Tuesday, April 30, 2013

Kuala Terengganu Day 3: Breakfast di Verandah...

7 April 2013 (Ahad)
Kuala Terengganu Day 3


Hari ke 3 dan 4 kat Kuala Terengganu ni tak ada cerita menarik sangat...
Sebabnya masa hari kedua tu kitaorang dah pulun berjalan habis satu Kuala Terengganu dah...(walaupun tak dapat pergi semua)....
So hari ke tiga adalah hari free and easy untuk kitaoranglah...cuma niatnya hari ke-3 tu nak pergi ke Kedai Pasar Payang dengan nak cari tempat makan jual Ikan Goreng Tepung.....
Hari ke-4 pulak hari untuk balik balik ke KL je....



So, hari ke 3 ni taktau kenapa kitaorang breakfast awal kengkawan oiii...selalunya pukul 7.30 pagi tu terhegeh-hegeh lagi baru nak mandilah apalah...pastu kang pukul 8.30 pagi baru sampai tempat makan..tapi kali ni tak...pukul 8 pagi dah tercongok kat dalam tempat makan ni...hehehhee...

Orang merajuk tak hengat..haipp...biasa ni.......
Sampai sekarang me tak tau apa puncanya member ni merajuk...confuse kejab i....
Merajuk boleh tahan okeh, merajuknya sampai tahap sanggup jalan kaki sorang-sorang ke dining ni...huhuhuhu....
Tapi takpe..merajuk sekejab je...dah berkawan lama ni biasalah macam adik beradik dah ada kurang lebih sana situ sini....apapun masing-masing memang kena banyak mengalah gitu baru berkekalan hubungan tu...ewahhhhh....^_^




Pinggan saya....
Harini ada Nasi Kerabu....me ambil jugak Hash-brown ni tapi hampeh tak sedap dengan Rendang Ayam pun kureng jugak.....
Pastu Nasi Kerabu pun kureng..bukan kureng sebab apapun..cuma salah sendirilah tak reti nak campur bahan-bahan bagi seimbang rasa tu...huhuhuhu...cer kalau pandai campur kan, mau tak bangun-bangun kot sebab tambah berpinggan-pinggan....




Pinggan Sept....English breakfast gitu...cuma tersesat Rendang Ayam seketul..hihihi...



Mijon punya....
Iyalah..orang pandai makan Nasi Kerabu dengan Nasi Dagang kan...haruslah reti nak campur bahan-bahan yang ada tu...end-up Mijon jelah yang paling enjoy makan semua-semua tu..huuuuu...



Nampak kan kat belah sana tu...matahari dah memancar...so silau sikit...
So nak selamat duduk di tengah-tengah sahaja..nak duduk tempat yang semalam tu walaupun cantik tapi tak sanggup dah..kang tak kenyang makan pulak...



Huhuhu..me favorite ni....suka sangat....
Mee Kari ala nyonya style...memang sedap..i like macam ni....
Memang kuah tu me hidup ke titisan terakhir..jalan dalam tekak dua mangkuk ni...tapi sebab nak hirup kuah punya pasal Mee me tak amik banyak dalam 2-3 urat je yang lebihnya segala bebola, tauhu goreng dengan fish cakes tu...huuuu..sodappp...



Sept makan tak habis-habis lagi tu...
Me ni dah bertambah macam-macam ni...



Ada jugak wafer....tapi dah sejuk...


Ha kau...sanggup??hehehehe...




Sandwish by Mijon....ha korang ada makan breakfast kat hotel tapi siap boleh buat sandwish sendiri??
Kat sini best, ada macam-macam jenis roti, macam-macam jenis inti, sayur, cheese, sos bagai...tinggal nak pilih pastu buat....tempat lain ada kot tapi tak se variety yang kat sini...
Mijon buat ni guna Chicken Ham dengan Tuna..sodap okeh...




Kami....

