Search This Blog

Thursday, January 30, 2014

Biskut Coklat Chips Chef Wan

Dah dua kali rumah kitaorang membakar biskut okeh...gotong royong lagik membako ramai-ramai...hehehehe..
Ana lah yang mula-mula sibuk sangat nak buat Chocolate Chips Cookies...
Dan disebabkan masing-masing pun macam layan je biskut tu so masing-masing pun laju je nak buat jugak..last tu google mengoogle Ana dapat resepi Chef Wan....
Terus try........memang terbaik okeh.......



Kejadian kali pertama...masa ni besi untuk hand mixer tu tah hilang kemana..jadi kami belasah jelah pukul margerin dengan gula tu dengan senduk kayu tu....haruslah tak kembang dan hancur gula dengan margerin tu kan...
Hasilnya biskut jadi  je weiiih walaupun biskut tu jadi kembang ketepi..hihihi..tapi takpe..sedap giler ko (tak sangka sedap okeh...)...cuma..ada cumanya tu....tang gula lah macam manis sikit..pastu dalam biskut tu ada lagi gula yang tak hancur lagi....
Tapi punyalah sedap tak sampai 2 hari habis ko....



Second time buat..time ni dah jumpa besi hand mixer tu....so cepat je dah setel semuanya....
Tengok bila gula hancur dan sebati dengan margerin cantik je biskutnya jadi satu-satu.....takde kembang ketepi macam yang first tu..hihhihi...


Hasil kejadian yang kedua....sedap jugak weiihhhh....
Yang ni versi kurang gula, so nampak itam sikit kan mungkin sebab serbuk koko tu lebih sikit....yang first batch ikut resepi asal tu tak sehitam ini (tengok pic kat atas).....
Yang kali kedua ni kami kurangkan gula, pastu guna badam kasar tu kitaorang cincang sikit je..so memang makan tu rangup sedap..lagi-lagi tang badam tu.....



Resepi asal adalah dari sini....terima kasih Chef Wan atas resepi yang marbeles ni.....muaxxxx!!...


Biar me translatekan yek...(yang font berwarna merah tu me derhaka sikit...sorry chef Wan...huuu)

Bahan-bahannya:
1 cawan butter (unsalted)-me pakai margerin timbang je u all..hehehehe
1 sudu teh esen vanilla-me letak 1 setengah sudu teh untuk wangikan margerin timbang tadi...
1 cawan gula kastor-me kurangkan jadi setengah cawan je
1/2 cawan mampat gula perang-me tak mampatkan pun..biasa-biasa je..
1 biji telur
1/2 cawan serbuk koko
2 sudu besar susu segar
1 3/4 cawan tepung all-purpose-me guna tepung gandum je
1/4 s/t baking soda
1 cawan coklat chip semi sweet-me guna yang biasa je..
1 cawan kacang pecan atau walnut-me guna badam pastu cincang kasar (bakar sekejab 10 minit macam tu dalam oven bagi separuh perang)


Cara-caranya:
  • Guna mixer, putarkan mentega/mergerin pada kelajuan tinggi, campurkan esen vanilla dan kedua-dua jenis gula, putar hingga gebu, masukkan telur kemudian kurangkan kepada kelajuan rendah.Masukkan serbuk koko sambil diputar dan diikuti dengan susu.
  • Didalam mangkuk yang lain, gaulkan tepung bersama baking soda sehingga rata menggunakan senduk kayu. Masukkan coklat chip kedalam adunan tepung tadi.
  • Masukkan adunan kering tadi ke dalam batter tadi dan gaulkan (guna spatula or senduk kayu tadi pun boleh) sehingga adunan rata dan menjadi doh yang lembut.
  • Bulat-bulatkan adunan dengan sudu teh dan aturkan diatas dulang pembakar.
  • Bakar pada suhu 175C selama 12-13 minit mengikut jenis oven masing-masing.
  • Sejukkan dahulu barulah disimpan didalam bekas kedap udara.

Trylah kalau korang memang suka makan cookies......
Biskut ni lagi sikit memang nak rasa famos amos (lagi-lagi kalau ikut resepi asal Chef Wan tu)...me suggest korang guna butter sebab lagi wangi...kitaorang ni budget nak try dan budget ciput so guna margerin timbang je....so hasil guna mergerin tu tang rasa dah ada cuma tak sewangi famos amoslah...
Yang versi asal lagi sedap sebenarnya sebab gula tu..tapi sebab me taknak manis so kita tukar versi derhaka (hasilnya pic yang kedua tu..)...
Tapi, yang versi derhaka pun still lagi sedap okeh cuma terlebih rasa koko pulaklah......tapi don't worry, tak rugi satu sen pun....
Lupa pulak, satu adunan tu boleh dapat lebih kurang 100 keping biskut..so memang berbaloi-baloi....



p.s.: Chah, jangan lupa try ek..hihihihi









Pleaselah!

