Monday, June 29, 2015

Passport Baru Saya...

Hari Sabtu haritu (26 June 2015) me decided untuk buat passport....
Nak pergi mana??biarlah rahsia (nyanyi macam Dato' Siti)...eh
Memang masa mula-mula nak buat passport niat dalam hati me ni naklah cari tempat yang terdekat dengan rumah, tempat yang senang nak parking, tempat yang senang serba serbi (hamboiiih, ada ke camtu??)....
Memang dari niat tu dari masa ke semasa me doklah survey....kang kejab google, kang kejab google...sampailah betul-betul faham...then baru pergi....(macam study apa je yek??)....
So dari survey-survey tu me dapat kesimpulan yang me nak pergi kat Mini UTC Keramat sahaja....dejat...
Kat situ senang sebab Sabtu Ahad pun bukak....dahlah tu tetiap hari bukak dari pukul 8.30 pagi sampailah pukul 10 malam....(kecuali hari cuti am...cuti am jangan gatal-gatal sangat nak pergi opis orang ye...)....
Dan tetiap hari time rehat tu diorang tutuplah...ayooo...bagi kerja penat-penat take a breaklah kan...ingat ko sorang jek yang  reti nak berehat??
Lain-lain tu diaorang tulis kat website:
Jumaat Tutup : 12.15tgh hingga 2.45ptg
*Waktu Rehat Malam: 7-8mlm setiap hari
*Tutup semasa Cuti Umum
Ni me amik dalam website diaorang http://www.imi.gov.my/...bagus kan Iolls siap lekatkan kat sini okeh...punyalah baik hati Iolls kan....eh senyap pulak..cakaplah "haahlah..baiknya Su..".kihkihkih....
Lupa pulak, macam me nih first time nak buat pasport so dokumen yang diperlukan hanyalah IC dan salinan IC (yang ni me bagi, tapi dia amik je)...dan duit RM200 untuk processing...duit kena tunai ye...
RM200 tu adalah untuk 5 tahun...sekarang takde dah choices of 2 tahun or 5 tahun..sekarang RM200 lumsum untuk 5 tahun....jimat RM100 okeh....





Okey sambung citer...
Sampai kat Mini UTC Keramat ni dalam pukul 8.35 pagi kot...tak ingat...tapi yang pasti kitaorang keluar rumah dalam nak pukul 8.20 pagi camtu...
Dekat tu takdelah dekat..tapi zass jalan lurus-lurus kang masuk ke Jalan Jelatek, masuk nak ke Pasar Keramat tu, terus terus lagi sampailah jumpa mini UTC ni kat belah kanan korang...kebetulan masa pergi tu time tu jalan tengah smooth tak berapa banyak kereta..sapsapsoi je tak sampai 15 sampai okeh....
Senang sangat okeh...me yang buta jalan pun jumpa okeh..(hahaha belagak sangat pulak Su 40 kali nak tulis OKEH)........
Betul tak susah...kiranya kalaulah korang tak jumpa-jumpa jugak, cuba sepanjang jalan tu tanya mana mini UTC atau mana KERAMAT MALL ye?gituuu....in sya ALLAH jumpalah tu nanti....
Senang citer, mini UTC ni betul-betul depan LRT DAMAI....siap jambatan jejantas tu pun attached sesama bangunan...so kalau yang naik LRT Putra tu senang je...berhenti kat Stesen Damai..keluar terus lalu jambatan nak ke UTC nih....
Macam me ni, me pergi naik kereta so kenalah cari parking kat bangunan tu jek.......
Tapi tulah, blur-blur mana nak parking sekali bila nak parking tu tengok ke tempat parking tutup (tengok gambar kat atas nih)...so nak taknak terpaksalah parking kat tepi-tepi bangunan ni je....(fuhh, takuit okeh, kang kena saman dengan DBKL pulak..tapi Iolls pandai, amik pic siap-siap yang diaorang tutup pintu parking tu...kalau kena saman taulah macamana nak buat kan...heheheh)....
Satu lagi nak pesan...masa sampai je kat Mini UTC nih serem okeh..bangunan dia semacam dan dahlah kosong jek...tapi bila ternampak punyalah merata berlambak CCTV..terus je cool cool man me tau...hehehehe....so don't worry...scary sikit je...yang lain tu okeh....
Masa nak masuk tempat tu sikit punya blur....rupa-rupanya korang kena naik setingkat terus jumpa ye....
Korang boleh naik lif (lif kat belah bangunan sebelah kanan), tak pun naik jelah tangga kat tengah-tengah dalam parking tu...terus je sampai kat tempat yang nak dituju....



Ok, tadi dalam blur-blur hayam pastu siap tanya lagi mak guard kat kaunter tu terus jumpa pejabat Imigresen nih....
Dah jumpa pejabat Imigresen tu masuklah dalam...pergi terus amik nombor giliran....
Amik nombor adalah kat kaunter amik nombor ye (nama kaunter tak ingat)....jangan pulak korang cari mesin  nombor tu, confirm tak jumpa...
Korang cari kaunter untuk amik nombor tu, dah jumpa nanti korang pergi kat kaunter tu nanti staff kat kaunter tu akan tanya untuk tujuan apa (buat passport baru ke, renew ke), kalau macam me ni yang baru first time nak buat, then dia akan mintak IC dan salinan IC (salinan IC pulak ni me yang bagi, tapi macam me cakap dia amik je..so tak taulah samaada memang kena bawak salinan IC ke tidak) dan bila dah serahkan apa yang perlu nanti staff tu akan bagi kita tiket nombor giliran kita..
So bolehlah cari tempat duduk....(nak merayap sambil tunggu nombor pun boleh..tapi jangan tertinggal nombor dan sampai menganggu kerja orang lain sudah ye...)...itu sahaja...dan yang bestnya satu borang pun tak kena isi tau...
Dan kalau tengok kat atas ni Iolls dapat nombor 1017 (kiranya yang ke 17 lah kan), tapi masa tu dah berjalan 1007 (yang ke 7)...lagi lebih kurang 10 orang lagi....(masa ni ingat matilah kena tunggu lagi 10 orang....huhuhu)...
Tengok time me amik nombor tu pulak adalah 8.41 pagi....
Time ni nak kata takde orang, ada je..tapi lenganglah..kiranya seats tu boleh pilih nak duduk yang mana satu....


Sambil tunggu sambil usha apa yang orang lain kena buat....Iolls nebes okeh..so kena tengok orang lain dulu baru dapat kekuatan nanti..ewahhhhh....
Ni adik bilis ni kena amik gambar....senang je okeh...nombor dah kena panggil terus ke kaunter, pastu kang amik gambar....



Elok tunggu tak lama tu tengok-tengok nombor me dah dipanggil...yeay!!...cepat kan....
Tu taktaulah apa motif Iolls dok pusing kerusi macam tu...padahal masa berurusan mengadap kat depan meja tu...huhuhu...
Nanti kat kaunter tu akan tanya berapa ketinggian kita, nombor telefon, status perkahwinan dan alamat sama tak dengan yang kat kad pengenalan kita tu....pastu dia akan key-in apa yang patut ..then staff akan scan ibu jari kita kejab..tau-tau dah suruh amik gambar....
Masa scan ibu jari tu macam biasa jari Iolls tak dapat bacaan....jari kering sangat leeee...
Iolls memang, tak jari kering kang jari basah...
Elok dah tak boleh baca tu dia bagi me losyen untuk lembabkan sikit jari tu..nasib baik lepas tu boleh.....so dah boleh tu terus amik gambar....