Dah breakfast ni kitaorang lepak kat lobi kejab baca suratkhabar...lepas tu balik bilik...
Balik bilik nak tau buat apa?sambung tidur...huuuuuuu...mana badan tak semangat kan...?
Sept sampai ke sudah di tak faham kenapa hari ke-3 ni kitaorang pakat tidur lepas breakfast....huuuu..nak buat camne...ngantuk, ganti tidur semalam dengan kelmarinlah kot........


Bersambung....




Kuala Terengganu Day 2: Dinner di D' Ganu Cafe Lagi...

6 April 2013 (Sabtu)
Kuala Terengganu Day 2

Malam tu dah tak tunggu lama dah untuk keluar..pukul 8.30 pm terus je keluar...
Kali ni kitaorang ke D' Ganu Cafe lagi...
Malas nak berfikir kan..so makan je apa yang dah ada dan dekat....
Semalam tu kan  kitaorang dah makan steamboat dengan set nasi tu...ala-ala bolehlah...
So harini tukar pulak order menu ala-carte...


Kitaorang order simple-simple je kengkawan oii....hasilnya bolehlah...
Tapi apakan daya, time ni nasib kitaorang tak berapa nak baik..lauk dah sampai lama, tapi nasi tak sampai-sampai..boleh??bila nasi sampai tak cukup lagi sepingan pulak....satu satu tak cukup...
So tunggulah sampai lauk nak naik sejuk tu barulah dapat makan.....huuhuhuhu...kijam koranggg....
Apapun Alhamdullilah kenyang....balik tu pun hati senang gitu....tak tunggu lama pukul 11 semuanya dah berlayar.....


Bersambung....



Monday, April 29, 2013

Kuala Terengganu Day 2: Taman Monumen, Taman Tamadun Islam...

6 April 2013 (Sabtu)
Kuala Terengganu Day 2

Ada tak yang termuntah sebab loya tengok gambar dalam blog ni nih??hahaha!kalau ada tu silalah klik X kat atas kanan tu ye....
Sambung ek....




Dah habis naik bot tadi tu kitaorang berpatah balik ke Taman Monumen....
Kitaroang terus ke entrance masuk tunjuk 'pasport' pastu terus masuk ke dalam....
Alalala, lupa lah me nak amik gambar 'pasport' tu...'pasport' tu rupanya sebijik macam pasport tu...
Sesiapa yang beli tiket masuk kat Taman Monumen ni akan dapat 'pasport' tu...kiranya 'pasport' tu dibuat ala-ala tiket/pass masuklah...
Nak cerita lebih tak reti...so silalah google sendiri boleh?~mahapkan saya....~
Kat dalam tu pulak lepas je entrance tu nanti ada kaunter untuk naik kenderaan kat dalam tu pulak...
Dalam tu kan besar, kalau nak berjalan kaki okeh je kot, tapi mau lenguh sehari suntuk tak habis pusing......
So kat dalam tu nanti kita boleh sewa basikal, sewa buggy atau naik tram......
Fees adalah berbeza-beza...macam kitaorang, kitaorang dah decided nak naik buggy je (memang ada untuk tiga orang punya, so cun jelah kan...)....
Bila naik buggy ni jadi macam special sikit...driver akan intertain kita dan bagi info macam-macam sepanjang perjalanan sejam pusing dalam tu nanti, dan kalau kita nak berhenti di mana-mana sahaja just inform driver buggy tu then dia akan berhenti....kiranya memang dia layan kitaorang 3 orang jelah...
Kiranya naik buggy ni lagi selesa berbanding kalau naik tramtu, sebab tram hanya akan berhenti di tempat yang besar-besar sahaja..tapi yang special pasal tram pulak, korang boleh naik unlimited time sepanjang masa korang kat dalam tu...sewa buggy pulak hanya untuk sejam sahaja...ada faham??tak faham sudey..silalah lawat kat website ni ye.....http://tti.com.my/page/monument-park.... 
Harga buggy untuk 3 orang ni RM45 untuk satu jam perjalanan....
Ada kisah jugak ni....masa kitaorang nak buggy tu katanya driver buggy takde....ek eleh..boleh pulak kan....?Pujuk punya pujuk budak kaunter tu..terus dia call sapatah...tau-tau adik yang jaga kat kaunter depan tu jadi driver buggy kitaorang.....hehehehe...Alhamdullilah..tak payahlah nak kena kayuh basikal tiga sitters tu...



