Tuesday, September 30, 2014

Jem Luarbiasa...

Semalam me merasa duduk beratur dalam kereta nak dekat 1 jam lebih ye...huuuuuu....
Dan alhamdullilah takde insiden nak terber ke, nak terkenc ke dalam kereta....hehehehe..syukur...cuma kaki kalau tanya me, memang kejang jugaklah...nasib baik memang ada yoko-yoko.....kurang kejang sikit....


Jem semalam tu tiba-tiba ye....
Elok je me keluar dari Tol Jalan Duta tu masuk belah kanan ke DUKE terus streeeeeeeeeetttttt stop.....
Suddenly okeh....takde beratur ke apa, tau-tau berdesup dari tol tu keluar tu masuk belah kanan terus stop beratur...huhuhu....
Selalunya yang jem adalah dari arah KL nak ke Sungai Buloh lorong bertentangan tu...tapi kali ni tetiba pulak yang arah bertentangan ok, kitaorang pulak stuck tetiba......
Ingatkan jem sebab kereta banyak sangat nak ke exit Jalan Kuching tu...tapi wendakkkkkkk...no..no..no...no....jem memang sampai ke sana-sana ye......huuuuuuuuwaaaaaaaa


Ni jem yang kalau me citer memang lepas brek tu pastu terus brek balik kaedahnya bergeraknya...haaaa gitu....
So kalau me ada mesin kira jarak dan masa maknanya 2-3 minit mungkin bergerak dalam 30-40cm je kot..........huuuuuuu
Dan buktinya adalah sampai me boleh amik gambar bertubi-tubi ye sepanjang perjalanan tu....



Meh me zoom sikit.....
Nak lepaskan selekoh ni je me rasa amik masa setengah jam...punyalah mengensot....
Kaki memang toksah cakap..lenguuhhhhhh....
Lenguh sebab tak boleh nak tarik handbreak pun....kang baru tarik dah kena lepaskan balik....rugi ooo....gap bergerak tu walapun tak sampai 100cm jek tapi taknaklah bagi orang belakang bengang sebab me asyiklah bagi orang sebelah potong masuk line je kan....hehehehe....teori taknak orang lain potong line gitu...so sanggup pijak break je sepanjang jalan...hahahaha...vengong Su!!




Kepadatan kereta jangan cakap...padat sepadat-padatnya ye....
Bayangkan me stop kat depan tol Jalan Duta tu dari pukul 5.40 pm....tapi dah nak gelap pun tak bergerak sangat....takat seciputsss je geraknya....
Pastu elok je dah pukul 7.20 pm tetiba dah jadi clear....clear dan terus clear...terus pecut macam hapa je....
Giler tak pecuttt....tadi kemain kaki ketat dok tahan brek kan....pastu bila dah boleh bergerak memang rasa macam apasal minyak kereta ni ringan je wehhhh...sampai pijak minyak rasa macam pijak angin je okeh...punyalah jakunss...hehehehe.....



So menonong-nononglah me bawak lepas tu......sampailah kat penghujung DUKE exit Ampang tu..dia buat lagiiiiii....hehehehe..ingatkan dah malam takde yang nak lalu..rupa-rupanya sama je pun....
Fyi, kalau jalan yang ni memang tak boleh katalah..jem sepanjang usia gitu...kalau tak jem tu ye boleh kira....tapi kalau takat beratur panjang-panjang penuh kereta tu memang tetiap hari....
Tapi takpe..kejab je beratur exit ke Ampang tu terus elok je sampailah lagi beberapa meter nak sampai selekoh rumah....huuuu...ni pun sama ye....jalan jem sepanjang usia..hotspot gitu....
Dan akhirnya sampai betul-betul kat parking rumah adalah pada pukul 7.40 pm...hambekkkkk.....
Keluar opis pukul 5 sampai rumah pukul 7.40 pm....memang luar biasa okeh.....nak dekat 3 jam....keluar terang lagi, tapi dah gelap pun tak keluar dari DUKE Tu...memang pecah rekod ni tau....(haritu masa first day puasa 2 jam pun me dah sangapppp camni..tapi kali ni betul-betul menguji kesabaran sungguh...huhuhu)....
Dan rupa-rupanya jem luarbiasa tu adalah disebabkan ada kemalangan kat DUKE berhampiran Sentul 2.........
Dan alhamdullilah....walaupun lama jem semalam tu tapi nasib me memang baik semalam tu....sebabnya me taknak terkenc, taknak terber, me dah solat Asar dan paling penting me dah isi minyak penuh-penuh...rezeki jugak kan....alhamdulillah syukurrrr syukurrrr...




Monday, September 29, 2014

Buat Burger Bakar Atas Pan lagik....