Ni kena amik gambarlah nih...
Senang okeh...duduk situ kang nak amik gambar tinggal nak pusing kerusi jek....
Kang dia ejas-ejas kamera tu (yang kotak warna hitam tu), ejas-ejas kepala kita ke kiri sikitt ke kanan sikitt kang cekekkk...dah amik...heheheh...
Masa ni Iolls kena bukak spek mata.....benda yang me taknak buat okeh...Iolls kan rabun, dahlah tu tak biasa bukak cermin mata haruslah nanti bukak ni mata Iolls jadi julin sebab tak boleh nak fokus pandang yang mana satu....huwaaaaa...
Tapi nasib baik tak ye...elok pun mata Iolls tak julin pun..hehehehe..lega.......
Pastu lagi satu, selamba je sebelum amik gambar tu me mintak cermin kat staff tu..heheheh...iyalah..tudung Iolls ni beli je mahal (kena cakap mahal okeh...buat rugi duit je), ye me beli tudung tu harga RM60 okeh (mahal untuk me yang marhain ini) sekali pakai je habis kerepot kat depan...sabar jelah...(masa try test nak beli tu me dah tanya staff dia...memang kerepot ke depan apa depan nih...?dia kata tak, tu nanti-nanti boleh betulkan...)..hamhamhampeh...sampai ke sudah kerepot je.....
Tapi disebabkan nak amik pasport ni kena pakai tudung gelap me belasahkan jelah pakai yang itu......nak pakai tudung berpusing-pusing macam kelakar je (me lah orang lain me tak tau) so tu yang pakai tudung sarung je, senang....
Ok sambung lagi, dah setel amik gambar tu kena duduk dulu ye..kena tunggu untuk nombor dipanggil untuk buat pembayaran pulak....(korang jangan tunggu kat kaunter tu ye..tunggulah kat mana-mana, ada kerusi tu duduk, takde berdiri...gitu...)...



Ni masa tunggu nak bayar...sekali ada tengok nih...
So ni contoh kalau baby nak buat pasport...emak bapak kena pegang baby...then orang tu letak latar putih in-between baby dan parent dia....
Tapi seksa jugak okeh....baby tu pergi dengan abah dia je (suka suki dok abah-abahkan bapak orang kan..heheheh)...ha dia pergi dengan abah dia sahaja lah kot..so nak bagi baby tu pandang kamera tu adalah sedikit mencabar....
Staff tu dok letak mainan kat atas kemera tu (soft toy warna putih kalau korang nampak)...letak benda tu tapi tak jalan okeh....dia nak jugak dok tengok muka comel akak staff tadi pulak...dah jadi kepala tu terteleng-teleng ke kanan je taknak pandang kamera....
Orang lain kalau nak tolong macam over pulak, so dapat tolong tengok sambil cakap comelnya comelnya jelah...
Staff tu pulak walaupun baby tu asyik nak tengok muka dia, takkanlah nak duduk depan kamera pulak...kalau duduk depan kamera dah macamana dia nak snapkan gambar baby tu pulak...hahahaha..bukan dekat nak ke seberang sini tau..dia kena pusing satu kaunter panjanggg tu dulu baru sampai sini ye....
Last-last nasib baik abahnya pandai..dok goyang-goyang soft toy tu sambil panggil-panggil baby dia...pastu elok anak dia pandang mainan tu terus dia letak mainan tu atas kamera terus cepat-cepat dia duduk...tau-tau snappppp dapat amik gambar...hehehehe....setel problem....




Elok tengok tayangan comel free tadi nombor dah kena panggil lagi....
Kejab je okeh...tak rasa seksa menunggu langsung ...
Teringat dulu tahun 2013 buatkan IC Anim...hazabnyalah..tunggu je dah 2 jam..belum lagi urusan lain....memang tengah hari kang baru siap..siap pun tak boleh amik IC lagi..kena pulak tunggu seminggu karang baru dapat IC......huhuuuuu....
Bayaran perlu dibuat kat kaunter Juruwang nih...kalau kat mini UTC Keramat ni kat belah kanan hujung sekali.....




Dah buat pembayaran so boleh simpan resit...
Ni nanti nak amik pasport kena amik guna resit ye....
Nampak tak masa kat atas kanan tu...masa me buat pembayaran masa baru pukul 9.13 pagi ye....
Kiranya tak sampai setengah jam dah setel semua...hihihi...
Cuma nak amik pasport kena tunggu lagi sejam dari lepas buat pembayaran tu.......kiranya sejam untuk diaorang proses passport la....
Tapi disebabkan me memang niatnya lepas setel bayar ni nak merayap cari barang nak raya...so takde hal..nanti-nanti me datang jelah kan....




Dah merayap puas-puas kat AEON AU2 je pun....terus ke mini UTC Keramat lagi....(me pergi dalam pukul 11.45 pagi camtu)...
Kalini tempat parking tu dah bukak..so terus parking dalam....cuma entrance dengan tempat keluar adalah dipintu yang sama (yang me amik awal atas tu)...so kena mengalah sikitlah...tolak ansur sapa yang nak masuk siapa yang nak keluar kata orang...
Parking adalah limited ye...so pandai-pandailah cari parking tu...sebab dalam tu macam ada constructions jek....
Tu muka Iolls kalau tak pakai cermin mata...korang rasa lain, me lagilah rasa lain okeh...selama ni muka me bersembunyi dibalik kaca mata kan..kalini bugil habis....takpelah, janji tak julin...hahaha....
Lupa pulak..sebab pergi pun dah nak tengah hari so tempat tu sedikit crowded dari pagi tadi...sikit jelah ye...tapi laju je me tengok nombor tu dipanggil...so takde hallah kot walaupun dah makin ramai orang....
Dan perasan masa dapat pasport ni terus rasa hati ada taman okeh...nasib baik lobang hidung in-controlled lagi..kalau tak..hahahaha....




Lupa pulak...lepas dah setel bayar untuk pasport tadi tu sebenarnya  me gatal dok pergi opis sebelah (opis pendaftaran negara pulak)...
Elok me masuk baru nak baca info (kalau ada tapi tak jumpa pulak), silap bukan tak jumpa, tapi tak sempat nak jumpa dah dipanggil dek orang yang jaga kaunter nombor tu....heheheh...
Me sajalah tanya kalau nak buat IC macamana (IC ni staff imigresen yang layan me kat kaunter 6 tadi tu yang suggest suruh tukar sebab dah lama sangat.....)...
Elok je staff pendaftaran tu kata bagi IC lama je...hamboiiii..senang sangat tu....
Pastu dia tanya me ada ke nak tukar alamat?me cakaplah nak tukar sikit (bukan tukar apapun, comel nak panjangkan nombor rumah tu...pendek sangat orang manjang tak faham...).......
So sebab nak buat pertukaran tu so dia bagi borang suruh me isi, katanya dah siap nanti baru boleh amik nombor giliran....
So isi kejab (borang tu simple jek), dah siap pergi kat kaunter nombor tu balik, terus adik staff tu bagi nombor...efisyen giler okeh...tak sempat nak cakap dia dah tekankan nombor giliran untuk me...hhihihi...
Paling hebat, belum pun lagi me duduk, nombor me dah kena panggil okehhhh......hamboiiiii...betul-betul efisyen kan...??
So pergi kat kaunter yang berkenaan...cek balik apa yang me nak betulkan...scan jari lagi (kalini kena letak losyen jugak..adoiii..kering sebab puasalah kot kan...)...terus dia bagi satu slip then kena tunggu nama dipanggil untuk amik gambar....
Elok duduk nak tunggu untuk amik gambar tak sampai 5 minit kena panggil lagi....amik gambar siap dua kali okeh..sebab satu tu tudung kerepot buat hal..huuuu....
Dah setel amik gambar tu, staff tu bagi IC sementara (sebab me taknak tunggu situ nak merayap kan)...so katanya lagi 2 jam boleh amik IC baru.....oo ok....


