Showing posts with label Nasi Tomato Segera. Show all posts
Showing posts with label Nasi Tomato Segera. Show all posts

Thursday, July 13, 2017

Masak Untuk Birthday Atie....

Perasankah korang kalau Iolls masak je Iolls rajin betul up kat blog?
Hahahaha....haruslah Uolls...sebab Iolls ni jarang-jarang masak pun iya....
Pastu kalaulah masak pun simple-simple selauk jek dah...so kalau sehari tu masak pulak berlauk-lauk (satu pun jenuh okeh, kalau lebih tu kira hebait sangat dah tu hehehe), tu yang berkobar-kobar Iolls amik gambar tu.....
Dah amik gambar haruslah masukkan dalam blog sendirik kan.....
Motivated okeh bila tengok gambar-gambar yang sendiri masak tu...buat tambah semangat gittchew hahahaha.....






Ni Sabtu 1hb haritu....Syawal ke-7 haritu.....
Birthday Atie Syawal ke-3..dia pulak kat kg Azrul...so tak dapatlah kitaorang nak meraikannya....
So kenalah postpond....
Nak belanja makan besar makcik kau ni tak mampu hahahaha..so me masakkan jelah.....
Menu me tanya Atie...tapi dua choices jelah pun...samaada nak Nasi Ayam atau menu nasi kendurik.....
Atie nak nasik kenduri sebab kat kg dah masak Nasi Ayam dah sebelum tu....(baru Iolls nak feeling-feeling masak Nasi Ayam okeh hahahah...ketagihan oiiii)......so kita masak lauk nasik kenduriklah ye.......








Nasi Beryani....
Tetap guna yang perencah segera tu okeh....jimat oiii...
Ni me tetap guna brand Ikan tu.....terpaling senang nak masak....
Just sediakan beras dengan air macam masak nasik biasa tu jek...pastu masukkan paste dia tu....kacau bagi rata...terus on periuk tu siap.....eh tapi jangan lupa pulak bila air dalam tu dah mengelegak tu kacau-kacaukan lagi beras dengan air rempah tu bagi lagi rata...so lagi cantik rata je kejadian bila dah masak tu nanti....
Ni kan kat belakang paste tu dia tulis kena guna  600 gram beras (bersamaan 3 cawan beras), tapi Iolls derhaka...Iolls guna 4 setengah cawan beras....kalau buat 3 cawan nanti kuat sangat rasa rempah dia.....so buat 4 setengah cawan rasa dia just nice........








The making of Ayam Masak Merah dambaan semua hahaha poyo....
Tapi betul okeh..korang trylah resepi dia nih...sedappp...memang kena betul dengan tekak sapa-sapa yang makan tu (kitaorang semua suka giler okeh)......
Ni me masak nak sekor ayam...pastu tambah drummet dengan kepak....sebab tau kang berebut semua nak mencarik yang bertulang kan.....









Kari Daging bodoh je nih...tumis-tumis vongoks pastu masuk daging, masuk kentang masuk santan pekat dengan air sikit......
Tapi jenuh nak tunggu pekat hahaha...so bila naik minyak sikit je me tutup jelah api...tak sanggup dah oii nak tunggu....
Ni me buat kari pun sebab nak buat kuah jangan bagi makan karang kering naw......cari rempah Kurma takde pulak..so kita karikan jelah daging yang ada tu.......
Ni pun sedap okeh..hahaha..matiklah tetiap kali masak tetiap kali tu puji diri sendirik kahkahkah.....









Ni panggil apa nih?tak hingat..jelatah ke?
Ni selalunya semangat me membuatnya...tapi yang makannya hado jek...ciputs je yang luak.....nampak sangat masing-masing tak reti nak makan sangat dengan jelatah..ke tak sedap?hahahaha.....