Semalam me buat Burger Bakar atas Pan a.k.a. Grill Pan Burger lagiiiiii...
So silalah terliur..hikhikhik...kurang ajaq kan Su??
Korang nak buat dia ni senang jek.....memang tak rugi langsung duit ye....I is tak sanggup nak beli burger bakar RM10 satu ketul tu ye...I is kedekuts okeh....
Ni meh me share lagis sekali bahan-bahan nak buat burger ni:


400 gram Daging Cincang (me guna brand Ramlee jek..senang tak payah timbang)
1 Biji Telur
1 Biji Bawang Besar (chopped dadu halus)
1 Biji Bawang Putih (chopped kecik-kecik jugak)
2 Sudu Besar Lada Hitam Kisar (nak rasa lada hitam banyak silakan tambah lagi)
2 Sudu sos worcestershire sauce (takde takpe, abaikan)
1/2 sudu kecil garam

Caranya:
Korang gaul sebati bahan-bahan tadi. Dah rata tu bulatkan dan leperkan ikut saiz yang korang suka, then letak dalam pan dan dimasak....siapp!!!




Senangkan???
Ni rupanya bila dah separuh gaul....bawang besar tu sila abaikan ye...orang pemalas, bila mata dah pedih memang belasah jelah me main tarah je mana yang dapat..hahahaha!..dan hasilnya macam tulah ye....




Dah siap tu nak masak korang tinggal nak bulatkan dan leperkan je...dah siap terus masukkan dalam pan....senang okeh.....tak payah pening kepala....



Sambil-sambil tu suruh assistant handle bab roti....
Me suruh Anim....so inilah hasilnya....eh kalau takde assistant takpe...korang sediakan dulu roti ni..dah siap kang baru setelkan daging...sekejab je pun buatnya..don't worry....
Roti tu pulak nanti ikut korang ye..nak bakar kejab atas pan sebelum bakar daging tadi pun boleh..taknak pun takpe....
Roti memang me cari yang berbijan ye...fav tu....dari kecik memang suka roti burger ada bijan macam nih....




Tadaaa....meleleh air liur tengok kan...?hahaha kiji Su....
Cara nak dapatkan cheese meleleh senang jek...masa masak daging tu korang masak dulu sebelah daging separuh masak, then terbalikkan daging tu masak sebelah lagi..yang sebelah lagi ni korang biarkan sampai masak betul-betul ye....kang dah masak betul-betul terbalikkan then letak cheese kat atas dia....dah letak tu, amik tutup periuk yang besar sikit then tutup kejab...sambil bagi yang belah tak berapa masak tu jadi masak, so biarkan cheese tu cair sekali....gitulah....cheese tu pun tak boleh lama sangat..kang kena pan terus hangit jadinya okeh....



Dah pun masak...style me (ikut Atie buat sebenarnya)..sebab taknak bagi daging tu bergerak, so belah yang bercheese tu letak terbalik ke bawah....biarkan dia melekat kat sayur.....kang nak makan senang, kurang sikit terjatuh-jatuh nanti....



Ni me tunjuk lagi cheese dah cair...nomnomnom...sedap benar kan...kan..kan...??



Dah letak daging terbalik tu me baru letak sos...I is taknak celup daging tu dalam Sos Lada Hitam yang me buat sendiri tu (resepi sila cari kat entri sebelum-sebelum ni...) sebab lebihan sos tu me nak simpan letak dalam peti ais...(rugi oooooo.....)....



Tadaa...malam tadi buat tiga burger je....dapat sorang satu gitu....
Dan ada lagi lebih 3 patties me frozenkan dalam petisejuk....kang lapar-lapar kang tinggal keluarkan masak then cari roti kita tampal daging tu...hehehehe....senangkan...??



Me kalau makan burger cam gini memang tak letak dah sos lain...letak sos homemade yang me buat tu je....
Dan petua nak rasa lagi sedap adalah dengan meletak raw sliced onion kat dalam tu...lagi banyak lagi sedap okeh...buat potong muak daging dan nak bagi rasa lagi sedappppp.....
Tak caya try lah ek...
Modal me masak ni adalah daging RM15 (tu pun 800 gram punya, 400 gram je me guna untuk 4-5 burger, so lagi 400gram simpan buat kuah Bolognese), dengan roti burger tu 6 ketul RM3 dan lettuces tu RM2.99...lain-lain tu semuanya memang dah ada kat rumah....tak ke jimatsss giler-giler tu...??? 
Selamat mencuba....!!!ewahhhhh....




Friday, September 26, 2014

Menara Taming Sari, Melaka...