Hentian pertama....jangan ditanya masjid apa...memang tak hingat....yang me tau dari China je...kepala memang tak berapa nak sejarah kan..ginilah....
Ni baru bergerak tak sampai seminit lalu sini adik tu tanya, akak nak berhenti ke?
Uiii..laju je terjun kata nak...hehehehehe...mau taknak kan....bukan senang nak amik gambar dengan masjid unik ni...





Ni me ingat....Masjid dari Jawa....
Masjid dari tanah keturunan kan haruslah nak amik..nak sampai sana pun tak tentu lagi bila...so ada yang tiruan pun jadi....




Masjid dari Brunei....
Itulah jelah key pointnya kubah dari Emas tu kalau tak memang tak ingat apapunlah ni..........



Adik driver yang sangatlah professional....i like!!
Mula-mula tadi dia jaga kat entrance..tapi bila suruh jadi driver tetiba boleh gitu...paling best beliau ni siap ingat lagi info pasal semua-semua monumen yang ada kat sini...sikit pun tak tinggal....hebat okeh!!nak menangis rasa tengok betapa committednya beliau ni....
Satu yang me perasan kat sini me rasa semua staffnya sangatlah well-trained dan professional...nampak je kita siap greeting Assalamualaikum tu belum lagi kalau lepas apa-apa cakap pulak terima kasih tu....huuuuu.......lama dah takde ciri-ciri tu kat mana-mana kan..memang terharu mak....
Syabas korang!!!^_^




Sultan Mosque, Singapore...
Ingat sebab ada tulis atas tu..kalau tak harom nak ingat....
3 masjid mula-mula tu rajinlah turun..lepas tu dah tak mau dah....penat...huuhuhuhu..lagipun ada tempat yang kita tak boleh pergi dekat sebab ada kerja-kerja maintenance berlaku....hamboi ayattttt...



Dah macam kat tanah arab kan...?cantik..suka kat sini...



Yesss..bila nampak ni je dah tau dah apa.....cer teka?cer teka??



Tapi sebelum tu masuk dalam dulu..ada tayangan pendek pasal Taj Mahal...ha..sapa yang teka betul tu sila tepuk tangan kuat-kuat..yeayyyyy!!
Syahdu okeh bila tau pasal Taj Mahal ni...punyalah sedih benar kisahnya...the making of Taj Mahal pun hebat pulak tu...nak tau pergilah google sendiri lagi...huuuuuuu...
Dah tengok tayangan ni kitaorang dijemput ke bahagian pameran pulak..sebab apa me kata dijemput?memang dijemput pun....kan me cakap, staff kat sini baik-baik belaka...pintu pun keluar masuk dibukakkan..tapi taktaulah kalau dah ramai-ramai orang pulak camne..kitaorang ni sebab memang kitaorang bertiga je ada time tu kan, haruslah layanan ala-ala VVIP...hehe....



Ha kau...ni baru yang tipu dan cantik kan.....?


Tapi tulah, frankly speaking memang kalau dapat pergi tempat sebenar free naklah kot...saja-saja nak keluar duit sendiri takut tak berbaloi jelah...macam-macam cerita ada kan..macam tak sanggup je nak pergi India..


View dari atas Taj Mahal....cantik je kan...
Ni Taj Mahal mini, kalau yang original tak taulah...tunggulah nanti kalau kalau ada sesapa nak bagi ticket free...hihihiik..



Cantik okeh...



Paling banyak snap kat sinilah...rasa macam tak nak balik gitu...haha!
Dah dah...
Dah amik tu silalah turun..naik buggy balik....