Alamak comotsss.....
Ni bila dah hidang....color sebenar takdelah oren macam gini tau.....
Kalini sebab terletak ayam tu banyak so terkurang sambal jadiknya huhuhu.....
Eh...jangan taktau..rasa tetap sama je okeh....
Ni kan me tetiap kali masak pun tengok resepi ye hahahaha...tak hafal-hafal okeh.....mana nak hafal kalau setahun buatnya 2 kali je kot.......










Tadaaaa....
Ni me masak dari pukul11 pagi..sampailah pukul1 lebih......jenuhhhh hahahaha...
Me masak sesorang ni tau.....so agak terkedek-kedek jadinya..........








Satu set lengkap....ewahhhhh (sambil angkat-angkat kening hahaha)..........
Ni kitaorang makan dulu beramai-ramai....pastu tunggu Azrul datang barulah kitaorang suruh besday girl potong kek......
Nasik ni kan makan dengan kuah kari tu sedap giler okeh.....memang ngam sangat....(puji lagik kahkahkahkah)....
Eh jangan tak tau.....Ana kan dia dah makan....pastu dia suap anak dia kejab....tengok-tengok lepas tu dia tambah nasik dalam mangkuk anak dia tu then dia makan lagi hahahaha.....tu tandanya apa?hihi.......
Tu belum lagi Ana cakap sedapnya Makcik masak.....(haruslah semangat nak repeat 40 kali masak nanti-nanti nih hahaha)









Me memang buat lebih sebab memang nak bagi OT tapau bawak balik......(kali kedua dah dia merasa sebenarnya nih).....
Ni boleh tak memalam tu dia sampai-sampai rumah dia, dia dah hidang, dia WA me gambar nih....
Pastu lepas tu terus dia buat live telecast tengah makan okeh...over okehhh....
Pastu paling me kemvang...sambil dia makan dia dok geleng-geleng kepala dok 40 kali kata sedappp..sedapnya Yang...kihkihkih...kemvang makcik ko okeh....nasib baik tak terapung di udara....ni yang nak masak 14 kali lagi nih hahaha...








Tuesday, March 21, 2017

Masak Lauk Kenduri...

Kisahnya....hari Sabtu haritu....
Julung-julung kalinya Su nak masak okeh hahahaha....
Selalunya Su jadi tukang masak Sambal Sardin jekkk....
Tapi hari Sabtu haritu dah terajin...terajin lebihh pulak tu....
Betul tau..kalau dah masak lebih dari satu lauk tu maknanya Su rajin..banyakkkk.....hahahaha.....





Jengjengjeng....
Nampak macam tak berapa lazat kan...?
Tapi percayalah lezattttt....hahahaha...hampunlah sebab Iolls puji diri sendirik okeh......
Ni pinggan Anim..ni jelah yang sempat me amik gambar punnn......
Busy okeh haritu...busy mengasuh anak-anak, pastu busy jugak nak masak bagai-bagai gini....(ni kira dah bagai-bagai bagi me ni tau....kalau orang lain mungkin sapsapsoi jek)......
Tu me masak Nasi Beryani segera..jadilah kan......pastu ada Ayam Masak Merah, pastu Kari Ayam (kalau letak sayur orang kata Dalca ke?tahla), pastu Jelatah Mentah.....
Kira hebat sangat dah ni tau tau tau....ko hingat senang orang yang jenis masak sejenis ni nak masak bagai-bagai gini?? kikiki....eh








Nilah perencah segeranya ha....
Dulu me dah tempek kat sini jugak kalau tak silap..tapi takpe..me tempek lagi sekali ye....
Merata-rata ada jual ni...harga tak silap RM5 lebih kot...tak hingat...tapi macam gitulah.....
Nak masak pun senang...cuci beras macam biasa, pastu letak air macam biasa (ikut sukatan jenis beras korang), pastu letak paste nih kacau rata-rata...pastu kang tenggek jelah kat api...eh me guna rice cooker..so on jelah....pastu tau-tau kang dah jadik....kikiki...
Ni dia tulis beras 600gram...me carik kat internet tulis 200gram bersamaan secawan beras, so patutnya kena guna beras 3 cawan la kan...tapi me ni durhaka kan..so me guna 3 1/2 cawan sekali ko terpekat jugak rempah tu....
Tak silap dulu first time tu me buat 4 cawan (beras basmathi)..salah sukatlah kot kan...tu yang durhaka, dah ikut arahan pun pepandai buat 3 1/2 cawan pulak...sekali pekat pulak dah...
So kiranya just nice kot kalau 4 cawan tu kan....nasik tu tak berempah pekat sangat...tapi tulah, kalau buat 4 cawan nanti satu periuk sedang tu penuh okeh....melambak sangat dapatnya....lagi-lagi kalau guna basmathi....
Ni me guna beras siam biasa tu jek..so dia tak naik sangat la...so just nice kalau nak makan 4-5 orang......