Bersambung dari entri sebelumnya....
So bergeraklah kitaorang dari Teluk Kemang tu ke Bandar Melaka.....
Disebabkan "pandai" sangat nak ikut jalan dalam/kampung..so merasalah kitaorang sampai ke Bandar Melaka dah pukul 9 lebih....hahaha...!!
Sesat barat okeh....guna WAZE tapi langsung tak boleh diharap okeh....kejab kang bercakap..kejab kang senyap..kejab kang calculate, pastu hilang...adoiiiii...so kitaorang belasah je main ikut signboard yang kejab kang ada, kejab kang hilang jugak tu....
Pastu, lepas dah sesat barat tu dapat masuk jugak masuk ke Bandar Melaka, seksa weihh nak menyampaikannya.....tu pun sampai jenuh sangat Azrul siap berhenti singgah toilet surau kat Petronas dulu....dah tensilah tu...hahahaha
Pastu niatnya nak carilah tempat naik cruise sungai tu....hampeh....parking dah dapat..sekali salah tempat da....memanglah nampak boat tu lalu lalang...tapi tahukah anda bahawa tempat naiknya adalah diseberang sinun..hahahaha....bengang je Azrul...so try lagi pusing cari pulak parking untuk cruise tu...tapi harooommm...takde....
Sebab tak lalu dah nak pusing-pusing lagi so decided nak cari Menara Taming Sari pulak....
Atie cakap, dah alang-alang sampai situ tak kiraaaaa...kena naik salah satu..hamboiiiiii...kamikaze sangattttt!!!



Akhirnya ke Menara Taming Sarilah kami....
Tu pun sikit punya susah okeh nak menyampaikan....kalau kata pusing tu dah lebih 7 kali okeh....pastu bila dah dapat jalan yang betul nak cari parking pulak satu hal...so pusingggg lagikkkkk....nasib baik kali kedua tu ada rezeki..dapat parking kat tepi selit-selit parking tu...hhuwaaaa...bersyukur tak terkata dah okeh....



Masing-masing dah melekit jangan ceritalah....
Nasib baiklah me dah mandi siap-siap sebelum bergerak tu..so kuranglah sikit.....kalau tak memang pening kepala weihhhh...dari petang sampai ke malam menyumbat dalam kereta je.....
Nasib baik anak-anak buah behave...kalau buat hal pun kejab-kejab je.....bagus anak-anak buahku, korang sangatlah memahami...muahhhh sorang sikit...hihihi



Harga tiket RM15 untuk sorang dewasa kalau tak silap....pastu dapat goodies bag isi biskut dengan air kotak sekotak....ni free ke apa me tak tau...tau-tau memang dapat..so kita amik...hahahaha....
Kitaorang sampai sini tak ramai pun orang..lega giler weiiii....tapi tulah...tetap kena tunggu sebab kitaorang turn yang ketiga.....yang pertama tu tengah bergerak..yang kedua tengah beratur, elok nak sampai turn kitaorang tak muat..so kenalah tunggu next turn pulak.....huwaaaaaa...nasib baik kejab okeh...so bertabah jelah...kalau jenjalan tak boleh stress tau....rogiii!!so kita lek-lek je dah.....
Lupa pulak kat dalam ni takdelah ramai orang...tapi kat dataran menara ni ramai okeh....meriah giler.....



Tau-tau dah kat atas.....huwaaaaaaaaa...gayattsss giler okehhh.....
First time naik me naik ni ye......ingatkan rasanya lek-lek je macam naik Menara KL tu...rupa-rupanya tak......
Serius bila bendaalah ni bergerak zasss naik ke atas....terkojoit okeh....dahlah tu bila dia berpusing (walaupun slow je pun) bila lalu kat jalan raya (macam pic atas ni) tiba-tiba rasa terapung-apung diudara ye....serius serem!!!Kalau lalu kat area berbangunan tak berapa gayat tau...sebab rasa macam kita ada kat atas bangunan tinggi je, tapi kalau lalu yang kat atas jalan raya memang horror giler je rasa....hewhewhew...takuittttt......fyi, I is tak pernah naik plane, dahlah tu gayat satu hal, pastu first time jugak naik benda alah nih..so agak jakun.com gitu........





Orang lain relax je kan...?...kalau nak tau ni sorang pun tak berganjak dari tempat duduk okeh...statik jek....penat ke apa ke tak tau....masing-masing layan jek....
Kahkahkah....I is ingatkan I is je yang gayat...rupa-rupanya orang lain pun sama...bocor rahsia bila dah sampai bawah..hahahaha..baru masing-masing berbunyik.....gayats jugak rupa-rupanya...cisssss!!!



Cakkkkkk!!!...
Tengok belakang tu...ni masa tengah beratur nak keluar dari bendaalah ni....kat luar sana tu memang tengah meriah dengan beca dengan orang-orang lepak....serius, cantik giler beca-beca tu ye bila malam-malam....
Selama ni tengok dari kereta tak feel, dah nampak depan mata baru tau...cantiknyaa...bukan kata Imraan dengan Umaar terpesona...makcik yang tuhe ni pun terpana okeh....
Eh lagi satu kitaorang heran sangat....korang ni betullah kan, naik benda alah tu tak sampai pun 15 minit tapi tetiap kali orang tu clearkan (bersihkan, sapu-sapu) bendaalah tu mesti ada je sampah....dah korang ni kenapa??...sempat je ye nak berkelah-kelah kat atas tu....gilo!!eh I is cakap kepada sesiapa yang suka buang sampah merata-rata tu ye, jangan pulak yang takde kena mengena tu terasa.....wiwiwi.....


