Search This Blog

Wednesday, August 31, 2011

1 Shawal 1432: Juadah Raya

Salam 2 Shawal..
dan
Selamat Hari Merdeka Malaysia ke-54!!!

Me tau mesti kengkawan semua tengah bz giler-giler time raya-raya ni kan....?
Ada yang tengah sibuk kat dapur, ada yang tengah sibuk layan tetamu, ada yang tengah sibuk basuh pinggan mangkuk, ada yang tengah menziarah, ada yang tengah lepak-lepak depan tivi reramai....
Kitaorang sekeluarga pulak??
Wendakkkkk...takde buat apa pun....
Emak me kerja, Atie pulak baru je balik kampung belah Azrul...
Yang ada 3 kerat ni jelah...tu pun masing-masing tak keluar beraya pun....
Ni me pulak tengah lepaking melayan laptop...sangat tak 'adventurous' kan raya kitaorang???
Dah biasa pun sebenarnya...
Dari kecik pun kalau dah terpaksa beraya kat Ampang ni memang beraya secara simple jelah kitaorang...
Beraya ala-ala orang merantau gitu...
Apa yang ada sudah....
Nak kata tak meriah tu tidakla...tapi okeyla, janji suasana nak hari raya tu ada....
Masak pun ala kadar je yang penting sodappppp...
Paling penting air tangan Emak terchenta la kan..
Barulah feel raya tu sampai.....

Juadah 'wajib' setiap shawal...


Ketupat Nasi....
Tahun ni ketupat anyam sendiri tau....
Hasil tangan halus Atie....
Sejak Abah dah takde ni, kerja anyam mengayam hanya boleh mengharapkan Atie sorang sahaja...
Orang lain tangan 'bangku' okeh...
Kursus intensif 2 minggu pun tak tentu lagi boleh...huhuhuhuhu....
Macam tahun lepas la...terpaksa berebut-rebut nak mendapatkan kelongsong ketupat masa kat pasar..
Serius sangat menakutkan...makcik pakcik time ni sangatlah hardcore, siap ada adegan tarik-menarik kelongsong ketupat lagi ko...huhuhuhu..sangatlah terdesak nak beraya diaorang nih...
Tak sanggup lagi okeh, nasib baiklah tahun ni Atie beraya kat sini dulu, jadi harus mula-mula lagi dah cop suruh dia anyamkan.......
Tapi, ada tapinya lagi...bab anyam jelah Atie je boleh diharapkan yea......bab mengetatkan kelongsong ketupat, mengisi beras dan merebus memang 'khas' me sorang je yang akan buat...
Taktaulah kenapa, tapi memang dari sekolah menengah lagi memang me je yang akan buat, orang lain memang takkan 'amik port' punya.....
Tapi takde hal punyalah, spirit raya okeh....memang moment ter'best' gitu....



Kuah Kacang....


Kari Ayam...
Tak tau kenapa dalam gambar ni color dia semacam...padahal ok je kat luar....


Rendang Daging...
Buat sekilo je sudah...
Yang nak makan pun 6 orang je...
Gambar semua main amik je, malas nak setting-setting ke apa....jadi hadap jelah yea...
Dan...
Seperti sedia maklum, kesemua juadah kecuali ketupat adalah air tangan Emak saya yea...
Tiada campur tangan, kecuali bahagian menyediakan bahan sahaja...
Takut kang kalau kitaorang yang masak, mau terlingkup dapur...
Jadi wajiblah diserahkan kepada yang pakar....hehehhehe

Macam biasa jugak, sejak dah masuk tahun ke-3 raya tanpa Abah, raya memang kuranglah meriah...
Selalunya lepas solat raya tu, Abah and the geng mesti singgah rumah kitaorang makan-makan...
Tapi sejak Abah dan takde ni so geng singgah-singgah pun dah takde...
Ada yang sama dah takde jugak, kalau yang ada pun mungkin diaorang segan sikit...biasalah orang bandar, kalau tak buat open house takdelah nak datang gitu je kan...
Tapi me tak kisah pun...
Ada yang datang, dipersilakan, takde sudah...
Lagipun nak pergi beraya pun emak still kerja lagi...esok je sehari cuti, tu pun ramai sedara mara jiran tetangga still ada kat kampung memasing, jadi tunggu jelah weekend ke apa kang barulah beraya...
Jadi buat masa ni terpaksalah feeling-feeling salam perantau dulu sudah....
Tahun depan panjang umur, murah rezeki insyaALLAH balik kampung la kitaorang....^_^

Amacam raya korang, still lagi meriah ke???