Jelatah Mentah ek nama dia?
Ni senang jek, potong-potong sayur yang korang ada dengan cili (nak pedas letak cili padi)... pastu letak gula pastu letak garam, pastu letak cuka makan....
Gula kena lebih, pastikan rata bersalut kat sayur semua....cuka pulak sesudu dua je cukup....pastu simpan kat petiais kejab..kang gula garam tu dah cair dah boleh makan.....senang kan?








Ingatkan malas nak buat kuah...tapi macam kejam pulak lauk kering macam tu...so amik ayam bahagian tulang-tulangan tu me buat kari....
Ni kira Dalca ke idak nih...?
Me letak kentang dengan lobak merah je nih...jadilah janji berkuah...
Ni pun pekat pulak jadinya...niat nak buat kuah sikit-sikit je cair-cair sekali masa tumis tu terletak rempah kari tu banyak okeh hahahaha....ko dah macam citer P. Ramlee ke apa?nasib baik tak tertumpah garam.....
Pastu santan kotak ada ciput jek (adalah dalam 2 sudu besar jek), dah sudah.....pastu me masukkan jelah balance susu cair dari masak ayam tu...habis citer.....janji jadi gittew kahkahkah..dasarrrr.......
Tapiii jangan tak tau....Ana kata sedappp...kemvang lobang hidum Iolls kahkahkah.....








Ni paling kemvang la kan....?
Semua cakap sedappp...ewahhhh...ni yang nak masak lagi 10 kali nih hahahaha.....
Resepi gi amik kat belah kanan bawah nun....
Simple jek resepi, macam nak buat sambal tu jek...tapi rasa dia bak hanggg sedappp.....menjilat jari okeh......sila muntah pelangi okeh hahahaha......








Tu yang kat atas tu semua menu tengah hari la kan....
Malam pulak kita makan yang beli-beli je sudah.....sebabnya nasik dah licin...
Nak masak nasik lagi macam malas...so alang-alang dah keluar dari rumah tu meh me tapaukan sorang satu burger.....







Monday, November 03, 2014

Nasi Tomato/Nasi Briyani Perencah Segera Iman....

Ni me nak share dengan korang yang rajin makan dan "rajin" sangat masak macam me nih tau...kuikuikui...
Ni nak kata resepi bukan tau, tapi kira tipslah ni ye....kirannya kali ni me tunjuk cara-cara ngelat untuk masak Nasi Tomato/Nasi Briyani....kikikih.....
First cari dulu perencah IMAN nih...amik yang tulis NASI TOMATO or NASI BRIYANI...giler tak tips tu sampai ajar dari basic giler nih......
Perencah ni first me jumpa masa me membeli barang-barang dapur kat TESCO Ampang...tengok murah pastu produk bumiputera terus me amik....
Bila dah test, best pulak kan...pastu try pulak nak beli lagi tapi bila me cuba cari kat Giant tak jumpa pulak...tapi bila me try cari kat TESCO Mutiara Damansara ada....
So senang citer, kalau termasuk dalam TESCO cer try test beli sebungkus ye.......tak rugi tau...
Harga pulak me beli kat Tesco Mutiara Damansara haritu RM2.40 sebungkus...giler tak mahal kan...??So kalau tamak boleh amik dua terus...senangggg...nanti tetiba nak makan nasi berempah or nasi berwarna tak payah susah-susah nak cari rempah dah....
Fyi, brand ni selain dari perencah Nasi Tomato, ada jugak perenceh Nasi Beriani (ni me dah beli dah, rasanya pun lebih kurang dengan Nasi Tomato..tapi me rasa yang Nasi Briyani lagi sedap...) dan satu lagi ada Nasi Daging (orang utara panggil Nasi Bukhari kalau tak silap)...harga pulak range yang sama je kot...kurang lebih memang tu jelah rasanya tak lari jauh.....haaa..dah macam entri promote dah nih...padahal tak ye.....