Pagi tadi masa nak punch kad buat kali ke berapa tah mahluk ni buat perangai lagi (sorry to say, kalau ko baca memang goodlah ye...kurang-kurang faham apa perasaan orang sekeliling)......
Sapa tak hangen....punyalah besar berlambak boleh pilih jauh dekat mana-mana nak parking, kat tengah-tengah orang nak lalu lalang nilah yang diparknya kereta..
Pagi tadi ingatkan sekejab je dia nak parking kat situ ...
Tapi rupa-rupanya benda yang me pernah risaukan selama ni terjadi jugakkkkk.......
Selama ni me bersangka baik okeh.......iyelah, walaupun dia parking kat tempat orang nak lalu lalang, tapi dia nak parking tu kejab je kan... sebab nak punch kad je..so don't worrylah kan...boleh je tunggu kejab.......
Tapiiii kali ni tak ye....me tunggu lebih dari 5 minit pun mahluk tu tak datang-datang......dah ko pergi mana pulak tu...???
Dah tak pasal-pasal me kena undur kereta sebab nak keluar okeh...tak ke menyirappp je darah tu...??elok-elok ada jalan ke depan dah tak pasal-pasal kena undur..tu pun nasib baik harini takde kereta lain..kalau tak memang berbakul-bakullah makian...
Serius ko sengaja ke apa haaa?macam sengaja pun iya jugak sebab masa dia keluar kereta menuju ke tempat punch kad me selisih dengan dia (muka toksah cakaplah kekwat semacam seada-adanya macam selalu tu la...)...So of course dia tau me memang dah nak keluar dari situ kan...?...
Fyi, sepanjang me tunggu dalam kereta ni tau tak 3-4 staff yang naik motor dok jeling-jeling je kereta mahluk tu ye..iyalah...ikut logik kalau pengarah pun tak buat macam dia buat ye...huuuuu

Tu dia...cantik punya parking kat tengah-tengah tempat orang lalu lalang....giler selfish okeh....!@#$%^&*!!!!!



p.s.: Muka tu tak payah nak poyo sangat...muka tak cantik tapi hati baik kan semua orang sayang tapi kalau takat pakai je cantik-cantik hati pulak busuk memang muka akan tetap macam kena gesek kat jalan tar ye...so ~percayalah~ (nyanyi macam Siti Nurhaliza).........





Wednesday, January 29, 2014

Umaar Al Suhairi...



Officially nama baby baru ialah Umaar Al Suhairi...


Punyalah confuse Ibu dengan Ayah dok fikir sampai dah berhari-hari last-last diaorang pilih nama Umaar.......
Umar harini dah masuk 10 hari...jenis baby yang tak banyak ragam kecuali kalau nak susu jelah dia nangis sikit..cuma kalau dia rasa susu cukup barulah nangis beria-ria (tu pun kejab je)...lain-lain tu Alhamdullilah ok...(makcik tau sebab Ibu Umar berpantang kat rumah Opah le...)...
Umar pulak jenis tidur taknak dibedung...kalau boleh tangan tu nak terkeluar je dari kain tu...pesen kalau tak berbedung tidur lagi nyenyak...kalau bedung siaplah 14 kali dok usaha nak keluarkan tangan tu....hehehehe...gigih semacam je okeh....
Sekarang muka dah tak bengkak masa baru lahir tu...tak tembam dah macam haritu....sekarang ni fasa 'muka penyu'..hahaha...kitaorang (me dengan Atie) gelar 'muka penyu' sebab memang macam penyu pun muka tu...memang dari Anim ke Imraan sampai ke Umaar kalau umur-umur macam ni memang 'muka penyu'lah rupanya pun...heheheheh....
Bila fasa 'muka penyu' ni kulit memang kejab cerah kejab gelap...so nak tau kulit sebenar kena tunggu habis pantang karang barulah tau....(sejarah keluarga memang macam tu...hehehehe..so tak payah nak speku putih ke itam ke kita semua orang Malaysia ye...)....
Umaar ni tak macam Imraan dulu...Umaar over tau..baru umur 10 hari tapi dah pandai ejas badan dengan kepala ikut suka hati dia...kang kalau lenguh kejab kang kepala ke kiri kang kejab kang ke kanan..serius macam orang dah habis pantang okeh....
Tak sabar nak tunggu dia besar...sebab geram nak main-main dan dukung baby debob (kalau Umaar deboblah..kalau tak main cak-cak je sudah...hahahaha...)....







Tuesday, January 28, 2014

Melawat Sept...

Asyik tunjuk gambar baby baru sampai lagi sikit nak ternyahkan entri pasal  kawan sendiri..hehehehe...


Sept kan masuk hospital hari Isnin (13 Jan 2014)....
Alkisahnya sebelum tu......
Asalnya dia demam panas giler-giler punya hari Khamis malam minggu sebelum tu.....ni demam yang jenis  betul-betul panas pastu tidur melempek je tau......
Pastu disebabkan dah dua hari dia demam tak berubah apa-apapun walaupun dah pergi klinik dah sebelum tu, so abangnya yang duduk kat KS pun datanglah rumah dia hari Sabtu tu...niatnya nak bawak Sept pergi check darah kat hospitallah kan....(sekarang kan musim denggi so tu yang abang dia cepat je nak bawakkan tu...)...
Elok check darah kat Hospital Sungai Buloh petang Sabtu tu bila tengok resultnya rupanya memang platelet darah Sept dah turun sikit pun...huhuuuu...(kat situ dah tau dah memang Denggi kan..?)...so doktor suggest esok Sept kena pergi lagi check darah kat hospital or mana-mana klinik kesihatan pulak..sebab nak tengok makin turun ke tak platelet darah Sept tu.....
So...
Next daynya hari Ahad Sept pergi lagi..kali ni tak gi dah kat Hospital Sungai Buloh dah....dia pergi kat Klinik Kesihatan kat area rumah abang dia je....
Dah dapat result darah tu tengok-tengok memang platelet darah Sept makin turun dari semalam....so terus doktor bagi surat untuk refer ke Hospital Tanjung Karang (jauhnya haiii..tapi takpelah..nak memudahkan abang Sept hantar gi balik nanti kan...)...
Masa kat hospital Tanjung Karang ni lah yang doktor suspek Sept mungkin kena Denggi atau Kencing Tikus (seriau nak sebut salah satu benda ni...huuuu)...panik kejab semua orang okeh...(me ni dapat panik dari kejauhan jelah pun kan...)...
So berkampunglah Sept kat Hospital Tanjung Karang pulak....patutnya hari Isnin masuk hospital, hari Selasa tu me dan Mijon dah boleh pergi melawat (sebab cuti Maulud Nabi)..tapi apakan daya hari Selasa tu Mijon ada tusyen...satu hari full pulak tu..nak cancel memang tak bolehlah (kami semua memang dah harap maklum) sebab dah booking awal..
Lagi..kalau nak ajak Emak ke Anim ke orang lain ke memang boleh je pun....tapiiiiii nak drive jejauh sendiri-sendiri tu (tanpa guidance orang lain) tu yang tak berani tu...so terpaksalah tunggu Mijon free dulu...so sambil-sambil tu just berdoa dari kejauhan semoga Sept cepat sembuh dan cepat keluar dari hospital tu jelah..........