Kesimpulannya:
Staff kat Jabatan Imigresen dan Jabatan Pendaftaran Negara di Mini UTC Keramat memang excellent....buat kerja takde tunggu-tunggu...
Muka yang staff imigresen tu memanglah garang weihh...tapi bila dah layan kita tu elok je..baik sangat-sangat...takde merungut ke apa (iyalah Iolls ni macam-macam hal...ibu jari keringlah..tudung kerepotlah, nak pinjam cermin lah..tapi diaorang layan baik sangat-sangat....
Cuma yang kat kaunter juruwang tu jelah...muka dah macam retis sangat (cantik Uolls) tapi berat mulut weihhh...Iolls tanyalah pasport tu nak amik kat kaunter mana...?dia just tunjuk guna jari jek...mula-mula me tak faham..ingatkan dia bagi sign tu amik kat sini jugaklah (kaunter juruwang tu jugak)...so me macam nak confirmkan lagi..amik kat sini ke? (lebih kurang camtulah me soal tu)....sekali dia tunjuk lagi (keras sikit tunjuk tu) dia suruh me baca nota yang bertampal tu.....ohoooooo...manalah Iolls tau dia suruh baca tadi...ni main tunjuk-tunjuk je, mana nak faham okeh.....
Staff kat Pejabat Pendaftaran Negara pun baik-baik belaka...alhamdulilah....
Yang kat kaunter nombor tu lagilah, belum me apa-apa lagi (baru masuk je) dia dah panggil...ye boleh saya tolong katanya..gitu....rasa dihargai okeh...
Yang kat tempat amik gambar pun sama...me kata nak amik gambar lagi sekali pun dia layan...bagus sangat kan...
Eh senang citer masing-masing memang baik-baik belaka lah...langsung tak macam-macam perangai tau...selalunya kita ni tahan hangen je kan..ni memang tak ye...(takat sikit hal kat kaunter juruwang tu pun kira halal jelah, tu minoriti tu..boleh dilupakan..hehehe)......
Apapun jasa korang me kenang....thank you very much for the hospitality and good services....terus rasa macam nak buat pasport dengan IC tetiap hari boleh??haha
Dah buat pasport dan IC ni lega sangat-sangat okeh...selalunya baca or dengar pengalaman orang lain buat IC or pasport (IC tu pengalaman sendiri) mesti macam-macam dan mesti yang tak best selalunya...tapi Alhamdullilah pengalaman me pergi kalini sangatlah best....(tunjuk dua ibu jari kuat-kuat)...




Thursday, June 25, 2015

Uiii...silau....kilatnya....

Ada one day tu..me, Sept dengan Mijon kat Ayer8, Putrajaya....
Rasanya masa tu kitaorang baru balik dari KLIA sebab gi makan Dimsum..
Kebetulan masa tu Ayer8 baru je bukak, so Sept pun bawaklah kitaorang ke situ...saja nak bagi kawan-kawan tengok....
Tapi memang pun..syok giler Ayer8 tu hoiii..confirm nanti-nanti tempat tu sesak sebab segala benda ada kat situ...
Dan masa tu parking memang berlambak kosong kat tepi-tepi kedai tu je....
So dah parking me ternampaklah Kyros Kebab tu...so teruslah masuk dalam tapau....
Dah tapau jalan kejab pusing-pusing tengok views yang ada so terus ke kereta.....
Fuhhh panjang mukadimah ye....sambung lagi...
So ke kereta tu haruslah kita-kitaorang nih berjalan memandang ke kereta....
Tah macamana me tercakap macam nih...."uuiiiii..silau..kilatnya kereta saya...." gitu...
Me cakap tu sebab kebetulan pagi tu Iolls dah basuh kereta, berbulan tak basuh bila basuh kena pulak jemur kat tempat panas haruslah merelip kilatnya...kihkihkih....
Sekaliiiiiiiii boleh tak Mijon cakap..."eii ko nih, pakcik tu pandang bila ko cakap camtu...dia ingat ko mengata dia...."....
Me peliklah kan..dah kenapa pulak nak pandang??dah kenapa pulak nak mengata dia...??
Me tanya Mijon lagi..."kenapa pulak?kan orang cakap pasal kereta orang tu...."...
Tapi elok habis je me cakap sekali tengoklah balik pakcik tu...huwaaaaaaaaaa.....patutlah pakcik tu pandang and ingat me mengata dia...rupa-rupanya pakcik tu kepala botak dan botak dia memang berkilat habis okeh......
Huwaaaa...serius me tak cakap pasal dia tau.......sumpah!!...
Masa tu memang me rasa bersalah ya amat okeh....
Sampai sekarang pun me ingat tau....dahlah tu kalau nampak je kereta me kilat (sebab baru basuh) mesti me tergelak sendiri....kikikiki....





Monday, June 22, 2015

Vitamin C...



Sekarang ni me gedix weih nak bervitamin C bagai...jangan gelakkan okehhh...
Ni gara-gara member secompany dok canang ada diskaun hebat Vitamin ni...dia jual kira dah habis murah lah....
Me dengan Anim dah cuba makan dari malam Jumaat haritu..takdelah malam..katanya kena makan sebijik lepas berbuka...so kitaorang makan lepas berbuka..(tu pun me kena gapkan sejam lebih sebab ada ubat lain yang me kena makan....)
Anim dia ada problem selalu selsema (batuk kadang-kadang) so bagi dia makan...Vitamin C kan memang elok untuk tujuan tu kan....
Me pulak tengah ada problem dengan kulit muka yang serius teruk..cuma mungkin dalam gambar nampak kemain macam takde apa-apakan...?percayalah, sapa yang selalu tengok muka me confirm ngeriiiii (Emak Iolls dah 40 kali dok sound okeh....tapi kalau dah bangsanya tak amik port memanglah sampai sudah tak berubah)....
So bila dah ada offer nih dari RM98.50 tak silaplah jadi RM75, so jom cuba...
Mula-mula risau jugak, boleh ke makan Vitamin C kalau puasa (iyalah, kalau makan supplement kan kena minum air banyak), tapi katanya boleh..so belasah je....
Kalau tanya hasil....kulit me makin elok...kemain kan baru makan 3 hari je pun..kahkahkah...eh iya...kulit me bekas jerawat tu hitam-hitam okeh, tapi sekarang ni dah makin kurang hitam tu...pastu rasa kulit pun makin rata jek...lembut je okeh..kahkahkah..jangan muntah weihhhh....ni sendiri punya kulit muka sendiri pegang sendiri rasa tauuu!!....
Tapiiii...ada satu je yang tak berapa best....3 hari makan 3 hari jugak cerry berry okeh.....bila me google katanya sebab terlebih Vitamin C...aduhhhhhh....
Tapi me belasah jelah makan jugak...janji bila dah makan tu minum air sebanyak mana yang mampu....
Yang hal cerry berry tu Alhamdullilah malam tadi dah makin kurang....
Kurang weih...first day ke jamban adalah 3-4 kali malam tu je (cepat betul menyerap dalam badan ye), pastu hari kedua pulak me pergi telan 2 biji bersamaan 1000 millligram (nak ikut orang suntik Vitamin C punya pasal lah kan), dah tak memasal sampai siang hari pun ke jamban...huwaaaaa....
Tapi Alhamdullilah hari ketiga (malam semalam) me kurangkan balik makan 1 biji bersamaan 500mg terus kurang jadi 2 kali je ke toilet.....sabar jelah....
Patutlah selama ni kalau me minum air oren (air Sanquick je pun) tapi kalau satu hari minum over (banyak kali) confirmlah macam cerry berry...rupa-rupanya sebab terlebih Vitamin C rupanya...hamboiiiii....Sanquick je pun.....
Takpe-takpe..selagi tak rasa dehaidrated me belasah je telan...janji minum air tu banyak kan....
Pastu harap-harap dah rajin telan Vitamin ni eloklah kulit...tak dapat putih gebu pun takpe..tapi naklah kulit tu semenggah..kiranya kulit tangan dengan kulit muka tu biarlah sama senonohnya ye dak....??ewahhhhh....





