Search This Blog

Friday, May 15, 2009

Ewahhhh....

Alhamdullilah...
Saya akan berlesen Kenderaan Penuh berkuatkuasa 18 May 2009 ini (Ahad...baru perasan..tulis salah ok..Isnin baru berkuatkuasa..)...
Syukur-syukur....tak sabar nak tunggu ahad nih...Lepas ni dah boleh buli orang lain pulak..(mau tak..2 tahun saya telah di buli secara terang-terangan di jalan raya ok...)

Lagi satu,
Mau tak syukur....2 tahun tunggu P tu matang jadi Penuh...
Tu 2 tahun tunggu P tu, belum lagi citer yang me ni sabar menanti bertahun-tahun lamanya untuk mencukupkan duit untuk proses mendapat P tu pulak...
Serius lame giler tunggu weihhh....

Dulu masa muda remaje taknak mintak kat Mak Abah...(time dulu mampu lagi la kalo nak mintak-mintak bab gini...)
Masa tu tau enjoy je..tak igt ape dah..(sebaik dalam enjoy-enjoy tu ada gak nak amik sijil belajar computer...dulu kalo tak belajar computer kira macam ko tak best la...hhehehehh)...
Last, bile umo dah makin meningkat, barulah sedor yang diri sendiri tak reti-reti nak bawak kete dan takde lesen memandu lagi...(bodo piang betul Sue!!pastu kejenye nak menyusahkan Arwah Abah dengan kengkawan kalo ade ape-ape hal..tq so much Abah dan kawan-kawan...)




Bayangkan dari umo 17 naik bas awam sampaila umo 27 barulah merasa naik kete sendiri...lame tak lame tu...???
Tu tak campur lagi yang masa umo 15 dah start belajar dan pandai naik bas awam kalo time kena tinggal bas sekolah....ha..lame tau...ingat ape...(tertiba riak ni pesal Sue??)



Me buat lesen penuh tu untuk tempoh masa setahun je...
Malas nak buat lebih lame ..(Malas ke duit takdak Sue..?ahahahahak)
Gambar pun sebaik ade lebih ok...punyala kedekut...(sekali amik gambo dan cuci RM15 for sure terbang kan...)...
So, me guna gambar 2 tahun yang lalu je...tu pun gambar masa amik Lesen P dulu je...sebaik tinggal sekeping lagi..selamat duit i u...



Lupe lak..yang gi buat lesen P kepada lesen penuh me ni adalah Syafiqqunnah (Bf Anna...)...
Tq bebanyak ek...walaupun ko amik upah RM10 dari akak...tapi akak no hal..janji ko buatkan sebaik mungkin..ewahhhh....





Note: Me tak jadi gi Palace of The Golden Horses...Hari Rabu aritu last minit dia cancel..alasan dia, registration dah penuh..so, kena reschedule balik hari lain (hari Khamis atau jumaat)..Dia suruh confirmkan secepat mungkin...Oh..tidakle teman rajin nak mengontect kamu yek..sebab teman rase kalo ko betul-betul nak bagi voucher free ko bagi jelah without syarat atau tak payahle nak nyusahkan teman...So, sampai ke saat ni ko tak kontek teman, jadi teman anggap ko tipu...(boleh???)...malas teman nak pikior...hehehhehe...

Wednesday, May 13, 2009

Kita Tengok Sapa Yang Kena...

Balik koje karang me akan ke:




