Search This Blog

Friday, November 30, 2012

Cara percutian saya....

Ok...ok...sebab apa me keluarkan topik ni..???sebabnya....
Me tau mesti ada yang cakap dalam hati..."isshhh...banyaknya duit dia ni...tiap-tiap bulan berjalan kott....."....
Takpun mesti ada yang cakap...."tu asyik berjalan je tu ada ke duit untuk pakai hari-hari tu....".....
Takpun...."manalah dia dapat duit asyik pergi berjalan tu....."....
Iya...saya memang suka sangat bercuti-cuti Malaysia walaupun saya bukanlah orang ado-ado pun kan... tapi mengada-ngada mungkin....


Dah...dah...tak payahlah anda-anda semua bimbang....tak payah nak spekulasi sangat-sangatlah yea....hihihihi...
Percutian yang kitaorang pergi selalu tu kebanyakkannya adalah dirancang...
Selalunya dirancang antara 1 bulan atau 2 bulan atau 3 bulan sebelum berjalan tu....tapiiiii...ada jugak yang terlambat rancang dah lagi 1-2 minggu baru betul-betul decide....lagi-lagi kalau percutian bersama kawan-kawan saya yang bertiga tu....bila dah nak dekat date pilihan barulah masing-masing sibuk nak confirmkan jadi ke tak...jadi memanglah haruuu jugak kekadang tu.......
Tu pun nasib baik ok je sebab selalunya sebelum nak bercuti tu, kami ni dah dibagi note yang sekian sekian bulan nanti kita akan pergi ke sekian-sekian tempat untuk bercuti...so dalam erti kata lain...silalah standby duit siap-siap untuk bulan yang telah dipilih tu ye...nanti takdelah mengagau nak cari duit pulak..........
Tu pun kalau yang luar dari negeri Selangor dan Kuala Lumpur lah...(yang dekat-dekat selalunya, esok nak pergi harini baru kecoh...)....
Dan percayalah, percutian kitaorang adalah yang paling budget sekali bab duit tapi bab jalan habis mewah orang kata......(budget orang bergaji kecik kata orang...)


Ok, ni me bagi tips...(sesuai untuk orang yang budget ciput macam me ni tau..)

1-Pilih tarikh yang sesuai dulu...
Selalunya kitaorang akan pilih bulan dulu.....bulan mana yang semua orang kemungkinan besarnya free....
Dah tanya bulan baru pilih tarikh yang betul-betul...
Pastu pilih tarikh tu pilih pulak bila nak pergi....nak pergi hari bercuti ke?weekend ke or public holiday ke?...
Selalunya orang kata weekend lagi mahal...tapi memang ye pun...extra kena tambah duit dalam RM35 ke atas (ikut rates hotel ye...)....
Tapi takpe...pilih je date siap-siap, kang bincang dengan geng/ahli keluarga sesuai atau tak tarikh yang sekian-sekian tu...
Kalau takde date yang specific tu macam me cakap tadi...kita pilih je dulu bulan mana yang kita nak...so, boleh save the date untuk cuti nanti (yang penting ongkosnyalah...boleh standby siap-siap or sikit-sikit).......
Pastu bila nak sampai bulan tu (lagi sebulan atau dua bulan boleh decide betul-betul supaya dapat buat plan yang seterusnya...ye..memang kena rancang awalllllll..kalau nak senang dikemudian harilah.....)
Pasal hari pulak...
Kalau ikut pengalaman me, kalau weekend sebenarnya bercuti lagi best...walaupun orang akan ramai bercuti jugak tapi tempat yang kita pergi tu akan jadi lagi happening berbanding kalau pergi hari weekdays....tapi terpulang...kalau rasa nak happening pilih hari cuti am atau cuti hujung minggu...tapi kalau nak cuti korang senyap sunyi sila pilih hari berkerja....
Takpun....kalau cuti korang banyak, silalah amik cuti dan pergi hari weekdays...so jimat duit (sebab pergi weekdays lagi murah....tapi cuti koranglah banyak burn nanti...)....
Kalau rasa macam cuti dah tinggal sikit (selalunya me lah tu...), so amik je hari weekend/public holidays, sekurang-kurangnya walapun kena bayar lebih sikit tapi nak meriah punya pasal...tak kisah de....
Senang je......pilihan ditangan anda...
Dan selalunya jugak...kalau nak bercuti ni me akan extrakan lagi 1 hari cuti bila dah balik dari bercuti tu...salah satu sebabnya mungkin kita akan penat sebab dah travel jauh-jauh...so dengan cuti extra tu kita boleh kemas atau berehat apa yang patut sebelum masuk kerja balik.....


