertengahan

~Lalalalala~

Tayang gambar makanan dulu la yea...hihihihiik
Masih lagi cerita hari yang sama, iaitu Sabtu 24 hb Julai 2010...
Nak dijadikan cerita, lepas je kitaorang bersosial lebih kurang kat tepi tasik belakang masjid tu terus kitaorang ke tempat SACC Mall..
Menunggu Zai lah kaedahnya...
Parking payah oooo...
Pusing punya pusing tak jumpa-jumpa entrance...boleh??
Rupanya salah simpang da...tersasar sikit je ke tepi..hahahahahar...
Bila dah kat SACC Mall pulak, kena tunggu punya tunggu pulak Zai..
Berjaman oiiii...sabar jelah..Zai punya pasal...R.E.D.H.A...kan saja...
Zai kuar je, tak tunggu lama dah, terus ke rumah Zai dulu..
Sempat jugaklah Maghrib kat sana..
Siap-siap terus ke Ampang pulak..misi menghantar Anim...
Anim tak nak ikut kitaorang gi makan-makan lagi...heheheh...kesian kat Emak katanya..(bagus..bagus...pandai pun...)
Masa hantar Anim naik rumah tu, sebenarnya me sempat mandi ok...hahahahahhar...
Ni sorang pun tak tau..kalau lah diaorang tau ni, mampuihhhh....Ampunkan kami penunggu gua...huhuhuhu...
Serius...me memang dah tak tahan..dari pagi tadi ok...
Diaorang siap misscall berkali-kali..last-last me turun..mandi dengan siap-siap tak sampai 15minit..hebat giler..heheheh..tu pun sebab nak coverline punya pasal, pakai pakai je baju yang tadi tu...hehehehhe...


Misi seterusnya adalah nak try makan ini:

Tempat ni baru bukak..
Sept jumpa flyer kat ofis dia, terus ajak kitaorang ke sini...
Steamboat yang ownernya Melayu, nama restoran tak tau, tapi dia bukak tempat ni kat dalam MAEPS Serdang..
Kat sini pun sama, nak carik sikit punya payah..iyala, sapa suruh degil..kalau tanya siap-siap pakguard tu kan senang...Pusing punya pusing nak dekat 30 minit last-last tanya jugak kat pakguard..siap kena sound lagi.."nampak pusing-pusing je tadi..." huhuhu..padan muka...!
Tempat ni jauh ok...tapi disebabkan nak cuba dan yang paling penting M.U.R.A.H..dan enjoy tu yang sanggup tu...^_^



BFF saya...

Periuk steamboat yang ala-ala serem bila tengok...dahla main letak atas meja yang disambung-sambung, kripi je rasa..salah cara mau telangkup nih..huhuhu..
Atie lagi siut, bila tengok gambar ni dia kata macam geli je dapur dia..hahahaha..iyala kot, rupa sememeh je kan macam tak terjaga..
Sila abaikan entiti didepan periuk itu..huhuhuhu

Saya dan Zai..masing-masing mata dah kecik, tapi tahan je sebab nak makan banyak punya pasal...

Besar jugak tempat ni..okla..
Meja di susun keliling bulatan tempat ni, jadi kat tengah-tengah tu jadi lapang...
Bebudak suka la..emak bapak dok lahap makan (maaf..yang lahap tu saya..heheheh), anak-anak dok berguling kat tengah-tengah...

Nampak tak hujung belah kanan gambar ni..tu bufet table dia...memang serius..banyak giler bahan-bahan steamboat tu, sampai tak terambik..
Tapi macam sakit hati sikitla..sebab kitaorang sampai dah dekat 10 lebih dan tempat ni pulak tutup 11.30 pm jadi segala pinggan, cawan, gelas atau benda-benda lain dia dah tak topup..so, pepandai kau la nak guna/pakai/makan apa yang ada saja...
Bak kata Zai.."diaorang ni nak menghalau kita secara senyap-senyap ni..."Iyala kot...hihihihihik
Time ni ada dalam lebih kurang 4-5 meja je yang penuh..lain dah beransur balik dah..