Ni kincir air ditiru dari mana tah (tapi negara arab la..cuma tak ingat mana)...
Paling best kincir air ni berfungsi okeh kat sini...
Fungsinya dia bawak air sungai tu mengalir masuk ke kolam belakang tu...haa kau..hebat tak??
Fyi, kincir air ni kalau masa boat ride tu nanti kita akan nampak lagi jelas tau...kat sini nak amik gambar dekat-dekat tak boleh sebab air memercik sangat.....

Kat dalam ni banyak tempat macam ni...
Macam ni tempat menunggu tram ni...ada jugak 3-4 toilet lebih kurang design ni me tengok...



Ok..ni sapa tau masjid apa???
Ni antara masjid paling suci bagi kita...Masjid Al-Aqsa....
Bawah ni pun ada jugak tayangan pendek...syahdu.....MAHA SUCI ALLAH agungnya ciptaanMu....subahanallah...tetiba insaf sangat-sangat....
Pastu kat tempat pameran tu ada pulak sample tanah dari masjid Al-Aqsa tu....serius nampak je tanah tu terus cakap YA ALLAH halusnya tanah...first time in my life tengok tanah yang sehalus macam tu...cantik sangat....memang teringat-ingat je jadinya...
Fyi, masjid ni satu-satunya monumen yang dalamnya boleh kita masuk....dan didalamnya ada replika batu tergantung....citer pasal batu ni sila google jugak ye..rasanya semua orang tau kot, walaupun tak details...
Masa tengok replika batu tu memang meremang bulu roma me kengkawan oiii....syahdu je rasa..rasa diri ni kecil sekecilnya pun ada....baru nak rasa kan....?huuuuuuu....
Terkesima kat atas tu terus tak tangkap apa dah...Sept jelah amik apa yang patut..me memang dah kaku time tu...speachless..sangatlah priceless....(tu baru tengok yang tipu...belum tengok yang betul lagi tu...)...



Masjid apatah....
Nampak kan, ada je tali no entry tu di mana-mana...mungkin disebabkan time kitaorang pergi ni bukan time peak so memang banyak benda yang tak boleh nak tengok dekat-dekat sebab kerja-kerja pembaikan....
Jadi mana yang ada tu tengok jelah dari jauh....
Its ok, mood nak amik gambar pun dah kelaut masa ni....penat kot......



Kami....
Muka me dah naik hitam ni...mau tak berjemur satu hari suntuk...
Tapi don't worry, hitamnya kejab je seminggu dua kuranglah ni......nasib baik pakai sunscreen gitu..hehehhe...



Atas ni Masjidil haram....
Patutnya ada tanyangan pendek jugak, tapi ditutup sementara waktu sebab ada masalah apatah....
So naik atas kejab, amik gambar lebih kurang, turun balik....
Masa ni dah kelam kabut sikit..sebabnya time sejam tu dah habis pun sebenarnya....so laju-laju je gerak....



Ni masjid paling unik ni...
Tapi janganlah terkejut sangat..mula-mula me pun...hamboiiiiii..dari tanah dan kayu????...hebatnya....
Sekali adik tu kata yang ada ni  binaan atas dia je...oooooo....baru je otak nak fikir macam-macam kan...tak jadi gitu...hihihihi..ni tengah fikir ni..tu atas je..yang bawah macamanalah agak-agaknya ye....???




Ni lagi satu masjid...tapi bukan Masjid Biru ye....me dah lupa...
Ni last bergambar dengan monumen ni..memang laju giler dah masa ni..adik tu bagi penerangan pun sambil gerak lelaju sambil bercakap...dah terlajak 15 minit u....




Sambil-sambil gerak tu amiklah apa yang patut....
Ada kemudahan untuk anak-anak kecik....kalau bosan sangat diaorang tu bawak ke sini..umpan main gelongsor..heheheh...