Kitaorang setel naik benda alah ni dah nak pukul 11 malam ye....giler betul!!
Tapi tak balik lagi ye....next destination adalah pergi cari makan pulak...
Tapi sebelum tu sempat duduk-duduk kejab sambil makan eskrem dan tengok orang dulu........
Bersambung.....



Wednesday, September 24, 2014

Seminar...

Semalam me menghadiri seminar kat Masjid Wilayah, Jalan Duta....menghadiri gitu...kikihkih...
Ye, semalam me kena pergi sana sebab ada jemputan....jemputanlah sangatttt....
Dan jemputan adalah melalui HR......macam taktau HR tolak nama me sebab nak penuhkan syarat cukupkan peserta gitu...kankankan...??
Seminar ni sebenarnya satu hari je pun....me dapat tau hari Jumaat yang lepas....so me yang panik-panik hayam ni memang hangen sikit kalau bab last-last minit baru nak bagitau itu ini nih....
Tapi takpe...as long tempatnya me tau...senang nak gi me layankan jek....
Kang kalau nak excuss lagi macam-macam pulak kena buat so kita pergi je....dengan niat untuk tambah ilmu kan...
Kalau ikut memo, peserta dari tempat kitaorang adalah dalam 7 orang (tak ingat exactly)...tapi tulah...7-7 orang tu bukanlah dari satu department atau dalam bahasa senangnya...masing-masing memang tak geng pun sebab opis memasing memang jauh kedaung....
So bersedialah me pergi seorang diri..ala-ala lone ranger gitu.....


Ni pagi semalamnya...masa ni dalam pukul 8 pagi rasanya....
Ni betul-betul kat simpang nak masuk ke Jalan Duta tu ye....
Kat sini memang beratur lama sikit....so dah 3 kali trafic lite baru me dapat lepas...
Tapi takpe....dalam aturcara majlis tulis 8 pagi pendaftaran, tapi startnya pukul 8.45 pagi...so banyak lagi masa....


Sebelum sampai kat tempat yang sepatutnya, me pergi kat Anjung C...sebab masuk-masuk je pintu masjid ni naik je (jalan sehala) terus ke Anjung C.....kat sana me parking then makan breakfast dulu...kihkihkih...
Perut keroncong...jadi me makanlah dulu roti tempek peanut butter yang me bawak sesiap pagi tu.....
Dah makan me gerak pergi tanya kat guard....bila tanya kat mana dewan serbaguna, guard tu kata kat belakang sana....so boleh je jalan ikut situ terus ke belakang....
Me tanya lagi...kat belakang tu boleh parking tak?dia kata boleh, tapi takut parking penuh....
Dan disebabkan me pernah pergi tahun 2008 dulu (ingat lagi...masa tu 4 hari sebelum abah meninggal), dewan tu sebenarnya depan dengan tempat letak kereta je pun....so me gamble amik kereta terus ke belakang....
Mula-mula paniklah jugak sebab tengok full je...sekali memang dah rezeki me (Alhamdullilah) elok pulak kat keliling air pancut ni ada satu spot yang memang cun-cun sebijik kereta lagi boleh parking....apalagi..laju-lajulah parking kan...?kikikh....
Fyi, kalau korang cari Dewan Serbaguna kat Masjid Wilayah ni korang cari Anjung A ye....Anjung C adalah pintu masuk untuk solat....


Saya yang teruja sebab dapat parking...hehehehe....
Selenga kan me??lantakkkk..kat opis ke luar opis ginilah rupanya pun....14 kali jugaklah dalam sebulan dok repeat baju yang sama...hahahaha...



Me dapat parking kat sini...dekatlah kiranya nak ke dewan serbaguna tu...
Dewan tu kat dalam tu jek....



Tu dia....me dapat seat yang tengah-tengah....
Masuk-masuk dah ramai...so agak terpisat-pisat dok cari seat yang sesuai....last dapat yang ini jek...me nak cari yang depan dah penuh dah..so dapat yang belakang sikit...tapi okeylah..janji tak terteleng-teleng tengok yang bercakap kat depan...



Hadirin yang disebelah kiri....



Hadirin yang disebelah kanan....



