Friday, July 31, 2015

Alergik oh Alergik....

Kalini me nak citer pasal alergik kulit me nih....
Sebenarnya ni dah dua kali me kena....
Tapi masa kali pertama kena tu bila pergi klinik me cakap kat doktor, tangan me gatal sebab alergik minyak wangi, tau-tau balik rumah sapu-sapu ubat yang doktor bagi tu terus dua tiga hari tu tangan me tu dah baik...
Tapi yang kali kedua ni hazab....berminggu-minggu me doklah mengaru, pergi doktor pun dah 2 kali tetaplah tak jadi apa..makin menjadi-jadi adalah...
Dahlah tu muka memang tebal la sebab kulit tangan dah macam hapa.....
Ok, yang kat bawah ni me citer yang me kena alergik kulit buat kali kedua ye....



Kali kedua kena ni mula-mula gatal-gatal kat muka...pastu kat bahagian atas perut pun sama...gatal merenyamnya weihhh....
Ye muka ye....sebab awal tu me perasan..apasallah muka dengan perut me ni gatal sangat nih...??
Lagi-lagi yang belah keliling bibir ni...kat hidung...dahlah tu kering pulak jadinya...kering macam orang kena selsema tu....pipi pun ada naik sikit....
Mula-mula macam..eh apasal nih??
Pastu bila dah start gatal-gatal kat tangan me nih...dah sudahhhh...baru teringat..minyak wangi!!!
Ye...first time dulu me kena gatal-gatal alergik pun sebab minyak wangi....jadi dah boleh agak dah kenapa tetiba je kulit me gatal merenyam semacam tu....
Tapi memang pun...memang sebelum kena gatal-gatal tu dua hari before tu me lah dok gatal dok sapu minyak wangi Body Shop yang jenis minyak tu....
First time kena dulu sebab tu jugak...me pergi pakai minyak wangi tu dah lamaaaaaa gilerrrrr dok simpan tak terpakai-pakai....dah pakai tu tak memasal habis gatal segala pegelangan tangan....
Yang second time ni pulak kbetulan gatal nak pakai minyak wangi tu lagi (gatal merenyam kan Su??)....so doklah sental kat hujung tudung...kononnya bila letak kat hujung tudung takdelah kena kulit kan....so takdelah nak gatal ke hapa nanti...
Sekali tak ye...patutlah masa hari yang me pakai tu me dok garu sikit-sikit sini sana....tapi tak perasan kan..sebab ingatkan garu biasa-biasa je...
Rupa-rupanya esoknya tu habis yang me garu or sentuh tu semuanya jadi tempat alergik....
Kat keliling bibir, kat pipi, kat perut (mungkin sebab hujung tudung tu terkepit berpeluh kat perut..Iolls kalau menaip memang perut menyandar ke meja hahaha) tu hari kedua habis gatal-gatal merenyam semuanya...
Mula-mula tu rasa gatal je...tapi sebab syok sangat mengaru, terus tumbuh biji-biji air kecik tu....bila dah naik yang bintik-bintik tu lagilah sakan mengaru sampai luka-luka...dah luka kang esok kering haaa masa tu baru menyesali diri sebab sakan sangat mengaru...
Pastu dah kering pun makin gatal dan makin gatal dan makin sedap mengaruk...padahal mula kena tu kecik je, last-last jadi merebak...dahlah tu buruk weih...huwaaaaa....
Yang atas ni mula-mula nak jadi tau...ni dah kering sikit sebab bintik-bintik kecik ada air tu dah pecah...so dah kering....tapi gatal tu jangan cakap...memang nak mengaru sokmo....




Ni tak ingat dah jumpa doktor ke tak....
Ha tengok...merebak ye....habis yang merah-merah tu gatal...sebab mengaruk sakan punya pasal....gatal di memang semacam tau...selalunya me tahan je tak garu..tapi kalau time dia gatal betul-betul tu sampai tak tahan, habis me garu sepenuh hati....huhuhu...susah weihhhh nak tahan dari mengaru tu....
Kadang-kadang siang me tahan tak garu, rupa-rupanya masa tidur tak sedar tengah sakan mengaru....betul...tak tifu...ada sekali tu me tersedar rupa-rupanya tangan kanan me ni tengah sakan mengaru sampai habis keluar air semua ye.....
Yang me ingat..masa dah nak teruk ni me jumpa doktor...me cakaplah me gatal ni sebab me pakai minyak wangi....boleh doktor ingat ni fungus ke hapa...
Dia baginya ubat fungus...eiiiiiii.....padahal me dah cakap dah..saya dah try sapu ubat fungus (dia pernah bagi jugak dulu-dulu) tapi tak ok, makin teruk....tak mendengar kata betul doktor kan....?
Masa jumpa doktor tu selain ubat sapu fungus tu dia bagi jugak ubat gatal dan alergik..alhamdullilah muka dengan bibir makin baik bila makan ubat tu...
Cuma tang tangan dengan perut tu makin teruk lagi ada...tak caya korang tengok bawah ye...kalau ngeri tak payahlah rajin nak tengok...huuuuu




Ko tengokkkkkkkkk.....
Yang sengsara sapa??me jugak...
Dengan gatalnya...dengan sakitnya sebab yang me garu tu dah jadi tebal pastu crack di sana sini...luka tau....
Ni gambar ni adalah seminggu lepas jumpa doktor..masa ni kat klinik, me terpaksa jumpa doktor lagi sebab dah tak tahan tengok apahal makin teruk ya amat nih....
So bila tunjuk ni terus dan dan doktor cakap eh elergik nih....deeee (buat rolling eyes)....
Terus doktor bagi injection sedas, pastu dapat ubat sapu untuk elergik then dapat jugak ubat makan alergik dengan gatal.....(doktor enjet sakit weihhhhh...pedih dan sakit dia tu buat me rasa nak tumbuk dinding)....
Korang tau tak me yang pergi buat passport tu dengan keadaan tangan me macam ni ye...(me pergi klinik selepas me pergi buat passport...)...
Mesti ngeri je orang kat kaunter tu tengok tangan me kan..??
Tapi nak buat camne pun..Iolls terpaksalah buat bodo jek....