2-Pilih destinasi yang sesuai....
Kalau kitaorang kitoarang ikut kata majoriti...ko suggest nak pergi situ sini...semua orang setuju, so boleh pergi situ...
Kalau ramai yang tak setuju so silalah suggest ke tempat lain...tak payah nak gaduh-gaduh...take your time...(date kan dah pilih..tinggal nak pilih tempat je...)........
Pastu kalau blur tak reti apa-apa...pastu nak info pasal tempat korang cuti tu..senang je....
Korang kenalah rajin-rajin sikit browse internet...cari serba sikit info...
Sekurang-kurangnya nanti bila dah sampai kat tempat tu korang takdelah blur memanjang...lagilah kalau tempat yang kita nak pergi tu jauh...memang kena survey serba sikit okeh.....kalau tak rugi masa dengan tenaga korang nanti......
Dahlah dah travel jauh-jauh, sekali bila sampai sana tak tau nak kemana...kan rugi tu....


3-Lokasi tempat percutian...
Bukak internet cari hotel yang sesuai....
Yes...macam me cakap....korang goole je....
Contoh: google je taip "hotel Cameron Highlands"...contohnya....ha...mesti banyak keluar info ok...
So bukak satu-satu site tu pastu tengok...ada tulis harga bilik semua, rupa hotel/resort tu (tapi kebanyakkan gambar lama, so janganle berangan benar hotel tu rupa camtu sangat...kuikukui)...dan ada jugak info pasal bilik jenis apa, ada pool atau tak, kemudahan-kemudahan lain tu........boleh check satu persatu....no worry....bukak je...banyak choices tau....janji rajin....
Pastu pasal rupa bilik atau sebagainya tu....kalau lagi rajin boleh google cari pulak blog-blog mana yang dah pergi cameron highlands....
Takpun cari "review hotel bla..bla..bla..."(nama hotel/resort sekian sekian)....insyaALLAH mesti ada sedikit klu pasal hotel/resort yang kita nak duduk tu....
Pastu....
Catit juga nombor telefon 2-3 hotel yang sesuai dengan budget...
Paling penting pilih hotel yang berdekatan dengan tempat yang kita nak tuju tu....supaya nanti dah sampai sana takdelah serabut nak mencari tempat untuk jalan-jalan nanti...
Pastikan website yang kita tengok tu website asal hotel/resort tu ye, ini adalah untuk mengelakkan sebarang penipuan...
Boleh call dulu tanya pihak hotel/resort sebelum menempah tau..jangan main semberono je tempah...nak bercuti dengan senang hati kena rajin okeh...!
Tapi ada jugak hotel/resort yang takde official website...tu kena pandai-pandailah cari no hotel/resort yang betul ye...apapun sebelum buat pembayaran (kalau kena bayar dulu), pastikan betul-betul bayaran tu kepada akaun hotel/resort tu ye....apapun semuanya boleh browse di internet...insyaALLAH tak kena tipu punya....


Lagi selain dari apa yang di atas ni...syarat pertama sebenarnya adalah sanggup berKONGSI...
Berkongsi maksudnya....belajarlah tong-tong share duit dengan kawan-kawan or family members yang ada tu.....
Contohnya duit bilik/penginapan: macam kitaorang ni selalunya akan pergi berempat...maka, harga bilik hotel/penginapan untuk 1 bilik (katil confirm dapat sorang satu dan mesti cari yang ada breakfast sekali... adalah dibahagi kepada 4 orang siap-siap....(maksudnya: 2 orang sebilik RM180 bahagi kepada 2 orang, takpun 4 orang sebilik RM300 bagi 4 orang dan didarab dengan berapa hari nak duduk situ)...so setel disini......