Friday, August 26, 2011

Salam Aidilfitri...


Saya Sue Ginola ingin menyusun sepuluh jari membawak ke kaki sampai ke kepala memohon ampun dan maaf atas segala kesilapan dan kesalahan  saya....(terkutuk, termaki, terover, terrriak dan segala ter lagilah..).....kepada anda semua...
Tak kiralah kita kenal diluar blog atau di dalam blog yang maya ini...maaf zahir batin banyak-banyak ye...

Yang balik ke kampung halaman tu, silalah bawak kereta dengan hati-hati yea...ingatlah orang yang tersayang atau tak disayang....
(Tahun ni kitaorang tak balik kampung tau, beraya kat Ampang je sebabnya emak kena kerja...huhuhuhuhu...)

Dan kepada yang sudi tu sudi-sudikan lah datang ke rumah petak kecil saya nanti...
InsyaALLAH, saya ada je bergelimpangan sepanjang satu minggu raya kat rumah tu....

Apapun, 
>>Salam Aidilfitri & Maaf Zahir Batin.<<
^_^

ikhlas dari;



Thursday, August 25, 2011

Nasi Lemak Kampung Baru...

Kesnya malam tadi ada 'orang' tu tertiba terajin nak mengajak me pergi makan-makan...sapalah agaknya tu kan???
Katanya teringin sangat-sangat...
Me pulak jenis tak kisah je, nak ajak janji me tengah free dan rasa sesuai me pergi sahaja...
Lagi-lagi ada orang yang rajin nak menjemput kan..lagilah i likeeeee.....
Tu pun kelam kelibut lah kejab, mana taknya, dah nak dekat area rumah barulah nak calling-calling bagai nak mengajak...
Sebaik kelam kelibut tu dapat bersiap cepat...
Katanya nak alang-alang dah sampai kat area Pandan tu jadi mohle ke Kampung Baru...
Apa lagi...ke Kampung Baru pekena Nasi Lemakla kan....
Jom layan gambar:
Inilah Nasi Lemaknya...
Sedap tau...patutlah orang giler kecoh-kecoh kata sedap..memang sedap pun...puas hati gitu...
Cuma tang sambal tu sogan nak mintak extra..kalau extra mau lagi kick nih....


Antara lauk yang diambil....
Kentang Sira Sambal, Tempe Sira Sambal dengan Paru Goreng...
Kentang tengok macam tak bermaya, tapi sedap u all....
Tempe me tak rasa pulak...Paru pulak hampehhhh....tak sempat makan, bayangkan nak potong kecikkan guna sudu pun tak lepas, cissss....kang mau mulut krem macam ngunyah getah sekerap kang.....


Ada lagi...
Kerang Sambal yang agak marvelous dan Ayam Goreng...



Me makan nasi 2 bungkus sahaja..
Wah, sahaja okeh...sebabnya perut dah full, iyalah kan baru je melantak berbuka....
Kalau tak mau lebih ni...huhuhuhuhu


Elooo...i bukan berdating okeh...
I pergi dengan bertiga...Me, Sept dan bonda Sept tau...


Nilah 'orang' yang tiba-tiba sampai seru teringin sangat nak makan Nasi Lemak...
Tu pun sebab dia terpaksa kena hantar workers yang cat rumah dia ke area Pandan, alang-alang dah dekat tu yang teruja benar nak pergi Kampung Baru tu...


Tuan blog dan BFFnyer....
Tapi tak lama pun...dalam  1jam lebih je kat sini...
Kitaorang duduk makan borak-borak sambil tengok tv je...
Pastu disebabkan masing-masing sedor diri yang esoknya kerja, jadi terus tak proceed kemana-mana...balik rumah saja...


Apapun, puas hati giler...
Time kitorang pergi ni memang takde orang langsung (iyalah orang lagi pergi Surau Masjid kan..), jadi parking adalah sangat best...
Nak parking tak perlu bercinta, nak amik makanan pun tak perlu bercinta, nak membayar pun tak perlu bercinta dan nak cari seats pun tak payah susah-susah nak bercinta...seronookkk...








Tuesday, August 23, 2011

Fedup Aikhhhh....

Tolonglah....

Apa perasaan korang kalau someone tu bila time orang tengah bizi-bizi buat preparation untuk buka puasa tapi dia boleh pulak time tulah dok berkemban ke hulu ke hilir...pastu terhegeh-hegeh tapi tak mandi-mandi pun jugak...??Berkemban dari pukul 6 sampai pukul 7, kejadahhhhhnyaa?!!!