Antara kenderaan yang disediakan untuk kita sewa....
Mula-mula bangla tu offer naik basikal yang tiga sitters tu...
Korang bayangkanlah kitaorang ni bukan kecik-kecik anak punya saiz kan...?tapi katanya takpe boleh....trylah...
Siap suruh try ko...so kitaorang trylah....tapi tulah..tiap kali me nak kayuh je pedal tu time tulah me terkikikikikih gelak macam nak mati...sampai berair-air biji mata okeh....3-4 kali macam tu....
Last mengamuk bangla tu, dia kata tak payahlah naik....huwaahahahaha...boleh pulak camtu..
I is gelak sebab kelakar okeh, u pulak yang terasa tu pesal????hahahaha...sabar jelah....
Tu pun lepas tu Sept ajak naik basikal pulak....(kat sini ada dua jenis basikal..satu basikal biasa, satu basikal elektrik....)...
Haa..jangan nak buat pasal okeh...i ni dah sakit kaki...kang elok-elok sejam boleh round dalam tu, tak pasal-pasal makan dua jam kang nak habiskan pusing....
So terus ke tujuan asal sewa je buggy.....selamat.....
Lagi okeh kot sewa buggy, sebab me tengok adik-adik yang sewa basikal tu pusing-pusing tak masuk pun tempat-tempat yang ada tayangan pendek tu..rugi oo......
Lagipun kalau naik buggy sah-sah driver tu terangkan pasal masjid tu terus, so takdelah terkial-kial buang masa yang memang dah tak banyak mana ni kat satu-satu monumen je...




Dah tamattttt...so silalah balik....
Rupanya 6.30 pm adalah last call nak keluar dari situ....so memang kelam kelibutlah nak meredeem kupon cenderahati kat dalam kedai tu....
So laju-laju masuk kedai cenderamata laju tebus kupon terus keluar..lepas tu laju-laju jalan ke restoran tu pulak nak redeem makanan....kupon RM2 sorang kan...rugi pulak tak redeem....
So bijak terus kumpul RM2x3 orang tu order Nasi Goreng Cina sebungkus harga RM6....so tunggulah kejab...
Time tu Hedaco travels dah call Mijon dah...potpet tanya itu ini...hai boleh pulak dia sound halus katanya tak habis lagilah..mana sempat nak pergi tempat ikan goreng tepunglah apalah, dah tak cukup masa lah....
Ye ye..kami tau...tak sempat sudah..hantar jelah balik resort kan...tulah haritu bila tanya diaorang cukup ke pusing tour satu hari..katanya cukup...cukuplah sangat kan...???tak pasal-pasal tak dapat nak singgah kat Masjid Kristal okeh..huuuuuu...tapi takpe..memang dah boleh agak dah ada 1-2 tempat tak sempat nak terjah nanti.....it's ok....

Balik tu lalu Muzium Negeri Terengganu....
Rupanya jalan nak ke Taman Tamadun Islam ni sama je jalan nak ke muzium ni....
So kepada sesiapa yang nak pergi ke Taman Tamadun Islam tu silalah singgah ke muzium ni ye....rugi tak singgah dah satu jalan ni....^_^
So tamatlah kisah tour satu hari di Kuala Terengganu......fuhhhh....panjang kot citer bergambarnya..
Sambung pulak pasal malam tu pulak.....



Bersambung....