Ni dua tiga hari lepas sapu ubat elergik...serius dah jauh beza dengan yang atas tadi tu kan....??
Terus gatal-gatal makin kurang, dan luka tu makin kecut...yang penting kulit makin nipis nak jadi macam sedia kala....
Tulah doktor...Iolls cakap alergik tak percaya...nak cakap jugak efection fungus ke hapa...eiiiiii..degil kan....
Iolls punya kulit, Iolls taulah....
Dahlah tu yang me pergi jumpa doktor masa mula-mula tu me cakaplah ubat yang dulu doktor bagi tu ok (ubat yang first time me kena alergik tu lah)...boleh dia kata ubat tu kita tak pakai dah..kita pakai ubat baru....
Sekali balik rumah..ubat baru hapa....ni ubat fungus nih (cuma brand lain jelah pun)...dahlah tu, lain sangat descriptions dari apa yang me cakap....
Sekali betul seperti apa yang dijangka...makin buruk lagi ada....
Ni dah tukar betul-betul ubat alergik barulah ok...dahlah tu cepat giler baik tau...tak macam ubat fungus tu.... makin disapu makin buruk jadinya....



Ni yang terkini.....
Ko tengokkkkkk...kemain berseri-seri tangan Iolls kan...??Alhamdulillah.......
Tu yang hitam sikit tu pun sebab tu kesan luka masa awal-awal tengah buruk aritu....
Luka tu bukan sikit-sikit ye...luka dalam...sakit pedih boleh tahan pulak tu...memang masa tu kena tahan jelah..dengan sakitnya, dengan gatalnya dengan buruknya....
Merasalah me sengsara luka masa tu....sebab dah puasa kan masa tu..masa sangat limit so tak sempat nak pergi klinik...
Bukan salahkan puasa, tapi salahkan klinik yang kejab doktor ada kejab doktor takde....sabar jelah...
Alhamdullilah lah dah okeh nih...rasa macam sikit-sikit nak tunjuk je tangan yang dah baik nih..hehehe....eh betul..sebab masa tangan tengah teruk tu Iolls rasa macam nak sorokkan je tangan ni ye....
Tengoklah Iolls kan perangai buruk...huhuhu..ni baru kena sikit kan...orang lain tu kena macam-macam lagi teruk tu macamanalah ye....
Penyakit ni kita tak mintak pun kalau nak kena memang kena...betul tak?....lagilah penyakit macam me nih jenis degil bodoh ya amat...dah tau first time dulu pakai minyak wangi expired tu alergik pergi gatal dok sapu jugak...padanlah muka....




Thursday, July 30, 2015

Entri Rawak..

Bulan lepas singgah Guardian nak beli barang-barang pakai...
Sekali masa nak cari sun-block ternampak yang nih...tengok pulak macam ok, sebab tulisnya water base..yang paling penting harga murah dari Banana Boat tuh..hehehehe
Eh tapi takdelah murah sangat pun sebenarnya, kalau ikut isi kandungan tu yang Banana Boat tu lagi berat..yang ni kira kecik sikitlah....
Tapi disebabkan tulis water essense tu terus me beli....try test kata orang....



Ni tulis kat belakang....jelas dan terang gitu..lagipun takde tulis benda-benda yang meragukan....
Harga satu ni me lupa..kahkahkah...lupa giler tau.....
Me dah pakai....ok jugak sama effectnya macam pakai yang Banana Boat tu....
Rata je satu muka...kiranya senangla jugak..cuma melekit sikit la....kalau letak tu nanti berkilat satu muka.....kemain effect macam artis korea ko tapi dengan me in horror waylah...hahaha....tapi don't worry..lepas dah sapu bedak ok je...
Bagi me kalau rata senang nak lekat kat muka tu oklah...tapi Banana Boat punya still yang terbaik...dari segi tekstur tu pun lain...Banana Boat tekstur dia sebijik macam pakai lotion tu je...rata terus menyerap....
Tapi takpe..cuba jelah kan...kalau ok, sama je effectnya bolehlah buat tukar-tukar sekali sekala.....



Sebelum raya haritu sempat gi shoppinglah sangat kat Suria KLCC....
Dah lama giler weih tak shopping jalan-jalan kat dalam tu, so macam terpingga-pingga jugaklah tengok kedai dah macam-macamlah pulak ada, ada pulak tu yang dah pindah ke sana sini......
Haritu pulak memang kitaorang sengaja masuk segala kedai ada jual baju and seluar sebab nak cari kemeja dan kasut Anim....
Sekali bila masuk kat Uniqlo ternampaklah legging-legging nih ada offer...
Terus try test dengan Atie...Atie try tak muat (sendat lain macam weih...) tapi Iolls try just nice je muat hahaha......dasar kaki kecik badan atas besar kan....so terus amik selai....
Tu yang dalam pic tu me try tu yang color coklat...tapi yang me amik adalah yang macam kain denim tu.....seronok weih sebab muat......dahlah tu harga berpatutan...so nanti-nanti bolehlah buat tukar-tukar dengan seluar jeans yang ada.......
Iolls ni jenis kalau seluar jeans ni, kalau ada dengan me untuk pakai tu paling banyak tiga helai jek....
Dua tiga helai tu selalunya me buat tukar-tukar sampailah salah satu tu dah lunyai, koyak atau kembang (Iolls selalu beli jeans yang jenis stretchable gitu) baruuuuu me beli yang baru....
Kang beli selai tukar-tukarlah lagi dengan selai dualai yang ada tu...sampailah benda yang sama jadi..ha kau....dasat tak...
Tapi memang patut pun..nak cari saiz tu bukan senang weih..dahlah tu nak yang elok terletak, nak color yang ni taknak color yang tu so kalau jumpa satu tu raya sangat....tu yang kalau ada pakai beria-ria tu....
Macam haritu  masa pertengahan puasa tu me beli selai kat AEON (Iolls brand AEON je Uolls, tu je yang mampu), dapat pun dapat color dah ok, sekali saiz takde (besar sikit dari selalu), tapi sebab cutting still takdelah nampak buruk sangat bila me pakai tu so me amik jelah......
Pastu konon nak tambah lagi satu (tengah less cow cow kan..haruslah beli lebih) sekali takde pulak color lain dengan saiz...tensi weihhhh....so amik jelah mana-mana yang ada...kang tak amik kang menyesal....
Tu nampak tak tu Imraan siap terkesima menengok makciknya tengah amik pic depan cermin..hahahah..sorry Imraan...makcik awak ni nak eksen tunjuk kat Ibu awak yang tengah tunggu kat luar tu...hehehehe...


