Search This Blog

Friday, July 24, 2009

Mari Bersokan...

Tajuk tak boleh tahan...hahahah
Kalo Sue.ade ke nak bersokan???
Sila jawab wahai kengkawan....

Sue memang tak suke bersokan...tapi kadang2 kalo jadi bidang terojon tetiba la dia boleh, suka dan mau bersukan...

Sila layan gambar2 di bawah ye....




Ini adalah saya dan Nurul Huda (panggil Nurul saja..)...kitaorang jadi bidang terjun untuk sukan Piala Ketua Pengarah kat ofis kitaorang...jangan terkojut ok...kitaorang mewakili bahagia tau..bukan unit...sila kagum...hahahahahak..Gambar untuk acara bersukannye idakla ada..orang tak berapa glamer la katakan..hendak2 pulak esok nak main, dua hari sebelum tetiba nama masuk dalam list player...Lupe nak gitau..kitaorg main 2 games..11hb bulan aritu main Net Ball dan 18hb aritu lak main Volley Ball...Menang ker??ooo...bab menang tu kena tanya tukang catit markah yek..me just boleh jawab "No Komen" jo...hahahahahk...








Gambar kat atas ni lak, petang Selasa aritu...semangat ko...konon gian nak kuarkan peluh lagi..iyalah..aritu masa main games tu, kemain peluh lagi kan...so, naklah rase peluh lagi..kununnya badan rase segar...Gi dengan Atie je..orang lain tak mau dan tak dapat ikut...Semangat...Tapi baru joging dalam tak sampai sepuluh tapak..ape sudah jadi???ayoyo..saya sudah pancit ok...rase macam berat semacam..so, berjalan kaki pusing satu tasek jelah hendaknya..Atie gigih ok..orang dah biase joging la katakan..dia dapat la seround setengah..Jeles ok..dia joging slow-slow je pun..tapi maintain sampai habis...me??jalan-jalan tengok tasek saja sudah....



Camno ek nak bagi rajin bersokan, bersenam atau beriadah nih??tengok le kat atas..orang lain gigih guna tools senaman yang ada..me pun macam gigih2 gak..tapi tak segigih orang lain la..me gigih bersandor dengan perut 5 bulan ngandung tak kuar2 je manjang....adoiiii..samela time main games aritu, lepas main je mencungap duduk..bontot dengan perut berat giler la katakan...so, camno nih????...



Wednesday, July 22, 2009

Conjunctivitis

Ni intro

Ni bile dah confirm...




Ni semasa...
Korang pernah tak kena Conjunctivitis??
Tu istilah perubatan la..maksudnya sakit mata yang berjangkit tu..
Me 1st time kena ok...Pembawa adalah Anim..
Hari Isnin balik sekolah, bijik mata Anim color dah kepink-pinkngan..
Kedip-kedip je manjang..bangun tido pagi Selasa, amik ko...sudah merah dan membengkak...
Bile ditanya, rupenya dia kata kawan baik dia kat sekolah sakit mata...
Alamak...berjangkit la pulak...
Rabu pulak...bangun pepagi..sudahhhh..Emak pulak dah mata merah...tapi tak bengkak pun...
Sorang lagi dah kena...
Malam tu, mata me sebelah dah macam gatal-gatal..tapi takpe..think positif..sebelah je...gatal2 je pun kan..
Ohhh..tidak..pagi khamis...sebelah bijik mata yang gatal tu sudah pink ok...
Berdesup gi Klinik...sah..me sakit mata gak....
Dalam hati..wa..sukanye...boleh mc...
Tapi rupa-rupanya seksa giler ok....cehh..tak guna MC pun sebenarnya...
Dengan gatal, tapi takleh garu..dengan taik mata dah meleleh-leleh...memang sengsara..
Tu sebaik sebelah saja tu..Emak dengan Anim dua-dua belah..tah camne tah sengsaranye lagi takleh cakap la..
Me takut giler nyangkit sebelah lagi..punyala control tangan..sikit2 basuh tangan, sikit2 basuh tangan..takut giler kalo terjangkit lagi sebelah..
Siap tido, mata yang sakit tu lapik dgn tisu..takut air mata tu mengalir gi sebelah lagi..
Ohhh...tapi teori tu tak le berjaya..
Akhirnya..terjangkit jugakla yang sebelah lagi..
Mak aii...memang sengsara...
Masa kena sebelah tu, takat gatal and sakit part bengkak tu saja...
Tapi bile dua-dua belah dah kena ni...bukan takat tu, siap pedih giler rase macam kena garuk dengan pasir ok...
Tu satu hal..air langsung takleh kena...pedih umpama kita curah sabun kat mata tu...sakit ya amat..sampaikan bile mandi ke ape..mata tu kena katup rapat2, sebab takut rase pedih tu nanti...
Anim Selasa kena Jumaat dah baik..
Me lak, Khamis bawak ke Jumaat lagi satu...
Emak la paling lambat baik...sampai sekarang effect dari sakit mata tu ada lagi..sian giler emak..
Tapi takpe..doktor kata takde ape..cume bab baik tu depend pada individual tu...
Kalo cepat, cepatla..ade yang makan masa..tapi time to time kena gi buat check up la..takut kang jadi penyakit lain...
Lepas ni...me tak mau sakit mata lagi...
Konon best la sangat dapat Mc lama-lama..rupenye hampehhhh..sakit giler ooo...mau trauma jadinye...