Sambil berdoa-doa tu alhamdullilah hari Jumaat (17 Januari 2014) Mijon dah free..so dapatlah kitaroang pergilah melawat Sept...
Hari Jumaat tu pergi hospital tu me bawak Anim sekali...Emak pulak hari tu pergi kursus kengkawan oiii...so bertiga jelah ke Tanjung Karang nun...
Nak ke sana rupanya senang je...ikut je jalan nak ke Kuala Selangor....tapi disebabkan masing-masing blur dan degil so belasah jelah ikut jalan mana pun........
Bega masing-masing okeh..puaslah sebelum tu Sept cakap ikut LATAR lagi dekat dan convenience...tapi sebab me ni blur pastu Mijon pulak degil dia kata tak pernah dengar highway LATAR (sabar jelah kan dia nih...hehehe)...so memang sampai ke sudah tak jumpa pun highwaynya..so belasah jelah ikut jalan kampung..janji sampai gitu...hihihik...
Serius syok giler rupanya ek gi Kuala Selangor tu...rasa macam damai je tau...jalan pulak 2 lane 2 arah..so memang santai jelah bawak pun..takdelah nak speed tak tentu arah....



Sampai-sampai sana semua ada...Mak Sept, Abang-abang dia dan Kakak Ipar Sept......(tapi me malulah nak amik pic...kang kata apa pulak)...
Tapi tulah..dalam setengah jam tu diaorang semua kena balik rumah pulak..ada hal lain katanya...


Tangan Sept habis bengkak sebab doktor tiap-tiap hari ambik darah untuk monitor platelet darah dia tu....



Kawan-kawan bila dah berjumpa macam nilah.......dari tak sihat pun boleh naik sihat jadinya....hehehe....



Sept masa ni dah semakin sihat dah...demam dah takde..cuma nak kena monitor platelet darah tu jelah...
Platelet darah kalau makin naik maknanya dah makin sihat...
Tu nampak tak bawah siku Sept?habis bengkak tangan tangan dia okeh..gara-gara amik darah....




Senyum ada makna tu...
Kitaorang dok paksa Sept minum air kosong banyak-banyak....
Iyalah..Sept ni bega..orang suruh minum air banyak-banyak tapi tak nak..tak tertelanlah itulah inilah...
Bila kitaorang datang ni habis satu jug tu dia kena paksa minum..hahahaha..terkulat-kulat member nak menghabiskan....
Nasiblah bukan kengkawan yang jaga..kalau tak memang torcer je (confirm kuar hospital cepat..hahahaha!)



Ni masa nak balik...first time Sept masuk hospital..jadi kita bergambar kenangan dengan nama dan nombor wad Sept ye....
Lupa nak cakap..kitaorang bertolak dari rumah nak pukul 11 pagi...sampai rumah Mijon nak pukul 12 tengah hari...sampai kat Kuala Selangor dalam pukul 1 suku tengah hari...tapi disebabkan elok je dah masuk Kuala Selangor tu tetiba jem sikit sebab ada temple tengah celebrate Thaipusam so sampai hospital pukul 3 petang macam tu..eh lepas jem tu sempat singgah mamak makan tengah hari kejab...tu yang sampai hospital nak dekat pukul 3 jugak tu jadinya tu..hehehehe....
Tu pun dapatlah singgah teman Sept dalam 2 jam jugaklah....kitaorang balik nak dekat pukul 5 petang....


On the way balik kitaorang singgah kat Cendul Durian Borhan ni...
Sebenarnya masa on the way nak ke hospital dah nampak dah Cendol Bakar dan Cendol Borhan yang famos amos tu.....tapi disebabkan kang singgah kang takut pukul berapalah nak sampai hospital kan..so kita decide balik baru singgah...
Ni pun bila nampak je signboard Cendul Durian Borhan ni terus je me berhenti okeh..tak fikir dah nak pilih Cendul Borhan ke Cendol Bakar ke..janji cendol me berhenti je....hehehehe...


Masa baru sampai ni orang tak ramai lagi..so bolehlah pilih nak duduk yang mana-mana yang kita suka kan....


Selain dari cendol kat sini ada jugak jual Mee Kari dengan Laksa....tapi masing-masing pilih nak makan Laksa....


Me kongsi dengan Anim je...
Dia ni peel kalau makan kat luar semua benda nak kongsi...bila suruh order startlah dia cakap taktau nak makan apalah, tak pun taknak makan...
Tak tau and taknaklah sangat kan...tapiii....bila makanan sampai 3/4 je dia yang tala...huhuhu...tensen kakak ko okeh...
Dah separuh makan nak tambah order lagi memang tidaklah...so kena tahan jelah napsu makan nih....huuuuu


Masing-masing order cendol biasa je....
Cendol pun rasa biasa je...ais pun macam kurang je kan...?