Bila dah berkemban, sah-sahlah tak boleh dah nak menolong masak atau buat kerja kan..iyalah, attire tak sesuai katanya...Tapi agak-agaklah, kalau iya pun nak mengelat dari buat kerja pun, takkanlah tiap-tiap hari bulan puasa, takkanlah tiap-tiap tahun pada bulan puasa ko jadi camtu???


Dahlah tak menolong masak...jangan kata nak menolong beli...ini nak tolong hidangkan pun tak reti-reti???

Berkemban~kehulu kehilir~Berkemban~Kehulu kehilir satu rumah~mandi~Azan je terus duduk makan~Makan laju-laju~Orang Berkemas, ko pergi solat~


Tiap-tiap tahun okeh, dari baligh, sampai dah jadi emak orang pun....trick yang memanglah giler BODOH me rasa...
Kalau korang jumpa someone macam tu apa perasaan korang???seriusss...apa korang rasa???

Me???me rasa macam nak baling je makanan tu kat dia...tapi sebab bulan Ramadhan kan, jadi paling-paling sakit hati me just perli-perli je...tu pun kalau habis sakit hati la.....

Tapiiiiiii....ada someone tu kisah???
Non-ada...paling best...Tarik muka~purak-purak kecil hati~orang dah kemas~dia makan~....giler tak malu!

Memang rasa @#$%^&*()(*&^%$#@#$%^&*()(*&^%$#@!#$%^&*(&^%$#@ ishhhhh!!!!!!!!!!!!!


Sue Berkata: Tiap-tiap tahun u all, sapa tahan....tiap-tiap bulan baik/ramadhan je rasa tertekan...serius tak suka...!
Sue Berkata Lagi:  Korang tak payah tekalah siapa someone tu...bersangka buruk kan berdosa...hihihihihik..Opsss....takde maknanya hihihihihik tu, hati still membara...huh!!
Sue Berkata Lagi dan Lagi:  Sesi luahan rasa...dah sakit hati sangat, serius sangat-sangat!!




Sunday, August 21, 2011

Merayap Semalam...

Amacam buka puasa arini kengkawan semua...ok tak?
Me Alhamdullilah...ok sangat-sangat...
Hari ni berbuka puasa bertiga je...Ana keluar...
Walaupun menu simple je...semuanya masak sendiri...tetap best...

Merujuk kepada entri merayap semalam,  misi merayap bersama kengkawan adalah success gitu...
Meh me cerita...;
Kitaorang keluar rumah pun nak dekat pukul 5...
Lambat la kiranya kalau diikutkan...iyalah kang jem tak pasal-pasal berbuka kat dalam kereta je kan......tu pun terlambat sikit tu sebabnya kawan baik saya iaitu Sept telah terlajak jalan...
Boleh dia kata di termenonong terlepas masuk simpang nak ke MRR2...
Katanya dia macam mamai-mamai terus je drive menonong nak ke Cheras....boleh pulak kan?hehehehhe...
Nasibla Sept ni jenis tak macam me, menonong-menonong tu sampai jugak ke Ampang...
Kalau me???haram..mau panik giler dah tu.....huhuhuhuhu..

Sept sampai je terus kitaorang singgah bazar Ramadhan kat Bandar Baru Ampang dulu...
Nak berbuka rumah orang, jadi silalah reti-retikanlah diri tu nak menapau something..baru manis gitu....
Dah siap membeli ala kadar tu terus kitaorang ke Kota Damansara...
Walaupun jem sikit kat depan Flamingo Hotel tu, tapi macam biasa...lepas tu jalan adalah smooth...
Cuma lepas Tol Jalan Duta tu sesak sikit...bayangkan time orang tengah ramai guna jalanraya tu, time tulah ada yang nak memasang kabel...aduhhh...takde time lain ke???jalan 3 lane jadi 1, harus tak jadi haruuu....Me dengan Sept dah cuak giler da time tu, takut tak tersampai...dahlah Sept tak solat Asar lagi...berkejar jugaklah jadinya...
Tapi...sebaiklah sekejab je...dalam 15 minit je...lepas je jalan jadi kecik tu terus lapang je...apalagi..speedlah apa yang patut kan....hehehehhe
Nasib kitaorang baik....sebelum 6 setengah petang dah sampai rumah Mijon....Alhamdullilah....