Kalau tengok gaya macam baru nak makan kan..??ooh tidakk...
Yang ni sebenarnya masing-masing dah surender..kenyang oiii...
Me ni je dari awal dok pulun Shintake dengan segala ball dan hirup sup je..mau tak kembung..
Biasala bufet, bila mengambik macam tak cukup..kang dah makan barulah nak menyesal...
Time hujung-hujung camni mulalah semuanya tolak kat sana sini..Ala-ala faraiq harta dah jadinya..
Ko makan ni, aku habiskan ni..heheheh...iyalah, membazirkan amalan Syaitoonnnn....tak baik tau..

Kitaorang setel dalam 11.40 kot..ceh..takdelah tutup pun..masa kitaorang nak setel-setel makan ni, ada lagi best, boleh tak satu group ni baru nak makan, baru nak celup-celup steamboat tuh...lagi selamba...tinggal jelah diaorang semeja..tapi lantak pi diaorang la kan..
Kitaorang dah setel, kitaorang haruslah balik...
Jadi terus ke rumah Sept saja..rumah dia dah dekat dari Serdang ni, so decide semua pakat-pakat tidur reramai kat rumah dia saja...
Jadi tak payah la me kena drive memalam buta balik rumah kan...
Apapun, esoknya tu kena bangun pagi-pagi yea..terpaksa dan dipaksa yea kengkawan..lagipun esoknya tu ada plan lagi best..hhehehehh..layannn....

Gatainyerrr....

Sejak seminggu dua ni badan me habis gatal-gatal, merenyam semacam...
Gatal yang tak tau dari manalah puncanya..
Habis merah bila kena garuk...tapi sebaikla, takdelah jadik kudis ke apa...
Sayang ooo kulit...huhuhuhu...tu jelah harta yang ada...auuuwww...hehehheh
Paling kritikal hari Ahad haritu...bangun je pagi mak aiiii..merenyam...
Habis me mengaruk ala-ala beruk Mak nyeh dah jadinya...
Paling teruk belakang badan, sampai naik bijik-bijik kecik merah...mengerutu u...tak sukeeee!!
Memang dah niat lepas hantar Mak gi kerja petang tu dah memang nak terus pergi klinik dah...
Tapi boleh tak lepas tu dia ilang...adoiiii...apa nak tunjuk kat doktor???
Camtulah pun tiap kali gatal-gatal tu start...mula-mula merenyam kemain, tergaruk-garuk kalah kucing ada kutu, tapi lepas tu hilang camtu je..kang gatal balik....
Dah macam biskut la pulak...sakit pulak jiwa rasanya...kalau ye pun tak payah la nak main cak-cak gatal oiii......merenyam la....
Malam tadi masih lagi gatal, tapi lepas tu ilang, pastu gatal pulak kat belah lain...huhuhuhu...tensi...tensi..
Tak pasal-pasal dua kali merenyam, time kat ofis semalam dengan time selepas maghrib...sebaik la bila dah mandi ilang...nak kata sabun basuh baju, tak taulah pulak, lagipun guna dah berjaman lamanya...
Nak kata air..elok je orang lain tu...
Nak kata sabun mandi...siap dah guna sabun dettol..takkan kott??
Ni dah kalah baby, siap pakai bedak AGNESIA antiseptic dustin powder tu...hehehheh..

Ingatkan harini atau esok nak la pergi klinik..tapi macam tak boleh la pulak,  tak pasal-pasal kenalah tahan dulu...
Tau jelah kan kang bila mintak sain izin keluar ofis, makhluk tuhan tak berapa seksi tu kang bising...
Khamis pagi ni dahla ada appointment dengan klinik nak kena amik darah untuk yearly checkup...
Lagi jadi dua kali bising...dah tu camne...?kena tahan jelah kot gatal-gatal ni sampai weekend..
Huhuhuhu..tak pasal-pasal je kan..dah ada kemudahan pun takleh guna..nak buat camne...
Bak kata Nurul pasal makhluk-makhluk tuhan tak berapa seksi ni (ada dua yea...) "Amanah tak bertempat"..
Memang pun..macam entri lepas la...kalau ko buat takpe, tapi kalau orang lain buat taklehh...cehhhh!!