Palace Of The Golden Horses Hotel
LG Floor East Wing
Jalan Kuda Emas
Mines Resort City
Seri Kembangan
Diaorang nak bagi Voucher Free...
Bukan nak eks ok..Entri ni untuk note sahaja...
Diaorang kata nama me terpilih dalam senarai Cabutan Bertuah masa kitorang gi Pesta Buku 2009 aritu (me gi dengan Anim, Sept dan Zai...Sept dan Zai pun isi gak borang untuk Cabutan Bertuah ni...tapi me sorang jelah yang separa bertuah pun...separa bertuah sebab tak tau lagi me ni kena kelentong ke idak...)...
Cara diaorang ni agak meragukan...
Bukan ape..
Diaorang call me (tak bagi formal letter or email), just terangkan ape yang me dapat...tapi syarat me kena gi sana dulu...
Gi sana satu hal, then dah sampai sana nanti, me akan dibawak gi tour tempat medical yang baru bukak kat hotel tu...Katanya kat sane nanti, me akan dapat medical checkup percuma...
Serius...me tak suke ok...
Tapi...me tekadkan diri nak gi gak...(kalo difikirkan macam bodo je kan.?)
Dia kata lepas bawak tour tu, baru me akan dapat voucher sekian-sekian tu...(serius 50-50 je percaya...)..
Dan sebelum gi ni me dah pastikan, me takkan kuar duit satu sen pun...selain dari duit parking fee RM6...
So, ape salahnye coba tak...?(dalam hati teringin gak la nak dapat benda free2 kan..biasale manusia...asal free sume suke...)
Lupe lak..gi sane ni me ajak Sept...terpaksa la dia temankan dan tunjuk jalan...(sian sept....Tq ek...)
Dan janji dengan dia nak gi ofis dia dulu, then, terus kitaorang tolak gi..
Dan janji gak dengan dia..kalo bukan2 nanti ni kitaorang blah saja...Tak payah fikir panjang..
Ape-apepun kengkawan, doale me tak kena kelentong dan kitaorang tak diapa-apakan...(serius ok...)...
Esok, insyaALLAH me akan buat entri hasil me gi ke sana nanti ek...
K...See u...

Info Terkini...

Aritu Akak Azzu ada sms me....
Katanya...dia dah tau kat mane kedai Bakar Makcik Jawa tu..
Katanya Stall No. 7, Namanya ada tulis Anjung..tapi tak dapat dipastikan name penuh stall tu Anjung ape ek...


Me dah gitau ni..ape lagi..sape yang dah dokek sane tu serbulah...insyaALLAH sodappp...
(Sungguhla mengimbau ok....)



Nota: Gambo di atas tu menu makan tengah hari kitaorang Ahad lepas..Ikan bakar tu beli kat Pasar Keramat...sodap gak...kuah asam dia meletup ok...

Buys 6 Free 3...

Ini bukan main-main, ini betol-betol...(Arahah: ikut nada Pendekar Mustar dalam citer Bujang Lapok...)


Hujung bulan lepas beli Half Dozen of Donut di Big Apple..dapat kupon ni...suke okk...Macam-macam ada...




Tapi yang paling berbaloi yang ini....


Rasa mewah gitu..hehehhe..
Segala jenis boleh rasa...Wahahahah..Aku TAMAKKKKK!!!
Dan disebabkan kitaorang ni asyik membeli setengah dozen benda alah ni bulan lepas..Kitaorang dapat 3 kali kupon ini...heheheh
Maknanya lepas ni..tiap kali beli setengah dozen donut kat Big Apple, kitaorang akan dapat 3 ketul donut lagi FREE...
3 kupon, maknanya 3 kali gak la dapat extra 3 ketul free...
Bahagia tak bahagia???


Nota: Gambo diatas adalah tebusan kupon yang kedua...Ini bermakna ada lagi 1 kupon yang belum ditebus...
Ups..Nota lagi: Kali pertama beli 1/2 dozen tebus kupon ni me tak dapat lagi lak kupon nih...Tapi kali kedua beli, heran sesangat..adik hensem tu bagi lak kupon ni lagi...(maknanya beli dan guna kupon dapat lagi kupon la...)...Gilo baik budak ni kan?heheheh..dahle hensem, berbodi bahasa, pastu baik lak tu...(alo Sue, cermin ko mane??ok..ok...saya sudah melihat cermin...)....

Gigihnye...

Masih bab dekoret Kek guna buttercream...

Tersangat gigih ok...
Konon nak try buat sendiri...
Amik ko, kelam kabuts rumah jadinya...


So, layan jolah gambo...



Mula-mula kena pukul bahan-bahan utama..
kitaorang amik resepi Buttercream ni dari My Resepi...





Mula-mula me, pastu Ana, pastu Anim, pastu Emak lak yang nak buat benda alah ni...