4- Separuh atau suku dari budget untuk bercuti duitlah tu kena sediakan awal sebulan/dua bulan sebelum pergi.....
Maksudnya, boleh buat budget bulanan dulu....
Kita kan dah pilih bulan berapa kita nak pergi kan...so bolehlah ketepikan sikit duit untuk bulan tersebut...
Contohnya....macam bulan ni ketepikan sikit duit untuk bayar duit bilik (sebab memang bilik kebanyakkan hotel dan resort akan suruh kita bayar semua total harga bilik atau separuh atau beberapa percent masa dah confirm booking bilik tu...)
Then, bila dah bulan lagi satu iaitu bulan yang kita nak bercuti tu boleh ketepikan duit untuk bercuti tu pulak...takdelah duit keluar sederap kan....(tu kalau takat yang dekat-dekat dan yang belanja kecik..kalau yang belanja besar tu lagilah kena ketepikan duit awal-awal dan lebih sikit..supaya nanti takdelah rasa "tercekik" masa bercuti-cuti tu nanti...)
Tapi kalau dah last minit booking time nilah yang kena share share tu ye (jangan kedekut okeh)....kalaulah ada kawan atau family members yang tak cukup duit so silalah topupkan sikit........share-share sikit...jangan kedekuit okeh....orang kedekut hati takkan senang tau...huuuuu
So, sebenarnya sebelum kita bercuti tu eloklah kalau dah setelkan bab duit hotel tu dulu.....bila dah setel bab duit hotel bab duit nak belanja masa pergi pulak tak payah dah nak keluarkan banyak-banyak....dah lega sikit kan...?

Untuk perbelanjaan lain pulak:
Contohnya lagi duit belanja minyak+tol+makan...
Macam sejak 3-4 percutian terakhir confirm naik je kereta dah kena letak RM (amaun duit) sekian-sekian untuk TABUNG belanja kat atas ni....(sorang kena jadi pemegang amanah gitu...)
Macam kitaorang pergi cuti ke Cherating haritu kitaorang letak RM100 seorang sahaja..dan bila ditotalkan TABUNG untuk belanja minyak+tol+makan dah ada RM400...
Percaya tak yang belanja kitaorang pergi Cherating haritu duit tabung belanja minyak+tol+makan tu masih lagi berbaki beberapa RM???....
Silalah percaya...padahal semua apa yang kitaorang makan dan minum masa kat sana semuanya adalah dari duit kumpul tu je okeh.....(boleh tengok entri-entri bercuti yang ada ye....)
Konsepnya senang je....masa beli makanan atau time makan tu, ko makanlah banyak mana ko nak, nak tambah tambah banyak mana nak, nak makan sikit makan je sikit...serius time tu takde de nak berkira aku makan banyak ko makan sikit ke apa..sila makan..makan..makan dan makan...so, last bayaran bil adalah dikeluarkan dari duit kumpul tersebut sahaja........(kang kalau terkurang just topup jelah lagi...)
Ha...baru namanya kongsi...korang sanggupppp????me tau ada jenis yang tak sanggup tu kan...?kikikih....
Serius berkongsi adalah sangat-sangat best ye....tapi bukan kongsi suami okeh...tu nak kena penerajang namanya....hahahahaha...
Lain-lain belanja pulak macam beli buah tangan ke buah hati ke hapa tu kena bayar masing-masinglah kan....
Siapa yang berduit lebih, lebihlah belinya..siapa yang kurang, kuranglah belinya....tak pun siapa yang rasa tak berapa nak membeli senyap sahaja sudah.....duit masing-masing kan...
Bab belanja tang minyak/makan/tol tu selalunya pun kitaorang akan kena tambah pun lebih dalam RM10-RM100 je...tak pernah lebih (tak dicampur duit shopping tau...)...lagi pulak ada jugak yang berlebih lagi ada...tu yang kadang-kadang tu bila balik bercuti tu bila nak kira belanja tu siap boleh singgah mamak or kedai makan tu....(sebabnya ada duit lebih lagi kengkawan....)