Konon nak beli kasut Anim sekali hampeh dia kita tunjuk itu ini pun taknak...
Iolls kalau kasut bukan-bukan pastu mahal memang taknaklah belikan ye...sebabnya nanti dia tu bukan pakai sangat...suka suki je nak pakai taknak pakai or simpan jek....
So kalau dia dah taknak tu tak payahlah rajin belikan.......buat rugi jek...
Ni me beli untuk diri sendiri...
Niat taknak beli pun..sekali tengok apahal murah sangat nih...terus amik satu..hihihi...
Bolehlah me buat pakai gi opis nanti...kalau kasut jenis berlubang banyak macam ni memang Iolls boleh pakai...kalau full tu memang tak boleh..sakit kaki weih...serem je bila memikirkan nanti tu melecet ke apa..tak sanggup....
Ni me beli kat Nose dalam Suria KLCC tu...kasut brand lain tak mampu okeh....ni pun dah habis murah dah ni....senyum je Iolls dapat beli nih...hehehehe.....




Yang ni masa pergi melawat Ana kena Denggi...
Dia tu degil tau..bila kakak dengan mak bagitau kena minum itu ini dia taknak percaya...
Last-last dah 3-4 hari duduk hospital baru nak buat apa yang kita suruh tu..sebabnya kawan dia bagitau camtu.....boleh??
Nampak tu siap Emak belikan 100plus kat dia...niat mak nak bagi semua 100plus tu..last-last sebab dia kata tak payah sebab dia tak minum (boleh dia cakap camtu....sabar jelah)., so bagi jelah satu, dua tu kitaorang angkutlah bawak balik rumah balik...eiiiiiii...
Ni berbuka kat cafe bawah kat KPJ Ampang Putri tu...mahal weih..kalah minum kat Starbucks...cafe dahlah tu yang adoo je...huhuhu...
Tu pun beli untuk emak je..Iolls dengan Anim tak reti nak minum panas-panas camtu...




Ni patutnya nak balik rumah....sekali tengok macam tak sempat je nak mengejar masa berbuka pulak, so terus tunggu kejab then berbuka kat sini...
Tu pun minum air je Uolls...sebabnya kat rumah emak dah masak macam-macam dah...
Kebetulan tadi tu pukul 6 emak dah siap masak..so terus ajak je gi tengok Ana kejab.......nak pergi malam nanti kesian kat emak me sebab tetiap hari burn Terawih sebab nak tengok Ana degil....
Ni pun nasib baik masa gi beli 100plus tu beli sekali air epal botol tu...lagi satu nasib baik adik yang jaga cafe tu siap bagitau awal-awal yang just kat sini kecik je kak (kecik weih..besar dari botol vitagen tu je, harga RM9 tak silap..)...terus Iolls mintak ais...katanya kena bayar 50sen..bayar pun bayarlah, padanlah pun kan...sebab tempat tu jual air kan..bukan tempat wakaf bagi air.......
Dah tuang air epat tu ishhhh terus rasa nak beli 3 cups ais lagi..heheheh...tak puas tau..sebab dah biasa minum yang sejuk-sejuk kan...




Ni haritu dok kumpul kain yang tak hantar jahit lagi...
Barulah teringat...ada sepasang kain sutera Terengganu nih me tak hantar lagi...
Nak hantar kat mana pun taktau..serba salah...
Kalau hantar kat makcik tukang jahit selalu tu kalau hantar dia jahit memang kemas..tapi tang cutting kureng sikit....pastu yang me selalu hantar kat Ampang Point tu cutting memang dah cun, terletak...tapi jahitannya ya ampun...kadang-kadang benang tu tak lekat okeh....siap ada sekali tu beli kain kat dia, terus suruh diaorang jahitkan..sekali bila dah dapat, me tengok apasal kain me ni bertampal??ye..berlobang siap bertampal tu....(adalah bulat bertampal tu dalam diameter setengah cm)...sabar jelah...nak komplen pun bukan boleh buat apa-apa..nasib baiklah yang bertampal tu kecik je pastu tertutup dengan baju...kalau tak amukkan puaka tau tak..??



Ni tah macamana masa Emak me keluar balik-balik tu dia bawak balik durian....
Mula-mula me dengan Anim jual mahal okeh..nak rasa je kononnya....
Sekali bila dah makan tu uiiiii dah tak boleh berhentilah pulak....
So malam tu je setel sebiji..ye sebijik je kan...tapi puaslah sorang makan dalam6-7 ulas ke lebih...
Isi dia banyak tau....memang penuh pangsa tu...siap yang pangsa nipis pun ada isi....dahlah rasa dia just nice..tak pahit tak tawar...sedap weihhhh....
Tu pun esok Atie ada pun setel 3 bijik lagi....Iolls rasa kalini memang me makan banyak tau....selalunya Iolls ni limits makan durian tu dalam 4-5 ulas je...dah..kadang-kadang dapat makan seulas pun dah cukup sangat...haa...confirm memang makan beria-ria kan....



Ni raya ke empat...
Alang-alang keluar nak bayar duit kereta so terus ajak emak breakfast kat Rasyid....
Niat kalau pergi Rasyid memang selalunya nak makan Tosei...tapi sebelum order kena tanya warna kuah dia dulu..kalau putih terpaksalah me order lain...tapi sebab katanya warna merah...laju je me order Tosei satu...
Tu nampak tu...Iolls kalau kuah Cutney tu color merah or hijau memang me mintak extra sepiring....
Dan jangan risau....kuah tu habis licin ye me makan....
Yang kuah Dhal dengan Kari tu pulak walaupun tak habis tapi susutlah jugak....



Ni tunjuk Teh Ais tapau dari kat Pak Da, Subang Bestari..
Sedapnya weihhh..pekat likat lemak berkrim...sampai me takuit nak sedut beria-ria..hahahaha....
Betull...tah napa tah pagi tu sedap sangat....
Ni me beli masa hari yang Anim datang ikut me ke opis tu....
Nak beli breakfast sekali kantin tak bukak-bukak lagi..so terus kena tapau kat luar kawasan....
Leceh okeh...kalau dekat takpe..ni boleh tahanlah kena drive keluar tu....