Lame giler ok prosesnya...
Adakah sebab kitaorang tak pernah buat??
Adakah sebab mesin kitaorang tak canggih??
Adakah sebab kitaorang tak berapa nak gigih?hehehhehe




Nilah hasilnya...agak tak ringan..sebab patutnya guna butter..tapi kitaorang guna Daisy Margerin..hehehehhe...
Mungkinkah itu adalah sebab utama mengapa bendaalah ni lambat no nak kembang dan ringan...??




Time nak melepa cream ni kat Kek adalah sangat menguji fizikal dan rohani kitaorang sume...
Serius SUSAH.......



Tengokla..sampai gini skali rupa nak mengerjakan benda alah nih...
Dahle malam tu panas giler..so, benda alah cream ni sedikit cair...dahle tu, tidakle ia mau mengikut cakap kitaorang, kemain payah lagi nak dilepa...aduiiihhhh



Dan akhirnya...
Siaplah jugak Kek Coklat Kukuh yang di dekoret dengan Buttercream...
Berangan kuat ok..konon masa dekoret atas kek tu nak cam gini cam gitu...
Konon, picit je, benda tu jadi ikut ape yang kitaorang fikirkan le kan...
Ohh..tidak...very the tidak mengikut...
Tah hape-hape jadinya...
Last...picit jelah mana yang boleh..janji makan nanti sodap..hahahah
Kaedahnya...bile dah potong nanti bukan orang tau rupe sebenarnya huduh..(strategi kena betul...kalolah kononnya niaga...fail giler ok...)...
Serius...kitaorang start buat dari pukul 9..siap sume dalam pukul 12 lebih...
Amik ko, punyalah lame...(Mau tak salute kat mereka-mereka yang ada kena mengena dengan bidang kek mengekek ini...Anda semua memang HEBAT!!!Serius...)




See...
Ni bekal me bawak gi keje...
Kan tak rupe huduh dah kan...rupe ala-ala beli kat kedai gitu...(poyo ko ek...)
Kredit:
  • Atie-tukang buat Kek Coklat Kukus ini..
  • Atie-Tukang habiskan dekoret Kek ini..
  • Anna/Anim/Emak-Tukang mesinkan buttercream..
  • Sue-Tukang carik resepi buttercream..Tukang mesinkan buttercream jugak...
  • Myresepi.com-Resepi yang wallahhh!!!










Monday, May 11, 2009

Happy Mothers Day...

Selamat Hari Ibu, Emak...
Semoga Panjang Umo, Murah Rezeki, dikurniakan kesihatan dan kehidupan baik sentiasa...
Aminnn...

Emak, i love u Mak...Noorani binti Badri....
Jasamu kepada kami akan kami ingat sampai bila-bila...
Tak terbalas dunia akhirat...Terima Kasih Emak...

Friday, May 08, 2009

Cubaan Pertama Mendeko Kek...

Tadaa....
First attempt untuk membuat kek yang didecorated dengan buttercream...
Gilo huduh kan...??hahahahahak





Serius susah ok...
Semuanya me, Atie dan Anna yang buat..
Tetiba kitaorang gigih terlampau...

Ni pagi tadi masa nak bawak gi ofis...
Kek adalah supermampat...kream adelah very the comots....
Tapi okla..kata pun 1st time buat kan..huduh tak huduh belakang citer...janji rasa tu tak lari pada yang asal...(tetiba la rupe kek jadi tak penting yek...)
Ni kira bagus gak ni, ade gak la kitaorang KEKUATAN dan KEAZAMAN nak siapkan sampai habis......cayalah!!!
Me memang SALUTE giler la kat sesape yang pandai giler buat Kek, Mufin, cupcakes yang berdekorate tu...serius...Korang memang HEBAT....!!!
Me tabik SPRING Nam Ploh Kali...Toing..toing..toing...toinggg!!(dan seterusnya 56 kali lagi...)

Innalillah...

Innalillahiwainahirajiun..

Tahziah kepada Emak Saudara me Timah Giman kerana kematian suaminya pada pukul 3.00 am (7 May 2009) semalam...

Moga Roh arwah dicucuri Rahmat dan ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman...Al-Fatihah....

Note~Al-Fatihah untuk Arwah Abah juga.....