Dan...Ma Mijon masak Nasi Ayam Hainan....i likee!!!sukaaa...~tersenyum riang di dalam hati....~
Sedap sangat-sangat, bak kata orang putih delicious gitu....
Me tambah 3 pinggan u all....betul-betul makan mentedarah tu...hehehehheheh....muka tak malu kan??hehehehhe
Tapi harap maaf le..gambar memang takde...ai malu dengan Ma Mijon...kan apa pulak kata Ma Mijon kan...hehehehheh....

Lepas berbuka dengan tamak haloba tu, kitaorang pergi mencari Kuih Raya pulak...
Kat Kota Damansara ni rupanya ada tempat menjual segala kuih, biskut, kerepek dan kacang raya harga borong...
Dari tahun lepas lagi Mijon dah sebut-sebut dan ajak, tapi me macam malas-malas je...
Tahun ni kononnya nak tengok je...tak pun nak cari kacang je..sekali terjebak daa.....
Serius bila sampai sana rambang mata kengkawan oiiii....
Dari taknak membeli taknak membazir katanya lah sangat! tertiba habis nak dekat RM100 jugak...
RM100 kalau beli harga borong, dapatlah jugak 5-6 jenis kuih, kacang dan kerepek raya...murah giler kan?
Dah beli dan belah tu, kitaorang hantar dulu barang-barang 'rembatan' kat rumah Mijon dulu...
Taknak Makcik Viv me 'terbeban' gitu konon...hihihihiihik
Misi seterusnya nak mengambik adik Mijon, Kak Jie kat Bas Stand Putra...
Jalan smooth je..tapi bila nak masuk ke PWTC tu jem sikit...tu pun sebaik kejab je...lega....
Dan...
Boleh pulak masa on the way nak balik tu, me sakit perut u all...panggilan pulau gitu......aduhhhh...
Time nilah perut me yang tak sekolah ni nak buat hal....
Kelam kibut ok me membawak Makcik Viv me tu...
Yang jadi mangsa jamban rumah Mijonlah kan, tak sanggup nak pergi jamban kat tempat lain......kuikuikui....
Lepas selamat melepaskan hajat, kitaorang terus ke Gulam Mee...
Ada orang tu gian nak minum Teh Ais Gulam....rasa-rasa siapa ek?hehehehheh
Ehhh..ehhh...ehhh..bukan me yea.....tapi adalah seseorang tu....


Kerang Bakar...
Ni jelah satu-satunya gambar makanan yang sempat me amik semalam....giler pemalas...
Kerang ni besar ye kengkawan....1st time tengok kerang bakar yang besar-besar camni..selalunya halus je....
Ni sebakul kecik ni harganya RM5....kira oklah...kerang pun fresh...Mijon kata, me tak reti, me tau belasah je...hihihihihi


Ha...yang gelak besar sebelah kiri nilah yang gian@ketagihan sangat nak pekena Teh Ais Gulam....
Tengok, senyum besar dia kan??
Selagi tak dapat, selagi tu dok kumat kamit menyebut..dah dapat, hamboiiiii sukaaaa.....hehehehhehe


Kami berlima patutnya...
Sorang lagi Dik Nor tukang amik gambar....
Comel tak kami???kuikuikui....

Kat Gulam kitaorang ada jugak order satey 20 cucuk...buat perasa lidah.....hehehehhe
Kali ni kuah kacangnya sangatlah sedap....sebaik dah kenyang, kalau tak mau berebut piring dengan Dik Nor sebab nak ratah kuah kacang....hihihihihihi
Dan macam biasa...tetaplah bercinta bila nak buat order....
Tangan dah naik lenguh dok mengapai, semuanya ala-ala tak nampak gitu...
Tak boleh jadi, ni nak kena buat aduan rakyat nih...!

Lepas makan-makan ni kitaorang jalan-jalan kat Uptown DiKota pulak...
Meriah giler tau...tak sangka...
Me pernah sampai sini 3 kali, tapi takde semeriah time me pergi nih....
Yang lagi pelik tu lagi malam lagi ramai orang datang....huhuhuhu..giler tak tidur ke diaorang nih???
Mungkin meriah sebab time nak dekat raya dah kot...jadi orang yang datang adalah super ramai...
Dalam kata ramai-ramai tu, best jugak cuci-cuci mata dan cuci-cuci purse kat sini...semua benda ada tau...
Cuma satu je tak berapa berkenan...space antara gerai sangatlah dekat...
Kalau badan besar macam me ni, memang kalau nak membeli kat mana-mana gerai dah jadi ala-ala roadblock gitu, me berhenti je satu gerai, terus belakang jadi jem...giler haruu....huhuhuhu
Tapi takpelah...as long orang lain tak complain tu maknanya memang syoklah tu bershopping kat sini kan.......Macam lain kali nak pergi lagila..syokk..!