Friday, June 19, 2015

Adsense


Sebelum-sebelum ni adalah gatal-gatal dok try register Adsense nih...tapi mula-mula hantar tu tah apasal tak dapat ke apa....tapi kira macam tak dapat lah...pastu lantaklah abaikan jek...cuba try test je kan, tak dapat takpe...
Pastu minggu lepas me dok google google sekali terbaca lagi pasal Adsense lagi...dah terus saja gatal try test lagi sent permohonan...eh eh eh tak sangka pulak kali ni dapat..Alhamdullilah...
Kejab je, pagi tadi register pastu tak sampai tengah hari dah dapat jawapan....macam tak percaya....
Korang tau tak adsense tu apa?hahaha...Iolls pun tak berapa reti nak tulis macamana...tapi nah ni me paste dari website Adsense:
AdSense is a free, simple way to earn money by displaying targeted ads next to your online content. With AdSense, you can show relevant and engaging ads to your site visitors and even customize the look and feel of ads to match your website.
Gituuuu...faham tak...?tak faham gi Google Translate ye..kihkihkih...
Ni namanya sambil menyelam minum air....sambil berblog boleh jugak tambah-tambah pendapatan....
Macam me nih, readers blog takdelah ramai...tapi kalau ikut stats mungkin readers yang datang kat sini tu tersesatlah kot....so jadi agak ramai lah jugak... (ramai bagi me lah..orang lain me tak tau...haha)....





Nak daftar dengan Adsense senang jek...
Korang bukak blogger.com korang then masuk je kat Earnings tu...
Nak cakap steps yang seterusnya me lupa (sabar jelah kan...)....cuma yang me ingat me main belasah je klik apa yang patut...try and error gitu...kang tau-tau dapat jawapan kat email....
Alaa korang pun tryla...kalau takut korang try google..rasanya banyak je yang ada tulis pasal ni (banyak dari blogger Indonesian)...In Sya ALLAH boleh punya......





Thursday, June 18, 2015

Ramadhan Al Mubarak...

Pic by Google

Selamat menyambut ramadhan semua...
Semoga ibadah kita diterima ALLAH...amin...




Wednesday, June 17, 2015

Bumper To Bumper...

Pagi tadi my Kakak Vivi kena bang dari belakang...ohoiiii...
Padahal masa break tu dah nampak dah kereta belakang tu lepas je kalau nak break...sebab jauh jaraknya...
Tapi malangnya dia dah break tu (me memang dari awal dah tengok cermin pandang belakang tu), tapi elok pulak kereta dia berenjut dan kedepan..tau-tau...boooobbb...alaaaa kena jugak ke??
Nak menangis rasanya weihhhh...so keluar kereta dengan harapan takdelah apa-apa...
Tapi malangnya ada jugak kecederaannya ohoiiiii...
Mana tak cedera kalau yang langgar me tu kereta buatan German okeh....Iolls kereta rakyat marhein je...kena langgar ke melanggar ke tetaplah yang rosaknya kita....
Mula-mula memang hanginlah kan....iyelah...tengah sedap-sedap bawak kereta dah berlanggar pulak....
Dahlah tu boleh pulak kakak Cina tu taknak keluar...ohoiiiii....dah takkanlah me nak setel sesorang...?
Kalau takat calar je takpe..ni dah sampai terkeluar reverse sensor tu kot....
So me suruh dia call me (cara selamat nak amik nombor telefon) then suruh dia keluar tengok..
Iyalah takkanlah dia belasah nak bayar je tak payah tengok...
Alhamdulilah, dapat jugak pelanggar yang memberi kerjasama kalini....
So dia keluar, me amik gambar kecederaan yang ada then tanya macamana...
So dah diskas diskas lebih kurang teruslah dia kata takpe dia bagi dulu RM300 (harapnya cukuplah..nak baiki bumper dengan nak baiki reverse sensor kalau perlu), then dia kata nanti kalau extra dia bayar....huuuuu...
So atas kepercayaan yang dia bagi (dia pun nampak macam nice person pun) teruslah bergerak ke tempat kerja....adoiiii....

Walaupun ni bukan kali pertama kereta me kena bang dek orang lain, tapi tetaplah tadi mengigil-gigil okeh...mungkin sebab panik dan sakit hati lah kot..huuuuu....
Nak cakap apapun tak boleh, benda nak jadi....
Alhamdulillah tak mendatangkan kemudaratan pun kat me, cuma kenalah terpaksarela pergi balik bengkel lagi huwaaaaa......






Tuesday, June 16, 2015

Susah Ada Blog Ni....

Susahlah...
Mana tak susah, bila kita nak tulis sesuatu benda yang kita rasa nak sangat-sangat tulis tapi tak boleh nak tulis...(tersangkut kat hulu hati...huhuhu)....
Lagilah pulak bila satu hari dah tak tahan tu kita tertulis jugak (meletup pompompom), dah jadi isu...dah semuoarng pun nak terasa (yang rapat-rapat dengan me lah especiallynya)........
Ya, terasa dengan penulisan kita tu...
Fyi, me tulis blog bukan sebab suka-suka nak sakitkan hati sapa-sapa tau......
Tapi kalau dah sakit sakit sakit hati sangat sangat sangat tu memang tertulis jugaklah kan....
Dan....tu maknanya emosi me memang tak stabil...harap maklum...
Tapi perlu diingat, kalau sekiranya me tulis pompompom tu memang untuk diri sendiri sahaja....
Yelah, sendiri yang sakit hati so sendiri tulislah kan....nak simpan lama-lama pun berapa lama pulak nak simpan tu lagi....so maknanya memang me tulis jek.....sekian...
Frankly tulis, kalau nak terasa dipersilakan...(orang kata siapa yang makan cili terasalah pedasnya, tak gittew??).....
Okeh dah terasa tu silalah jangan buat me ni macam orang jahat pulak...
Sebab nak terasa sebabnya me pergi tulis pasal korang tu kat blog....dah pulopppp....
Tu maksudnya apa tu??
Adakah korang tau korang salah, tapi korang tetap in-deniel...dan korang menjadi hangin sebab me pergi citer kat blog??


Serius....
Me ni pun ada hati dan perasaan Uolls.....bukan korang sorang je yang ada hati dan perasaan.....
Dahlah tu me ni jenis hati kecil je Uolls..hati kecil badan memang besarlah kan tapi tang nak cakap face to face hal berkenaan kecik-kecik hati atau hal sakit-sakit hati memang me tak reti....selalunya me diamkan jek...
Senang citer, me ni jenis orang yang banyak giler giler mengalah kalau dengan orang yang rapat dengan me nih....(Degil tu memang iya, me mengaku, tapi degil mula-mula je pun, hujung-hujung yang cair tu orangnya tetaplah Sue....).....
Tapiiiiii....disebabkan me takde saluran lain nak bagi korang korang korang dan korang semua faham apa yang me rasa....dan kalau dah melampau lampau lampau sangatttttt.....memang me akan tulis jugak..

Tu pun kalau korang perasan, me takdelah tulis direct pasal benda/korang tu pun...
Percayalah, kalaulah me jenis direct tulis nama haiiii mau kejung mulut berbuih kot masing-masing meratapi apa yang me tulis.....(serius tak tifuuu....percayalah)....
So kalau me tulis kat blog tu terima jelah (nama pun blog me pun kan...)....
Dan kalau nak bash me lepas tu dipersilakan (tapi bukan pada Anonlah ye...Iolls tak kenal korang..so jangan pulak nyibuk tak tentu pasal pulak)....
Bash me tapi jangan buat me macam orang jahat...tu je....
Janganlah tetiap kali jumpa or borak-borak dengan me tapi dok ulang-ulang macam me pulak yang salah meletop-letop (macam ko tu tak salah satu hama pun...).........
Please cermin diri dulu kenapalah me tulis macam tu.....betul ke apa yang me tulis tu, kenapa me tulis camtu....tu jek.....