Laksa tu pun oklah...biasa-biasa je...tapi taulah kan nikmat makan dipetang-petang hari...fuhhhh...syok sangat....
Ye...sepatutnya cendol dan Laksa tu me yang punya...tapi itu orang sudah take-over da....so terpaksalah bergilir-gilir makan semangkuk cendol dengan Laksa tu tertahan-tahan sebab nak mengalah dengan dia...huhuhuhu..memang tak puas okeh...mana nak puasss..lepas ko ko lagi, pastu ko lagi..huhuhu..tercekik akhak ko nak makan...



Lepas dah makan tu kitaorang singgah jugak kat Agro bazar..Mijon nak cari Ikan Kering dengan Ikan Bilis....tu pun singgah sekejab je terus bergerak ke KD....
Alhamdullilah..balik tu kitaorang ikut LATAR...sekejab je dah sampai Sungai Buloh ooo...serius dari Kuala Selangor ke Sungai Buloh tak sampai sejam....bahagia je rasanya....
Dan Alhamdullilah syukurrr.....Sept keluar hospital keesokkan petang (hari Sabtu)....bila doktor tengok platelet dia semakin naik tu yang dapat keluar terus tu....tapi keluar hospital pun seminggu lepas tu Sept tetap kena check darah lagi untuk memastikan platelet dia terus berada di kadar yang normal....
Sekian...




Thursday, January 23, 2014

Kek Birthday...


Inilah kek birthday me aritu...
Cantik tak?
Menarik da' bomb tak??hehehehe..tak cantik sudah..gi post satu kek cantik kat me!!...
Selalunya kek-kek birthday kitaorang ni tak pernah pun kitaorng tempah (kecuali kek jamuan harijadi Imraan), selalunya kejab lagi nak potong sekarang ni baru pergi kedai, pastu selak purse tengok berapa RM ada pastu tunjuk then bayar bawak balik then potong je...tapi disebabkan kalini me teringin nak lain sikit so gigih suruh diorang beli yang tempah....hehehehe....
Kek ni dibeli dan ditempah oleh Ana (Atie tukang bayar separuh lagi je)..tapi design dan color dan perasa kek haruslah atas kehendak me okeh...(selalunya sapa bayar orang tu yang belasah pilih, kali ni tak ye...me dictator sikit gitu...)....
Alaaa..me bukan cerewet pun kan....
Kek sebab orang tu ada buat kek oren so kek me nak Kek Oren, luar pulak nak freshcream..tu jek...
Tapi last minit atas suggestion tukang buat dia kata Swiss Meringue Buttercream lagi sedap dan sesuai...so terus ikut seperti yang disuggestkan...
Color cream tu pulak me mintak purple dan lite blue, nak design simple-simple je sudah..janji cream tu penuh hahaha..dasar nak melahap cream lebih dari kek kan....
Tapi tulah bila dapat tu dapat color lite purple dengan hijau (tak reti nak sebut green apa...huhuhu)..takpelah....belasah jelah labu...takde maknanya me nak meramuk sebab color salah buat kan...?kikiki...




(abaikan kaki-kaki yang menyelit kat hujung kek itu...hihihi)
Pasal rasa....
Rasa keknya okehlah...cuma a bit dry...pastu Ana kata kenapa macam pahit-pahit je...?entah..me kalau kek oren me belasah je..auto semuanya sedap.......hehehehe...
Swiss Meringue buttercream tu pulak macam likat semacam jek teksturenya...maksud me macam terlebih margerin/butter gitu.....tapi apapun tang manis tu memang tak manis, sedang-sedang je manisnya.....so agak syok...(kecuali tang cream tu apasal kental semacam je...)...
Apapun...tak payah nak comlain banyak...in sya ALLAH lain kali macam nak try lagi tempah kek lain pulak.harap-harap sedap (cupcakes dia memang terbaik okeh..ni first time order kek).....haaaa....tu sapa nak belanja me kek cantik tadi angkat tangan!!.......




Wednesday, January 22, 2014

Opah Melawat...

Ni hari kedua baru Opah dapat tengok cucu baru...kesian Opah kan...hehehe...
Hari pertama kan pergi dah malam so takde sapa layan Opah nak tengok cucu...so kenalah postpone ke hari esoknya..
Esoknya pulak kena tunggu lepas me balik kerjalah ye.....so silalah bertabah wahai Opah yang ku sayangi....

First time Opah berjumpa dengan cucu baru....
Opah tu nampak macam steady je kan tapi sebenarnya Opah still takut-takut nak dukung lagi tu....
Sama jugak macam masa Imraan baru lahir tahun 2011 dulu, bila baby menangis Opah yang panik semacam..sampai lagi sikit nak terpelanting baby..huhuhu...sabar ye Opah...baby tu menangis jek..bukannya apapun.....hhihihik...
Ye percayalah...Emak me ni walapun anak dah ada empat tapi tang pegang baby tak berapa berani sangat...lagi-lagi yang baru lahir sangat-sangat macam ni...berani tak berani je...(tapi kang dah dua tiga hari Opah okey je...canggung kejab orang kata..ehehehe)...
Mana tak canggung, Emak cakap dulu masa lahirkan anak-anak ada arwah Embah yang tolong jagakan baby....Emak tak payah buat apapun....tau bagi susu je...yang lain-lain tu memang Embah yang buatkan...seriusss....manja giler kan...?