Jalan punya jalan, pusing punya pusing, beli apa yang rasa nak dibeli...tengok-tengok dah pukul 1 u all...giler dah lewat...huhuhuhu...
Me sampai rumah pun nak dekat pukul 2...giler lambat...
Sept pulak sampai rumah pukul 2 lebih..dahlah minah tu asyiklah tersengguk-sengguk ngantuk, nasib baik sampai dengan selamatnya....

Pastu boleh pulak, bila nak tidur tu tak boleh nak tidur....
Adoidoidoi...nilah penyakit me dari dulu..kalau dah terskip time tidur alamatnya lepas tu pejam mata beria-ria pun tapi takkan boleh lelap-lelap..huhuhuhuhu...
Hasilnya...bila bangun sahur mata adalah super ngantuk....dan siang tadi je...me balun tidur sampai dua kali u all...adouuuiiiiii....sebaik hari cuti....
Tapi adakah saya serik???
TIDAK okeh....mungkin lepas raya nak pergi merayap lagi....^_^

Sue berkata:  Zai takda, plan last minit, jadi last minit jugak baru tau Zai tak free, dia balik kampung, bulan puasa dia buat bisness homemade Rempeyek...jadi haruslah Rempeyek didahulukan, bisnes diutamakan...hehehhehehe 





Mood Raya...

Jangan gosok bijik mata anda yea..
Ni memang blog me...saja gatai-gatai tangan menukar setting...syok ooo....hehehehhe
Mood raya saya sudah mari, jadi haruslah blog pun bertukar sikit...^_^




Saturday, August 20, 2011

Merayap...

Kejab lagi nak keluar...
Nak pergi merayap sampai malam kaedahnya...
Niat mula-mula berbuka kat rumah Mijon, Ma dia ada, so super syok la...
Menu arini pulak tak confirm lagi antara Nasi Ayam atau Nasi Lemak Kerang...Me sangat teruja okeh...!
2-2 adalah makanan favourite me kalau ada dua-dua lagi bestttt kan.......hihihihhihik
Puasa tahun ni inilah first time nak berbuka kat luar...bagusss...Bagusss....
Lepas berbuka nanti niat nak pusing area Damansara dan sewaktu dengannya...
Nak pergi tengok beli kuih raya (kata Mijon ada tempat jual kuih raya yang berpatutan murah sebenarnya), jadi kalau sesuai nak 'tangkap' lah 2-3 jenis......hehehehhe
Pastu mungkin nak pergi lepak-lepak pulak apa yang patut....gosip banyak ni weihh...opsss...bukan gosip da...sesi berdialog sesama BFF kaedahnya....kuikuikui
Okeylah kot...
Chowww....!

Sue sound sikit:  Kesian kat korang, beberapa hari terpaksa dok mengadap muka bulat bertudung ungu tu...sohry yekkk....^_^




Wednesday, August 17, 2011

Tudung Haji...

Panas baru keluar dari oven nih...

Hasil tangkapan pagi tadi...
2 keping sebelum keluar rumah, 2 keping lagi sebelum masuk ofis....hihihihiih
Walaupun i rasa *malew-malew* gitu, tapi tempek jugak..hehehehe..ewah..sejak bila sue jadi pemalu nih...????
Amacam?ok tak?
Mukaku yang sedia bulat dibulatkan lagi dengan pemakaian tudung ini...kuikuikui...
Tapi ok kot..sebabnya kalau tengok betul-betul kat bawah dagu me tu kan ada kain tambahan yang dijahit untuk cover mangau me tu...
Tudung orang malas camnilah kan...lepas gosok main sarung je sudah....apapun memang i like!!^_^




Update (18 Nov 2011-Friday):  Ni me beli kat kedai tudung ARIANI kat KL.  Harga dalam RM65 sepasang (tapi me dapat RM58, sebab beli time ada diskaun da...).  Me beli saiz M, so muat-muat sahaja...dan ada juga saiz lain...kalau nak labuh bolehlah amik saiz L atau XL...Harap maklum...

Sunday, August 14, 2011

Shopping Raya!