Nilah tajuknya.....
I is suka sangat kalau dapat pergi seminar dari pergi kursus...sebabnya kalau pergi seminar ni tinggal nak dengar je kan, kalau kursus kang ada aktivitilah apalah, so kadang-kadang bosan....seminar senang...dengar orang bagi speach pastu kang break makan...kahkahkah....
Eh, takdelah..makan tu belakang citer...tapi me rasa lagi best kalau dengar ceramah dari buat aktiviti...vontot berat kan....
Cuma tang dengar ceramah nilah me ada satu penyakit susah nak hilang....penyakitnya kang tengah syok-syok dengar ceramah kang ada certain time mata ni ngantuk bagai di gam-gam weih.....telinga dengar, tapi mata degil ya rabbi....rasa macam nak letak penyungkil gigi je okeh!!...



Korang ado pergi seminar lunch makan beradap macam nih??kihkihkih....
Terkesima okeh.....dahlah pergi sesorang, pastu terkontang kanting nak mencari tempat duduk yang available....
Me tak kisah makan bersila kat bawah ni weihhh, tapi sedih sebab makan terkontang kanting sesorang....huhuhu...
Ni me belasah duduk kat sebelah sesapa tah...masa makan kemain diam je masing-masing..yelah tengah makan kan...elok dah habis baru borak....so berkenalanlah kejab....
Kawan makan sebelah me (nak amik gambar seganlah kan...) datang dari Melaka..ha kau...lagi jauh...katanya dia datang register sendiri....ada promotion kat FB so dia sesaja join....bagus kan...?
Kawan baru I is ni namanya Zidah, kerja kat Petronas Sungai Udang (ke Sungai apa ek?) kat Melaka...haii Zidaaaaa.....sambil lambai-lambai tangan sikit....



Dah makan me rajin okeh....pergi ke kereta amik kain telekung....
I is dah banyak pengalaman....kalau time tengah ramai-ramai ni waima dalam masjid silalah bawak telekung sendiri ye...sebabnya kalau tunggu telekung wakaf memang lambatlah jawabnya nanti....



Nilah tempat solatnya....
Solat kat atas tau....amik wuduk kat Anjung C tadi tu....kat bawah satu level dari tempat solat nih....
Kiranya kat sini memang kena banyak sangat jalan kaki ye...masjid ni besar kan....tapi eloklah pun..exercise...kikiki....



Cantik kan??I is tetiap kali pergi sini pun tetap terkesima....14 kali jugaklah nak amik pic....
Sepatutnya tempat solat wanita ada kat belakang ni, tempatnya agak tertutup....tapi disebabkan dah sesak, so yang lain-lain (termasuklah me) amik inisiatif solat kat depan....lega...lapang sangat.....
I is tak tunggu pun kawan baru tadi tu....takut lambat....
Diaorang bagi sampai pukul 2.15 pm untuk masuk dewan balik....




Cantiknya hai....
Tu nampak dihujung tu dua orang mahluk kecik...kikiki..tu patutnya diaorang ada sekolah agama kat bawah ni....tapi tah apa dibuatnya kat situ tercongok berdua statik je kat situ....




Cantik kan..kan..kan...?
Rasa macam taknak balik okeh.....
Lepas dah solat, patah balik kat kereta sebab nak letak telekung dan amik handbag....
Seriusss..me rasa satu hari kat sini bertambah skinnylah I is punya kaki.....perut is maintain sebab makan banyak sokmo, kaki je yang effect, boleh??


Me masuk-masuk dah nak start ye....
Elok me duduk tak sampai 2-3 minit dah start pun....
Tapi tulah, dewan dah makin lenganglah pulak...huhuhu....
Yang sebelah me ni langsung ghaib...tapi taktaulah kalau diaorang tukar tempat ke apa....bersangka baiklah kita...hehehe....



Sebelum masuk dewan me sempat lagi beli buku....
Tadi masa opening tu ada jugak perasmian buku baru dari JAWI...so kita beli....baca tak tentu lagi bila, kuikuikui...tapi me akan usahakan.....
Habis seminar nak dekat pukul 5.....habis tu keluar-keluar terus me zass balik rumah...
Pukul 5.30 ptg dah sampai rumah ye....kemahin je kan...?
Kalau tanya jalan tak jem ke?memang jem, tapi bukan sepanjang jalan....sampai kat off Jalan Jelatek memang confirmlah kan....tu memang jalan sepanjang hayatnya jem...yang lain-lain semuanya okeh...belum sampai berhenti lama gitu....
Dan kalau tanya kat me, nak pergi lagi tak...?haruslah nak....jemputan ceramah kalau kat sini bukan dari calang-calang orang ye...harus yang masuk tv jek....yang me pergi ni ada Prof. Madya. Dr. Harlina Halizah Siraj lain-lain ye......
Masa mula-mula me tengok muka beliau..alahai bosannya...tapi jangan ye....memang best giler-giler....rasa macam nak kidnap Prof tu bawak balik..hahahaha....




Friday, September 19, 2014

Ayam Panggang Cowboy, PD....

