Showing posts with label Black Pepper Sauce. Show all posts
Showing posts with label Black Pepper Sauce. Show all posts

Tuesday, May 12, 2015

Buat Burger Bakar Lagi....

Buat kali ke-tiganya minggu-minggu lepas me buat burger bakar lagi....teringin sangat Uolls...
Lupa nak bagitau..sebenarnya burger yang me buat ni rasanya similar dengan Prosperity Burger tu....(kahkahkah..janganlah nak muntah sangat...)....
Bukan nak masuk bakul angkat sendiri hehehe...tapi rasanya memang lebih kurang tau...(kurang lebih tapi memang nak sama lah..kira kalau tak dapat yang ori yang versi ni pun boleh..hahaha)....
Mungkin sebab me makan dengan Sos Lada Hitam/Black Pepper Sauce tu, tu yang rasanya macam nak sama...
Pastu pulak, daging tu memang me tak letak macam-macam kan...just letak bawang besar cincang, telur sebiji, garam, black pepper hancur sikit dengan sos whisterhire tu (eja macamana?eja?)....
Simple jek kan caranya...tapi hasilnya memang akan buat kitaorang teringat-ingatlah....
Tak guna me gebang banyak..meh tengok gambar meh....



Jengjengjeng....
Kalau tak tergoda me tak taulah kan...hahaha...
Me tengok ni pun dah tertelan-telan air liur okeh....
Ni me punya...agak meriah dengan bawang besar tu....tapi percayalah, lagi banyak letak bawang lagi sedap..lagi rasa macam Prosperity Burger okeh....



Black Pepper Sauce/Sos Lada Hitam....
Kalini me buat terpekat sikit....pastu rasa pulak kureng sikit...
Selalunya me guna kiub Ayam tu, kalini guna kiub daging....nyesal orang di sini pepandai tukar kan....
Resepi korang carilah kat sidebar belah kanan nun....senang je nak buatnya...takat nak makan untuk homemade burger memang berbaloi-baloi...jimat dan simple sangat....dan yang penting rasa black pepper tu just nice....



Ni Atie dengan Azrul punya.....ada hati nak beli seketul RM5...NO NO NO ye....makan jelah apa yang ada....
Cuma kalau nak banyak dan lagi hebat sila payung modal bahan tu ye lain kali........



Emak punya kemahin cheese meleleh....
Isi ikut masing-masinglah kan...katapun homemade...so ikut suka....



Me punya lagik...hahaha..saja nak perasap hati kengkawan semua.....
Nak bagi daging masak just nice pastu cheese tu mealted ada caranya...kalau kengkawan rajin boleh rujuk entri terdahulu.....
Sebenarnya kalau cheese tu cair lagi sedap sebab cheese tu meresap kat daging tu ha....
Nanti makan rasa daging moist pastu rasa lemak-lemak masin je...uiiiiii...sedap oiiiiii....




Atie dan Azrul punya....
Ni Atie tapau jek.....
Kalau nak tau sebenarnya burger ni kecik je pun...halusss jek..macam sliders pun ada...
Bun tu beli kat Giant memang standard size yang adalah..pastu daging tu walaupun me leperkan seleper-lepernya tetaplah pun naik tinggi ke atas...kecik je jadinya....tapi tebal....ha camtu...
Yang buat nampak besar tu sebab sayur-sayuran tulah pun....dengan cheese tu..kalau tak daging tu gemuk tinggi jek...hahahaha...



Peace..!!kata Abang Imraan....
Supportive kan anak buah Iolls...?hehehe...
Supportive sangat sampai siap amik gambar sebelah burger....
Ni dia amik gambar jek..tapi tang makan memang taklah ye....dia jenis makan memilih...pelik-pelik sangat lagilah tak makan....kalau makan pun takat roti tu jelah pun...






p.s.: Sorrylah...tempat prep tu memang bersepah...sebabnya kat situ tempat makan kat situlah tempat prep nya....nak harapkan kat dapur tak muats Uolls...rumah Iolls sempit giler macam rumah orang jepun (ntah-ntah lagi sempit kot..nanti kena tanya Aliaa..hehehe).....





Friday, September 12, 2014

Black Pepper Sauce/Sos Lada Hitam....

Black Pepper Sauce/Sos Lada Hitam...
Resepi asalnya me ambil dari http://koilagi.blogspot.com/2010/12/sos-gravy-black-pepper.html...(TQVM Ibu Aliff dan Azwar for the great recipe!!!thankssss...)...


Bahan-bahan :
2 sudu makan lada hitam (kasi tumbuk atau blend kasar)
1 kiub pati ayam (kalau tak suka masin boleh kurangkan sikit)
1 sudu makan sos tiram
2 sudu makan kicap masin
1 cawan air / susu segar
1 sudu makan tepung gandum (bancuh dengan sedikit air)
Sedikit butter

Cara-cara :
Didihkan air/susu bersama kiub pati ayam.  Masukkan lada hitam yang telah ditumbuk, kicap dan sos tiram.  Masukkan pula bancuhan tepung gandum.  Masak hingga agak pekat.  Tak perlu tambah garam sebab bahan-bahan yang kita masukkan tadi pun dah cukup masin.  Masukkan pula butter.  Tujuan die untuk kasi sos tu nampak berkilat...Okeh, siap!



Me masak sos ni masa me buat Grill Pan Burger masa bulan 6 haritu....
Rasanya memang lemak-lemak masin (kalau tak suka masin korang boleh kurangkan kuib tu) dan sesedap rasa....lagi-lagi bila makan dengan homemade burger..memang terbaikkkkkk...!!...
Serius, dalam banyak-banyak resepi untuk gravy/sos nilah yang paling senang...bahan-bahan pun senang nak cari...dan paling best resepi simple giler-giler....tak rugi cuba....!!





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...