So, bila dah buat perancangan berkenaan tempat bercuti, budget semuanya akan jadi lagi senang kan...
Maka, silalah bercuti dengan 'smart'...apabila bercuti dengan "smart", hati akan lagi gumbira dan poket akan jadi lagi senang...hehehehhehe..dan paling penting tak payahlah nak speku speku sangat ye...bercuti dalam negara je pun.......banyak je cara nak bercuti dan enjoy dengan famili dan kengkawan....ingat Sharing is Caring....senang gitu....







Thursday, November 29, 2012

Whoops!You're out of space...


Kalau tiba-tiba blog kita pop-up ayat-ayat ini bila nak upload gambar don't worry tau...don't worry konon...minggu lepas dah nyaris me nak tukar blog baru dah kot...huuuuuuuu....
Nasiblah ada solutionnya....
Tutorial ni sesuai untuk penguna yang taknak link blognya ditukar ke link atau blog baru....macam me nilah..sayang oo link original nih.....

Caranya: 
1-Sign-up account google baru
2-log-out 
3-Log-in pulak account blogger asal bukak bahagian settings
4-Add authors dibahagian settings basic blogger (pergi ke permissions blog authors)...masukkan email baru ye...log-out...
 5-Log-in account baru dan di 'account' baru sila bukak email dan accept invitation untuk jadi author (klik link yang diberi) dan boleh masuk balik blogger dan sambung meng'upload' gambar sebanyak mana yang dihadkan lagi... 

Anda boleh upload gambar-gambar menggunakan account baru tapi boleh edit dikedua-dua account yang telah didaftarkan dalam blogger...
Cuma kena pastikan setting dibahagian setting permissions blog authors tu dibahagian kedua-dua atau ketiga-tiga atau keempat-empat authors dikategorikan sebagai admin...


Aisey, macam payah je nak faham yang tulis-tulis ni kan...??
Ok, kalau nak tau lebih lanjut sila rujuk link dari blog Qasey Honey ni untuk tindakan selanjutnya...lagi senang sebab ada tutorial bergambar.....(Thanks Qasey Honey atas keizinan untuk share disini......memang sangat-sangat membantu...^_^)
Selamat mencuba....^_^



Wednesday, November 28, 2012

Naik Pangkat....



Alhamdullilah syukur ke-hadrat ALLAH atas segala limpah kurniaNYA dan  rezekiNYA....
Alhamdullilah...syukur...sebabnya me berjaya dapat kenaikan pangkat dari interview yang me pergi dulu tu...^_^....Alhamdullilah....
Pagi tadi officially dapat surat (petang semalam dah ada yang soksek tapi tak berapa nak percaya)....so bila dah dapat yang betul memang baru boleh senyum dengan lega sekali.....Alhamdullilah.....
Perasaan masa ni memang gembira dan bersyukur tak terkata....
Selain tu me ada juga rasa nervous sangat-sangat....
Sebabnya kenaikan pangkat yang me dapat ni maksudnya me akan bertugas ditempat lain (walaupun di unit yang sama)...me akan bertugas di Sungai Buloh...jauh jugak tapi sebaik dah ada kemudahan kan...dan paling nervous sebab nanti me akan bertugas sorang-sorang kat sana...huhuhuhu.....(cuma sekali sekala je akan ada sorang officer yang datang kat sana)...mau tak nervous kan....jauh+sorang....
Apapun, jauh+sorang pun tak mengapa sebab me sangatlah bersyukur dengan kenaikkan gaji yang baru nanti....Rezeki dah dapat mudah so haruslah kena bersusah payah sikit kan....
Mula bertugas pada 1 Januari 2013 nanti....mudah-mudahan ALLAH permudahkan lagi nanti....Amin.....^_^







p.s: Alhamdulillah...naik pangkat jawatan biasa je..kalau ikut me pangkat tak penting tapi yang paling penting adalah gaji..kikikiki...korang pulak????