Dan macam me cakap, kalau ko terasa tu terpulang...sebab memang me tulis apa yang me rasa...
Iolls kalau tulis tu korang terasa maknanya silalah berubah (tu kalau betul-betul kena mengenalah)..kalau tak terasa silalah move-on.....senang cerita dah baca tu.....buat biasa-biasa je dah....
Pastu jangan pulak nak perasan yang semua benda me tulis tu sebab korang je ye.....
Iolls ni walaupun hidup dalam lingkungan kecil je tapi banyak benda lagi yang berlegar kat penghidupan me...(tak semua pun me cerita kot...)...so please lah....kenal me taulah me ni camne....
Mungkin kalau terasa tu kemungkinan besar tak kenal me lagi lah tu.......
So please..pleaseee...pleaseee bagilah peluang me menulis dengan hati terbuka...katapun blog sendiri pun kan..kan?....
Kalau nak sentap semua benda, tak payah baca....
Ko pun tak sakit hati, me pun tak payah nak tambah-tambah dosa....ko ghase???



Regards,



Serba Salah...

Pagi tadi tah macamana me tersiap awal...kiranya adalah terawal 10 minit...
So terus ingat nak beli Nasi Lemak sedap kat hujung taman-taman-taman sana nun...
Taman tu kira jauh jugaklah dari rumah me tu....jauh dia tu kiranya kalau orang Ampang tau mesti tak sanggup punya nak pergi sana...hahaha...
Sebenarnya jauh tak jauh, tapi sebab nanti kena patah balik tu yang buat orang lain tak sanggup tu...
Tapiiii...disebabkan ntah kenapa teringin sangat pagi tadi tu, so me redah je....
So dah siap tu cepat-cepat me turun, then terus jalan ke sana....sebab awal lagi kot (baru nak pukul 7) so jalan ke sana adalah smooth...lagipun tak ramai kot nak ke arah Hulu Langat sana nun...orang semua ke arah KL kan (ibukota)...
So dalam tak sampai 5-6 minit me pun sampai...Alhamdullilah ada pun parking (walaupun parking sipi-sipi janji muat kereta jek)...
Dari jauh tu dah nampak...yeayyy kedai tu bukakk!!gitu...so teruslah me jalan kaki ke kedai tu...
Sekali dah sampai tengok apasal setting harini lain??...means, setting bekas-bekas makanan tu macam lain je...macam lebar-lebar jek...tak macam selalu susun rapat-rapat bekas kecik-kecik sikit...
Tapi me pedulik apa...teruslah order kata nak Nasi Lemak satu....
Sambil tu dok usha-usha lauk yang ada...me pulak kalau kat situ selalunya sekali beli tu lauk haruslah sebungkus tu dua jenis terus (pelahaplah katakan..lagi satu dah bawak kereta jauh-jauh dari rumah sendiri haruslah nak makan yang berbaloiii...)....
Sekali adik tu cedokkanlah nasik me tu..tapi dalam polisterin (pelik sikit sebab selalu balut dalam kertas coklat dengan daun pisang).....pastu terdetik jugak dalam hati eh kenapa halus sangat je nasik dia bagi...?
Serius sikit sebab kalau dibandingkan yang selalu me beli tu kalau tak selambak satu kertas tak sah...memang banyakkk....
Lepas tu dia hulurlah bekas polisterin tu kat me then dia kata dalam muka serta intonasi serba salaharini tak jual Kak, nah akak amiklah apa-apa lauk yang akak nak..."...sudahhhhh.....
Muka me masa tu jangan cakap weihhh...tebal je weihhhh....
And dua kali me cakap sorry...serius me tak tau....
Kalau ikut niat me awal-awal pagi tadi tu confirm me amik lauk macam me selalu beli tu (dua jenis terus)...tapi disebabkan serba salah me mintak lauk Telur Mata satu...(sempat tu nak amik lauk walapun terkesima tadi tu kejab..dasarrrr...)....
Serba salah tau, nak tolak kang kata tolak rezeki, tapi ni dah amik serba salah giler pulak nak makan....huwaaaa....
Serius me tak tau yang diaorang nak buat makan-makan sedekah untuk ramadhan pagi tadi tu....lagipun mana nak tau..lagi-lagi kedai tu bukak sama je time bisnes selalu tu....huwaaaa.....



Kesimpulannya terus pagi ni sarapan me ada dua bungkus Nasi Lemak....kikiki...
Sebab niat awal nak makan Nasi Lemak sedap banyak-banyak tak kesempaian, tu yang lepas amik je Nasi Lemak free tu terus me ke gerai seberang jalan pulak....
Tak puas hati okeh sebab tak dapat pilih lauk punya pasal so tu yang terus beli kat tempat lain pulak....huuuu...




Nilah Nasi Lemak sedap yang me dapat pagi tadi tu.....
Selalu beli tu satu bungkus penuh selambak...kalau bukak dalam pinggan pulak habis berselirat segala lauk dengan sambal..gitu.......tapi disebabkan kalini dapat kering jek frust disitu.....




Ni yang me beli kat gerai seberang jalan tu pulak....
Giler puas hati...hihihihi...walaupun rasanya lain sangat dari Nasi Lemak sedap yang me selalu beli tu tapi rasanya tak mengecewakan langsung....Alhamdullilah...Alhamdullilah...Alhamdullilah....
Yang ni korang tengok dah sebungkus rak...korang bayangkan selalu me beli kat Nasi Lemak sedap tu lagi double dari me ni dapat ye....dapat pulak makan lauk Rendang Ayam dengan Kerang Sambal letak pulak kuah kari cair...ahaiiii....opss...takpe-takpe...tu nanti in sya ALLAH lepas raya la pulak.....




Monday, June 15, 2015

Makanthon #2




Jus Epal Hijau+Asam Boi....
Pekat giler ni okeh....me dah beli dua kali, dua kali jugaklah pekat likat...
Harga sebungkus RM3.50, mula-mula me rasa macam mahalnyeeee (sebab beli kat kantin opis tu yang kata mahal), tapi kalau rasa confirm tak kata apalah...hihihi....letak pulak ais batu banyak-banyak...memang sedap je lalu kat tekak....



Kentang Goreng letak kepingan Chedar Cheese....
Ni namanya kalau makan fries biasa jek tak kenyang...so letak dua keping cheese terus....terus lemak baik dengan lemak tak baik berlawan-lawan dalam perut..haha....
Ni kadang-kadang me bawak untuk lunch or breakfast...selalunya me bawak nuggests je...nuggets pulak tu bawak bukan 3-4 ketul ye, confirm lebih sebab tau kekuatan perut  me nih adalah tak sekuat mana...bawak lebih takpe..lapar kang bedal seketul-seketul gitu....



Dah lama tak makan lauk kedai Siam so ada sekali tu minggu-minggu-minggu yang lepas makan dengan Mijon....
Kalini order Telur Dadar, Sotong Masak Pedas, Kailan Ikan Masin..pastu yang takde dalam gambar adalah Tomyam Campur, Sup Tulang dengan Sambal Belacan dan Timun....Alhamdulilah....
Ni kat rumah kedai tepi rumah Mijon je pun, tapi sedap banyaklah (berasa) dari makan yang kat depan G**** tu...
Me suka makan macam kat Siam ni sebab nanti-nanti boleh ratah lauk banyak-banyak lepas nasik dah habis tu...tapi tulah, kalau makan kat kedai Siam ni selalunya dapat ratah bawang besar lagi banyak dari ratah isi.....tak gitu??