Wednesday, July 15, 2009

Makan-Makan, Masak-Masak..

Lame ek tak tulis entri..
Mau tak...sekarang sudah susah mau guna internet ma...(hahahah...numpang buat cara numpang kan...)

Jadi dah ade chance nak nulis, me tulisla kan...
Citer minggu-minggu lepas je pun...

Nak dijadikan citer, minggu-minggu lepas rajin sikit ok (rajin banyak sebenornye...)...
Me masak-masak something gitu...
Tu pun sebab dapat MC sebab kena Conjunctivitis (Sakit Mata da...)
Kalo tak, idakle rajin...
Ni dah duduk rumah lama-lama ala-ala kena kuarantin haruslah nak makan kena masak sendiri....

Ini adalah menu pertama...Daging Masak Kicap...Setelah sekian lama tak berkecimpung dalam hal ehwal masak memasak ni, faham-faham jelah..masak pun main boh je...dahle tu, lama giler tak masak kicap...Dan disebabkan daging dah dikuarkan, tapi malas nak sambal menyambal atau kari mengari..so, buat kicap saja...Kali ni "syabbas bette"..rase sungguhlah cukup...(puji diri sendiri ko..hahahahah)...Wangi je tau..jangan tak tau....skill memasak tu rupenye ada lagi ek walaupun dah lame tak diasah...ewahhhhhh....nak cukupkan lauk, macam biase la..kentang goreng haruslah ditaruk sekali dalam tu...janji konyang satu rumah kan...




Ni lak menu hari lain...Pagi-pagi gi bayar bil kat Tesco Ampang (ya tuan puan, walaupun dalam tempoh kuarantin tanggungjawab membayar bil haruslah dibuat..)..Singgah Tesco pulak takde makna kalo tak masuk kat supermarket dia kan...Pueh hati, beli stok segala makanan untuk seminggu kat rumah..terbeli udang sederhana kecik ni sekali...syok je...suku plastik sayur tu baru RM4 lebih...Petai lak memang ada kat rumah...ape lagi...menyambal petailah kita...Jadilah Sambal Tumis Petai...(Gambo kat atas tu, time sambal baru nak gelegak) Sodap ke idak?Ohhh..tentula sedap kan...hahahahah..sape lagi nak puji diri sendiri...(tapi jangan tak tau, Anim selalu je puji tau...jangan mare....)...Kata sedap kan, tapi tak habis la pulak, ade berbaki gakla dalam setengah mangkuk kecik tu...(sedap ke maknanye tu..??hihiihiik..malas den nak jawab..)


Ni lak menu tengah hari kelmarin (Ahad 12 July 2009)...Sian kan?Oohhh..tak payah le sian pun..pepagi dah melantak macam-macam dah kaedahnye...dari Nasik Lemak, Char Keow Teow, Mee Goreng dan lain-lain lagi..amikk...So, tengah hari sudah malas nak masak..jadi terhasillah telur goreng hangit ni...Amik kicap, amik cili sos, amik tomato sos, kacau, pastu goreng...setelll....janji nasik masuk dalam perut n tekak sudahhh...



Yang ni pulak..Roti Paratha Cheese...Ana pernah makan tah sape bagi rase tah..so, masa gi Giant Ampang Point, Ana beli Paratha Segera ni sepaket..me lak beli cheese sepaket...(cheese yang selai-selai tu name ape ek..lupe la pulak...)...Balik rumah sekarang ni pantang lapo je, mula la, sekeping-sekeping goreng Paratha ni (sampai semalam dah masuk 2 kali beli, satu paket 5 ada 5 keping..). Selalunya goreng pun tak banyak, takat sekeping dua je tiap kali goreng, saja gatal melayan perut yang kononnya "lapo sangat".....Roti ni sihat pun sihat gak sebab tak guna minyak pun..kuarkan dari plastik terus tenggek kat atas kuali, taruk cheese yang dipotong kecik-kecik lipat dua, dah garing hidang...sonang bai tu...nak sodap lagi..kelmarin dah test taruk sosej yang dislice nipis-nipis..tetibo jadik pizza ko...heheheh...tapi sihat ke kalo kaedahnye inti taruk extra cheese...oohh..tu sandiri mau ingat la kan...
Tu jelah pun..tajuk mau gah..tapi idakla ade ape pun......
Nak nulis tapi tak berapa pandai nulis...jadi inilah pun hasilnye...layannnnn



Tuesday, July 07, 2009

Happy Birthday Atie...!!

Happy Birthday Atie...!!!
Sebenarnya dah belated dah pun...hahahar...same gak macam besday Anna aritu...
Tapi potong kek tetap 27 June 2009 ok...
Dah tua dah...26 tahun...(den mudo lagi..baru 19 ha...)
Me dengan Anna yang belanja beli kek...(kek sekarang dah mahal ok...tak mampu den..sebaik besday ni sekali sekala je...)



Ape kaedahnya pos gitu???Oo..tanya sama itu tuan badan yang memberi pose gitu....

Tu dia...sorang lagi terjangkit...hahhahahahar..tak dapek den nak nulong.hehehhehe
Ok..
My wish untuk Atie...
Selamat Hari Lahir yang ke-26
Moga jadi seorang insan yang berguna dunia akhirat...
Moga dipercepatkan jodoh, dimurahkan rezeki..di panjangkan umur...Amin....
p/s-Walaupun ayat seteriotaip..tapi ikhlas ok....







LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...