Nota:  Harini puasa lagi...semalam Alhamdullilah dah dapat ganti satu hari lagi..hehehhe...
First time dalam sejarah hidup ganti puasa cepat-cepat...syabas..syabasss!!


Tuesday, October 12, 2010

Jalan-Jalan Cari Makan (sebelum puasa)-Siri Pertama

Bila belek-belek kat entri yang lepas-lepas tu baru me perasan yang me belum tepek lagi entri pasal sebelum posa nih...huhuhuhu
Ingatkan dah buat, rupanya cuma tepek gambar-gambar kat FB saja...
Jadi disebabkan me ni dah terlebih rajin...walaupun takde sape yang paksa dan suruh pun me tatap mau buat jugak.....hehehheh

Aritu dalam entri Misi Tak Berapa Mustahil tu, me just bagitau plan je...
Tu yang ingatkan dah buat, rupanya entri selepas tu terbiar begitu saja....cehh..cehhh...

Biar me cerita balik apa sebenarnya yang berlaku...ewahhh...
Takde apapun, sebenarnya me, Mijon, Sept dengan Zai ada plan sesuatu...
Plan kitaorang nak round jalan-jalan carik makan kat area Shah Alam, Serdang dan Damansara..(pulun giler nih...) hehehheh...
Kononnya sebab nak masuk bulan puasa, so nak la makan puas-puas..lagipun bila dah masuk bulan puasa masing-masing dah bz dengan family dan life masing-masing so memang takde maknanya nak plan buka puasa ramai-ramai ke apa..

Me start ye..

27 Julai 2010-Sabtu 
Mula-mula kitaorang ke Shah Alam...
Plan nak pusing-pusing seksyen dua dan makan kat kedai ikan bakar Makcik Jawa..hehehheh
Gambar-gambarnya adalah seperti berikut; 

Anim yang kena join sekali...Takde orang kat rumah, so angkut saja...sebaik tak mengelupur member tu..iyala..terkapit di "tengah-tengah" la katakan..hehheheh

Kami berempat saja...Zai keroje...petang sikit baru amik zai...

Misi makan kat Seksyen dua pun bermula...
Anim

Lauk-lauk yang ada...

Bakar-bakar...

Nasi saya yang agak banjir...

Minuman kami...

ABC...huhuhuhu...

Ingat tak kengkawan ini apa???hehehhehe
Sekarang dah cun dah...tak macam jaman kita duduk dedulu...


Dah kenyang sambil nak tunggu Zai habis keroje..kenalah pandai-pandai kitaorang bawak diri...
Ke Tasik belakang Masjid le kami...Nama tasik tak tau..panjang nak ingat..boleh??
BFF saya yang comel-comelness belaka...
Purple buat muka diaorang tambah cun kan...?sukaaa....^_^

Anim setia dengan komik dia...
Nampak tak belah kiri Mijon tu ada apa??

ABC Coklat da....Sempat tapau 2 bekas kat PEGAGA...tetap best lagihhh!!


Tuan punya blog ingin menginterprem juga....


View dari seats yang kitaorang duduk...santekk kan...

bersambung....

Monday, October 11, 2010

Perlukah...??

"Bile nak beli rumah baru?"...

"Taknak ke beli rumah lain?"....

"Taknak rasa duduk rumah bertanah ker?..

"Taknak rasa duduk rumah teres?...

Soalan-soalan wajib plus cepu Platinum dari orang-orang keliling (orang-orang keliling ye, bukan anda seorang...sila jangan perasan)

Soalan-soalan ni sama juga dan seumpama anda menyoal seorang bujang terlajak a.k.a Adartu (contohnya kepada saya) dengan soalan "Bile nak kawin?"..."Sekarang dah ada ker?..", "Adik dah, awak bile lagi...?"...atau

Soalan-soalan untuk orang yang dah berkawin pulak..."Ko bile nak ade anak nih?...", "Ko bile nak tambah lagi satu nih...?" dan seterusnya...

Kalo beginilah soalan yang akan kuar dari mulut anda atau kamu kepada orang yang menginap di rumah Flat, yang tidak berkawin lagi dan umo semakin tua seperti saya...insyaALLAH, kebarangkalian saya untuk TERASA atau EMO adalah sebanyak 80%...