Kuala Terengganu Day 2: Boat Ride di Taman Tamadun Islam

6 April 2013
Day 2: Kuala Terengganu


Masih lagi di hari kedua...
Dah tak berapa puas sebenarnya kat Muzium Negeri, kitaorang dibawa ke Taman Tamadun Islam, Pulau Wan Man... 
Kat dalam Taman Tamadun Islam ni ada dua tempat menarik iaitu tempat naik boat ride dan Taman Monumen...
Tiket untuk boat ride keliling Pulau Wan Man ni berharga RM20 untuk dewasa dan untuk masuk ke Taman Monumen pulak adalah RM20...so kalau kengkawan nak naik dua-dua sekali total untuk naik dan masuk ke kedua-dua tempat ni adalah RM40 sorang...(tapi boleh je pilih nak yang mana satu, tiket dia ada yang asing-asing ada yang pakej...pilih je nanti....)
Tapi disebabkan kitaorang dah beli siap-siap tiket masa Matta Fair haritu so dua-dua tempat kitaorang nak naik dan masuk....
Kebetulan masa kat Matta Fair tu ada promosi beli tiket masuk Taman Monumen RM20 free tiket boat ride bernilai RM20...so kitoarang just bayar RM20 je (jimat RM20 disini)...
Tiket yang kitaorang bayar RM20 tu selain dapat masuk kedua-dua tempat dapat jugak RM2 kupon makan dan RM2 kupon cenderahati...so kupon-kupon tu boleh digunakan kat dalam nanti....memang jimat kan.......^_^




Mula-mula sampai tu kitaorang pergi ke kaunter kat Taman Monumen tu dulu..
Tapi atas suggestion staff tu dia kata kitaorang naik dulu boat lepas tu baru masuk ke Taman Monumen...ok setttt....
Tempat naik boat sebelah kanan, nun di belakang bangunan warna putih tu...



Dah sampai register dulu kat kaunter boat ride pulak...
Staff tu kata tunggu dulu...so kitaorang pun lepak-lepak sambil tunggu dipanggil....
Sambil tu melayan view yang cantik dan angin yang best....



Kat sini panas tapi angin kuat..so takdelah peluh melekit bagai...




Kat sini ada jual macam-macam air jugak..so don't worry kalau panas ke apa...sambil relax tu boleh je makan or minum-minum dulu...



Nun di sanalah tempat naiknya nanti....tak sabar okeh...



Masa ni tak ada orang lain lagi..kitaorang first group yang sampai sini...
So tunggu dulu....nampak tak kat hujung tu penuh safety jackets?haa..kat sini memang mementingkan safety okeh...
Masa nak naik boat tu staff diaorang akan demo dulu macamana nak pakai dan segalanya....baguss..baguss....



View disebelah kanan...nampak tak Masjid Kristal tu?cantik giler kan...?
Kitaorang tunggu nak dekat 20 minit jugaklah..tapi it's ok..duduk sambil layan angin kan..so best je...









Okeh...dah nak gerak....



Bye-bye semua....kuikuikui...iyo iyo je...



Ha kau....pelancong sangat kan.....?




Group yang sama dengan kitaorang dalam ride ni....ada dari Singapore, ada dari Selangor katanya....



Serius best okeh..banyak benda boleh tengok kat sini...



Antara laluan tempat cari udang...Pokok Nipah ni ye...




Tu Taman Tamadun Islam dari kejauhan..cantik okeh...




Ada tempat buat bot...




Jengjengjeng..kombang lobang hidung kitorang kejab ..
Mana taknya, ni kan tempat kitaorang duduk okeh..Ri-yaz Heritage Marina and Spa Resort...adik bot pelancong tu kata tempat ni tempat mahal dan kebanyakkan yang duduk adalah orang dari luar negara...huwaahahahaha..mahal dan luar negaralah sangat kan...hihihiik...padahal....???
Haaa.....punyalah jauh bot ni pusing kan....sampai ke tempat kitaorang tinggal ni ha....





Tadaa...bila dah nampak Masjid Kristal ni maknanya ride dah sampai ke penghujungnya....
Tengok macam kejab je kan, macam takde apa jekan......jangan tak percaya 45 minit ni kengkawan oiii...
Habis sesungai dipusingnya....besar okeh..macam-macam ada.....memang puas hati...





Tengoklah muka masing-masing...hehehehe..penat pun takpe...janji best....



Bot kitaorang tadi....




Di jeti...

Lepas naik bot ni kitaorang terus ke Taman Monument...dah nak pukul 5 kan...
So kena laju-laju..kang tak dapat masuk rugi ooo..jauh ni nak datang lagi....

Bersambung....




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...