Semangat nak raya u all...padahal raya lambat lagikkkk....lambat lagi ka???
Tahun ni over sikit...
2 hari berturut-turut turun Jalan TAR gitu..dari semalam membawak ke hari ni...haa...over tak???hihihihihik....
Ni semua adalah hasil 'tangkapan' berbayar okeh hari ini...
Pagi-pagi sebelum pukul 10 pagi dah ada dalam kereta dah kengkawan oiii......nak berebut parking punya pasal...
Kalau lambat kang tau jelah azabnyer...dahlah tak berapa reti selok belok jalan kat situ....jadi harus awal sikit dari selalu...tapi bagus jugak, awal pergi awallah baliknya kan....?
Jangan tak tau, sebelum pukul 1 dah pun sampai rumah tau...teror tak???

Hasil shopping tadi:
Anim baju raya 2 pasang, Ana baju raya sepasang, Emak beli blaus...
Me pulak belasah beli tudung je...
Pastu ada jugak beli telekung sorang satu untuk me dan Anim.......
Itu sahaja...wah sahaja ke??iye me tau orang lain lagi hover kan...?
Macam me kata, hari ni kiranya repeat day beli tudung (me jelah)...sebabnya semalamnya (Sabtu) me dah pun pergi Jalan TAR dengan Ana...
Tapi disebabkan me macam tak puas hati tamak sebenonyer, kuikuikui maka hari ni kitaorang repeat lagi...
Tapi harini pergi berempat termasuk dengan Emak dan Anim sekali....


Ini hasil 'tangkapan' semalam pulak...
Time ni belum 'meroyan' lagi..masih lagi dalam feel bertenang...jadi beli pun 'gitu-gitu' sahaja...
Tapiiiii...hehehehee...ada tapi tu...bila dah balik rumah boleh tak hati ni asyik teringat-ingat je tau......
Tetiba jadi tamak haloba ok....tu yang terpergi lagi tu hari ni...hehehehehe


1st time beli tudung ARIANI...wah kena boldkan tajuk gitu...hahahahaar...
Jakun kaedahnya...1st time belilah katakan...
1st time jugak dok membeli tudung harga tak masuk diakal...jadi harus jakun di sini...huhuhuhu...
Yang ni Tudung Haji namanya...tajuk tak hengat kan?sungguhlah tak komersial...tapi memang pun ni tudung pergi haji....hhehehhehe
Beria-ria cari satu Jalan TAR, kat Ariani ni jugaklah yang ada...
Niat masa nak pergi KL tu memang nak sangat-sangat cari tudung jenis ni...
Ni semua bila me terpengaruh bila tengok citer Kasih Alia tiap-tiap petang le ni....
Bila tengok Sheila Rusly pakai tudung ni, rasa macam, ehhhh.....cantikkkknyerrrrrr...memang hati teringin giler nak pakai ok...nasib gigih-gigih cari tu jumpa jugak, kalau tak kepunan tau...
Nak tengok camne tudungnya, kena tunggu raya lah kan......sebabnya ini adalah tudung raya me okeh.....^_^



Ni pulak beli kat satu lagi kedai kat situ...HAJRA....kedai dia sebaris jugak dengan ARIANI...
Kat sini pun boleh tahan tudung-tudungnya..
Cantik pun cantik, harga pulak macam-macam, nak mahal murah semua ada...lagi berpatutan dari Ariani sangat-sangat kedai ni...
Yang ni me 1st time try beli tudung jenis camni...tudung jenis takde awning...(lebih kurang macam tudung Haji jugak)
Walaupun muka ku bulat sebulat bulatnya, tapi me belasah saja...saja nak tukar pesen kata orang...hehehhehe...

Baju raya??
Baju raya me sudah siap, so tak payah beli...
Haritu sebelum puasa lagi dah hantar dan dah pun siap...
Bagus jugak beli awal-awal kan...senang, budget tak berapa lari gitu...
Tu yang sakan membeli tudung tu...
Raya tahun ni tudung untuk me je semuanya 8 helai...
Campur-campur, ada 2 tudung ARIANI, 2 tudung HAJRA, lagi 4 tudung syria yang plain tu...memang agak over untuk manusia bernama Sue okeh...
Okeyla kot sekali sekala 'meroyan' camni kan...hehehehhe...ke orang lain pun sama macam me sebenarnya ?????





Thursday, August 11, 2011

Menu Tadi...


-Ayam Madu
-Air Tebu
-Popiah Basah
-Popiah Basah+Popiah Goreng
-Tepung Pelita kurang manis
-Tepung Pelita paling lazat didonia
-Nasi Lemak+Paru+Udang Sambal~Anim
-Nasi Tomato+Acar Timun+Ayam Madu~Emak
-Cempedak Goreng


Alhamdullilah syukur.....