6 haribulan September, dua minggu lepas kitaorang sekeluarga ke Port Dickson....
Cuti tahunan keluarga uolls..tapi tulah, nama je cuti tahunan tapi dua hari semalam je pun...tu pun takat kat PD dengan Melaka jek..hahahaha..jadilah...budget tahun ni ciputss, alhamdulillah itu jelah yang dapatnya....tunggu Iolls jadi jutahwan nanti Iolls belanja satu rumah pergi Haji dan pergi London ye...aamiin....
Kitaorang pergi dua family je...me, Emak, Anim, Atie, Azrul, Imraan dan Umaar...Ana taknak join..so sila abaikan....huhuuuuu
Tapi tulah..pergi ramai-ramai ni tang serabut memang banyak..huhuhu..dengan peel nak tunggu date kosong boleh cutinya....pastu nak tunggu bergeraknya...dengan gaduhnya..lahaiii..memang tetitap-tiap kali pun boleh buat surender nak bercuti lagi...tapiiiii tulah..me rasa kalau tak anak beranak adik beradik tak bergaduh macam tak syiok gitu..hahahah...tak telus..kihkihkih...bolehhh??

Pagi tu patutnya pukul 11 pagi kitaorang dah bergerak..sebab ingatkan petang tu nak ke Melaka jalan-jalan cari makan...tapi atas misscomunication (tetiba nak misscomunication okeh..padahal dah plan sikit punya lamaaaaa....) kena tunggu Azrul sebab dia kerja...boleh??so bergeraklah kitaorang cun-cun azan zuhur tengah berkumandang.......
Gerak time tu memang menjawablah kan...?dengan orang baru balik kerjanya, dengan orang berpusu-pusu keluar rumahnya..huhuhu..terbaikkkkk!!...
Dipendekkan cerita kitaorang sampai hotel ngam-ngam dah time Check-in ye...pukul 3.30 pm...
Dah check-in, masuk bilik golek lebih kurang, mandi dan solat lepas Asar terus kitaorang bergerak keluar....
Disebabkan memang masing-masing lapar so kitaorang singgah cari makan untuk alas perut dulu.....


Ha kauuu..alas perut katanya...alas peruttttt tapi satu set nasi jugak kitaorang tala....
Ni tempat wajib singgah ye kalau dah sampai PD...Ayam Panggang Cowboy kat Batu 7...
Me memang hantu ayam bakar..lagilah wajib singgah sangat-sangat jadinya....dapat pulak sambal cicah dia pedasss likat tu..sedapnya haiiii...
Masa kat hotel dah fikir-fikir sendiri nak makan ayam panggang ni kang keluar kang..sekali bila nak gerak tu Atie kata kita makan Ayam Cowboy jelah...nak alas perut katanya...korang tengoklah alas perut adik beradik ni ye....bukan sikit punya alas..hahaha.... 
Ok, gi sana dah pukul 5...orang dah kurang....
Harga pulak me bagitau ye...sekarang ni dah naik RM1...dulu satu set (tak termasuk air ye) RM5 jek..sekarang ni dah RM6 (tak termasuk air jugak)....potionnya pulak dah kecik...tapi tang nasik tulah dah sikit....saiz ayam tetap sama besarnya..
Dan memang elok dan sesuailah untuk orang-orang yang nak alas perut macam me dan Atie....kikikikih...




Adik Umaar....
Time berjalan buat muka seposen jek a.k.a. muka takde perasaan.....kesian dia kena usung ke sana ke mari...kikikih...



Kitaorang gerak ni satu kereta je...kereta lagi satu parking kat hotel...
Senang tak payah nak banyak-banyak kereta...sumbat pun sumbatlah kan...janji sekali harung....lagipun I is tak berapa gemor nak kena drive memalam....I is surender awal-awal ye....kalau nak jalan me yang drive sila jalan disiang hari...




Abang Imraan yang cool cool man jek....happy sokmo...kecuali kalau time dia serabutlah kan...hhihihihi..
Peelnya kalau berjalan mesti taknak makan...tah apa pesen tah....orang keliling ngapngap tak habis-habis..awak je yang dok geleng-geleng taknak makan....cehhhh...!!



Kitaorang lepas tu terus bergerak ke Melaka....giler betul kan??
Disebabkan ikut jalan lama so merasalah sesat barat okeh....dahlah tu Waze me tu tah apa kenanya tah....
Time orang nak guna betul-betul time tulah dia nak rosak pun...adoiii..so merasalah jejak kaki kat Bandar Melaka nak pukul 9 malam...ye 9 malam ye....sikit punya lama....

Bersambung....




Thursday, September 18, 2014

Makanan Seminggu...

Ni bukan seminggulah...dari minggu lepas rasanya....


Bekalan dari rumah...
Ada sambal Udang dan Ikan Goreng...
Ikan tu tangan gatal dok patah-patahkan sebelum letak dalam bekal..so hasilnya gitulah jadinya....
Ni lauk semalamnya...takde orang nak habiskan so kita tapau.....nomnomnom...