Tuesday, November 27, 2012

Makan-Makan di Hari Lahir Anim....


Birthday Anim 30 November 2012 yang lepas....
Macam kebiasaan..bila ada hari jadi sesapa dalam famili haruslah disambut...
Bukanlah disambut apapun, cuma just kena berkumpul satu famili pergi makan-makan apa yang nak makan lepas tu potong kek....jadilah kan...kalau nak berjalan atau nak menyambut macam orang lain yang hebat-hebat tu tak mampu, jadi buat gini pun rasanya dah lebih dari mengeratkan silaturahim adik beradik dan anak beranak kan.......^_^
Ok..layan je gambar tak seberapalah sangat ni.....
Tukang sposor hari ini...
Sorang sposor kek, sorang sponsor makan..okeylah...amik berkat...semoga rezeki bertambah murah...Amin...
Kitaorang dah macam kembar kan...?...adakah sebab saya yang dah kurus, atau adik saya yang dah tooooottt...kahkahkah!



Birthday girl diapit oleh Emak dan kakaknya....


Time ni makanan belum sampai lagi..jadi just amik gambar dan potong kek dulu..




Kakak besday girl....



Lagi...Kakak, birthday girl dan emak...



Sayang Emak....



Anim sudah menangis sebab Emak gelakkan dia...
Anim adalah seorang yang super sensetif...dia ni memang minah air mata..sikit-sikit nak nangis...orang gelakkan pun nak nangis..orang marah apatah lagi....sabar jelah...




Happy Birthday Anim...Happy Sweet 13....









Tak tau nak bagi caption apa dah...huhuhuhu...
Apapun kami enjoy dapat keluar sekali sekala satu famili...Alhamdullilah....ada rezeki lagi mudah-mudahan dapat keluar lagi....^_^



Amik Darah...





Hari ini pagi-pagi lagi kena bagi amik darah lagi...
Nak tau pasal apa?oooo...tu akan diberitahu kelak...me tak bersedia lagi gitu...nanti-nanti bila me rasa ok me ceritakan sedetailnya ye...
Sambung citer....
Elok je cun me sampai kat kaunter amik darah tu pukul 8.05 pagi lebih kurang....
Bila amik nombor dapat nombor 39...garu kepala tak gatal kejab...hehehehe....
Hari ini pulak walaupun orang yang nak kena diambil darah tu tak ramai tapi nurse yang tukang amik darah tu pulak sorang je...so azab jugaklah nak menunggu turn sampai...
Selalunya walaupun dapat nombor besar tapi sebab ada dua orang yang tukang amik darah pukul 8.30 sampai ofis dah...giler efisyen kan...?klinik gomen okeh......tapi hari ini pukul 9 barulah nama me dipanggil....
Tak kisahlah kan...dah staff tak cukup nak buat camne....pukul 9 pun 9 lah, janji setel...bila dah setel memang rasa fuhh..lega...akhirnya kan...
Harini nurse cucuk tak berapa sakit..Alhamdullilah....sakit tu pun hilang bila dah sampai ofis....tak macam me pergi bulan 9 dulu tu, hazab 2-3 hari luka tak hilang-hilang...pedih walaupun sikit rasa sampai satu hari suntuk...sabar jelah....
Apapun lega...next check-up bulan 3...lama lagi..harap-harap ubat yang latest ni memberi kesan yang baik...
Lagi satu..harap-harap diet kurangkan potion makanan me ni dapat membantu....amin.....^_^
Bukan senang kan, setelah sekian lama makan belasah je semua tetiba baru dapat kesedaran nak diet bagai...hehehhehe....semoga berjaya untuk diri sendiri!!....wink~wink~wink~!





Monday, November 26, 2012

Coklat Dah Basi....

