Monday, January 06, 2014

Dapur Gas Kaca....

Minggu lepas me dapat bonus....Alhamdullilah...
So tak tunggu apa dah....hari Ahad pergilah kami mencari dapur gas....
Rumah kitaorang dapur memang dapur jenis tanam tu (hob), so nak taknak kalau nak beli yang baru kenalah cari yang boleh tanam jugak...
So Ahad tu pukul 11 pagi keluarlah kami bertiga ke AEON AU2......
Sebelum-sebelum ni sebenarnya memang kitaorang dah survey dah kat AEON AU2...
Memang ada je macam-macam pesen..tapi semuanya jenama ELBA dengan jenama jepun apatah je tu..
Kiranya kat situ kalau ikut brand takde choice langsunglah.......tapi tak kisahlah, janji kena dengan budget belasah jelah mana yang berkenan pun....
Tapi tulah, bila sampai sana confusedlah jugak sebab macam besar-besar je dapurnya...(nasib baik dah ukur siap-siap lubang kat dapur tu...so tinggal nak cari yang mana muat jelah...)

Ni adalah ukuran dapur yang me tak jadi amik....(ni sample kalau nak tebuk lubang nanti, memang ada dalam kotak dapur yang kita nak beli tu...)...
Yang ni untuk muntot dapur Elba yang ni saiznya 40.3 cm lebar dan 70.3 cm panjang...
Memang sah-sahlah tak muat dengan dapur kitaorang sebabnya yang lubang kat dapur rumah kitaorang tu 35cm lebar 65 cm panjang...nasib baik sebelum pergi tu terfikir nak ukur saiz lubang dapur tu...kalau tak taktaulah macamana.....tu pun belasah ukur je..janji ukur kata orang....
Tapi me degil malas nak fikir sebab ingatkan dapur-dapur tu semua standard size je.....dan me nyaris-nyaris nak amik dah okeh sebab ingatkan kalau tak muat nanti boleh pulangkan je (sebab ingatkan boleh pulangkan)...tapi disebabkan kena serakah dengan akak yang tukang jaga tu terus insapppp....huuuuu....
I is dahlah buta tak reti nak pilih macam mana.....pastu bila nak tanya SA sorang pun kitaorang tak nampak mana...so bila dah hangkut ke kaunter, pastu bila kat kaunter baru dapat tanya, pastu barulah akhak tu nak serakah bagitau itu ini...huuuu...so takpelah..cancelll...kang rugi duitttt tak memasal.........



So terus try lagi cari...try pulak cari kat Bandar Baru Ampang...
Singgah Seng Heng..mujur ada parking betul-betul depan Seng Heng tu okeh..kalau tak memang bye-byelah malas nak singgah...
Pastu masuk Seng Heng..kali ni dah pandai dah...terus bagi saiz muntot dapur siap-siap (sebab baru tau memang kena cari ikut saiz lubang dapur)...kiranya tinggal SA nak cari jelah...
Beria-ria okeh SA a.k.a. amoi tu dok cari siap selak catalog semua...tapi tulah..takde pulak yang jenis muntot kecik...yang ada semua jenis besar-besar (iyalah, dapur orang lain tu dapur je dah besar rumah me, mana tak besar dapur gasnya pun kan.......hehehehe)....
Dah takde tu terus keluar pusing-pusing kat area-area situ...dapat je parking terus parking then jalan kaki masuk kedai elektrik kecik je....
Main belasah je okeh..takde ingat apa dah...memang objective sekarang ni nak cari dapur gas yang sesaiz dengan lobang dapur me je...brand ke apa ke tak kira dah..lantakkkk.....
Akhirnya dapattttt.....syukur..tak sia-sia masuk kedai tu okeh...nasib baik masuk satu kedai je dah jumpa....
Time tu memang takde banyak soal, tau betul saiz tanya itu ini basic je, bayar....terus bawak balik rumah....heeeee....


Dapur lama...masa buat mini renovation kat dapur ni kebetulan dapur gas ni memang dah beli..so terus suruh tukang renovate tu buat lubang untuk tanam dapur sekali...tu yang bila nak cari ganti yang baru kena cari ikut saiz lobang asal....
Nak tukar dapur gas ni sebab dapur dah kuar bau gas...bahaya tahap tertinggi dah kan...?puncanya sebab dapur tu keliling tungku tu dah hancur dah reput...nak cari sparepart haruslah takde eh ke ada??...
Yang ni dah berkhidmat dekat 7 tahun dah ni tau (masa tu Abah pun ada lagi...)....punyalah lama kan...



Inilah yang baru tu....
Built-in-hob katanya...kata me pulak dapur gas biasa je pun.....



Kuarkan yang lama, masukkan yang baru...nampak berseri-seri je kan...hehehe...



Master Chef katanya...huwahahaha....



Brand Bompani...from Italy katanya..ntah betul ke tak ntah....main belasah je beli..janji muat gitu....



Harganya RM300...satu sen tak dapat kurang okeh....
Tapi tulah...tulis kemain lagi dari Italy...tapi apasal dapur belah kanan tu kuning sikit?huuuu..sakit betul hati...nak tukar Emak me kata mana boleh tukar sebab dah pasang...la haiiii..pasang je pun...pakai pun belum lagi okeh.......habis tu?takkan nak pakai dapur baru tapi api kuning kot??(Dulu beli yang lama tu api kuning belah kiri, yang ni pulak belah yang kanan...adoiiihai...terbaik betullah...)....






6 comments:

  1. boleh masak dengan penuh bersemangat lepas ni!

    ReplyDelete
  2. Mksudnya jenama xma tu bagus juga lah yer

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Anna Syafannaz,

      Xma tu nak kata tak bagus tu bagus jek..saya dah guna lebih 7 tahun baru dapur tu rosak..
      Tu pun rosak bahagian tungku tu je..nak cari barang ganti tak tau..so kami ganti je dengan dapur yang baru janji ikut lubang asal dapur tu je....

      Delete
  3. saya baru tukar smlm dari jenama xma ke hier. Xma bagus..pakai bertahun...kat 5-6 tahun baru buat problem. harga pun x mahal

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betulkan...rasanya jenama Xma tu memang elok kan (sebab terbukti tahan lebih dari 5 tahun)..
      Cuma tulah, nak cari tu tak tau kat mana...

      Delete

Orang yang yummy....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...