Dah lama tak singgah beli breakfast kat tepian jalan nak ke opis nih....
Dah bosan weihhh...so sebab dah lama sangat so haritu me singgah....
Dapatlah makan Nasi Lemak lauk Kerang Sambal.....
Sambal tu tak payah nak terkejut..me ni memang hantu sambal tumis...ko letaklah sambal tumis semangkuk depan me confirm me boleh ratah camtu je tanpa rasa bersalah okeh....
Kalau me beli tapau kat area sebelum nak ke opis me ni memang me akan mintak nasi separuh....bukan sebab diet ye..tapi sebab muak...huhuhu...
Sorry to say, kat situ memang takde satu pun gerai yang boleh memenuhi piawaian anak tekak me ni ye...so daripada buang camtu je baik mintak separuh siap-siap......tu pun kadang-kadang separuh pun tak luak..sebab tak tertelan...huuuuu....



Jengjengjeng..me dah ada lapik pinggan baru.....
Ni beli kat Tesco...RM2.99...tipah tertipu okeh...tulis kat rak RM1.99..sekali bila dah sampai rumah tengok resit tulis RM2.99 pulak...sabar jelah....
Lapik yang lama me lupa nak bawak dari opis lama...pastu bila ke opis lama, me pulak tak sampai hati nak bawak balik..hehehehe...so selama ni makanlah berlapikkan kertas kotor je...
So lepas ni me dah tak payah membazir kertas kotor lagi sebab dah ada lapik pinggan baru...hihihii....



Ni hasil belian di kantin opis me....Mee Goreng Mamak gitu....
Rasanya sedap jugak (walapun tak sepure mamak masak)....
Sebelum ni pernah beli sekali...menimbun ko...sampai tercekik-cekiklah nak mengabiskan....tapi kali ni dah ciput bebeno...??memainkan perasaan okeh..dahlah time ni lapar boleh tahan....
Tapi alhamdullilah...cukup-cukup kenyang (hamboiii, makan nak banyak je Su....)....



Ni Jumaat minggu lepas....
Gatal kan duit takde tapi gi makan kat Pak John..hhuhuhuhuhu....(kalau bab makan memang Su sanggup lari budget okeh...)....



Entiti yang tidak dapat dikenal pasti...huwhahahahaha....
Jenuh nak mengambik gambar okeh...kang ada je bergerak je sana sini...so ini jelah yang ada pun...
Dahlah tu I is malu nak amik gambar sebab ada sorang minah pacak duk usha kitaorang nih.......korang jangan salah faham ye....minah pacak tu bukan sesapapun tapi staff yang kerja kat situ....
Semangat diaorang ni okeh..lepas je kena briefing terus je tetiba dah feeling-feeling jadi butler dah memasing....makan buffet okeh...common men.....tercekik I is....hihihi..nak makan pun dah tersipu-sipu malu tauu.....



Sila jeles....
Kalau makan steamboat ni tak payah diajar-ajar..pandailah nak buat macamana...hehehehe...



Kitaorang makan kalini takdelah sebanyak selalu....so bila tengok gambar ni rasa ruginyaaaaa...napalah aku tak makan bebanyak aritu?????



Belanja gambar adik Umaar kejab....
Adik Umaar tengah teruja sebab dapat duduk kat seat orang besar...hahahahah...



Kemain feel lagi okeh....dok pandang atas pandang tepi pastu buat muka puas hati..hahahaha...
Selalunya adik Umaar duduk kat baby car seat kan..so kali dapat duduk yang orang besar punya tu yang feel tu jadi lain macam.....
Ni sebenarnya me tengah tunggu Usu Anim turun bawah....kitaorang nak cari Nasi Lemak pagi Sabtu haritu....
Tunggu Opah dengan Abang Imraan balik tak balik-balik (diaorang gi kedai kejab), last-last angkutlah sekali Adik Umaar....
Tapi kesian adik Umaar..kejab je dapat feeling-feeling boss gitu...elok je nak bergerak, Opah dah balik dah...hahahaha..so pass baton...Abang Imraan pulak yang ikut....




Sabtu tengah hari makcik rajin okeh....makcik masak...hahahaha..bukan senang ye...
Ni makcik masak Ayam Sambal....resepi Atie nih...malas me nak me Ayam Masak Tomatokan ayam-ayam tu..so buat je Sambal Ayam style Atie masak (nak resepi amik kat belah kanan nun...)....
Menjadik ko....terus je semua orang macam nak ratah-ratah ayam haritu....kemvang hidung makcikkkk...



Me buat Ayam Sambal kat atas sebab me buat Nasi Tomato....
Nasi Tomato okeh..silalah percaya....
Tapiiiiiii jangan tertipu sangat..ni me guna perencah ye...
I is malas nak masak from scratch..so masak guna perencah sudah...cepat giler siapnya...dalam masa sejam masak kedua-dua menu di atas...hebat giler kan..??
Hebat okeh..selalunya kalau masak Nasi Ayam pun berejam-jam..inikah pulak yang canggih-canggih sangat nih...I is tak retiiii....so kita short-cut...senang dan cepat gitu....