Hasil belian masa balik dari Langkawi sebelum bulan puasa hari tu...
Nampak macam banyak kan...?
Takde maknanya...orang lain lagi banyak kot...
Lagipun kat sini ada orang lain order jugak..so belian untuk diri sendiri adalah terhad....
Nama pun naik bas, naik feri dan naik lrt segala, so senget bahu nak membawak coklat banyak-banyak....



Masa beli tu macam mengah je...bilalah nak habis membeli nih...banyak kot...
Sekali bila sampai rumah, bila agihan dah dibuat.....apakahhhhh???ehh...apasal sikit je untuk rumah sendiri nih???
Lepas tu startlah nak makan pun bercatu-catu.....sedey!!





Masa beli...eh cukuplah 2 paket je...eh..cukuplah 3 paket je...eh cukuplah sepaket je..kata nak rasa...
Pastu bila balik rumah....huwaaaa..menyesaaaaallll...lain kali haruslah beli lagi lebih....
Tapi bilakah lain kali itu????


Whittaker's Dark Almond...
Tipah tertipu..Tipah tertipu....
Ingatkan sama dengan yang Almond gold tu..sekali tidak...memang macam makan coklat masakan je...so sampai sekarang ni still ada lagi dalam petiais....hehehehe



Whittaker's Almond Gold...
Yang ni serius sedap nak mampuihhh...
Bagi pengemar kacang macam me ni memang coklat ni adalah yang terbaik...
Gigit je coklat tergigitlah kacang..aduuhhh...sedap giler....pastu coklat dia melted okeh....nyummy....
Memang makan sekeping nak lagi sekeping dan lagi sekeping...tapi tak boleh okeh...mak tak mampu...huhuhuhu..nak makan berkeping-keping duitnya pun harus berkeping-keping...dan paling penting badan pun kena mampu nak makan benda manis-manis ni kan....
Ni 3 keping perset harga RM8 lebih kurang....(RM7 plus-plus tak ingat harga betul)..
Ingatkan nak beli 3...diaorang offer tiga dapat RM21..jimat sikit...
Tapi tulah...masa nak mengambik ni rasa macam...ehhh..dah cukuplah 2 je kot....padahal????jawablah sendiri...rugi oooooo tak beli banyak....


Cadbury Caramello...
Dairy milk dengan caramel...
Ni pun payah nak mengabiskan...
Punyala masa kat seksyen ni pilih punya pilih kalau boleh taknak yang berkaramel..sekali bila dah bayar tengok-tengok...la...berkaremel jugak yang me amik....hahahaha...memang berjodoh sangat ni...
Yang ni harga dalam RM8 ke RM9 gitu...tak ingat jugak...
Yang ni Cadbury import dari Australia katanya...ntahlah...me belasah je...kikikih...



Ferrero Rocher...
RM11 lebih kurang tu rasanya...
Ini Anim yang request..beli sebekas sudah...orang lain makan sebijik dua sudah....ni memang Anim yang nak kan...so orang lain tu nak duit silalah kirim lain..kikiikih...
Tapi kenapa packaging dia lain kalau kat sini dengan yang kat Langkawi ye?
Adakah sebab dia murah berkali ganda, so packaging pun jadi lain...ke ni Siam punya?huwaaaaaaa....


Hershey's Nuggets..
Beli 2 paket sahaja...
2-2 pun beli yang Almond...
2-2 pun makan dengan sekelip mata...
Ni teksturnya tak berapa lembut ye...tak macam yang Kisses...
Harga RM11.40 satu pek...




Hershey's Kisses...
Beli yang Creamy Chocolate dengan Almond Chocolate je...sebab memang tau yang ni je paling best.......
Beli 4 ke 5 paket ni kot....tak ingat.....sebab ada yang orang lain kirim jugak....
Ni pun RM11.40 per pek...tapi kalau beli 3 dapat murah dalam 50sen ke RM1 tak ingat....okeylah...