Kebarangkalian untuk menjadi terasa dan emo bukanlah sengaja dibuat-buat..Serius...

Apekah perasaan anda bile anda berada di tempat saya?

  • Saya sememangnya dibesarkan di Ampang (dilahirkan di Perak..) sejak saya lepas pantang lagi..Selama 5 1/2 tahun saya tinggal di Kampung Seri Ampang (Kampung Setinggan), selepas itu saya sekeluarga berpindah ke rumah sekarang iaitu flat 2 bilik di Ampang juga...Alhamdullilah, bersyukur saya kepada ALLAH kerana di beri rumah flat yang serba kecik yang dipanggil rumah ini ...Selama saya membesar, di rumah flat inilah saya dibesarkan, dididik, diajar, diasuh sampailah saya kini berusia 30 tahun (me consider my self as Adartu) saya masih lagi mendiami rumah flat mini ini...Syukur Alhamdullilah..still hidup..eventhough life is not always good...Ditegaskan disini, walaupun ianya flat kecik 2 bilik, but still considered as home sweet home to me..Bermula dari 4 orang serumah, makin bertambah menjadi 6 orang serumah, dan sejak 2 tahun lepas berkurangan seorang (Abah meninggalkan dunia ini) dan dipertengahan tahun haritu telah berkurangan lagi sorang kerana Atie dah kawin, ditambah Ana pulak dah duduk jauh sebab belajar, but still rumah ni selesa untuk me...
  • One of the question : Taknak ke beli rumah lain?...Jawapannya: Oh..bukan saya atau kami taknak..tapi saya atau kami tak mampu..Ayat yang lebih terang lagi.."Saya tidak berduit seperti kamu/anda..."...Iye..saya mengaku..ibu dan bapa (arwah) tidak bekemampuan...Mereka datang dari keluarga yang susah, Nenek dan Atuk belah emak penoreh getah (keduanya Arwah, Atuk meninggal semasa emak kecil, nenek a.k.a opah meninggal semasa saya kecil pula) dan Nenek sebelah Abah (Keduanya Arwah) pulak hanya bekerja kampung, tapi Alhamdullilah hidup mereka developed menjadi semakin sederhana mengikut perkembangan masa (tapi tidak pada belah Emak...)...Alhamdullilah, walaupun dilahirkan dalam keluarga serba kekurangan mereka boleh hidup tanpa menagih duit or pertolongan daripada sesiapa...Emak dan Arwah Abah takde kelulusan macam orang lain, belajar takat sekolah rendah sahaja...Emak asalnya budak cerdik (dapat offer masuk sekolah asrama penuh masa lepas peperiksaan darjah 5), tapi tak dapat sambung belajar disebabkan masalah kewangan (Yuran yang hanya beberapa RM itupun tak mampu nak bayar pada masa tu..bayangkan susahnya mereka..)...Arwah Abah pulak, jenis degil, so tak habiskan sekolah, tapi Alhamdullilah, Arwah Abah ade kemahiran yang besar, pandai buat wiyering (tak tau eja da...), pasal itu ini, baiki itu ini (siap bukak 3-4 company tapi end-up dengan lingkup, sebab abah tak pandai sangat bab rolling duit...)..Emak pulak, walaupun tak sekolah habis, dia pandai menggunakan bahasa inggeris basic, jadi kemahiran tu digunakan semasa berkerja di rumah orang (semasa muda dulu), dan sekarang bekerja di salah sebuah hotel kat Kuala Lumpur ni (jawatan kecik je, tapi gaji setimpal dengan kerja dan selalu dapat promotion jadi supervisor tapi taknak sebab tak tahan dengan tanggung jawab kerja yang makin banyak tapi tidak pada kenaikan gaji...)...Tapi, satu je..sesusah2 mereka, Emak dan Abah me dapat membesarkan 4 orang anak-anak mereka..Makan cukup, berlebih lagi ade, pakai insyaALLAH, same macam orang lain, serba sederhana...Tapi bab nak beli rumah lain, rumah lagi besar, rumah teres...Off course tak mampu...Diluar kemampuan mereka...Rumah yang ade ni dah cukup nak menunjukkan betapa masa muda dulu Emak dan Abah dah bekerja kuat nak dapatkannya sampaikan sekarang dah habis dibayar...Alhamdullilah...