Ni me buat karipap segera dengan Ana...
Dialah yang gatal-gatal nak buat mulanya...pastu dan-dan nak mengamuk sebab kulit lembeklah apalah.....eiiiii...sabar jelah....
Ko yang nak buat pastu ko pulak yang macam-macam macam me paksa dia buat dah kenapa??





Wednesday, July 29, 2015

Jalan-jalan Beraya...

Ahad lepas kitaorang beraya sakan...
Kalau ikutkan 4 buah je kitaorang beraya..takdelah banyak pun kan...
Tapi sebab rumah masing-masing tu jauh-jauh jadi sakan jugaklah rasanya....
Rumah pertama kat Sungai Buaya...rumah sepupu emak me...
Me mother tu anak tunggal (adik beradik kecik-kecik lagi dah meninggal dunia)...
Dahlah tunggal, yatim piatu pulak tu....
Opah dengan Atuk pulak memang dah lama takde (meninggal dunia)...
Opah meninggal masa me umur enam tahun...arwah Atuk pulak rasanya sebelum emak me kahwin pun (so memang tak pernahlah kitaorang jumpa Atuk)....
So hidup me mother tu sebenarnya berpusing-pusing dengan Opah, adik beradik Opah dan adik beradik Atuk dengan sepupu-sepupu sahaja....
Opah dulu orang susah...suami pulak meninggal awal..so emak me tu dilayan oleh mak-mak saudara dan bapak-bapak saudara jelah....untung jugaklah sebab makcik dan pakcik melayan....
Tapi lumrah hiduplah..makin kita tua, orang-orang yang makin tua pun pergi meninggalkan kita...so yang tinggal sekarang Opah Chu sorang, Opah Chor sorang...yang lain-lain tu dah takde rasanya....


Ni yang kitoarng pergi kat Sungai Buaya nih pun sepupu emak me yang paling emak rapat, anak Opah Chu....
Nak balik kampung Opah Chu pun ada kat sini....tu sekarang ada kat rumah me tu, dari Isnin dia duduk dengan kitaorang......hehehe..memang tak payah beraya kat kampung lah kan....
Opah Chu duduk dengan kitaorang sebab dari hari Isnin haritu dia ada appoitment kat KPJ Ampang Putri...korang hadoo, pergi Ampang Putri bayar guna duit sendiri??Tu dia Opah Chu hado ye....dia tu orang kampung kerja kampung je uolls, tapi duit ada kan..so pergi kat sana terus....esok hari khamis ada appoitment lagi..kemungkinan bulan Ogos nanti dia kena buat operation mata...mata dah sizen, so kenalah operate sikit...me doakan lepas operate mata Opah Chu makin okeylah....amin...


Okeh iklan kejab...
Cuma pesanan me kepada semua lah...kalaulah korang ada anak-anak saudara atau sesiapalah (terutamanya famili terdekat) yang ibu or bapa or parents diaorang dah meninggal dunia tu, tolonglah mereka sorang sikit...
Lagi-lagi kalau yang jadi yatim or piatu or yatim piatu masa umur kecik-kecik tu (macam Animlah..jadi yatim umur 8 tahun tu tau..kesian dia)....
Tak kisahlah korang just bertanya kabar ke atau bertanya pelajaran ke atau nak hulur duit ke (duit tu kalau mampu lah..tak mampu tak payahlah beria-ria sangat), tapi tolonglah amik tau....
Kesian weihhh....kadang-kadang macam kitaorang ni sedih jugak kat Anim tu...
Mau tak kesian..kalau orang lain tu bercerai berai pun masih ada emak dan bapak kat dunia nih...
Ni anim ada emak je Uolls....kesian tau...kecik-kecik lagi dah kurang tau...
Macam Anim tu yang kesian or prihatin kat dia tu kebanyakkan adalah jiran-jiran or kawan-kawan Abah je...kang pantang jumpa Anim je nak hulur duit, kang jumpa lagi hulur duit., takpun kang tanya kabar Anim camne.....punyalah masing-masing prihatin...
Dan nasib baiklah Anim tu rezeki dia murah....kami anak beranak masih boleh tanggung dia....
Cuba bayangkan kalau yang tanggung tu sorang-sorang je (kalau emak budak tu je atau nenek bebudak tu..contoh...) takpun yang takde sapa nak tanggung...lagi kesian weih....
Taknak tolong duit takpe....tapi tolong tanya kabar....usap kepala anak yatim berkat tau....
Pastu jangan ingat pulak, eh budak tu kita tak payah tolong sebab dia senang sebab emak dengan kakak-kakak or abang-abang boleh tanggung...nehiiiiii..jangan fikir camtu tau....
Boleh tanggung tu dari segi kewangan je...yang lain-lain tu..secara emosi tu korang jangan ingat tak perlu ye...
Perkara anak yatim ni bukan memain....tanggungjawab sosial tau....
Kita prihatin or tolong kat dunia, akhirat nanti balasannya (mode ustazah ON..hehehe)....


Okeh, sambung cerita lagi...
Lepas beraya ke Sungai Buaya tu kitaorang naik ke Bukit Beruntung pulak...
Ke rumah Wak Ali dengan Che Bibah...
Ni jiran seflat....tapi sebab diaorang dah beli satu lagi rumah kat Bukit Beruntung, so kalau ada apa-apa majlis tu diaorang akan buat kat Bukit Beruntung...luas sikit kawasannya.....
Kebetulan Che Bibah jemput emak me ke rumah terbuka dia Ahad tu, so kitaorng pun join jelah....
Sekali lalu kan....rugi pulak kalau tak berhenti....
Lupa pulak, kat Sungai Buaya tu kitaorang sampai dalam pukul 12..sambil lepak-lepak beraya, makan Mee Bandung Muar, solat zohor siap-siap nak pukul 2 lebih kitaorang gerak ke Bukit Beruntung....
Bayangkan dari pukul 2 suku tu kat Sungai Buaya, sampai kat Bukit Beruntung pukul 3 lebih okeh...punyalah lama....sebab sesatttt....
Hahahaha...dulu me pernah pergi sekali (adalah 3-4 tahun sudah) tapi senang giler okeh nak cari rumah dia...
Tapi bila pergi kalini memang sesat habis, sebab semua benda dah berubah...
Seingat me dulu rumah dia tu ada kedai sikit je...sekarang tak ye..meriah kedai sokmo...
Siap ada KFC, Dominos..Tesco pun dah ada....mau tak sesat....
Dahlah bila jejak je Bukit Beruntung tu hujan lebat boleh tahan...memang menambahkan sesatlah kan....
Alhamdullilah nasib baiklah jumpa rumah Wak Ali dengan Che Bibah tu....
Kalau tak memang terus ke Sungai Buloh jelah...