Nak buatnya senang je..janji ada periuk, api, minyak, beras dengan air.....jalannnnn.....
Beras pulak me syorkan guna basmathi....yang ni catuan beras dan air tu pulak guna cawan jek..senang....
Rasanya guna 2 setengah cawan beras tak silap....air pulak ikut belakang label...
Dalam paket ni ada satu paket paste, satu lagi paket serbuk....memang dah habis senang dah pun....kalau tak jadi jugak tak taule...kahkahkah....I is surrender nak ajar....tinggal nak ikut label je yang oiiiiii....mokcik yang pemalas lipass tak berapa pandai masak ni pun lulus....rasanya korang lagi good kan....
Caranya tak ingat sangat macamana (ni masak dah lama sangat ni, ingat-ingat lupa dah nih)...tapi rasanya kena tumis kejab paste dengan rempah tu dulu (rempah dengan paste tu kacau siap-siap dengan sikit air), pastu masukkan air, pastu biar menggelagak then masukkan beras...tutup periuk tunggu nasi tu masakk....senang je....ewahhhhh...berapa kali mau cakap senang ni mokcik Su??



Hasilnya....
Jangan dipandang pada rupa ye...ni sebab tempat periuk ni kurang pencahayaan so burukss je rupanya....
Tapi kalau betul-betul memang cantik giler-giler nasi ni okeh....bau memang kuat bau rempah...dah macam nasi berempah pun ada (Nasi Arab/Nasi Beriani pun iya...)...I is sampai confuse...ni Nasi Tomato ke Nasi Berempah??
Eh, betul....tapi tetap sedapppp don't worry......I like!!!!..
Cuma I is sedikit kecewa sikit apasal rasa tomato tu sikit sangat je???....I think (i think terus you...heheheh...) me rasa lain kali kalau me masak me nak letak buah tomato blend sikitlah....mungkin rasa tomato tu lagi naik...



Makan pulak dengan Ayam Sambal nih...lagi memang ngam okeh....
Korang kalau tak rajin boleh buat Ayam goreng je......
Nak sedap sikit, sebelum goreng ayam tu letak halia, bawang putih, bawang kecik tumbuk...then gaul, letak garam dan kunyit sikit pun dah sedap nih...
Yang ni me buat Sambal Ayam (sambal ni me buat macam sambal ikan bilis tu je, cuma hujung letak sesudu besar Sos Cili) pun dah sedap weihhhhh...tak payah susah-susah...(eh, ayam tu tetap goreng dulu ye....kang lembek pulak tak sedap...)
Kalau lagi rajin buat jelatah...lagilah sedap nih tau.....
Kalau ikut me makan dengan Ayam je dah sedap dah..tak payah susah-susah nak lauk lain...katapun pemalas kan...
For me rempah ni memang dah ok sangat-sangat, cuma kurang tang rasa tomato jelah.......
Tapi kalau korang jenis kurang makan nasi berempah-rempah macam me ni, ni kiranya dah just nice dah nih....nak kata pekat likat rempah, tak...nak kata rasa tomato kuat sangat pun tak....ditengah-tengah....
Yang me buat ni satu paket rempah ni dapat nak dekat penuh satu rice-cooker kecik tu....puaslah nak habiskan..kalau takat 4 orang makan sapsapsoi terlebih cukup....





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...