Monday, May 04, 2009

Biskut Royale Cookies Yang Best...

Selamat Kembali Berkerja Semua....

Amacam arini?ada ok?
Harap-harap semuanya Ok saje...
Me?Alhamdullilah...semuanye ok jugak...
Walaupun cuti 3 hari lepas ni tak memberi sebarang menafaat...(selain menambahkan berat badan dan mengurangkan kuantiti duit dalam purse/akaun) semuanya ok-ok belaka...


Arini takde citer ape..just nak mengesyorkan Biskut sodap nih hah...


Biskut Coklat Chip ni me beli hari Jumaat Cuti Hari Pekerja aritu, Anna yang syorkan..Kata dia, dia pernah rasa, biskut ni sedap...Memang la betul pun, dah beli, dah rasa, ternyata memangla sedap...Beskut ni tak rasa mcm Biskut coklat Chip yang lain tu (yang selalu me rasa la...)..yang ni lebih kepada rasa butter cookies dan ada sedikit rase Kacang Badam kaedahnya...Mula2 rase macam..."eeii..apesal lain macam je biskut ni..kata biskut coklat chip...tak rase pun..."..ha..ginila dialog kalo first time makan benda alah ni...Tapi bile dah makan habis...ha..baru tau betapa nikmatnya ia...makan sekali nak lagi jadinya tau...(Ewahhh...promo tak hingat...)....


Me beli kat Supermarket HERO..harganya RM11.20 kalo tak silap la...Sape suka butter cookies, me galakkan anda mencoba...Walaupun rupe biskutnya tak semenggah, tajuk Coklat Chip Cookies tak hingat kan, tapi Coklat Chipnye 3-4 butir je kat biskut...Tapi memang sodap...tak caya korang cubelah...
Dalam bekas ni tak banyak pun isi beskutnye..ada 2 layers plastik putih tu..satu layer tu ada 2 ketul biskut tiap lobang...So, kalo memang giler beskut, kaedahnya cepat le habis isik dalam bekas ni...Don't worry gak...me dah check dah tahap kehalalannye...Diakui tidak ade sebarang kewas-wassan...(ayat...tatabahasa mane ko belajar Sue???)....Memang biskut sedap....


Friday, May 01, 2009

Dah baru dah weiihhh

Gerai makan Seksyen Dua (Sek. 2), Shah Alam dah baru dah wweiiih...
Diaorang dah pindah ke tempat asal balik...
Jeles akak tau..dulu akak duduk nyewa kat belakang tu je...dah dekat sangat...senang lenang akak...pastu tak lame lepas tu, baru nak bergumbira dengan kemudahan yang ada, korang pindah kat hujung taman...
Menapak la akak kat sane....tiap kali nak makan, kenala exercise jalan kaki nih hah...

Ni akak dah tak duduk sane..ko balik balik ke tempat asal ye....(tu pun setelah berjaman lamenye...)
Teringat lagi beb, dahlah menu sedap-sedap, murah-murah, banyak-banyak..uiiiii...tak tahan...

Korang layan jelah gambo kat bawah ni hah...



Ni jelah lot kedai yang me sempat amik pic...semuanya rupe macam gini, tapi nama kedai lelain..So, kalo tak ingat, pepandaila korang dok trace sendiri...Yang ni PEGAGA kedai No. 25...Sesape terjumpe Kedai Makcik Jawa Ikan Bakar paling sedap kat Sek. 2, sila bagitau saya kedai dia kat mane, nombor berapa ek...Jasamu akan ku kenang (ewah..macam le selalu sangat turun Shah Alam...)



Ni yang bikin me sedikit hangin ok...Ada KFC kat depan 7E dah....Bahagia ko ek bebudak...Jeles akak tau....
Alamak...tetiba teringin nak makan Sizling Giant Seksyen 13 ni camnooo.....????


Makluman-Entri adalah entri auto publish ye...uppss, tak lupe kepada semua 'buruh-buruh' yang membaca blog me ni, me ucapkan Selamat Hari Buruh ye...Semoga kita semua menjadi 'buruh' yang lebih baik lagi di masa akan datang...amik ko ayat....Selamat Berhujung Minggu juga....bye...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...