Lupa pulak...
Wak Ali tu banyak tolong kitorang tau sejak Arwah Abah takde....
Kalau cakap je kat dia apa-apa, laju je dia tolongkan...
Tapi seganlah kitaorang kan....so bukan semua bendalah nak mintak tolong suka suki kat dia pun....tengok mana yang berpatutan...
Tapi masa kenduri Atie dengan Ana, memang dialah antara orang-orang yang banyak giler tolong famili kitaorng....
Belum apa-apa lagi dialah antaranya yang beria-ria....Alhamdullilah....
Memang berterima kasih sangat-sangat kat diaorang nih....
Pastu Che Bibah pulak kebetulan kerja sama dengan Emak me, satu tempat kerja...
Pastu anak diaorng pulak sorang tu satu sekolah (sebaya) dengan me....haa lagilah jadi family's friend kan....


Kat rumah Wak Ali kitaorang bedal Nasi Lemak lauk Rendang Daging, Sotong Sambal dengan Lemang...banyak lagi menu, tapi takdelah larat nak makan semua....makan mana yang nak jelah...heheheh...
So dah setel kat rumah Wak Ali kitaorng ke Sungai Buloh....
Ni ke rumah Acik Sarip kitaorang....
Dah banyak kali weih dia ajak..tapi bilanya kan nak pergi...
Ni kebetulan hari raya...so meh kitaorang terjah....
Kebetulan kata ada hari Ahad, so tu yang terjah semua yang ada belah sana tu...
Ni masa ke Sungai Buloh keluar je dari Tol Bukit Beruntung dah jem okeh....
Adoilahnyapun....padahal masa kitoarng gerak pergi keluar masuk tol awal tadi tu mana ada jem pun...memang tenang giler je bawak kereta (eh, bukan me yang bawak kereta, Shafiq yang bawak...hihihi..tapi Iolls taulah perasaannya kalau jalan clear camtu kan...)....
Dah jem tu, so sejam jugaklah nak menyampaikan Sungai Buloh tu...
Sampai-sampai kat rumah Acik Sarip tu dah pukul 5 lebih okeh...
So tumpang solat Asar kejab then makan-makan-makan...terus gerak ke Bukit Jalil pulak....
Kitaorang kat rumah Acik Sarip makan Meehun Sup, Laksa dengan Cempedak goreng....giler best oiiiii.....
Eh, pergi ke empat-empat rumah pun foodnya marbeles.....
Perut masa tu jangan cakaplah..memang habis fulll....mata pulak memang memanggil-manggil tilam je tau....

Keluar ke highway tu jem tapi masih bergerak...so terus ke Bukit Jalil...
Patutnya kitaorng nak pergi Bukit Jalil tu nanti-nanti...tapi disebabkan Acik Nor kitaorng miss-understood ingatkan kitoarng nak ke rumah dia haritu...so pergilah jugak...hahahaha...
Kesian weih...orang dah masak sedap-sedap banyak-banyak kalau tak pergi kan...
So sampai rumah Acik Nor dah pukul 8.10 camtu..cepat-cepat terus solat Maghriblah kan....
Makanan kat rumah Acik Nor pun macam-macam adooo....
Tapi me makan lemang dengan Rendang (rugi tak makan sebab Acik Nor masak memang sedap gilerr tau) dan Laksa....
Laksa tu me amik sikit je tau...buat syarat...sekali kau seperti yang dijangka sedap meletupsss weihhhhhhhh.....kalau ikut hati mau 2 mangkuk me makan...tapi sebab sedar diri me tambah hirup kuah je.....dan perut saya pun lagi sikit macam nak meletupss jugek....rugi pulak tak mintak tapau...kiikikih...



Okeh dahla tu melalut menaip yang panjang-panjang bukan-bukan..
Ni korang layan jelah gambar gedix kitaorang kat bawah nih...
Bz weih..macam Iolls ni ada anak 3.....padahal anak tekak mengada-ngada je ada...hihihiihi...
I loike la jubah ni..membawa ilusi kurus sungguh....
Jubah Iolls beli kat satu vendor kat Ampang....
Kain memang selesa..tapi tang kat ketiak tak berapa selesa..sebab luas sangat....kalau kecik sikit lagi syoklah kot...
Baju ni me dah belasah 3 kali (kahwin sepupu me dulu tu, akikah Syaqeer dengan pergi raya nih) tapi still teguh cantik terletak tak berbulu....
Tapi takkanlah me nak belasah berkali-kali weih....??kalau t-shirt or blouse or baju kurung takdelah obvious sangat kan kalau pakai berkali-kali..ni jubah haruslah orang perasan....
Korang kalau beli baju banyak-banyak tu camnelah ye..tak rosak tu korang buang ke apa??..
Iolls yang baju sikit ni dah tentulah ulang-alik pakai yang sama sampai jahanam...pun jenuh nak bagi jahanam..huwaaaa....
Tu pun ada lagi 2-3 pasang baju kurung Iolls tak berapa nak pakai....ada baju masa Ana kahwin, baju raya tahun lepas dan tahun sebelumnya dan tahun sebelum-sebelumya..(hahaha..siap boleh ingat lagi bila punya sebab itu jelah yang ada pun...)...
Nak pakai pergi kerja??huiiii tidaklah....over okeh for me....ni berjubah ni pun punyalah awkward...rasa pwincess sangat....hahaha...dasar perasan kan...~jangan layan!~...(muntoh tepi keyboard).....




Ni gambar opah dengan dua orang cucu kecik...
Dua-dua pun lahir tahun yang sama...cuma Umaar awal tahun, Syaqeer pulak nak akhir tahun...tapi sekolah confirmlah sama tahun nanti kan..ke lain??
Dua-dua rivals ni okeh...tak boleh tengok salah sorang dengan Opah..dengki sangat tau....
Ni pun patutnya amik dengan Imraan sekali..tapi dia taknak..laju je lari...eh eh eh...saja je kan....





Ni nak mengambik gambar dengan yang kekecik semua payah....
Yang kecik tu dah tentu macam ulat tak reti diam...yang besar sikit tu kang kejab senyum iya-iya..kejab kang lari..adoilah....








