Search This Blog

Friday, August 28, 2009

Kandoori...

Citer 2 minggu lepas (15 August 2009, Sabtu)
Emak telah menganjurkan kenduri Tahlil dan majlis sambut puasa..
Emak me sudah ketagih mau buat kenduri ok..
Aritu pernah buat sekali cam gini jugak..awal bulan Januari aritu..
Masa tu buat Tahlil campur dengan majlis Atie tunang...
Kali ni Emak teringin nak buat lagi sekali...
Taknak oder-oder, selalunya emak oder kat sape-sape pastu hantar kat Surau atau jiran-jiran..sekarang tak nak...emak nak suruh org kat taman gotong royong masak...
Demand ko...hehehheh

Orang surau akan datang ke rumah kitaorang yang luasnya sekangkang Kucin ni untuk tahlil..
Dan makan-makan akan dibuat kat car park kat bawah rumah...
Sebaik la elektrik supply mmg dah ade kat bawah, tinggal nak setting meja dengan untuk masak-masak je kaedahnya...




Sila lihat gambo di atas...hehehheh...
Kalah dok kat kampung kan...
Alhamdullilah...hari tu cuaca amatlah clear..padahal hari-hari sebelum tu hujan manjang je...



Moh kita tengok menu-menunya (harap maap ye, pic makanan diamik semasa lepas habis kenduri, kes sogan le, ape lagi...:

Kacang panjang goreng dengan hati..ni masak kat bawah...



Seterusnya Ikan keli masak sambal..Ikan keli disponsor oleh Acik Aman, adik Arwah Abah me..Sambal pulak diimport dari Bandar Baru Ampang...Acik Nor telah siapkan awal-awal pais sambal ni kat rumah dia..so, bile ikan dah masak, dia tinggal tenggek pais tu dalam kuali, bagi garing, terus masukkan kat atas ikan...mmg jimat masa...Ikan goreng kat bawah...sambal kat atas..di dalam bekas ia bersatu...(puiiii...ayattt)



Seterusnya...Gulai Nenas dengan ikan masin..Maap la sedara sedari, tak nampak pun nenas dengan ikan masinnye kan?hahahah..kuah adalah terlebih banyak dari isi...dahla tu, mau seperiuk tinggal...ni masak kata bawah...




Lagi...Ayam masak kicap...tapi bukan jawa punya style..ni TDAR punya style...heehhehhehe...Masak kat bawah gak ni...sedap nih, lain pada yang selalu tu..nyum..nyum...




Keli goreng, Kembung goreng dan sardin goreng...amik...ni pun masak kat bawah...





Nak sodap..ada ulam-ulaman...






Makan lak dengan ikan kering nih....







Makan lagi dengan sambal belacan....Wallahhh!!Sambal belacan buat kat atas...



Menu yang paling dinanti-nanti...
Hahahah..sambal goreng...pure jawa punya style...
Dibuat khas oleh Acik Nor me...
Serius sedap giler....dah lame tak dapat makan sambal goreng yang sesedap ni ooo...
Dulu Arwah Embah me yang kepala kalo masak sambal goreng nih....
Tiap-tiap kali raya, kenduri ke ape..for sure sambal goreng jadi kepala hidang...
Sebaiklah turun gak kat Acik Nor...kalo tak kepunan le kitaorang...hehheheh
Itu sahaja citernye...
Saja nak habiskan masa yang ade ni...
Lagipun, tengah boleh pakai tenet ni, apelagi..gunala kan...
Kang tak bulih kang, berjaman lagi la nak update blog ni..
Gambo dah makin byk ooo..tapi updated nye tidak tau la bile....



Friday, August 21, 2009

Salam Ramadhan...

Assalamualaikum,

Do'a malaikat Jibril menjelang Ramadhan " "Ya Allah tolong abaikan puasa ummat Muhammad, apabila sebelum memasuki bulan Ramadhan dia tidak melakukan hal-hal yang berikut:

* Tidak memohon maaf terlebih dahulu kepada kedua orang tuanya (jika masih ada);
* Tidak berma'afan terlebih dahulu antara suami isteri;
* Tidak bermaafan terlebih dahulu dengan orang-orang sekitarnya.

Maka Rasulullah pun mengatakan Amiin sebanyak 3 kali. Dapatkah kita bayangkan, yang berdo'a adalah Malaikat dan yang meng-amiinkan adalah Rasullullah dan para sahabat , dan dilakukan pada hari Jumaat.

Oleh itu SAYA TERLEBIH DAHULU MEMOHON MAAF jika saya ada berbuat kesalahan, baik yang tidak di sengaja maupun yang di sengaja , semoga kita dapat menjalani ibadah puasa dengan khusyuk, diberkati dan dirahmati Allah S.W.T.


Salam Ramadhan…



Selamat Pengantin Baru Mas...

Selamat Pengantin Baru...

Buat Mas dan Khu...

(31 Julai 2009 bersamaan hari Jumaat)


Semoga Bahagia ke Akhir Hayat..Amin...


Kepada Mas,
Sorila..me tak dapek nak ke Alor Setar tu..bukan ape..masa membatasi kita...maaf banyak-banyak ye...Kebetulan pulak nak dijadikan cerita..hari Jumaat tu me dah start selsema n demam..lama gak la dapat MC..Macam-macam hal kan?Sorry bebanyak ek...


Sebelum tu nak show-off la sikit..hehehehh
Sempena Mas kawin nih, me, Zai, Sept n Kak Azzu telah menghadiahkan Cuppies untuk hantaran...
Hasil dari googlelan me, me terbekenan kat pembuat cuppies yang paling cun kat Alor Setar..cupcakeswithlove...Alhamdullilah...
Hasil dari perbincangan melalui email (pemalas giler Sue nak tepon n sms..sorry Syima...), me syukur2 giler sebab Syima sudi buatkan...Color cuppies adalah mengikut tema Pengantin Baru iaitu Maroon, Putih dan Gold...khas gitu...
Inilah hasilnya...
Cantik kan..simple but nice...yang penting menepati Theme pengantin baru...
Mas the Pengantin Baru suka, me suke, kengkawan yang lain pun suka...suke gilerr!!!
Again, terima kasih banyak2 ye Syima..Jasamu kami akan kenang...takde Syima takdela cuppies penyeri hantaran Mas kan...
p/s-Lame giler tak update blog, bukan pasal ape, bile dah menumpang kasih guna internet ni biasela..ada je halangan dan cabaran..ni banyak lagi pic dalam folder nak diblogkan, tapi tak tau la bile..insyaALLAH..ada chance akan diblogkan jugak..just wait n see...chowww...



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...