Search This Blog

Tuesday, May 27, 2008

Yum..yum...!..Citer masak2..

Aloww....fuh..lame me senyap kan?hahaha..bukan ape..takde idea..biasele org tak reti nk menulis...


Arini saje nk share gambo makanan yang me prnah masak guna resepi myresepi.com...
Mmg best...yang paling bestnye..dh le me ni 'tangan bangku'..xsangka bile try msk tu mnjadi..
Mmg 'salute spring' kat pensedekah resepi2 kat resepi.com..kredit tuk korg...


Dh le me ni jenis kalo masak balik2 msak ape yg tau je..yg ruji kata org..(smbal, masak kicap, kari, kurma, sup..itu jelah balik2nye..sian org kat rumah..hahahah)...pstu kalo msak lak sbolehnye yg simple..hahahah..so teruja gak bile try msak guna resepi myresepi.com menjadik..teruja..jgn xteruja...


Byk gak yg me cube..heheheh...adalah dlm 6-7 resepi...(hahaha..byk giler) alhamdullilah..rupe mmgle huduh..tapi rase mmg jadi...me ni kuat makan..so bile terliur msti dok browse myresepi.com..dok kumpul resepi xhingat..tapi buatnye idakle..
Bile time dh nk meleleh air lior ni baru la otak dok ligat nk cari bahan...hahahah...pemalas biasele..(tu yg bujang smpi le ni..takut lelaki oiiii...) heheheh...


Ha..tgkle..rupe mmg ilek..tapi rase kalo ade 5 bintang dpt la 3.5...bukan puji diri sndiri..ni puji pensedekah resepi sume (tapi sah2la penyedekah resepi dpt 5 bintang tau..)...tq..


Ini namenye Cream Puff...
Inti dia cream custord..luar dia pun lmbut je..mcm roti lembut..inti dia lak custard la..best tau..ni first time me buat bnda alah nih..jadi gak..wlaupun benyot2...buat ni pun sbb mmg suke sgt..kalo kat luar beli, mau dlm rm2 keatas seketul..(tapi saiz kalo beli kat kdai beso la sikit..ni kiranye mini puff la..)...sungguh sdp lagi menjimatkann......wahhhh!


Ini namenye mufin coklat...
Yg dalam gmbo ni xsiap lagi..coklat topping tu xsjuk nk keras lagi...ni kira excited la ni..bahan dia simple..nk beli pun senang..rase dia kaya dgn coklat..hahahahha...kotak tu pulak siap beli tu..xtahan..nk tgkp gmbo pnya psl..mmg maveles....woww!


Ni namenye pulak puding roti dgn sos kastad...
Rupenye sdikit huduh..tapi rase ok..cume termanis sikit..dh le me ni patut sepatut patutnye dibanned oleh bnda2 manis(adoiiiii)..Masa tu, dh terliur tgk gmbo kat myresepi.com, mentol kat pale ni lak terus nyala..igt2 roti ade lak sbuku kat rumah (tinggal time nk expired je)..so balun buat...kalo tgk dia punya kuah@sos dia huduh kan??tu sbb masa buat tu me xkaco sntiase..siap boleh dok lepak2 gi dpn tgk tibi(mklumlan ruang tamu dgn ruang makan dua tiga tapak je jaraknye..)...igtkan dia pekat sndiri cmtu je..rupenye kena kaco smpi pekat..hahahah..nasibla..jnji xpahit..wiiihiiiii

Ni 3 je yg dpt post..ade yg xsmpat amik gmbo..exited nk makan pnya psl xpun kadang2 tu mcm me ckp..rupe hodoh..so xterpikir nk tngkap gmbo...lain2 resepi yg me prnah cuba bingka telur (rase ok, rupe huduh), daging msk blackpaper (rupe n rase dh ok, tapi kurang lada itam), kacang rugget (salah me..msk guna kacang dh nk expired..), kek batik-yg guna biskut meri tu..(ha...yg ni paling ekselen...rase cocoa dia cukup power, xmanis..sedang2 je..alamak..teringinla pulak..adoiiii), pastu ade gak try buat puff inti sosej...(ni pun sodap...._
Tulah kalo dh tukang msak tu 'tangan bangku' pepaham jelah (me la tu...)..byk yg xjadi dari menjadi..semua resepi dari pensedekah resepi mmg ekselen, tq..tq very much..!!..tapi me la..buat main boh je..biasele..hihihhihihi..tapi orait ape..me wlupun hasil msakan sedikit hampeh..tapi xdele salahkan periuk ke, api ker, sudip ke..mmg totally salah me...

p/s: -Adoooiii..tau x me skrg ni terliur ape?terliur nak makan gulai cili padi masakan org jimah@muadzam da....power..perrrhhhh....xsangka..dh lame xrase masakan awk bile msk tu org cow2 giler..first time makan gulai cili padi pure..slama ni mkn sume bukan org nogori yg msak..bilo la den buleh raso lagi nihhhhh???!.....confirm boleh kawin...hihihiik
-Lagi 1 teringin nk makan mangga epal org kajang/cheras...carik bagai nk gile tmpat lain..xpenah dpt yg serangup n sebeso tu..adoiii..meleleh..cicah lak dgn kuah cicah kicap..adoiiii...bukan kata meleleh..tangkap lentukkk...hahahhahah

Wednesday, May 14, 2008

Kenangan Lama: Sekolah Tadika 1986



Tadika 1986
Kalau korang nak tau..gambar ni gambo masa tahun 1986..time ni me tadika...tadika ni tak ada nama specific..mgkin sbb kitaorg tumpang dewan besar org ramai Ampang Jaya (dewan ni sampai skrg ade lagi.. tak caya pergi lah tengok..dh cantik dan terjaga)...