Atuk Imraan pun ada tau....khas datang dari kampung okeh....
Silalah percaya, Atuk Imraan ni dah umur nak 90 tahun....sihat walafiat lagi cuma telinga je tak dengar....
Tu Atuk tengah "hembus" cucu baru tu....orang dulu-dulu kan..banyak jelah petuanya untuk itu ini....



Adik lapar ni....tapi bunyi sikit-sikit je....



Baby kan..nak amik gambar statik tu memang tak dapatlah....lagi-lagi kalau tengah "bersilat" nak susu macam ni.....


Ni sorang lagi baby jugak tapi baby tua...hehehehe.....memang dari dulu kini mungkin selamanya payah nak amik gambar ni...manjang je bergerak....
Dahlah tu dalam wad dibantainya bising...aduhhhh...40 kali suruh diam pun bukan dia reti nak senyap pun..so layankan jelah...matilah kena maki berbakul dengan orang katil sebelah..ampunkan kami ye....
Ni first time Imraan jumpa adik ni tau...bila nurse hantar baby tu dia cakap "babyyy...." slow-slow (retilah pulak), then terus melompat-lompat terkinja-kinja blur tak tau apa-apa...kikiki..kesiannya lahai...sah-sah tak tau apa-apa tu kan...?tapi takpelah..nanti dah besar sikit fahamlah tu....
Masa balik tu pun me sempat sound Imraan me cakap "Imraan dengan Adik Imraan sapa yang paling sopan terbaik nanti tulah geng Makcik nanti tau..kalau tak sopan jangan geng dengan Makcik.."...kikikih...sabar jelah makcik pun kan......anak-anak buah pun boleh buat lawan........




Ngok boleh tahan la...

Buat kali kedua dalam 1-2 bulan ni kontraktor jamban kat opis ni buat hal...
Haritu memang lagi sikiitttt je nak buat entry pasal tu..tapi sabarkan lagi sebab bolehlah guna lagi....tapi harini memang tak boleh sabar dah....huuuu

Hujung tahun lepas, diaorang pi cabut salah satu pintu toilet pastu tak reti-reti pasang balik...
Nasib baik satu pintu je...so ada lagi choice sepintu lagi....so takpe..kita gunakan satu je...(dah pehal nak guna banyak-banyak toilet pun khen....guna mana yang ada jelah...)
Pastu harini dia buat lagiiiiiiiiiii.....
Elok ada satu toilet boleh guna..ni tengah time ramai-ramai orang ada "retreat" kat sini dia boleh pergi cabut kesemuanya..ye kesemuanya sekali ye....tak tinggal satu pun....
Kalau ko pasang balik takpe...ni kalau saja bukak pastu terlantar melopong je jamban-jamban tu sampai berbulan lagi camno???

Nak pergi toilet lain memanglah ada tapi jauhhhhh okeh.....(meh korang datang sini boleh kita sama-sama buat site visit ke toilet meh...)....
Jauhhh tu kalau emergency memang "masak"lah kan...

Pastu dengar soksek tadi (yelah ramailah yang bengangkan toilet elok-elok tengah ramai-ramai orang ni tapi takleh guna) katanya toilet lagi satu yang betul-betul sebelah tempat diaorang "berretreat" tu rosak...dah sudah...
So choice sekarang ni hanya boleh pakai yang kat Cafe jelah...hohohoho...tetiba nak jadi Santa Claus dah ni......

Haa...tu dah senyap takde bunyik ketuk-ketuk dah tu...memang makan bulanlah lagi gamaknya nak pasang balik tu.....


Tuesday, January 21, 2014

Tengok Baby Baru....

Alhamdullilah...adik saya Atie telah selamat melahirkan seorang baby lelaki melalui pembedahan seberat 3.05kg pagi semalam pada pukul 9.42 pagi....syukur...terima kasih kepada sesiapa yang sudi mendoakan kesejahteraan adik saya dan bayinya....semoga budi kalian dibalas di akhirat kelak...amin....


Semalam me berkerja..Atie suruh cuti tapi Emak me tak bagi..katanya baru awal tahun biarlah dulu...lagipun Atie kan ada laki..biar laki dia yang setelkan...haah kan..me yang menyibuk lelebih ni buat hapa kan...?orang dah ada laki, pastu laki dia pun takdelah mengharapkan me pun...ceah, perasan boleh tahan Su ni ye puiiiiii....
Kat opis semalam memang berdebar-debar kengkawan oiii...mana tak berdebor...tak sabar nak tunggu anak buah baru keluar...hehehe...
Lagi satu berdebar-debar sebab kesian kat Atie sebab kena operate...(beliau memang tak boleh bersalin normal..jadi memang kena "potong" je kalau bersalin lagi dan lagi)....
Berdebar-debar adik kena bersalin okeh....dahlah dia first session...pastu tak dapat exactly time pukul berapa masuk OT...Tak memasal je masing-masing jadi berteka teki pukul berapa Atie kena masuk OT tu nanti...
Sebabny malam sebelum tu doktor dah inform awal-awal suruh standby je pagi tu sebab kebetulan pulak doktor ada kes lain jugak..so kena on standby je kalau-kalau kes tu betul-betul emergency memang pukul 8 lah Atie kena masuk OT (kiranya doktor setelkan Atie dulu baru setelkan yang kes lagi satu tu)...kalau tak lepas pukul 8.30 pagi baru OT pulak... .haruslah jadi berdebar-debar kan...kejab kata cepat kejab kata lambat kan...
Tapi nasib baik..tak jadi pun masuk cepat, doktor tak jadi berkejar-kejar.......so dapatlah Atie masuk dalam pukul 9 pagi dengan amannya...
Berdebar-berdebar tu serius memang tak boleh nak cakap okeh...kalau boleh nak je tunggu sampai dua-dua ibu dan anak kuar dari OT..tapi apakan daya...jangan hover hover boleh Su??
Lagi berdebar bila pukul 10 pagi me try call Azrul nak tanya apa perkembangan semasanya....sebab dah agak Atie akan masuk selepas pukul 8.30 pagi so keluar mesti koman-koman sebelum pukul 10 lah kan.........tapi Azrul pulak tak jawab...suspen..suspen....
Tau-tau 10 minit lepas tu dapat call dari Azrul..katanya Atie tengah jahit perut lagi...tapi baby dah keluar dah....fuhhhh Alhamdullilah....terus rasa lega....
Tapi still berdebar-debar jugak lagi...sebab selagi Atie tak kuar dari OT selagi tulah rasa tak selamat lagi kan....
Alhamdullilah...lepas-lepas tu Atie pun dah kuar dari OT....dia pun takde masalah apa-apa..cepat je dia sedar......
Fyi, Atie operate ni dia request bius semua..so memang dia tak sedar apa-apa dalam OT tu...so nak taknak memang kena tunggu dia sedar baru boleh masuk wad balik....