  • Persoalan lain..."Nape tak kongsi beli dengan Emak/Abah?"...good question...Jawapan: Ade ke lagi hartanah kat Ampang ni especiali rumah teres yang harga RM150k ke bawah...??Kenapa saya cakap RM150k sahaja?sebab itu je yang kami semua mampu bayar (serius ok...ko igt duit gaji yang ade ni hanya untuk bayar duit rumah je ker?)...Kat luar dari Ampang mungkin ada..tapi perlu ke kami or saya beli sedangkan kami semua bekerja dia dalam satu laluan iaitu di Jalan Ampang ini saja??Duduk kat rumah yang orang lain anggap sempit ini sebenarnya lebih praktikal dari segi masa, tenaga dan duit minyak...Cume bezanya rumah ni kecik, ciput, tiny, mini so, diconsidered tak selesa?wtf la!(see saya menjadi emo...)..Senang cakap la..ko ade duit ko boleh la cakap macam-macam kan, cube ko takde duit..boleh??...Lagipun tak semestinya rumah kecik otak, mentaliti sume jadi kecik..agak-agakla...Kalo anda/kamu perasan, orang yang rumahnya kecik dia takkan sebut ape-ape tentang rumah yang besar selain dari memuji rumah tu, tapi orang yang rumahnya besar for sure (bukan semuanya) akan sebut, kata atau mempersoalkan pasal rumah kecik...first of all, ayat membezakan saiz rumah sudahla tentu...Kisah benar: Ana pergi ke rumah emak saudara Pakwe dia (off course makcik dia rumah flat-Quarter), balik-balik dari rumah makcik tu, emak kepada pakwe Anna tanya kat Anna..."Rumah dia camne, macam setinggan kan?"...Amik!!!..Rumah flat=setinggan??  Anna kata, rumah makcik tu ok je, takdele macam hape, macam rumah-rumah yang ade...tapi, ayat mak pakwe dia??Mak aiii...rumah pun ade grade-grade ye...apehal ko nak grade-grade rumah orang lain, padahal rumah ko pun bukanlah rumah banglo atau teres mewah pun, kalo setingan pun tu tetap rumah jugak, beli atau sewa pun still pakai duit...Syilake!!!..ok..ok, melalut sudah...

Me tak faham kenape ade lagi orang yang macam me cerita kat atas ni...Yang bertanya lain ceritanye, yang bagi statement huru hara pun lain ceritanye..but still bagi saya, saya merasakan soalan sebegini tak patut dipersoalan pun...Contohnya:  Kalau kau yang bagi duit ribu riban kat orang tu, tapi orang tu tak guna duit ribu riban kau tu wisely mungkin kau boleh persoalankan macam-macam...Bak kata kasar "Macam lah kau yang bagi kitaorang makan"...

Pasal jodoh pulak, tak payahla pandai-pandai nak persoalkan...Kau tau ke masing-masing punya masalah..??Kau tau ke sebab musabab orang tu tak jumpa somebody atau tak kawin-kawin.??
Senang citer, jodoh maut kan ditangan ALLAH, kalau dah usaha macam-macam pun kalau Allah tak bagi, takkan kau nak canang satu kampung pasal jodoh kau yang tak sampai-sampai tu..??Kena faham ayat "redha" tu camne...Macam kes me, me tak pandai nak cari, kalau carik pun tak jadi-jadi, tambah pulak orang pun takde yang nak dengan me (statement berani mati nih....hehehheh)...jadi nak buat camne...berdoa jelah, mana tau satu hari tu ada...Aminnn.....
Sama jugaklah pasal zuriat...jangan pertikaikan orang lain napa tak dapat anak, napa anak orang sikit je..t
Sah-sah tu bukan kerja kau kan...takkan orang tu nak citer details kat kau pasal usaha atau apa-apa...gila lah!!