Yang atas ni semua gambar syok sendiri hihihii...
Saja gatal-gatal adik beradik kan...
Ni semua ni gambar kat rumah Acik Nuri kat Sungai Buaya...
Kat rumah yang lain tu me dah tak hingat dah nak amik gambar ke apa...dah jumpa makanan sedap-sedap kan..haruslah rugi kalau pegang HP lelama....hahahaha....
Lagipun kalau dah ramai-ramai sangat orang tu memang Iolls malu nak ajak bergambar...kecuali kalau korang yang ajak bergambar.....hamboiiii nanti hilang malu terus Iolls tau....







Tuesday, July 28, 2015

Ke Pak John Steamboat Dengan Anim...

Anim kebetulan hari Rabu lepas tak nak pergi sekolah...
So me paksarelakan dia ikut me ke opis....
Iolls tengah cari geng nak makan Pak John gitu...nak pergi hari Sabtu Ahad sesaja kat situ memang lambat sangatlah kan...
Sebab kalau me pergi sabtu Ahad dah umpama belanja minyak nak pergi kerja jugak, so kena tunggu jelah  peluang Anim free barulah boleh pergi.....jimat minyak dengan tol nak dekat RM30 weihh...



Tayang periuk steamboat dulu...hihihi
Korang yang puasa tu jangan pulak terliur tau..ni me pun tengah ganti puasa nih...kalau terliur jugak, so sama-samalah kita terliur ye...heheheh....~sambil taip sambil kontrol saliva nak terkeluar dari mulut~....



Pergi dengan Anim memang takdelah nak amik banyak-banyak...
Kang kalau tak habis kang tak memasal pulak me yang kena habiskan....
Lagipun takpe..amik je dulu mana-mana yang memang akan makan sampai habis...nanti-nanti tak cukup kita amik kemudian....




Anim pengemar udang..so sebenarnya tak rugilah bawak dia pun...
Sekurang-kurangnya campur udang campur yang lain-lain tu cukuplah sama harga dengan apa yang me bayar nanti.....betul kan...tak baik membazir....
Makan steamboat ni bukannya murah-murah harganya...lagi-lagikan campur segala extra charges tu nanti....
So kalau tak reti makan baik makan jelah mana-mana tempat yang boleh ala-carte jek....betul tak?
Udang bakar sampai rentung macam atas ni adalah kegemaran me tau....kalau tak rentung tak sedap...hahahaha...tapi memang pun...yang rentung tu nanti kunyah-kunyah kulit tu sedapnya haiiii...rangup je jangguit dia tu siap makan macam keropok.....
Tapi Anim tak suka..sebab katanya isi dia kering....haa ko tengokkkk...memang dia pandai makan udang kan...?tak macam me, udang tu kalau ada me makan...kalau takde takpe..no hal.....




Kakak dia tetaplah nak layan segala bebola.....
Nak sedap makan tu and lembut je gigit, kalau me rebus sampai betul-betul semuanya kembung dan kembang.....ha baru bila makan sedapnya haiiii...
Elok rebus lama-lama sebab kalau dapat yang jenis yang ada isi kat dalam tu sedap je semuanya just nice masak...takdelah nanti makan yang dalam tu macam mentah-mentah lagi...tak pun kalau yang bercheese tu kang kejung je lagi cheese...yelah bebola tu kadang-kadang diaorang serve tu masih lagi beku dan sejuk...kalau just letak pastu kejab kang dah makan kemungkinan yang luar jelah yang lembut..yang dalam still lagi kejung....
Yang atas ni pun tersilap langkah..ingatkan dah mendidih kemain tu bila angkat dah okeh..sekali alaaaaa..dalam dia tak berapa lembut lagi..huwaaaa....
Nasib baik tak tamak angkut semua sekali dalam mangkuk...so next tu me just tunggu jelah sampai betul-betul kembang semua..haaa...masa tu baru makan dengan penuh keterujaan....



Amik jugak lettuces tu sebab nak makan bungkus nanti dengan daging bakar tu....
Daging tu kalini diaorang serve punyalah kasar..seketul-seketul besar....so nak amik lebih sikit pun tak berapa feel..ni yang me amik tu yang adalah dalam setengah pinggan yang dipotong halus-halus sikit...tu pun besar-besar jugak tau...apakepemalaskorangnih???..terus terbantut nak tambah lagi....



Anim..nasib baik dia layan je me nih...lega tekak tau...
Iolls dari start puasa haritu nak makan kat Pak John...tapi takde rezeki..so bila ada peluang tu yang laju je ajak Anim.....



Kalau nak penghabisan memang akan order waffle nih....
Cara nak makan seperti biasa adalah pergi tadah aiskrim vanila dari mesin aiskrim tu...memang lepas tu laju je ngap-ngap tau...
Kalini memang inti dia bagi macam nak sedekah satu bekas okeh coklat dengan peanut butter tu...punyala penuh dia letak...tebal je dalam tu....memang I loike sangat-sangat!hehehehe.....




Sudu dan garfu terkangkang sebab me nak makan lagi ye....
Ingat Iolls surender awal??confirmlah tak kan...
Tu pun sempat amik askrim semangkuk share dengan Anim...dan makan jugak aiskrim potong perasa kacang merah tu....




Tu nampak kemain laju je Anim makan waffle tu...
Dia dengan Ana jenis makan camtulah...kalau sedap tu makan macam piranha...tah hapa-hapa tah pesennya tah.....
Anim cakap waffle ni lagi sedap dari selalu yang kitaorang beli tu....amboiiiiiii....kemain dia punya komen....tapi memang pun..sedap okeh....rangup diluar, tapi fluffy di dalam....