Petang balik kerja terus amik Ana...memang menjawablah kat jalan raya petang semalam tu..opis dia kat Wangsa Maju...nak melepaskan trafik lite depan opis dia pun mengensut okeh...tah hapa-hapa punya sistem tah...setiap kali trafic lite hijau yang dapat bergerak 2-3 biji kereta je pastu datang lagi beratur kereta lagi.....so yang belakang ni dah panjang sampai ke mana-mana ntah dah (kalah Jalan Jelatek tu ye...)......so memang makian jelah...huhuhuhu...nasib baik sempat solat Asar siap-siap kat opis..kalau tak mau mau me kuar kereta karate-karate tiang trafic lite tu...huuuuuu..
Kat rumah pulak me dah suruh Emak dengan Anim standby...nanti dah sampai bawah me panggil diorang turun..elok dah sampai Ampang Point call bagitau sekali Emak me kata Imraan tido...ayoyoyo...bikin spoiled lah Imraan ni....baru nak bawak opah gi tengok adik tau.....
So amik Anim pergi bertiga jelah.....nak buat camne...Emak kenalah tunggu next trip lagi....(hahaha, masing-masing taknak mengalah tu nak tengok baby baru punya pasal...)



Tu Atie bukan tido ye...dia tengah menahan kesakitan dan kemamaian....dadah dia pun tak habis lagi tu tengah jalan lagi....
Alhamdullilah masa kitaorang melawat tu dia ok..cuma malam tadi masa melawat for second time bawak Emak dengan Imraan tu dia kata perut dia kembung dan demam sikit..harap-harap dah oklah hari ni...amin...



Masa sampai ada kakak dan Abang Ipar Atie (Kakak Azrul)....
Diaorang pun baru balik kerja terus datang melawat....


 Korang nak tengok pic baby baru kitaorang ni dengan lebih jelas dan dekat tak....??
Kalau rajin scroll downlah apa lagi.....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Nilah dia si debob-debob baru kitaorang.....
Muka bulattt, pastu tak sama dengan Abang Imraan...lain sangat-sangat....



Bila tengok macam ni macam kecik je...tapi bila bukak balutan tu..amboiii..semangatnya ko dik....eiii geram je...
Dahlah tu baik kemain..suara pun lain...suara Abang Imraan dulu serak-serak..ni adik punya suara macam comel-comel jek...



Tapi paling champion cuba teka tang mana???
Hahahaa...tang hidunglah.........kemain lagi "semangat" je hidungnya kan.....hihihihi...
Ala takpelah baby, janji sihat walafiat sudah....tu pun dah lebih dari Alhamdullilah yek.....
Nama pulak jangan ditanya lagi...tak official lagi okeh...tunggu Ayahnya daftar dulu baru kita panggil..



Balik dari hospital tu tengok-tengok Imraan dah bangun dah pun...eiii sabar jelah...Emak me kata elok je tak lama kitaorang pergi tu Imraan pulak bangun....huhuhu.....bertabahlah wahai Opah..hihihihi...
Malam tu pulak pukul 9 me bawak Emak dengan Imraan gi hospital pulak...tapi kali ni pergi bertiga je...
Boleh bila dah sampai kat wad ibunya Imraan jakun taknak masuk okeh....punyala pelik je dia ...ntah apa yang dia seriaukan sampaikan salam ibu pun taknak....
Last dah makin lama dah nak balik tu baru Imraan nak dengan ibunya....kesian Imraan terabai sehari kan....terabai pastu tengok pulak ibu dia terlantar je tu yang dia macam pelik-pelik je kot....
Dan disebabkan dah malam Emak tak dapat tengok baby...huhuhu..kesian Emak...kenalah Emak tunggu harini.....

Kalau tanya me, me betul-betul rasa tak sabar nak tengok baby lagi petang ni....nak try dukung pulak..semalam tak berani lagi okeh...so kita cuba harini..hehehehe...
Serius geramnya nak cubit-cubit pipi dia...uiiiiiiii.....
Semalam lagi kelako, Ana siap cakap lagi kalau dia ada kereta dah lama dah dia pergi tengah hari tu jugak....lagi, masa dia dapat tau Atie dah bersalin tu dia rasa dan-dan tu jugak rasa nak terbang gi tengok baby..hahahaha....sabar jelah baby kan...makcik-makcik ko ni memang hover...nanti sampai besolah kena ngadap perangai makcik-makcik ko ni ye.....harap bertambahlah nak...




