Thursday, July 13, 2017

Masak Untuk Birthday Atie....

Perasankah korang kalau Iolls masak je Iolls rajin betul up kat blog?
Hahahaha....haruslah Uolls...sebab Iolls ni jarang-jarang masak pun iya....
Pastu kalaulah masak pun simple-simple selauk jek dah...so kalau sehari tu masak pulak berlauk-lauk (satu pun jenuh okeh, kalau lebih tu kira hebait sangat dah tu hehehe), tu yang berkobar-kobar Iolls amik gambar tu.....
Dah amik gambar haruslah masukkan dalam blog sendirik kan.....
Motivated okeh bila tengok gambar-gambar yang sendiri masak tu...buat tambah semangat gittchew hahahaha.....






Ni Sabtu 1hb haritu....Syawal ke-7 haritu.....
Birthday Atie Syawal ke-3..dia pulak kat kg Azrul...so tak dapatlah kitaorang nak meraikannya....
So kenalah postpond....
Nak belanja makan besar makcik kau ni tak mampu hahahaha..so me masakkan jelah.....
Menu me tanya Atie...tapi dua choices jelah pun...samaada nak Nasi Ayam atau menu nasi kendurik.....
Atie nak nasik kenduri sebab kat kg dah masak Nasi Ayam dah sebelum tu....(baru Iolls nak feeling-feeling masak Nasi Ayam okeh hahahah...ketagihan oiiii)......so kita masak lauk nasik kenduriklah ye.......








Nasi Beryani....
Tetap guna yang perencah segera tu okeh....jimat oiii...
Ni me tetap guna brand Ikan tu.....terpaling senang nak masak....
Just sediakan beras dengan air macam masak nasik biasa tu jek...pastu masukkan paste dia tu....kacau bagi rata...terus on periuk tu siap.....eh tapi jangan lupa pulak bila air dalam tu dah mengelegak tu kacau-kacaukan lagi beras dengan air rempah tu bagi lagi rata...so lagi cantik rata je kejadian bila dah masak tu nanti....
Ni kan kat belakang paste tu dia tulis kena guna  600 gram beras (bersamaan 3 cawan beras), tapi Iolls derhaka...Iolls guna 4 setengah cawan beras....kalau buat 3 cawan nanti kuat sangat rasa rempah dia.....so buat 4 setengah cawan rasa dia just nice........








The making of Ayam Masak Merah dambaan semua hahaha poyo....
Tapi betul okeh..korang trylah resepi dia nih...sedappp...memang kena betul dengan tekak sapa-sapa yang makan tu (kitaorang semua suka giler okeh)......
Ni me masak nak sekor ayam...pastu tambah drummet dengan kepak....sebab tau kang berebut semua nak mencarik yang bertulang kan.....









Kari Daging bodoh je nih...tumis-tumis vongoks pastu masuk daging, masuk kentang masuk santan pekat dengan air sikit......
Tapi jenuh nak tunggu pekat hahaha...so bila naik minyak sikit je me tutup jelah api...tak sanggup dah oii nak tunggu....
Ni me buat kari pun sebab nak buat kuah jangan bagi makan karang kering naw......cari rempah Kurma takde pulak..so kita karikan jelah daging yang ada tu.......
Ni pun sedap okeh..hahaha..matiklah tetiap kali masak tetiap kali tu puji diri sendirik kahkahkah.....









Ni panggil apa nih?tak hingat..jelatah ke?
Ni selalunya semangat me membuatnya...tapi yang makannya hado jek...ciputs je yang luak.....nampak sangat masing-masing tak reti nak makan sangat dengan jelatah..ke tak sedap?hahahaha.....









Alamak comotsss.....
Ni bila dah hidang....color sebenar takdelah oren macam gini tau.....
Kalini sebab terletak ayam tu banyak so terkurang sambal jadiknya huhuhu.....
Eh...jangan taktau..rasa tetap sama je okeh....
Ni kan me tetiap kali masak pun tengok resepi ye hahahaha...tak hafal-hafal okeh.....mana nak hafal kalau setahun buatnya 2 kali je kot.......










Tadaaaa....
Ni me masak dari pukul11 pagi..sampailah pukul1 lebih......jenuhhhh hahahaha...
Me masak sesorang ni tau.....so agak terkedek-kedek jadinya..........








Satu set lengkap....ewahhhhh (sambil angkat-angkat kening hahaha)..........
Ni kitaorang makan dulu beramai-ramai....pastu tunggu Azrul datang barulah kitaorang suruh besday girl potong kek......
Nasik ni kan makan dengan kuah kari tu sedap giler okeh.....memang ngam sangat....(puji lagik kahkahkahkah)....
Eh jangan tak tau.....Ana kan dia dah makan....pastu dia suap anak dia kejab....tengok-tengok lepas tu dia tambah nasik dalam mangkuk anak dia tu then dia makan lagi hahahaha.....tu tandanya apa?hihi.......
Tu belum lagi Ana cakap sedapnya Makcik masak.....(haruslah semangat nak repeat 40 kali masak nanti-nanti nih hahaha)









Me memang buat lebih sebab memang nak bagi OT tapau bawak balik......(kali kedua dah dia merasa sebenarnya nih).....
Ni boleh tak memalam tu dia sampai-sampai rumah dia, dia dah hidang, dia WA me gambar nih....
Pastu lepas tu terus dia buat live telecast tengah makan okeh...over okehhh....
Pastu paling me kemvang...sambil dia makan dia dok geleng-geleng kepala dok 40 kali kata sedappp..sedapnya Yang...kihkihkih...kemvang makcik ko okeh....nasib baik tak terapung di udara....ni yang nak masak 14 kali lagi nih hahaha...








2 comments:

  1. Replies
    1. Aliaa..mehlah...tak payah tunggu raya pun boleh je datang....
      Cuma kena set date betul-betul la hihihi.....

      Delete

Orang yang yummy....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...