Awal cuti sekolah haritu tengok kat tepi jalan nak ke opis me nih ada satu stall baru bukak...so trylah....
Orang melayu yang jual, so berani sikit nak beli....
Mula-mula tu nak try lauk Telur Mata je dulu..try test je kan...tapi belum orang tu tutup bungkusan tu terus Iolls laju-laju suruh letak Rendang Kerang...dasar sangatttt....
Rasanya Alhamdullilah sedap...tang Rendang Kerang paling win...sedap giler...tapi tulah, sambal tak berapa in pulak..so potong disitu.....
Ni harini tengok dah takde pulak gerai tu, mungkin jual masa cuti sekolah je kot..ntah....



Masa beli Nasi Lemak kat atas tu ternampak pulak ada kuih Onde-onde nih...so me pun try test beli...
Me rasa mahal sangat weihhh...RM2 untuk 5 ketul saiz standard tu..ke murah??
Kalau kira betul-betul jatuh 20sen seketul kecik tu hohoiiii..memang takkan belilah dah lepas nih...bulan puasa nanti memang buat sendiri jek...huuuuu....



Punyalah berkobar-kobar nak makan tu, tak tunggu nanti-nanti dah...tapi tulah, agak keciwa sedikit gitu...
Ciputs sangat gula Melakanya...ingatkan gigit seketul eh mana gulanya...??pastu gigit lagi seketul alaaa sama je ke??..huuuuuu....takpe-takpe...next time buat sendiri jelah...puas lagi buat sendiri...ko nak gula Melaka banyak, nak buat kecik-kecik, nak salut kelapa banyak ikut sukaaa kan....yess, nanti nak buat untuk puasa....




Balik dari Perak haritu singgah kat Hentian Tapah tu beli jugak Jambu Batu tanpa biji tu sebungkus....jadilah buat syarat..hehe....
Oklah ada yang kelat, ada yang lembut....tapi me tak kisah (tak kisah tapi sebut tu camne??)..janji boleh makan dengan garam je pun dah cukup...kebetulan kat rumah memang dah ada serbuk Asam Boi sebungkus besar (betul-betul stok setahun tu oiii) terus lah makan ulang-ulang 3-4 kali....
Syok ooo...lagi syok kalau jambu tu sejuk terus rasa tak cukup sebungkus....



Sekarang ni betul-betul me tak tahan okeh..kalau ikut hati nak je me beli tetiap hari balik kerja....
Ni me beli drive-tru je masa on the way nak balik rumah.....
Beli 3 bekas terus okeh......kebetulan semua pun suka so beli satu sorang gitu....tu pun macam tak cukup ye...
Nama tetaplah tak tau....harga RM5 campur GST...okeylah puas hati sangat-sangat....
Selalunya me beli petang, sampai rumah masuk petiais, kang esok makan untuk breakfast.....



Ni lepas dua kali makan licinnnn....
Seriuss tak tipu memang cepat je kenyang kalau makan nih....
Selalunya me makan pagi-pagi, kang pukul 11 lebih me repeat balik bagi habis....
Ni tengok ni rasa petang karang nak beli lagi boleh??huwaaaa...tetiap kali beli RM15, habislah burn duit belanja lunch untuk 2 hari okeh....huwaaaa....


Ni petang Jumaat....rezeki orang MC...ewahhh...
Padahal sendiri yang gatal suruh Emak buat...
Kebetulan MC haritu (gatal elergik minyak wangi datang balik...tulah gatal sangat dok sapu jugak dah tau tak boleh...), petang tu tengok Emak tengah rebus Nasi Impit...pastu kebetulan pulak tengah hari tu pulak emak dah masak Rendang Daging...so apalah salahnya kita tambah kuah kacang pulak....ewaahhhh....
Rajin okeh petang-petang dok sangai kacang sampai sejam sebab nak makan Nasi Impit dan Kuah Kacang punya pasal....Alhamdulillah...nikmat sangat weihhhh...




Ni masak hari Sabtu...Ayam Masak Merah la apa lagi pun kan...hehehe
Kalini ganaih masak sekor ayam terus...selalu tu me berani buat 3/4 ayam je sebab takut tak habis tapi kebetulan ayam tu kecik je, so habiskan....lagipun resepi memang suruh sekor ayam...
Makan tetaplah dengan Nasi Briyani segera jenama Iman tu...senanggg sangat-sangat......
Tapi dalam pada senang-senang tu dua jam jugakah me mengerjakan benda-benda tu semua...kahkahkah..mengalahkan masak Nasi Briyani ori pulak kan....
Iolls ni suka buat kerja ala-ala multi-tasking gitu...tapi tulah, bila siap tetaplah berejam-jam jugak habis masanya...camno tu, tu kira multi-tasking ke tak??



Ni hari Ahad...
Ahad tetiba Emak belikan Petai dengan Udang..dah tu haruslah di sambal petaikan kan....
Lama giler tak berpetai-petaian kat rumah nih...habis sekuali penuh me sambalkan..hehehe....baru puas makan ye tak....
Rumah kitaorang memang giler segala makan bersambal (tumis) so tetiap hari sambal, sambal dan sambal pun tak kisah.....




Ni pagi tadi...burger daging Ramly jek...
Dah muak sebenarnya, tapi cepat-cepat letak bawang besar bebanyak..sekarang ni tak pepasal mulut berbau bawang..kahkahkah....tapi takpe..Iolls banyak benda yang nak dikunyahkan...ni pun dah takde bau bawang dah, confirm....hehehe....








Wednesday, June 10, 2015

Masuk Lubang Jamban??

Tajuk memang mendebarkan kan?

Lupa nak cerita...
Masa hari Sabtu lepas kitaorang on the way nak ke Bota tu berhentilah kat Hentian Tapah...
Me pergi toilet dulu dengan Ana, pastu Emak pulak dengan Anim...kena gilir-gilir sebab Syaqeer tidur....
Elok lepas masuk je kereta Emak dengan Anim kata ada one lady tu kunci keretanya terjatuh dalam lubang tandas/jamban...
Huwaaaaaaaaaa.......me dengar je dah ngeri....(tetiba me pulak yang megelabah cipan)....
Emak dengan Anim cakap, masa tadi tu dia tengah "kecoh" dok masukkan tangan nak cari jugak kunci tu...
Kemungkinan besar Emak me kata kunci tu dah pergi jauh ke dalam (kalau tengok keadaan jamban tulah) tu ada....huwaaaaa...nanges kali kedua....
Korang boleh imagine tak betapa getirnya keadaan lady tu?
Korang bayangkanlah kalau korang yang kena?halfway nak sampai atau lagi berapa KM nak sampai tempat yang korang nak pergi tu (andaian me lah), nak sambung drive ni tapi kunci masuk dalam lobang jamban...huwaaaaaa....nak tolong pun tak reti camne dah kan...?

Dan kebetulan jadi macam tu, tetiba me teringat satu benda....
Kebetulan pagi sebelum tu me tetiba suruh Ana bawakkan lagi satu kunci kereta (kunci spare)....
Taktau kenapa, tapi memang me suruh Ana bawakkan....
Petunjuk sebelum terkena kan..??

Me tak taulah macamana that lady tu setelkan masalah dia..harap-harap dia OK...huuuuu
Sebenarnya bagus jugak kan kalau kita pergi mana-mana bawak kedua-dua kunci kereta yang ada tu...manalah tau kalau jadi apa-apa boleh jugak yang lagi satu tu jadi penyelamat keadaan....
Me selalu jek terfikir camtu camni kalau macam gitu macam gini macamana nanti??..
Dan kebetulan ada pulak kejadian berlaku depan mata (walaupun bukan mata sendiri) tapi perasaan kesian, ngeri tu boleh tahan lah rasanya.....jadi lepas ni kena extra careful lah jawabnya...beringat sebelum kena kata orang...