Ni belian last..ingatkan taknak beli...tapi beli jugak sebab macam tempting je...
Ni Anim punya fav jugak...so haruslah belikan satu pek ni...
Yang ni tak ingat harga...tapi dalam tu ada 8 paket tu....beli pun masa kat Idaman Suri...


Lepas tu ada coklat Vochelle Almond jugak....beli 2 kotak..satu untuk Atie (dia kirim duit katanya belilah buat-buat tambah bagi mana yang cukup)...
Ada jugak coklat Daim tu....beli satu pek je..konon tak makan...
Sekali ko sambil duduk-duduk tu...uiii..sedap jugak ye....so menyesal tak beli banyak...harga pun boleh tahan murah jugak...RM14 untuk satu pek...kalau kat sini mau RM28 paling murah....memang menyesal....
Pastu ada jugak Nougat..ni pun sebab teringat orang lain duduk sebut-sebut...Mijon pun banyak kali kata sedap..sedap....so belilah se paket...
Ha..sebaik beli se paket je....keras tak reti nak makan...nanti patah gigi i u....walaupun kacang tu sedap tapi tang nuget dia tu keras....dah macam orang tua dah i bila makan tu..dok isap isap jelah yang dapat...kahkahkah..
Lagi ada jugak beli Hershey's yang baru tu (tak ingat namalah kan, apa lagi...)...dia paket petak-petak kecil pastu perasa dia buat campur-campur..ada dark coklat, ada coklat dengan almond, ada coklat dengan bertih tu ada cream coklat......tu Me dah bukak makan dah ramai-ramai masa kat hotel...
Harga sama je dengan yang lain tu dalam RM11 plus-plus jugak...
Tapi me nasihatkan...tak payahlah gatai-gatai nak beli sebab ada 1-2 perasa je yang sedap..yang lain tu memang biasa-biasa je...baik korang beli jelah yang kisses tu atau yang nuggets tu je..lagi berbaloi okeh...





Friday, November 23, 2012

Mee Goreng&Kuih Bangkit...




Saya tidak berapa suka makan Mee...
Tapi kalau Mee itu kembang seperti di atas+sedap digoreng+basah-basah+bergentel telur pulak tu memang fav habislah....
Ni menu minggu sudah....dapat tapau Mee Goreng Mamak kononnya....
Tapi walaupun tak berapa mamak i like gitu...rasa sangatlah cukup serba serbi....
Tapi tulah...banyak benar gitu perhhhh tetiba Su kata banyak hahaha!....so memang separuh je habis....katapun kurang gemar Mee kan....



Kuih Bangkit...
Kuih yang kadang kala je me suka...maknanya kalau ada takpe..kalau takde pun takpe....
Yang ni import dari Kedah okeh....dan paling penting memang rasanya sedap...
Tapi tulah...sekarang ni tengah dalam proses diet gula kan...so....huwaaaa....sedih tak dapat makan to the max gitu....huhuhuhu




Thursday, November 22, 2012

Selamat Hari Lahir Emak....!


Emak,
Selamat Ulang Tahun Kelahiran yang ke-56...
Semoga Panjang Umur, Dimurahkan Rezeki, Dikurniakan Kesihatan yang Baik....Amin...^_^
I LOVE U Emak!! 




Wednesday, November 21, 2012

Cameron Highlands 2012: Beli dan Belah....



Ni adalah sebahagian sahaja hasil belian masa pergi Cameron Highlands dulu tu...
Yang me ingat ada 2 kotak fresh Strawberry, Madu Tualang, Bunga Segar, Jagung, Honey Comb ciput jek, berkotak-kotak Teh (dari Bharat Tea), Strawberry Wafer, Strawberry Jelly, Ubi comel-comel tu (sedap rebus begitu sahaja), Kaktus, Pokok bunga 4 pasu, pasu bunga kecil dan lain-lain lagi (kang nak sebut lagi pitamssss....)...
Tak ke betul me cakap pergi bawak Makcik Viv, balik mau bawak lori kontena kan......
Mana taknya, ini baru pergi 2 hari 1 malam dah penuh kereta, kalau lagi lama lagi haru....hehehehhe....