Sue Berkata:  Opsss..lupa pulak, semuanya menu beli ye kengkawan...Popiah dengan Tepung Pelita tu pulak bukan saja-saja nak type sampai 2x, tapi memang terbeli 2 set...tulah, memasing PANDAI sangattttt....




Wednesday, August 10, 2011

PD 2011/2-Senawang Kenduri Ema....

Ni me nak habiskan pasal pergi PD dan pergi kawin Ema...
Punyalah lama tertunggak kan...tambah esok dah cukup sebulan ceritanya...kalau nasik ni memang dah takde rupa nasik langsung dah kan...?hehehehheh
Apapun sambung cerita...

Lepas je check-out dari Bayu Beach Resort tu kitaorang tak terus ke Senawang tau...
Tapi kitaorang patah balik ke Batu 6...
Sebab apa rajin benar berpatah-patah tu??
Sebabnya masing-masing nak menapau Ayam Panggang Cowboy...!
Rajin kan??hahahahah
Bayangkan me dengan Mijon dengan berbaju kurungnya tu gigih mengharung cuaca panas dengan asap tebal kat tempat panggang tu semata-mata nak beli Ayam Panggang gitu...(Sept pilot, jadi haruslah duduk dalam kereta menunggu...)
Haa..korang sanggup???
Sebaik me tak mekap gitu, kalau tak mau cair mekup i tauuu....
Kali ni Ayam kitaorang beli 2 1/2 ekor tau...ada jugak beli buntuit ayam 3 cucuk....
Ayam tu pulak, sekor me punya, sekor Mijon dan 1/2 ekor Sept punya.....buntuit makan sesama...
Lama jugak nak menunggu tu...ramai pulak orang time tu nak menapau jugak...huhuhu..
Tapi takpe, janji dapat kan..kalau tak kepunan sapa nak tolong panggangkan ayam sebijik camtu kan..kan..kan??
Lepas siap membeli tu apalagi...teruslah kiraorang masuk highway...
Travel nak ke Senawang amik masa dalam 40 minit lebih kurang...oklahkan...
Lepas keluar je dari highway PD, masuk higway PLUS, exit pertama dah masuk ke Senawang..dekat je kan....?Tu pun campur jem dengan campur sesat nak ke Taman rumah Ema tu yang buat macam lambat je nak sampai..kalau tak mungkin lagi cepat kot....huhuhuhuhu
Dan...tulah pasalnya kitaorang macam rajin-rajin je nak bercuti sambil pergi kenduri kali ni..
Sebab mula-mula dah difikir-fikir, kalaulah hari tu kitaorang terus dari KL mau rasa macam jauh je kan, jadi tu yang last-last decide buat 2 in 1 tu, sambil bercuti sambil pergi Ema kawin akhir..senang cerita....berbaloi-baloi kata orang...^_^

Dan, elok pulak kitaorang sampai-sampai tu, time Ema dah siap nak menyambut pengantin Lelaki...
Time ni semua orang tengah excited, pengantin perempuan nak keluar dari bilik dah kan...


Pengantin ..
Elok je kitaorang nak masuk bilik pengantin, pengantin dah bergerak....so, dapatlah tengok dari dekat, walaupun tak sempat nak say hi lagi kan...
Cantik kan?manis je tengok...








Malas nak bergerak...huhuhuhu...
Jadi amik gambar dari kejauhan sahaja...


Elok je pengantin duduk bersanding, kitaorang makan dulu...



Lama jugak kitaorang makan...
Elok makan-makan pengantin pulak sampai untuk makan beradab....
Ingatkan nak amik gambar pengantin masa diaorang tengah makan tu...
Tapi Ema signal, katanya, tunggu kejab, jangan balik lagi...nanti kat dalam amik gambar...
Hahahaha..mesti dia ingat kitaorang nak balik dah time tu....hehehehheh


Bila pengantin dah kata gitu..so lepakinglah kitaorang...
Time ni kat hall ni takde orang..apalagi...sambil lepak-lepak didepan kipas angin, sempat le snap gambar syok sendiri sekeping dua...hihihihi...


Gambar ni yang original tah mana tah, terpaksa menempek gambar yang dah diedit secara tah hapa-hapa nih...huhuhuhuhu...opsss...terlebey sudah perut me tu, takdelah nak mengover kan...kuikuikui..