Kalau bab masuk jamban ni....baru teringat...me pun pernah kena okeh...
Duluuuu masa zaman belajar UiTM duluuuuu... me pernah jugak dok leka membuang dalam jamban Shell kat Cheras tepi lepas toll nak ke Shah Alam tu, sekali elok dah cuci, elok nak bangun celepuppp!!! HP me jatuh dalam jambannnn...kes HP letak dalam poket seluar jeans lah pun nih.....
Korang imaginelah macamana ye....HP jatuh bukan tempat elok-elok ye..tempat baru je kita membuang tadi...belum sempat tarik pumnnn pun okehhh.....
And jadi apa lepas tu jangan tanya..hahaha..Iolls nak cerita pun ngeriiiiiii.....ni pun 1st time me citer kat orang okeh...lama giler citer ngeri ni tersimpan dalam otak..kikiki....

Lepas ni kepada sesiapa, maupun diri sendiri kalau bawak apa-apa pastikan jangan bawak ke dalam jamban sekali....
Kunci kalau ada tempat pulas pintu tu letak situ kalau boleh, takut kang lupa pulak kalau letak kat pintu tu...
Hp pulak letaklah dulu kat mana-mana...kalau ada bag tu letak dalam bag....jangan gatal-gatal dok peganglah, dok letak dalam poketlah....
Kalau tak jatuh takpe..kalau jatuh tak ke haruuuuu......




Tuesday, June 09, 2015

Kenduri di Bota, Perak...

Patutnya hari Jumaat me cuti tu sebab nak balik kampung....plannya nak tidur sana semalam then esoknya hari Sabtu tu terus ke kenduri...
Tapi disebabkan perbincangan awal tu tak berapa nak ok, so decided untuk ke kenduri tu balik hari je....kiranya Sabtu pagi gerak, petang sebelum gelap balik KL....
So pagi-pagi Sabtu tu bergeraklah kitaorang...tu pun terhegeh-hegeh je memasing, nak pukul 9 barulah kereta boleh jalan....
Mula-mula gerak tu, me kena isi minyak kat stesen minyak kat depan RISDA tu dulu....tu jelah yang paling hampir dengan rumah me..alang-alang dah lalu jom kita isi penuh dulu....
So terus bergeraklah kitaorang ke utara..niat memang taknak berhenti mana-mana pun sebab dah siap-siap breakfast kat rumah tadi...
Dijadikan cerita, mula-mula jalan tu okey sangat-sangat...masa tu kereta memang banyak, tapi still smooth je perjalanan tu.....tapi dah sampai kat mana tah tu dah start jem...
Macam me cakap, awal tu kereta memang penuh sangat...kiranya penuh tapi tak jem pun...kiranya bolehlah nak bergerak dalam 100-120km/jam lagi....(tu orang lainlah ye...Iolls bawak lane tengah je...tak reti nak bawak lelaju kalau kereta banyak sangat camtu...)...
Tapi bila dah start jem tu pastu makin lama makin bergerak pun makin lama makin slow kang kejab laju..
Jadi dipendekkan cerita kitaorang sampai ke Bota dalam pukul 1 pm....ha kauuuu....
Tu kitoarang berhenti kejab kat Hentian Tapah je ye....punyalah lama kan nak menyampaikan tu....?



Akhirnya sampai kat rumah kenduri....
Budget sampai kurang-kurang pukul 11.30-11.45 camtu...tapi terlajak-lajak sampai nak pukul 1 ohoiiiii....
Lupa pulak, ni kenduri adik Ipar Atie, kiranya adik Azrul la....
Yang ni belah lelaki, yang belah perempuannya minggu lepas kat Kelantan....



Sampai-sampai salam kejab, masuk rumah kejab terus keluar balik then makan....
Dah lapar sebab lama sangat dalam kereta tadi tu kan...hehehe
Tu nampak tak PiranhAna tengah pegang anak dia tu....??hehehe...kalau dapat tengok muka tu tengah macam nak makan orang habis...lapar tahap singa lapar dah tu...
Ana ingat nak suruh Mak Ngah (Atie) pegangkan Syaqeer...sekali Mak Ngah pergi mana tah...so kenalah tunggu dulu...
Makcik driver weihhhh..lagilah lapar...kaki dah naik kematu drive tadi tu, so harap maklumlah kalau Makcik makan dulu.....
Opah jangan tanya...opah kan "kakak kawasan"...semua kawasan pun dia nak ronda...huuuuu




Makcik punya pinggan nasik...
Lapar sangat dah nih....makan pun siap tambah dua kali..kikiki...
Dulu kan Iolls kalau pergi kenduri jamah sikit je nasi berwarna warni/berperisa tu...sekarang tidak lagi...sekarang Iolls dah tak pandang nasi putih dah, sekarang Iolls enjoy makan nasi kenduri....
Tu ada je lauk lain..tapi Iolls tak reti nak makan campur-campur lauk banyak sangat..so memang amik dua nih je....




Satey Ayam pun ada...
Ni Atie amikkan...merangkap tuan rumah kan...Iolls tuan rumah bagi Iolls makan jek....
Alhamdullilah kenyang sangat.....




Adik Umaar....
Masa mula-mula sampai tu tengok muka tak bermaya jek...sekali dah dapat kat Opah terus cargas semacam...Atie kata Umaar siap meragam lagi dua hari balik kampung tu..huuuu..rindu Opahlah tu kot....
Tu comot sebab makan lolipop....kemain dia ye..nasik taknak makan, kalau orang bagi siap geleng-geleng...tapi kalau gula-gula lajuuu je....orang tak bagi pun melalak nak makan...macam besar sangatttt....
Dipendekkan cerita, lepas dah makan  tu kitoarang masuk rumah, lepak-lepak kejab..solat semua..pastu pukul 4 kitorang bergerak balik...
Sebelum masuk highway sempatlah singgah sekejab rumah sepupu emak me dan isi minyak bagi penuh balik...
Singgah jugak kat Hentian Tapah lagi....Asar kejab then tunggu Maghrib siap-siap...pastu nak pukul 8 baru bergerak....surau penuh ya amat pulak....orang ramai kan, so redha jelah.....
Mmemang masak me weihhh, sebab Iolls kena drive memalam buta tu....dahlah mata serba kekurangan....bawak malam tu memang hati-hati giler tak ingat....
Pastu ada jugak halfway tu hujan lebat boleh tahan....memang mengagaulah bawak kereta dengan gelapnya dengan hujan tak nampak jalan..huwaaaaa...
Tapi nasib baik kejab je....tapi kejab-kejab tu dua kali jugakalh me kena hadap hujan lebat tu...
Nak tau pukul berapa kitaorang betul-betul jejak rumah?nak pukul 11 okeh....punyalah lama....tapi Alhamdullilah selamat pergi dan balik....
Tu pun lambat sebab nak basuh Syaqeer yakyak, pastu sebab nak kena hantar Ana balik rumah dulu... Alhamdullilah syukurrrrr........