Teka mane satu me?hahahah...yg muke terkerut2 kiri skali dlm barisan kedua (slim je lgi..hihihi)..Masa amik gambo ni..kalo korg nampak..smua dok berkerut..bukan psl ape..silau..ngadap panas..siann...
Kalo di igt2, time ni ade 3 class..smuanye tuk budak umo 6thn..dulu2 manele ade budak umo 3-5 tahun skolah tadika lagi..jarang jmpe..class pun devide pakai penghadang kayu je..class me kat tgh2...



Igt lagi..msa first time msuk sekolah..me nangis bagai...tah sedih ke ape xtau..sebaik cikgu me yg baik ati ni pujuk..pstu terus ok..smpaila habis sekolah kat sini me xnangis2 lagi..
Cikgu me dh xigt name la pulak (yg kat gmbo tu)..dulu masa time tu main panggil cikgu2 je..name xlak disbut..so..smpai kesudah xtau...Cikgu ni Chinese..baikk.....



Lagi..kat tadika ni makan kena bawak sndiri..kalo xbawak nnti kbulur..yg kelakonye kat sini ade satu bilik kecik tu ala2 kdai runcit mini..tapi makanan yg dijual smuanya cikidis (jajan), lagi satu yg kelako dia jual tikam2..ala..yg bayor 10sen tu pastu tarik no kat kad beso yg ade hadiah tu..kalo no kena dgn no kat hadiah tu kiranya hadiah tu kita menang..ha..bnda tu ada..(pelik kan?tikam2 tu ala2 judi..tapi masa tu xde pun parents yg dok bising ke ape..hehehe..). So, untk mengelakkan kebuluran dan mmbeli bnda tikam2 yg xbrp berguna tu me slalu bawak burger mak me masakkan sndiri..igt satu masa tu ade mmber bile dh beso dok tnya.."awk ni bukan yg slalu bawak burger msa tadika tu ye?"..kira dh mcm trademark pulak..hehehheheh..
Lupe nk gitau..masa tadika..gi n balik mak me hantar n jmput..jlan kaki je..jauh xjauh dari umah..dkt pun idakla..itu je yg ada..alhamdullilah..dh beso dh pun...hihihiih...



Kalo dikenang2 best gak masa ni..indah btl..xyah pikir ape2...time balikla time paling best...tiap hari dok singgah kat deretan kedai2 runcit kat situ..tiap hari gak dok usha membeli mcm2..heheh..anak first..biasele..demand xhingat..hahaha...



Rasenye korg ingat tak psl time korg tadika dulu...mesti best jugak kan..

My All Time Fav. Lagu....

Alooww..

Arini nk attached lirik lagu..lagu ni lagu me syok sndiri..hahahahah...

Kununnla..

Bolehlah kan..janji xkaco sesape...hihhihihiik



BLONDIE - "Maria"


She moves like she don't careSmooth as silk,

cool as air

Ooh it makes you wanna cry

She doesn't know your name

And your heart beats like a subway train

Ooh it makes you wanna die

Ooh, don't you wanna take her?

Ooh, wanna make her all your own?


Maria,

you've gotta see her

Go insane and out of your mind

Regina, Ave Maria

A million and one candle lights


I've seen this thing before

In my best friend and the boy next door

Fool for love and fool on fire

Won't come in from the rain

She's oceans running down the drain

Blue as ice and desire

Don't you wanna make her?

Ooh, don't you wanna take her home?


Maria,

you've gotta see her

Go insane and out of your mind

Regina, Ave Maria

A million and one candle lights


Ooh, don't you wanna break her?

Ooh, don't you wanna take her home?

She walks like she don't care

Walkin' on imported air

Ooh, it makes you wanna die


Maria,

you've gotta see her

Go insane and out of your mind

Regina, Ave Maria

A million and one candle lights

Maria,

you've gotta see her

Go insane and out of your mind

Regina, Ave Maria

A million and one candle lights



Tuesday, May 13, 2008

Salam Pekenalan...

Assalamualaikum...Hi..Hello..

Nilah first time sy menulis blog..hahahaha...
Kelako ade..geli pun ade..tapi okla kot..saja nk test and nk kongsi ape yg sy ada..ok la kan??hihihiii...

Ok..start ek...

Nama Panggilan sy Sue..umo dh tua dh..28 tahun dah..keje kat gov agency di Jalan Ampang..masih single (hahahah..smpat iklan lagi nih...)...

Lagi ape ek...
ok..sy tinggal di Ampang, Selangor....dah menetap di ampang selama 28 thn gak...sekolah rendah, Menengah n lanjutkan pelajaran pun kat Selangor gak..takdele kemana pun...kat sini la gak..

Family?
Sy ni ade 4 org adik beradik..sy yg sulong (payah oooooo)....Lupe nk gitau..sy mmg tinggal dgn family...(28 tahun tu...)

Lagi ape?
Alamak...tak reti la...lain kali kalo teringat boleh la saya tulis kat sini...(kalo ade org yang nak bacala...hahahahahah)....

k...see u di next entries ye....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...