Monday, January 20, 2014

Doakan...

Minta jasa baik kawan-kawan semua turut mendoakan adik saya yang sedang menjalani pembedahan untuk melahirkan anaknya yang ke-dua...terima kasih....





Wednesday, January 15, 2014

Pecal...

Sabtu pagi-pagi Atie request nak makan Pecal kat Emak....walaupun guna kuah pecal segera tetap nak Emak yang buat kan, ngada!
Dan hasilnya....
Korang pernah makan Pecal takkkk?....
Pecal ni makanan orang Jawa tau..segala sayur-sayuran dengan tempe, tahu goreng...makan pulak dengan kuah Pecal (kuah kacang tapi kuah kacang ni bukan macam kuah kacang satey tu ye...beza giler okeh..kalau korang makan sama tu maknanya orang yang buat tu bukan Jawa asli..kikikih..eh betul..rasanya memang berbeza tau....).....
Fyi, kitaorang ni memang dari kecik dah diajar makan Pecal okeh...kitaorang ni kan anak hasil campuran Jawa dengan Melayu (Abah Jawa+Melayu, Emak Melayu tulin bang eh)...jadi kalau balik kampung time makan tu takde Pecal memang bukan Jawalah tu...hari raya pulak takde Pecal memang bukan Jawa ye....
Macam pecal ni nak sediakan sayur untuk Pecal ni memang tak banyak kerenah...ikut jelah apa yang ada kat keliling rumah....kalau ada pucuk ubi, Jantung Pisang, Kacang Panjang, Kangkung tu korang celur je dalam air panas bagi lembut...pastu kalau nak kick mesti ada Sengkuang dengan Timun..yang dua ni pulak korang racik-racik or hiris-hiris je halus-halus (ikut mana korang suka makanlah...kalau suka kasar-kasar pun boleh...janji boleh dikunyah...), pastu kalau nak lagi kick goreng Tauhu dan goreng jugak Tempe (tanpa Tempe bukan Jawalah namanya ye...)...dah siap pun untuk sayurnya....


Cara nak makan pun senang....
Sayur tu korang pilihlah mana yang korang suka makan lebih...dia takde specific potion kalau letak sayur tu lagi banyak lagi sedap ke apa ye..ikut je mana kesukaan masing-masing pastu lebihkan jelah ikut suka hati korang.....heeeee.....


Kuah Pecal tu pun sama...ikut suka hati korang...suka banyak letak banyak (tapi ingat orang belakang la ye...kang orang lain tak berkuah pulek..hihihih)...


Kalin i kuah dia Emak me tak buat...takde masa okeh...so beli yang segera je sudah....(yang ni Emak beli kat kedai area rumah je...nasib baik memang ada kalau tak kena cari kat Pasar Tani)....
Dulu kalau Emak tak buat sendiri tu Emak import je dari kampung (tak import pun mesti balik sini dapat bekalan kuah punyalah...)....
Pastu yang paling champion tersedap adalah hasil tangan Arwah Embah me tau....paling sedap sesedapnya...cukup segala rasa okeh..tak pedas sangat, tak manis sangat, memang secukup rasa....yang kedua champion pulak adalah hasil tangan mak sedara me yang kat kampung....tapi tu tengok jugak..kengkadang terfail jugak tu...nasib-nasib....
Yang emak buat so and so ikut nasib jugak..kahkah..kemain lagi ko ye Su ngutuk.......
Kuah pecal ni memang rasa dia nasib-nasib sedap sebab selalunya diorang buat kuah pecal ni takde spesifik resepi...belasah je letak bahan-bahan..so tu yang kadang-kadang terpedas, termasam (asam jawa terlebih) tak pun kurang rasa hamboiii bab komplen no satu...hiiiii.....
Fyi, kuah ni kalau buat sendiri pun memang macam ni ye rupanya....so kalaulah tiap-tiap kali buat tu terbuat lebih memang boleh simpan dalam petiais..nak makan kang barulah keluarkan....


Cara nak bancuh kuahnya....
Caranya bancuh dengan air panas (lagi elok yang baru mengelegak..)....
Air tu pulak kena pandai-pandai agak....agak dah elok tak berapa pekat tak berapa cair tu kira dah oklah....
Kang tunggu kejab dalam masa 5-10 minit nak bagi kacang tu kembang sikit baru boleh makan.......(tulah tak boleh pekat sangat masa bancuh tadi..takut nanti kena tambah air lagi...)....senang je kan...?
Tau kan kenapa me cakap kuah yang lebih (yang tak dibancuh lagi tu) boleh simpan balik dalam petiais..??ha kan....?sebab selagi kita tak campur dengan air memang tak terjejaslah kualiti kuah pecal tu.....
So silalah percaya bahawa kuah kacang satey dengan kuah kacang Pecal ni lain ye....
Kuah kacang satey tu masak tumis segala kan terus boleh makan.....tapi yang ni tak ye.......bahan-bahan nak buat kuah tu kena goreng dengan minyak dulu pastu tumbuk semuanya bagi lumat..then baru bancuh dengan air....(selalu je join tengok Embah, Makcik dengan Emak buat..so memang tau...cuma tak berani nak try sendiri je...alasannnn)...
Yang beli ni pun not bad..sedap dan pedas....nomnomnom...tapi tulah..kalau yang pure Jawa punya memang diaorang letak daun/buah kencurlah pulak....nasib baik yang ni dia letak sikit je..so takdelah kuat benar rasa tu....
Lupa nak gitau..sebab family kitaorng ni tak berapa pure jawa eh tetiba tak ngaku pulak tadi iya iya je so kencur tu Embah, makcik me kat kampung dan Emak me  memang tak pernah letak ye....jadi memang dah biasa makan yang plain je gitu....(kitaorang memang tak suka sangat okeh kalau yang ada kencur tu..rasa tak puas makan...huuuu)....