Bukan tak boleh tanya sebenarnya...tapi kalau kau takat jumpa kat surau seminggu tak sampai 2-3 kali sibuk dok tanya macam-macam, patut ke?
Kisah benar ya u all...sorang budak pompuan nih (budak la sebab mulut tak insuran), tau kau dah kawin dah dapat anak semuanya cepat, kawin umur 22 anak dapat umur 23...
Tak taulah apa dalam kepala hotak dia nih, sikit tak sensetif langsung...
Kalau nak berbahasa pun tak payah la kuar topic bodo macam tu, lawak boleh lawak, tapi tak payahlah sentuh perihal camtu....banyak lagi benda lain yang kau boleh tegur, ni tak balik-balik tanya kat me "Che Sue, bila nak kawin??"...sekali sekala boleh, tapi berkala-kala camne?Aci tak kalau me bagi backhand kat budak ni sedas dua??hhuhuhuhu

Okla...kalau sambung lagi hal atas ni setahun cerita pun tak habis kan...
Tapi apapun, pleaselah...considerla perasaan orang lain, sama-sama manusia pun...
Aku lebih ni, kau lebih itu, tu pun semuanya kuasa ALLAH....bersyukur la sikitt....



Moh Steamboat....!

Mula-mula tayang nih dulu...hehheheh
Masih lagi cerita minggu lepas...Haritu buat entri takde gambar, so bila gambar dah boleh upload terus lah upload to the max...apalagi, entri berulanglah jadinya...^_^



Tayang muka sendiri dulu yea..jangan mare...i kan malu-malu buaya orangnye....hehehheh..
Ni gambar kitaorang gi makan tengah hari kat Ikano sabtu minggu lepas...
Restoran ni namanya  The Ketam Village Steamboat...

Mijon yang memang pandai gila bab makan steamboat...katapun kawasan jajahan so memang super expert la kan...Tau je nak buat apa...gambar ni dia tengah cedok siap-siap sos pedas steamboat tu....
Sampai-sampai je amik seat yang memang tiap-tiap kali kitaorang duduk pun...rasanya dah 3-4 kali pergi, 3-4 kalilah jugak kitaorang duduk di meja yang sama....


Restoran steamboat ni unik sikit...sorang makan dapat satu bekas steamboat macam atas ni...
Macam biasa, boleh je pilih antara nak clear sup atau nak tomyam sup...
Me macam biasa dah tentu nak yang clear sup..
Bekas dapat sorang satu, suiz api pun control sendiri tau...


Herbal Tea, tapi rasa macam air mata kucing..boleh??
Kalau yang ni minum 4-5 gelas pun ok, kata herbal tea kan, dah tentu healthy...hehehhehe...
Kalau oder air sejuk (plain water) atau Chinese tea boleh topup tau.......


Kali ni sebab makan berdua kitaorang takdelah amik set besar..so, just amik 2 individual set dengan topup benda lain saja..
Kalau set besar tu lagi meriah, ada udang, ada sotong, ada ketam dan banyak benda lagi lah...
Yang pinggan depan ni sebenarnya Mijon yang oder, set Slice Lamb Noodle, yang me pilih yang hujung kat Mijon tu, Mix Ball Noodle...

Mengelegak tu the max tu...hehehheh......
Sos dia simple je, sos cili apa tah campur dengan minyak bawang goreng tu...sodappp...

Kena koya pakai chopstick dulu...hehehheh..padahal tak reti guna pun...
Punyala puas dok berguru dengan Mijon camna cara nak guna chopstik tapi tak lulus-lulus jugak...haiiii, sah tangan tak berbedung masa kecik-kecik dulu...hhuhuhuhu
Atas tu bergambar saja, me tak makan pun lamb tu, me suka ball-ball yang ada..


Mijon: The steamboat guru...hehheheh


Ini saya punya, ball-ball dengan vegi saja...
Me kalau makan steamboat ni bukannya heran sangat bab isi, tapi lebih kepada menghirup kuah sampai perut kembang...hehehheh...
Lupa pulak, kat sini kuah pun boleh topup...kalau kuat makan kuah 5-6 kali topup pun no hal punyalah....

Sekian cerita makan-makan.....^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...