Gambar bersama pengantin....Ema dan Fendy...
Me pernah tulis entri pasal Ema dulu...kalau rajin bukakle...hihihihihi...
Apapun me ucapkan buat Ema dan Fendy, 
Selamat menempuh alam berumah tangga...Semoga jodoh kalian berkekalan sehingga di akhir hayat..Amin....



Lepas kitaorang amik gambar dan wish-wish semua..teruslah kitaorang beredar....
Boleh pulak, tengah cun-cun nak ke kereta hujan turun menderu... suddenly ok..takdele nak warning turun sikit-sikit ke apa...kuyup giler masing-masing (serius, memang kuyup sekuyup kuyupnya, tak tipu...)....
Elok je kereta nak gerak, elok pulak hujan dah makin renyai je....huhuhuhu..terbaliklah pulak...
Kuasa ALLAH....

Balik tu sempat singgah ESSO, isi minyak penuh-penuh, padahal minyak ada lagi lebih separuh tangki....
Standby BERSIH punya pasal lah kan...manalah tau kang tetiba nak ke KL jem lagi...
Tapi Alhamdullilah...jalan adalah super smooth, tak seperti yang dijangka...
Sampai rumah Mijon pun nak dekat pukul 4...sempat solat Zuhur dulu...
Sempat jugak berjemaah makan nasi Dik Nor masak, sempat jugak perabih Sept punya Ayam Panggang...kuikuikui...dan sempat jugak buat kira-kira hutang hutang memasing....Sempat jugak solat Asar sebelum balik...
Pukul 5 lebih bertolaklah me dengan Sept...Sept letak kereta dia kat rumah me...
Sampai rumah dalam pukul 6....
Sept pulak sampai rumah nak dekat pukul 7....
Alhamdullilah..syukur...syukur...akhirnya selamat semuanya kan...
Tak sangka, percutian 2 in 1 last minit ni berjalan dengan lancar...happy sangat-sangat tau...
Rasa macam nak buat tiap-tiap bulan, boleh???ceh..ceh..ceh...macamle mampu sangat kan...kuikuikui

-TAMAT-




Tuesday, August 09, 2011

Puding Roti...

Resepi Puding Roti yang sedap untuk dikongsi bersama....^_^
Sebelum dibakar/nak kukus pun boleh...

Dan selepas.....nyum..nyum..nyum....

Puding roti

Dsc03085
enak dimakan ketika sejuk. sesuai untuk hidangan petang

Created on : 04-07-2006

Bahan-bahan ( 3-4 orang )

  • 4 keping roti, disapu mentega-me tak sapu pun..huhuhuhu...terlupa bolehh????!
  • 450ml susu segar
  • 3 biji telur
  • 25g gula-me letak lebih kurang 2 Sudu Besar, tapi tertawar sikit..nak lebih manis boleh letak 2 1/2 Sudu Besar kot...
  • 1 sudu besar tepung kastard

Cara-cara

  1. Potong roti sesuka hati dan susun di dalam loyang.
  2. Panaskan susu di atas api(jangan sampai mendidih).
  3. Pukul telur dan gula sampai kembang dan masukkan susu yang telah dipanaskan.
  4. Masukkan tepung kastard dan kacau hingga sebati.
  5. Tuang campuran atas susunan roti. Biarkan selama 15min supaya roti kembang.
  6. Bakar 20-30min pada suhu 180. Kemudian sejukkan.



Percayalah...Puding roti resepi Hanis ni memang sedap tau...
Atas garing bawah sangatlah berkastad...rasanya lebih kurang dengan Puding Karamel...sedappppp....
Anyway, terima kasih untuk Hanis dan Myresipi....^_^

Sue Berkata-kata Lagi:  Me ni tak pandai masak ye kengkawan, mengharapkan resepi jelah...tu pun kejab-kejab kang tengok kertas, kang sambung masak, jenuh ok nak buat satu menu macam atas ni......kalau tengok gambar memang sangatlah pro kan?padahal???kuikuikui.....Tapi kalau takat apa apa yang ada dan dah selalu masaklah tu idaklah teman nak meletak resepi, tu tandanya resepi memang dah ada kat dalam kepala...hehehehhehe...Apapun,  me memang salute springlah kat sesapa yang memang teror masak macam-macam masakan tapi tak payah nak menengok resepi tu...cayalah, memang hebat gilerlah korang!!!!^_^toing..toing...toing....tabiikkkkkkkk!-----especially Emak me...toing...toing...toing.....!




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...