Abang Imraan....
Minggu depan in sya ALLAH nak jadi abang dah....huhuhu..tetiba rasa kesian okeh..Imraan dah tak boleh jadi "baby" lagi dah..siap boleh bayang nanti adiknya buli...huuuuu....


p.s.: Sept sekarang ni ada kat wad di Hospital Tanjung Karang..doa-doakan dia cepat sembuh ye kengkawan...me tak sempat nak melawat lagi..in sya ALLAH hari Jumaat nak pergi jenguk dia..sorry Sept......me doakan dia cepat sembuh..amin....




Friday, January 10, 2014

Terima kasih semua....

Me nak ucapkan terima kasih kepada Emak, Anim, Ana, Atie, Azrul, Shafiq dan Imraan sebab selebret besday me malam tadi....thanks to Emak sebab masakkan Nasi Ayam dan Atie dan Ana sebab belikan kek...tq..tq..muahhhh!!...

To Sept, Mijon, Chah (semua medium pun Chah wish me...tq tq...hihihi), Nurul, Muzie, Anne, Siti, Kak Azzu, makcik me (makcik ada sorang dua je yang ada FB), sepupu-sepupu me, rakan-rakan FB yang lain, tak lupa kat sr Aliaa (yang wish kat Whatsapp) dan Dr. Notts thank you very much tau....senyum sokmo saya semalam sambil tersipu-sipu baca wishes dari kalian....tq..tq...muaxxx!....

Semalam kerja separuh hari je, tapi bukan sebab cuti tapi sebab ada appointment doktor...appointment pun dapat hari spesel gitu....
Sempat lunch hour tu balik rumah, then lepas solat baru bergerak ke klinik...Anim pulak balik sekolah tu kata nak ikut me.........nak teman sangat kan, so jom...
Kat klinik pulak semalam memang hari 'malang' Anim lah ye...terpaksa tunggu lama la hai.....nak dekat pukul 4.20 ptg baru me settle semua....
Tapi tulah, sebab dah janji dengan Atie yang me kena amik dia kat tempat kerja dia....so kenalah tunggu sampai pukul 5 keatas....
Nak tunggu sampai pukul 5 kat klinik je memang taklah kan...so ke Ampang Point jelah...lagipun nak singgah gi Giant kejab sebab Emak pesan suruh belikan Kobis....
Sampai Ampang Point beli itu ini pastu singgah tapau kopi blended....
Tengah tunggu order tu Atie pulak call...dia bagitau yang dia ada kerja emergency so tak boleh balik on time...sudahhhh....nak round mana lagi pulak kan...?kobis dah beli, nak beli benda lain macam takde benda je nak beli pun....sakit jiwa betullah haiiii....
Tapi nasib baik....elok tengah tunggu air tu me tengok ada seats kosong kat tepi tu..so terus suruh Anim pergi chop....hehehehe...selamattt..tak payah nak melilau macam orang apa je kat dalam Ampang Point tu kan..dahlah tangan penuh ni.....
So kita "lepak-lepak" kejab jelah kat sini dulu....kang Atie call baru kita gerak.....
Lain kali dah tau kat mana tempat nak tunggu..winkwinkwink....


Kat Giant tadi sempat beli Kobis, ubi Ngaku dengan Bahulu kecik-kecik tu....
Sedap pulak bahulu tu...rasa macam kek beli kat mamak potpot naik motor masa kecik-kecik dulu....


Budak giler minum ice blended...pantang laluuuu....dari dulu kecik-kecik pun sebenarnya.....tapi sebab taknak ajar sangat so takdelah sesaja nak lalu situ kan..hhihihi...jurus penyelamat duit memasing.........
Tapi sekarang lagi teruk...belum lalu lagi dah mintak camno??
Eh guardian buat sales apatah..dapat beli gel hand soap tu RM10 dapat 3...murahlah kot kan...?(tengok orang tu punch harga asal RM5.90 satu..iyalah kan murah...?)...


Baru je balik klinik tapi ko dah belasah minum bebukan Suuuuu??
Eh i is tak doktor percayalah..hehehe.....
Ini air Caramel extra coffee with no sugar....haaa...ko ado??minum kopi tanpa gula??
Dah biasa kengkawan oiiii....ni me 2-3 minggu ni 3 kali pergi Starbucks 3 kali jugaklah tukar air..orang kata nak gula sikitttt (siap tunjuk guna jari lagi sebab nak menunjukkan betapa sikittttttnyer gula tu.......) tapi tetaplah tak pepaham jugak, nak jugak letak gula bebanyak kan so silalah tukar....samalah pun yang semalam ni....last me mintak jelah tukar Caramel with no sugar lagi senang tapi cream tetap extra okeh...hehehe.....
I is tak kisah minum pahit-pahit tu....dah biasa..janji ais tu blend cantik-cantik sudah....blend cantik-cantik??tu kena tanya Su sendiri...hihih.....


Lepas tu bila Atie dah call dia nak gi punch kad dan amik Imraan so barulah kitaorang bergerak....nasib baik oiiii..kalau tak kematu nak melilau nak dekat sejam tu....
Malam tu lepas isya Emak buat makan-makan satu famili kecik kitaorang....
Potong kek pastu makan-makan reramai....Alhamdullilah...syukur...



Korang mampu pepagi breakfast Nasi Ayam?
Akhak mampu okeh...siap tak cukup lagi..larikkkkkk..........




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...