Pagi pekena Nasi Lemak lauk Ayam, tengah hari pekena Nasi Tomato...malam pekena burger..hebat tak??
Burger pulak korang jangan main-main ye..me punya ni Burger Double Special Campur....
Gelak dulu..kahkahkah...Ema tanya kat IG.....campur apa??sabar jelah....campurlah beb...daging dengan Ayam...huwahahahaha...comel tul Ema kan....?



Korang jangan nak geli-geli ye sebab kenyataannya kalau makan burger gerai ginilah kaedah pemakanannya..kahkahkah...
Ni me ikut style Atie ye...
Duluuuuuuu awal tahun 90-an ada sorang pakcik jual burger gerai kat bawah rumah kitaorang...dulu bukan senang nak jumpa gerai burger ye...susah kemahin.......
Time tu Pakcik tu (dah arwah) jual burger basic je...Burger Ayam, Burger Daging, Benjo..pastu one time tu up sikit Burger Ayam Special dengan Burger Daging Special....dan disebabkan burger pakcik tulah paling sedap ya hamat...kiranya kalau kategori burger gerai memang paling championlah (serius me tak jumpa lagi burger yang sesedap pakcik tu buat..ehh ada...burger bebudak kat Seksyen 2, Shah Alam...sejibik okeh....rempah dia rasa okeh...tapi nak beli kena fikir 40 kali sebab ramai nak mampuihhh...eh sekarang ada lagi ke??)....so tetiap kali makan burger pakcik tu satu ketul adalah tak cukup ye...waima beli Special pun....so bila makan jadilah makan secara berhemah giler....kahkahkah..tak cukup weii...
Dahlah tu kalau beli tak boleh beli lebih okeh sebab pakcik tu selalu akan query yang ni sapa punya tu sapa punya...so kenalah beli tu cukup-cukup je....
Jangan kata nak mintak lebih burger...nak mintak yang special pun dia dah query siap dok kata ish..ish...ish..ish....(kahkahkah..kitaorang tak kecik hati pun sebab memang kenal pakcik tu....)
So disebabkan rasa tak cukuplah kot me tengok Atie makan style gini....caranya dia asing-asingkan satu-satu semua benda yang ada....Pastu kang dia  amik roti sebelah, susun balik, amik daging sikit, sayur sikit then lipat dua roti yang sebelah tu....makan...Then amik lagi sebelah buat yang sama....makan lagi......
Pastu kang ada yang balance tu (daging, sayur, sos) dia akan ratah....giler punya menikmati kan..??
Last-last me pun terpengaruh ye....macam tak boleh jadi je sebab bila makan tu me ngapngapngap kang habis terus, dah terkontang kanting di situ...kahkahkah......dia punya pulak cantik ada lagi berbaki siap boleh ratah-ratah lagi....huwahahaha..so apalagi..lain kali kita makan ikut style dia lah kan....
Tapi tu kalau makan burger gerai jelah ye...dan di rumah sahaja..kalau kat luar buat macam ni serius I is pun tau malu...lagipun burger lain mana ada yang sesedap burger pakcik dulu tu...
Ni pun me makan gini sebab dah lama giler tak makan....menikmati okeh...menikmati....



Ni breakfast kat Mamak Rashid hari Isninnya...
Orang lain cuti pergi bercuti-cuti Malaysia..me cuti tapi pergi Perodua....pasalnya kereta me lepas je servis 30hb Ogos haritu bergegar-gegar sikit bila berhenti...sabar jelah..orang lain lepas servis kereta rasa smooth giler-giler..tapi I is jadi gitu pulop...
Serius tak tipuuuuu...ni bukan cobaan..ni betul-betul....dah tak memasal Perodua kena menjawab...huuuu...
Eh sambung balik..Anim order Roti Canai biasa....katanya nak tapau Nasi Lemak..wendakkkk..memang taklah..dah banyak kali terkena..bila tapau kang tersadai sampai esok pun tak berusik...so takde tapau-tapau ye....


Me pulak order Roti Planta....lagi tak berminyak lagi tak boleh?hahaha...
Eh sedap giler okeh roti ni...crispy giler....tapi me lupa nak pesan suruh letak kaya..adoiii..dah jadi roti planta semata-mata....



Ni pulak Mangga Muda cicah kicap....
Puas hati ko...tu pun patutnya boleh repeat lagi makan..tapi Atie dah tapau bawak balik....takpelah..kata Emak nanti nak amikkan lagi....
Haaa..korang boleh duduk rumah flat tapi siap ada pokok mangga bagai....eh bukan pokok mangga emak me pun ye...pokok mangga Che Nab bawah....hihihii....

Sekian...




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...