Ni esoknya dapatlah me merasa Tempoyak Ikan Patin....ohoiiiii...
Rezeki dapat tapau....semalam tu me tak makan pun sebab takde feel nak makan...makan Nasi Hujan Panas tu je dah dua pinggan, tu belum lagi tambah makan satey bercucuk-cucuk tu...nak makan gulai pulak memang dah tak larat....dan Alhamdullilah nak balik tu Atie tapaukan gulai nih...uiiiii....pojaan hati ni okeh....lama dah teringin nak makan....
Kebetulan memang dah tau yang rumah Azrul punya gulai Tempoyak memang sebijik yang resepi kat Temerloh punya..lagilah suka kan...syukur-syukur dapat rasa....
Apapun Iolls tetap terkenang-kenang Tempoyak Ikan Patin Temerloh ohoiiiiii...me dapat makan pun sekali je dulu...tu pun kat kenduri Illa kahwin tahun 2004/2005 dulu tu...sedapnya haiiiii....
First time makan yang temerloh punya, pastu sedapnya boleh teringat sampai ke hari ni....dia punya lemak Patin tu marbelesnya....bayangkan me tak pernah makan Ikan Patin, tetiba dapat rasa, pastu sedapnyaaaa...lepas-lepas tu makan tempat lain memang tak jumpa yang sama...huwaaaa....emak me buat pun rasa lain...lagi sekali huwaaa....
Sekaliiiii....bila Azrul dan Atie buat kenduri doa selamat dia kahwin dulu tahun 2010 tu ohoiiii dapat makan rasa yang sama weihhhh.....best sangat-sangat...ada nenek tu masak resepi sebijik Temerloh punya ye...
So kalini Atie kata nenek yang sama jugak yang masakkan...lagilah Iolls excited....
Nak tunggu yang Temerloh punya tak tau bila..ni dapat yang Bota punya pun jadiklah...dah terlebih syukur....

TAMAT





Monday, June 08, 2015

Ke IKEA dengan Syaqeer....

Hari Jumaat me cuti...patutnya cuti sebab nak balik kampung kononnya...
Tapi disebabkan bertekak berbincang tu kang sorang cakap cam gini kang sorang cakap macam tu..So penghabisannya Jumaat tu kitaorang pergi ke IKEA je dah..kahkahkah...
Kiranya tak jadi tidur kat kampung, esok(hari Sabtu tu )pergi kenduri tu balik hari jelah....habis cerita....


Ni dah skip ni..terus sampai ke part makan jelah ye....hahaha...
Kitaorang sebenarnya keluar rumah dah pukul 11 camtu...so sampai IKEA pun nak pukul 12...syabas sangat okeh...
Kalau ikut me sebelum IKEA tu bukak kitaorang harus ada depan pintu tu tau...tapi apakan daya, memasing pun terhegeh-hegeh jadi pukul 12 pun 12lah...
Berkat bawak Syaqeer (sebenarnya berkat baca Ya ALLAH Ya Razak) terus je dapat parking kat depan pintu masuk IKEA...alhamdullilah syukurrr....
Jalan-jalan pusing lebih kurang dalam tu...pukul 2 lebih kitaorang pergi makan....
Nasib baik kalini pergi orang takdelah seramaiiiii selalu tu...kiranya dalam tempoh ramai yang bertenangla....



Niat nak makan fish and Chips..tapi takde pulak...
Pastu Anim dengan Ana nak makan kepak ayam tu...habis...nak amik sup pun habis...so makan ini jelah....kang amik yang lain confirmnya lagi tak makan....



Desert over pulak sampai 3 jenis....
Penghabisan kek tu je yang habis..yang dua tu tapau....



Yang ni memang Ana mintak...tengoklah tu nuggests tu benyot je rupanya...goreng sendiri lagi cun okeh....



Meatballs beli 15 ketul je...
Masa nak order tu berbelah bagi nak order 15 ketul ke 20 ketul...
Ingatkan nak order 20 ketul..sekali teringat kang Ana bukan makan sangat....so orderlah 15 ketul...
Sekali ko tak cukupppp...me cukup je kot....Ana yang tak cukup...huwaaaa...sejak dia BF Syaqeer ni me tengok dia makan macam Piranha....serem okeh....
Meatballs kalini gemuks, tak macam selalu tu kurus jek.......kira okey sangatlah....tu gravy mintak extra sampai 2 kali...first dah mintak extra..sekali ko alahai ciputsss jek letaknya..tak extra langsung...terus mintak lagi sekali...haaaa baru betul dik..hihihi...
Selalunya kalau me mintak extra tu In sy Allah habis tau....licin gitu...



Tu hujung tu tapau cream caramel tu 5 pek untuk emak...lupa pulak..emak taknak ikut....so kitaorang pergi berempat jek....



Yang ni belasah amik nak cuba punya pasal...nama confirmlah tak ingat....
Bawah rasa macam tat..atas memang habis gula okeh...serem giler nak makan....ni pun tak berusik, usik sikit sebab nak rasa je......last-last tapau....



Makciknya....haruslah nak amik gambar koya kejab..kikikiki....
Tu tinggal 5 ketul tu me dengan Anim dah tolak menolak...tapi nasib baik ada PiranhaAna...haha!
Tu nampak tu belakang tu tengah sesak....tapi tu kejab je..elok me dah makan nak separuh ni tau-tau dah kurang dah beratur tu....
Iolls macam diet je haritu..makan meatballs ala kadar jek....



Syaqeer baru bangun tidur....
Dia ni kalau bangun tidur happy semacam okeh...suka kitaorang....tau-tau kang bangun tu terus cakk senyum meleret...good good...



Pose Gedix #1



Pose Gedix #2



Pose Gedix #3....




Ni masa turun bawah nak pergi bayar....
Dahlah nangis kemain kuat..panik kejab mama dia okeh...tu cari port ingatkan dia nak minum susu, sekali rupanya nak dukung..adoilah Syaqeer.....




Ni dah bertenang kejab....
Parking kat sini sebab kat belah ni kosong...lapang sikit...kat belah kiri penuh orang beratur..nipun tengah tunggu Mama dia bayar....
Kalau ikut me mau me tinggal je barang tu..tapi sebab Mama Syaqeer jarang dapat datang sini so tunggu kan jelah (makcik tak kuasa nak beli lain kali pun...alang-alang dah sampai kan...).....



Ni half-way Makcik pulak beraturkan sebab Syaqeer dah hekhek nak berdukung balik....
Nasib baiklah tak lama macam awal tadi tu....



Tengok tu..tak padan baru 8 bulan ye...kemain lagik macam pandai jalan sendiri....



Pastu ke seberang jalan ke The Curve pulak...saja nak tengok butik Aidijuma....
First time pergi butik tu..pergi sana ingatkan adalah yang RM10-RM15 punya (boleh belanja Anim selai dua) sekali kat rak dia tak berapa banyak design pun...design semuanya tinggal yang tak berapa best jek..huuuuu....
Tu nampak tak Mama Syaqeer baik punya port kat depan TV tu??tu dia tengah tengok tutorials..sabar jelah..nasib baik Syaqeer pun tengah baik....
Lupa pulak, Abah Syaqeer ada konvoi apatah ke Kuala Terengganu...tu yang Syaqeer jalan-jalan dengan makcik tu....
Dah nak balik tu melintas balik sekali Anim kata dia nak tapau Chocolaty Chip Frappuccino pulak dah...siap sanggup nak guna duit pocket dia lagi...ha lantaklah....
Tapi lantak-lantak pun me pulak terbeli Dark Mocha Panna Cotta..vengong betullah...teringin sangat nak rasa Panna Cotta kan...tak memasal terbeli sekali...tapi okeylah dapat minum dengan makan 2 in 1..hehehe....
So pukul 5 lebih balik  dan sampai rumah dalam pukul 6.20 petang...



Lapar nasik okeh..so lepas Maghrib tu terus masak nasik then buat Sambal Sardin....
Ni Sambal versi cair me buat nih....kat rumah me tu kalau sambal kurang memang berebut tak puas makanlah nanti jawabnya..
So memang kena buat sambal lebih siap-siap.....masing-masing bukan nak sangat makan sardin tu pun..sibukkan kuah sambal tu jek....



Ana pulak tukang goreng Sardin....
Dia pun sama fail macam me bila goreng ikan...kalau tengok Emak me goreng alahai apasal luar garing dalam lembut je...?kalau Iolls luar rentung dalam apatah lagi..huuuuuu



Tamat....



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...