Masih duduk di port selalu....
Alhamdullilah 80% hilang kepunan nak makan Pak John...tapi tulah...dahlah teringin nak makan dengan Sweet Sauce tu sekali boleh pulak diaorang kata sos tu takde...why oh why?????potong Iolls punya selera tau.....
Selalu kalau makan dengan Sweet Sauce tu takdelah berapi sangat mulut time makan tu...just nice je kepedasan semua...ni sebab takde dah kena makan dengan sos lain....berapi mulut okeh...mana tak berapi kalau makan Sup Tomyam pedas panas-panas tu cicah pulak dengan sos pedas...memang makan tu berbirat bibir...rugi tau...memang cepat je kenyang jadinya...huwaaaaaa....
Kalau tanya next time nak pergi lagi?eh nak je...tapi kena cari genglah....nak makan sesorang memang taknaklah, tak sanggup.....memang lepas-lepas nih apa-apa nanti-nanti me kenalah tunggu sapa-sapa nak pergi, nanti Iolls nak tumpang  ikut naik kereta...
taknakfreeridebayarjelahtakpayahnakterasasangatlahye..takpuntaknakfreeridemehtumpangkeretakopulopboleh..
Takpun lepas-lepas ni Iolls terjah jelah Qthai kat rumah tu...lagi senang, bila-bila masa pun boleh pergi....
Lupa pulak, ni kitaorng pergi ni masa lepas lunch hour (sanggup amik Short leave ko), so harga adalah RM10 lebih murah untuk sekepala, murah dari kalau makan lepas dari pukul 5 petang tu...jimat lebih RM20 terus ko..hihihi...



-tamat-








Thursday, July 23, 2015

Nasi Lemak City Garden, Kampung Baru...

Iolls baru harini In sya Allah hari kedua nak ganti puasa...
Hari Selasa haritu dah dapat ganti sehari...semalam pulak saja tak ganti sebab nak gi makan dengan Anim...
So harini sambung balik....
In sya ALLAH jugak tahun ni nak habiskan ganti puasa awal macam tahun lepas...
Tahun lepas gigih awal-awal lagi dah ganti tau....sebab apa me kata gigih, sebab first time in my life dapat ganti puasa awal..hihihiih...
Selalunya kalau tak hujung-hujung hari nak masuk bulan puasa barulah terhegeh-hegeh nak ganti...
Tapi tahun lepas tak ye....kukuatkan hati, kuatkan jiwa...terus dapat ganti awal...alhamdullilah....
So tahun ni kenalah buat jugak kan....lega dah dapat ganti awal tu Allah je yang tau.....
Ganti awal ni huntong tau...bolehlah extra-extrakan hari puasa tu nanti..manalah tau dulu-dulu tu ada terlompong puasa sana sini tapi tak perasan....
Kalau puasa cukup-cukup nak bulan puasa nanti jadi kelam kabuts okeh...nanti confirm puasa pun cukup-cukup jelah..janji ganti gitu....(ni me lah..orang lain I don't know..hihihi).....



Ni citer minggu ke-tiga puasa haritu...
Malam Sabtu Sept tetiba ajak me ke Kampung Baru...macam biasa nak pergi makan Nasi Lemak bungkus kat City Garden tu....
Mula-mula ingatkan nak ajak gi makan je malam tu..sekali rupa-rupanya dia kata jom lepas makan tu terus balik ke rumah dia..kiranya dia ajak me tidur rumah dialah malam tu...sebabnya esok pagi niatnya nak ajak me teman dia nak pergi buat passport kat Mini UTC Keramat tu....(ada me citer kat entri yang lepas-lepas)......
Terkejuts Iolls okeh...ingatkan pergi makan jekan, esok-esok tu dia turunlah Ampang balik ambik me ke mini UTC tu......tapi katanya tak boleh, kena ikut jugak....kang kalau tak ikut nanti dia dah balik rumah malas nak turun KL lagi....wah gitu pulak.....??
So okehlah...Iolls takde hal..janji ko amik dan ko hantar kat rumah....rela jek..hehehehe....




Tau tak kitaorang sampai ni dah pukul 11 lebih malam...adoiii sangap je mata Iolls....
Punyalah kata pukul 9 nanti diaorang gerak..hampeh...pukul 9 lebih baru gerak pun....pastu merasalah jem dari Cheras nun....jem sakan ye...
Nak menyampaikan rumah me je lebih sejam...padahal kalau tak jem tu tak sampai 20 minit zass sampai okeh....



Kitorang pergi bertiga je....
Pastu nak menyampaikan Kampung Baru pun boleh tahan jem....
Mula-mula jem nak ke Jalan Jelatek tu...pastu clear sampailah nak masuk ke Kampung Baru...
Jejak je Kampung Baru merasalah beratur lagi...hari cuti Am kan haritu (Nuzul Quran), so memang berpusu-pusulah orang turun KL....



Ni nasi lemak me yang ke-dua...
Sedap weihhh....Iolls suka sangat okeh....
Malam tu me dengan Sept makan 2 bungkus sorang...Mak Sept makan sebungkus....
Pastu lauk pulak ambik Rendang Daging, Telur Mata satu, Tempe Sambal, Sambal Kerang dengan Sambal biasa tu.....
Makan ngap-ngap sambil bergosipan then gerak ke Cheras....
Nak ke Cheras sikit punya jem okeh...sebab kitaorang lalu kat laluan Jalan TAR tu kan....memang kat situ je dah setengah jam beratur nak lepaskan jem je...
Tapi nasib baiklah lepas-lepas tu jalan clear...syukur sangat....
Tapi merasalah sampai rumah Sept tu pukul 2 pagi....
Tu yang me cakap tu, kitaorang tidur pukul 2 lebih , pastu bangun kejab kejutkan Emak Sept untuk bangun sahur pukul 4 suku.....(kitaorang berdua tak boleh puasa, so tidurlah balik kan...)...
Tu pun sebenarnya yang pukul 2 lebih tu tak boleh tidur...huwaaaaa.....time tidur dah terlajak ke hapa tah....so pukul 4 lebih tulah terlelapnya..huwa....
Dahlah tu set jam pukul 7.30 pagi..sekali ko belum pukul 7 dah terjaga.....huwaaaa lagiiiiii....
Ingatkan me sorang je macam tu, Sept pun sama...
Sept lagilah tah kenapa tah malam tu dok kongkongkong batuk tak berhenti-henti....siap tak boleh tidur tu dia main FB kat depan lagi....dia kata dia terlelap nak pukul 5 pagi...ha kau...memanglah bangun pagi tu sangap weihhh..masing-masing tidur kurang dari 4 jam (termasuklah Mak Sept pun)....dahlah nak kena pergi buat passport pulak tu....tapi masing-masing redha jelah....
Balik dari mini UTC tu dah pukul 2 lebih terus balik rumah memasing, then Qada tidur....huuuuuu....





