Dah dua kali rumah kitaorang membakar biskut okeh...gotong royong lagik membako ramai-ramai...hehehehe..
Ana lah yang mula-mula sibuk sangat nak buat Chocolate Chips Cookies...
Dan disebabkan masing-masing pun macam layan je biskut tu so masing-masing pun laju je nak buat jugak..last tu google mengoogle Ana dapat resepi Chef Wan....
Terus try........memang terbaik okeh.......
Kejadian kali pertama...masa ni besi untuk hand mixer tu tah hilang kemana..jadi kami belasah jelah pukul margerin dengan gula tu dengan senduk kayu tu....haruslah tak kembang dan hancur gula dengan margerin tu kan...
Hasilnya biskut jadi je weiiih walaupun biskut tu jadi kembang ketepi..hihihi..tapi takpe..sedap giler ko (tak sangka sedap okeh...)...cuma..ada cumanya tu....tang gula lah macam manis sikit..pastu dalam biskut tu ada lagi gula yang tak hancur lagi....
Tapi punyalah sedap tak sampai 2 hari habis ko....
Second time buat..time ni dah jumpa besi hand mixer tu....so cepat je dah setel semuanya....
Tengok bila gula hancur dan sebati dengan margerin cantik je biskutnya jadi satu-satu.....takde kembang ketepi macam yang first tu..hihhihi...
Hasil kejadian yang kedua....sedap jugak weiihhhh....
Yang ni versi kurang gula, so nampak itam sikit kan mungkin sebab serbuk koko tu lebih sikit....yang first batch ikut resepi asal tu tak sehitam ini (tengok pic kat atas).....
Yang kali kedua ni kami kurangkan gula, pastu guna badam kasar tu kitaorang cincang sikit je..so memang makan tu rangup sedap..lagi-lagi tang badam tu.....
Resepi asal adalah dari sini....terima kasih Chef Wan atas resepi yang marbeles ni.....muaxxxx!!...
Bahan-bahannya:
1 cawan butter (unsalted)-me pakai margerin timbang je u all..hehehehe
1 sudu teh esen vanilla-me letak 1 setengah sudu teh untuk wangikan margerin timbang tadi...
1 cawan gula kastor-me kurangkan jadi setengah cawan je
1 cawan gula kastor-me kurangkan jadi setengah cawan je
1/2 cawan mampat gula perang-me tak mampatkan pun..biasa-biasa je..
1 biji telur
1/2 cawan serbuk koko
2 sudu besar susu segar
1 3/4 cawan tepung all-purpose-me guna tepung gandum je
1/4 s/t baking soda
1 cawan coklat chip semi sweet-me guna yang biasa je..
1 biji telur
1/2 cawan serbuk koko
2 sudu besar susu segar
1 3/4 cawan tepung all-purpose-me guna tepung gandum je
1/4 s/t baking soda
1 cawan coklat chip semi sweet-me guna yang biasa je..
1 cawan kacang pecan atau walnut-me guna badam pastu cincang kasar (bakar sekejab 10 minit macam tu dalam oven bagi separuh perang)
Cara-caranya:
Cara-caranya:
- Guna mixer, putarkan mentega/mergerin pada kelajuan tinggi, campurkan esen vanilla dan kedua-dua jenis gula, putar hingga gebu, masukkan telur kemudian kurangkan kepada kelajuan rendah.Masukkan serbuk koko sambil diputar dan diikuti dengan susu.
- Didalam mangkuk yang lain, gaulkan tepung bersama baking soda sehingga rata menggunakan senduk kayu. Masukkan coklat chip kedalam adunan tepung tadi.
- Masukkan adunan kering tadi ke dalam batter tadi dan gaulkan (guna spatula or senduk kayu tadi pun boleh) sehingga adunan rata dan menjadi doh yang lembut.
- Bulat-bulatkan adunan dengan sudu teh dan aturkan diatas dulang pembakar.
- Bakar pada suhu 175C selama 12-13 minit mengikut jenis oven masing-masing.
- Sejukkan dahulu barulah disimpan didalam bekas kedap udara.
Trylah kalau korang memang suka makan cookies......
Biskut ni lagi sikit memang nak rasa famos amos (lagi-lagi kalau ikut resepi asal Chef Wan tu)...me suggest korang guna butter sebab lagi wangi...kitaorang ni budget nak trydan budget ciput so guna margerin timbang je....so hasil guna mergerin tu tang rasa dah ada cuma tak sewangi famos amoslah...
Biskut ni lagi sikit memang nak rasa famos amos (lagi-lagi kalau ikut resepi asal Chef Wan tu)...me suggest korang guna butter sebab lagi wangi...kitaorang ni budget nak try
Yang versi asal lagi sedap sebenarnya sebab gula tu..tapi sebab me taknak manis so kita tukar versi derhaka (hasilnya pic yang kedua tu..)...
Tapi, yang versi derhaka pun still lagi sedap okeh cuma terlebih rasa koko pulaklah......tapi don't worry, tak rugi satu sen pun....
Lupa pulak, satu adunan tu boleh dapat lebih kurang 100 keping biskut..so memang berbaloi-baloi....
Tapi, yang versi derhaka pun still lagi sedap okeh cuma terlebih rasa koko pulaklah......tapi don't worry, tak rugi satu sen pun....
Lupa pulak, satu adunan tu boleh dapat lebih kurang 100 keping biskut..so memang berbaloi-baloi....
p.s.: Chah, jangan lupa try ek..hihihihi
Sue, tq bagi rasa biskut ni sebalang..
ReplyDeleteSedap!! Nedy cakap boleh jual..hihihi ^_^
Sama-sama...hehehe...
DeleteWow! Teruja nak try resipi ni. Nak2 koleksi resipi chef wan...hihii....diana try dulu ikut yg ori...kalo tak OK..ikut version 'resipi derhaka' hahhaha....tq sue
ReplyDeleteSama-sama Mardiana.....
DeleteCuba jangan tak cuba...confirm tak menyesal tau hihihi....