Monday, November 19, 2012

16 September 2012...

Haritu me janji nak letak kat sini kan...tapi terlupa giler kot...
So hari ini me citer penuh pasal majlis Ana bertunang ye.......walaupun takde sapa yang tanya...kikikih...
Ana bertunang pada 16 September 2012...patutnya nak buat hari Sabtu iaitu 15 September 2012, tapi disebabkan wakil dari pihak lelaki ada yang ada hal Sabtu tu terus ditunda ke hari Ahadnya....
Majlis bertunang Ana ni kitaorang buat kecil-kecilan je...
Jemputan pun tak ramai...saudara yang dekat-dekat je (yang duduk area KL) lepas tu jiran tetangga (yang berhempas pulas tolong masakkan segala) dan kawan-kawan Ana 2-3 kerat....
Majlis ni emak me buat sekali dengan majlis Tahlil, so ada sekali jemputan dari Surau....
Kita layan gambar dari segala sumber ni ye....
Rombongan dari pihak lelaki....



Rumah kitaorang senang je...kalau ada majlis kecil-kecillan just guna porch kereta kat bawah ni je...
Dan selalunya kalau dah guna porch ni masak adalah secara gotong royong gitu....muhibah ala-ala kat kampung kan....^_^



Sebahagian dari rombongan wakil pihak lelaki....kecuali pakcik kat sebelah kanan ni ye...dia jiran me...
Patutnya nak buat majlis risik pastu takde tunang-tunang, tapi itu Mem Besar (cer teka sapa??kahkahkah...) sudah merempan-rempan itu ini begitu begini so buat jugak Merisik terus Majlis Tunang campur sekali Tahlil....



Ni masa tunggu Tok Imam a.k.a Ustaz tak sampai-sampai lagi...
Lepas Majlis Tahlil tu lepas dah makan segala Ustaz tu mintak diri kejab sebab nak pergi openhouse kat tempat lain...
Kalau ikutkan gap time tu memang sempat je, tapi tau jelah...kalau namanya dah musim raya, jalan patut 10 minit boleh sampai pun jadi 1 jam...
So, terpaksalah diaorang ni menunggu dalam kepanasan...rumah takde ekon kan..so harap semuanya dapat bersabar gitu...huhuhuhu...
Rumah kecik je kengkawan, jadi separuh duduk didalam selebihnya adalah duduk diluar sahaja...
Pastu bila Ustaz dah sampai diskas lebih kurang terus Ana disarungkan cincin....





Patutnya sarung cincin kat hall kecil tadi tu...sekali ada emak sedara kitaorang yang haruuu terus je 40-50 kali sound suruh sarung kat dalam bilik....sabar jelah....Bilik adalah yang ado sahaja ye sebaik cadar baru tukar okeh..kalau tak kepamlah korang......patutnya tempat bersiap je...sekali ko kena guna jugak....bagussss...syabas kepada makcikku itu....(tangan didada, mata ke ataslah kan....)



Yes...patutnya di sini...
Me tau, memang time sarung cincin tu haruslah pakcik-pakcik tu akan keluar dari rumah punya (pergi makanlah kan mana lagi...) so memang dah set taknak guna bilik...tapi what to do....dah terjadi pun...jadi hadap jelah.....



Saya dan adik-adik saya...sorang lagi takde...sudah melepak di bawah bersama kawan-kawan...
Amik gambar pun belasah je ntah sapa yang tolong amikkan......
Sebabnya emak me kalut okeh...Plan Ana nak upah kawan dia jadi photog...sekali dah kalut-kalut itu ini begitu begini so tak payahlah nak amik gambar ke apa....
Penghabisannya nasib baik ada yang tolong amikkan....thanks...




Hantaran dua-dua pihak...
Takde gambar satu-satu...so belasah je....



Lagi....



Last but not least...gambar Ana dan Syafik...
InsyaALLAH tahun depan akan disetelkan....
Semoga jodoh kalian dipermudahkan...Amin....






LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...