Ni pulak me pergi sefamili kat Nasi Lemak City Garden jugak....
Saja nak bawak Emak dengan Anim try makan kat sini....Iolls nak bawak sendiri memalam memanglah fail tak berapa nak nampak dan cam jalan....so bila ajak Atie dengan Azrul terus laju je masing-masing kata okeh...so terus je proceed...
Ni next weeknya selepas me pergi dengan Sept tu....
Kitaorng pergi lewat sikit sebab tunggu Emak balik dari Solat Tarawih dulu....
Sambil tunggu emak masing-masing bersiap jelah....so emak sampai rumah terus tunggu emak siap-siap kejab terus jalan...
Yang kalini pergi lagi hazab jemnya ye...punyalah berpusing-pusing Azrul bawak kereta.....
Mula-mula masuk main road kat Jalan Ampang tu depan Risda tu je dah jem (sebijik jem nak pergi kerja ye)...
Pastu elok buat dia pusing balik kononnya nak ikut Keramat...ha kauuuu lagilah jem....
Me tau sangatlah..jem kalau Jalan Ampang tu berjalan jugak ye...tapi kalau jem nak ke Keramat tu (masuk MRR2 sikit tu je) memang menjawablah masing-masing, for sure tak bergerak-gerak tu....so Azrul u-turn balik masuk Jalan Ampang tapi dia ikut jalan dalam (Ampang Hilir tu)...ha terus cantik je berjalan sampai ke Kampung Baru....
Sampai Kampung Baru haruslah haru kan....sana sini sesak....mungkin sebab dah minggu terakhir nak raya kan...
Dan Alhamdullilah kitaorang sampai sana nak pukul 11 lebih jugak....huuuuuu...
Rumah me dengan Kampung Baru tu kalau ikutkan tak sampai 20 minit sampai ye...tapi sebab sesak jadi sejam lebih nak menyampaikan.....berpusing-pusing okeh nak makan nasi lemak punya pasal..hahahaha...




Kalini pergi ada pulak Kentang Sambal tu...sukanya....
Ingatkan naklah balik nanti tu tapau sebungkus..sekali dah habis okeh....kejab je licin...
Kentang tu liat je, tapi taktaulah kenapa sedap sangat...yang tempe tu pun sedap tau..rugi kalau gi sana tak amik dua-dua nih....
Ni kitaorang duduk tempat kurang pencahayaan tu yang gambar malap je..hahaha.......
Ni sebabnya nak cari tempat berkipas kuat punya pasallah nih.....Imraanlah ni...dia cerewet okeh...kang kalau duduk tempat yang jauh dari kipas bising tau dia....nanti dok nak kipasshhh..kipasssh...bising!....
So apa-apa kalau gi makan tu mula-mula sampai tu memang kena cari je meja kosong yang kipas betul-betul bawah kepala...ha senyaplah dia...takdelah tercekik memasing nak makan....



Nasi lemak Iolls....
Kurang lampu pun takpe..tetap nak tunjuk..hehehehe....



Tu nampak tu kat belakang tu diaorang tengah bizi bungkus nasi lemak tu....
Kat sini bagus..nasik lemak kalau dapat tu memang suam-suam kuku panasnya....
Diaorang akan bungkus satu batch, then tunggu kejab dah nak habis tu baru bungkus lagi....so nasi tu kalau makan memang takkan sejuklah....



Malam tu kitaorang amik lauk Rendang daging, Kerang Sambal, Kentang Sambal, Tempe Sambal dengan Sambal biasa tu....
Adik Umaar pulak kat sebelah bawah tu...dalam stroller dia...
Umaar senang jek, masuk-masuk je kereta dah tidur...heheheh...
Senang Ibu dia..takdelah tercekik sangat nak makan....
Lagi-lagi Opahlah..kalau Umaar bangun tu haruslah dia yang over tak senang duduk...cucu kesayangan sangats tu....




Yours truly....
Mata dah nak terkatup, tapi tetap gigih makan tu....heheheh...
Iolls makan dua bungkus, tu je yang terlarat..kalau zaman-zaman Iolls muda dulu haruslah 3-4 bungkus ni layan.....



Me mother and me....
Masa kitaorang sampai tadi tak berapa ada orang sangat....
Tapi time by time tu memang orang sikit-sikit datang......kiranya memang adalah jugak satu dua scence beratur panjang masa amik nasi lemak tu....
Iolls tengok orang lain ada yang lagi ramai ahli rombongannya.....
Yang paling best, masa kitaorang baru nak amik nasi lemak tu sekali ko kat belakang dah panjang beratur....kiranya kitoarng ni tercepat dua minit je dari yang lain tu...




Dah kenyang makan nasi lemak, Atie belanja Otak-otak pulak....
Me nak pesan nih..korang kalau sampai sana tu silalah beli Otak-otak ni ye....
Harga mahal sikit dari kat luar...tapi percayalah...fresh giler okeh..dahlah tu isi banyak..puas hati makan...
Jenis kat situ, kalau nak pergi order, then tunggu dia bakar pastu kang bayar terus....
Tapi Iolls tak jaminlah kalau korang pergi tu rasa dia camne...Iolls pergi tu camtulah rasanya...sedap, fresh pastu banyak....makan pulak panas-panas..memanglah sedap kan....
Lupa pulak, malam tu me dengan Atie makan dua bungkus nasi lemak, Azrul makan 4 bungkus kot...pastu emak dengan Anim makan sebungkus je.......
Anim mula-mula kata taknak makan (iyalah sebab dah malam buta kan...), tapi bila Emak bukak je nasi lemak tu, terus dia kata naklah..heheheh...tau pun kan.....
Azrul pulak makan bersungguh-sungguh sebab masa berbuka tu dia makan yang ringan-ringan je...lagipun tempat jatuh lagi dikenang kan...dulu dia pernah duduk kat Kampung Baru...so kata dia dulu kalau duit takde nak tunggu gaji masuk, dia dengan geng serumah dia akan makan Nasi Lemak City Garden nilah....jimat okeh...kenyang pun kenyang.....tapi makan yang kosonglah..makan yang berlauk, memang takdelah ye...
Ni lepas makan ni memang kitaorang terus balik rumah je....sampai rumah dalam 12 setengah....tu pun dari Kampung Baru tu tak jem langsung dah..smooth je sepanjang jalan....lega okeh....
Kalau tak merasalah lagi tidur hayam lagi malam tu...hhehehe....



Tamat




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...